Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/79 oldal   Bejegyzések száma: 780 
Méz és fahéj hasznos hatásai
  2018-01-14 18:53:55, vasárnap
 
  A méz és fahéj egyenként is nagyon értékes szupertáplálékok, együttes használatuk során azonban megsokszorozódnak jótékony hatásaik.

A méz az egyetlen olyan táplálék a Földön, amely nem romlik meg vagy rothad el. Ha hosszú időn keresztül hideg, sötét helyen tároljuk, akkor kikristályosodik. A jó minőségű, organikus méz azonban soha nem alakul át cukorrá, ha elkezd kikristályosodni, lazítsa meg a fedelét és helyezze az üveget forró vízbe, kis időn belül vissza fogja nyerni eredeti állagát. Fontos, hogy semmiképpen se tegye nagyon meleg vagy lobogó vízbe, illetve mikrohullámú sütőbe, mert ezek tönkreteszik a mézben található értékes enzimeket.

A fahéjas méz vizes oldata rendszeresen alkalmazva rendkívül jótékony hatással lehet szervezetünkre.

Ma már tudjuk, hogy a méz kis mennyiségben orvosság, ezért rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott.

Most pedig nézzük meg, milyen gyógyító hatásait ismerj a méz és fahéj különleges kombinációjának és hogyan tudjuk alkalmazni azokat.

Szívbetegségek
Készítsünk egyszerű keveréket mézből és fahéjból és fogyasszuk lekvár, nutella és más édességek helyett, pl. reggelire kenyérre kenve. A fahéj és méz keveréke csökkenti a koleszterinszintet és véd a szívinfarktustól.

Rendszeres használata javítja a légzést, erősíti a szívet. Amerikában és Kanadában több idősek otthonában is alkalmazzák ezt a keveréket az idős, illetve beteg emberek érrendszerének erősítésére.

Ízületi gyulladás
Ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek naponta kétszer kell alkalmazni az alábbi keveréket: 2-3 dl meleg víz, 2 evőkanál méz és egy teáskanál őrölt fahéj. A Koppenhága Egyetem kutatói azt találták, hogy ennek a természetes gyógymódnak a rendszeres alkalmazása jelentősen csökkenti a betegek ízületi fájdalmait.

Húgyhólyag gyulladás
Tegyünk két evőkanál fahéjat és egy teáskanál mézet egy pohár langyos vízbe és igyuk meg. A keverék elpusztítja a húgyhólyagokban lévő kórokozókat.

Koleszterin
Egy kutatás eredményei szerint két evőkanál méz és három teáskanál fahéj elkeverve fél liter vízben két órán belül akár 10%-kal csökkentheti a vér koleszterinszintjét.

Megfázás
Megfázás esetén fogyasszon naponta három alkalommal fahéjas méz keveréket, segít enyhíteni a tüneteket és megszüntetni a köhögést, torokfájást.

Gyomorpanaszok
Gyomorpanaszok esetén szintén fogyassza a fahéjas méz keveréket, segítségével megtisztíthatja emésztőrendszerét.

Gázképződés
Egy Indiában és Japánban végzett kutatás eredményei azt mutatták, hogy a fahéjas méz keveréke csökkenti a belekben a gázképződést.

Immunrendszer
A méz és őrölt fahéj keverékének rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és védi szervezetünket a vírusoktól és baktériumoktól.

Emésztési zavarok
Nagyobb étkezések előtt fogyasszunk 2 evőkanál mézet egy kis fahéjjal, ezzel csökkenthetjük a gyomorsav képződését és javítja az emésztést.

Influenza
Egy spanyol kutatás szerint a méz tartalmaz egy olyan összetevőt, mely pusztítja az influenza vírusokat.

Torokgyulladás
Torokgyulladás esetén szintén nagyon hatásos a fahéjas méz keverék. Amíg a fájdalmas tünetek fennállnak, fogyassza háromóránként.

Pattanások
Készítsünk mézből és őrölt fahéjból keveréket és elalvás előtt kenjük fel a pattanásos arcfelületre, csak reggel mossuk le meleg vízzel. Egy-két hét alatt a pattanásokat gyökerestől eltünteti. Természetesen arra figyeljünk, hogy kerüljük a finomított szénhidrátokban és cukrokban gazdag ételeket.

Bőrfertőzések
Ekcéma és más bőrfertőzések kezelésére is alkalmas a keverék.

Fogyás, fogyókúra
Reggel, étkezés előtt fél órával és este, lefekvés előtt igyon meg egy csésze mézes, fahéjas, meleg vizes keveréket. Rendszeresen alkalmazva elősegíti a fogyást.

Rák
Japán és ausztrál vizsgálatok sikeresen alkalmazták a méz és fahéj keverékét előrehaladott gyomor-, és csontrákos betegeknél. A betegek egy hónapon keresztül, napi 3 alkalommal fogyasztottak fahéjas, mézes keveréket.

Fáradtság
Egy kis létszámú kutatás során a fáradtságban szenvedő résztvevőknek fahéjas méz vizes keverékét adták és azt tapasztalták, hogy vitalitásuk már egy hét elteltével jelentősen nőtt.

Rossz lehelet
Tegyünk egy pohár meleg vízbe egy teáskanál mézet és egy teáskanál őrölt fahéjat és gargalizáljunk vele felkelés után.

