Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/88 oldal   Bejegyzések száma: 870 
Gyulladáscsökkentő ételek
  2018-12-10 08:29:16, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ginzeng és a memória
  2018-12-07 15:52:14, péntek
 
 



Sokan vélik úgy, hogy a méltán népszerű ginszeng javíthatja a gondolkodási képességet és megelőzheti vagy akár kezelheti a demenciát. Valóban, a ginszeng kedvező hatással van a megismerésre, a viselkedésre és az életminőségre. A ginszeng rendszeres fogyasztása széleskörű fizikai és szellemi előnyökkel jár, beleértve a kognitív javulást és az életkorral összefüggő szellemi hanyatlás megelőzését.

Egyes vizsgálatok kimutatták a ginszeng többhetes fogyasztását követően a kognitív funkciókra kifejtett pozitív hatását. A vizsgálatban részt vevő személyek javulást mutattak a munkamemóriában. Ugyanebben a vizsgálatban azt is észrevették, hogy a ginszeng nyugalmat biztosított a vizsgálatban részt vevők számára.

A kínai orvoslás egyik kiemelkedő gyógynövénye a ginszeng, amelyet kiegyensúlyozó tonikként használnak. Ennek a gyógynövénynek ugyanis egyedülálló képessége van az idegrendszer stimulálására és még a relaxálást is elősegíti. Kínában úgy gondolják, hogy a ginszeng hosszú életet, erőt és bölcsességet kölcsönöz a gyógynövény fogyasztóinak.

A ginszeng egy adaptogén gyógynövény, és mint ilyen, a kortizol hormon csökkenését idézi elő, miközben erősíti a mellékveséket és csökkenti a fizikai, a mentális és a környezeti stressz okozta kellemetlen tüneteket. A mellékvese-funkció támogatásával az adaptogének megnyugtatnak és növelhetik az energiát anélkül, hogy túlzott stimulációt jelentenének. A ginszeng a gyomrot is megvédheti a stressz okozta fekélyektől.

A ginszeng rendszeres fogyasztása javítja az általános jólétet és energiát biztosít a szervezet számára. Elősegíti a pihentető alvást, a jobb szexuális teljesítményt és a személyes megelégedettség érzését is elősegíti.

A ginszeng hasznos lehet azok számára, akik növelni szeretnék a sportteljesítményüket és fáradtsággal küzdenek. Nemhiába a krónikusfáradtság-szindróma egyik gyógynövénye.

A ginszeng egészségesen tartja a bőrt, a hajat és még a ráncok megjelenését is késleltetni tudja.

A ginszeng javítja a mentális teljesítményt és a koncentrációs képességet. Segít megelőzni a korral összefüggő memóriahanyatlást. Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a ginszeng 12 héten át tartó fogyasztása segíti az Alzheimer-kóros betegek mentális teljesítményét. emellett a memóriát is javítja stroke-os betegeknél. Mind a Ginkgo biloba, mind a ginszeng az agy egészségét megtámogató nagyon jó természetes kiegészítő, hiszen szinergikus hatást fejtenek ki, javítják a rövid távú memóriát és minimalizálják az ADHD tüneteit.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A lime gyógyhatásairól
  2018-12-07 15:46:19, péntek
 
 



Az emberek sokszor figyelmen kívül hagyják a természet gyógyító erejét. Egyszerűbbnek tűnhet még a legkisebb problémára is gyógyszert bevenni, mint a természet patikájához fordulni.

A lime egy kesernyés déli gyümölcs, amely nemcsak nagyon finom, de nagyon egészséges is, ráadásul kiemelkedő a C-vitamin-tartalma. Már egyetlen gyümölccsel fedezhetjük C-vitamin-szükségletünk 32 százalékát. A lime olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint kálium, vas, réz, nátrium, magnézium és foszfor, van még benne A-, E- és K-vitamin, illetve folsav is.

A lime-ban található limonin és az oldható rostok karbantartják a vérnyomást, ami segít csökkenteni az erek gyulladását, így akadályozva meg a szívbetegségeket. Emellett a kálium és a magnézium javítja a vérkeringést és fokozza a szív egészségét.

A gyümölcsben lévő C-vitamin csökkenti a stroke kialakulásának a kockázatát. Segít a szívkoszorúér-betegségek, például az ateroszklerózis progressziójának lassításában.

A benne lévő heparin és flavonoidok csökkentik az LDL-koleszterin szintjét és a trigliceridszintet.

