Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/84 oldal   Bejegyzések száma: 839 
Sütőtök
  2018-09-20 21:48:02, csütörtök
 
 



Rengetegen fogyasztják, és nem is tudják valóban, hogyan hat szervezetünkre. Megdöbbentő a hatása.

Egy olyan őszi csemegét tárunk a kedves olvasó elé, ami nemcsak nagyon finom, nagyon egészséges, kisimítja a ráncokat, lassítja az öregedést, és serkenti az agyműködést, de a depressziót, levertséget is hatékonyan kezeli! Ezt az antioxidáns bombát elkészítheted levesnek, vanillinfagyival és fahéjjal igazi desszert csemege, sütve pedig finom nassolnivaló vagy főétel! És akkor hol van még a tökfőzelék?!

Nem véletlenül ismerte fel a népi gyógyászat számtalan jótékony hatását egészségünkre, mint például béltisztító hatását, vízhajtó tulajdonságát, és azt se felejtsük el, hogy potencia növelő! Már a színéről megmondhatjuk, hogy karotin tartalma jelentős, akárcsak a répának! Van benne A, B és C-vitamin, káliumtartalma vértisztító! De ez még közel sem a vége!

Fiatalító hatásának egyik forrása az antioxidáns tartalma, ami például a bőrt simítja ki, továbbá, hogy a belőle készült püré luteinben és zeaxantinban gazdag, ami a látást javítja! A béta-karotin tartalma a szív és érrendszeri megbetegedések egyik leghatékonyabb ellensége! Ha bőrünket szeretnénk megfiatalítani vele, akkor pakolásként érdemes közvetlenül alkalmazni!

A sütőtök minden bőrtípusra kiváló, különösen a fáradt vagy az érzékeny bőr szereti. Magas az A, C, E-vitamin tartalma, és gazdag ásványi anyagokban is. Lágyítja, hidratálja, ragyogóvá és élettelivé teszi a bőröd.

Száraz bőr megújítója:
Pürésítsünk le friss sütőtököt. 50ml-hez keverjünk hozzá egy tojást, és egy kávéskanálnyi mézet, és kenjük a pakolást az arcunkra. 15-20 perc után langyos vízzel öblítsük le.

Zsíros bőrre:
Pürésítsünk le friss sütőtököt. 50ml-hez keverjünk hozzá egy tojást, és egy kávéskanálnyi frissen kinyomott almalevet, és kenjük az arcunkra. 15-20 perc után langyos vízzel öblítsük le.

A sütőtököt minden bőrtípusra használhatjuk, de legfőképp a megviselt, fáradt bőr hálás érte. A vitamin tartamánál fogva ránctalanító hatása van, és puhítja a bőrt. C vitaminban is gazdag, így antioxidánsként leköti a szabad gyököket, és segít a kollagén építésben is. A sütőtökös arcmaszkok, peelingek ápolják a bőrödet, és elősegítik ezeknek a hasznos tápanyagoknak a felszívódását.

A depresszió leküzdésében főleg a benne található B6-vitamin játszik szerepet, ami nagyon erős antidepresszáns hatású. Így javítja a hangulatot és a közérzetet, közben serkenti az agyműködést! A magok is hatásosak, ugyanis L-triptofánt tartalmaznak, amely szintén használatos depresszió leküzdésében!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A banán gyógyhatásai
  2018-09-13 20:25:19, csütörtök
 
 



Az alma mindennapi fogyasztása jó egészségben tart; ám kevés ember tudja, hogy a banán is távol tartja tőlünk a betegségeket! A banán gyógyító hatásai a benne található rengeteg vitaminnak és tápanyagnak köszönhető.

A banán 10 legfontosabb gyógyhatása:
1, Szabályozza a bélmozgást
A banánban van vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, nátrium, kálium, szénhidrátok, A, C és B6-vitamin és természetes cukrok (fruktóz, glükóz, szukróz). Ezek teszik a banánt szupertáplálékká és így az egészséges étrend fontos részévé.

A szabálytalan bélmozgás egy irritáló probléma, amely a banán rendszeres fogyasztásával könnyedén kiküszöbölhető. A banánban nagy mennyiségű oldhatatlan rost található, amely végigmegy a bélrendszeren, kisöpörve maga után a felesleges anyagokat és megkönnyítve a bélmozgást. A banán jó gyógyír a hasmenésre és a székrekedésre egyaránt.

2, Támogatja a szív egészségét
A banán gazdag káliumban, magnéziumban, amik alapvető elektrolitok a szív számára. A sok káliumforrást (pl. banánt) fogyasztó emberek szervezetében jelentősen csökken a stroke kockázata, szabályosabb a vérnyomásuk és ritkábban kapnak szívbetegségeket. Csak vesebetegségekben fenyeget a táplálékkal történő kálium túladagolás veszélye természetes élelmiszerek révén.