Magas vérnyomás
Olasz kutatók vizsgálataik során azt találták hogy a fahéjas méz rendszeres fogyasztása természetes úton csökkenti a magas vérnyomást.

A legjobb, ha az őrölt fahéjat mi magunk készítjük el, hiszen rengeteg, boltban kapható fahéj őrlemény tartalmaz színezőanyagokat, ízesítőket és tartósítószereket.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Téli étkezési szabályok
  2018-01-10 14:07:39, szerda
 
 



A téli időszakban kicsit a ruhásszekrényünket is átrendezzük és előre pakolásszuk a meleg holmikat. Az étkezési szokásainkon is érdemesebb kicsit módosítani, hiszen a hideg hónapokban nem mozgunk olyan sokat, mint a melegebb évszakokban, így a súlygyarapodást megelőzvén muszáj némi étkezési reformot beiktatni az életünkbe. Nemcsak az elhízás miatt érdemes az étrendünkön változtatni, hanem azért is, hogy elkerüljük a megfázást, a borús hangulatot, és hogy a bőrünk se legyen fakó és fénytelen.

Mivel télen csak keveset tartózkodunk a szabad levegőn és a nap is gyakran megy szabadságra, így érdemes kiemelt figyelt fordítani a D-vitamin-bevitelre. A D-vitamin egy immunerősítő tápanyag, amely nemcsak az egészségünk megőrzéséért lehet felelős, de a felhőtlen hangulatunkért is.

A ,,szivárványtáplálkozás" azt jelenti, hogy minél több színes zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mert ezek tele vannak értékes tápanyagokkal, amelyekre igazán nagy szükségünk van ezekben a hónapokban. A zöld brokkoli, a piros paradicsom, a lila káposzta, a sötét bogyós gyümölcsök olyan tápanyagerőművet jelentenek szervezetünk számára, amelyek mind-mind részt vesznek az immunrendszer megerősítésében és ezzel a betegségek megelőzésében. Reggelire ihat zöld leveles zöldségekből vagy sötét bogyós gyümölcsökből készült turmixitalokat, vacsorára pedig színes zöldségekből készült izgalmas, ízletes salátákat.

C-vitaminra is nagy szükségünk van a téli hónapokban. Ez az immunerősítő antioxidáns csökkenti az esélyét, hogy megfázzunk, illetve influenzások legyünk. És mivel a kollagénépítésben is szerepe van, így egyfajta védelmet is élvezhet a bőrünk a hideg, téli időjárás viszontagságaival szemben.. Igyon citromos vizet, egyen minél több citrusos gyümölcsöt és fogyasszon minél több káposztafélét, hiszen ezek is sok C-vitamint tartalmaznak.

Az egészséghez az egészséges bélrendszer is hozzátartozik. A probiotikumok fogyasztása helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, így a betegségeket okozó mikroorganizmusok elpusztulnak, csökkentik a gyulladást és megerősítik az immunrendszert.. Egyen minél több joghurtot, kefirt, savanyított és erjesztett ételeket.

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás a vércukorszintet is stabilizálja, így a hangulatunk sem fog ingadozni. Ennek érdekében fókuszáljon az összetett szénhidrátokra és a sovány fehérjékre, amelyeket a nap folyamán rendszeres időközönként vegyen magához.

Az alacsony szerotoninszint okozhat depressziós hangulatot. Ennek elkerülése érdekében fogyasszon minél több triptofánban gazdag ételt, amely egy aminosav, pontosabban a szerotonin építőeleme. Egyen sok tonhalat, spenótot, fekete babot és káposztát. Párosítsa ezeket egészséges szénhidrátokkal, hogy elősegítse a triptofán felszívódását és annak hasznosulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az öröm vitaminja: folsav
  2018-01-10 13:58:54, szerda
 
 



Az embereknek folsavra van szükségük ahhoz, hogy boldogsághormonok termelődjenek a szervezetükben. Amennyiben elegendő a folsav, akkor két anyag - szerotonin és noradrenalin - termelődik a szervezetünkben. Az előbbi nyugtató és csillapító hatásokkal rendelkezik, míg az utóbbi felel a jókedvünkért és az aktív, lendületes mindennapjainkért. Amennyiben kevés noradneralin termelődik, akkor nyugtalanná és feszültté válhatunk, viszont ha nem szenvedünk hiányt belőle, akkor derűsen és vidáman vágunk neki egy-egy napnak.

Folsavra van szükségünk a vérképzéshez, az agy, az idegek, a gyomor és a bél egészséges működéséhez. A folsav felel a növekedésért, az étvágyunkért, de a hajnövekedéshez is erre a vitaminra van szükségünk. Milyen tünetekkel kell számolnunk, ha nincs elegendő folsav a szervezetünkben? Nyelvgyulladással, emésztési zavarokkal és vérszegénységgel. Folsav hiányában állandó fáradtság és nyugtalanság lehet rajtunk úrrá, de előfordulhat, hogy emlékezetkiesésünk lesz, szórakozottá válunk, de az életkedvünk is alább hagyhat, szorongóvá válhatunk és még alvászavarokkal is küzdhetünk. Ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor emésztési panaszok is gyötörhetnek és még a korai őszüléssel is számolnunk kell.