A lime-ban lévő anyagok megkötik a szabad gyököket, ami csökkenti az oxidatív stresszt. Az antioxidáns flavonok, flavonoidok és limonoidok hatékony rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Megakadályozzák a vastagbélben, a mellben, a prosztatában, a hasnyálmirigyben, a gyomorban, a tüdőben és a vesékben a rákos sejtek növekedését.

A lime erősíti a szervezet védelmi vonalát, segít megelőzni a fertőzéseket és a betegségeket, például a hasmenést és a tüdőgyulladást.

A gyümölcsben lévő citromsav segít a vesekövek eltávolításában és azok újbóli kialakulását is segít megelőzni.

A lime-ban lévő C-vitamin és flavonoidok segítenek megakadályozni az ínyvérzést, amely további betegségek kialakulásához vezethet.

A lime-ban lévő savak segítenek szervezetünk megtisztításban. A lime rosttartalma segítséget nyújt a szervezetnek a vércukorszint szabályozásában. Ez pedig hatással van a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére.

A lime ugyan savat tartalmaz, mégis lúgosítja a szervezetet, amely hatás stimulálja a szájüregi és a peptikus fekélyek gyógyulását.

A lime illatának belélegzése azonnal hat, ha valakinek hányingere van. A gyümölcsben lévő C-vitamin pedig megakadályozza a légszennyezettség miatt kialakult asztmát is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Brokkoli és a méregtelenítés
  2018-12-07 15:39:59, péntek
 
 



Bár nem látjuk és nem érezzük a jelenlétüket, a környezeti toxinok és szennyező anyagok komoly veszélyt jelenthetnek az egészségünkre és a jólétünkre. Még egy egyszerű családi grillezés is megnövelheti a rák kialakulásának kockázatait. Hogyan tudja méregteleníti a szervezetét? A válasz meglepő, de a tudósok úgy vélik, hogy a brokkoliban megtalálható természetes vegyületek megnövelhetik a sejtek azon képességét, amelyek segítenek alkalmazkodni nekik ezekhez a környezeti toxinokhoz, hogy könnyedén túlélhessék azokat.

A brokkoli méregtelenítő tulajdonságai kiemelkedők. Egy tanulmány arra mutatott rá, hogy azoknál a nőknél nőtt meg leginkább a mellrák kialakulásának a kockázata, akik nagy mennyiségű grillezett és füstölt húst fogyasztottak. A brokkoli azonban jelentősen lecsökkenti ezeknek a mérgező anyagoknak a szintjét az emberi szervezetben.

A brokkoli nemcsak a grillezett húsok miatt kialakult rákkeltő anyagokkal, hanem a légszennyező anyagokkal szemben is védelmet nyújthat. A levegőben lévő szennyezett anyagok összefüggésben állnak a csökkent tüdőfunkcióval, a szívroham gyakoribb kialakulásával, az asztma fokozott előfordulásával és a tüdő- és szívbetegségek egyéb típusainak megnövekedett kockázatával.

Egy kutatásban 300 embert vontak be, akik Sanghajtól északra, Kína egyik legfejlettebb iparosodott régiójában éltek. A vizsgálat előtt vizelet- és vérmintákat használtak a belélegzett szennyező anyagok szintjének meghatározására. A csoportot két részre osztották. Az egyik csoport tagjai csak ananász- és limeitalt kaptak. A másik csoportnak is ugyanezen italokat kellett fogyasztani, de ők emellett brokkoliport is kaptak kiegészítésként. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a brokkoliport kapó csoport tagjainál jobb eredmények születtek és ez a brokkoli méregtelenítő hatásának volt köszönhető. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a brokkoli valószínűleg hasonló hatást gyakorol az élelmiszer és a vízszennyező anyagok kockázatainak csökkentésére is.

A brokkoli erős és pozitív hatással van a szervezet méregtelenítő rendszerére. A brokkoliban lévő fitonutriensek különösen hasznos méregtelenítő anyagnak számítanak. A brokkolitól a brokkolicsíra még sokkal egészségesebb, mivel akár ötvenszerese is lehet a teljesen kifejlett brokkoli antioxidáns szintjének.

A méregtelenítő előnyök mellett a brokkolinak egyéb pozitív hatása is ismeretes. Megtámogatja az emésztést, csökkenti a gyulladást, elősegíti a szív- és érrendszer egészséges működését, biztosítja a szürkehályog elleni védelmet, javítja a hormonális egyensúlyt, csökkenti a magas vérnyomás tüneteit és nagy mennyiségű antioxidánst biztosít a rák kockázatának csökkentése és az egészség elősegítése érdekében.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tökéletes forralt bor ( recept )
  2018-12-05 17:47:20, szerda
 
 



A forralt bor valamiért a karácsonyhoz kötődik, pedig kellemes melegítő ital lehet, persze mértékkel fogyasztva.

