Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/122 oldal   Bejegyzések száma: 1211 
Igyunk étkezés közben vagy sem?
  2021-10-17 21:21:19, vasárnap
 
  Az emberek eltérően étkeznek. Sokan szeretnek evés közben vizet inni, míg mások csakis a szilárd ételek bevitelére koncentrálnak ebéd vagy vacsora közben és el sem tudják képzelni, hogy menet közben vizet kortyolgassanak. Jót teszünk az egészségünkkel, ha iszunk ebéd vagy vacsora közben vagy éppen ellenkezőleg? Mutatjuk a válaszokat.

A legtöbb hozzáértő szerint nem lenne szabad folyadékot inni étkezés közben, mivel ez káros hatással lehet az emésztésre. Véleményük szerint így kevesebb nyál termelődik a szájban, ez pedig negatív hatással van az emésztőenzimek és a gyomornedvek felszabadulására. A gyomorban található sav ugyanis felhígul, ha vizet iszunk és ez az folyamat megakadályozza, hogy az emésztés zavartalanul következzen be.

Az ivóvíz felhígítja a gyomorban található emésztőnedveket is, amely gátolja az elfogyasztott táplálékok megfelelő lebomlását. Ennek eredményeként sok emésztetlen étel marad a gyomorban, ami pedig megakadályozza, hogy a tápanyagok zavartalanul felszívódjanak és hasznosuljanak.

Más feltételezések szerint az étkezés közben elfogyasztott víz savasságot okoz a gyomorban és ez lassítja az emésztés folyamatát. Minél lassabban zajlik a gyomorban az emésztés folyamata, annál nagyobb lesz az esély a gyomorégés, a savas reflux kialakulására.

Víz hatására egyes táplálékok nem tudnak tökéletesen lebomlani a gyomorban. Az emésztetlen ételt zsír formájában tárolja a szervezet, ami aztán súlygyarapodást is okozhat.

Más megközelítés szerint alkoholt és savas italokat nem szabad étkezés közben fogyasztani, mivel ezek az italok csökkentik a nyáltermelést és ezzel megakadályozzák a normális emésztési folyamatokat.

Sokan úgy gondolják, ha iszunk étkezés közben, akkor az élelmiszer csak kevés időt tölt a gyomorban, ami szintén zavarja emésztési folyamatot. Más feltételezések szerint viszont, ez a megállapítás egyáltalán nem állja meg a helyét.

Ezzel szemben a legutóbbi kutatás szerint akár étkezés közben, akár étkezés előtt iszunk vizet, pozitívan befolyásoljuk az emésztési folyamatokat. Ráadásul a víz segít szabályozni az étvágyat, megakadályozza, hogy túl sokat együnk egyszerre, ez pedig még a fogyást is elősegítheti. Ez az állítás azonban csakis a vízre és az alacsony kalóriatartalmú italokra vonatkozik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Torokfájásra - természetes kezelések
  2021-10-15 19:29:38, péntek
 
  A torokfájás nem jelenthet gondot, ha ezek a természetes szerek otthon vannak :

A torokfájás még nyáron is megkeserítheti az életünket, hiszen a nagy kánikulában hideg fagylaltot eszünk és hűs italokkal csillapítjuk a szomjunkat. Az őszi hónapokban talán még könnyebben megfázhatunk és fájhat a torkunk, ezért nagyon lényeges, hogy legyen a konyhánkban legalább egy olyan természetes anyag, amely nagyszerűen csillapítja a torok fájdalmát. A cikkben olyan természetes gyógymódokat sorolunk fel, amelyek valóban nagyon hatékonyak a torok fájdalmának csillapításában és megszüntetésében.

Az egyik legjobb módszer a fertőzést okozó baktériumok elpusztítására, a sós víz. A sós vízzel gargalizálni érdemes, mert csak ebben az esetben lesz hatékony. Fellazítja a torok nyálkahártyáját és a fájdalmat is nagyszerűen csillapítja. Ehhez 2 dl langyos vízben keverjen el 1 teáskanál sót, és napi 3-4 alkalommal gargarizáljon vele.

