Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/82 oldal   Bejegyzések száma: 813 
Májbetegségek megelőzése és a májműködés javítása
  2018-04-24 22:22:30, kedd
 
 



A máj az emberi szervezet legnagyobb szerve, amely döntő szerepet játszik a vérben lévő toxinok szűrésében és a táplálékok energiává való alakításában. A leggyakoribb májbetegségek közé tartozik a zsírmájbetegség, a májcirrózis, a májgyulladás, a gyógyszerek okozta toxicitás és a májrák. A környezeti toxinok, a cukorbetegség és a túlsúly szintén májkárosodáshoz vezethet.

Ha a máj megbetegszik, akkor sötét színű lehet a vizelet, viszkethet a bőr, amely sárgás színűre változhat, a szem is besárgulhat, influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek és a has is fájhat.

El kell kerülni a feldolgozott élelmiszereket, a cukrot, az egészségtelen zsírokat és az alkoholt, ez mind-mind kulcsfontosságú lenne a máj egészségének megőrzése érdekében. A táplálkozás és az életmód változásai a máj egészségi állapotjavításának legfontosabb lépései. Nagyon fontos a toxinexpozíció és az alkohol bevitelének minimalizálása is. A rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása is szintén nagyon lényeges.

A máj számára az egészséges étrend kialakítása is szintén elengedhetetlen. A magas zsírtartalmú ételek, a cukortartalmú élelmiszerek és a feldolgozott táplálékok elkerülése csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást.

Bizonyos élelmiszerek azonban nagy előnyöket nyújtanak ennek a létfontosságú szervnek. A sötét leveles zöldségek - mint a spenót, a kelkáposzta - a legegészségesebb táplálékok közé tartoznak. Kiválóan alkalmasak a máj egészségének fenntartására, hiszen ezek a zöldségek tele vannak antioxidánsokkal, flavonoidokkal, karotinoidokkal, valamint C-vitaminnal.

A brokkoli eredményesen veszi fel a harcot a zsírmájbetegséggel, mert blokkolja a zsírfelvételt, mindemellett növeli a lipidkibocsátást.

Az áfonya tartalmazza gyümölcsök közül a legtöbb flavonoidot és antocianint. Ezek a vegyületek pedig rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A fokhagyma is nagyon egészséges, hiszen antibakteriális, antioxidáns, vírusellenes és gombaölő hatásokkal bír. A fokhagyma is csökkenti a gyulladást, miközben lendületet ad az immunrendszernek.

Az ananász egy ízletes trópusi gyümölcs, amely gyulladáscsökkentő emésztő enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek a táplálékok metabolizálásában és tehermentesíteni tudják a májat. A benne lévő C-, B1-vitaminok, illetve a magnézium és kálium segít a gyulladás csökkentésében.

A kurkuma nagy mennyiségű kurkumint tartalmaz, amely szintén eredményesen lecsökkenti a gyulladást, támogatja a májat, a veséket és az epetermelést is a hatékonyabb emésztés érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A vitalitás vitaminja
  2018-04-24 22:07:29, kedd
 
 



A K-vitaminnak kitüntetett szerepe van az egészséges veseműködésben, de a csontok és a kötőszövetek anyagcseréjében is részt vesz, emellett elősegíti a véralvadást, a csontképződést és a sebgyógyulást. Biztosítani tudja az egészséges májfunkciókat is és segít abban, hogy fogaink egészségesek maradjanak.. Fontos feladata van a szénhidrátok tárolásában és vitalitásunk, egészségünk megőrzésében, Mindezeken kívül a máj munkáját is megtámogatja, mégpedig azzal, hogy a protrombin termelését segíti elő, amely a véralvadásban játszik szerepet. Ez azért lényeges, mert ha nem lenne olyan anyag a szervezetünkben, amely a véralvadást elősegítené, akkor minden apró sérülés során sok vért veszítenénk, de akár még el is vérezhetnénk.

