Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 198 
Sírnál
  2021-09-03 16:08:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Temetőben
  2021-07-30 11:15:19, péntek
 
  Be kell járnom az utat, a gyász útját is, ezt nem lehet kikerülni.
Figyelnem kell rá, mikor mi nyílik ki előttem, és abba beleállni
akkor is, ha fáj. Nem lehet, hogy csak fájjon, mert az nem vezet
sehova. A céltalan szenvedés nem vezet sehova, de a szenvedés
energiája átgyúrhatja a lelkemet valami jobbá.

Angela Murinai

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Őszintén a gyászról
  2021-06-20 06:25:06, vasárnap
 
  Ha nem szívesen jársz ki szeretted sírjához, mert felkavar, ne menj.
Ne azért vigyél virágot, mert illik, vagy hogy mások nehogy megszóljanak,
hanem mert jólesik virágot vinned.
Ha viszont szívesen töltesz időt a temetőn, menj nyugodtan.
Álldogálj, üldögélj ott, ameddig csak szeretnél, ne törődj vele,
ki mit gondol rólad.
A gyászod a tiéd. Gyászolj úgy, ahogy neked jó.

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Karácsony nélküled
  2020-12-26 08:51:54, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Az élet vége
  2020-10-23 10:39:25, péntek
 
  Az élet vége még nagyon is élet.
A test, a lélek minden kétes rejtelme benne nyüzsög.
Aztán a gyász egyértelmű fehéretterít a rejtelemre,
förtelemre.

Rakovszky Zsuzsa

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Haszonélvezeti jog
  2020-07-30 09:11:35, csütörtök
 
  Mi a haszonélvezeti jog értéke? Így működik a haszonélvezeti jog megváltása és a haszonélvezeti jog törlése, lemondása. Hogyan szüntethető meg a haszonélvezeti jog egyszerűen?

Ingatlanok és olyan ingóságok esetében, mint a gépjármű, gyakran találkozunk a haszonélvezeti jog kérdéskörével: ilyenkor tanácstalanul állunk a megöröklött ház, vagy az eladni kívánt lakás előtt. Eladhatjuk? Nem adhatjuk el? Mi lesz az idős özvegy hölggyel, aki a lakásban él, amit meg szeretnék vásárolni? Eladhatom az ingatlanomat, ha az egyik szülőm haszonélvezeti joggal rendelkezik? A haszonélvezeti jog megváltása biztosítékot ad számunkra, ha megöregszünk? Mi van, ha a haszonélvező nem rendeltetésszerűen használja az ingatlanunkat?

Cikkünkben megválaszoljuk a gyakori lakossági kérdéseket a haszonélvezeti jog megváltása és törlése kapcsán. Fényt derítünk arra is, hogyan és mikor szűnik meg a haszonélvezeti jog, illetve hogyan szüntethető meg a haszonélvezeti jog. A témakör kapcsán speciális eseteket is megvizsgálunk, amelyekkel ritkább esetekben találkozunk, viszont jócskán megbonyolíthatják életünk.

Mi a haszonélvezeti jog?

A haszonélvezeti jog az ingatlanra vagy ingóságra rakódó terhek egyik fajtája, vagyoni értékű jog. Ingatlan esetében hasonló módon tehernek tekintjük többek között például a jelzáloghitelt, a
CSOK-ot, a munkáltatói és önkormányzati kölcsönöket, a szolgalmi jogokat, az özvegyi jogot és a haszonélvezeti jogot. A haszonélvezeti jog értéke kiemelt, ez egy nagyon erős jogtípus, de mégsem egyenlő a tulajdonjoggal. Ahhoz, hogy e két jogot megkülönböztessük, először ismernünk kell a tulajdonos jogait.