A méz az egyik legjobb megoldás a torokfájás ellen, hiszen nemcsak antimikrobiális, hanem antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. A méz gyógyító ereje abban rejlik, hogy nagyszerűen csökkenti a gyulladást és így a fájdalmat is enyhíteni tudja. De nemcsak a baktériumok elpusztításában vesz aktívan részt, hanem a vírusfertőzésekkel szemben is hatékonyan képes megküzdeni és jól csillapítja a köhögést is. Csak keverjen el 2 dl langyos teában egy teáskanál mézet és meglátja, hamarosan csillapodni fog a torokfájása. Napi 3-4 csésze teát is elfogyaszthatunk, hogy minél hamarabb meggyógyuljunk.

A citrom az egyik leghatékonyabb fájdalomcsillapító és a torok fájdalmát is nagyszerűen orvosolja. Tele van C-vitaminnal is, ami hatékony antioxidánsként támogatja az immunrendszer működését. Ha az immunrendszerünk erős, akkor sokkal hatékonyabban fog megküzdeni a fertőzésekkel szemben.

Nagyon sok olyan gyógytea létezik, amelyek alkalmasak a torokfájdalom enyhítésére. A zöld tea és a szegfűszegtea például antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik és hatékonyan küzdenek meg a fertőzésekkel szemben. A borsmentatea és a kamillatea enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást, ez utóbbi nagyon jó rekedtség esetén is.

Ha fáj a torkunk, jó megoldás lehet a párásító használata, hiszen sok esetben a száraz, poros levegő az oka a torok fájdalmának. A párásító nagyon jó megoldás, hiszen a száraz torokban még jobban elszaporodnak a baktériumok. Ezért is nagyon lényeges, hogyha fáj a torkunk, soha ne szomjazzunk - habár soha nem szabadna megvárni, míg szomjasak leszünk, legalább félóránként innunk kell, hogy ne legyünk dehidratáltak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A gyaloglás segít a szívbetegségek megelőzésében
  2021-10-10 15:33:56, vasárnap
 
  A fizikai aktivitás pozitívan hat a szív és az érrendszer egészségére. Ahhoz, hogy megelőzzük az érrendszeri megbetegedéseket, mozognunk, sportolnunk kell. Az újabb kutatások azt támasztják alá, hogy a legjobb kardióedzés a szív számára nem más, mint a gyaloglás.

A gyaloglás segít fenntartani az egészséges testsúlyt, a normál koleszterinszintet és még a csontokat és az izomzatot is erősíti. Megállapításra került az is, hogy a menopauza szakaszába lépő nők esetében, mintegy 25 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszerei panaszokat a rendszeres gyaloglás.

A gyaloglásnak rengeteg egészségügyi előnye létezik. Segít fenntartani a normál koleszterinszintet, mégpedig úgy, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét és növeli a HDL értékeit. De segít a vércukorszint szabályozásában is, illetve támogatja a testsúlycsökkentést, miközben kevés terhet ró csak az ízületekre.

A gyaloglás jót tesz a szív és az érrendszer egészségének, erősíti a csontokat, ez még akkor is érvényes, ha valaki csontritkulásban szenved. Ez a testmozgás részt vesz a vérnyomás szabályozásában, javítja az állóképességet és csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát. A tüdő fittségét is fenntartja a rendszeres gyaloglás, de a stressz leküzdésében is a segítségünkre lehet.

A gyaloglást háromféleképpen űzhetjük. Gyorsan, közepes intenzitással és lassan. A gyors gyaloglás segít a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek csökkentésében és a betegség kordában tartásában. A gyors gyaloglással több zsigeri zsírt veszíthetünk, ami nemcsak a cukorbetegség megelőzésében segít, hanem a már meglevő betegség szövődményeitől is megvéd, például a szív- és érrendszeri betegségektől is megóvhat bennünket. Mivel csökkenti a hasi zsír mennyiségét, így a testsúlycsökkentést is támogatja. A gyors gyaloglás növeli az erek és az artériák egészségét, így nagyon hasznos szerepe van az érrendszeri betegségek megelőzésében.

