Regisztráció  Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 249 
Az első vasárnap angyala
  2017-12-03 21:16:56, vasárnap
 
 
Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. De azok, akik jól figyelnek, meghallják a hangját. Ma van az első napja, hogy az angyal először szól, s keresni kezdik azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt.
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY-ADVENT  
Elmélkedés a négy adventi gyertyáról
  2017-12-03 21:14:45, vasárnap
 
 
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy gyertya. Annyira nagy volt körülöttük a csend, hogy tisztán lehetett hallani amint beszélgetnek.
Azt mondta az első:
- Én vagyok a BÉKE. De az emberek nem képesek életben tartani. Azt hiszem el fogok aludni...
Néhány pillanat múlva már csak egy füstölgő kanóc emlékeztetett a hajdanán fényesen tündöklő lángra.
Azt mondta a második:
- Én vagyok a HIT. Sajnos az emberek fölöslegesnek tartanak ,nincs értelme tovább égnem...
A következő pillanatban egy enyhe fuvallat kioltotta a lángot. Szomorúan így szólt a harmadik gyertya:
- Én a SZERETET vagyok! Nincs már erőm tovább égni. Az emberek nem törődnek velem, semmibe veszik, hogy milyen nagy szükségük van rám...
Ezzel ki is aludt. Hirtelen belépett egy gyerek és mikor meglátta a három kialudt gyertyát felkiáltott:
- De hiszen nektek égnetek kéne mindörökké! Elkeseredésében sírva fakadt.
Ekkor megszólalt a negyedik gyertya:
- Ne félj, amíg nekem van lángom meg tudjuk gyújtani a többi gyertyát. Én vagyok a REMÉNY !
A gyermek szeme felragyogott! Megragadta a még égő gyertyát és lángjával életre keltette vele a többit.
Add Uram hogy soha ki ne aludjon bennünk a Remény!
Hadd legyünk eszköz a kezedben, amely segít megőrizni bennünk
és gyermekeink szívében a HIT, REMÉNY, SZERETET és BÉKE lángját.
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY-ADVENT  
Advent első vasárnapja
  2017-12-03 18:27:33, vasárnap
 
  Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart."
Pilinszky János gondolatával kívánok áldott Advent első vasárnapot,szeretetben eltöltött várakozást mindenkinek
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY-ADVENT  
Advent időszaka: beszélgess a lelkeddel
  2017-12-03 16:48:42, vasárnap
 
