Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/77 oldal   Bejegyzések száma: 768 
Kókuszolajról jó tudni
  2017-05-11 09:41:56, csütörtök
 
  Hogyan segíthet a kókuszolaj pajzsmirigy problémák esetén?

Az alternatív medicina szerint a kókuszolaj a pajzsmirigy alulműködés kezelésében lehet hatékony kiegészítő. A pajzsmirigy az egyik legnagyobb belső elválasztású mirigy az emberi szervezetben. T3 és T4 hormonokat termel. Ezek a hormonok együttesen felelnek a hangulatért, anyagcseréért, energiaszintért, testhőmérsékletért, pulzusszámért és vérnyomásért.

Mi a pajzsmirigy alulműködés?

Az alulműködő pajzsmirigy nem képes elég hormont termelni, ennek következtében a szervezet nem képes megfelelő működésre a fenti tényezők vonatkozásában (izmok, csontok, kémiai reakciók, energia, stb.).

A hosszú ideig fennálló, kezeletlen pajzsmirigy alulműködés hízáshoz, ízületi fájdalomhoz, székrekedéshez, fáradtsághoz, általános gyengeséghez, száraz bőrhöz, gyenge körmökhöz, szívbetegséghez és még egy sor másik problémához vezet.

A pajzsmirigy alulműködés a vér hormonszintjének vizsgálatával állapítható meg. Jelenleg nem ismert a betegség gyógymódja. Ha valakinél jelentkezik a betegség, akkor élete végig eltart.

A szintetikus hormon szedése egyszerű, biztonságos és hatékony módja a betegség kezelésének. Az egyik legismertebb és leghatékonyabb alternatív gyógymód a kókuszolaj fogyasztása.

Kókuszolaj és a pajzsmirigy alulműködés

A laurinsav egy közepes szénláncú triglicerid. Ez a zsírsav a kókuszolajban és az anyatejben nagy mennyiségben megtalálható. Kiváló gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik.

A másik, kókuszolajban nagyobb mennyiségben megtalálható zsírsav a kaprilsav, ami szintén jelen van az anyatejben is. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy erőteljes gombaölő.

A benne lévő kaprinsav pedig vírus és baktériumölő.

Hogyan segít a kókuszolaj pajzsmirigy alulműködés esetén?

1, Segíti a fogyást
A megmagyarázhatatlan testsúly gyarapodás a pajzsmirigy alulműködés egyik gyakori tünete. Aki pajzsmirigy alulműködésben szenved, meglehetősen nehezen veszít testsúly feleslegéből. Ennek oka, hogy a pajzsmirigy hormonok fontos szerepet töltenek be az anyagcsere folyamatában.
A kókuszolaj a benne lévő közepes szénláncú zsírsavaknak köszönhetően, segíti a fogyást.

2, Fokozza az anyagcserét
A pajzsmirigy hormonok fontos szerepet játszanak a sejtek működésében és az anyagcsere szintjében. Az alulműködő pajzsmirigy alacsony energiaszinthez és állandó fáradtsághoz vezethet.

A közepes szénláncú zsírsavak, amik a kókuszolajban találhatók, könnyedén belépnek a mitokondriumokba, a sejtek energiaégető erőműveibe.

Serkentik az anyagcserét, emelik a testhőmérsékletet, erősítik az immunrendszert.
Ha beépíti az extra-szűz kókuszolajat étrendjébe, serkentheti anyagcseréjét és megőrizheti erős immunrendszerét.

3, Harcol a gyulladások ellen
Az izom és ízületi fájdalom igen gyakori a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek körében. Ennek elsődleges oka az alacsony hormonszint miatt kialakuló gyulladások.

A kókuszolaj direkt gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, segítségével csökkenthető az ízületi és izomfájdalom.

4, Megoldást jelent székrekedés esetén
A pajzsmirigy alulműködés az anyagcsere lassulásával párhuzamosan az emésztőrendszer működését is korlátozza, így a vékony és vastagbelek mozgását is. Ennek következtében a széklet lassabban halad keresztül a bélrendszeren, ami székrekedéshez vezet.

A kókuszolajban lévő jótékony zsírsavak segítik a belek mozgását, stimulálják az emésztőrendszer működését, ezáltal megszüntetik a székrekedést.

Emellett a kókuszolaj természetes hashajtó is, lágyítja a székletet.

Adjon egy teáskanál extra-szűz kókuszolajat egy pohár langyos tejhez és igya meg lefekvés előtt.

5, Ápolja a száraz bőrt
A száraz, viszkető bőr gyakori jelenség pajzsmirigy alulműködés esetén. A lassult anyagcsere csökkenti az izzadást, ami szintén szárítja a bőrt.

A kókuszolajat tehát nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazhatja az érintett bőrfelületen. Masszírozza vele 10 percig bőrét, várjon 30 percet, majd vegyen egy fürdőt.