Idősebb korban a lassabb gyaloglás javasolt. Ennek is számtalan előnye létezik, hiszen csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintjét. Segít a súlykezelésben, ez az ezért lényeges, mivel az elhízás szívelégtelenség kialakulásához is vezethet. A lassabb gyaloglás jobban védi az ízületeket, csökkenti az ízületi fájdalmat, különösen fontos tény ez azok számára, akik még csontritkulásban is szenvednek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Mézes hagymatea
  2021-10-08 21:30:23, péntek
 
  Mézes hagymatea

Vöröshagymából készített mézes teával szintén fel tudjuk gyorsítani gyógyulásunkat a
téli megfázásból.
A generációról-generációra örökített recept egyszerű: mossunk meg
két-három fej vöröshagymát, majd úgy, ahogy vannak, héjastul vágjuk össze őket.
Főzzük a hagymákat kb. 20 percig egy liternyi vízben. Közben pirítsunk meg három
evőkanálnyi cukrot. Miután szépen karamellizálódott, öntsük fel a hagymafőzettel.
Fogyasszuk leszűrve teaként mézzel, természetesen többször naponta.

Van, aki szárított kamillával főzi össze hagymát, hogy ezzel is fokozza a főzet
amúgy sem elhanyagolható gyulladáscsökkentő, hörgő nagytakarító, arcüreg tisztító,
antibiotikus és közérzet javító hatását.
Forrás : Internet
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Népi gyógyászat szembetegségekre
  2021-10-08 21:00:54, péntek
 
  NEM AJÁNLOM A KIPRÓBÁLÁSUKAT - INKÁBB FORDULJUNK ORVOSHOZ!
A szem betegségei - népi gyógyításai

A népi gyógyászatot ezeréves néphit és hagyományok tartják fenn. Különleges
helyzetek, váratlan megpróbáltatások kedveznek a régi hiedelmeknek, szokások
felelevenedésének.A szem egyik betegsége az: árpa gyógyítására párnacsücskével való
körbedörzsölés használt. Volt aki tűvel óvatosan kifakasztotta, kinyomta, kamillával
mosogatta.
Használt meszelőből kihúzott szállal kiszúrva, 3 nap múlva magától begyógyult
Jó szolgálatot tett a meleg székfűteás borogatás, napi 3-4 alkalommal, melyet addig
ismételtek míg az árpa ki nem fakadt. Volt aki langyos esetes borogatással érte el a
gyógyulást.

Ha fájt, könnyezett a szemünk, mezei árvácska teájával mosogattuk.
Bármilyen szembetegségre jó gyógymódnak számított a kamillás borogatás.
A begyulladt szemre ecettel megalvasztott friss aludttejet tették.
Sokszor használt gyógymód volt: a szőlő metszésekor a venyige végein gyöngyöző
nedvet kis edénybe gyűjtötték, ebből csepegtettek a beteg szembe.

Búzavirágsziromból forrázással teát készítettek, ezzel mosogatták a szemet,
éjszakára a gyolcsba tett szirmokat rákötötték a szemre, gyors gyógyulást hozott.
A szem fehérjének véres pirosságát reszelt krumplival gyógyították. Gyolcsba kötött
reszelt krumplit kötöttek a szemre, mely nagyon hatásos volt.

A begyulladt szemre kapormagos borogatás is jót tett. A kapormagot mozsárban
megtörték, leforrázták, napi 3-4 alkalommal lemosták a szemet. Egy hét alatt
meggyógyult a szem.
Könnyező szemre: forralt vízbe 1 kanál mézet kell tenni, ezzel mosakodni, naponta,
éjszakára pedig ebből a mosdóvízből kell borogatást tenni a szemre.
Sokan vallották legjobb gyógymód a könnyező szemre a meleg sós vízzel való
mosogatás, borogatás.
Minden szem betegségre használt az ürömből készített szemvíz. Forró vízben
megáztatott csipetnyi üröm leszűrt levével kell mosogatni, borogatni.
Volt aki a zabszalmából főzetet készített, azzal mosogatta, borogatta, jó eredményt
hozott.
A begyulladt, vérben lévő szemre jót tett a gabonapálinkás borogatás.

Hályog
Gondos előkészítés, mosogatás után rákötötték a diófalevelet a szemre, mely
elmulasztotta a hályogot.

Kancsalság
Fontos, hogy gyógyítását nagyon korán el kell kezdeni. Sokat javul a szem, ha minden
nap sokszor fűzetünk cérnát tűbe.

