Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/78 oldal   Bejegyzések száma: 775 
Hormonháztartást kiegyensúlyozó ételek
  2017-11-15 22:36:54, szerda
 
  Hét hormonháztartást kiegyensúlyozó étel, amelyeket minden nap fogyasztania kell

Az előző esti pizzának sajnos másnap is érezhető hatásai vannak. Felpuffadtnak érzi magát, arcán pedig pattanások és egyéb bőrhibák jelenhetnek meg. Ennek oka, hogy étrendje kulcsszerepet játszik szervezete hormonháztartásának egyensúlyában. Ezek a hormonok befolyásolják hangulatát, energiaszintjét, anyagcsere folyamatait, emésztését, és libidóját is. Ezért megkérdeztük Dr. Diana Bitner és Dr. Sherry Ross nőgyógyászokat, milyen ételek fogyasztása ajánlott a szervezet hormonháztartásának megfelelő szinten tartásához.

Édesburgonya
Az elfogyasztott szénhidrátok legtöbbje összetett szénhidrát legyen, ezeket ugyanis szervezete könnyebben emészt meg és így hatékonyabban dolgozza fel a benne található tápanyagokat. At édesburgonya emellett petefészkei egészségéért is felel. ,,Az összetett szénhidrátok, mint az édesburgonya, a barna rizs, vagy a quinoa fogyasztása megfelelő szinten tartja vércukrát, megakadályozza a hirtelen vércukorszint emelkedést, ezáltal megfelelő környezetet teremt petefészkei számára" - magyarázta Dr. Bitner. ,,Igyekezzen ötven - hetven gramm összetett szénhidrátot fogyasztani minden nap."

Keresztes virágú zöldségek
,,A keresztes virágú zöldségek, mint a kelkáposzta, a karfiol, vagy a kelbimbó fogyasztásával segítheti máját az ösztrogén anyagcsere folyamatokban. Az ösztrogén a fő női hormon, amely nem csak havi ciklusáért felel, hanem a megfelelő hormonszintek fenntartásáért is" - mondta Dr. Ross. A túlzott élelmi rost bevitele azonban székrekedést és egyéb emésztési gondokat okozhat, így igyekezzen nem túllépni a napi egy csészényi ajánlott fogyasztási mennyiséget.

Lazac
Napi fogyasztása nem ajánlott, de heti egyszer igyekezzen lazacot enni. ,,A lazac nagy mennyiségű omega-3-zsírsavat tartalmaz, amely segíti vérnyomása és szervezete triglicerid szintjének csökkentését" - mondta Dr. Ross. A lazac emellett gazdag gyulladáscsökkentő tápanyagokban, így segíti bőre, csontjai, és fogai egészségének fenntartását. Dr. Ross heti kétszer száz gramm elfogyasztását javasolta.

Avokádó
Az ízletes avokádó jótékony hatású zsírsavakat, köztük omega-3-zsírsavat, valamint az ösztrogén megfelelő szinten tartásához elengedhetetlenül szükséges E-, K-, és C-vitaminokat tartalmaz. Napi fél avokádó elfogyasztása ajánlott, amely nem csak belülről segíti egészségét, bőrét is üdévé és ragyogóvá varázsolja.

Mandula
,,A mandula nagy mennyiségű egészséges zsírsavat, fehérjét, élelmi rostot, és vitamint tartalmaz" - magyarázta Dr. Ross. ,,Feladata a szervezet vércukor szintjének kontrollálása, a vérnyomás csökkentése, a koleszterinszint csökkentése, valamint az éhségérzet csökkentése is." A mandula fogyasztása ugyanis megnöveli szervezete kolecisztokinin tartalmát, amely hormon a teltségérzetet jelzi. Naponta fogyasszon el tíz - tizenkét szem mandulát.

Extra szűz olívaolaj
Ez az egészséges olaj egyszeresen telítetlen és omega-9-zsírsavakat is tartalmaz, valamint fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. ,,Az olívaolaj segíti a vércukorszint kontrollálását, csökkenti a vérnyomást, valamint a szívelégtelenség és a cukorbetegség kialakulási kockázatát is" - mondta Dr- Ross. Ráadásul friss kutatások szerint az olívaolajban gazdag étrend segíti a zsírsejtek gyorsabb lebontását is. Az ajánlott napi beviteli érték eléréséhez fogyasszon naponta öt teáskanálnyi olíva olajat.

Joghurt
A joghurtban található egészséges baktériumok, azaz a probiotikumok segítik bélrendszere egészségének fenntartását, mivel megfelelő szinten tartják szervezete ösztrogén-, pajzsmirigy-, és progeszteron hormonháztartását. Ez különösen fontos, amennyiben a menopauza tüneteitől vagy premenstruációs szindrómában szenved. A leggyakrabban előforduló lactobacillus probiotikum segíti a laktóz intolerancia, a szélgörcs, a hasmenés, a székrekedés, és egyéb kellemetlen emésztőrendszeri megbetegedés gyógyítását is. Amennyiben nem fogyaszt tejtermékeket, fogyasszon erjesztett ételeket, mint a kimchi vagy a miso leves, így segítheti szervezete egészségének fenntartását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Sült hagyma - jótékony hatásai
  2017-10-09 19:09:22, hétfő
 
 



A sütőben sült hagyma fantasztikus hatással van a szervezetre! Hetente legalább egyszer érdemes elkészíteni!