6, Megelőzi a hajhullást
A pajzsmirigy alulműködés negatív hatással van a haj növekedésére is. Ráadásul a betegség nem csak a haj növekedésére, hanem a szemöldök és testszőrzet növekedésére is hat.

Masszírozza langyos, extra-szűz kókuszolajjal fejbőrét 5 percig, hagyja rajta éjjel, majd másnap reggel mosson hajat.

Mennyi kókuszolajat fogyasszon egy nap?

Pajzsmirigy betegség esetén naponta 2-3 evőkanál kókuszolaj fogyasztása megengedett. Adjon extra-szűz kókuszolajat forró teájához, kávéjához vagy reggeli tejéhez. Használja főzéshez. Saláták és levesek elkészítése során is alkalmazhatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tíz szupertáplálék a lapos hasért
  2017-04-06 22:27:17, csütörtök
 
  A hasi zsír, amely a has középső részénél halmozódik fel, sokak számára nagy probléma. A hasi zsír nem csak hogy nem vonzó, de a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a májbetegségek kockázatát is növeli. Sokan fogyókúrázni kezdenek a laposabb hasakért, ám nem ez a legjobb megoldás. A hasi zsírtól úgy szabadulhatunk meg, ha okosan állítjuk össze az étrendünket és naponta végzünk testmozgást.
Tudni, hogy miket kell rendszeresen fogyasztanunk, már fél siker. A másik tényező a mindennapi testmozgás - olyan gyakorlatok végzése, amelyek a mi testalkatunkhoz legjobban illenek. Vannak ételek, amelyek segítenek csökkenteni a hasi zsírt.


A 10 legjobb szupertáplálék a hasi zsír csökkentésére:

1, Mandula
A mandulában rengeteg egészséges zsír - egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok -található; ezek segítenek elkerülni a túlevést. Az American Journal of Clinical Nutrition egy kutatása bebizonyította, hogy a mandula fogyasztása elnyomja az éhséget, ráadásul a szívbetegségek ellen is védelmet nyújt.

A mandula magas magnéziumtartalma elősegíti az izmok egészségének fenntartását az egészséges izomzat pedig hasznunkra válik, ha több zsírt szeretnénk égetni.

Emellett a mandula magas rosttartalma miatt tovább érezzük eltelve magunkat. Mindig tartsunk otthon pörkölt mandulát, és fogyasszuk nassolásként, salátában vagy más ételekben!

2, Görögdinnye
Az Amerikai Dietetikus Társaság a görögdinnyét tartja a tökéletes gyümölcsnek a hasi zsír csökkentésére. Ennek a gyümölcsnek 91 százaléka víz, így természetes vízhajtóként működik. Fogyasztása után tovább érezzük eltelve magunkat, ráadásul segít csökkenteni a test víztartalmát.

Ez a lédús növény rendkívül gazdag B1, B6 és C-vitaminban, valamint tartalmaz magnéziumot és káliumot is. Kevés kalória található benne, és koleszterinmentes.

A Kentucky Egyetem egy érdekes kísérlete során megállapították, hogy nyolc héten át napi két pohár görögdinnyelé fogyasztása csökkenti a testsúlyt (különösen a has tájékán lerakódott zsírt). A görögdinnye rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúerek szűkületének és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

3, Bab
A különböző babok rendszeres fogyasztása segít megszabadulni a hasi zsírtól, erősíteni az izmokat és javítani az emésztési folyamatokon.

A bab remek oldható rostforrás. Ez a fajta rost különösen a hasi zsírt veszi célba: segít lebontani, hogy a zsír távozhasson a szervezetből. Emellett a babokban lévő fehérje energiával látja el a testet. Ezt a zöldséget könnyen beépíthetjük az étrendünkbe salátákkal, levesekkel vagy más babos ételek elkészítésével.

4, Zeller
A lapos hasért rakjuk tele a tányérunkat olyan zöld leveles zöldségekkel, mint a zeller! Ebben a zöldségben alig van kalória, viszont gazdag rostban, kalciumban és C-vitaminban, amelyek segítenek a fogyásban.
Igyunk fél pohár zellerlevet ebéd vagy vacsora előtt, hogy kitisztuljon az emésztőrendszerünk! Zellert salátákhoz vagy levesekhez is adhatunk. A zellerben található apigenin csökkenti a petefészekrák kockázatát is.

5, Uborka
Az uborka egy rendkívül frissítő zöldség kevés kalóriával. 100 g uborkában kb. 96 százalék víz és csak 46 kalória található, emellett tele van ásványi anyagokkal, rosttal és vitaminokkal.

Az uborkasaláta napi fogyasztása hatékony és egészséges módszer a méreganyagok eltávolítására a szervezetünkből, valamint segít a fogyásban is. Az uborka mindemellett ragyogó bőrt kölcsönöz a fogyasztóinak a magas B és C-vitamintartalmának köszönhetően.