Folsavra mindenkinek szüksége van, különösen az állapotos hölgyeknek. Viszont nagyon sok folsav ürül ki a szervezetből akkor is, ha valaki rendszeresen alkoholt vagy gyógyszert fogyaszt, de egyes májbetegségek és a fogamzásgátló tabletták is elősegítik, hogy a folsav ne hasznosuljon a szervezetünkben. Azoknak a személyeknek is több folsavra van szükségük, akik szeretnek napozni vagy rendszeresen járnak szoláriumba. A folsavat pótolni szükséges azoknak is, akik túlságosan aktívak vagy pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek.

A folsav a B12-vitaminnal képes hatékonyan együttműködni és hasznosulni. Amennyiben mindkét vitamin hiányzik a szervezetünkből, akkor számolni lehet nemcsak idegrendszeri, hanem pszichikai zavarokkal is. Kutatások igazolják, hogy a pszichiátriai betegek jelentős hányada folsavhiányban szenved.

Milyen táplálékok gazdagok folsavban?
A búzacsíra, a lencse, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojássárgája, a brokkoli, a paraj, a spárga, a fejes saláta és a karfiol. A zöld salátákban rengeteg folsav van, de ezeket a legjobb nyers formában fogyasztani, mivel ekkor tartalmazzák nagyobb mennyiségben ezt a vitamint.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Immunrendszer : erősítők és gyengítők
  2017-12-02 20:19:21, szombat
 
 



Immunerősítő és -gyengítő élelmiszerek a tradicionális kínai orvoslás szerint :

A tradicionális kínai orvoslás alapjául szolgáló taoista tan minden élőlényt öt elembe sorol be: fa, tűz, föld, fém és víz. Minden élet központjának a föld elem számít, ezért a kínai nézet a testünk közepén elhelyezkedő emésztőszerveket, mint a gyomor és hasnyálmirigy a föld elemhez rendeli. Ebben az elemben alakul a táplálék energiává, amelyre szervezetünknek szüksége van sokrétű feladataihoz.

Minden, ami a föld elemet erősíti, támogatja az immunrendszert is, és ellenállóvá tesz bennünket. Általában a föld elemet az enyhe édes íz erősíti, amihez azonban nem szükséges cukor hozzáadása. A cukor ugyanis blokkolja a testközép energiaáramlását, és elveszi az erőt a fontos föld elemtől.

A következő élelmiszerekkel gyengítjük a föld elemet:

nyers gyümölcs és zöldség;
citrusfélék;
karfiol, spárga;
búzalisztből készült termékek;
hideg, szénsavas üdítők, gyümölcslevek;
tejtermékek.

Ezeket az élelmiszereket nyáron bőségesen szabad magunkhoz venni, a hideg évszakban azonban korlátozzuk fogyasztásukat. Az elkészítés módja is befolyásolja a táplálék hatását. Így a blansírozott vagy sok vízben főzött élelmiszerek hűsítőek, a grillezés vagy sütés ellenben még az amúgy semleges étkeket is melegítő hatásúvá teszi.

A hagyományos kínai orvoslás szerint besorolt élelmiszerek különféle kis tálkákban egymás mellett.
A tradicionális kínai orvoslás alapjául szolgáló taoista tan minden élőlényt öt elembe sorol be: fa, tűz, föld, fém és víz. Minden élet központjának a föld elem számít, ezért a kínai nézet a testünk közepén elhelyezkedő emésztőszerveket, mint a gyomor és hasnyálmirigy a föld elemhez rendeli. Ebben az elemben alakul a táplálék energiává, amelyre szervezetünknek szüksége van sokrétű feladataihoz.

Immunerősítő táplálkozás

A tradicionális kínai orvoslásban a táplálék biztosítja az életenergia szabad áramlásához szükséges energiát. Ugyanakkor a gyomor funkciós köre a ,,közép", ahol - ahogy a kínaiak mondják - az emésztés tüze lobog. Ha ez a közép túl hideg, fáradtak leszünk, elkezdünk fázni, és fogékonyabbá válunk a fertőzésekre. Ezért az erős immunrendszernek megfelelő ,,működési hőmérsékletre" van szüksége, amely a táplálkozás módjával szabályozható.

A tradicionális kínai orvoslás minden élelmiszert alapvetően aszerint sorol be, hogy a szervezetet felmelegíti vagy inkább lehűti. Ennek során az étel hőmérséklete csak alárendelt szerepet játszik. Például a meleg brokkoli jobban hűt, mint egy hideg sárgabarack. Általánosságban azonban a hideg évszakban lehetőleg naponta három meleg fogást vegyünk magunkhoz.

Kezdjük ezért a napot egy meleg reggelivel. A tradicionális kínai medicina tanai szerint a gyomor és a belek reggel 7 és 11 között vannak a legaktívabb fázisukban. Ha ebben az időben melegítő ételt veszünk magunkhoz, szervezetünket tovább tartjuk melegen, és óvjuk immunrendszerünket.

Ideális reggelire egy zabból vagy kölesből készült meleg kása, melyhez adhatunk főtt gyümölcsöt, pl. körtét, almát vagy szilvát. Alternatívaként ehetünk meleg pirítóst is tojással. Igyunk hozzá teát némi gyömbérrel vagy fahéjjal. Ha nem szeretnénk lemondani a reggeli kávénkról, tegyünk bele egy csipet kardamomot. Ezáltal az amúgy semlegesnek számító kávé melegítő itallá válik.