A K-vitamin hozzájárul a kalcium hasznosításához és abban is szerepe van, hogy a kalcium és a D-vitamin képes legyen az együttműködésére, hogy ezzel a szerepeiket és a feladataikat betölthessék. Ez a vitamin zsírban oldódik, és ha elegendő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, akkor sokáig maradhatunk életerősek, energikusak és egészségesek.

Amennyiben nincs elegendő K-vitamin a szervezetünkben, akkor menstruációs problémákkal, bélrendellenességekkel kell számolnunk, de előfordulhat, hogy nehezen gyógyuló sebeink is keletkeznek. A K-vitamin-hiány tünetei közé tartoznak még a bélpanaszok, az orrvérzés és az állandó fáradékonyság is.

A K- vitamin nyújt segítséget a szénhidrátoknak abban, hogy be tudjanak épülni a sejtekbe, ez azért is hasznos, mert ebben az esetben nem fog ránk törni farkaséhség és két étkezés között nem fogunk egészségtelen ételeket magunkhoz venni.

K-vitaminban gazdag táplálékok: paradicsom, kelkáposzta, uborka, paraj, cukkini, kelbimbó, zöldbab, brokkoli, fejes saláta, karfiol, zöldbab, vízitorma. Ezen kívül van még K-vitamin a tejben, a tojássárgájában, a joghurtban, a kefirben és a csukamájolajban. Olajok közül az olívaolaj, fűszernövények közül pedig a petrezselyem tartalmaz még sok K-vitamint. A tartósítószerek, a szennyezett levegő, a gyógyszerek - például a fájdalomcsillapítók, antibiotikumok - elpusztítják a szervezetbe jutott K-vitamint, vagy meggátolják a felszívódását, így mindenképpen vigyáznunk kell arra, hogy milyen ételeket veszünk magunkhoz és ügyelnünk kell arra is, hogy minden apró egészségügyi problémára ne a gyógyszer legyen a megoldás.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Méz és fokhagyma
  2018-04-24 21:35:32, kedd
 
 



A mézes fokhagymát már ősidők alkalmazzák a népi gyógyászatban kiemelkedő antibakteriális hatása miatt. Miért olyan hatásos mindkettő és miért olyan verhetetlenek együtt? Nos, a fokhagyma kiemelkedő baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik. A fokhagymában megtalálható az alliin és az alliináz elnevezésű enzim, kéntartalmú peptidszármazékok, flavonoidok, B- és C-vitamin. A fokhagymából készített tea fogyasztása javasolt koleszterin- és vérnyomáscsökkentésre, de rendkívüli a baktérium-, vírus- és gombaölő hatása is, emellett kitűnő véralvadásgátló és értágító is. A fokhagyma csökkenti az orrdugulást, tisztítja a hörgőket és enyhíti a torokfájást. A mézet nemhiába tartották a régebbi korokban az istenek eledelének, hiszen szintén nagyon sok betegségre gyógyír lehet. Segítség lehet köhögés, megfázás és nátha esetén. A benne található káliumtartalomnak köszönhetően erős csíra- és baktériumölő hatással rendelkezik. Nyugtatja az égési sérüléseket, jó ellenszere az álmatlanságnak, hatásos lehet kimerültség és stressz ellen. A legújabb kutatások szerint a csontritkulást is megelőzhetjük általa, de képes elűzni a migrént, csökkenti az ízületi gyulladásokat, és az életet is meghosszabbíthatja.

A méz és a fokhagyma együttese a fentieken kívül különböző fertőzéseket is képes gyógyítani antibakteriális hatása révén. Csökkenti a vérben a káros LDL-koleszterin szintjét, és segítséget nyújthat a vérnyomás mérséklésében is.

A fokhagymás mézet nem nagy ördöngösség elkészíteni. Tisztítson meg egy egész fej fokhagymát, majd egy nagyon picit törje meg a külső felszínüket, hogy a bennük lévő hatóanyagok jobban el tudjanak keveredni a mézzel. Egy tisztára mosott befőttes üvegbe tegye bele a fokhagymagerezdeket, majd öntsön rá annyi mézet, amennyi ellepi. Csavarja rá az üvegre a tetejét, majd helyezze hűvös, napfénytől védett helyre. A fokhagymás, mézes elegy akkor lesz tökéletes, amikor színe besötétedik. Az érés során a fokhagyma sokat veszít csípős aromájából és jellegzetes illatából.