6, Paradicsom
Egy nagyobb paradicsomban csupán 33 kalória van. Tartalmaz viszont egy 9-oxo-ODA nevű vegyületet, amely csökkenti a zsírok szintjét a vérben, ezzel pedig segít szabályozni a hasi zsírt is. Ez a vegyület az elhízással kapcsolatos krónikus betegségek kezelésében is segítséget nyújt.

A paradicsomban található likopin nevű antioxidáns csökkenti a ráncokat, csökkenti a koleszterinszintet és a rák ellen is felveszi a harcot. A paradicsom remek vas- és káliumforrás, valamint tartalmaz A és C-vitamint is. Az egészségünk érdekében mindennap együnk nyers vagy főtt paradicsomot!

7, Avokádó
Az avokádó a benne található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok, valamint a lecitin segítségével szabályozza a testsúlyt.

A magas rosttartalma miatt a fogyasztásával elnyomhatjuk az éhséget. Ezen kívül az avokádó rengeteg gyógyító (antibakteriális, gombaölő) és szépítő (öregedés ellenes) hatással rendelkezik.

8, Alma
Az almában sok rost, flavonoid, fitoszterol és béta-karotin található, amelyek segítenek eltelíteni a gyomrot, így elkerüljük a túlevést. Egy brazil kutatás szerint azok a nők, akik napi 3 vagy több almát esznek, gyorsabban fogynak, mint azok, akik nem fogyasztanak almát.

Az alma egyik természetes összetevője, a pektin segít a fogyásban. A pektinben gazdag gyümölcsök általában több rágást igényelnek, és amikor ez a vegyület feloldódik a gyomorban, zselészerű anyaggá válik, amely megköti a koleszterint és a zsírt. Emellett a pektin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, az almában található antioxidánsok és a C-vitamin pedig ránctalanító hatásúak.

9, Meggy
A Michigani Egyetem egy tanulmánya során megállapították, hogy a meggyet tartalmazó étrend csökkenti a szívbetegségek és a metabolikus szindróma tüneteit. A metabolikus szindróma növeli a hasi zsír, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A meggy csökkenti a test koleszterinszintjét és nagymértékben csökkenti a testzsírt. Az antioxidáns tulajdonságai megfiatalítanak, és általánosan jobb közérzetet biztosítanak számunkra.

10, Ananász
Ez a trópusi gyümölcs tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az enzim lebontja a fehérjéket, a jó emésztés pedig nagyon hatékony véd a túlevéssel szemben, így hozzájárul a hasi zsír csökkentéséhez.

A Marylandi Egyetem egy kutatása bizonyítja, hogy a bromelain antibakteriális hatóanyagai képesek megfékezni, a hasmenést okozó káros baktériumok szaporodását legyőzik azt a baktériumot, amely a hasmenést okozza. Az ananász sok mangánt, tiamint, rezet, rostot, B6 és C-vitamint is tartalmaz.

Ezekkel a növényekkel könnyebben szabadulhatunk meg a hasi zsírtól, ám fontos tudni, hogy ezek a módszerek csak rendszeres testmozgás mellett hatásosak.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyszerek és az ételkiegészítők - jó tudni
  2017-04-04 09:31:26, kedd
 
  4 étrend-kiegészítő, amit soha ne szedjen együtt gyógyszerekkel

Bizonyos gyógyszerek és étrend-kiegészítők vagy élelmiszerek nem férnek meg jól egymás mellett, ezért együttes használatuk nem javasolt.


Orbáncfű
Ne szedje, ha antidepresszáns gyógyszert szed. Az orbáncfű és egyes antidepresszáns gyógyszerek együttes alkalmazása súlyos mellékhatásokat okozhat, ilyen pl. a szerotonin-szindróma, melynek során megnő az agy szerotonin szintje és olyan kedvezőtlen tünetek jelentkezhetnek, mint a fejfájás, szapora szívverés, nyugtalanság, hallucináció, izomrángás, verejtékezés, hasmenés, stb.

Antidepresszáns gyógyszer szedése mellett javasolt inkább az omega-3 zsírsavak fogyasztása, mely javíthatja a hangulatot és enyhítheti a depressziót.

Édesgyökér
Ne fogyasszon édesgyökeret vagy édesgyökér tartalmú étrend-kiegészítőt, ha vízhajtót szed magas vérnyomása ellen.

Az édesgyökér vízhajtóval vagy hashajtóval történő kombinálása veszélyes káliumszint csökkenést okozhat. Ha ilyen készítményeket szed és fáj a gyomra, alkalmazzon inkább gyömbért vagy gyömbérteát az édesgyökér helyett és kerülje az olyan élelmiszereket, mint a csokoládé, a citrusfélék és koffein tartalmú ételek vagy italok.

Őszi margitvirág
Az őszi margitvirág egy olyan természetes kiegészítő, amit migrén esetén szoktak alkalmazni. Véralvadásgátlóval azonban nem szabad együtt fogyasztani, mivel felerősíti annak hatását, tovább lassítva a véralvadást.

Ha rendszeresen migrénben szenved, fogyasszon magnéziumban gazdag ételeket és kerülje a kávét, koffeint és alkoholt.