Mindenki tudja, hogy a hagyma nagyon egészséges és antibakteriális hatása van. A frissen facsart hagyma leve mézzel összekeverve nagyon hatásos hörghurut, tüdőgyulladás és köhögés kezelésére. Ha a hagymát lereszeljük és borogatásként használjuk csökkenti a fülfájást és lázat is csillapít.

Kevesen tudják, hogy a hagyma nemcsak nyersen hanem sülve is kifejti a hatását, a sütés alatt nem veszít a tápértékéből sőt erőteljesebb hatása lesz.

Hagyma sütőben sülve:

1. A sült hagyma fogyasztása segítségünkre lehet fekélyek és olyan sebek gyógyulásában amelyek már régóta nem húzódnak össze. Süssük meg a hagymát a héjával együtt, majd tegyük a testünkön lévő fájdalmas helyre és addig tartsuk ott ameddig jobban érezzük magunkat.

2. A sült hagymával az aranyér problémák is gyógyíthatók. A sült hagymás borogatás fertőtlenítő hatású, segít a szövetek gyors regenerálódásában.

3. Akinek problémája van a véralvadással gyakran kellene sült hagymát fogyasszon. Érdemes minden nap sült hagymát fogyasztani, mert segít a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésében.

4. Nagyon fontos, hogy azok a személyek akik cukorbetegek iktassák be az étrendjükbe a sült hagymát, fogyaszthatják főétkezéseknél vagy minden reggel éhgyomorra, sokat segít a gyógyszeres kezelés mellett. A sült hagyma szulfidokat és vasat tartalmaz amely segít a vércukorszint normalizálódásában, segít a hasnyálmirigy és a máj működését.

5. Akik magas vérnyomással küzdenek fogyasszanak rendszeresen sült hagymát. A hagyma tisztítja az ereket, eltávolítja a lepedéket és megakadályozza a vérnyomás hirtelen növekedését. A hagymából a sütés ideje alatt távoznak az esszenciális olajak, amelyek a hagyma friss ízéért és illatáért felelősek, de a vitaminok megmaradnak benne.

Érdemes gyakran sült hagymát fogyasztani, mert káprázatos íze van és jótékony hatással van a szervezetre.

Hogyan készül a sült hagyma:
Tisztítsd meg a hagymát, vágd ketté, majd tedd egy tálba, vagy tepsibe és önts rá kevés olajat, tedd be néhány percre a sütőbe és már fogyaszthatod is ezt a remek ételt. Mivel az íze nem olyan erős, mint nyersen, ezért még azok is kipróbálhatják, akik nem rajonganak a hagymáért.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A CSICSERIBORSÓ jótékony hatásai :
  2017-10-02 13:29:41, hétfő
 
 



EGY EGÉSZSÉGES, FEHÉRJÉBEN KÜLÖNÖSEN GAZDAG ZÖLDSÉGFÉLE A CSICSERIBORSÓ. AZ ARAB VILÁGBAN SZINTE MINDENNAPOS ÉLELMISZER, NÁLUNK VISZONT MÉG CSAK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS KÖVETŐI FOGYASZTJÁK RENDSZERESEN, PEDIG MEGÉRI MINDENKINEK MEGISMERNI.

1. JÓL HAT A RÁK ELLEN
A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így könnyen el lehet dönteni, hogy ízlik, vagy sem. Az viszont már nem is kérdés, hogy antioxidáns és E-vitamin tartalmának köszönhetően megelőzheted vele a rákos- és daganatos megbetegedések kialakulását. A csicseriborsó folsav tartalma pedig hozzájárul a megfelelő vérkép eléréséhez. Emellett magnéziumot, vasat és cinket is szállít a szervezeted számára.

2. KOLESZTERINCSÖKKENTŐ
Jótékony hatása közé tartozik, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét is, amelynek köszönhetően megelőzheted vele a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Emellett pektint is tartalmaz, ami lassabban emeli meg a vércukorszintet, így a csicseriborsó cukorbetegek számára is kiváló eledel, akár az esti, akár a déli órákban.

3. SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST
A csicseriborsó élelmi rostokban is gazdag, így támogatja emésztésed, segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket, a könnyebb emésztés pedig súlycsökkenést is eredményez. Zsírtartalma alacsony, ezért a fogyókúrázók számára kifejezetten előnyös. Magas fehérjetartalmának köszönhetően mind a fejlődésben lévő gyerekeknek, mind a terhes és szoptató anyukáknak is érdemes beépíteni a csicseriborsót étrendjükbe. Ráadásul rendszeres fogyasztásával normalizálható a vérnyomás ingadozása is.

4. DEPRESSZIÓ ÉS KIMERÜLÉS ELLEN IS HATÉKONY
A kis sárga ,,golyók" bőségesen tartalmaznak karotint, B1-, B6- és E-vitamint is. Ezek, valamint magas triptofán tartalma is hozzájárul ahhoz, hogy a depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és tiniknek segítség nyújtson. Így érdemesebb egy jó csicseriborsós salátához, humuszhoz, vagy falafelhez - ezek alapja is - nyúlni a csokoládé helyett, ha éppen rosszkedv, vagy fáradtság gyötör.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tippek a savas ételek korlátozására
  2017-10-02 12:30:36, hétfő
 
 



Sokan nem bírják elviselni az olyan táplálékokat, amelyek túl sok savat okoznak. Most olyan tippeket olvashat, amelyek abban segítenek, hogyan kerüljék el ezeket a savat okozó ételeket, amelyek bizony megkeseríthetik az életünket.