Bizonyára Ön is azt gondolja, hogy egy nagy pohár frissen facsart narancslé jót tesz az immunrendszernek, mivel bőven tartalmaz C-vitamint. A tradicionális kínai gyógyászat azonban másképp látja, mert a narancs a hűsítő élelmiszerekhez tartozik, melyet nyáron kell fogyasztani. Ha nyers gyümölcsöt szeretnénk enni, részesítsük előnyben a sárgabarackot és a szilvát, mert mindkettőnek melegítő hatása van. Télen gazdag C-vitamin-forrásnak számítanak a hazai káposztafélék, melyeket azonban csak rövid ideig pároljunk, hogy a vitamin ne pusztuljon el. A káposzta a föld elemet erősíti, és melegítő hatású.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hormonháztartást kiegyensúlyozó ételek
  2017-11-15 22:36:54, szerda
 
  Hét hormonháztartást kiegyensúlyozó étel, amelyeket minden nap fogyasztania kell

Az előző esti pizzának sajnos másnap is érezhető hatásai vannak. Felpuffadtnak érzi magát, arcán pedig pattanások és egyéb bőrhibák jelenhetnek meg. Ennek oka, hogy étrendje kulcsszerepet játszik szervezete hormonháztartásának egyensúlyában. Ezek a hormonok befolyásolják hangulatát, energiaszintjét, anyagcsere folyamatait, emésztését, és libidóját is. Ezért megkérdeztük Dr. Diana Bitner és Dr. Sherry Ross nőgyógyászokat, milyen ételek fogyasztása ajánlott a szervezet hormonháztartásának megfelelő szinten tartásához.

Édesburgonya
Az elfogyasztott szénhidrátok legtöbbje összetett szénhidrát legyen, ezeket ugyanis szervezete könnyebben emészt meg és így hatékonyabban dolgozza fel a benne található tápanyagokat. At édesburgonya emellett petefészkei egészségéért is felel. ,,Az összetett szénhidrátok, mint az édesburgonya, a barna rizs, vagy a quinoa fogyasztása megfelelő szinten tartja vércukrát, megakadályozza a hirtelen vércukorszint emelkedést, ezáltal megfelelő környezetet teremt petefészkei számára" - magyarázta Dr. Bitner. ,,Igyekezzen ötven - hetven gramm összetett szénhidrátot fogyasztani minden nap."

Keresztes virágú zöldségek
,,A keresztes virágú zöldségek, mint a kelkáposzta, a karfiol, vagy a kelbimbó fogyasztásával segítheti máját az ösztrogén anyagcsere folyamatokban. Az ösztrogén a fő női hormon, amely nem csak havi ciklusáért felel, hanem a megfelelő hormonszintek fenntartásáért is" - mondta Dr. Ross. A túlzott élelmi rost bevitele azonban székrekedést és egyéb emésztési gondokat okozhat, így igyekezzen nem túllépni a napi egy csészényi ajánlott fogyasztási mennyiséget.

Lazac
Napi fogyasztása nem ajánlott, de heti egyszer igyekezzen lazacot enni. ,,A lazac nagy mennyiségű omega-3-zsírsavat tartalmaz, amely segíti vérnyomása és szervezete triglicerid szintjének csökkentését" - mondta Dr. Ross. A lazac emellett gazdag gyulladáscsökkentő tápanyagokban, így segíti bőre, csontjai, és fogai egészségének fenntartását. Dr. Ross heti kétszer száz gramm elfogyasztását javasolta.

Avokádó
Az ízletes avokádó jótékony hatású zsírsavakat, köztük omega-3-zsírsavat, valamint az ösztrogén megfelelő szinten tartásához elengedhetetlenül szükséges E-, K-, és C-vitaminokat tartalmaz. Napi fél avokádó elfogyasztása ajánlott, amely nem csak belülről segíti egészségét, bőrét is üdévé és ragyogóvá varázsolja.

Mandula
,,A mandula nagy mennyiségű egészséges zsírsavat, fehérjét, élelmi rostot, és vitamint tartalmaz" - magyarázta Dr. Ross. ,,Feladata a szervezet vércukor szintjének kontrollálása, a vérnyomás csökkentése, a koleszterinszint csökkentése, valamint az éhségérzet csökkentése is." A mandula fogyasztása ugyanis megnöveli szervezete kolecisztokinin tartalmát, amely hormon a teltségérzetet jelzi. Naponta fogyasszon el tíz - tizenkét szem mandulát.

Extra szűz olívaolaj
Ez az egészséges olaj egyszeresen telítetlen és omega-9-zsírsavakat is tartalmaz, valamint fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. ,,Az olívaolaj segíti a vércukorszint kontrollálását, csökkenti a vérnyomást, valamint a szívelégtelenség és a cukorbetegség kialakulási kockázatát is" - mondta Dr- Ross. Ráadásul friss kutatások szerint az olívaolajban gazdag étrend segíti a zsírsejtek gyorsabb lebontását is. Az ajánlott napi beviteli érték eléréséhez fogyasszon naponta öt teáskanálnyi olíva olajat.