Kurkuma
A kurkuma szintén nem alkalmazható együtt véralvadásgátlóval, mert felerősíti annak hatását és elősegíti a vérzés kialakulását.

A kurkuma kiváló gyulladáscsökkentő és sokan alkalmazzák ízületi fájdalom esetén, ha azonban véralvadásgátlót szed, akkor próbálkozzon meg az antioxidánsokban gazdag szőlőlével, gránátalmával, meggyel, melyek szintén jótékonyak lehetnek ízületi fájdalom esetén.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fokhagymás muzsdéj
  2017-04-02 09:12:37, vasárnap
 
  Így kell tökéletes fokhagymás muzsdéjt készíteni, ahogy csak Erdélyben tudják!





A fokhagyma a legegészségesebb fűszerzöldségünk, hiszen az erős antioxidánsok, ásványi anyagok a legerősebb természetes antibiotikummá teszik. A fokhagyma rendszeres fogyasztása napjainkban még indokoltabb lenne, hiszen számos környezeti hatás, a stressz, az idegeskedés, az aggódás betegségek tucatjait okozhatják.

Romániában a fokhagymából gyakran készítenek öntetet, vagy krémet, amelyet muzsdéjnak hívnak. Azonban egy román kémikus, Stefan Manea szerint van egy dolog, amit tilos használni a muzsdéj elkészítésekor, ami nem más, mint a só.

Mikor összezúzzuk a fokhagymát, akkor felszabadul az allicin nevű enzim, amely a hagyma jellegzetes ízéért is felelős, de emellett megvéd a ráktól, főleg a tüdőráktól, és számos egyéb betegségtől is, például a megfázástól. Azonban a só semlegesíti az allicint, így nem részesülünk a fokhagyma gyógyhatásában.

És akkor íme a muzsdéj alapreceptje:
Kell hozzá két fej fokhagyma. A fokhagymákat gerezdekre bontjuk, majd megpucoljuk őket és apróra vágjuk. Amikor ezzel megvagyunk akkor mozsárba tesszük és 1-2 evőkanál olajjal összezúzzuk őket. Sok esetben sót is raknak hozzá, de a fenti elvet követve, ezúttal kihagyjuk belőle a sót. Ha nincs kedved mozsarazni, akkor használhatod a turmixgépet is. Addig kell keverni, amíg szép, fehér habos állaga nem lesz.

Ha azt szeretnéd, hogy még krémesebb állagú legyen, akkor tegyél hozzá 1-2 evőkanál tejfölt is, de semmiképpen ne sokat, a fokhagyma ízét ne nyomja el. Ha egészen különleges muzsdéjt szeretnél tálalni rakhatsz bele fűszereket is: kaprot, oregánót, tárkonyt, petrezselyemzöldet is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Nyomelemek a természet kincseiben
  2017-03-31 11:01:52, péntek
 
  A nyomelemek csak nagyon kis mennyiségben vannak jelen az emberi szervezetben, vagyis csak nyomokban lelhetők fel, éppen ezért is kapta ezt az elnevezést. Akármilyen kevés is van belőlük szervezetünkben, mégis nagy szükségünk van rájuk. Az ásványi anyagokat nevezik még makroelemeknek, míg a nyomelemek a mikroelemek elnevezést kapták meg. A nyomelemek elsődleges feladata az, hogy a biokémiai folyamatokat és reakciókat biztosítsák, illetve elősegítsék az enzimek működését. Jó ha tudjuk, hogy egyes nyomelemek milyen zöldségekben, gyümölcsökben, gyógynövényekben, fűszernövényekben és egyéb táplálékokban találhatók meg, hiszen így tudunk magunknak egy kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, vagyis életmódot váltani és egészségesen táplálkozni.

Cinkforrások: tej, tojás, húsok, tengeri hal, osztriga, tökmag, élesztő, búzacsíra, kagyló, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rozmaring, zsálya, kömény, fokhagyma, koriander, pitypang, fehér mályva és kamilla.

Miben található jód? A tengeri halakban, a tojásban, a tejtermékekben, az ivóvízben, a jódozott sóban, a rákokban, a kagylókban és a halolajokban.

Miben van kobalt? A tejtermékekben, a tengeri halakban, a vesében, a húsokban, a petrezselyemben, a Cayenne-borsban, a kasvirágban és a pitypangban.


Krómforrások: tengeri halak, kagyló, rák, olaj, élesztő, szárnyasok, kukorica és csalán.

Mangán a következő táplálékokban található: borsó, sárgarépa, tojássárgája, dió, teljes kiőrlésű gabonák, szárított gyümölcsök, bazsalikom, rozmaring, borsmenta, kömény, fokhagyma, koriander, zsálya, oregánó, pitypang.

A molibdén forrásai: tejtermékek, gabonafélék, bab, hüvelyesek, cékla, fokhagyma, zeller és korpa.