Ha valami a szembe került
A szembe került porszemet, bogarat, biztosan úgy lehet kivenni, ha vízzel teli
pohárba belepislogunk - vallották nagymamáink
Biztos megoldás: ha a zsebkendő sarkát összesodorták, a felső szempillát felhúzták,
az alsót lefordították, s kipiszkálták vele.
Ha mész került a szembe, cukros vizes mosogatással enyhítették a fájdalmat.
Forrás : Internet
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Éhgyomorra nem javasolt
  2021-10-06 16:44:14, szerda
 
  A reggeli kulcsfontosságú az egészségünk számára. Pontosabban a tápanyagokban bővelkedő reggeli nagyon lényeges a szervezetünk számára, hiszen fellendíti az energiaszintet és felpörgeti az anyagcserénket. Vannak azonban bizonyos táplálékok, amelyeket nem javasolt éhgyomorra fogyasztani. Mutatjuk is, melyek ezek és azt is leírjuk, miért is hanyagoljuk ezeket az italokat és ételeket a kora reggeli órákban.

A probiotikumok fogyasztása fontos, megtalálhatók az erjesztett táplálékokban, mint amilyen a joghurt vagy a kefir. Azonban probiotikumban gazdag táplálékokat nem érdemes éhgyomorra fogyasztani, mivel ilyenkor a gyomor savtartalma még magas.

A koffeintartalmú italok, mint például a kávé és a tea szintén mellőzendők, hiszen hozzájárulhatnak a gyomorsavszint emelkedéséhez és a savas reflux kialakulásához.

A fűszeres ételek fogyasztása, mint például a chilivel ízesítettek is kerülendők reggel, mivel emésztési zavart okozhatnak és éhgyomorra fogyasztva megemelik a savszintet, még gyomorgörcsöt is kiválthatnak.

A citrusféléket is hanyagoljuk a reggeli órákban, mivel gyomorégést okozhatnak és megnövelik a gyomorhurut illetve a gyomorfekély kialakulásának kockázatát.

A nyers zöldségek gazdag forrásai az aminosavaknak, de a reggeli fogyasztásuk növeli a gyomorégés, a hasi fájdalom és a puffadás esélyét. A kora reggeli cukorbevitel jelentősen megemeli az inzulinszintet, ami pedig a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. A szénsavas italok pedig csökkentik a gyomor vérellátását, károsíthatják a nyálkahártyáját és lelassíthatják a felszívódási folyamatokat.

Milyen táplálékokat fogyaszthatunk éhgyomorra?
Például a dióféléket, hiszen ezek javítják az emésztést azáltal, hogy normalizálják a pH-szintet a gyomorban. Bogyós gyümölcsöket, például áfonyát kifejezetten ehetünk reggelire, hiszen alapjaiban határozza meg a napunkat, mivel javítja a memóriát, szabályozza a vérnyomást és az anyagcserét. A tojás is jó ötlet reggelire, hiszen csökkentheti a napi kalória-igényt a nap további részében.

A reggel elfogyasztott citromos langyos víz is nagyon hatékony, hiszen javítja a vérkeringést, az emésztésre is jó hatással van és a fogyást is támogatja. A méz energiát biztosít a szervezet számára és elősegíti a szerotonin hormon termelődését, amivel meg is alapozhatjuk a reggeli jókedvünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Táplálkozási igények idősebb korban
  2021-10-03 22:46:40, vasárnap
 
  Ahogy öregszünk, úgy egyre több változást tapasztalhatunk meg a testünkben. Lassul az anyagcserénk, amely az ingadozó, csökkenő hormonszintnek köszönhető. Kevesebb lesz az energiánk is, az étvágyunk azonban változatlan lehet, viszont ez hízást is eredményezhet.