3, Javítja a látást
A banánban A-vitamin is van: ez egy zsírban oldódó vitamin, amely létfontosságú a szemnek. A napi ajánlott A-vitamin mennyiség bevitele csökkenti a szürkületi vakság kockázatát. Az Oftalmológiai Archívum egy tanulmánya szerint napi legalább három adag banán fogyasztása 36 százalékkal csökkenti az időskori sárgafolt sorvadást, a felnőttkori látásvesztés fő okozóját.(AMD)

4, Segít a depresszió kezelésében
Egy kutatás során a depressziós betegek nagy része sokkal jobban érezte magát, miután elfogyasztott egy banánt. Ez javarészt a triptofánnak köszönhető: ez egyfajta fehérje, amelyet a test szerotoninná alakít. Ez az a vegyület, amely segít a relaxációban, javítja a hangulatot és általában jobb közérzetet biztosít. A banán tehát azok számára is jó választás, akik egyszerűen szomorúak vagy lehangoltak.

5, Enyhíti a gyomorfekélyt
A banán kétféle módon is segít a gyomor egészségének megőrzésében. Egyrészt több hatóanyag van benne, amely vastagabb védő nyálkahártyát képez a gyomor falán, ezzel védve a gyomorsavaktól. Ezek az anyagok az ételekben lévő savakat is semlegesítik, így csökkentik a gyomorfekély kialakulásának veszélyét. Másrészt a banánban fehérjebontó enzimek is vannak, amelyek kiirtják a gyomorból a baktériumokat - kiiktatja a gyomorfekély egyik fő okozóját.

6, Segít a fogyásban
Aki jó fogyókúrás ételeket keres, annak a banán a tökéletes választás. Kevés kalória és zsír van benne, viszont sok rost és vitamin. A banánban lévő rostok felszívják a vizet és lassítják az emésztést, így hosszabb időre eltelítenek. A gyümölcs természetes édes íze pedig csillapítja a cukoréhséget, amikor valami édesre vágyik.

7, Enyhíti a reggeli rosszulléteket
Ha várandós és gyakran lesz rosszul reggelente, forduljon a banánhoz! A benne lévő nyugtató tulajdonságok segítenek visszaállítani az egészséges vércukorszintet, ezzel harcolva a hányinger ellen. A terhes nőknek felkeléskor és minden étkezés után javasolt egy-egy banán fogyasztása. A banánban több tápanyag is van, amely javítja a hangulatot és támogatja a fejlődő magzat egészségét.

8, Természetes energiát biztosít
A banán vitaminok, ásványi anyagok és szénhidrátok egy speciális keverékét tartalmazza, amely együttesen egy gyors, természetes energialöketet biztosít a szervezetnek. A gyümölcsben a három természetes cukor, a fruktóz, a glükóz és a szukróz egy egészséges aránya található, ezek kombinációja pedig kiváló energiaforrás. A banán azon kevés gyümölcsök egyike, amelyek egyszerre tartalmaznak egyszerű és összetett szénhidrátokat. Az összetett szénhidrátok erőt és kitartást adnak, míg az egyszerű szénhidrátok azonnali energiát biztosítanak. Két banán elfogyasztása 90 percnyi edzésre ad energiát.

9, Gyógyítja a szúnyogcsípéseket
A szúnyogcsípések nagyon tudnak viszketni, és néha fájdalmasak is. Ezeket a tüneteket remekül enyhíti a banánhéj. Dörzsöljük 5-10 percig a csípést a banánhéj belső oldalával! Ez csökkenti a viszketést és a duzzanatot is. Ez az egyszerű praktika néha gyorsabban elmulasztja a szúnyogcsípéseket, mint a drogériákban kapható krémek.

10, Enyhíti a vérszegénységet
A banán kitűnő vasforrás a vérszegénységben szenvedő betegek számára. Ennek a problémának az egyik fő tényezője a vashiány: vasban gazdag ételek fogyasztásával pótolható ez az alapvető ásvány. A banán rendszeres fogyasztása - más vasat tartalmazó ételek mellett - fokozatosan csökkenti a vérszegénység tüneteit: a fáradtságot, a szédülést, a fejfájást, a légszomjat és a gyors szívverést.

Mivel ennyi jótékony tulajdonsággal rendelkezik, érdemes minden alkalommal venni egy-két banánt, ha az ember a zöldségesnél jár. Nemcsak egészséges gyümölcs, de jó kis harapnivaló lehet az étkezések között is. Ha nassolni szokott, azt banánnal tegye.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A paradicsom jó hatásairól
  2018-09-02 21:45:28, vasárnap
 
 



A paradicsom a világon az egyik legelterjedtebb zöldség, saláták, szendvicsek elengedhetetlen alapanyag. Most azonban japán kutatók találtak egy olyan vegyületet a paradicsomban, mely védelmet nyújthat bizonyos érbetegségekkel szemben.

Ennek a bizonyos vegyületnek a legfontosabb szerepe, hogy segít megakadályozni az ún. diszlipidémiát, mely magas vérzsír és koleszterin értékeket jelent.