Ha betegség-megelőzés céljából szeretné fogyasztani, akkor csupán elég egy gerezd fokhagymát elrágcsálni annyi mézzel, amennyi a fokhagymát körülöleli, miközben kiveszi az üvegből. Ha érzi, hogy kerülgeti valamilyen betegség, akkor naponta 3-4 alkalommal is kanalazhat ebből a házi készítésű remek csodaszerből.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Zöldhályog elleni táplálékok
  2018-04-19 20:24:41, csütörtök
 
  A glaukóma - vagy más néven zöldhályog - okozza a világon a legtöbb látásvesztést. A szürkehályog pedig másik vezető betegség, amely teljes vakságot okozhat. A világon rengetegen szenvednek glaukómában, amelyet nagyon nehéz felismerni, hiszen a betegség kezdeti szakaszában nincsenek figyelmeztető jelek és jellegzetes tünetek. Éppen ezért célszerű rendszeres szűrővizsgálaton megjelenni és a szemészeti szakrendelést felkeresni. Azonban a tünetek egy idő után megjelenhetnek, amelyek esetén azonnal szemészorvost kell felkeresni. Melyek ezek a tünetek? A szem és a szem környékénék fájdalma, a homályos látás, a szem kipirosodása. A szem fájdalma fejfájással, hányingerrel, hányással is párosulhat, illetve a szemen történő elváltozások is utalhatnak erre a betegségre.

A magas kockázati csoportba tartoznak a 60 éven felüli személyek, akinek a családjában előfordult már ez a betegség, illetve a cukorbetegek és súlyosan rövidlátó emberek. Az emelkedő és ingadozó szemnyomás, az érszűkület, a magas vérnyomás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a korábbi szemsérülés, illetve a szteroidtartalmú gyulladáscsökkentők is fokozzák a betegség kialakulásának kockázatát. A zöldhályog kialakulása során felborul a szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly. Ez a szaruhártya vizenyőjét és a látóidegfő vérellátási zavarát okozza. Emiatt a látóidegfő és az ideghártya sejtjei elpusztulnak. Ha ez bekövetkezik, visszafordíthatatlan látásromlásromlás következik be. Azonban az idejében felfedezett betegség ugyan vissza nem fordítható, de a betegség megfékezhető, így a vakság is elkerülhető.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a természetes anyagok is hasznosak lehetnek a glaukóma megelőzésében, kezelésében. Enyhíteni kell a szemben kialakuló nyomást, javítani szükséges a szem vérellátását, csökkenteni szükséges az oxidatív stresszt és a diéta is nagyon meghatározó ennek a problémának a kezelésében. A magas A- és C-vitamin, és karotinoidtartalmú zöldségek és gyümölcsök mindenképpen hasznosak lehetnek. Nem minden zöldség és gyümölcs csökkenti a betegség kialakulásának a kockázatát. Lássuk, mely táplálékok segíthetnek.

A kutatások azt mutatják, hogy naponta egy adagnyi kelkáposzta elfogyasztása 57 százalékkal csökkenti a glaukóma kialakulásának a kockázatát. A zöld leveles zöldségeknek magas a nitráttartalmuk. A zöldség jó hatással van a vérkeringésre, így a szem egészségére is.

A flavonoidok igen jó hatással vannak az olyan betegségekre, mint szemnyomás vagy glaukóma. Ilyen flavonoidokban gazdag táplálékok és italok a zöld tea, a vörösbor és a kakaó.