A savtermelő élelmiszerek - mint például a fehérjék - okozhatják a vizelet savasságát, ez pedig oka lehet a vesekő kialakulásának. A túlságosan savas ételek és italok a csontok és az izmok károsodását idézhetik elő. Ez azért van, mert a csontok kalciumot tartalmaznak, amelyet arra használ a szervezet, hogy helyreállítsa a vér pH-egyensúlyát, amikor az túlságosan savas. A túlzottan savas ételek fogyasztása megnövelheti a szívbetegségek, a daganatos megbetegedések és a májproblémák kialakulásának a kockázatát.

Elsősorban a megelőzésre kellene a hangsúlyt helyezni, vagyis minél jobb a feldolgozott és tartósítószerrel dúsított élelmiszerek és italok fogyasztását elkerülni. Elsősorban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása javasolt, mégpedig 3:1 arányban.

Ha úgy érzi, hogy savproblémája van, akkor érdemes egy olyan diétába belekezdeni, amely során kizárja a savat okozó ételeket és italokat az életéből, hiszen ezek csökkenthetik, de akár meg is szüntethetik a tüneteket. Többek között ezek az élelmiszerek is elősegítik a savtermelést: cukor, egyes tejtermékek, feldolgozott élelmiszerek, sózott húsok, szénsavas és más édesített üdítőitalok, magas fehérjetartalmú táplálékok, zsíros ételek, csípős, fűszeres élelmiszerek, savas gyümölcsök, például a citrom, a csokoládé és más édességek, borsmenta. Ezek a táplálékok mind serkenthetik a savtermelést. Gyakran okozhat problémákat még a friss kenyér és a gabonamagvak, a csalamádé, a hagyma, a hüvelyesek és a káposzta. Ha magas a gyomorsava, kerülje a sört és a forró csokoládét. Szakértők nem mindig értenek egyet a savat okozó ételeket illetően. Néhányan a savat okozó táplálékokhoz sorolják a dióféléket, a magvakat, az édesítőszereket, a majonézt, a szójaszószt, az ecetet és természetesen a kávét is. Ecet helyett ízesítse az ételeket citromlével, kávé helyett pedig készítsen "kávét" gyermekláncfűből.

Milyen ételek hatékonyak a gyomorégés ellen? Többek között a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, a rizs, a zöldséglevesek, a főtt tojás, a zöldségek, a gyümölcsök - kivéve a savas és az aszalt gyümölcsöket -, a főtt zöldségek. A sovány tej és tejtermékek, a sovány, grillezett vagy főtt sovány húsok, halak, egyes gyógynövények, mint például a gyermekláncfű, a kömény, az édeskömény, a rebarbara, a ginszeng és az Aloe vera.

Az étkezések között lehetőleg ne nassoljon, mert ha a gyomor állandóan tele van, akkor ez állandóan nyomást fejthet ki a nyelőcsőre, amelybe gyomorsav kerülhet. Kerülje a nagy lakomákat! Ne háromszor egyen egy nap nagyobb adagokat, hanem étkezzen 5-6 alkalommal kisebb porciókat. Esténként se csapjon nagy dínomdánomot, próbáljon csak nagyon keveset és valamilyen könnyű ételt enni. Vacsora után ne azonnal feküdjön le, mert így megelőzhető, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe áramoljon. A vacsora és a lefekvés között legalább három órának kell eltelnie, hogy elkerülje a kellemetlen tüneteket.

A lúgos étrend egy egészséges alternatíva lehet. Egyen több zöldséget, szorítsa vissza a finomított szénhidrátokat, a cukrot és a zsíros tejtermékek fogyasztását, így lehetővé válik, hogy egyensúlyba kerüljön a pH-szintje a szervezetében. A megfelelően kiegyensúlyozott pH-szint csökkentheti a napi problémákat és kisebb a valószínűsége az egészségügyi gondok kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A sütőtök jótékony hatásai
  2017-09-25 14:41:38, hétfő
 
 



Ez a narancssárga tökféle tápanyagokban gazdag és kalóriában szegény. A sütőtök magja rendkívül jótékonyan hat az egészségre.

Habár a béta-karotin táplálék kiegészítő formájában is elérhető, a legjobb étrendjének részeként természetes formában fogyasztani, mivel ennek kiegészítő formája növelheti a rákbetegség kockázatát.

A sütőtök A-, B-komplex-, C- és E-vitaminban, káliumban, magnéziumban, mangánban, vasban, cinkben, foszforban, rézben, folsavban, karotinokban és egyéb antioxidánsokban gazdag növény. Különösen magas béta-karotin tartalmának köszönhetően népszerű, ez az A-vitamin prekurzora.

Könnyedén beillesztheti a sütőtököt étrendjébe, például adja levesekhez, tészta szószokhoz, mártásokhoz, raguhoz és hummushoz püré formájában. Egy csésze joghurttal, zabpehellyel, smoothie-val vagy péksüteményekkel fogyasztva is kiváló. Az olajat és a vajat is helyettesítheti főzés során.

1 Javítja szeme egészségét
Egy csésze főzött konzerv sütőtök a napi ajánlott A-vitamin bevitel több mint 100 %-át tartalmazza. Az A-vitamin javítja a látást, főként gyenge fényben és megvédi a szem felületét húzódó szaruhártyát (cornea). Elengedhetetlen az egészséges bőr, szövetek és nyálkahártya fenntartásához.

A sütőtök karotinokban gazdag, mint a béta- és az alfa-karotin, amelyek lecsökkentik az öregedéssel járó pupilla elváltozást és a szürkehályogot. Az ebben található antioxidánsok megvédik a retina sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodásoktól, azok semlegesítésével.

