Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/129 oldal   Bejegyzések száma: 1284 
Az érrendszert segítő táplálékok
  2022-05-20 23:58:04, péntek
 
  Táplálékok, amelyek védik az artériák egészségét:

A vénák a testből a szívbe szállítják a vért, a szívből pedig az artériák vezetik el a vért a különféle szervekhez. A legtöbb esetben a verőér friss, élénk, vörös, oxidgéndús, nagy nyomású vért szállít. Az artériákban a legmagasabb a vérnyomás. Rugalmas faluk biztosítja az állandó vérnyomást a két szívdobbanás között.

A vér áramlási sebessége a verőerekben a legnagyobb, azonban a hajszálerekben és a visszerekben ez lecsökken. Az artériás nyomás olyan erő, amely a verőér falára vért fejt ki, és ez az artériák falának feszülését eredményezi. A szív teljesítményétől is függ az artériás nyomás, de a kis artériák és a hajszálerek a véráramlással szemben kifejtett ellenállásától is.

Az eltömődött artériák komoly szívbetegséghez, de még halálhoz is vezethetnek. Az artériák egészségének megőrzésében kiemelkedő szerepe van az egészséges táplálkozásnak.

Az egyik táplálék, amely segít egészségesen tartani az artériákat, a zab. A zabról bebizonyosodott, hogy csökkenteni tudja az LDL-koleszterin szintjét, ami jó hatással van az artériákra is.

A bab kiváló forrása az oldható rostnak, amely hozzájárul az artériák rugalmasabbá tételéhez, és ezáltal a vérnyomás csökkentéséhez. A hüvelyesek, így a bab is sok antioxidánst tartalmaz, amelyek eredményesen harcolnak a gyulladással szemben. Ez azért fontos, mivel a gyulladás hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.

A lencsével kapcsolatban azt a megállapítást tették, hogy képes visszafordítani a magas vérnyomás okozta károsodást. Emellett a lencse tele van értékes fehérjével és rosttal, de csak nagyon kevés zsírt tartalmaz. A lencse tartalmaz még magnéziumot és káliumot is. Ez a két ásványi anyag pedig csökkenteni tudja a magas vérnyomást.

Az avokádó tele van többszörösen telítetlen zsírokkal, amelyek segítenek csökkenteni a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét és megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterinét.

A kurkuma tartalmaz egy antioxidáns vegyületet, a kurkumint, amely blokkolni képes az artériákban a zsírok lerakódását.

A brokkoli rákellenes hatással rendelkezik és a szív egészségének megőrzésében is nagy szerepe van. A brokkoli szulforafánt tartalmaz, amelynek nagy szerepe van az artériák egészségének fenntartásában. Emellett a brokkoli gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékok, amelyek megvédik a szív egészségét
  2022-05-20 23:55:35, péntek
 
  Léteznek a bolygón olyan táplálékok, amelyek szó szerint életet is menthetnek. Persze ne úgy képzeljük el, hogy a lentebb felsorolt táplálékokból kiválasztunk egyet és akkor soha nem kell a szívünk egészsége miatt aggódni, de az tény, ha ezeket a táplálékokat rendszeresen fogyasztjuk, akkor nagy esélyünk van arra, hogy nem kell majd a szívünk egészsége miatt aggódnunk. Lássuk is, melyek ezek a táplálékok!

Ha csak tehetjük, fogyasszunk rendszeresen friss fűszernövényeket és gyógynövényeket, mivel ezekkel is megfűszerezhetjük az ételeinket és akkor sokkal kevesebb sót használunk.

A fekete bab tele van olyan tápanyagokkal, amelyek szintén nagyon jót tesznek a szív egészségének. A folát, a magnézium és az antioxidánsok a vérnyomás csökkentésében vesznek aktívan részt. Rostokkal is tele van, ami pedig a koleszterinszint és a vércukorszint szabályozásában lehet a segítségünkre, márpedig ezek a hatások nagyon jót tesznek a szív egészségének.

A rezveratrolban gazdag szőlő is jó választás, ha törődünk a szívünk egészségével. A rezveratrol egy antioxidáns, amely megnöveli a HDL-koleszterin-szintet, amelyet jó koleszterinnek is szoktak nevezni. A borban is megtalálható ez az antioxidáns, viszont bort csak mértékkel fogyaszthatunk, míg szőlőt korlátlanul ehetünk.

A lazacot egy szupertápláléknak, szívtápláléknak is szokták nevezni, mivel nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, egészséges zsírokat, amelyek csökkentik a szívritmuszavarok kialakulásának esélyét és a magas vérnyomást is. Ezen kívül megakadályozza a gyulladás kialakulását és csökkenti a trigliceridszintet is.