A diszlipidémia egy kifejezetten sunyi kórkép, hiszen nem okoz különösebb tüneteket, azonban jelenléte súlyos érbetegségekhez vezethet. Ezeknek a betegségeknek a megelőzése érdekében fontos, hogy megakadályozzuk a zsírok és a koleszterin felgyülemlését az erekben.

A paradicsomban lévő számos vegyületről eddig is tudtuk, hogy pozitív hatást gyakorol az egészségre. A 9-oxo-octadecadienoic sav azonban elősegíti a zsírsav oxidációt és hozzájárul a zsíranyagcsere megfelelő szabályozásához. A kutatások egyértelműen azt mutatták, hogy a vegyületnek anti-diszlipidémiás hatása van, a paradicsom tehát segíthet bizonyos érbetegségek megelőzésében.

Egy olyan vegyület, melynek szerepe van a sokszor elhízás okozta krónikus betegség megelőzésében, különösen nagy jelentőséggel bír.

A kutatás vezetője mindenkinek azt javasolja, hogy a paradicsomot mindenképpen építse be étrendjébe. A kutatások fényében úgy tűnik, a mediterrán paradoxon egyre inkább megszűnik paradoxonnak lenni (a legtöbb paradicsomot a mediterráneumban fogyasztják).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Pajzsmirigy és a cink
  2018-08-07 22:59:53, kedd
 
  Friss kutatások szerint azonban a megfelelő cinkellátás drámaian csökkentheti a pajzsmirigy által termelt hormonok abnormális szintjének kialakulását.

A pajzsmirigy a triiodothyronine (T3) és a thyroxine (T4) hormonok termeléséért felelős, melyek alapvető fontosságúak a test számtalan területe számára, így az anyagcserétől a kalciumszint egyensúlyának fenntartásáig, a reproduktív rendszer szabályozásától a sejtek oxigénfelvételéig.

A cink fontos szerepet játszik a pajzsmirigy egészséges működésében.

A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza, mely a pajzsmirigyet működtető hormont (TSH) választja ki.
A pajzsmirigy a nyak elülső oldalán található, a gége alatt. Ha a pajzsmirigy megnagyobbodik, az általában arra utal, hogy nem képes elég hormont termelni, ezért addig növekszik, amíg nem tudja ellátni a megfelelő hormontermelést.

A cink és a pajzsmirigy
Egy, a Clinical Nutrition nevű folyóiratban (2009) publikált kutatás szerint a cink alapvető fontosságú a megfelelő pajzsmirigyműködésben, hiszen nélküle nem tudja az inaktív T4-hormont aktív T3-hormonná alakítani; illetve a cink a sejtekben lévő pajzsmirigy hormon receptorok tevékenységének előmozdításáért is felelős. Mindezek alapján a cinkhiányban szenvedő emberek esélyesebbek a pajzsmirigy rendellenességekre.

A cink a vas után a második legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára, mely alapvető szerepet játszik az immunrendszer, a sebgyógyulás, véralvadás, reprodukció, növekedés és a szaglás, vagyis a pajzsmirigy által ellátott területek nagy részében. A cinkhiány tünetei lehetnek a nehéz sebgyógyulás, étvágytalanság, súlyvesztés és a körmön látható kis fehér foltok megjelenése.

A University of Pennsylvania kutatói által 2007-ben végzett, és a Annals of Nutrition and Metabolism című lapban publikált kutatás kimutatta, hogy a cinkhiányban szenvedő, fizikailag aktív egyetemista korú nőknél a 4 hónapon keresztül, cink glutonát formájában adagolt, napi 26 mg cink normalizálta a T3 és T4-hormon szintet és javította a pajzsmirigy működését.

Azonban a cink szedésével vérükben csökkent a vas szintje, mely hosszútávon magában hordozza a vashiány kialakulásának veszélyét, ami pedig szintén komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint például a T4-hormon túlzott felszívódásából adódó pajzsmirigy túlműködés. Mindezt elkerülendő alapvető a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás, illetve bármilyen fajta fémtartalmú (pl. cink, vas) étrend-kiegészítő orvosi felügyelet melletti szedése.

Célszerű még a cink mellett gondoskodni megfelelő szelén bevitelről is (napi 200 mikrogramm, pl. 4 szem brazil dió, 12 szem mandula) és a jód pótlásáról sem szabad megfeledkezni (napi 6 szem dió, tengeri hal).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mandarin
  2018-06-12 21:29:52, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Málna
  2018-06-12 21:29:03, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Barackok
  2018-06-12 21:28:16, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Áfonya
  2018-06-12 21:24:49, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Piros grapefruit
  2018-06-11 21:34:04, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kivi
  2018-06-11 21:33:01, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/84 oldal   Bejegyzések száma: 839 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 1048 db bejegyzés
Összes: 35439 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2713
  • e Hét: 20755
  • e Hónap: 102242
  • e Év: 1097729
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.