Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/116 oldal   Bejegyzések száma: 1159 
A vashiányos vérszegénység otthoni kezelése
  2021-04-15 18:48:53, csütörtök
 
  Sokan küzdenek vashiánnyal, ami azért is probléma, mert ez gyengébb immunitást eredményez. Szerencsére a vashiányos vérszegénység leküzdésére is vannak otthoni gyógymódok, ételek, gyógynövények. Cikkünkben most a vas természetes pótlásáról olvashat.

A vashiányos vérszegénység egy olyan állapot, amikor a szervezetben a vas hiánya a vörösvérsejtek számának csökkenéséhez vezet. A vörösvértesteknek több feladata is van. Többek között elősegítik az oxigén megfelelő tárolását és a vér szállítását is lehetővé teszik. Ha a normálisnál kevesebb a vörösvérsejtek száma, akkor sem a szervek, sem a szövetek nem kapnak elegendő oxigént. Ha nem kezelik időben ezt a problémát, gyengülhet az immunrendszer, ami viszont hajlamosabbá tehet bennünket a fertőzések és a betegségek kialakulására.

A vashiányos vérszegénységben szenvedő ember nagyon sok és sokféle tünetet produkál. A szimptómák között megtalálható az állandó fáradtság, a hajhullás, a bőr sápadt színezete, az energiahiány, a heves szívdobogás, az aluszékonyság vagy a légszomj. A kezelés magába foglalja a vaskészítmények szedését, de ha valaki természetes módon szeretné a szervezetében megnövelni a vas mennyiségét, akkor fogyasszon minél több vasban gazdag táplálékot.

A vashiányos vérszegénység leküzdésének egyik módja, ha sok cékla- és gránátalmalevet fogyasztunk, hiszen mindkettő jó vérépítőnek számít és aktívan részt vesznek a vértisztításban is. Rendszeres fogyasztásukkal a véráramlás is javul, ami fokozza az energiaszintet.

A vérszegénység gyengíti az immunrendszert, ezért megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelére van szükség, ugyanis ez a vitamin aktívan hozzájárul a vas jobb felszívódásához . A paradicsom, a paprika, a citrusos gyümölcsök mind sok C-vitamint tartalmaznak.

Ha valaki vérszegénységben szenved, előfordulhat, hogy állandóan hidegek a végtagjai. Ilyenkor jól jönnek az úgynevezett melegítő fűszerek. Ilyen lehet például a kurkuma, ami nemcsak felmelegít, hanem segít az érzelmi és fizikai jólét megteremtésében is.

A zöld leveles zöldségek is kiváló vasforrásnak számítanak, leginkább a spenót, a brokkoli vagy a káposzta. Spenótból ne fogyasszon sokat, mivel oxálsavat tartalmaz, amely megakadályozza a vas felszívódását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Cukorbetegség és a vese
  2021-04-15 18:35:42, csütörtök
 
  A II-es típusú cukorbetegek kb. fele szenved vesekárosodásban (nephropathia diabetica). A károsodás mértéke alapján 5 osztályba sorolhatjuk a diabétesz okozta vesekárosodás formáit. A legsúlyosabb 5. stádiumban már a betegek művese kezelésre szorulnak, míg az 1-es és 2-es stádium teljesen tünetmentes.

A cukorbetegség okozta vesekárosodás a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát 15-20 szorosára növeli. A 2-es stádiumtól kezdődően már mindig kóros mennyiségű fehérje ürítés igazolható a vizeletben.

Ha valaki cukorbetegségben szenved, akkor a célvérnyomás értéke nem haladhatja meg nyugalomban a 130/80 Hgmm-t, de ha a vizeletben a fehérje ürítése meghaladja az 1g/24óra mennyiséget, akkor a célvérnyomás érték már nem mehet 125/75 Hgmm fölé.