A tulajdonos jogai:

birtoklás, használat: például a tulajdonos lakhat a házában, használhatja a kertjét
hasznosítás: a kertben almafát ültethet
hasznok szedése: az almát, amit a kertben megtermelt, eladhatja
rendelkezés joga: eladhatja az ingatlant és terheket rakhat rá, például jelzálogot
A tulajdonjog és a haszonélvezeti jog különbsége:
A haszonélvező jogkörébe az első három jog tartozik bele, ezekkel teljes körűen élhet a tulajdonos helyett, vagyis birtokolhatja más tulajdonát, használhatja azt és beszedheti a hasznait, viszont nem rendelkezhet vele! A haszonélvezeti jogba nem tartozik bele az ingatlannal vagy ingósággal történő szabad rendelkezés joga: a haszonélvező nem adhatja el az ingatlant, nem terhelheti meg kölcsönnel azt.

A haszonélvezeti jog megváltása szerződéssel

A haszonélvezeti jog megváltása alapesetben szerződéskötéssel történik, ehhez szükség van a birtokunkban lévő dolog, például lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére. A haszonélvezeti jog megváltása kapcsán gyakori eset, amikor családtagok vásárolnak egy ingatlant: a szülő a tulajdonjogot átruházhatja gyermekére, emellett válthat magának haszonélvezeti jogot. A haszonélvezeti jog szólhat határozott vagy határozatlan időtartamra is, attól függően, mit tartalmaz a szerződés.

Hogyan jöhet létre másképp a haszonélvezeti jog?

A haszonélvezeti jog szerződés nélkül is létrejöhet, ez pedig leggyakoribb esetben az özvegyi haszonélvezeti jog. Ha a tulajdonos elhalálozik, automatikusan létrejön az özvegy számára a haszonélvezeti jog. Ehhez nincs szükség feltétlenül ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre, ám ajánlott megtenni a későbbi félreértések elkerülése miatt, ugyanis az ingatlan-nyilvántartásban a haszonélvezeti jog fel nem tüntetése vitás eseteket okozhat, ha úgy vásárolja meg valaki az ingatlant, hogy nem tud a haszonélvezeti jogról. Ebben az esetben az új tulajdonossal szemben nem lehet a haszonélvezeti jogra hivatkozni!

A haszonélvezeti jog átengedése

A haszonélvezeti jog gyakorlása átengedhető, ez történhet ingyenesen, illetve ellenszolgáltatásért cserébe, bérbeadási alapon. Egy egyszerű példával élve: ha haszonélvezői vagyunk egy gyümölcsfákkal teli kertnek, egy barátunknak szívességből megengedhetjük, hogy leszedje és eladja a gyümölcsöt, de bérbe is adhatjuk neki a kertet: ilyenkor a haszonélvező jogosult a díj beszedésére, nem pedig a tulajdonos, viszont, ha a tulajdonos ugyanezen feltételek fejében vállalja az ellenszolgáltatást, őt kell előnyben részesíteni!

A haszonélvezeti jog átadása

Habár a haszonélvezetet átengedhetjük más számára, maga a haszonélvezeti jog semmilyen módon nem ruházható át! Haszonélvezeti jogot nem adhatunk senkinek, nem örökíthetjük tovább, csak és kizárólag arra az emberre vonatkozik, aki kiváltotta magára vagy megkapta jogszabályok útján!

Mi történik, ha a haszonélvező nem él jogával?

Ha a haszonélvező felhagy jogainak gyakorlásával, például elköltözik a házból, nincs érdekeltsége a kertet fenntartani, úgy a haszonélvezeti jog nem szűnik meg, de a tulajdonos jogosult azt a dolgot a haszonélvező helyett használni, hiszen az övé.

A haszonélvezeti joggal terhelt dolog költségei

Ha a tulajdonunkban van egy ház, de más a haszonélvező, ki fizeti a számlákat? Kinek a költségén javíttatunk meg egy csőtörést? Ki fizeti az új nyílászárókat? A válasz: a rendes gazdálkodás költségeit, vagyis a mindennapi használat díjait (például a villanyszámlát, az eldugult csap kitisztíttatását) a haszonélvezőnek kell kifizetni. Rendkívüli kiadások esetén, például egy beszakadt tető megjavíttatásánál egyikük sem köteles fizetni. Akkor, ha a haszonélvező vállalja a költségeket például új ablakok berakásával kapcsolatban, mert a régiek használhatatlanok, és a fejlesztés növeli a ház értékét, a tulajdonosnak állnia kell az értéknövelés költségét.