Az olajbogyóból nyert olívaolaj a szív egészségét biztosító antioxidánsokban gazdag, ami védelmet jelent az erek számára. Mindemellett a koleszterinszintet is eredményesen csökkenti.

A mángold egy sötétzöld leveles zöldség, amely nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és magnéziumot. Ezek az ásványi anyagok segítenek a vérnyomás szabályozásában. A mángold ezen kívül nagy mennyiségű rostot, A-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz mint például a lutein és a zeaxantin.

Az árpa rostokban bővelkedik, ami eredményesen csökkenti a magas koleszterinszintet, mindemellett a vércukorszint csökkentésében is kiemelkedő a szerepe.

A szívünket óvnunk kell egy életen át. Ha megbetegszik, nagyon sok dologból maradunk ki. Mivel őrizhetjük meg hosszú távon ennek a szervünknek az egészségét? A rendszeres mozgással, a mértékletes alkoholfogyasztással, a dohányzás abbahagyásával és természetesen a megfelelő táplálkozással. Olyan sokféle táplálék létezik, amely pozitívan hat a szív egészségére. Mindössze csak annyit kell tennünk, hogy rendszeresen fogyasztjuk ezeket a szupertáplálékokat. Mutatjuk is, melyek ezek!

Naponta egy maréknyi dió eredményesen csökkenti a koleszterinszintet, ami megvédi a szívartériákat a gyulladástól. A dió növényi zsírokkal, omega-3 zsírsavakkal, szterinekkel és rostokkal van tele. Növényi szterineket a mandula is tartalmaz. A mandula és a dió is csökkenti az LDL-koleszterin-szintet.

Az édesburgonya alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, mint a fehér burgonya, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet. Emellett sok A-vitamint, rostot és likopint tartalmaz.

A narancs bővelkedik pektinrostban, amely a koleszterin nagy ellensége. Káliumot is tartalmaz, amely a vérnyomás szabályozásában vesz aktívan részt.

A zab szintén segít a vércukorszint stabilan tartásában, ezért is nagyon hasznos a cukorbetegség megelőzésében és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyeknek. A zab rostjai segítik a szív működését, mégpedig úgy, hogy csökkentik az LDL-koleszterin-szintet.

A lenmag több ok miatt is nagyon jót tesz a szív egészségének. Tele van a szív egészségét biztosító rostokkal, omega-3 zsírsavakkal, lignánokkal és fitokemikáliákkal.

Az alacsony zsírtartalmú joghurt és kefir nemcsak kalciumot, hanem káliumot is nagy mennyiségben tartalmaz. Ez a két ásványi anyag is megtámogatja a szív egészségét és működését.

A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz antociánokat. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek szintén pozitívan hatnak a szív egészségére, ugyanis védelmet jelentenek az erek számára.

A fekete áfonya szintén antioxidáns antociánokban gazdag. Ezek adják a bogyók sötét színét és nagyfokú érvédő hatással rendelkeznek. Nem beszélve arról, hogy ez a bogyós gyümölcs nagyon sok rostot is tartalmaz, ami szintén jót tesz a szív egészségének.
Forrás : Link és Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az élethosszabbító és az anyagcsere-fokozó csípős paprika
  2022-05-12 19:29:50, csütörtök
 
  A csípős paprikát sokan kedvelik, és nagyon sokan még csak rá sem bírnak nézni, pedig nagyon előnyös lehet az egészségre nézve. Mutatjuk is, mi mindenre jó a csípős paprika, milyen egészségügyi problémákat orvosolhatunk a segítségével!

A csípős paprika az egyik leghatékonyabb gyógymód lehet a migrén megelőzésében, illetve a migrénes tünetek csökkentésében. Ezt a pozitív hatását a benne található kapszaicin nevű vegyületének köszönheti.

Hozzáértők úgy gondolják, hogy a csípős paprikának akár még élethosszabbító ereje is lehet. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak csípős paprikát, mintegy húsz százalékkal csökkentette a halálozási kockázatokat. Ez a hatás talán a paprikában található tápanyagoknak, a paprika gyulladáscsökkentő hatásának és annak köszönhető, hogy a paprika nagyban elősegíti a zsírégetést, ily módon pedig az elhízástól védhet meg bennünket.

A paprikában található kapszaicin megemeli a testhőmérsékletet, illetve aktivál egy olyan neuront, amely csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást, szabályozza az étvágyat. Ezek a hatások pedig aktívan hozzájárulnak az anyagcsere-fokozáshoz, illetve a fogyáshoz.