A fekete ribizli segít normalizálni a szemben a véráramlást, a padlizsán pedig huszonöt százalékkal képes lecsökkenteni a szemnyomást a szemben. A barack, a narancs és a répafélék is átmentek a teszten. Ezek a táplálékok a magas antioxidáns-tartalmuk miatt segíthetnek a betegség megelőzésében és akár a kezelésében. Érdemes B1-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, illetve a retina degenerációjával szemben az omega-3 zsírsavak mutattak védőfunkciót, amelyek elsősorban a tengeri halakban találhatók meg nagyobb mennyiségben.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Természetes nyugtatószerek
  2018-04-14 18:55:54, szombat
 
 



Inozittal nincs többé gond és aggódás:

Az inozit az egyik legjobb természetes nyugtatószer. Amellett, hogy megszabadulunk az életünket megnyomorító szorongástól és aggodalomtól, még a magas vérnyomást is csökkenti, így sokkal nyugodtabban alszunk, ami azt eredményezi, hogy reggel kipihenten ébredünk.

Az inozit és a kolin az érelmeszesedés megelőzésében is szerepet játszik, de jót tesz az emésztésnek és az izmoknak. Általa a vérkeringésünk és a szemünk egészségesen működik, de segít az ellazulásban, a pihentető alvásban és segítségével jobb színben látjuk a világot. Ezen kívül megtámogatja az emésztést és elősegíti a hajnövekedést. Amennyiben nincs belőle elegendő a szervezetünkben, úgy alvászavaraink lesznek, szorongani fogunk és az idegeink is felmondhatják a szolgálatot. Emellett gondok lehetnek a keringésünkkel, a szemünkkel, de székrekedés is kínozhat bennünket. Előfordulhat, hogy hajunk is hullani kezd és ekcémás tüneteink is lehetnek. A szemünknek sok inozitra van szüksége, amelynek jelentős része a szemlencsében, a könnyben és a szemfenéken található. Ezért ha inozithiányban szenvedünk, akkor a szemünk egészségét is könnyedén elveszíthetjük.

Az inozit egyik nagy ellensége a kávé, amely koffeint tartalmaz. Napi egy csészényi még megengedett, hiszen ezt még a szervezet szinte észre sem veszi, és képes azt semlegesíteni, de napi több csészényi ebből a fekete nedűből az inozit nagy részét megsemmisíti. Manapság szinte mindenhonnan azt lehet hallani, hogy igyunk sok folyadékot, viszont a túlzásba vitt vízfogyasztás is kimossa az emberi szervezetből az inozitot, mint ahogyan egyes gyógyszerek is képesek erre.
Inozitot tartalmú tápanyagok :
Többek között a tej, a hús, a gabonafélék, a gyümölcsök és a dió. Az emberi szervezet nem képes az inozitot tárolni, ezért fontos, hogy olyan táplálékot is vegyünk magunkhoz, amely elegendő inozitot tartalmaz, hiszen erre a vitaminra több szervünknek is szüksége van, mint például a pajzsmirigynek, a tobozmirigynek, a vesének, a májnak és a vérlemezkéknek. Az agy működése, pontosabban az idegsejt működése és növekedése sem tud bekövetkezni inozit nélkül.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az alma gyógyhatásairól
  2018-04-13 13:47:06, péntek
 
 



A bűnbeesés gyümölcse az alma, hiszen a bibliai történet szerint Éva az édenkertben álló tudás fájáról az intelem ellenére a kígyó ösztönzésére is leszakajtotta, bele is harapott, majd Ádámot is rávette, hogy ízlelje meg a gyümölcsöt. Büntetésül a paradicsomból való kiűzetést kapták. Hófehérkének is a torkán akadt a lédús gyümölcs és üvegkoporsóban végezte, de végül a királyfi segítségével a mese boldog véggel zárult. Nekünk nem kell azonban attól tartanunk, hogy hasonló sorsra jutunk, mint Éva, hiszen az alma ma már nem tiltott, sőt egyenesen javasolt ennek a gyümölcsnek a fogyasztása. Általa rengeteg vitamint és ásványi anyagot juttatunk a szervezetünkbe, amely nagyon is hálás lesz érte. Az alma jótékony hatásainak felismerése nem új keletű, hiszen már az ókorban is bíztak áldásos hatásaiban. A korábbi évszázadokban a beteg személyekkel vasszögekkel átszúrt almát etettek, mert bíztak benne, hogy ily módon kigyógyulnak a vérszegénységből.