Az elhízás főleg a hasi zsír mennyiségének növekedését jelenti, amikor észrevétlenül egyre nagyobb lesz a hasunk, azonban ez nagyon veszélyes, hiszen számtalan egészségügyi kockázattal járhat együtt. Megnövekedhet a vérnyomás és a koleszterinszint, illetve a szív- és érrendszeri betegség, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

A legjobb, amit tehetünk, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra és tápanyagokban bővelkedő ételeket fogyasztunk. A rendszeres mozgást sem árt bevezetni az életünkbe, hiszen ezzel növeljük az izomerőt, a csontok erejét és sűrűségét, és csökkentjük a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Érdemes minél több rostos táplálékot fogyasztanunk, hiszen ezekkel segítjük az emésztésünket és csökkenthetjük a székrekedés kialakulásának esélyét. Nagyon sok rostot tartalmaznak a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonák és a diófélék. A rostokban gazdag táplálkozás segít a koleszterinszint csökkentésében, stabil vércukorszinthez vezethet és egészséges testsúlyt eredményezhet.

A csontok egészségének megőrzése érdekében javasolt több olyan táplálékot fogyasztani, amelyek kalciumban is bővelkednek. Kalciumban gazdagok a tejtermékek és a zöld leveles zöldségek, mint a káposzta, a kelkáposzta, a saláták vagy a spenót.

A fehérje is egy nagyon fontos tápanyag, ahogy öregszünk. Segíthet az izmok tömegének és erejének megtartásában és ezzel akár még a csontritkulás kialakulásának esélye is csökkenhet. A fehérjék gazdag forrásai: sovány húsok, halak, diófélék, zöldségek, hüvelyesek, magvak.

A D- és a B12-vitamin bevitelét is növelni érdemes. Ezt megtehetjük, ha rendszeresen fogyasztunk halételeket, például tonhalat vagy lazacot, illetve tojást, de a gomba is sok D-vitamint tartalmaz.

Idősebb korban nem jutunk annyi tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz, mint fiatalabb korban, így érdemes megfontolni az étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztását is. Emellett nagyon fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, a megszokottnál kisebb adagokat fogyasszunk és rendszeresen mozogjunk, hiszen az aktív életmód jelentősen csökkentheti az öregedési folyamatokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hasznos egészségügyi tanácsok őszre
  2021-10-01 20:07:52, péntek
 
  Őrök a kapukban - interjú Dr Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész, allergológus orvossal

Közeledik az ősz, a hideg, szeles idő, amikor nagyon könnyen megfázunk, illetve megnő a vírusos eredetű légúti megbetegedések esélye, amit mostanában a koronavírus-járvány csak tovább tetéz. Mivel az orrunk és a szánk, a torkunk a testünk kapujának számítanak, a légvétellel és az étkezéssel sok kórokozó is bekerülhet ezekbe a szakaszokba, majd tovább haladva a szervezetünkben betegségeket okozhatnak. Ezért fontos volna még itt, a ,,kapuban" megállítani a vírusokat, amennyiben lehetséges. Megkeresésünkre Dr Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa megosztott néhány praktikus tanácsot.

Milyen lehetséges megoldásokat ajánl arra, hogy az orrunkba, a szánkba, esetleg a torkunkba bejutott kórokozókat nyakon csípjük, és még az előtt elpusztítsuk, mielőtt bármilyen megbetegedést okoztak volna? Van-e erre jó technika, valamilyen ,,fertőtlenítési" módszer, ami nem károsítja a nyálkahártyát?

Egy egészséges immunrendszerű embernél jól működnek a nyálkahártyák, így az orr és a garat területét fedő nyálkahártya immunrendszere. Vírusfertőzéses időszakban azonban hasznos lehet a naponta végzett enyhén sós oldatos garatöblítés.

Sokat lehet olvasni a sós vízzel történő gargalizálásról, illetve "orrmosásról", amit sima konyhasóval és vízzel végeznek. Mi erről a véleménye? Mennyire lehet ez hatékony? Ha igen, hogyan, mennyiszer érdemes végzeni?

Orröblítésre célszerűbb a készen kapható sót és bikarbonátot tartalmazó, tasakokba csomagolt porokat az öblítést segítő eszközzel együtt használni. Ez a kezelés a téli időszakban hasznos a felső légúti hurutok megelőzésére, a nyálkahártya optimális működésének elősegítésére.

A tisztán konyhasós vízzel történő torokgargalizálás vagy orrmosás nem megfelelő? Hordoz valamilyen veszélyeket a nyálkahártyára nézve?