Vastartalmú táplálékok: húsok, szárnyasok, zöldségek, tojás, sajt, spenót, osztriga, máj, spárga, marhahús, vese, szója, barack, gabonamagvak, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek, borsmenta, rozmaring, kapor, petrezselyem, koriander, kömény, fokhagyma, oregánó, csalán, zsálya és pitypang.

Rézforrások: gabonafélék, száraz hüvelyesek, kakaópor, olajos magvak, máj, gabonaőrlemények, borsó, szárazbab, tengeri halak, mogyoró, búza, borsmenta, rozmaring, fokhagyma, koriander, zsálya és kapor.

A legtöbb szelén ezekben a táplálékokban található: zabkorpa, búzacsíra, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, brokkoli, tonhal, sovány húsok, tojás, hüvelyesek, brazil dió, teljes kiőrlésű gabonák és koriander.

Aki teheti, mindenképpen termesszen a kertjében legalább néhány fűszer- és gyógynövényt, mert nagyon jó szolgálatot tehetnek. Nemcsak a betegségek orvoslásában, hanem az egészségmegőrzésben is kitüntetett szerepet játszanak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Avokádó magjának gyógyhatásai
  2017-03-23 13:23:15, csütörtök
 
 



Eddig mindig eldobtad az avokádó magját, de csak azért mert nem tudtad, hogy rákellenes és a pajzsmirigyre is jó!

Az avokádó egy isteni gyümölcs, ami rendkívül ízletes és tápláló, és mindemellett még egészséges. Azonban nem csak a húsát érdemes fogyasztani, hanem a magját is.

Az egzotikus gyümölcs magja nagyon erős antioxidánsokat tartalmaz, sőt, kutatások bizonyítják, hogy az avokádóban lévő antioxidánsok 70 százaléka a magban található.

A gyümölcs nagyon sok mono-telített zsírsavat tartalmaz, ami a szív egészségének tesz jót, a magban pedig aminosavak található, amelyek megakadályozzák a szívroham és stroke kialakulását. Emellett olyan hatóanyagok is találhatók a magban, amelyek csökkentik a rossz koleszterin szintet, a gyulladásokat, főleg a bélrendszerben.

A mag fogyasztásával erősödik az immunrendszerünk, a flavonoidoknak köszönhetően, így elkerülhetjük a megfázást, influenzát.

A Cancer Research szaklap hozta nyilvánosságra, hogy az avokádó magjából készített kivonat tartalmazza az avokatin-B összetevőt, amely megakadályozza a mieloid sejtek elszaporodását, amely az akut leukémia egyik oka. És, az avokádó a fogyásban is segít.

Lássuk még mire jó ez a mag?
-megelőzi az epilepsziás rohamot
-szabályozza a pajzsmirigy működést
-segíti a kollagén termelődését
-enyhíti a hasmenést
-elűzi a fáradtságot
-izomlazító hatással bír
-megakadályozza a tumorok növekedését

A mag előkészítése:
először is sütőben szárítsuk ki, tegyük be 2 órára 120 Celsius fokra. A lényeg, hogy repedjen meg a kemény héj. Majd késsel szeleteljük fel, botmixerrel daráljuk le, és azt keverjük bele salátákba, különböző ételekbe.
Videó : Link

Forrás: Link

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyító növények
  2017-03-17 13:16:27, péntek
 
 



Nem is gondolnánk, de kertünk telis tele lehet olyan növényekkel, melyeket az alternatív gyógyítók különböző betegségek kezelésére használnak: fertőzések, krónikus gyulladások, degeneratív megbetegedések. Ezek a növények segíthetnek minket a hosszú és egészséges élet elérésében.

A leghatásosabb gyógynövények egy jelentős része ún. adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, melynek révén hozzájárulnak a szervezet megfelelő egyensúlyának fenntartásához. Belső környezetünk állandóságára és egyensúlyának fenntartására utal a homeosztázis, melynek során az anabolikus és katabolikus rendszerek megfelelően funkcionálnak.

Ha ez az egyensúly felborul, megjelenhetnek az első tünetek: fáradtság, idegesség, depresszió, álmatlanság, túlsúly, stb. Az adaptogén növények segítik szervezetünket, hogy időben reagáljon a változásokra és alkalmazkodjon az új környezethez.

Ennek megfelelően egy adaptogén növény egy cukorbeteg ember szervezetében csökkenti a vér glükóz szintjét, alacsony vércukorszint esetében pedig növeli azt.

Az adaptogén növények ezen kifinomult hatásmechanizmusuknak köszönhetően egészségesebbé tehetik testünket ás javíthatják életkilátásainkat.

1, Bazsalikom
Az indiai gyógyítók a bazsalikomot egyedülálló gyógynövényként tartják számon, mely hatásos lehet vérnyomás, vércukor, valamint szív-, és érrendszeri problémák esetén. Ez a különleges növény szerencsére könnyen megterem, frissen és szárítva egyaránt rendkívül hatásos lehet.