A tulajdonos ellenőrzési joga

Mi van akkor, ha a haszonélvező nem rendeltetésszerűen használja a haszonélvezeti jog tárgyát? Tipikus eset az ingatlan lelakása, a kert elhanyagolása, a közüzemi tartozások felhalmozása.

A tulajdonosnak haszonélvezeti jog terhe esetén joga van ellenőrizni azt, hogy a haszonélvező rendeltetésszerűen használja-e az ingatlant, tehát beléphet a házba. Ha azt tapasztalja, hogy nem (tartozásai vannak, lelakja a lakást vagy a kertet), akkor biztosítékot követelhet, amiből ezeket a költségeket fedezni tudja.

Ha a haszonélvező nem ad biztosítékot, a bíróság az összeg kifizetéséig felfüggesztheti az ő haszonélvezeti jogát. A haszonélvezeti jog felfüggesztése részleges is lehet: a gondozatlan kert haszonélvezetét elvehetik tőlünk, de a házban, ha annak használata rendeltetésszerű, maradhatunk.

Haszonélvezeti joggal terhelt dolog eladása

A haszonélvezeti jog ellenére el lehet adni az ingatlant, ingóságot, ám a teher ténye okozhat némi zavart az egyenletben. Leggyakrabban, ha eladunk egy haszonélvezeti joggal terhelt dolgot, például egy házat, a haszonélvező közös megállapodás alapján, ellenszolgáltatásért cserébe lemond a haszonélvezeti jogáról. Ha nem mond le, a dolog akkor is eladható, ám számolnunk kell az eshetőséggel, hogy ha ilyen ingatlant veszünk, a haszonélvezeti joggal terhelt házat akár még évekig más fogja birtokolni, használni, hasznosítani.

Haszonélvezeti jog több fő esetén

Ahogy egy ingatlannak több tulajdonosa lehet, ugyanúgy lehet több haszonélvezője is, akár tulajdoni hányad alapján. Gyakran kérdezik, ebben az esetben hány százalék a haszonélvezeti jog? Nos, ha egyszerre, közösen illeti meg őket, akkor nyilván százalékosan osztoznak a kötelezettségeken és a jogokon is, egyszerre élvezhetik a hasznot a tulajdon szabályainak megfelelően.

Ha egymástól eltérő időben jutnak hozzá a haszonélvezeti joghoz, akkor a haszonélvezeti jog gyakorlásakor tartani kell a jogszerzés sorrendjét, ha a jog ugyanarra a tulajdonhányadra vonatkozik. Ekkor meg kell várnunk, míg az előző kedvezményezett lemond a jogról, vagy megszűnik a haszonélvezeti joga.

Mikor szűnik meg a haszonélvezeti jog?

Korábban említettük, hogy a haszonélvezeti jog megváltása vonatkozhat határozott és határozatlan időtartamra is. Határozott időtartam esetén a haszonélvezeti jog az idő leteltével egyszerűen megszűnik. Határozatlan idejű haszonélvezeti jog esetén pedig a következő tényezők szüntethetik meg a jogot:

ha a haszonélvező elhalálozik,
ha a haszonélvező lesz a tulajdonos,
ha a haszonélvezet tárgya elpusztul.
Lehetséges a haszonélvezeti jog törlése? Hogyan szüntethető meg a haszonélvezeti jog?
Hogyan szüntethető meg a haszonélvezeti jog? Mivel ez egy kifejezetten erős jog, úgy szüntethető meg a fent felsorolt eseteken kívül, ha megegyezünk a haszonélvezővel, hogy mondjon le róla. A másik eset, amikor a haszonélvező bizonyítottan nem rendeltetésszerűen használja a dolgot, nem fizet biztosítékot és veszélyezteti például a ház állapotát - ilyenkor a bíróság a kedvezményezettet véglegesen is eltilthatja jogától.

A haszonélvezeti jog megszűnése után mi történik?

Ha lejár például egy határozott időtartamú szerződés, a haszonélvezeti jog megszűnik, a haszonélvezőnek vissza kell adnia a dolgot. A rendeltetésszerű használatból adódó értékcsökkenést, például a kopott parkettát nem kell kifizetniük, viszont, ha jelentős, nem rendeltetésszerű használatból adódó kárt okoztak, kötelesek kifizetni az értékcsökkenés különbözetét.