Ezt gyógyszerek kombinációival is nagyon nehéz biztosítani, ezért néhány diétás alapszabályt itt már tényleg be kell tartani. A konyhasó fogyasztása ne haladja meg a napi 6g mennyiséget (a magyar átlag 17-24g/nap!), a bő folyadékfogyasztás elengedhetetlen (tisztított vízzel készített Super Greens vagy Green Magma), és minden körülmények közt meg kell közelíteni az ideális testtömeg indexet (BMI, 25 vagy kissé alatt). Ez utóbbi csak úgy érhető el, ha a cukros üdítőket, süteményeket, alkoholos italokat teljesen kiiktatjuk az étrendünkből, a zsíros húsokat, szalonnákat, és a fehér lisztből készített ételeket is kerülnünk kell. Ugyanez igaz a magas cukortartalmú gyümölcsökre és a 100%-os gyümölcslevekre is. Helyette párolt zöldségek, főzelékek (lencse, borsó, bab, tök, paprika, paradicsom), teljes kiőrlésű kenyérfélék, valamint jó minőségű zöld levek, Super Greens, Green Magma, könnyen emészthető, teljes értékű növényi fehérjék (Hemp protein), jó minőségű omega 3-6-9 zsírsavak, könnyű fehér húsok, rendszeres mozgás szükséges.

Jó vércukor kontroll mellett (HBA1C kevesebb, mint 7%) az UKPS vizsgálat eredménye szerint tíz év távlatában az infarktusos megbetegedések 15%-os, míg a szem és a vese betegségek kialakulásának 24%-os csökkenése volt megfigyelhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Depresszió elleni táplálékok
  2021-04-14 09:01:55, szerda
 
  Az, hogy milyen ételeket veszünk magunkhoz, nagyban meghatározza a mentális egészségünket. Számos tanulmány számolt már be arról, hogy egyes táplálékok csökkenthetik a depresszió kialakulásának esélyét, illetve tünetei súlyosságát.

Egyes táplálékok hatással vannak az agyban termelődő ,,vegyi anyagokra", például a szerotonin termelődésére, amelynek kiemelkedő szerepe van a hangulat fokozásában. A szerotonin elsősorban nem az agyban, hanem jelentős százalékban a gyomor és a béltraktusban termelődik.

Tudományos kutatások igazolják, hogy azoknál az embereknél, akik a mediterrán térségben élnek, vagy máshol, de jellegében hasonló ételek kerülnek az asztalukra, azaz sok zöldséget, gyümölcsöt, olívaolajat, fűszernövényeket, halat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, mintegy 20 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki náluk depresszió, mint azoknál a személyeknél, akik nem egészségesen étkeznek.

A mediterrán étrend leginkább olyan táplálékokat tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. Ilyenek például a halak és a zöld leveles zöldségek, növényi olajok. A mediterrán étrend nem tartalmaz feldolgozott élelmiszereket, ez azért fontos, mert ezek a termékek hozzájárulnak ahhoz, hogy gyulladás keletkezzen a szervezetben, illetve depresszió alakuljon ki és a meglévő tünetek súlyosbodjanak.

A gyulladást keltő élelmiszereket már csak azért is hanyagolni kellene, mivel ezek a táplálékok számos olyan betegség kialakulásáért felelősek, mint például szívbetegség, cukorbetegség, ízületi gyulladás, rákos megbetegedések vagy akár Alzheimer-kór.

Milyen ételek segíthetnek a gyulladás csökkentésében, megszüntetésében és ez által a depresszió kialakulásának megelőzésében? A tanulmányok azt mutatják, hogy az olajos halak, mint a lazac, a makréla, a szardella, a szardínia és a hering nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, melyek csökkentik a gyulladást a szervezetben és egyúttal a depresszió tüneteit is enyhítik.

Az olyan erjesztett, probiotikus táplálékok, mint a kefir vagy a savanyú káposzta számos jó baktériumot tartalmaz, melyek segítenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában. Mivel az elfogyasztott táplálékok hatással vannak a hangulatunkra, így a probiotikumokról is elmondható, hogy hozzájárulnak a hangulatszabályozáshoz.

A gyulladás elleni küzdelemben segítségünkre lehetnek a gyümölcsök és a zöldségek is, hiszen ezek jelentősen hozzájárulnak a gyulladás csökkentéséhez, mindemellett antioxidánsokban is bővelkednek, amelyek védik a sejteket a gyulladástól és az általa okozott károsodásoktól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Immunerősítés
  2021-03-29 23:50:42, hétfő
 
  Mindig, mindenhonnan azt hallhatjuk, ha az immunrendszerünk rendben van, egészséges, akkor kicsi az esélye a betegségek kialakulásának. És ebben van valami, van valóságalapja ennek a tézisnek, hiszen egy erős immunrendszer nagyon hatékonyan meg tud küzdeni a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. Cikkünkben néhány olyan táplálékot és kiegészítőt sorolunk fel, melyek révén mi magunk sokat tehetünk annak érdekében, hogy erősebb és hatékonyabb legyen a védelmi rendszerünk.