A kapszaicin vegyület az idegsejtekre is hatással van, ami azt eredményezi, hogy jelentősen csökkenti a szervezetben kialakuló fájdalmat.

Mivel kiemelkedő a fájdalomcsillapító hatása, így bátran alkalmazhatják, fogyaszthatják azok is, akik ízületi gyulladásban szenvednek és gyakran küzdenek fájdalommal. Nemcsak az ízületi gyulladásból fakadó fájdalmat képes csillapítani, hanem azoknak is ajánlott a rendszeres fogyasztása, akik krónikus fájdalomtól szenvednek.

A kutatások azt mutatják, hogy a kapszaicinnek rákellenes hatása is van. Különösen a vastagbélrákkal, a májrákkal, a tüdőrákkal, a hasnyálmirigyrákkal és a leukémiával szemben lehet nagyon hatékony. A kapszaicin megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását és a tumor növekedését.

A csípős paprika nagyon sok értékes tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat és E-vitamint. Ezen kívül sok antioxidánsban is dúskál, amelyeknek nagy szerepük van a sejtek védelmében és a gyulladás csökkentésében. Mivel hatékony a gyulladás csökkentésében, így a krónikus betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ha nem eszünk húst, pótoljuk más módon a fehérjét
  2022-05-12 16:16:15, csütörtök
 
  Megkülönböztetünk állati eredetű és növényi eredetű fehérjéket. Nem mindenki fogyaszt húst, azonban a szervezetünknek szüksége van zsírokra, szénhidrátokra és fehérjékre is. A testünk csak akkor működhet egészségesen, ha ezeket nem vonjuk meg a szervezetünktől. Teljesen mindegy, hogy ki milyen meggyőződésből nem fogyaszt húst, ez mindenkinek a legbensőbb magánügye, de akkor tudnia kell azt is, hogy az emberi szervezet nem nélkülözheti a fehérjét sem, hiszen az nagyon sok funkciót tölt be az emberi szervezetben és nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez is. A fehérjét növényi táplálékokkal is bevihetjük a szervezetünkbe. Mutatunk is néhány példát erre.

Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás nem más, mint a bab. A babot sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen főzhetünk belőle levest, főzeléket, köretként is fogyaszthatjuk, sőt remek babsalátát is készíthetünk belőle.

A kendermag is nagyon hasznos fehérjeforrás. Készíthetünk kendermagból turmixokat, salátákat és levesbetétként is nagyon jól működik.

A lencse is nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, és értékes tápanyagokkal van tele. Kitűnő forrása a káliumnak, a rostoknak és a folátnak. Elmondható, hogy az emésztésnek is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztjuk. Hozzákeverhetjük salátákhoz, illetve a lencseleves és -főzelék is nagyon hasznos táplálékunk.

Ha gluténmentes gabonát keresünk, akkor a vásárláskor gondoljunk az amarántra, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyekre a szervezetünknek nagy szüksége van. Édes és sós ételek készítésekor is használhatjuk ezt az egészséges gabonát.

A tökmag is nagyon sok fehérjét tartalmaz, és ha magnéziumhiányban szenvedünk, gondoljunk rá, mivel kitűnő forrása ennek az ásványi anyagnak.

A quinoa egy ősi gabona, amely szintén kiváló forrása a fehérjének. Ha rendszeresen fogyasztjuk, nem kell aggódnunk, hogy nem jutunk elegendő mangánhoz, foszforhoz, magnéziumhoz és folsavhoz, mert ez a táplálék kiváló forrása ezeknek az ásványi anyagoknak.

A napraforgómag is nagyon egészséges és fehérjében szintén gazdag, nem mellesleg sok egészséges telítetlen zsírt, E-vitamint és rezet is tartalmaz.

A csicseriborsóból készülhet egészséges fasírt és főzelék is, és így még fehérjét is viszünk a szervezetünkbe.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tíz legjobb májtisztító szuperétel
  2022-05-09 11:31:34, hétfő
 
 
A máj mirigyként fontos szerepet játszik az egyéb szervek számára fontos kemikáliák elválasztásában. A máj az egyetlen olyan része a testnek, amely egyszerre szerv és mirigy.

Az egészséges, megfelelően működő máj szabályozza a vértermelést, megtisztítja a vért a káros méreganyagoktól, és feldolgozza majd a szervezet számára könnyen felhasználhatóvá alakítja a belső szervek által felszívott tápanyagokat. Emellett vitaminokat, vasat, és egyszerű glükózt is tárol.

Ez az emberi test egyik legalapvetőbb szerve. Rengeteg fontos testfunkcióért felel, köztük az emésztésért, az anyagcsere folyamatokért, az immunitásért, és a szervezet számára szükséges tápanyagok elraktározásáért is.

