Belépés
szabonekatalin.blog.xfree.hu
Voltakszép napok és voltak éjszakák, éreztem gyakran hajnali fák szagát. Simultak hozzám nyíló illatok. De bezárták lelkem a csukott ablakok. Ébredő... Szabóné Kata
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 99 
Finom gyors sütik
  2014-05-08 06:31:08, csütörtök
 
  mennyei villámsüti


Hozzávalók:
50 dkg túró
6 db tojás
1 pohár (2 dl) tejföl
8 evőkanál cukor
7 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja
mazsola
porcukor
A hozzávalókat a fenti sorrendben a mazsola kivételével géppel jól összekeverem.
A masszához hozzáadom a mazsolát - vagy kihagyom, ez attól függ, hogy jönnek-e vendégek, akik nem szeretik a mazsolát.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöm.
Ha langyosra hűl, felszeletelem, és porcukrot szórok a tetejére.





 
 
0 komment , kategória:  SÜTIK  
Fimom gyors sütik
  2013-05-06 08:25:28, hétfő
 
  Citromos szelet

Hozzávalók:

Tésztához:
300 g liszt
1 egész tojás
70 g margarin
1 csomag szalalkáli
3 ek. porcukor
5 evőkanál tej

Krémhez:
5 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
250 g margarin
200 g porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve


Elkészítés:

1. A szalakálit elkeverem a lisztben, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozom a tésztát. Három egyenlő részre osztom, és nagyon vékonyra kinyújtom. A lapokat villával megszurkálom, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, vagy a tepsi hátoldalán közepes hőmérsékleten kb. 8-10 perc alatt megsütöm.

2. A krémhez elkészítem a pudingot, és félreteszem hűlni. Közben a margarint habosra keverem a porcukorral, és habverővel óvatosan összedolgozom a pudinggal, majd hozzáadom a citrom héját és a levét is. A krémet a lapok közé egyengetem, végül konyharuhával lefedem, és egy kisebb súlyú könyvvel (vagy más nem nehéz tárggyal) lenyomatom. Egy éjszakán át hagyom állni, hogy a krémtől a lapok teljesen átpuhuljanak. Másnap porcukorral meghintve tálalom.











Vaníliás mézes szelet

Hozzávalók:

Tésztához:
400 g finomliszt
200 g porcukor
50 g vaj
2 tojás
2 evőkanál méz
2 evőkanál kakaópor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 kk. őrölt fahéj

Krémhez:
3 csomag vaníliás pudingpor
6 dl tej
200 g porcukor
250 g vaj vagy margarin
1 cs. vaníliás cukor
1 kk. őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A tésztához gőz felett megolvasztom a vajat, majd hozzákeverem a mézet, a porcukrot, a tojást, a kakaót és a fahéjat is, és addig kevergetem, míg egyneművé nem válik. Végül hozzáadom a szódabikarbónával elkevert lisztet is, és alaposan összegyúrom a tésztát.Folpackba csomagolom, és egy órára a hűtőbe teszem.

2. Amíg hűl, elkészítem a krémet. A pudingporokat 1-2 evőkanál tejjel simára keverem, majd a maradék tejjel sűrűre főzöm. A margarint kikeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, és a fahéjjal együtt a teljesen kihűlt pudinghoz keverem.

3. A tésztát 3 egyenlő részre osztom, és egyenként vékony lapokat nyújtok, villával megszurkálom, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben. Lisztezett, zsírozott tepsi hátulján 170 fokon, kb. 8 - 10 perc alatt készre sütöm (a mézes lapok nagyon gyorsan megsülnek!).

4. A lapokat megtöltöm a krémmel, és egy éjszakát állni hagyom. Másnap megpuhul, és szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve tálalom.

Tipp: Porcukor helyett olvasztott csokival is díszíthetjük a tetejét. 10 dkg olvasztott csokoládét gőz fölött vajjal felolvasztunk, és a megtöltött sütemény tetejére simítjuk.