2. Serkenti az immunrendszer működését
A sütőtök, A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag. Az A-vitamin segíti a sejtkommunikációt, amely elengedhetetlen a szövetek kórokozókkal szembeni védelméhez. A béta-karotin is immunrendszer serkentő.

A C-vitamin serkenti az immunrendszer működését, így megküzdve a fertőzésekkel.

Ezen felül a növényben található különféle ásványi anyagok is segítik az immunrendszer egészséges működésének fenntartását. A sütőtök magja cinkben gazdag, amely szintén serkenti az immunrendszer működését, ugyanis a cink megóvja a szervezetet az oxidatív károsodástól.

3. Segíti az emésztést
A sütőtök rostban gazdag, tehát segíti az emésztést. A rost segíti a táplálék megfelelő megemésztését és a fontos tápanyagok felszívódását. Segíti az étel az emésztőcsatornán való áthaladását, megelőzi a szorulást, felszívja a nedvességet és testessé teszi a székletet, ezáltal kontrollálva a hasmenést. Azonban fontos, hogy ne túlérett vagy éretlen tököt fogyasszon.

Ezen felül a nyers sütőtöklé semlegesíti a gyomor savasodását. Naponta háromszor fogyasszon mézzel ízesített sütőtök levet naponta háromszor. Ezzel a bélférgek is leküzdhetőek és enyhe nyugtatóként hat.

4. Segíti a fogyást
A sütőtök kalóriában szegény és rostban gazdag. A rost hosszantartó teltségérzetet biztosít, ezzel csökkentve az étvágyat. Magas káliumtartalmának köszönhetően elősegíti a feles víz és só kiürülését és a víztúlsúly csökkentését.

A sütőtök glikémiás indexe magas (GI 75), de glikémiás terhelése alacsony (GL 3). Az alacsony glikémiás terhelésű étrend teltebb érzetet ad, mint a magas glikémiás terhelésű étrend. Az alacsony glikémiás terhelés visszaállítja a szervezet energiaegyensúlyát a nagyobb teltségérzetnek és a csökkent ételfogyasztásnak köszönhetően.

5. Fiatalosabbá teszi bőrét
A sütőtök magas A-vitamin tartalma késlelteti az öregedést és segíti a fiatalos bőr fenntartását. Ezen felül a béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat.

A növényben található E- és C-vitamin is egészségesebbé teszi bőrét. Serkentik a kollagén termelést és fényt adnak bőrének.

A B5-vitamin és a pantoténsav csökkentik az öregedés egyes jeleit, mint a foltokat a bőrön. A sütőtök elfogyasztása mellett ennek levével helyileg is kezelheti bőrét.

6. Csökkenti a gyulladást
A karotinok adják a sütőtök élénk narancs színét, emellett gyulladáscsökkentő hatásúak. Csökkentik a gyulladást, amely számos krónikus betegséghez vezethet, mint a rák, a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz és a köszvény.
A béta-karotin az érelmeszesedést is megelőzi. Az alfa-karotin pedig lelassítja az öregedést és megelőzi a daganatok kialakulását és növekedését. Az antioxidáns E-vitamin megvéd bizonyos rákbetegségekkel szemben és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Mér fél csésze sütőtök is fedezi a napi ajánlott (RDA) alfa-, és béta-karotin több mint 100%-át.

7. Terhes nők számára ajánlott
A sütőtök és a pirított sütőtökmag terhes nők számára ajánlott, mivel számtalan a magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele. Emellett segítik az emésztést és a terhesség alatt előforduló hasi görcsöket is enyhítik.
A sütőtök vasat is tartalmaz, amely megelőzi a vérszegénységet és oxigént szállít a magzathoz, emellett a koraszülés kockázatát is csökkenti. Mértékkel fogyassza mert túl nagy mennyiségben fogyasztva hasi kellemetlenségeket is okozhat.

8. Kiváló testedzés utáni étel
A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés után. Ezek a keményítőben és tápanyagokban gazdag ételek szénhidrátot szolgáltatnak, de a gyümölcsökkel ellentétben, először az izomglikogént töltik fel és csak utána a májglikogént. Ez főleg akkor fontos, ha izmot vagy tömeget szeretne építeni. Az atlétikus edzést végzők számára is hasznos.

Egy csésze főzött sütőtök, vagy egy sütőtökös smoothie is elegendő káliumot ad ahhoz, hogy visszaállítsa a szervezet elektrolit egyensúlyát egy-egy keményebb edzés után.

9. Csökkenti a magas vérnyomást
A sütőtök magas káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását. Az ebben található C-vitamin is csökkenti a vérnyomást. Egy csésze főtt sütőtök a napi ajánlott C-vitamin szükséglet 20 %-át fedezi.
Ezen felül a sütőtökben található A-vitamin segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését. Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterinszintet, ezáltal csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

10. Fokozza a termékenységet
A B-komplex-vitaminok a sütőtökben és annak magjában, növelik a termékenységet. Az antioxidáns E-vitamin is fokozza a termékenységet, mind nők, mind férfiak körében.

Megóvja a sejtfalat a mérgező anyagoktól, egészségesebbé és mozgékonyabbá teszi a spermiumokat, a vékony méhnyálkahártyával rendelkező nőknél pedig növeli a méhnyálkahártya vastagságát.