Az inzulin, a hemoglobin, és több hormon lebontásáért is felelős. Elpusztítja az idős vörösvérsejteket és a megfelelő véralvadáshoz szükséges kemikáliákat termel.

Mivel a máj sokféle alapvető funkcióért felel, elengedhetetlenül fontos a máj egészségének fenntartása. Az egészségtelen étrend és a nem megfelelő életvitel túlterhelheti és túldolgoztathatja a májat, amely így nem lesz képes megfelelően feldolgozni a méreganyagokat és a zsírsejteket.

Ez növelheti az elhízás esélyét, a keringési rendellenességek, krónikus kimerültség, fejfájás, emésztési problémák, allergiák, és egyéb egészségügyi problémák kialakulásának esélyét is.

Sokféle étel létezik, amely segíti a máj tisztulását, újrafeltöltését, és méregtelenítését. Ilyen módon mája egészséges marad és megfelelően működik.

Itt találja a tíz leghatékonyabb májtisztító szuperételt:

1. Fokhagyma
A fokhagyma hatékonyan tisztítja máját. Segíti a májenzimek aktiválódását, amelyek a méreganyagok eltüntetéséért felelősek. Két olyan természetes összetevőt is tartalmaz, az allicint és a szeléniumot, amelyek segítik a máj tisztulási folyamatait és megvédik a májat a méreganyagok okozta károktól.

Emellett a fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és a triglicerid szintet is, amelyek egyébként felhalmozódva túlterhelhetik máját és lassíthatják működését.

Az egészséges májműködés érdekében friss fokhagymát használjon a feldolgozott, préselt, vagy porított helyett.

- Egyen meg naponta 2-3 gerezd friss fokhagymát, és igyekezzen főzés során is minél többet használni.
- Orvosa beleegyezésével fokhagymából készült étrendkiegészítő kapszulákat is fogyaszthat.

2. Grépfruit
C-vitaminban, pektinben, és antioxidánsokban gazdag gyümölcs, amely segíti a máj természetes megtisztulását.

Glutathonint is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket és méregteleníti a májat. Emellett segíti a nehézfémek eltávolítását is. A grépfruitban található naringenin nevű flavonoid segíti a zsír lebontását.

Reggelente igyon meg egy pohárnyi frissen facsart grépfrútlevet, vagy fogyassza el gyümölcsként reggelije mellé.

Megjegyzés: Ha bármilyen gyógyszeres kezelés alatt áll, kérdezze meg orvosa véleményét mielőtt rendszeresen elkezdene grépfrútot fogyasztani, mert befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását.

3. Cékla
A cékla egy erősen tisztító és májfunkciókat segítő hatású zöldség. Rengeteg növényi flavonoidot és béta-kakrotint tartalmaz, amelyek segítik a májfunkciók megfelelő működését. A cékla ezen túl természetes vértisztító hatású.

- Naponta fogyasszon friss céklát vagy frissen facsart céklalevet.
- Készítsen májtisztító salátát 1 csésze hámozott és aprított cékla, 2 teáskanál hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj, és ½ citrom levének felhasználásával. Az összetevőket alaposan keverje össze, és kétóránként egyen meg 2 teáskanálnyit egy héten át.

4. Citrom
A citrom segíti mája tisztítását, hiszen rengeteg antioxidáns hatású D-limonént tartalmaz, amely segíti a májenzimek aktiválását és a méregtelenítő folyamatok beindÍtását.

Emellett sok C-vitamint is tartalmaz, amely segíti az emésztéssegítő enzimek termelését. A citrom a máj ásványianyag felszívó képességét is növeli.

Készítsen citromos vizet. Facsarja egy citrom levét egy kancsónyi vízbe, akár citrom darabokat is adhat a keverékhez. Rendszeresen igya a nap folyamán. Ha úgy kívánja, egy kevés mézzel ízesítheti.

5. Zöldtea
A zöldtea rendszeres, napi szintű fogyasztása segíti szervezete méregtelenítését és a felhalmozódott zsírszövetek eltávolítását, miközben hidratálja szervezetét.

Egy 2002-es, az elhízást vizsgáló International Journal of Obesity magazinban megjelent cikk szerint a tea katekin tartalmának köszönhetően segíti a lipidek lebontását a májban, amely megakadályozza a zsír felhalmozódását a májban. Ez az egészséges ital a méreganyagokkal telített italok, mint az alkohol káros hatásaitól is megvédi máját.