  Advent időszaka: beszélgess a lelkeddel

Ismét elérkezett az Advent ideje. A várakozás időszaka sokaknak azonban csak a vásárlási lázat, a végeláthatatlan ajándékozási listák írását, a végkimerülésig tartó nagytakarítást és a stresszt jelenti. Szenteste aztán fáradtan rogyunk a fa alá, és alig várjuk, hogy vége legyen a napnak. Pedig ez a négy hét épp az ellenkezőjéről kellene, hogy szóljon. A megállásról, a befele figyelésről, a visszavonulásról, a pihenésről, a saját lelkünkről.
Van egy régi, ha jól tudom indián mondás, miszerint ha elfáradtál állj meg, és várd meg míg a lelked utolér. Bizony most, Advent idején a mi dolgunk is ez lenne. Megállni, megpihenni, megtalálni azt a biztos középpontot önmagunkban, amiből év közben kizökkentünk. Az is lehet, hogy még meg sem találtuk sohasem, mert csak szaladunk át az életen, elnyomva lelkünk egyre erősödő hangját. Mindannyiunkban létezik egy belső vezető, egy belső bölcsesség, ami vezetni szeretne minket az úton. Nevezhetjük ezt akár a lelkünknek is. Jelzi, ha jó irányba megyünk, és jelzi, ha letértünk az utunkról. Belső hangunk azonban nem mindig jól érthető. Hogy ismét megtaláld a kapcsolatot ezzel a belső vezetőddel, meg kellene állnod néha, és befele figyelned.
A folyamatos gondolkodás, ,,agyalás", a problémákon való rágódás miatt nem hallod meg lelked finom üzeneteit.
Legtöbben akkor figyelnek csak oda belső hangjukra, amikor már keményen kapják a leckéket. Akár egy betegség, egy baleset, vagy bármi más negatív esemény formájában. Sokan azt kérdezik ilyenkor, miért veri őket a Sors vagy Isten, vajon mi rosszat követtek el. Mindössze annyit, hogy nem figyeltek a jelekre. Pedig a jeleket folyamatosan kapjuk. Ki így, ki úgy. Legtöbbször érzések formájában. Érezzük, hogy valami nem jó, valami nem stimmel. De elhessegetjük az érzést, és megmagyarázzuk magunknak, hogy biztosan csak a képzeletünk játszik velünk. Ha kapcsolatban vagyunk legbelső lényünkkel, akkor nem értjük félre az üzenetet. Akkor meg tudjuk különböztetni egónk hangját lelkünk hangjától.
Most, Advent időszakában csináld kicsit másképp a dolgokat, mint eddig. Ne rohanj, nem fogsz semmiről sem lemaradni. Amit meg kell élned, az így is úgy is megtalál. Az utóbbi napokban én is visszavonultam kicsit a külvilágtól, az emberi kapcsolataimból is. Nem értik sokan miért, és szóvá is teszik, hogy miért teszem ezt, miért nem beszélgetek többet a barátaimmal. Főleg azok kérdezik meg, akiknek szintén nagy szükségük lenne arra, hogy magukra találjanak, hogy egy kis időre ne csak kifelé, hanem befelé is figyeljenek.
Mi lenne, ha néhány napig nem néznél TV-t, nem hallgatnál rádiót, nem olvasnád a napi híreket, amelyek egyre félelemkeltőbbek? Mi lenne, ha kikapcsolnád a netet és a telefonodat? Ha nem mennél most bulizni, nem járnál zajos helyekre és tömegbe? Mi lenne, ha pár napig otthon maradnál, és hallgatnád a csendet? Ugyanis a csendben hallod meg leginkább lelked szavát. Éppen ezért nem szeretnek csendben lenni az emberek. A csendben találkoznak önmagukkal. Ugyanis a csend beszél. A csendben lelked tud végre szólni hozzád.
Legyen ez az Advent és ez a Karácsony kicsit más, mint a többi. Lassulj le, állj meg. Gondold végig az évedet, mit sikerült megvalósítani, és mit szeretnél még, hogy sikerüljön. Mitől félsz, mi az, ami fáj, és mit nem tudsz megoldani. Mi az, aminek már nincs helye az életedben, ami nem visz előre, hanem visszahúz. Nézz szét az emberi kapcsolataidban, kivel van megoldani való feladatod. Lehet, hogy nem lesz könnyű feladat szembenézni a problémákkal, megtenni a lépéseket, elengedni azt, ami már nem hozzád tartozik. De ne feledd el, ha te nem lépsz, ha halogatsz, előbb utóbb a Sors lép helyetted, és ez szokott lenni a fájdalmasabb út.
Használd hát fel az Adventi időszakot a rendrakásra. Kívül - belül. A külvilágban és a lelkedben is.
Szerző: Lukács Tünde - harmonet.hu
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY-ADVENT  
Az adventi koszorú története, szimbolikája
  2017-11-24 20:07:37, péntek
 
 
Praekeresztény gyökerek

Az északi (elsődlegesen) germán néptörzsek a kereszténység fölvétele előtt már ünnepelték a ,,Nap", a ,,Fény" születését, a téli napfordulót. Ennek az ünnepnek különös jelentősége volt a borongós északon, ahol a napsütéses órák száma a minimálisra csökken télidőben. A germán hitregei hagyományban élt a ,,szőke Baldr" - napistenség - tudata, aki kozmikus kivetítődése volt a fiatal, szép, ártatlan ifjúságnak. Baldr megálmodja, hogy gyilkosság áldozata lesz, s vele együtt az egész kozmoszon (őselemek, kövek, óriások, élőlények, emberek, istenségek) szorongás vesz erőt. Ki ölhetné meg azt, kit mindenki szeret? Fölesketnek minden élőt, hogy nem veszi éltét. A hűségesküt próbára is teszik. Minden lény megcélozza kővel, doronggal, íjjal, lándzsával, de mind lehullik a sebezhetetlen napistenségről.