Joghurt
A joghurtban található egészséges baktériumok, azaz a probiotikumok segítik bélrendszere egészségének fenntartását, mivel megfelelő szinten tartják szervezete ösztrogén-, pajzsmirigy-, és progeszteron hormonháztartását. Ez különösen fontos, amennyiben a menopauza tüneteitől vagy premenstruációs szindrómában szenved. A leggyakrabban előforduló lactobacillus probiotikum segíti a laktóz intolerancia, a szélgörcs, a hasmenés, a székrekedés, és egyéb kellemetlen emésztőrendszeri megbetegedés gyógyítását is. Amennyiben nem fogyaszt tejtermékeket, fogyasszon erjesztett ételeket, mint a kimchi vagy a miso leves, így segítheti szervezete egészségének fenntartását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Sült hagyma - jótékony hatásai
  2017-10-09 19:09:22, hétfő
 
 



A sütőben sült hagyma fantasztikus hatással van a szervezetre! Hetente legalább egyszer érdemes elkészíteni!

Mindenki tudja, hogy a hagyma nagyon egészséges és antibakteriális hatása van. A frissen facsart hagyma leve mézzel összekeverve nagyon hatásos hörghurut, tüdőgyulladás és köhögés kezelésére. Ha a hagymát lereszeljük és borogatásként használjuk csökkenti a fülfájást és lázat is csillapít.

Kevesen tudják, hogy a hagyma nemcsak nyersen hanem sülve is kifejti a hatását, a sütés alatt nem veszít a tápértékéből sőt erőteljesebb hatása lesz.

Hagyma sütőben sülve:

1. A sült hagyma fogyasztása segítségünkre lehet fekélyek és olyan sebek gyógyulásában amelyek már régóta nem húzódnak össze. Süssük meg a hagymát a héjával együtt, majd tegyük a testünkön lévő fájdalmas helyre és addig tartsuk ott ameddig jobban érezzük magunkat.

2. A sült hagymával az aranyér problémák is gyógyíthatók. A sült hagymás borogatás fertőtlenítő hatású, segít a szövetek gyors regenerálódásában.

3. Akinek problémája van a véralvadással gyakran kellene sült hagymát fogyasszon. Érdemes minden nap sült hagymát fogyasztani, mert segít a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésében.

4. Nagyon fontos, hogy azok a személyek akik cukorbetegek iktassák be az étrendjükbe a sült hagymát, fogyaszthatják főétkezéseknél vagy minden reggel éhgyomorra, sokat segít a gyógyszeres kezelés mellett. A sült hagyma szulfidokat és vasat tartalmaz amely segít a vércukorszint normalizálódásában, segít a hasnyálmirigy és a máj működését.

5. Akik magas vérnyomással küzdenek fogyasszanak rendszeresen sült hagymát. A hagyma tisztítja az ereket, eltávolítja a lepedéket és megakadályozza a vérnyomás hirtelen növekedését. A hagymából a sütés ideje alatt távoznak az esszenciális olajak, amelyek a hagyma friss ízéért és illatáért felelősek, de a vitaminok megmaradnak benne.

Érdemes gyakran sült hagymát fogyasztani, mert káprázatos íze van és jótékony hatással van a szervezetre.

Hogyan készül a sült hagyma:
Tisztítsd meg a hagymát, vágd ketté, majd tedd egy tálba, vagy tepsibe és önts rá kevés olajat, tedd be néhány percre a sütőbe és már fogyaszthatod is ezt a remek ételt. Mivel az íze nem olyan erős, mint nyersen, ezért még azok is kipróbálhatják, akik nem rajonganak a hagymáért.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A CSICSERIBORSÓ jótékony hatásai :
  2017-10-02 13:29:41, hétfő
 
 



EGY EGÉSZSÉGES, FEHÉRJÉBEN KÜLÖNÖSEN GAZDAG ZÖLDSÉGFÉLE A CSICSERIBORSÓ. AZ ARAB VILÁGBAN SZINTE MINDENNAPOS ÉLELMISZER, NÁLUNK VISZONT MÉG CSAK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS KÖVETŐI FOGYASZTJÁK RENDSZERESEN, PEDIG MEGÉRI MINDENKINEK MEGISMERNI.

1. JÓL HAT A RÁK ELLEN
A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így könnyen el lehet dönteni, hogy ízlik, vagy sem. Az viszont már nem is kérdés, hogy antioxidáns és E-vitamin tartalmának köszönhetően megelőzheted vele a rákos- és daganatos megbetegedések kialakulását. A csicseriborsó folsav tartalma pedig hozzájárul a megfelelő vérkép eléréséhez. Emellett magnéziumot, vasat és cinket is szállít a szervezeted számára.

2. KOLESZTERINCSÖKKENTŐ
Jótékony hatása közé tartozik, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét is, amelynek köszönhetően megelőzheted vele a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Emellett pektint is tartalmaz, ami lassabban emeli meg a vércukorszintet, így a csicseriborsó cukorbetegek számára is kiváló eledel, akár az esti, akár a déli órákban.

3. SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST
A csicseriborsó élelmi rostokban is gazdag, így támogatja emésztésed, segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket, a könnyebb emésztés pedig súlycsökkenést is eredményez. Zsírtartalma alacsony, ezért a fogyókúrázók számára kifejezetten előnyös. Magas fehérjetartalmának köszönhetően mind a fejlődésben lévő gyerekeknek, mind a terhes és szoptató anyukáknak is érdemes beépíteni a csicseriborsót étrendjükbe. Ráadásul rendszeres fogyasztásával normalizálható a vérnyomás ingadozása is.