Nagyszüleimnek hatalmas szőlőskertjük van, ebből kifolyólag minden évben nagyon sok házi borunk készül. Önmagában is szeretem a borokat, de a forralt bor különösen közel áll a szívemhez. Ahogy beköszönt az ősz és túl vagyunk a szüreten, alig várjuk, hogy az újbor letisztuljon, és készülhessen belőle egy jó kis fűszeres változat.

A forralt bort készíthetjük vörös- vagy fehérborból, a vörös talán a gyakoribb, de én nagyon szeretem fehérből is. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba a fahéjtól kezdve a citromig, a kreativitásunkra van bízva, hogy mit rakunk bele. Az, hogy mennyi cukrot teszünk hozzá a bor típusától függ. Egy száraz vörösbor akár 3-4 evőkanál cukrot is elbír, míg egy édes borba lehet, hogy semennyi sem kell.

A cukrot helyettesíthetjük mézzel is, de akkor az ízélmény is kicsit más lesz. Gondoljunk csak arra, hogy a tea is milyen más mézzel. Mi legtöbbször csak narancsot teszünk még bele pluszban, de lehet citromot vagy almát is. Maga a bor is lehet eleve gyümölcsbor, akár cider is, ezt is tovább ízesíthetjük. A lényeg, hogy felejtsük el, hogy a rossz bor jó lesz majd forraltnak.

A tökéletes forralt bor
Elkészítési idő:
Előkészítés: 5 perc
Sütés / főzés: 15 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 4
Hozzávalók:
750 gramm bor
1 darab narancs
8 darab szegfűszeg
2 darab fahéj
2 darab ánizs
2-4 evőkanál cukor
opcionális citrom
Leírás:
Karikázzuk fel a narancsot (és a citromot). Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba, és kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy milyen fajta bort választottunk. Ha már gyöngyözik a bor, vegyük kisebb lángra, nem akarjuk ugyanis, hogy kimenjen belőle az alkohol. Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig kis lángon főzzük, hogy összeérjenek az ízek. Tálalásnál kivehetjük a fahéj-, ánizs-, szegfűszegdarabokat a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha benne maradnak. Ha még szeretnénk, szeleteljünk pluszban narancsszeleteket, és arra öntsük a forralt borunkat.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Káposztás csirke sütőzacskóban
  2018-11-25 21:58:51, vasárnap
 
 



A sült csirke zöldséggel egy klasszikus étel, kicsik és nagyok kedvence!
Hozzávalók,:

1 kg káposzta,
600 g csirkecomb,
1 sárgarépa,
1 hagyma,
4 evőkanál olaj,
fél teáskanál csirkehúshoz való fűszerkeverék,
1/2 teáskanál só,
2 gerezd fokhagyma,
20 g vaj,
2 db babérlevél,
őrölt fekete bors,
zöldpetrezselyem ízlés szerint.

Mossuk meg a csirkecombokat, töröljük szárazra papírtörlővel, majd rakjuk bele egy tálba. Sózzuk, fűszerezzük és tegyük rá a zúzott fokhagymát is, majd öntsünk rá 2 evőkanál olajat és keverjük össze.

A hagymát és a répát tisztítsuk meg. A hagymát vágjuk apró kockára, a répát pedig reszeljük le. A káposztát szeleteljük apróra. Egy tálban keverjük össze a répát és a káposztát, sózzuk, borsozzuk, majd tegyünk rá 2 evőkanál olajat és keverjük össze. Rakjuk bele a káposztát és a répát sütőzacskóba, helyezzük rá a csirkecombokat, a kisebb kockákra vágott vajat és a babérlevelet tegyük mellé. Kössük be a sütőzacskót, tegyük egy tepsibe, majd szurkáljuk meg villával néhány helyen.

200 fokra előmelegített sütőben süssük 40-45 percet. Amikor elkészült vágjuk ki a zacskót úgy, hogy a húst teljesen kitakarjuk, majd tegyük vissza még 10 percre a sütőbe, hogy megpiruljon. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Lúgosító és savasító ételek
  2018-11-21 19:41:50, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kurkuma és méz
  2018-11-21 19:37:34, szerda
 
  Kurkuma és méz - A legerősebb természetes antibiotikum és használata

Mi is az antibiotikum?
Az antibiotikumok olyan kemikáliák, amik megölik vagy megátolják a baktériumok növekedését és arra használják őket, hogy bakteriális fertőzéseket kezeljenek velük, mint például légúti fertőzések, azon belül is tüdőgyulladás és szamárköhögés. Az antibiotikumokat a modern orvoslás mérföldköveként tartják számon, de a túlzott használata nemkívánt mellékhatásokhoz is vezethet. Emiatt biztonságosabb és jobb ha természetes megoldásokat használ a betegségek kezelésére, amikor csak tud.