A zöldtea a májelégtelenség megelőzésére vagy kezelésére is alkalmas. Egy 2009-ben a rákkutatással foglalkozó Cancer Causes and Control magazinban publikált cikk szerint a rendszeresen zöldteát fogyasztók körében kisebb a májrák kialakulásának esélye.
Igyon meg naponta 2-3 csészényi zöldteát, amit igény szerint egy kevés mézzel ízesíthet.

Megjegyzés: Ne vigye túlzásba a zöldtea fogyasztását, mert így épp ellenkező hatást érhet el és akár károsíthatja is máját és egyéb szerveit.

6. Avokádó
Az avokádó olyan kemikáliákat tartalmaz, amelyek segítik a májkárosodás visszafordítását. Glutatoninban gazdag gyümölcs, erre az anyagra a májnak a méreganyagok eltávolítása és a megfelelő májfunkciók fenntartása miatt van szüksége.

Az avokádóban található nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavak segítik az alacsony sűrűségű lipoproteinek (vagy rossz koleszterin) csökkentését, és emellett növeli a nagy sűrűségű lipoproteinek (vagy jó koleszterin) szintjét. A máj a jó koleszterint már könnyedén feldolgozza.
Emellett az avokádó ásványi anyagokat, vitaminokat, és növényi tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a máj működését, fenntartják egészségét, és megkönnyítik a zsír lebontását.
Néhány hónapon át hetente egyen meg 1-2 avokádót, így visszafordíthatja az esetleges májkárosodás hatásait.

7. Kurkuma
A kurkuma közkedvelt, hatékony májtisztító étel. Emellett javítja a szervezet zsírt emésztő képességeit.
A kurkumában található kurkumin beindítja a máj elsődleges méregtelenítő enzime, a glutatonin S-transferase termelését. Emellett segíti a károsodott májsejtek helyreállítását.

- Keverjen el negyed teáskanálnyi őrölt kurkumát egy pohárnyi tejben, majd forralja fel. Néhány héten át napi két alkalommal igya.
- Mindennapi főzés során is használja bátran a kurkumát.

8. Alma
A naponta egy alma az egészséges máj titka. Az alma remek pektin forrás, amely egy vízben oldódó élelmi rost, segíti a méreganyagok eltávolítását az emésztőrendszerből és a koleszterint a májból. Így meggátolja azt, hogy a máj túlterhelődjön.

Emellett természetesen tisztító hatású almasavat tartalmaz, amely eltávolítja a karcinogéneket és egyéb méreganyagokat véréből.

A legtöbb almaféle jó hatással van májára, de a gyorsabb hatás érdekében lehetőleg organikus gyümölcsöt vásároljon. Naponta egyen meg egy organikusan termesztett almát, vagy igyon egy pohárnyi frissen préselt almalevet.

9. Dió
Nagy mennyiségben tartalmazza az l-arginine nevű aminosavat, amely segíti az ammónia eltávolítását a májból. Emellett a diófélék glutatonint és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítik a máj természetes tisztulási folyamatait.

Egy 2008-ban az ételek összetételével foglalkozó Journal of Agricultural and Food Chemistry magazinban publikált kutatás szerint a diófélék olyan polifenolokat tartalmaznak, amelyek megvédik a májat a karbon tetrakloridok és galactosaminok okozta károsodástól.

- Naponta rágcsáljon el egy maréknyi diót.
- Salátáira, köretekre, levesekre, vagy péksüteményekre is szórhatja.

10. Brokkoli
Mája természetes tisztulási folyamatainak megkönnyítése érdekében fogyasszon rendszeresen brokkolit. Glükozinolátokban gazdag, segíti a karcinogének és egyéb kártékony méreganyagok eltávolítását szervezetéből.
A brokkoli magas élelmi rost tartalma miatt javítja az emésztést, zsírban oldódó E-vitamin tartalma pedig erős antioxidáns hatást biztosít, amely segíti a máj megfelelő működését.
Mája egészsége érdekében heti három alkalommal fogyasszon el egy csészényi mennyiségnek megfelelő adag brokkolit.


Mája egészségének fenntartása érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy kerülje az állati eredetű zsírok fogyasztását, valamint zárja ki étrendjéből az alkoholt, a finomított cukrokat, a túlzott mennyiségű koffeint, és a feldolgozott ételeket. Ha dohányzik, igyekezzen leszokni róla, mert nem csak máját, hanem egyéb szerveit is károsítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tápanyagok, amelyek nélkül nem működhetünk
  2022-05-07 16:15:33, szombat
 
  Sok tápanyagra van a szervezetünknek szüksége, viszont vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek nélkül valóban nem működhet az emberi test. Vagyis nem feltétlenül halunk meg, de sok tünettel és betegséggel számolhatunk, amennyiben a következő tápanyagok nem állnak a szervezetünk rendelkezésére.