4. DEPRESSZIÓ ÉS KIMERÜLÉS ELLEN IS HATÉKONY
A kis sárga ,,golyók" bőségesen tartalmaznak karotint, B1-, B6- és E-vitamint is. Ezek, valamint magas triptofán tartalma is hozzájárul ahhoz, hogy a depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és tiniknek segítség nyújtson. Így érdemesebb egy jó csicseriborsós salátához, humuszhoz, vagy falafelhez - ezek alapja is - nyúlni a csokoládé helyett, ha éppen rosszkedv, vagy fáradtság gyötör.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tippek a savas ételek korlátozására
  2017-10-02 12:30:36, hétfő
 
 



Sokan nem bírják elviselni az olyan táplálékokat, amelyek túl sok savat okoznak. Most olyan tippeket olvashat, amelyek abban segítenek, hogyan kerüljék el ezeket a savat okozó ételeket, amelyek bizony megkeseríthetik az életünket.

A savtermelő élelmiszerek - mint például a fehérjék - okozhatják a vizelet savasságát, ez pedig oka lehet a vesekő kialakulásának. A túlságosan savas ételek és italok a csontok és az izmok károsodását idézhetik elő. Ez azért van, mert a csontok kalciumot tartalmaznak, amelyet arra használ a szervezet, hogy helyreállítsa a vér pH-egyensúlyát, amikor az túlságosan savas. A túlzottan savas ételek fogyasztása megnövelheti a szívbetegségek, a daganatos megbetegedések és a májproblémák kialakulásának a kockázatát.

Elsősorban a megelőzésre kellene a hangsúlyt helyezni, vagyis minél jobb a feldolgozott és tartósítószerrel dúsított élelmiszerek és italok fogyasztását elkerülni. Elsősorban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása javasolt, mégpedig 3:1 arányban.

Ha úgy érzi, hogy savproblémája van, akkor érdemes egy olyan diétába belekezdeni, amely során kizárja a savat okozó ételeket és italokat az életéből, hiszen ezek csökkenthetik, de akár meg is szüntethetik a tüneteket. Többek között ezek az élelmiszerek is elősegítik a savtermelést: cukor, egyes tejtermékek, feldolgozott élelmiszerek, sózott húsok, szénsavas és más édesített üdítőitalok, magas fehérjetartalmú táplálékok, zsíros ételek, csípős, fűszeres élelmiszerek, savas gyümölcsök, például a citrom, a csokoládé és más édességek, borsmenta. Ezek a táplálékok mind serkenthetik a savtermelést. Gyakran okozhat problémákat még a friss kenyér és a gabonamagvak, a csalamádé, a hagyma, a hüvelyesek és a káposzta. Ha magas a gyomorsava, kerülje a sört és a forró csokoládét. Szakértők nem mindig értenek egyet a savat okozó ételeket illetően. Néhányan a savat okozó táplálékokhoz sorolják a dióféléket, a magvakat, az édesítőszereket, a majonézt, a szójaszószt, az ecetet és természetesen a kávét is. Ecet helyett ízesítse az ételeket citromlével, kávé helyett pedig készítsen "kávét" gyermekláncfűből.

Milyen ételek hatékonyak a gyomorégés ellen? Többek között a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, a rizs, a zöldséglevesek, a főtt tojás, a zöldségek, a gyümölcsök - kivéve a savas és az aszalt gyümölcsöket -, a főtt zöldségek. A sovány tej és tejtermékek, a sovány, grillezett vagy főtt sovány húsok, halak, egyes gyógynövények, mint például a gyermekláncfű, a kömény, az édeskömény, a rebarbara, a ginszeng és az Aloe vera.

Az étkezések között lehetőleg ne nassoljon, mert ha a gyomor állandóan tele van, akkor ez állandóan nyomást fejthet ki a nyelőcsőre, amelybe gyomorsav kerülhet. Kerülje a nagy lakomákat! Ne háromszor egyen egy nap nagyobb adagokat, hanem étkezzen 5-6 alkalommal kisebb porciókat. Esténként se csapjon nagy dínomdánomot, próbáljon csak nagyon keveset és valamilyen könnyű ételt enni. Vacsora után ne azonnal feküdjön le, mert így megelőzhető, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe áramoljon. A vacsora és a lefekvés között legalább három órának kell eltelnie, hogy elkerülje a kellemetlen tüneteket.

A lúgos étrend egy egészséges alternatíva lehet. Egyen több zöldséget, szorítsa vissza a finomított szénhidrátokat, a cukrot és a zsíros tejtermékek fogyasztását, így lehetővé válik, hogy egyensúlyba kerüljön a pH-szintje a szervezetében. A megfelelően kiegyensúlyozott pH-szint csökkentheti a napi problémákat és kisebb a valószínűsége az egészségügyi gondok kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A sütőtök jótékony hatásai
  2017-09-25 14:41:38, hétfő
 
 



Ez a narancssárga tökféle tápanyagokban gazdag és kalóriában szegény. A sütőtök magja rendkívül jótékonyan hat az egészségre.

Habár a béta-karotin táplálék kiegészítő formájában is elérhető, a legjobb étrendjének részeként természetes formában fogyasztani, mivel ennek kiegészítő formája növelheti a rákbetegség kockázatát.