Hogyan működnek az antibiotikumok?

Az antibiotikumok úgy működnek, hogy alapvető folyamatokat blokkolnak a baktériumokban, megsemmisítik a baktériumokat vagy nem engedik azokat terjedni. Ez segíti a test természetes immunrendszerét abban, hogy leküzdje a bakteriális fertőzést.

A kurkumás arany mézet az egyik legerősebb antibiotikumként ismerjük az Ajurvédikus gyógyításban. A nyers még és a kurkuma keveréke nagyon erőteljes gyógyító tulajdonsággal rendelkezik.

A kurkuma az elsőszámú hozzávaló, ami többféle összetevőt tartalmak, amikből több, mint 150 gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik, mint például gyulladáscsökkentő, rákellenes és antioxidáns tulajdonságok. A méz és kurkuma keverékének használatával javíthatja az emésztést és növelheti a jótékony baktériumok számát a belekben.

Használható bakteriális és vírusos betegségek kezelésére és mivel gyulladáscsökkentő is, ezért a szezonális allergiákat is enyhíti, valamint immundrendszer segítő is. A mesterséges, szintetikus gyógyszerekkel szemben ennek a természetes keveréknek nincsen mellékhatása, segíti a bélflórát és javítja az emésztést.

Antibiotikus keverék mézzel és kurkumával:
Hozzávalók:
100g házi méz
1 evőkanál kurkuma por

Útmutatás:

Keverje össze a hozzávalókat, amíg homogén keveréket nem kap, majd tölse egy befőttes üvegbe.

Hogyan használja ezt a természetes antibiotikumot?

Első nap- vegyen be egy fél teáskanállal minden órában.
Második nap- vegyen be fél teáskanállal minden második órában.
Harmadik nap- vegyen be fél teáskanállal napjában háromszor.
Fontos, hogy ne nyelje le azonnal a keveréket, hanem várja meg amíg az elolvad szájában.
Ha nem ízlik önnek a keverék, akkor ajánlott egy kis meleg tejbe vagy teába tenni a keveréket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Májtisztító és epekezelő recept
  2018-11-18 15:30:23, vasárnap
 
  Lehetséges, hogy epeköve van? Sokan nem is tudnak róla, amíg nem vezet komolyabb egészségügyi problémákhoz.

Májunk felelős testünk méregtelenítéséért, a vér zsír- és cukorszintjének karbantartásáért, és az egészséges anyagcseréért. Az epe termelődésének kizárólagos szerve a máj. A megtermelt epe mennyisége naponta több mint egy liter, ami részben azonnal a nyombélbe jut, de egy része az epehólyagban raktározódik és csak az étkezések során ürül ki ez a mennyiség, hogy az emésztést elősegítse. Bizonyos ételek az epehólyag ürülését elősegítik, pl. olajok, vaj, csokoládé, húsok, tejtermékek, míg mások nem, pl. kalászosokból készült tészták, kenyerek, burgonya, stb. Az agy és a szív után a legfontosabb szervünk a máj.

Az epekövek több mint a fele néma kő, és csak egy más okból végzett hasi ultrahang vizsgálat során, mintegy mellékesen kerül felfedezésre.

Gyakran észre sem vesszük, hogy májunk vagy epehólyagunk nem megfelelően működik. Mindenképp fontos tehát a szezonális méregtelenítés.

A citromlé nagyon hatékony májtisztító. Fele-fele arányban keverjen össze friss citromlevet és vizet, úgy, hogy 2,5 deciliter folyadékot kapjon. Adjon hozzá egy evőkanálnyi olívaolajat és egy-két gerezd fokhagymát. Fogyassza minden reggel. Ne egyszerre, hanem egy-két óra alatt apró kortyokban!

Máj és epehólyag tisztító kúra

Tudta, hogy az epehólyag betegségeinek kialakulása részben a székrekedéssel és az elhízással hozható összefüggésbe? Sokáig azt gondoltuk ez egy civilizációs betegség, de ez nem igaz. Ötzi, az ötezer évvel ezelőtt gleccserbe fagyott jégember, élete során három db méretes epekövet is összegyűjtött. Az egyiptomi és más kultúrákból származó múmiák vizsgálata is kiderítette, hogy ez a betegség már több ezer évvel ezelőtt is meglehetősen elterjedt volt.