2, Reishi
A Kínában a ,,halhatatlanság gombájaként" számon tartott reishi (pecsétviaszgomba vagy ganoderma lucidum) emeli a szervezet energiaszintjét, javítja a szív-, és érrendszer állapotát, erősíti az immunrendszert és bizonyos rákos és autoimmun betegségekben is pozitív hatást fejthet ki.

3, Dzsiogulan (Jiaogulan)
A dzsiogulan a ginseghez hasonló értékes vegyületeket tartalmaz. Legfontosabb tulajdonsága, hogy növeli a szervezet zsírégető funkcióját azáltal, hogy arra ösztönzi a májat, hogy több szénhidrátot és cukrot juttasson az izmokba (ahelyett, hogy elraktározná azokat). Ennek köszönhetően javítja a szív és erek egészségét, csökkenti a rossz koleszterin szintjét (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) értékét. Leggyakrabban tea formájában fogyasztják világszerte.

4, Astragalus
Az astragalus elsősorban immunrendszer erősítő tulajdonsága miatt nyerte el az alternatív gyógyítók kitüntetését. Allergia, megfázás, influenza, fáradtság és gyulladások esetén rendkívül hatásos.

5, Zsálya
A zsályának kb. 900 különböző változatát ismerjük, az aztékok a ,,halhatatlanság növényeként" tartották számon. Jótékony hatását elsősorban a légúti rendszerben fejti ki, nyugtató hatású, javítja a légzést, de fejfájás és memóriazavar estén is kiváló, emellett pedig javítja az alvást.

Számos kultúrában tartották úgy, hogy aki zsálya teát fogyaszt, soha nem öregszik meg. A zsálya olajat pedig szívvédő, immunrendszer erősítő és anti-tumor tulajdonságai miatt kedvelik.

Az adaptogén növények az egészség megőrzésére mindig használhatók, de ha már kialakult a betegség, akkor soha nem mellőzhetők, bármilyen más terápiában is részesüljön a beteg.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Káposzta - érdemes tudni róla
  2017-03-06 20:19:43, hétfő
 
 



Több mint kétezer éve élt egy római szenátor, Cato, akit kortársai ritka kicsinyes, gyűlölködő, fukar embernek tartottak.Arról volt híres, hogy bármiről is beszélt a szenátusban, beszéde végén mindig hozzátette azt a mondatát, melyről elhíresült: Ceterum censeo...Cartaginem (Egyébként pedig Karthagót el kell pusztítani!).

Feljegyezték róla, ha bármelyik rabszolgája megbetegedett, káposztaevésre kötelezte őt és személyesen ellenőrizte, hogy a napi káposzta fejadagját elfogyasztotta-e.

Mélységesen hitt abban, hogy a káposzta minden bajra jó. Hát, ebben közel járt az igazsághoz.

Cato korában a káposztát úgy ették, hogy ecetes lében tárolták és azzal ízesítették. Manapság inkább a sózással történő ízesítés és tartósítás a népszerűbb. A sózás segítségével, ha az megfelelő mértékű, megakadályozhatjuk a nemkívánatos baktériumok elszaporodását, miközben a SAVTERMELŐ Leuconostoc mesenteriodes baktérium kiválóan szaporodik, és főleg tejsavat termel.

Ehhez kb. 20 C fok kell, és a sóoldat nem lehet töményebb 2,25%-nál. Amikor tejsavszint eléri az 1%-ot, ez a baktérium megszűnik tovább dolgozni, és helyét átveszi a Lactobacillus plantarum, mely a savszintet 2%-ra tudja emelni. Ez a folyamat kb. 3 hét, és kész a savanyú káposzta. A folyamat közben a C-vitamin nem károsodik a növényben. Természetes kalcium, magnézium és kálium tartalma mellett a sózás révén bőven tartalmaz nátriumot is (hiszen azt mesterségesen hozzáadtuk!).

Van benne A vitamin, E vitamin, valamint B vitamin. Béta karotinban sem szegény. És itt a magyarázata annak, hogy miért a legjobb ellenszere a másnaposságnak. Az alkoholfogyasztás kiszárítja az embert, melynek következtében sok vizet és ionokat, többek között nátriumot, káliumot, magnéziumot veszít. A szervezet PH-ja ilyenkor savas irányba tolódik el, majd a lebomláskor keletkező acetaldehid ellenkező irányú változást generál. A savanyú káposzta ismét helyre állítja a normális PH-t, pótolja az elveszett ionokat és folyadék mennyiséget, magas B vitamin tartalma révén csökkenti az alkohol idegrendszerre gyakorolt káros hatását. Nem véletlenül fogyasztják ilyenkor előszeretettel a korhely levest, tudták ezt már jól a régiek is.

Csokonai Vitéz Mihály ezt írta: "megterhelt és heves gyomrunknak új erőt ad a korhely leves".
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Csicseriborsóról
  2017-03-02 20:58:58, csütörtök
 
 



A legújabb kutatási eredmények szerint a csicseriborsó természetes módon és nagy mennyiségben tartalmazza a triptofán nevű aminosavat, mely hatással van alváskészségünkre, hangulatunkra, és segít leküzdeni a mindennapos stresszt.