A sütőtök A-, B-komplex-, C- és E-vitaminban, káliumban, magnéziumban, mangánban, vasban, cinkben, foszforban, rézben, folsavban, karotinokban és egyéb antioxidánsokban gazdag növény. Különösen magas béta-karotin tartalmának köszönhetően népszerű, ez az A-vitamin prekurzora.

Könnyedén beillesztheti a sütőtököt étrendjébe, például adja levesekhez, tészta szószokhoz, mártásokhoz, raguhoz és hummushoz püré formájában. Egy csésze joghurttal, zabpehellyel, smoothie-val vagy péksüteményekkel fogyasztva is kiváló. Az olajat és a vajat is helyettesítheti főzés során.

1 Javítja szeme egészségét
Egy csésze főzött konzerv sütőtök a napi ajánlott A-vitamin bevitel több mint 100 %-át tartalmazza. Az A-vitamin javítja a látást, főként gyenge fényben és megvédi a szem felületét húzódó szaruhártyát (cornea). Elengedhetetlen az egészséges bőr, szövetek és nyálkahártya fenntartásához.

A sütőtök karotinokban gazdag, mint a béta- és az alfa-karotin, amelyek lecsökkentik az öregedéssel járó pupilla elváltozást és a szürkehályogot. Az ebben található antioxidánsok megvédik a retina sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodásoktól, azok semlegesítésével.

2. Serkenti az immunrendszer működését
A sütőtök, A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag. Az A-vitamin segíti a sejtkommunikációt, amely elengedhetetlen a szövetek kórokozókkal szembeni védelméhez. A béta-karotin is immunrendszer serkentő.

A C-vitamin serkenti az immunrendszer működését, így megküzdve a fertőzésekkel.

Ezen felül a növényben található különféle ásványi anyagok is segítik az immunrendszer egészséges működésének fenntartását. A sütőtök magja cinkben gazdag, amely szintén serkenti az immunrendszer működését, ugyanis a cink megóvja a szervezetet az oxidatív károsodástól.

3. Segíti az emésztést
A sütőtök rostban gazdag, tehát segíti az emésztést. A rost segíti a táplálék megfelelő megemésztését és a fontos tápanyagok felszívódását. Segíti az étel az emésztőcsatornán való áthaladását, megelőzi a szorulást, felszívja a nedvességet és testessé teszi a székletet, ezáltal kontrollálva a hasmenést. Azonban fontos, hogy ne túlérett vagy éretlen tököt fogyasszon.

Ezen felül a nyers sütőtöklé semlegesíti a gyomor savasodását. Naponta háromszor fogyasszon mézzel ízesített sütőtök levet naponta háromszor. Ezzel a bélférgek is leküzdhetőek és enyhe nyugtatóként hat.

4. Segíti a fogyást
A sütőtök kalóriában szegény és rostban gazdag. A rost hosszantartó teltségérzetet biztosít, ezzel csökkentve az étvágyat. Magas káliumtartalmának köszönhetően elősegíti a feles víz és só kiürülését és a víztúlsúly csökkentését.

A sütőtök glikémiás indexe magas (GI 75), de glikémiás terhelése alacsony (GL 3). Az alacsony glikémiás terhelésű étrend teltebb érzetet ad, mint a magas glikémiás terhelésű étrend. Az alacsony glikémiás terhelés visszaállítja a szervezet energiaegyensúlyát a nagyobb teltségérzetnek és a csökkent ételfogyasztásnak köszönhetően.

5. Fiatalosabbá teszi bőrét
A sütőtök magas A-vitamin tartalma késlelteti az öregedést és segíti a fiatalos bőr fenntartását. Ezen felül a béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat.

A növényben található E- és C-vitamin is egészségesebbé teszi bőrét. Serkentik a kollagén termelést és fényt adnak bőrének.

A B5-vitamin és a pantoténsav csökkentik az öregedés egyes jeleit, mint a foltokat a bőrön. A sütőtök elfogyasztása mellett ennek levével helyileg is kezelheti bőrét.

6. Csökkenti a gyulladást
A karotinok adják a sütőtök élénk narancs színét, emellett gyulladáscsökkentő hatásúak. Csökkentik a gyulladást, amely számos krónikus betegséghez vezethet, mint a rák, a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz és a köszvény.
A béta-karotin az érelmeszesedést is megelőzi. Az alfa-karotin pedig lelassítja az öregedést és megelőzi a daganatok kialakulását és növekedését. Az antioxidáns E-vitamin megvéd bizonyos rákbetegségekkel szemben és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Mér fél csésze sütőtök is fedezi a napi ajánlott (RDA) alfa-, és béta-karotin több mint 100%-át.

7. Terhes nők számára ajánlott
A sütőtök és a pirított sütőtökmag terhes nők számára ajánlott, mivel számtalan a magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele. Emellett segítik az emésztést és a terhesség alatt előforduló hasi görcsöket is enyhítik.
A sütőtök vasat is tartalmaz, amely megelőzi a vérszegénységet és oxigént szállít a magzathoz, emellett a koraszülés kockázatát is csökkenti. Mértékkel fogyassza mert túl nagy mennyiségben fogyasztva hasi kellemetlenségeket is okozhat.