Az alma igen gazdag B- és C-vitaminban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban, és nátriumban. A gyümölcsben található flavonoidok erősítik az immunrendszert, amely hatékonyan képes harcolni a különféle fertőzésekkel, vírusokkal, baktériumokkal és gyulladásokkal szemben. A növény rostjai serkentik az emésztést, javítják az anyagcserét. Az alma éppúgy hatásos lehet székrekedés, mint hasmenés esetén.

Egy amerikai egyetem kutatói egy vizsgálat során az alma pozitív hatásairól győződhettek meg. A kutatásba 160 főt vontak be, 45 és 65 év közötti hölgyeket. Az egyik csoport nőtagjainak minden egyes nap el kellett fogyasztani 75 gramm szárított almát, míg a másik csoport tagjai aszalt szilvát kaptak. Egy év múlva az almát fogyasztó csoport tagjaitól vért vettek, és az eredményeken még a kutatás vezetői is ledöbbentek. Ugyanis a vér jó koleszterinnek nevezett szintje mintegy 4 százalékkal megemelkedett, míg a rossz koleszteriné 23 százalékkal csökkent. A nők átlagosan másfél kilogrammot veszítettek a testsúlyukból, köszönhetően a rendszeresen fogyasztott szárított csemegének. A kutatás vezetői úgy vélik, hogy ez a gyümölcsben található pektin jóvoltából következett be.

Az alma segítséget nyújthat a köszvény okozta panaszok enyhítésében, láz és rekedtség legyőzésében, de még az álmatlanság ellen is bevethető ez a zamatos gyümölcs. Az alma kitűnő vízhajtó, vértisztító és fertőtlenítő. Hatékony lehet fejfájásra, fáradtságra. Mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, ezért bátran be lehet illeszteni a diétába is.

Az almában található rengeteg C-vitamin a problémás arcbőr remek gyógyítója is lehet. Eltünteti a pattanásokat és a szemek alatti sötét karikákat. Minden arctípusra, de különösen a száraz arcbőrre ajánlott, ugyanis az alma kiválóan tisztít, nyugtat és hidratál. Arcpakolást is készíthetünk belőle. Keverjen össze egy üvegtálkában egy közepes méretű lereszelt almát, egy evőkanál mézet, egy-két evőkanál mandulalisztet és 6-7 csepp mandulaolajat. Alaposan kutyulja össze a hozzávalókat, vigye fel az arcbőrére a pakolást, majd húsz perc hatóidő után öblítse le.

Az alma fertőtlenítő hatása révén még a legmakacsabb korpával is képes elbánni. Készítsen hajöblítőt ebből az édenkerti gyümölcsből. Hámozzon meg néhány almát, majd préselje ki a levét. Adjon hozzá 2-3 dl vizet, 3 evőkanál almaecetet és 5-5 csepp rozmaring- és borsmenta-illóolajat. Keverje el a hozzávalókat. Szokásos módon mosson hajat, majd az utolsó öblítésnél a kikevert elegyet öntse a hajára. A hajöblítő rendszeres használatával a korpa előbb-utóbb eltűnik, mintha soha nem is létezett volna.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az alma és az izületi gyulladás
  2018-04-13 13:18:07, péntek
 
 



A legújabb kutatások szerint a kvercetin nem csupán csökkenteni képes az ízületi gyulladás tüneteit, de a progresszióját is képes lassítani. A kvercetin flavonoid számos színes gyümölcsben és zöldségben megtalálható, beleértve a hagymát, a bogyós gyümölcsöket, a szőlőt, a citrusféléket és az almát. Ugyancsak jelen van az olívaolajban, a vörösborban és a zöld teában.