 
 
0 komment , kategória:  SÜTIK  
Krimplis pogácsa
  2013-05-06 08:03:34, hétfő
 
  Krumplis pogácsa

Recept

500 g főtt burgonya (kihűlve, áttörve)
400 g vaj
40 g só
40 g élesztő
50 g tojás sárgája (2 nagyobb tojásé)
700 g liszt

A kihűlt és áttört főtt burgonyát, keverjük simára a vajjal és a sóval. Majd dolgozzuk bele a tojássárgáját és az élesztőt. Végül gyúrjuk össze a liszttel. Egy éjszakán keresztül pihentessük hűtőben. Másnap gyúrjuk simára, és nyújtsuk ki 2-2,5 cm vékonyra. A tetejét késsel csíkozzuk meg, majd kerek kis kiszúróval szaggassuk ki. A tetejét kenjük meg egész tojással. És tepsire pakolva szobahőmérsékleten fél órán keresztül pihentessük. 220-230 előmelegített sütőben 12-13 percig süssük




 
 
0 komment , kategória:  SÜTIK  
Sütik!!!!
  2013-02-27 16:01:03, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SÜTIK  
Hagymás tepertős pogi
  2010-08-21 06:34:31, szombat
 
 



hozzávalók 4 főre

A tésztához:

* 50 dkg finomliszt
* 25 g élesztő
* 1 dl tej
* 1 tojás
* 250 ml tejföl
* 3 gerezd fokhagyma
* 1 tk cukor
* bors
* só

A töltelékhez:

* 20 dkg darált tepertő
* 3 db vöröshagyma
* 2 ek zsír
* bors
* só

A tetejére:

* 1 tojás


elkészítés

1. A vöröshagymákat megpucoljuk, felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, a zsírban puhára pároljuk. Félretesszük hűlni. A ledarált tepertőt sózzuk, borsozzuk.
2. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk pihenni 15 percet.
3. A lisztet egy nagy tálban összekeverjük az élesztős tejjel, a tojással, a tejföllel, a zúzott fokhagymával, a sóval és a borssal. Az egészet összegyúrjuk. Közepesen kemény tésztát kapunk. 30 percig pihentetjük.
4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagságú téglalapra. Megkenjük a tepertővel és a vöröshagymával. A tésztát képzeletben harmadoljuk függőleges irányban. A jobb oldali harmadot behajtjuk középre, erre pedig ráhajtjuk a bal oldali részt. Az így kapott hosszúkás téglalapot képzeletben vízszintesen harmadoljuk. Az alsó harmadot felhajtjuk középre, erre pedig ráhajtjuk a felső harmadot. Pihentetjük 20 percig. Utána kinyújtjuk a tésztát és ismét megkenjük, hajtogatjuk, pihentetjük, összesen 3-szor.
5. A 3. pihentetés után a tésztát 3 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval. Tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük tojással. Előmelegített sütőben megsütjük.

sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
 
 
0 komment , kategória:  SÜTIK  
Karácsony beigli
  2010-07-12 05:25:15, hétfő
 
 




A családi tűzhely örzői ismét versenyt futnak legszebb ünnepünkön, hogy szeretteiket finom ételekkel és édességekkel kényeztessék. Természetesen ilyenkor a bejgli, a karácsonyi sütemények királya, minden asztalon ott díszeleg. Hazánkban évszázadok óta közkedvelt csemege a kuglóf, flódni és kindli, amelyek a bejglivel együtt a hagyományos zsidó konyhából eredeztetnek. Minden háziasszony receptfüzetében megtalálható a bejgli valamelyik változata, a következô klasszikus változattal garantáljuk nem vallanak szégyent! Link


TÉSZTA:
liszt 1 kg, vaj (margarin) 40 dkg, porcukor 10 dkg, élesztô 2 dkg, só 1 dkg, tej 3 dl,
tojássárgája 4 db, vaníliás cukor 1 dkg, citromhéj reszelék 1 dkg.
Az átszitált lisztet és porcukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat összegyúrjuk a zsiradékkal. Hozzáadjuk a tej felében csomómentesre kevert élesztôt és a maradék tejben oldott sót a tojássárgákkal. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, de gyorsan, nehogy a zsiradék megolvadjon.
Ezt a tésztamennyiséget 8 gömbölyű részre osztjuk és formázzuk, amit legalább félórára hűvös helyre teszünk pihenni.
TÖLTELÉK:
dió vagy mák 50 dkg, cukor 30 dkg, mazsola 5 dkg, tej 2,5 dl, vaníliás cukor 2 dkg, citromhéj reszelék 2 dkg, (őrölt fahej, szegfűszeg, cukrozott narancshéj ízlés szerint).
Mézzel kiváltani a cukrot az adott súlyban, kitűnô alternatíva. Sokan pár deka reszelt almával teszik lazábbá a tölteléket. Az ôrölt diót vagy mákot az összes járulékos ízesítôanyaggal összekeverjük.
A tejet a cukorral és a mazsolával feltesszük fôzni. Mikor felforr a tej, ráöntjük az imént elôkészített dióra vagy mákra és jól összekeverjük, majd félretesszük kihűlni. (A fenti töltelék mennyiség, ha elkészítjük dióból és mákból is, 4-4 darab, kb. félkilós bejglire elegendô.)