Hatékony a konyhasós oldat is, de ne legyen jódozott a só, emellett otthon nehéz kimérni a pontos koncentrációt. Legjobb a fiziológiás, 0.9%-os sóoldat. A túl sós oldat irritálja a nyálkahártyát.

Milyen praktikákat javasolna arra az esetre, ha még nem vagyunk betegek, de már elkezdett fájni a torkunk, illetve kezd bedugulni az orrunk? Hogyan lehet leghatékonyabban megállítani ezt a folyamatot, hogy ne terjedjen tovább és ne alakuljon ki betegség?

Kezdődő tünetek esetén egy héten át érdemes recept nélkül kapható készítményeket használni, például orrnyálkahártyát lelohasztó orrspray vagy garatfertőtlenítő oldat, illetve elszopogatós tabletta is hasznos lehet.

Fontos a bő folyadékfogyasztás is, ennek része lehet a gyógynövényekből készült teák, leginkább a zsálya, a kamilla, a bodza, a hársfa, illetve a csipkebogyó és gyömbér jöhet számításba. Ha nincs ellenjavallat - akár allergia vagy cukorbetegség -, naponta néhány kanál méz, néhány csepp propolisz vagy propoliszos méz fogyasztása is segíthet. A légutak egészsége szempontjából ne felejtkezzünk el az otthonunk kellő páratartalmának biztosításáról sem.

A helyes étrenddel is hozzájárulhatunk a betegségmegelőzéshez. A kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag szezonális zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrend nagyon fontos, amelyben kapjanak helyet az erjesztéssel készült élelmiszerek is a bélflóra támogatására. Legjobb erre a célra a savanyú káposzta és más fermentált zöldségek.

Ezek a módszerek mennyiben működnek a koronavírussal szemben - akár megelőzés, akár kisebb tünetek esetén?

Az említett módszereket minden vírusfertőzés esetén érdemes alkalmazni. Fontos figyelni az étrendre, különös tekintettel arra, hogy főleg az őszi, téli hurutos időszakban a panaszok kezdetekor nem tudhatjuk, hogy koronavírus vagy egyéb szokásos légúti vírusfertőzés áll-e fenn.

Van-e javaslata ebben a témában kimondottan a koronavírussal kapcsolatban?

A koronavírus-fertőzést önmagában nem védi ki a jól működő immunrendszer. Az eddigi fertőzési hullámok alapján egyértelmű, hogy az egyetlen megelőzi lehetőség az oltás.

Egyre több az információ, látjuk, hogy a fertőzés súlyosságát genetikai faktorok is befolyásolhatják, de a megfelelő D-vitamin-szint és az optimális bélflóra is nagyon fontos.

Az asztmásoknak és az allergiásoknak sajnos nehezebb most a járvány idején, talán jobban ki vannak szolgáltatva a vírusfertőzéseknek. Van-e valamilyen speciális tanácsa az érintettek számára a megelőzésre, illetve kisebb légúti panaszokra vonatkozóan?

Fontos, hogy a meglévő allergia megfelelő kezelést kapjon és elérhetővé váljon a tünetmentesség, amihez jól beállított gyógyszeres kezelés szükséges.

A koronavírus-fertőzés egyik tünete a szaglás és az ízlelés részleges vagy teljes megszűnése, ami a betegség után is fennmaradhat egyes esetekben. Lehet-e tudni, hogy mi miatt alakulnak ki ezek a furcsa tünetek? Az agyat érinti talán ez a vírus az ezeket a területeket szabályozó területeken vagy más jellegű a probléma gyökere?

A tapasztalatok szerint a koronavírus a szaglóhámot, ezen belül a szaglóideg optimális működését biztosító sejteket károsítja. A szagláscsökkenés gyakorisága a mutáns vírusok esetében azonban változni látszik.

Ha jó értem, hogy a delta variáns esetében már nem jellemző tünet az íz- és szagláscsökkenés. Mi erről a tapasztalat? Esetleg van újabb jellemző tünet?

A delta variáns jóval fertőzőképesebb, mint a korábbi vírustörzsek. Naponta jelennek meg új közlemények, ennek alapján úgy tűnik, a delta mutáns esetén kevésbé jellemző a köhögés, valamint a szaglás- és az ízérzésvesztés. Gyakori azonban a fej- és a torokfájás, az orrfolyás, illetve a láz.