A kvercetin egy egészséges antioxidánsnak számít, amely segítséget nyújt a szabad gyökök elleni védelemben. A szabad gyökök kémiailag reaktív anyagok, amelyek nemcsak a DNS-t, hanem a sejtmembránt is károsítják, de a sejthalálhoz is hozzájárulnak

A kvercetin hatásaival kapcsolatban több kutatás is született. Az egyik vizsgálatban autoimmun betegségben szenvedő nőket vizsgáltak. A vizsgálati alanyokat két csoportra osztották. A vizsgálat előtt és után is vért vettek tőlük. Míg az egyik csoport tagjai placebót kaptak, a másik csoport tagjainak naponta 500 mg kvercetint adtak. Azok a személyek, akik kvercetint kaptak arról számoltak be, hogy reggelente nem voltak olyan merevek az ízületeik. A placebót szedők nem számoltak be számottevő változásokról. A kvercetin csoportban a gyulladásos markerek is javuló tendenciát mutattak.

A kvercetin nem csak az ízületi gyulladásban szenvedőknél hozhat enyhülést. A szív- és érrendszerre is kedvezően hat, hiszen javítja a véráramlást, csökkenti a koleszterinszintet és hatékony a vérnyomás szabályozásában is.

A kvercetin nyugtatólag hat a légzőrendszerre is. Jelentősen képes lecsökkenteni az allergiás tüneteket.

Számos vizsgálat kimutatta a kvercetin hatékonyságát a különböző ráktípusokkal szemben. Antioxidáns hatásai ugyanis olyan hatással bírnak, amelyek megakadályozzák a rákos sejtek növekedését. Egy vizsgálat szerint hatékony lehet mellrákban, tüdőrákban, gyomorrákban és vastagbélrákban szenvedő betegek kiegészítő kezelésében.

A stressz manapság sok ember életét megkeseríti. Amikor stresszes állapotba kerülünk, akkor a szervezetünk egy stresszhormont termel. Ennek a stresszhormonnak a neve kortizol. Ha folyamatosan stresszben élünk, akkor a szervezetünk nem áll le ennek a hormonnak a termelésével, ez viszont károsíthatja a szöveteket és a sejteket. A kvercetin azonban segítséget nyújt a kortizol termelésének elnyomásában és annak szabályozásában.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Csicseriborsóról
  2018-04-13 09:16:56, péntek
 
 



Az egészségünket szolgáló csicseriborsó :

A csicseriborsót ma már szuperélelmiszerként tartják számon, hiszen rendkívül pozitív módon hat az egészségünkre. Ezek az apró, sárga golyóbisok nem csupán kellemes, mogyorós ízükkel hívják fel magukra a figyelmet, de az állaguk is nagyon különleges, nem beszélve arról, hogy tele vannak fehérjével, oldható és oldhatatlan rostokkal, többszörösen telítetlen zsírsavakkal.

A csicseriborsó segít csökkenteni az étvágyat és segít az egészséges testsúly fenntartásában is. Egyetlen csésze csicseriborsó 12 gramm rostot és 15 gramm fehérjét tartalmaz, amely egy remek kombináció, ha szeretnénk lelassítani a gyomorürítést és sokáig szeretnénk fenntartani a teltségérzetet. A magas fehérje- és rosttartalom kombinációja gátolja a ghrelin, más névben éhséghormon termelődését, amely fokozott étvágyat eredményez.

A csicseriborsóval kapcsolatban kutatások is folytak. Sikerült vele kapcsolatosan bebizonyítani, hogy azoknak a személyek, akiknek rendszeresen szerepelt csicseriborsó az étrendjükben, nem csupán a kalóriabevitelüket sikerült lecsökkenteni, de ösztönösen kevesebb cukrot és sót tartalmazó feldolgozott élelmiszert fogyasztottak.

A csicseriborsó jelentősen képes lecsökkenteni az LDL-koleszterin szintjét, márpedig ez a koleszterin a bűnös a plakkok kialakulásában, amelyek szűkítik az artériákat. A csicseriborsó hatásai közé tartozik, hogy egyrészt csökkenti az LDL-koleszterin mennyiségét a vérben, másrészt lassítja LDL-oxidáció sebességét, amely betegségek kialakulásához vezethet.