Ásványi anyagok közül talán a vasra van a legnagyobb szükségünk, nagy szerepet játszik ugyanis az immunrendszer erősítésében és nagyon sok enzimnek is az összetevője. A vas voltaképpen antioxidánsként működik a szervezetben. Ha nagy mennyiségben viszünk be belőle a szervezetünkbe, akkor székrekedéssel kell számolnunk. Vasforrások: osztriga, tonhal, marhahús, bab, kesudió, lencse.

Az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez cinkre is szükségünk van. A cink is számos enzim összetevője, és szintén kiemelkedő az antioxidáns-, azaz védőhatása. Miben található cink? Például az osztrigában, a babban, a csicseriborsóban. Ha túladagoljuk, hányingert és hányást is okozhat és rézhiány is kialakulhat.

Antioxidáns vitaminok közül nagy szükségünk van az A-vitaminra. Ez a vitamin biztosítja a bőr, a retina és a nyálkahártyák egészségét. Legfőképpen a sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák, mint például a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, de jelen van a spenótban és a csukamájolajban is. Ha túl sokat viszünk be a szervezetünkbe, akkor sokféle tünettel kell számolnunk, például fáradtsággal, étvágycsökkenéssel, hányással, ízületi fájdalommal, hajhullással.

C-vitamin nélkül sem létezhetünk. Kiemelkedő szerepe van ennek a vitaminnak a kollagéntermelésben, a kötőszövetek, a csontok, az inak, a szalagok integritásának és szilárdságának fenntartásában. Szinte minden gyümölcs és zöldség nagy mennyiségben tartalmazza, különösen a zöld leveles zöldségek, a citrusfélék, a paradicsom, a paprika, a csipkebogyó, az eper, a homoktövis.

Ásványi anyagok közül ki kell még emelnünk a kalciumot is, mivel nagy szerepe van a normális szívverés fenntartásában, az idegek és izmok normál működésében, illetve a csontok építőelemeként is működik. Forrásai: tej, tejtermékek, főként a zöld leveles zöldségek, például a brokkoli és a spenót. Ha sokat fogyasztunk belőle, akkor csökkenhet a veseműködés és más ásványi anyagok felszívódása sem lesz megfelelő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékok puffadás ellen
  2022-05-06 22:33:37, péntek
 
  Táplálékok puffadás ellen : édeskömény, borsmenta, kefir, narancs

Puffadás akkor alakul ki, amikor a szervezetben folyadék halmozódik fel vagy olyan ételt ettünk, amely fokozott bélgázképződéssel jár együtt, de sehogy sem tudunk attól megszabadulni. Bizonyos ételek is okai lehetnek a puffadás kialakulásának. Akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek, szintén megtapasztalhatják ezt a kellemetlenséget, azaz a has puffadását. Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek segítenek a puffadás csökkentésében és megszüntetésében.

Az egyik ilyen táplálék nem más, mint a kefir. Sok esetben az az oka a puffadásnak, hogy a szervezetben felborul a bélflóra egyensúlya. Ilyenkor nagyon hasznos, ha probiotikumokban gazdag táplálékokat veszünk magunkhoz mint amilyen a kefir is.

Sok ember szeret sósan étkezni, ez azonban vízvisszatartást okoz a szervezetben, ami szintén oka lehet a puffadás kialakulásának. Ilyenkor jól jöhet, ha elfogyasztunk egy avokádót, ez ugyanis káliumban gazdag. Míg a nátrium vízvisszatartást okoz, a kálium mintegy vízhajtóként működik, ezért nagyon hasznos, ha ilyenkor káliumban gazdag táplálékokat veszünk magunkhoz.

A rostos táplálékok is okozhatnak puffadást és fokozott bélgázképződést. A gáz a rostemésztés melléktermékeként fordul elő. Viszont ha elegendő vizet fogyasztunk, akkor ez gyorsabb mozgásra ösztönzi a rostot, azaz hamarabb hagyja el az emésztőrendszert és nem okoz olyan kellemetlen tüneteket, mint a bélgézképződés és a puffadás. A legjobb, ha olyan rostos táplálékokat eszünk, amelyek vízben is rendkívül gazdagok. Ilyen például a görögdinnye, az uborka, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök.

Természetes vízhajtóként működik a spárga is. Segít kiüríteni, kihajtani a felesleges vizet a szervezetből. A spárga duplán is hasznos, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz prebiotikumokat, amelyek szintén nagyon hasznosak a bélflóra egyensúlyának megőrzésében.