Mi a tanulság? A haszonélvezeti jog áldás vagy átok?

A haszonélvezeti jog biztonságot nyújthat számunkra olyan helyzetekben, ha biztosítani szeretnénk lakhatásunkat a távoli jövőben, például öregségünkre. A haszonélvezeti jog megváltása határozott és határozatlan, életen át tartó időre is megváltható. Más esetben, ha haszonélvezeti joggal terhelt dolgot öröklünk vagy vásárolunk, minden változást tartsunk nyilván, főleg ingatlanok esetében. Mind az ingatlanok, ingóságok vásárlása és eladása során is járjunk el körültekintően!

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Érte égjen
  2020-07-29 16:20:57, szerda
 
  Nem hittem, hogy létezik barát,
kinek hiánya ennyire fáj!
Kinek itt őrzöm szívemben minden gondolatát.
Aki tőlem most oly nagyon messze jár
és minden pillanattal nő e távolság.

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Ne sírj
  2020-07-27 15:56:40, hétfő
 
  Bogdán László emlékére!

Már két hete. Két hete, hogy úgy döntöttél, képtelen vagy tovább élni. Talán egy váratlan hír, vagy csak az utolsó csepp a pohárban... Ki tudja, mi volt, már sosem fog kiderülni, az igazságot egyedül te tudod, te pedig magaddal vitted örökre.

Egyfolytában nézem a videóidat, az előadásokat, interjúkat, és képtelen vagyok elhinni, hogy meghaltál, hogy nem hallak és nem látlak többé. Értetlenül nézem az utolsó WhatsApp üzenetemet, ami már örökre olvasatlan marad.

Könnyek között hallgatom, amit mondtál: Küzdeni kell tovább, soha nem adhatjuk fel. Te valamiért mégis úgy döntöttél, hogy feladod. Nem tudtunk téged megmenteni, nem tudtunk neked segíteni, sőt, mi is a nyakadba kapaszkodtunk, mert olyan erősnek tűntél.

Azóta minden este azzal alszom el, hátha újra 13-a reggele lesz, vagy arra ébredek, csak egy borzalmas rémálom volt a halálod..., miközben tudom, hogy ez hiú remény. Nagyon hiányzol!

Múlt pénteken ott álltam a temetésen a családod mellett, egy fának dőlve néztem csendben a nehéz, barna koporsódat, ami mellett Ricsi öcséd térdelt sírva. Legszívesebben odarohantam volna, hogy kinyissam, tényleg benne vagy-e. Az egész gyászmise alatt arra vártam, hogy egyszer csak megjelensz mosolyogva, és azt mondod: Örülök, hogy mind itt vagytok, akkor most mindenki kapjon fel egy kapát! Csak nem hittétek, hogy tényleg feladom?

Hallgattam a zenét, és képtelen voltam elhinni, hogy élettelenül fekszel abban a gyűlöletes faládában, és hamarosan végleg elnyel a föld. Kértelek, hogy adj valami jelet, ha látsz, vagy ha itt vagy - mire megrezdült a szél, és a hajamat finoman megsimította egy falevél. Te voltál?

Csak álltam ott bénultan, már azt sem éreztem, hogy a lábaim a magassarkú cipőben elmerevedtek, csak néztem magam elé, de lélekben máshol jártam, újra ott voltál előttem, mosollyal az arcodon. Én is rád mosolyogtam, és éreztem, hogy furcsán néznek rám az emberek... Mosolyogni egy temetésen....

Aztán elindult a menet, és te megint nem tiltakoztál, némán hagytad, hogy vigyenek az erős kezek, és letegyenek arra a hideg márványra, ami a sírgödör tetejét fedte.

Édesanyád ült előttem, halkan, csendben zokogott, ráborult a koporsódra, és csak azt ismételgette: Miért, fiam, miért? A mentősök aggódva figyelték minden mozdulatát.