A csicseriborsó gazdag forrása a folsavnak és a B-vitaminnak, amely csökkenteni képes a homociszteinszintet. Ez egy olyan aminosav, amelyet összefüggésbe hoztak a gyulladással. Amennyiben ez a szint magas, úgy a szívinfarktus kockázata jelentősen képes megemelkedni. A csicseriborsó magnéziumban és mangánban is gazdag, amely ásványi anyagok pozitívan hatnak a vérnyomásra, ezzel is csökkentve a szívbetegségek kialakulásának kockázatait.

A csicseriborsó csökkenteni képes a vércukorszintet. Mivel nagyon alacsony a glikémiás indexe, ezért stabilizálja a vércukorszintet, megelőzve ezzel a cukorbetegség kialakulását. Gazdag természetes cukrokban és keményítőben, amelyekről szintén azt találták a kutatók, hogy csökkentik a vércukor- és inzulinszintet.

A csicseriborsóból készíthetünk levest, főzeléket, de salátára is szórhatunk belőle és még humuszt is készíthetünk belőle, amely nem más, mint csicseriborsókrém.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vérépítő ételek
  2018-04-05 08:30:39, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A koriander
  2018-04-03 09:24:26, kedd
 
 



A koriander egy hatékony fegyver lehet az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen

Manapság nagy gondnak számít az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen folytatott, sokszor hiábavaló harc. Például az MRSA-baktériumok évente sok embert támadnak meg. Az emberek legfőképpen a kórházakban fertőződnek meg ezzel a baktériummal. Egyes feltételezések szerint a koriander egy hatékony gyógynövény lehet az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen.

Kutatók korianderolajat alkalmaztok olyan baktériumtípusokra, mint MRSA, E. coli és Salmonella. A kutatók által közétett tanulmány szerint a korianderolaj nagyban meggátolja ezeknek a baktériumoknak a szaporodását, különösen az MRSA és az E. coli esetében. A kutatók úgy vélték, hogy a korianderolaj károsítani képes a bakteriális sejteket körülvevő membránokat, illetve olyan élettani funkcióikat is blokkol, mint la égzés, míg végül a sejtek teljesen elpusztulnak.

A kutatás vezetője megjegyezte, hogy a koriander élelmiszerekben való felhasználása elősegítheti a bakteriális károsodás és az élelmiszer-eredetű betegségek megelőzését, esetlegesen a gyógyszerészeti antibiotikumok természetes alternatívájaként is működhet.

A koriander - vagy más néven kínai petrezselyem - az ázsiai, indiai és a thai konyha gyógynövénye. A koriander fűszeres ízt kölcsönöz a savanyúságoknak, a szószoknak és a salátáknak.

A koriander a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően antioxidáns, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. A gyógynövény magjaiból készített tea hatásos lehet szorongó állapotok kezelésére, míg az illóolaj hígított állapotban a bőrfertőzéseket képes kezelni. A koriander illóolaját a koriandermagokból préselik. Az elmúlt évszázadokban felhasználták fájdalom enyhítésére, görcsoldásra, hányingert is kezeltek a segítségével, de emésztőserkentőként is alkalmazták, sőt még gombás fertőzéseket is kezeltek vele.

A fejlett országokban a népesség harminc százaléka szenved olyan betegségben, amelyet baktériumok okoznak. Ezek az emberek leggyakrabban élelmiszerfertőzés miatt betegszenek meg. A kutatókat egyre inkább ösztönzi, hogy még több vizsgálatot végezzenek a korianderrel kapcsolatban, hiszen több vizsgálat is bebizonyította, hogy nagyon hatásos lehet olyan baktériumok elpusztításában, amelyek már az antibiotikumokra sem reagálnak.

Sok tudós úgy véli, hogy a korianderolaj egy olcsó és hatékony alternatíva lehet az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen, hiszen ezt a gyógynövényt még tabletta formájában is felhasználhatjuk olyan rezisztens bakteriális fertőzések kezelésére, amelyek egyébként nem lennének kezelhetők.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/82 oldal   Bejegyzések száma: 813 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 20 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 583 db bejegyzés
Összes: 34976 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3920
  • e Hét: 12401
  • e Hónap: 125218
  • e Év: 516558
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.