Ám a ravaszul gonosz istenség, Loki - az alsó világ tüzeinek istensége -, öregasszonnyá változva tőrbe csalja Baldr fivérét, a vaksötét Hödr istenséget: ,,Te nem veszel részt a próbán?" Hödr így válaszol: ,,Hogyan vehetnék részt, mikor világtalan vagyok? Nem látom, hol van fivérem, s fegyverem sincsen." Erre a vénasszony így felelt: ,,Adok én néked fegyvert kezedbe, s majd segítek célozni!" - s ezzel egy fagyöngyöt tett markába. A fagyöngy nem tehet esküt, mivel nem élő, másokon élősködik. Szíven is találta Hödr keze által a gonosz Loki a napistenséget, aki holtan rogyott össze. Kiváltani sem tudják a holtak birodalmából, s a világ azóta vajúdik, s áhítozik utána, fokozatos romlás és süllyedés közepette. Azonban Baldr önerejéből föl fog támadni, tűztengerben elég e mulandó világ, s új, örök világ születik, ahol örökké ő fog uralkodni. Jele az égen a Napkereszt lesz.

Ebben az őskinyilatkoztatás, a ,,protoevangelium" mitizált, a kozmoszba és az emberi pszichébe vetített maradványát láthatjuk. Ennek a néphagyományban megmaradt aktusa, hogy a téli napfordulókor örökzöldből készített körkereszteket gyújtottak meg Skandinávia szerte immár nem Baldr, hanem az őskép valós történeti megtestesülésének, Jézus Krisztusnak tiszteletére, aki megvilágosította a borongós észak megváltás után sóvárgó népeit is. Ezeket egy magas hegyről - szimbolikusan az ,,Égből" - legurították, jelképezvén a Világ Világosságának alászállását az Istentől elszakadt emberek közé.

Keresztény használat

A tűzkerék-napkerék (Sonnenrad) görgetésének északi hagyománya a XIX. századi északi német illetve skandináv közösségekben alakította ki az adventi koszorú hagyományát.

Az evangélikus közösségekben egy alapvetően pietista szemléletű irányzat volt a romantika korában az ún. ,,belmisszió". Ez a gazdasági-társadalmi átalakulások során fölbomlott hagyományos - papírforma szerint keresztény - közösségek hittől való elszakadása következtében beállt traumát igyekezett orvosolni. Arra törekedett, hogy a jószerivel már a kultúrától is elszakadt embereket visszavesse a hithez, a kultuszhoz. E mozgalomhoz kötődött a hamburgi lelencgyermekeket istápoló protestáns lelkész, Johann Hinrich Wichern (1808 -1881) is. A gyermekek számára alakította ki az első - modern értelemben vett - adventi koszorút, 1839-ben. Egy kocsikerék-méretű, fűzfából font koszorúra négy nagyobb fehér gyertyát és - az adventi hétköznapok számának megfelelő számú - kisebb vörös gyertyát helyezett el. Örökzöld fenyővel és tobozokkal díszítette föl, valamint szalagokkal fonta körbe.


A használatának elterjedésével a fűzfából font koszorú mérete csökkent, míg végül csak négy gyertya maradt rajta, keresztirányú elhelyezkedésben. Később egy ötödik gyertya (az ún. ,,Krisztus-gyertya") is reákerült. A négy gyertyát szalag kötötte egybe, keresztet formálván a koszorú közepén, s a kereszt metszéspontjába került az ötödik gyertya, melyet csak Karácsony vigíliáján (előestéjén) helyeztek föl. A négy - koszorún elhelyezkedő - gyertyát körbe gyújtották meg az előestéken (az óramutató járásával ellentétesen), jelezvén, hogy az üdvtörténet mintegy ,,szembemegy" a történeti idővel: míg a világ tengerén kapálódzva fuldokló emberiség fokozatosan bálványimádásba süllyedve elsötétül, Izrael kicsiny népe, aki nem saját érdeméből Istent hordozza, a Világosságról előre jövendölést adó kinyilatkoztatás kegyelmében részesedvén egyre jobban a világossággal telítődik, mígnem testet ölt benne az igazi Világosság.