A sütőtökmag omega-3 zsírsavakban is gazadag, amely szintén növeli a termékenységet. Serkenti a nemi szervek vérkeringését, szabályozza a termékenységi hormonokat és csökkenti a stresszt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A sokoldalú lenmagolaj
  2017-08-31 18:34:04, csütörtök
 
  A lenmag és a belőle kinyert olaj egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza.

A lenmagolaj a len magjának speciális hidegsajtolásos eljárása során készül, így az előállítás során a lehető legkevesebb sérülést szenvedi el, amit a fény, oxigén vagy hő okozhat. A magból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű. E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik. Egyaránt tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, ezek között legjelentősebb mennyiségben alfa-linolénsavat (ALA), amely alapvető fontosságú az optimális egészséghez.





Egy fontos érdekesség: Az olajok közül hevítés hatására a lenmagolajból szabadul fel a legkevesebb toxikus anyag!

A lenmagolaj tehát különféle gyógyászati célokra alkalmas, de kérdés, hogy pontosan milyen problémák esetén lehet hatékonyan alkalmazni?

CSONTRITKULÁS
Azok, akiknek a szervezetében nem megfelelően vannak jelen az esszenciális zsírsavak, hajlamosabbak lehetnek a csontvesztés kialakulására. A kutatók úgy gondolják tehát, hogy az omega-3 zsírsavakkal, így a lenmagolajjal lassítani lehet a csontritkulás kialakulását, illetve annak esélyét is. A csontritkulás következtében a csontok törékennyé válnak, azonban ezt meg lehet előzni a lenmagolajnak köszönhetően.

PREMENSTRUÁCIÓS SZINDRÓMA
Vannak nők, akik súlyos PMS-ben szenvednek, azonban a kutatások arra engednek következtetni, hogy a lenmagolajban található esszenciális zsírsavak képesek enyhíteni a premenstruációs szindróma tüneteit, a puffadást, az emlő érzékenységét, a hangulatingadozások gyakoriságát, illetve az ingerlékenységet is.

MAGAS VÉRNYOMÁS
A lenmagolaj csökkentheti a magas vérnyomást is. Az állatokon végzett kísérletekből kiderült, hogy a lenmagolaj igen hatékonyan mérsékli mind a magas szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást is.

SZÍVBETEGSÉGEK
Ha egy olyan étrendet követünk, amely gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, beleértve az omega-3 zsírsavakat is, akkor ezzel jelentősen lehet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Ugyanis a lenmagolaj csökkenti az LDL (rossz) koleszterin valamint a triglicerid szintet. Így tehát elmondható, hogy a szívbetegségek és a szívroham kockázata használatával csökkenthető.




A lenmagolaj csökkentheti néhány esetben a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar tüneteit is. Egy tanulmány megállapította, hogy a lenmagolaj a C-vitaminnal kiegészítve gyermekeknél csökkenti az ADHD tüneteit, így az ő esetükben is megéri használni.

Az omega-3 zsírsavak a diétában igen fontosak, mivel a szervezet nem képes ezeket az esszenciális, többszörösen telített zsírokat önmaga előállítani. Az omega-3 zsírsavak fő forrása a hal, a halolaj, illetve a lenmag és a lenmagolaj. A halolaj és a lenmagolaj azonban különböző típusú omega-3 zsírsavakat tartalmaz, így a szervezetben is különböző hatásokat fejtenek ki.

1 gramm lenmagolaj a következő zsírsavakat tartalmazza:
szuper telítetlen zsírsavak: (ALA) 550 mg
sokszorosan telítetlen zsírsavak: linolénsav (170 mg)
telített zsírsavak: palmitinsav 60 mg, sztearánsav 40 mg
egyszeresen telített savak: olajsav 180 mg
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ráncok ellen is szezámmag olaj
  2017-08-31 18:04:14, csütörtök
 
 



Már az első kezelés után üdébb és teltebb hatású lesz a bőrünk

Szezámmagolajjal a ráncok ellen

Már az ókori egyiptomiak is ismerték a szezámmagolajat, amely számtalan jótékony tulajdonsága mellett remek antioxidáns, és rengeteg hasznos anyagot tartalmaz: omega-3, -6, -9 zsírsavakat, nagy mennyiségű ásványi anyagot (kálcium, vas, nikkel, mangán) valamint vitaminokat - főleg E-vitamint.

Mivel a szezámolaj a bőr belsőbb rétegeibe könnyen és gyorsan bejut, ezért nem kell sokat várnunk rá, hogy kifejtse jótékony hatását. Már az első kezelés után üdébb és teltebb hatású lesz a bőrünk, néhány alkalom után pedig nyoma sem lesz az apróbb ráncoknak. Fontos, hogy az olajt mindig a megtisztított bőrre vigyük fel!

Egyszerű ránctalanító recept:

keverjünk el alaposan két evőkanál szezámolajat egy evőkanál vízzel,
egy vattakorong segítségével jó alaposan, vastagon dörzsöljük be vele az arcbőrünk,
10 percig hagyjuk, hogy jól felszívódjon,
majd langyos vízzel öblítsük le.
Érdemes naponta alkalmazni!

Az általános bőrszárazság megelőzése érdekében a fürdővízbe érdemes néhány csepp szezámolajat keverni.

Hogyan hat még a bőrre a szezámmagolaj?