Nincs annál borzalmasabb fájdalom, mintha a szülőnek kell eltemetni a gyermekét. Annyira természetellenes, annyira igazságtalan. Hogy tehetted ezt?

Haragszom rád! Legszívesebben felpofoználak, mert ez az utolsó döntésed életed legkegyetlenebb döntése volt, itt hagytál mindenkit, aki szeretett, egy soha nem múló, gyötrő fájdalommal. Vajon eszedbe jutott ez az utolsó pillanatban?

Néztem a sírkövedet, a fekete márványt, hallottam, hogy valakik beszélnek, énekelnek, de a tudatomig nem jutott el. Körbenéztem, ameddig a szem ellátott, emberek álltak, mind téged gyászoltak, és ahogy én, ők sem értették, miért tetted ezt.

A sírodat koszorúk százai borították, alig fértek el. Ha keresnéd, az enyém a fejed mögött van, rózsákkal, és két üzenettel: Áldíj tut o szunto dél! ....... Hiányzol, Andi

Megdöbbennél, ha láttad volna, milyen sokan jöttek el a végső búcsúra, és jót mosolyognál, ha tudnád, hogy kik nem... Ha találkozunk, majd elmesélem.

A szertartás végén odaléptem Ricsi öcsédhez, megsimogattam a karját. Megfordult, és szótlanul átölelt. Szavak nélkül is értettük egymást. Félelmetesen hasonlít rád, a szeme, a szája, az arca, a haja, a mosolya. Remélem, felnő ahhoz a feladathoz, ami vár rá! Én segíteni fogom, ha ő is akarja!

A családod azt kérte, ne készüljön fotó és videó a temetéseden, de mindig vannak exhibicionista emberek és sajtósok, akiknek a kérés semmit sem jelent. Olyan borzasztó ez!

Még a temetés sem volt meg, de néhány irigy ember már elkezdte bemocskolni az eredményeidet és a nevedet. Többségében (dísz)cigányok.... Gyáva dolog ez. Korlátolt, buta emberek, akik nem látják, hogy azt az eredményt, azt a hidat, amit felépítettél, inkább folytatni kellene, mintsem lerombolni. Azt hiszem, gondolatban és tettekben előrébb jártál, mint a kor, amelybe születtél.

A temetés másnapján egy barátnőm átküldte a Romnet egyik fotóját (ami ugye nem készülhetett volna el). A sírkövedet és a koszorúkat mutatja. És csak aki jobban megnézi, az veszi észre, hogy a fekete márványban a bevésett képed mellett egy női arc tükröződik..., az enyém!

Cigány barátaim azt mondták, ez üzenet. Egy befejezetlen dologra utal, amit ketten kezdtünk el...

Tudom, hogy van közös feladatunk, és emlékszem, mit ígértem neked: egy olyan országot, amelyet te is szerettél volna. Nehéz örökséget hagytál rám, Bogdán Laci, még keresem a társakat. Néhányat már találtam, remek emberek, te küldted őket, mert te vagy az a közös pont, ami összeköt minket.

Egyébként meg közlöm, hogy gonosz dolog a síron túlról üzenni, tudod, hogy nem hiszek ezekben a dolgokban, és direkt csinálod, ugye? Hát, akkor jelzem, hogy tiszta libabőr lettem... Elégedett vagy?

Ui.: Írhatnál néha.... Elég lesz csak annyi: Mitcs

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Emléked itt maradt
  2020-07-05 09:22:19, vasárnap
 
  Nem vársz már minket ragyogó szemekkel,
nem örülsz már nekünk szerető szíveddel.
De egy könnycsepp szemünkben Érted él,
egy gyertya az asztalon Érted ég. S bennünk
él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk
soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok,
múlhatnak évek, szívből szeretünk s nem
feledünk Téged.

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Halál
  2020-05-24 16:57:58, vasárnap
 
  Az embernek mindig a legrosszabbra kell számítania, akkor nem érheti csalódás.
 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 198 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 11 db bejegyzés
e hónap: 247 db bejegyzés
e év: 1098 db bejegyzés
Összes: 31180 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 950
  • e Hét: 7625
  • e Hónap: 24271
  • e Év: 374706
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.