Az angolszász közösségekben gyakran vörös színűek az adventi gyertyák, mely hagyományos karácsonyi-ünnepi szín ezen a területen. A kör jelképezi egyrészt az évkört, melyen átragyog Isten világossága, másrészt az egész történelem kerekét, amelyben Isten kinyilvánítja magát az embernek. A kör az időbeliség mellett az örökkévalóságot is jelképezi, valamint azt a koszorút, amit elnyerünk, ha befogadjuk Isten Világosságát. Az évszakok szeszélyein túl változatlan örökzöld díszítés is erre az időbeliségbe belépő örökkévalóságra utal. A fagyöngy és a gyertyák piros színe Krisztus áldozatára emlékeztet, míg a ,,Krisztus-gyertya" fehér színe a feltámadást jelképezi. A fehér és piros szín egyben Jézus Krisztus két - isteni és emberi - természetére is utal. A négyes szám is a teremtett világ egészére utal: négy világkorszak, négy égtáj, négy évszak, négy őselem. Az ötödik gyertya a világtörténelem megpecsételésére utal, mikor is Isten belépvén a világba - ahogy a billog belesül az igásállat bőrébe - eltörölhetetlenül egybeforrt az emberrel.


A katolikus használatára először német területeken került sor a XX. század első felében. A katolikus liturgia színeihez alkalmazkodván a gyertyák színe egyrészt lila lett, másrészt rózsaszín. A gyertyagyújtási rend is megváltozott. A koszorú mintegy keresztet vet: advent első vasárnapjának lila gyertyájával szemben elhelyezkedő lila gyertya jelképezi advent második vasárnapját. A tőlük heraldikai értelemben balra elhelyezkedő rózsaszín gyertya advent harmadik vasárnapjának vigíliáján lobban fel, míg a vele átellenes lila gyertya advent negyedik vasárnapján. A lila liturgikus szín a bűnbánat jele, mivel Úrjövet ideje - a Húsvétot megelőző nagyböjthöz hasonlóan - bűnbánati jelleggel bír, s ezért gyakran Kisböjt névvel is illetik. A harmadik ,,gaudete" (örvendetes) vasárnap színe a rózsaszín, mely a lila és a fehér keveréke, a kisböjti idő felezőpontjának ormán állunk. Kissé megpihenünk, s mintegy hegycsúcsról látjuk a még magasabb hegyet, az igazi célt.


Szintén német polgári eredetű az adventi naptár (Adventskalendar) készítése, mely a karácsonyi ajándékozás szokásához kapcsolódik. A 24 kis ablakkal ellátott, sokszor gyufásskatulyákból készült naptárból a gyermekek december 1-étől 24-éig egy-egy csokoládét, cukorkát vehetnek elő Karácsonyig.

Forrás:http://kitartas.mozgalom.org/aktualis/az-adventi-koszoru-tortenete-szimbol ikaja
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY-ADVENT  
A négy gyertya története
  2017-11-24 20:02:10, péntek
 
 

Adventi gyertyafény
Adventi gyertyák ragyognak fénylő csillagként;
egy, kettő, három, négy,
hajad lágy selymén táncol a lobogó fény.
Csitt! Ne szólj, csak ülj ide mellém,
hiszen most szívünk beszél;
kezedet fogva a szeretet árad szét.
Kérlek, ne szólj - csak ölelj, míg e láng ég!
S ha kialszik mind a négy,
szenteste gyúl helyettük ünnepi fény...
És nem kell, csupán egyetlen ajándék,
mit szívem karácsonyon úgy remél:
láthassam szemedben csillogni még,
sokáig e szépséges, adventi gyertyafényt.