A BEJGLI ELKÉSZÍTÉSE

A tésztánkat 3-4 mm vastag téglalap alakúra (kb.: A/4 méret) nyújtjuk, lehetôleg liszt használata nélkül. A tölteléket egyenletesen rákenjük a kinyújtott tésztára, ügyelve arra, hogy a szélein 1-1 cm elmaradjon. A tészta rövidebb oldalainak szélét 1 cm szélességben behajtjuk a töltelékre, majd hosszanti oldalával párhuzamosan rúd alakúra felcsavarjuk. A bejglirudakat úgy helyezzük tepsibe, hogy a hajtás alulra kerüljön. A helyes kenési móddal adhatjuk meg a bejgli jól ismert márványos jellegét. Elôször simára kevert tojássárgájával kenjük le és langyos helyen érleljük.
Amikorra megszárad a felületén a sárgája a kelési folyamat miatt kis hajszálrepedések keletkeznek. Ekkor a bejgliket csak tojásfehérjével kenjük le és hűvös helyre tesszük, addig amíg felületük ismét megszárad. Sütés elôtt szerencsés hurkapálcával megszurkálni, hogy a fölösleges gôz könnyebben eltávozhasson, ne repessze szét a rudakat. Közepesen erôs, kb. 200C°-ra melegített sütôben sütjük úgy 40 percig. Gesztenyés bejglit is készíthetünk. 25 dkg gesztenyemasszát, 3 dkg porcukrot, 2 dl rumot és 3 dkg mazsolát összegyúrva, ugyanúgy járva el, mint az elôzôeknél.
 
 
0 komment , kategória:  SÜTIK  
Gesztenyés
  2010-07-12 05:23:24, hétfő
 
  gesztenye jelentős helyet foglal el az egészséges táplálkozásban, mivel összetétele a zöldségek-gyümölcsökhöz áll a legközelebb. Az egészséges táplálkozás ajánlásai szerint naponta többször, összesen legalább 400-500 g mennyiségben szükséges belőlük idény szerint, változatosan fogyasztani.

Ezt figyelembe véve a gesztenye illetve termékei, valamint a gesztenyéből készült ételek bármely korosztály egészségfenntartó étrendjébe jól beilleszthető.



Gesztenyés beigli (2 rúd)

Hozzávalók

Tésztához:
300 g liszt
150 g vaj
0,8 dl tej
1 db tojássárgája
30 g porcukor
10 g élesztő
1 csipet só

Töltelékhez:
40 dkg Maroni Arany gesztenyepüré
2,5 dkg vaj
3 dkg mazsola
1 tojássárgája
Kenés:
1 egész tojás + 1 sárgája

Elkészítés:
Kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd összegyúrjuk a többi nyersanyaggal, de vigyázzunk, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel.
A jól kidolgozott tésztát két részre osztjuk, és hűtőben pihentetjük.
A töltelék anyagait összegyúrjuk.

Kinyújtjuk a tésztát, és rásimítjuk a tölteléket, majd feltekerjük.
A kenéshez szükséges tojásokat összekeverjük, majd lekenjük a sütőlemezre helyezett beiglit. Száradás után még egyszer lekenjük, és az oldalát villával megszurkáljuk.
Száradás után 180 °C-on sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  SÜTIK  
Pogácsa
  2010-07-12 05:21:31, hétfő
 
 



Gyorsan és egyszerűen elkészíthető túrós pogácsa receptje.


Pogácsa tészta:

50 dkg lisztet átszitálunk és elkeverünk 1 csomag sütőporral és 3 dkg sóval. Hozzágyúrunk 50 dkg sovány áttört túrót és 50 dkg margarint. Összedolgozzuk alaposan és 5 percig pihentetjük.

Kinyújtjuk lisztezett asztalon 2 cm vastagra a pogácsa tésztát és kiszúrjuk 3-4 cm átmérőjű kiszúróval.

A kiszúrt pogácsákat szorosan egymás mellé rakjuk az asztalon, majd lekenjük egész tojással és megszórjuk reszelt sajttal.