A borsmenta nagy mennyiségben tartalmaz mentolt, amely segít az izmok ellazításában. Ez azért nagyon hasznos, mert például IBS-ben szenvedő betegek esetében gyakran az izmok feszülése okozza a puffadást és a hasi görcsöket.

Az édeskömény magja szintén nagyon hasznos lehet emésztési problémák esetén. Csökkenti az olyan tüneteket, mint a puffadás és a hasi görcsök. A magokat is elrágcsálhatjuk, de finom és ízletes teát is készíthetünk azokból.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Rákellenes táplálékok
  2022-05-03 21:29:09, kedd
 
  Rákellenes táplálékok - paradicsom, bab, szőlő, zöld leveles zöldségek
Az egészséges táplálkozás mindenképpen említést érdemel, hiszen minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy elkerülnek bennünket ezek a rettegett betegségek. A zöldségek és gyümölcsök ugyanis olyan sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, amelyek nagyon eredményesen küzdenek meg a szervezetünkben lévő szabad gyökökkel, amelyek elszaporodása már okozhat rákos megbetegedéseket.

Amikor zöldségeket és gyümölcsöket választunk a piacon, érdemes minél többféle és minél színesebb táplálékok mellé letenni a voksunkat, mert minél színesebb egy zöldség, illetve egy gyümölcs, annál több tápanyagot tartalmaz.

A paradicsomban lévő likopin is egy antioxidáns, amely valóban nagyon eredményesen küzd meg a ráksejtekkel, azaz nagy szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében. A kutatások azt mutatják, hogy a likopin elsősorban a prosztatarák ellen nyújthat hathatós védelmet.

A rendszeres teafogyasztással is megelőzhetővé válhat egyes rákos megbetegedés. Különösen a zöld tea lehet nagyon hasznos ilyen téren. Gazdag forrása ugyanis az antioxidánsoknak, amelyeknek jelentős a szabadgyök-semlegesítő szerepe. A zöld teával kapcsolatban is végeztek kutatásokat. Bebizonyosodott, hogy elsősorban a vastagbélrákkal, az emlőrákkal és a májrákkal szemben jelenthet hathatós védelmet.

A szőlőt nagyon sokan kedvelik. Ez a gyümölcs egy rezveratrol nevű vegyületben gazdag. A rezveratrol nemcsak rákellenes, hanem gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A sejtekben zajló és kialakuló rákos folyamatoknak veheti elejét, akadályozhatja meg.

Nem is gondolnánk, hogy a víznek mekkora ereje van az egészségünk szempontjából. Nemcsak a kiszáradás és a székrekedés ellen jelenthet védelmet, hanem akár még a húgyhólyagrákkal szemben is.

A bab nemcsak értékes fehérjékben gazdag, hanem fitokemikáliákban is, amelyek szintén nagyon hasznos vegyületek, ugyanis megakadályozzák a sejtkárosodás kialakulását. A fitokemikáliákban gazdag étrend a tumor növekedését is segít meggátolni.

A sötétzöld leveles zöldségek mint a káposzta, a spenót vagy a brokkoli, sokféle ráktípus ellen jelenthetnek védelmet, például a tüdőrák, a hasnyálmirigyrák, a bőrrák vagy a gyomorrák ellen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Együnk tojást mert egészséges
  2022-04-16 13:01:43, szombat
 
  Néhány évvel ezelőtt a tojással kapcsolatban kialakult egy tévhit. Sokan azt gondolták, hogy nem egészséges és emiatt a tévhit miatt az embereket el is rettentették a tojásfogyasztástól. Mára bebizonyosodott, hogy nincs mitől félni, hiszen a tojás egyáltalán nem káros az egészségünkre. Mutatjuk is, hogy miért nem!

A tojás kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz. Ezekre az aminosavakra nagy szükségünk van, mivel a fehérjék építőkövei. A tojás csak kis mennyiségben tartalmaz zsírt és koleszterint, amelyek egyáltalán nem jelentenek veszélyt az egészségünkre.

A tojás nagy mennyiségben tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyekre a szervezetünknek egész egyszerűen szüksége van. Ilyen tápanyagok a vitaminok, az ásványi anyagok, az aminosavak. Nagy mennyiségben tartalmaz szelént, foszfort, kolint és B12-vitamint. Továbbá a tojás olyan antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek segítenek fenntartani a sejtek egészségét.

A tojás nagy segítséget nyújt a jó, azaz az HDL-koleszterin szabályozásában, vagyis a normális szintjének fenntartásában. Ezzel pedig kompenzálhatjuk, ha magas az LDL-koleszterin-szintünk, amelyet sokan csak rossz koleszterinként ismernek.