- a száraz bőr remek és természetes hidratálója, ráadásul anélkül lágyítja és táplálja a vitaminhiányos, kiszáradt bőrt, hogy eközben nem teszi ragacsossá;
- a bőr mélyebb részeit is táplálja - kiválóan pótolja a bőrből hiányzó tápanyagokat, visszaadja a természetes megjelenését és tapintását;
- rendszeres testmozgás mellett pedig a megfelelő területen alkalmazva a narancsbőr és a striák halványítására, megelőzésére is alkalmas;
- hatékony fertőtlenítő, valamint vírus-, baktérium- és gombaölő, ezeknek köszönhetően használta nyugtatja a bőrt;
- javíthat az ekcémás tüneteken;
- segíthet enyhébb pikkelysömör esetén;
és a bőrön lévő különböző allergiás elváltozásokra is jó hatással van.

A káros sugárzások kivédése: bőségesesen tartalmaz E-vitamint, ami megköti a bőrt is károsító szabad gyököket, antioxidánsként gátolja a gyulladások kialakulását, védelmet nyújt a nap káros, UV-sugaraival szemben. A belgrádi egyetem szakemberei a Pharmacognosy Reviews szaklapban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a szezámmagolaj a nap káros sugarainak 30 százalékától képes megvédeni a bőrt.

Bőrrák megelőzés: A Howard University kutatói a kemopreventív tulajdonságait vizsgálták, az eredményeket a Pharmacological Research tudományos folyóiratban tették közzé. Ezek igazolják a szezámmagolaj rákellenes hatását egereken képződött bőrdaganatok esetén.

Méreganyagok eltávolítása: a bőrre tapadó méreganyagok eltávolításában is segít a szezámolaj, amely feloldja a toxinok egy részét, egyúttal támogatja a sérült bőrsejtek regenerálódását és fokozza a vérkeringést

Belsőleg is alkalmazható
Felnőtteknek napi 1-2 mokkáskanálnyi szezámmagolaj fogyasztása javasolt, ami látványosan javítja a bőr minőségét, véd a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától, segíthet magas vérnyomás esetén.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Nagyanyáink még tudták - diófélék áztatása
  2017-08-31 17:51:44, csütörtök
 
  Nagyanyáink még tudták: a dióféléket felhasználás előtt mindig be kell áztatni!
Így aktiválod a szervezeted számára.

A babról és a lencséről mindenki tudja, hogy be kell áztatni. Áztatjuk a mazsolát is, mielőtt bekeverjük az ételbe. Ugyanígy be kell áztatni a héjas olajos magvakat, mert ezzel lényegében aktiváljuk őket a szervezetünk számára.

Miért jó?
Az áztatás során a magvak és diófélék elindulnak a kicsírázáshoz vezető folyamaton, és lebomlik a fitinsav tartalmuk. A fitinsav egy olyan enzim, ami gátolja a magvakat az idő előtti kicsírázásban, és a felszívódást is gátolja!
Az áztatást követően így a magvakban lévő, és szervezetünk számára fontos tápanyagokat az emésztés során megfelelően tudjuk majd hasznosítani.





Ajánlott áztatási idő:
dió: 4-8 óra
mandula: 8-12 óra
mogyoró: 8 óra
lenmag 6 óra
makadámdió: 4 óra
kesudió: 3-6 óra


Az áztatás folyamata:
Folyóvíz alatt mossuk meg a magot.
Öntsük egy öblösebb tálba és töltsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Takarjuk le egy konyharuhával.
Várjuk ki az előírt időt. Ha sokáig kell áztatni, ajánlott 3 óránként vizet cserélni.
Öntsük le róla a vizet, majd folyó vízzel öblítsük le, és hagyjuk megszáradni.
Amit nem használunk fel rögtön, azt ki kell szárítanunk, különben penészes lesz!

Ne lepődj meg: áztatás hatására a mag térfogata jelentősen nőni fog!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kókuszolajról jó tudni
  2017-05-11 09:41:56, csütörtök
 
  Hogyan segíthet a kókuszolaj pajzsmirigy problémák esetén?

Az alternatív medicina szerint a kókuszolaj a pajzsmirigy alulműködés kezelésében lehet hatékony kiegészítő. A pajzsmirigy az egyik legnagyobb belső elválasztású mirigy az emberi szervezetben. T3 és T4 hormonokat termel. Ezek a hormonok együttesen felelnek a hangulatért, anyagcseréért, energiaszintért, testhőmérsékletért, pulzusszámért és vérnyomásért.

Mi a pajzsmirigy alulműködés?

Az alulműködő pajzsmirigy nem képes elég hormont termelni, ennek következtében a szervezet nem képes megfelelő működésre a fenti tényezők vonatkozásában (izmok, csontok, kémiai reakciók, energia, stb.).

A hosszú ideig fennálló, kezeletlen pajzsmirigy alulműködés hízáshoz, ízületi fájdalomhoz, székrekedéshez, fáradtsághoz, általános gyengeséghez, száraz bőrhöz, gyenge körmökhöz, szívbetegséghez és még egy sor másik problémához vezet.

A pajzsmirigy alulműködés a vér hormonszintjének vizsgálatával állapítható meg. Jelenleg nem ismert a betegség gyógymódja. Ha valakinél jelentkezik a betegség, akkor élete végig eltart.

A szintetikus hormon szedése egyszerű, biztonságos és hatékony módja a betegség kezelésének. Az egyik legismertebb és leghatékonyabb alternatív gyógymód a kókuszolaj fogyasztása.

Kókuszolaj és a pajzsmirigy alulműködés

A laurinsav egy közepes szénláncú triglicerid. Ez a zsírsav a kókuszolajban és az anyatejben nagy mennyiségben megtalálható. Kiváló gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik.