Pogácsa sütése:

A sütőlemezre 5 cm-es távolságokra rakjuk a nyers pogácsákat, majd kelesztés nélkül 180 C'-os sütőben kb. 10 perc alatt kisütjük.

Hozzávalók

50 dkg Liszt
50 dkg Margarin
50 dkg túró (sovány)
3 dkg Só
1 csom. sütőpor
20 dkg sajt
2 db Tojás
 
 
0 komment , kategória:  SÜTIK  
Süti
  2010-07-12 05:13:01, hétfő
 
  Vargabéles

Hozzávalók:

6 db réteslap
12 dkg vaj
25 dkg cérnametélt
40 dkg túró
4 dl tejföl
4 tojás
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg cukor
fél citrom leve
1 citrom héja
15 dkg mazsola

Egy tűzálló tálat kivajazok és úgy fektetek bele 3 réteslapot, hogy közben mindig megkenem őket olvasztott vajjal. A cérnametéltet sós vízben kifőzöm. A tojásokat szétválasztom. A túróhoz keverem robottal a tejfölt, a tojások sárgáját, a vaníliás és sima cukrot, a fél citrom levét és az egész héját, valamint a mazsit. A kifőzött, lecsöpögtetett tésztát is hozzáadom. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a tésztás masszához keverem. A réteslapokra öntöm és a maradék 3 lappal úgy fedem be, hogy mindig megkenem olvasztott vajjal.
 
 
0 komment , kategória:  SÜTIK  
Bögrés mákos
  2010-07-07 06:41:22, szerda
 
  Bögrés mákos

Hozzávalók:

* 2 bögre cukor
* 4 tojás
* 2 bögre mák
* 2 bögre liszt
* 1 sütőpor
* 1 bögre tej
* fahéj
* citromhéj
* lekvár

Elkészítés:

A tojásokat egészben habosra keverjük a cukorral. Ez akár 5 percig is eltart, akkor jó, ha már szinte kocsonyás. A lisztet összekeverjük a mákkal, a sütőporral, a fahéjjal és a citromhéjjal, majd a felvert tojásba keverjük, óvatosan, legjobb széles fakanállal. Mivel igy túl sűrű, ezért tejjel ritkítjuk, de lehet, hogy több kell, mint egy bögre. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit, ebben megsütjük 180 fokon. Miután kihűlt, kiborítjuk, hosszában kettévágjuk, és lekvárral megkenjük. Lekvár nélkül is finom.


Bögrés mákos-diós



Hozzávalók:

* 1 bögre dió
* 1 bögre mák
* 1 bögre liszt
* 1 bögre cukor
* 1 bögre tej
* 1 sütőpor
* 1 evőkanál zsír
* 2 tojás

Elkészítés:

Jól keverjük össze a hozzávalókat, vajazzunk ki 1 tepsit, majd lisztezzük ki, és öntsük bele a masszát. Süssük meg (200 fokon) - és már ehető is!:)



Bögrés Csikitorta


Hozzávalók:

* 1/2 bögre tej
* 2 tábla 85%-os csokoládé
* 25 dkg sütőmargarin
* 1 bögre cukor
* 3 tojás
* 1 tojássárgája
* 2,5 bögre liszt
* 3 teáskanál sütőpor
* 2 tortabevonó

Elkészítés:

A tejet kis edényben felforraljuk, s tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, s lehűlésig keverjük (vigyázz, besűrűsödik). A tésztához a margarint keverőgéppel simára keverünk, s a cukrot hozzáadva krémessé dolgozzuk. Egyenként beletesszük a tojásokat és az 1 tojássárgáját. A sütőporral elkevert lisztet és a csokis tejet váltakozva adjuk a tésztához, s folyamatatosan kevergetve összedolgozzuk. A masszát kikent, kilisztezett - vagy sütőpapírral kibélelt - tortaformába öntjük. Sütőben 180 fokon (előmelegítve), légkeverős sütőben 160 fokon (előmelegítés nélkül), gázsütőben 2-3 fokozaton (előmelegítés nélkül) kb. 60 percig sütjük. Miután a kész torta kihűlt, kettészeljük, s megkenjük baracklekvárral (legjobb a nagyon híg). A baracklekvárral összetapasztott tortát tortabevonóval bevonjuk. Miután teljesen kihűlt, s a bevonó is megkeményedett, némi lelkiismeret furdalással felvághatjuk, s tejszínhabbal tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  SÜTIK  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 99 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3997 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 83
  • e Hét: 1324
  • e Hónap: 4529
  • e Év: 104110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.