Szoby Zsolt (Poet.hu)


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy gyertya.
Annyira nagy volt körülöttük a csend, hogy tisztán lehetett hallani amint beszélgetnek.

Azt mondta az első:
Én vagyok a BÉKE. De az emberek nem képesek életben tartani. Azt hiszem el fogok aludni.
Néhány pillanat múlva már csak egy füstölgő kanóc emlékeztetett a hajdanán fényesen tündöklő lángra.

Azt mondta a második:
- Én vagyok a HIT. Sajnos az emberek fölöslegesnek tartanak, nincs értelme tovább égnem...
A következő pillanatban egy enyhe fuvallat kioltotta a lángot.

Szomorúan így szólt a harmadik gyertya:
- Én a SZERETET vagyok! Nincs már erőm tovább égni. Az emberek nem törődnek velem, semmibe veszik, hogy milyen nagy szükségük van rám...
Ezzel ki is aludt.

Hirtelen belépett egy gyerek és mikor meglátta a három kialudt gyertyát felkiáltott:
- De hiszen nektek égnetek kéne MINDÖRÖKKÉ!!!
Elkeseredésében sírva fakadt.

Ekkor megszólalt a negyedik gyertya:
- Ne félj amíg nekem van lángom meg tudjuk gyújtani a többi gyertyát.
Én vagyok a REMÉNY!!!

A gyermek szeme felragyogott! Megragadta a még égő gyertyát és lángjával ÉLETRE keltette vele a többit.
(A négy Gyertya mese szerzője:Veress Andrea Hajnalka)
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY-ADVENT  
Advent a Keresztény vallásban
  2017-11-24 20:00:40, péntek
 
 

Az adventi koszorú négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapját jelképezi. A keresztény hagyomány szerint a koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya áll, amelyek a következőket szimbolizálják: hit, remény, szeretet, öröm. Advent első, második, és negyedik vasárnapján lila gyertyát, a harmadikon rózsaszínt gyújtunk meg. Elődeink azt tartották, hogy az advent négy hetében mintegy próbatételként négy különböző tulajdonságot kell megerősítenünk magunkban. Ezek a következők: igazságosság(hit), mértékletesség(remény), bátorság(öröm) és bölcsesség(szeretet).

Az adventi koszorú története

Az első adventi koszorút Johann Heinrich Wichern hamburgi evangélikus lelkész, az első gyermekotthon megalapítója készítette el, 1838-ban. Egy fából készült kerékbe az advent minden vasárnapján a vacsoránál egy-egy újabb gyertyát helyezett el, s szentestén a kerék közepére tette az ötödiket. A fa kerék helyett örökzöldből, szalmából, vesszőből készült koszorúk kerültek az asztalokra, és egy kertész ötlete alapján az ajtókra fölakasztható adventi koszorúk is megjelentek.Egy másik leírás szerint a lelkész 23 gyertyát helyezett el egy felfüggesztett szekérkeréken, mely körül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ez az Adventi naptár alapja.

Advent első hete - Igazságosság - Lila gyertya

A templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila. Az első gyertya meggyújtásakor végiggondolhatjuk azokat a próféciákat, amik a Messiás eljövetelét előre meghirdették. Jézus bennünket helyettesítő áldozatát előre hirdették a próféták.

Feladat:

Legyünk őszinték magunkhoz és másokhoz. Törekedjünk arra, hogy érzéseink, gondolataink és cselekedeteink összhangban legyenek.


Advent második hete - Mértékletesség - Lila gyertya

Az advent mellett a nagyböjti időszaknak is lila az ünnepi színe az egyházi liturgiában. Számos helyen a karácsonyt megelőző hetekben a lilát kékkel helyettesítik, hogy a két ünnepet megkülönböztessék egymástól. A második gyertya arra emlékeztet minket, ahogy az angyal hírül adta Máriának, majd Józsefnek is az örömhírt, hogy ők nevelhetik fel Isten Fiát, Jézust.

Feladat:
Tartsunk egy kis önvizsgálatot, és igyekezzünk megteremteni az egyensúlyt életünknek azokon a területein, ahol valami probléma mutatkozik. Tartsunk mértéket minden megnyilvánulásunkban és tevékenységünkben.