Sok még a tisztázandó kérdés az újabb mutánsokkal kapcsolatban, de az egy vagy két dózisú oltás, és a veszélyeztetett csoportoknál az ismétlő oltás fontosságában minden szakértő egyetért.

Milyen nehézségeket, problémákat okoz ez az állapot a hétköznapokban, a tájékozódásban vagy a kommunikációban, főzésben, étkezésben?

Jellemzően a szaglás az ízérzéssel együtt károsodik, ami a mindennapi életben rendkívül zavaró, hiszen még a táplálkozást is megnehezíti. Gyakori jelenség, hogy nem megszűnik, hanem megváltozik az ízérzékelés, rossz szagot, kellemetlen ízt éreznek az érintettek, ami lehetetlenné teheti az étkezést. Akinek munkája kapcsán is fontos az ízérzés, például a szakácsoknak vagy borászoknak, gyakorlatilag ellehetetlenül a munkavégzésük. Az pedig veszélyes lehet, hogy adott esetben az égett vagy füst szagot nem érzik meg.

Az eddigi tapasztalatok szerint mennyi idő alatt múlik el teljesen?

Szerencsére az esetek jelentős része néhány hét alatt spontán javul, de sok beteget látunk, ahol a vírusfertőzés lezajlása után még hónapokon keresztül fennáll, akár hullámzó jelleggel. Nem lehet előre megmondani, hogy fog lezajlani, megszűnik-e, nincs erre szabály.

Milyen segítséget tudnak nyújtani ebben az orvosok? Van erre gyógyszer vagy valamilyen terápia, esetleg illóolajok, amelyek segíthetnek helyreállítani, stimulálni az agy működését?

Fontos a minél előbb elvégzett fül-orr-gégészeti vizsgálat az egyéb okok kizárására. Hasznos az illóolajokkal végzett szaglástréning is, de alkalmazhatunk A-vitamin-tartalmú orrolajat, a már említett sós vizes orröblítést, de a gyógyulást szintén segítheti a szteroid tartalmú orrspray is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ekcéma ellen - természetesen
  2021-10-01 20:03:30, péntek
 
  Az ekcéma kialakulásában nagy szerepe van az immunhiányos állapotnak, a legyengült immunrendszernek. Az ekcéma gyakran örökölhető gyulladásos bőrbetegség, amely valójában egy allergiás reakció, amit sok minden kiválthat, például környezeti tényezők, stressz és a nem megfelelő étrend.

Az ekcéma tehát nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója, amelynek kiváltásában nagy szerepe van a feldolgozott élelmiszerekben található tartósítószereknek, adalékanyagoknak. Az immunrendszer találkozva ezekkel az anyagokkal túlzott reagálást tanúsít, aminek a bélflóra felborult egyensúlya is oka lehet. Tehát ahhoz, hogy az ekcémát akár természetes módszerekkel gyógyítsuk, lényeges, hogy először a bélrendszer egészségével, a bélflóra egyensúlyával foglalkozzunk.

Az ekcéma kezelésében kiemelkedő szerepe van az étrendnek, hiszen kialakulásában nagy szerepe van az egyes ételeknek és italoknak, mint például a tejtermékek, a búza, magvak, a diófélék, a szója vagy éppen a tojás. Előfordulhat, hogy amikor ezeket az ételeket és italokat fogyasztjuk, akkor az immunrendszer heves reakcióját váltják ki. Tegyünk egy kísérletet! Ha arra gyanakszunk, hogy a szervezetünk nem tolerál valamilyen ételt vagy italt, két hétig iktassuk ki ezeket a táplálékokat az életünkből és meglátjuk, hogy hamarosan az ekcéma tünetei is csökkennek és eltűnnek.

Az ekcémában szenvedő betegeknek mindenképpen az immunrendszer erősítésére kell fókuszálniuk, amit sok módon el is érhetünk. Például a probiotikumok segítenek az immunrendszer kiegyensúlyozásában, de a cink rendszeres fogyasztása is hasznunkra válhat, amely nemcsak az az ekcéma egyik tünetét, a viszketést csökkenti, hanem a gyógyulását is támogatja.