Lehetséges, hogy ti még csak a népszerű kis gyerekdalocskából ismeritek a csicseriborsót? Ha igen, akkor itt az ideje, hogy szorosabb ismeretséget kössetek!
A csicseriborsó az egyik legkorábban termesztett hüvelyes növény. A közel-keleti régészeti kutatások során tízezer éves magvakat is találtak már a leletek közt. A száz éve még Magyarországon is nagy területen termesztett, népszerű étel titka nem más, minthogy laktató, finom és javítja a hangulatot.
A hüvelyesekhez tartozó növény termésének fehérjetartalma 20, szénhidrát tartalma 40 százalék körüli. Sok benne a vas, a B1 és B6-vitamin, a magnézium és a cink.

Depresszió ellen:
Napjainkban leginkább triptofán tartalma teszi aktuálissá − hívta fel a figyelmet Bajor Zsuzsanna dietetikus, egészségfejlesztő. Ez egy esszenciális aminosav − többek között néhány antidepresszáns gyógyszernek is hatóanyaga −, melyet a szervezet nem termel meg, vagyis a táplálékkal kell bevinni, és a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin elsődleges alapanyaga.
Természetesen a triptofán más élelmiszerekben is előfordul, de a csicseriborsóból különösen hatékonyan szívódik fel. Ezért kismamáknak a folsavtartalom miatt, szülés utáni depresszióban szenvedőknek, vagy éppen a fáradtságtól jobbra-balra dőlő anyáknak pedig a triptofán tartalom miatt is melegen ajánljuk! Persze a gyerek is kaphat belőle már tíz hónapos korától fogva.

Fogyókúrázóknak is szuper!
Nem véletlen, hogy a nyugati világban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közel-keleti finomság, a hummus, vagy csicseriborsókrém − mondta el Hajnal Kata, a keleti ételek hazai gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Bezula Kft. kereskedelmi igazgatója. A hummus előnyös tulajdonságai közé sorolta egyedi, kiváló íze, mellett magas rosttartalmát, valamint hogy alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. A gluténérzékenyek számára a csicseriborsó liszt kiválóan helyettesítheti a búzalisztet. A hummus azonban nemcsak csicseriborsóból áll.
Másik lényeges összetevője a tahini, magyarul szezámmagkrém, mely a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásnak alapvető alkotóeleme, mivel forrása a réznek, magnéziumnak, kalciumnak és cinknek, ugyanakkor gazdag B1-vitaminban és fitoösztrogénekben. Mindkét összetevő kiválóan hasznosítható fogyókúrákban, mivel a magas rosttartalom hosszú időre jóllakottságérzést biztosít.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték
  2017-02-23 11:52:58, csütörtök
 
  Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, jogosan merült fel a gyanú, hogy a tojás fogyasztása növelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát. De vajon csakugyan így van?
A tojásfogyasztás története az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb táplálkozástudományi balfogása.


A kutatási eredmények félreértelmezése A főleg kardiológusokat tömörítő, tekintélyes American Heart Association (AHA) 1968-ban kiadott ajánlása szerint nem javasolt hetente háromnál több tojás, pontosabban tojássárgája elfogyasztása. Ez azokban az időkben egy könnyen megfogadható javaslat volt, könnyű volt a fogyasztók tömegeinek elmagyarázni, és megindokolni: a magas tojásfogyasztás magas koleszterinbevitelt jelent, az pedig rossz az ereknek.

Hasonló értelmű ajánlásokat fogalmazott meg az összes, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakmai szervezet. Az üzenetet a média és az egészségkommunikáció is felkapta, és a fejenkénti tojásfogyasztás évről évre csökkenni kezdett a fejlett világban. Az egyedüli vesztesek a tojástermelők voltak. Aztán egyre több kutató tette fel a kérdést, hogy ez a gyakorlatba sikeresen átültetett ajánlás vajon gyakorolt-e bármilyen hatást a szív- és éreredetű halálozásra.

Egy ideig úgy gondolták, hogy legalábbis nem ártalmas, azonban lassacskán kiderült, hogy az ajánlás a kutatási eredmények teljes félreértelmezésén alapult, és nemcsak teljesen hatástalan volt, de hosszú évtizedekre hibás irányba terelte a nagyközönség táplálkozási megfontolásait és szokásait.

A tojásellenes felfogás kéz a kézben járt a koleszterin-ellenességgel, amelynek az alapja egy súlyos félreértés volt, nevezetesen az elfogyasztott koleszterin és a vérben lévő koleszterin összemosása. A koleszterinnel és tojásfogyasztással kapcsolatos szakmai ajánlások háromféle kutatáson alapultak. Állatkísérletekből kiderült, hogy a magas koleszterintartalmú étrenden tartott állatoknál megemelkedett a vér koleszterintartalma és gyakoribbá vált az érelmeszesedés; járványtani tanulmányok bizonyították, hogy az ételek magas koleszterintartalma és a magas szív-érrendszeri halandóság között összefüggés van, végül pedig klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a magas koleszterinfogyasztás magas szérumkoleszterin-szintet okoz.