Advent harmadik hete - Bátorság - Rózsaszín gyertya

E vasárnap kiemelkedik a többi közül. Advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja. A harmadik héten, amikor felgyulladnak immár három gyertya lángjai, arra a világosságra gondolhatunk, ami a pásztorokat is megvilágította. Eljött a világ világossága, és a sötétségből szabadulást hozott mindenki számára.

Feladat:
Nézzünk szembe önmagunkkal, félelmeinkkel, és rossz tulajdonságainkkal is. Hozzuk meg régóta halogatott döntéseinket, és ha kell, lépjünk tovább.

Advent negyedik hete - Bölcsesség - Lila gyertya

Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég ezen a napon. Amikor pedig a negyedik gyertya lángja is felragyog, eszünkbe juthat a napkeleti bölcseket vezető betlehemi csillag ragyogása. Ha tehát már mindegyik gyertya ég, ez azt jelenti, hogy elérkezett a karácsony. Boldogan ünnepelhetjük Jézus Krisztus születését, a nekünk adott végtelen Szeretetet.

Feladat:
Hallgassunk az eszünk mellett a szívünkre is. Engedjük el múltbéli sérelmeinket, bocsássunk meg másoknak, és hagyjuk, hogy megszülessen szívünkben a remény, és a tiszta feltétel nélküli szeretet.
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY-ADVENT  
Advent és az erények
  2017-11-24 19:59:37, péntek
 
 

Advent idejében növekednek a sötétség erői, egyre kevesebbet érzékeljük a Nap mindent bevilágító fényét. Ez az időszak hatalmas lehetőség a fejlődésre! Tulajdonképpen ez az időszak az emberi lélek megkísértéséről szól, amikor is meg kell erősítenünk bizonyos erkölcsi- szellemi erőket magunkban. Felfogható ez az időszak egy próbatételnek, beavatásnak is.


Advent első hete - Igazságosság erénye

Az ember fizikai testét környékezik meg a negatív erők. Módszerei az érzékelés megtévesztése. Ha a kísértés sikeres, az emberekben kétségbeeséshez vezet. Ennek kivédésére az igazságosság erényét kell felszínre hozni magunkban. Tehát mindig mindenben az igazságot kell keresnünk, ezzel elutasítva a valótlan dolgokat.

Advent második hete - Mértékletesség erénye

Az ember éteri testét környékezik meg a negatív erők. A vágyak mértéktelen megnövekedését élhetjük meg magunkban. Az ellenerők megpróbálnak a beszéden keresztül megnyilvánulni. Így jöhet létre a hazudozás, a rágalmazás, a durva beszéd és a haszontalan fecsegés. Ennek kivésésére a mértékletesség erényét kell elsajátítanunk, ami által a szélsőséges, túlzott vágyak elvesztik a hatalmukat felettünk. Ki kell terjeszteni a tudatosságot a beszédre is. Így születik a megfontoltság erénye. Ilyenkor az ember először gondolkodik, aztán beszél.

Advent harmadik hete - Bátorság erénye

Az ember asztrális testét környékezik meg a negatív erők. A lelki egyensúly elvesztésében nyilvánul meg ez a kísértés. Kibillentenek belső egyensúlyunkból, félelmet és aggodalmat akarnak ébreszteni bennünk. A bátorság erényének használatával azonban mindig emlékezni fogunk belső értékeinkre, így nem veszítjük el önmagunkat, és könnyebben visszatalálunk a belső béke állapotába.

A lélek három megnyilvánulása:

Akarat - vad bika
Érzés - üvöltő oroszlán
Gondolat - ragadozó sas

A lélek három vetületét meg kell szelidíteni! Az embernek bátorságra van szüksége, hogy szembeszálljon ezekkel a kaotikus erőkkel. A bátorság lényege, hogy semmilyen helyzetben ne veszítsük el önmagunkat. A három lelkierő (akarat, érzelem, gondolat) szétválása félelemmel tölti el az embert. A három lelkierő egyensúlyba hozatala pedig bátorságot szül.