8. Kiváló testedzés utáni étel
A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés után. Ezek a keményítőben és tápanyagokban gazdag ételek szénhidrátot szolgáltatnak, de a gyümölcsökkel ellentétben, először az izomglikogént töltik fel és csak utána a májglikogént. Ez főleg akkor fontos, ha izmot vagy tömeget szeretne építeni. Az atlétikus edzést végzők számára is hasznos.

Egy csésze főzött sütőtök, vagy egy sütőtökös smoothie is elegendő káliumot ad ahhoz, hogy visszaállítsa a szervezet elektrolit egyensúlyát egy-egy keményebb edzés után.

9. Csökkenti a magas vérnyomást
A sütőtök magas káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását. Az ebben található C-vitamin is csökkenti a vérnyomást. Egy csésze főtt sütőtök a napi ajánlott C-vitamin szükséglet 20 %-át fedezi.
Ezen felül a sütőtökben található A-vitamin segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését. Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterinszintet, ezáltal csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

10. Fokozza a termékenységet
A B-komplex-vitaminok a sütőtökben és annak magjában, növelik a termékenységet. Az antioxidáns E-vitamin is fokozza a termékenységet, mind nők, mind férfiak körében.

Megóvja a sejtfalat a mérgező anyagoktól, egészségesebbé és mozgékonyabbá teszi a spermiumokat, a vékony méhnyálkahártyával rendelkező nőknél pedig növeli a méhnyálkahártya vastagságát.

A sütőtökmag omega-3 zsírsavakban is gazadag, amely szintén növeli a termékenységet. Serkenti a nemi szervek vérkeringését, szabályozza a termékenységi hormonokat és csökkenti a stresszt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A sokoldalú lenmagolaj
  2017-08-31 18:34:04, csütörtök
 
  A lenmag és a belőle kinyert olaj egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza.

A lenmagolaj a len magjának speciális hidegsajtolásos eljárása során készül, így az előállítás során a lehető legkevesebb sérülést szenvedi el, amit a fény, oxigén vagy hő okozhat. A magból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű. E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik. Egyaránt tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, ezek között legjelentősebb mennyiségben alfa-linolénsavat (ALA), amely alapvető fontosságú az optimális egészséghez.





Egy fontos érdekesség: Az olajok közül hevítés hatására a lenmagolajból szabadul fel a legkevesebb toxikus anyag!

A lenmagolaj tehát különféle gyógyászati célokra alkalmas, de kérdés, hogy pontosan milyen problémák esetén lehet hatékonyan alkalmazni?

CSONTRITKULÁS
Azok, akiknek a szervezetében nem megfelelően vannak jelen az esszenciális zsírsavak, hajlamosabbak lehetnek a csontvesztés kialakulására. A kutatók úgy gondolják tehát, hogy az omega-3 zsírsavakkal, így a lenmagolajjal lassítani lehet a csontritkulás kialakulását, illetve annak esélyét is. A csontritkulás következtében a csontok törékennyé válnak, azonban ezt meg lehet előzni a lenmagolajnak köszönhetően.

PREMENSTRUÁCIÓS SZINDRÓMA
Vannak nők, akik súlyos PMS-ben szenvednek, azonban a kutatások arra engednek következtetni, hogy a lenmagolajban található esszenciális zsírsavak képesek enyhíteni a premenstruációs szindróma tüneteit, a puffadást, az emlő érzékenységét, a hangulatingadozások gyakoriságát, illetve az ingerlékenységet is.

MAGAS VÉRNYOMÁS
A lenmagolaj csökkentheti a magas vérnyomást is. Az állatokon végzett kísérletekből kiderült, hogy a lenmagolaj igen hatékonyan mérsékli mind a magas szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást is.

SZÍVBETEGSÉGEK
Ha egy olyan étrendet követünk, amely gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, beleértve az omega-3 zsírsavakat is, akkor ezzel jelentősen lehet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Ugyanis a lenmagolaj csökkenti az LDL (rossz) koleszterin valamint a triglicerid szintet. Így tehát elmondható, hogy a szívbetegségek és a szívroham kockázata használatával csökkenthető.




A lenmagolaj csökkentheti néhány esetben a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar tüneteit is. Egy tanulmány megállapította, hogy a lenmagolaj a C-vitaminnal kiegészítve gyermekeknél csökkenti az ADHD tüneteit, így az ő esetükben is megéri használni.

Az omega-3 zsírsavak a diétában igen fontosak, mivel a szervezet nem képes ezeket az esszenciális, többszörösen telített zsírokat önmaga előállítani. Az omega-3 zsírsavak fő forrása a hal, a halolaj, illetve a lenmag és a lenmagolaj. A halolaj és a lenmagolaj azonban különböző típusú omega-3 zsírsavakat tartalmaz, így a szervezetben is különböző hatásokat fejtenek ki.

1 gramm lenmagolaj a következő zsírsavakat tartalmazza:
szuper telítetlen zsírsavak: (ALA) 550 mg
sokszorosan telítetlen zsírsavak: linolénsav (170 mg)
telített zsírsavak: palmitinsav 60 mg, sztearánsav 40 mg
egyszeresen telített savak: olajsav 180 mg
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/79 oldal   Bejegyzések száma: 780 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 103 db bejegyzés
Összes: 34507 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1349
  • e Hét: 22353
  • e Hónap: 76167
  • e Év: 76167
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.