Ahhoz hogy az epekő kialakulhasson, úgynevezett lithogén (kőképző) epére van szükség. Úgy látszik, hogy a gabonafogyasztás az az egyik ok, ami a lithogén epe kialakulását nagymértékben elősegíti. Ezzel szemben vannak olyan ételek, ill. italok, amik az epehólyagot rendszeres ürülésre késztetik, pl. citromos víz, olíva olaj, rendszeres sportolás, ezáltal nem tud az epehólyagban a lithogén epe kialakulni. Ha már kilakult az epekő betegség, akkor a fent említett italból hagyja ki a fokhagymát, és dupla mennyiségű vízzel hígítsa.

Az olíva olajat se keverje bele, hanem öblögesse ki a száját alaposan (2-3 percig) egy nagyobb korty olíva olajjal, majd köpje azt ki. Ami a száj nyálkahártyáján megtapad, az is éppen elegendő lesz a jó hatáshoz. Ehhez még nagyon jó kiegészítő a 250mg-os magnézium pezsgőtabletta, amit 3dl vízben oldva kortyolgasson el.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A gyümölcslevekről
  2018-11-16 21:57:28, péntek
 
 



A gyümölcslé hatása az egészségre:

A gyümölcsök egészségesek és az emberek egészségét is szolgálják. A frissen facsart gyümölcslevek is nagyon jót tesznek velünk, azonban a boltokban kapható édesített, cukrozott gyümölcslevek egészségtelenek. A cukor túlzott fogyasztása ugyanis nagyon károsan hat a májra és a túlzásba vitt cukorfogyasztás növeli az elhízás kockázatait, mindemellett megnöveli az inzulinrezisztenciát és megteremti a cukorbetegség kialakulásának feltételeit. Ezek az édesített italok megnövelhetik az alkoholos zsírmájbetegség kialakulásának kockázatát, amely májcirrózishoz vagy májrák kialakulásához vezethet.

Kutatók egy kísérletbe egereket vontak be. Arra használták az egereket, hogy tanulmányozzák, hogy a fruktóz hogyan halad az emésztőrendszeren keresztül. A kutatók azt találták, hogy a vékonybélben nem felszívódó fruktóz átjut a vastagbélbe, ahol kapcsolatba kerül a mikrobiomokkal. A mikrobiom a mikrobák összessége, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek, táplálnak, védenek és időként kihasználnak minket. Márpedig a mikrobimnak nem lenne szabad találkoznia fruktózzal.

Azonban a cukormentes gyümölcslevelek nagyon is pozitív hatást gyakorolnak a mikrobiomokra, ugyanis egyes növényi összetevők védelmet nyújtanak az endotoxin gyulladás ellen és jó hatással vannak az anyagcserére. Bizonyos gyümölcslevekben található flavonoidok kedvező hatást gyakorolnak a bélrendszer baktériumaira, illetve az elhízás és a gyulladás kialakulásának kockázatait is csökkentik. A gyümölcslében lévő flavonoidok ezen kívül jótékonyan hatnak a bélflórára, hiszen csökkentik a bélben lévő kórokozók és káros baktériumok számát.

Sajnos sok ember csak kevés rostot és zöldséget, gyümölcsöt, ellenben sok cukrot és egészségtelen zsírokat fogyaszt, amely nemcsak a bélflórára van kedvezőtlen hatással, hanem az egészségi állapotot is rontják gyulladáskeltő hatásaik miatt. Azonban a rostban gazdag táplálkozás, az egészséges zsírok, valamint a zöldségek és gyümölcsök az optimális egészséget biztosítják.

Amit megeszünk, annak hatása van a mikrobiomokra. Az egészségtelen táplálkozás és a gyulladás, a súlygyarapodás között szoros összefüggés van. A cukormentes gyümölcslevek elősegítik a jó baktériumok elszaporodását, ez pedig biztosítani tudja a bélrendszer egészségét. Márpedig az egészség a belekben kezdőik. Ha a bélrendszerünk nem működik megfelelően, akkor az egészségünkkel is gondok lesznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/88 oldal   Bejegyzések száma: 870 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 1440 db bejegyzés
Összes: 35822 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 169
  • e Hét: 9828
  • e Hónap: 25564
  • e Év: 1428927
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.