A másik, kókuszolajban nagyobb mennyiségben megtalálható zsírsav a kaprilsav, ami szintén jelen van az anyatejben is. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy erőteljes gombaölő.

A benne lévő kaprinsav pedig vírus és baktériumölő.

Hogyan segít a kókuszolaj pajzsmirigy alulműködés esetén?

1, Segíti a fogyást
A megmagyarázhatatlan testsúly gyarapodás a pajzsmirigy alulműködés egyik gyakori tünete. Aki pajzsmirigy alulműködésben szenved, meglehetősen nehezen veszít testsúly feleslegéből. Ennek oka, hogy a pajzsmirigy hormonok fontos szerepet töltenek be az anyagcsere folyamatában.
A kókuszolaj a benne lévő közepes szénláncú zsírsavaknak köszönhetően, segíti a fogyást.

2, Fokozza az anyagcserét
A pajzsmirigy hormonok fontos szerepet játszanak a sejtek működésében és az anyagcsere szintjében. Az alulműködő pajzsmirigy alacsony energiaszinthez és állandó fáradtsághoz vezethet.

A közepes szénláncú zsírsavak, amik a kókuszolajban találhatók, könnyedén belépnek a mitokondriumokba, a sejtek energiaégető erőműveibe.

Serkentik az anyagcserét, emelik a testhőmérsékletet, erősítik az immunrendszert.
Ha beépíti az extra-szűz kókuszolajat étrendjébe, serkentheti anyagcseréjét és megőrizheti erős immunrendszerét.

3, Harcol a gyulladások ellen
Az izom és ízületi fájdalom igen gyakori a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek körében. Ennek elsődleges oka az alacsony hormonszint miatt kialakuló gyulladások.

A kókuszolaj direkt gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, segítségével csökkenthető az ízületi és izomfájdalom.

4, Megoldást jelent székrekedés esetén
A pajzsmirigy alulműködés az anyagcsere lassulásával párhuzamosan az emésztőrendszer működését is korlátozza, így a vékony és vastagbelek mozgását is. Ennek következtében a széklet lassabban halad keresztül a bélrendszeren, ami székrekedéshez vezet.

A kókuszolajban lévő jótékony zsírsavak segítik a belek mozgását, stimulálják az emésztőrendszer működését, ezáltal megszüntetik a székrekedést.

Emellett a kókuszolaj természetes hashajtó is, lágyítja a székletet.

Adjon egy teáskanál extra-szűz kókuszolajat egy pohár langyos tejhez és igya meg lefekvés előtt.

5, Ápolja a száraz bőrt
A száraz, viszkető bőr gyakori jelenség pajzsmirigy alulműködés esetén. A lassult anyagcsere csökkenti az izzadást, ami szintén szárítja a bőrt.

A kókuszolajat tehát nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazhatja az érintett bőrfelületen. Masszírozza vele 10 percig bőrét, várjon 30 percet, majd vegyen egy fürdőt.

6, Megelőzi a hajhullást
A pajzsmirigy alulműködés negatív hatással van a haj növekedésére is. Ráadásul a betegség nem csak a haj növekedésére, hanem a szemöldök és testszőrzet növekedésére is hat.

Masszírozza langyos, extra-szűz kókuszolajjal fejbőrét 5 percig, hagyja rajta éjjel, majd másnap reggel mosson hajat.

Mennyi kókuszolajat fogyasszon egy nap?

Pajzsmirigy betegség esetén naponta 2-3 evőkanál kókuszolaj fogyasztása megengedett. Adjon extra-szűz kókuszolajat forró teájához, kávéjához vagy reggeli tejéhez. Használja főzéshez. Saláták és levesek elkészítése során is alkalmazhatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tíz szupertáplálék a lapos hasért
  2017-04-06 22:27:17, csütörtök
 
  A hasi zsír, amely a has középső részénél halmozódik fel, sokak számára nagy probléma. A hasi zsír nem csak hogy nem vonzó, de a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a májbetegségek kockázatát is növeli. Sokan fogyókúrázni kezdenek a laposabb hasakért, ám nem ez a legjobb megoldás. A hasi zsírtól úgy szabadulhatunk meg, ha okosan állítjuk össze az étrendünket és naponta végzünk testmozgást.
Tudni, hogy miket kell rendszeresen fogyasztanunk, már fél siker. A másik tényező a mindennapi testmozgás - olyan gyakorlatok végzése, amelyek a mi testalkatunkhoz legjobban illenek. Vannak ételek, amelyek segítenek csökkenteni a hasi zsírt.


A 10 legjobb szupertáplálék a hasi zsír csökkentésére:

1, Mandula
A mandulában rengeteg egészséges zsír - egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok -található; ezek segítenek elkerülni a túlevést. Az American Journal of Clinical Nutrition egy kutatása bebizonyította, hogy a mandula fogyasztása elnyomja az éhséget, ráadásul a szívbetegségek ellen is védelmet nyújt.

A mandula magas magnéziumtartalma elősegíti az izmok egészségének fenntartását az egészséges izomzat pedig hasznunkra válik, ha több zsírt szeretnénk égetni.

Emellett a mandula magas rosttartalma miatt tovább érezzük eltelve magunkat. Mindig tartsunk otthon pörkölt mandulát, és fogyasszuk nassolásként, salátában vagy más ételekben!

2, Görögdinnye
Az Amerikai Dietetikus Társaság a görögdinnyét tartja a tökéletes gyümölcsnek a hasi zsír csökkentésére. Ennek a gyümölcsnek 91 százaléka víz, így természetes vízhajtóként működik. Fogyasztása után tovább érezzük eltelve magunkat, ráadásul segít csökkenteni a test víztartalmát.