Advent negyedik hete - Bölcsesség erénye

A szellemi világ küszöbe, a kapu őre. Az ellen erők megpróbálják meggátolni az új szellemi bölcsességek, tanítások elsajátítását, megértését. Ekkor a szellemi bölcsesség megszerzése és annak megtartása a legfontosabb. Ha valamit nem értünk, belső bölcsességünk akkor is érti, és a megfelelő időben felszínre hozza azt a tudást, felismerést, amit tudatalatti szinten már elsajátítottunk. Ez a Hit próbája is, hiszen Hit nélkül nincs bölcsesség. Hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk fejlődni és a tanításokat magunkévá tenni.
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY-ADVENT  
Advent Mágikus Szertartása
  2017-11-24 19:58:48, péntek
 
 

Az adventi koszorú elkészítésének műveletét rituálénkká tehetjük. A művelet nem csupán ügyes barkácsolás hanem mágikus teremtés is egyben. Meditáció, vagy elmélyült ima előzi meg, ahogy az anyagot a kezedbe fogod.


FA - A koszorú alapja
Fenyőág, háncs, vessző, vagy más hasonló természetű anyag. Színe a zöld.

FÖLD - Gyertyák
A gyertyák színe hagyományosan a lila. A lila a misztika színe, az ezoterikus, spirituális tudatosságot hozza el életünkbe. Segít egyre mélyebbé tenni hitünket. Anyaguk a Földet jelzi, a viasz, vagy más gyantás anyag az anyaghoz kötöttség jelképe.

TŰZ - A gyertya lángja
Nem porlaszt el, nem olvaszt el egyszerre mindent, fokozatosan ég el. Hétről hétre erősebb lesz, hisz először egy, majd végül már négy gyertya ég a koszorún. Teremtő - romboló ereje is egyre erősödik, hétről hétre növeli erődet a változtatáshoz, új dolgok felismeréséhez, a régiek elengedéséhez. Csak azokat a dolgokat égeti fel, amiket már oda kell adnod, amikre nincs már szükséged. Ez jelenti a lelki felkészülést az ajándékozásra, és az ajándékok befogadására is felkészít.

LEVEGŐ - Fagyöngy a koszorú közepén
A koszorúra tűzött fagyöngy jelképezi a levegőt, mivel a fa koronájában terem, színe a levegő törtfehérje.

VÍZ - A koszorút átölelő szalag hulláma

A kék szín - ami a lilával harmonizál is - való hozzá a legjobban, esetleg kék-fehér, vagy kék-lila párosításban használhatjuk fel. Az ezüst színt, mint a víz és a hold teremtő energiáját is belophatjuk a koszorúnkba.


Ha ezeket a színeket ki szeretnénk cserélni másikra, ezt is megtehetjük, de jó, ha választásunk tudatos, az életünk problémáit, sorsfordulóit jelképező eseményekkel harmonizál.

Gyertyák elhelyezése

Meditációnk következő lépése a gyertyák betűzése a koszorúba. A négy gyertya a négy égtáj felé kell hogy álljon, mert így teremthetünk egységet kint és bent, fent és lent. Ha asztalunkra állítjuk a kész koszorút, ügyeljünk, hogy a gyertyák a megfelelő irányban álljanak.

Töltsd meg életörömmel!

A harmadik lépcsője ennek a szakrális folyamatnak a fagyöngy, vagy a gyöngyök betűzése a koszorúba. A gyertyák közötti levegős hely kitöltése, a dekoráció, az életöröm, a könnyedség, a gyöngyökkel való játék megtestesítője, célja, hogy megtaláljuk az örömet az alkotásban, a játékban.

A szalag elhelyezése

Az utolsó mozzanat a szalag felkötése. A szalag a víz jelképe elmossa a még bennünk maradt problémákat, a lelkünkben felgyülemlett salakot. Amikor felkötötted a koszorúdra, -igyál a koszorúd sikerére-, vagyis tölts meg egy poharat sima vízzel, mondj egy imát felette, fejezd ki jókívánságaidat az Univerzumnak magadnak és ürítsd fenékig a poharat. Érezd, ahogy a víz jótékony ereje átjár, és belső erővé válik, amiért munkálkodtál eddig.