Az alacsonyabb trigliceridszint valóban jobb az egészség szempontjából. A tojás segít a trigliceridszint csökkentésében is. Mindemellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek szintén csökkentik a triglicerid magas szintjét.

A napi tojásfogyasztás csökkentheti a stroke kialakulásának esélyét is, legalábbis a hozzáértők szerint. Tanulmányok igazolják, hogy azoknál az embereknél, akik naponta legalább egy tojást elfogyasztanak, mintegy harminc százalékkal csökkenhet a stroke kialakulásának az esélye.

A tojás egy nagyon tápláló étel, sokféleképpen fogyasztható, és ha tudjuk, hogy mennyi kalóriát tartalmaz, nagyon jól tudjuk szabályozni az étkezéseinket a segítségével.

Nem beszélve arról, hogy a tojás sok ember számára könnyen elérhető és nem is annyira drága, hogy ne lehetne az étrendbe beilleszteni.

Összességében elmondhatjuk, hogy a tojás egyáltalán nem jelent veszélyt a szív egészségére. Tanulmányok igazolják azt is, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak tojást, mintegy húsz százalékkal kevesebb esélyük van a szívbetegségek kialakulására, mint azoknak, akik egyáltalán nem esznek ilyen táplálékot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kollagén mint csonterősítő és izomépítő
  2022-04-12 21:57:06, kedd
 
  A mai modern ember sokféle étrend- és vitaminkiegészítőt szed, hogy sokáig egészséges és fitt maradjon. Az egyik leghasznosabb kiegészítő lehet számunkra a kollagén. Kollagént a szervezetünk is termel ugyan, de ahogy idősödünk, úgy egyre kevesebbet. Kiegészítők rendszeres fogyasztásával azonban pótolhatjuk a kollagént.

Kollagén található a bőrben, a csontokban, a porcokban, az inakban és a fogakban. Minél több kollagén van a szervezetünkben, annál üdébb és fiatalosabb lesz a bőrünk megjelenése. A kollagénkiegészítők nagyon hasznosak, hiszen elősegítik a bőr rugalmasságát. Ez a pozitív hatás már 4 hét után megmutatkozik, miután elkezdtünk kollagénkiegészítőt fogyasztani.

Az ízületi gyulladás nagyon sok embert érint világszerte. Ilyenkor egy romboló folyamat zajlik a szervezetben, ami az ízületeket és a porcokat érinti. Ilyenkor az ízületek begyulladnak, duzzadtak lesznek és ez nagy fájdalommal jár együtt. A kollagén azonban segíthet ezt a folyamatot lassítani, megállítani.

A kollagénnel kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy a derékfájás enyhítésében is a segítségünkre lehet, hiszen hozzájárul a csontok, az inak és az izmok megerősítéséhez, márpedig gyakran ezek meggyengülése okozza a derék fájdalmát.

A mai modern ember sokféle étrend- és vitaminkiegészítőt szed, hogy sokáig egészséges és fitt maradjon. Az egyik leghasznosabb kiegészítő lehet számunkra a kollagén. Kollagént a szervezetünk is termel ugyan, de ahogy idősödünk, úgy egyre kevesebbet. Kiegészítők rendszeres fogyasztásával azonban pótolhatjuk a kollagént.

Kollagén található a bőrben, a csontokban, a porcokban, az inakban és a fogakban. Minél több kollagén van a szervezetünkben, annál üdébb és fiatalosabb lesz a bőrünk megjelenése. A kollagénkiegészítők nagyon hasznosak, hiszen elősegítik a bőr rugalmasságát. Ez a pozitív hatás már 4 hét után megmutatkozik, miután elkezdtünk kollagénkiegészítőt fogyasztani.

Az ízületi gyulladás nagyon sok embert érint világszerte. Ilyenkor egy romboló folyamat zajlik a szervezetben, ami az ízületeket és a porcokat érinti. Ilyenkor az ízületek begyulladnak, duzzadtak lesznek és ez nagy fájdalommal jár együtt. A kollagén azonban segíthet ezt a folyamatot lassítani, megállítani.

A kollagénnel kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy a derékfájás enyhítésében is a segítségünkre lehet, hiszen hozzájárul a csontok, az inak és az izmok megerősítéséhez, márpedig gyakran ezek meggyengülése okozza a derék fájdalmát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/129 oldal   Bejegyzések száma: 1284 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 383 db bejegyzés
e év: 1051 db bejegyzés
Összes: 44617 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 881
  • e Hét: 881
  • e Hónap: 152109
  • e Év: 443893
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.