Ez a lédús növény rendkívül gazdag B1, B6 és C-vitaminban, valamint tartalmaz magnéziumot és káliumot is. Kevés kalória található benne, és koleszterinmentes.

A Kentucky Egyetem egy érdekes kísérlete során megállapították, hogy nyolc héten át napi két pohár görögdinnyelé fogyasztása csökkenti a testsúlyt (különösen a has tájékán lerakódott zsírt). A görögdinnye rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúerek szűkületének és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

3, Bab
A különböző babok rendszeres fogyasztása segít megszabadulni a hasi zsírtól, erősíteni az izmokat és javítani az emésztési folyamatokon.

A bab remek oldható rostforrás. Ez a fajta rost különösen a hasi zsírt veszi célba: segít lebontani, hogy a zsír távozhasson a szervezetből. Emellett a babokban lévő fehérje energiával látja el a testet. Ezt a zöldséget könnyen beépíthetjük az étrendünkbe salátákkal, levesekkel vagy más babos ételek elkészítésével.

4, Zeller
A lapos hasért rakjuk tele a tányérunkat olyan zöld leveles zöldségekkel, mint a zeller! Ebben a zöldségben alig van kalória, viszont gazdag rostban, kalciumban és C-vitaminban, amelyek segítenek a fogyásban.
Igyunk fél pohár zellerlevet ebéd vagy vacsora előtt, hogy kitisztuljon az emésztőrendszerünk! Zellert salátákhoz vagy levesekhez is adhatunk. A zellerben található apigenin csökkenti a petefészekrák kockázatát is.

5, Uborka
Az uborka egy rendkívül frissítő zöldség kevés kalóriával. 100 g uborkában kb. 96 százalék víz és csak 46 kalória található, emellett tele van ásványi anyagokkal, rosttal és vitaminokkal.

Az uborkasaláta napi fogyasztása hatékony és egészséges módszer a méreganyagok eltávolítására a szervezetünkből, valamint segít a fogyásban is. Az uborka mindemellett ragyogó bőrt kölcsönöz a fogyasztóinak a magas B és C-vitamintartalmának köszönhetően.

6, Paradicsom
Egy nagyobb paradicsomban csupán 33 kalória van. Tartalmaz viszont egy 9-oxo-ODA nevű vegyületet, amely csökkenti a zsírok szintjét a vérben, ezzel pedig segít szabályozni a hasi zsírt is. Ez a vegyület az elhízással kapcsolatos krónikus betegségek kezelésében is segítséget nyújt.

A paradicsomban található likopin nevű antioxidáns csökkenti a ráncokat, csökkenti a koleszterinszintet és a rák ellen is felveszi a harcot. A paradicsom remek vas- és káliumforrás, valamint tartalmaz A és C-vitamint is. Az egészségünk érdekében mindennap együnk nyers vagy főtt paradicsomot!

7, Avokádó
Az avokádó a benne található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok, valamint a lecitin segítségével szabályozza a testsúlyt.

A magas rosttartalma miatt a fogyasztásával elnyomhatjuk az éhséget. Ezen kívül az avokádó rengeteg gyógyító (antibakteriális, gombaölő) és szépítő (öregedés ellenes) hatással rendelkezik.

8, Alma
Az almában sok rost, flavonoid, fitoszterol és béta-karotin található, amelyek segítenek eltelíteni a gyomrot, így elkerüljük a túlevést. Egy brazil kutatás szerint azok a nők, akik napi 3 vagy több almát esznek, gyorsabban fogynak, mint azok, akik nem fogyasztanak almát.

Az alma egyik természetes összetevője, a pektin segít a fogyásban. A pektinben gazdag gyümölcsök általában több rágást igényelnek, és amikor ez a vegyület feloldódik a gyomorban, zselészerű anyaggá válik, amely megköti a koleszterint és a zsírt. Emellett a pektin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, az almában található antioxidánsok és a C-vitamin pedig ránctalanító hatásúak.

9, Meggy
A Michigani Egyetem egy tanulmánya során megállapították, hogy a meggyet tartalmazó étrend csökkenti a szívbetegségek és a metabolikus szindróma tüneteit. A metabolikus szindróma növeli a hasi zsír, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A meggy csökkenti a test koleszterinszintjét és nagymértékben csökkenti a testzsírt. Az antioxidáns tulajdonságai megfiatalítanak, és általánosan jobb közérzetet biztosítanak számunkra.

10, Ananász
Ez a trópusi gyümölcs tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az enzim lebontja a fehérjéket, a jó emésztés pedig nagyon hatékony véd a túlevéssel szemben, így hozzájárul a hasi zsír csökkentéséhez.

A Marylandi Egyetem egy kutatása bizonyítja, hogy a bromelain antibakteriális hatóanyagai képesek megfékezni, a hasmenést okozó káros baktériumok szaporodását legyőzik azt a baktériumot, amely a hasmenést okozza. Az ananász sok mangánt, tiamint, rezet, rostot, B6 és C-vitamint is tartalmaz.

Ezekkel a növényekkel könnyebben szabadulhatunk meg a hasi zsírtól, ám fontos tudni, hogy ezek a módszerek csak rendszeres testmozgás mellett hatásosak.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/78 oldal   Bejegyzések száma: 775 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 1646 db bejegyzés
Összes: 34358 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 0
  • e Hónap: 76128
  • e Év: 1224854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.