Ha elhelyezted asztalodon a koszorúdat, gyújtsd meg az első gyertyát minden este és a tűz lángjának erejét felhasználva mondd el imádat, vagy meditációs gyakorlatodat végezd el.


Ötlet a szertartáshoz

Ha nem ismersz gyakorlatokat, akkor egyszerűen oltsad le a lámpát, csak a gyertya égjen, tegyél be egy kellemes halk zenét, ülj le vele szemben és nézd a gyertya égő lángját, mint egy élőlényt. Ha a szobában csak a gyertya ég, és szeretettel figyeled a lángot, akkor megláthatod, hogy a tűz, a gyertya valóban él, milyen formájú és milyen fénnyel tölti be a teret. Ha nem látod jól, akkor hunyorítva nézd, és csússz lentebb vagy feljebb a széken, ahol ülsz. A gyertyához, a lánghoz kellő tisztelettel és szeretettel fordulj! Hogy mit fogsz látni, azt nem árulom el, de gyönyörű! Próbáld ki!
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY-ADVENT  
Advent Angyalai
  2017-11-24 19:57:29, péntek
 
 

Egy újabb színmagyarázat alapján a meggyújtás sorrendje a következő: kék, piros, fehér és lila. Ebben az értelmezésben a gyertyák egy-egy vasárnapon érkező angyalt szimbolizálnak.


Advent négy vasárnapján ezek az Angyalkák jelennek meg gyertyagyújtáskor a mi otthonunkban is!

Advent 1. Vasárnap - Kék angyal

Az első vasárnap alkalmával egy kék köpenybe öltözött angyal száll le az égből, hogy közelebb kerüljön az emberekhez. Ekkor szól először az angyal, s keresni kezdi azokat az embereket, akik meg szeretnék hallgatni őt. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. Azok, akik tudják mikor érkezik az angyal, ráérezhetnek a jelenlétére. Az emberek közötti kommunikációt erősíti fel, és megnyitja a lelkeket egymás felé.


Advent 2. Vasárnap - Piros angyal

Második vasárnap egy piros palástba öltözött angyal száll le a földre egy törékeny serleggel, hogy ajándékot vigyen a mennybe. Az angyal észrevétlenül körbejárja az otthonokat, s összegyűjti a szívből jövő szeretetet, a mennyben élők pedig fényes csillagokat készítenek belőle, hogy az égre nézve minden ember szívét boldogság töltse el.


Advent 3. Vasárnap - Fehér angyal

A Harmadik vasárnap egy ragyogó, fehér angyal száll le a földre, kezében egy csodálatos erejű fénysugárral. Minden embert, akinek tiszta szeretet lakozik szívében, megérint fénysugarával. Így a fény ragyogni kezd az emberek szívében, és végigfut a teljes testükön. Mindenkit megszáll a béke, a tiszta szeretet és boldogság érzése. Olyan harmónia alakul ki az emberi szívekben, amelyekre nagyon nagy szükség van a Földön. A fény ragyogni kezd, s megtölti minden ember szívét békével és boldogsággal.


Advent 4. Vasárnap - Lila angyal

A Negyedik vasárnap a mennybolton megjelenik egy lila lepelbe öltözött angyal, kezében lantot tart, s énekel a tiszta szívű embereknek. Sok kis angyal kíséretében zengi a béke dalát, s életre kelti a földben szunnyadó magvakat, hogy tavasszal virágok és zöldellő növények borítsák be a földet. Az újjászületés és a béke rezgéseit közvetíti az emberek számára.
 
 
0 komment , kategória:  KARÁCSONY-ADVENT  
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 249 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 82 db bejegyzés
e év: 2211 db bejegyzés
Összes: 30607 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 595
  • e Hét: 9205
  • e Hónap: 36021
  • e Év: 1024793
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.