A C-vitamin egy természetes antihisztaminként működő antioxidáns vitamin, amely csökkenti a szervezetben kialakuló allergiás reakciót. A halolaj esszenciális omega-3 zsírsavakban gazdag, amely szintén részt vesz a bőr táplálásában és így a gyógyulásában is. Azok, akik ekcémában szenvednek, mindenképpen élvezzék ki az ősz minden pillanatát, a napsütést, mivel a napfény hatására termelődő D-vitamin is kiemelkedő szerepet játszik a bőr gyógyulásában, mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A stresszt le lehet küzdeni
  2021-09-24 18:55:40, péntek
 
  Valamennyi stresszre mindenkinek szüksége van, hiszen ez hozzásegít bennünket a nagyobb teljesítményhez, így sokkal hatékonyabbak lehetünk a munkában. Azonban hosszú távon a stressz krónikussá is válhat, ami gyulladást és számos betegséget generálhat a szervezetben. A stressz nemcsak a fizikai egészséget rombolja, de a mentális állapotunkra is rányomja a bélyegét.

A krónikus stressz okozhat fejfájást, álmatlanságot, csökkent energiaszintet, szorongást és depressziót is. Nem szabad hagynunk, hogy eluralkodjon rajtunk, az életünkön. Ehhez adunk most hasznos és praktikus tanácsokat.

Nagyon fontos, hogy legyenek céljaink az életben, hiszen ezek visznek bennünket előrébb és adnak értelmet az életünknek. Azonban mindig csak reális céljaink legyenek, mert ha irreális, túl nagy célokat tűzünk ki magunk elé és nem sikerül megvalósítani őket, akkor ismét csak stresszesek leszünk. Voltaképpen nem ez a célunk, hanem az, hogy a stresszt minimalizáljuk az életünkben.

Nagyon fontos az is, hogy rendszeresen mozogjunk, hiszen a testedzés hatására endorfin hormonok szabadulnak fel a szervezetünkben és ettől bizony sokkal boldogabbnak érezhetjük magunkat. Ha elégedettek és kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor a stresszel is sokkal könnyebben megbirkózunk.

Kutatások igazolják, hogy azok a személyek, akik rendszeresen, nap mint nap fogyasztanak zöldségeket és gyümölcsöket, sokkal nyugodtabbak, energikusabbak és boldogabbak. Ezek az emberek kevesebbet is stresszelnek, sokkal optimistábbak és egyszerűbben oldják meg a kényes helyzeteket az életükben.

Ügyeljünk arra is, hogy mit eszünk, hiszen a cukros és feldolgozott élelmiszerek megnövelik a stressz szintjét a szervezetünkben. A túl sok cukor például szorongóvá tehet, míg a feldolgozott élelmiszerek fáradtságot és álmosságot okozhatnak. Ha pedig nem tudunk koncentrálni vagy nincs elég energiánk, akkor feszültek, idegesek és stresszesek leszünk.

Nagyon jó stresszcsökkentő lehet az étcsokoládé, az avokádó, az áfonya, a magvak és a diófélék. Ez utóbbiak kiegyensúlyozzák az idegrendszert, hiszen tele vannak B-vitaminnal és magnéziummal.

A stresszt csak úgy kerülhetjük el, ha kicsit szigorúak vagyunk magunkhoz, és amikor munkaidő van, akkor tényleg dolgozunk. Ha közben szörfölünk az interneten és minden mással foglalkozunk, csak éppen a munkával nem, akkor biztos, hogy túlóráznunk kell majd, és ez is oka lehet a stressz kialakulásának.

Ha beosztjuk az időnket, akkor annyi szabadidőnk lehet, amennyit csak akarunk és ez nagyon felszabadító érzés, ráadásul a stressz szintje is csökkenhet. Használjuk ki, ha van egy kevés időnk, hogy csak magunkkal foglalkozzunk. Lazítsunk, regenerálódjunk, töltődjünk fel, kapcsolódjunk ki, ezek szintén csökkenthetik a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/122 oldal   Bejegyzések száma: 1211 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 147 db bejegyzés
e év: 2396 db bejegyzés
Összes: 43353 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1544
  • e Hét: 9010
  • e Hónap: 36585
  • e Év: 644664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.