A hatvanas-hetvenes évek járványtani vizsgálatai egyszerűen csak az adatok egybeesését tárták fel, az egyes tényezők gondos statisztikai elemzését nem végezték el. A fejlettebb statisztikai módszerek (a többváltozós elemzések) azt mutatták, hogy nem a magas koleszterinbevitel növeli a szív-érrendszeri halálozást, és az egybeesés mögött nincs ok-okozati összefüggés. A magas koleszterintartalmú étrend általában együtt jár az alacsony zöldség és gyümölcsfogyasztással, ami viszont valóban káros.
A klinikai vizsgálatokkal két probléma is volt: egyrészt szélsőséges tojásadagokat használtak (hat tojás hat héten keresztül minden nap), másrészt nem tettek különbséget a jó és a rossz (LDL) koleszterin között. A tojásfogyasztás növelte a vér összkoleszterin-tartalmát, azonban a jó és rossz koleszterin arányát nem befolyásolta, márpedig elsősorban ez a fontos az érelmeszesedés kockázata szempontjából.

A tojás igenis fontos:
Az évek során lassan gyűltek a tojásfogyasztást támogató tudományos adatok. Az korábban is ismert volt, hogy a tojás rendkívül tápláló, fehérjetartalma magas minőségű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. E tulajdonságok különösen fontosak a gyermekek, várandósok és az idősek táplálása szempontjából.

Az is kiderült, hogy a tojásban lévő fehérje fogyasztása sokkal hamarabb vezet a jóllakottság érzéséhez, mint más fehérjeforrások. Ahogy az elmúlt fél évszázadban számos kultúrkörben a reggelire elfogyasztott tojás átadta a helyét a szénhidrátokban gazdag gabonaféléknek, az hozzájárulhatott az elhízás járványszerű terjedéséhez. A tojássárgája magas koncentrációban tartalmaz karotinoidokat - főleg luteint és zeaxantint - amelyek az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésében bizonyítottan hatékonyak. Ezen kívül csökkenthetik egyes rosszindulatú daganatok és a nyaki artériák elmeszesedésének kockázatát. A tojás az egyik leggazdagabb kolinforrás. A kolin a B-vitaminok közé tartozó anyag, amely fontos szerepet játszik a magzati és újszülöttkori agyfejlődésben, hiánya növeli a velőcsőzáródási rendellenességek (nyitott gerinc) előfordulási veszélyét.

Felnőtteknél az elégtelen kolinbevitel csökkenti a vér homociszteinszintjét és gyulladásos faktorok termelődését indítja be - ezek növelik a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Közelmúltban megjelent tanulmányok pedig azt derítették ki, hogy az elégtelen kolinbevitel mellett gyakoribb az emlőrák kialakulása. A fejlett országokban a lakosság 90 százaléka kolinhiányosan táplálkozik. A tojássárgája zsírtartalmának közel fele olajsav, amely egy egyszeresen telítetlen zsírsav. A zsírtartalom fennmaradó része telített és többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. A tojás omega-6- és omega-3-zsírsavainak arányát a tyúkok tartási módja jelentősen befolyásolja: a kereskedelemben kapható, általában tápokon, illetve magvakon élő tyúkok tojásában kevesebb omega-3-zsírsav található, míg a szabadon tartott, "legelésző" tyúkok tojásának telítetlenzsírsav-tartalma kedvezőbb.

Visszavonták a tévesnek ítélt ajánlást
2002-ben az AHA visszavonta a tojásfogyasztás korlátozásáról szóló ajánlását, azonban továbbra is érvényben maradt az a javaslat, amely szerint napi 300 mg koleszterinnél több fogyasztása nem ajánlott. Mivel egy nagyobb tojás önmagában kb. 213 mg koleszterint tartalmaz, ez nem igazán volt jelentős előrelépés - erre még egy bő évtizedet kellett várni. 2012-ben az AHA kimondta: "Nincs rá bizonyíték, hogy az étkezéssel bevitt koleszterin csökkentése csökkentené az LDL-koleszterin szintjét a vérben". A következő évben aztán más szervezetek ajánlásaiban és táplálkozástudományi irányelvekben is elismerték, hogy az elfogyasztott és a vérben lévő koleszterin szintje közt nincs összefüggés. Elhárult hát az akadály a tojás rehabilitálása elől, azonban a fél évszázados tévedés hatásait nem lesz könnyű helyreállítani a köztudatban és a táplálkozási szokásokban
Forrás: WEBBeteg Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/77 oldal   Bejegyzések száma: 768 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 1275 db bejegyzés
Összes: 33995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 779
  • e Hét: 20092
  • e Hónap: 79406
  • e Év: 742751
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.