A zöld leveles zöldségek segítenek az immunrendszer megerősítésében, hiszen tele vannak antioxidánsokkal, mikrotápanyagokkal és klorofillal. Ezek mind-mind segítenek, hogy a sejtjeink erősek és egészségesek maradjanak. Az immunrendszer sejtjeire is pozitívan hatnak, így sokkal jobban képesek lesznek a kórokozókkal szembeni védekezésre.

A zöld leveles zöldségek közül kiemelkedik a brokkoli, amely nemcsak az immunrendszer megerősítését segíti, hanem a benne található szulforafán nevű vegyület a rákos sejtek ellen is hat.

A bodzát mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a bodzaszörp mindenkinek ismerős. Olyan gyógynövény, amely hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez, hiszen nagyon sok antioxidáns C-vitamint tartalmaz. Mindemellett az influenza és a megfázás tüneteit is enyhítheti, és mindkét betegség lefolyását megrövidíti, hiszen a bodza gyulladást csökkent és enyhíti a felső légúti betegségek tüneteit is.

A gombák gyógyító hatásaival sokáig nem foglalkoztak hazánkban, azonban az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, hiszen számtalan kutatás igazolja, hogy a gombák gazdag forrásai a poliszacharidoknak, melyek kiemelt gyógyító hatással rendelkeznek. A poliszacharidok megnövelik a T-sejtek számát, így a védelmi rendszerünk sokkal hatékonyabban képes megbirkózni a kórokozókkal szemben.

Az immunrendszer fokozásában előkelő hely jut a gyömbérnek. Egy gingerol nevű anyagot tartalmaz, amely szintén gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

A fokhagyma is segíthet az immunrendszer megerősítésében, hiszen allicintartalma baktérium- és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. Az egészséges keringés fontos, márpedig a fokhagyma egy természetes vérhígító és még a vér áramlására is pozitívan hat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógynövényként funkcionáló, vitaminokkal teli táplálékok
  2021-03-26 20:33:23, péntek
 
  Az almára vagy a padlizsánra nem gondolunk gyógynövényként, pedig nyugodtan tekinthetünk rájuk így is, hiszen olyan pozitív hatásaik vannak, melyek az egészségünk megőrzését segítik elő. Léteznek olyan nem speciális gyógynövények, gyógyító növények, melyeknek kiemelkedő szerepük lehet a magas vérnyomás csökkentésében.

A magas vérnyomás azért is veszélyes, mert ilyenkor szó szerint nyomás nehezedik az érfalakra. Az erek károsodása olyan betegségeket okozhat, mint a szív- vagy a vesebetegség, de akár még súlyos agyvérzés is kialakulhat, ami rosszabb esetben fogyatékossággal vagy halállal végződik. A magas vérnyomás elkerülésében, pontosabban monitorozásában hasznunkra lehet, ha beszerzünk egy vérnyomásmérőt, mert így mi magunk is nyomon követhetjük, hogyan alakul a vérnyomásunk, illetve azt, milyen élethelyzetekben, szituációkban emelkedik meg.

Mi magunk nagyon sok mindent tehetünk a vérnyomásunk normalizálásáért. Többek között az egészséges, tápláló ételek rendszeres fogyasztásával érhetjük el, hogy a vérnyomásunk a normál tartományban mozogjon. Cikkünkben néhány olyan gyógyító táplálék kerül terítékre, melyeknek kiemelkedő a vérnyomást szabályozó szerepük.

A zöld leveles zöldségek bizonyítottan nagyon hatásosak a vérnyomás szabályozásában, így a magas vérnyomás csökkentésében. Ebbe a csoportba tartozik többek között a spenót, a káposzta, a kelkáposzta vagy a rukkola.

A bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a szeder, az eper a bennünk található flavonoidokkal vannak jótékony hatással az erekre és a vér áramlására, amivel a vérnyomás alakulására is kedvező hatást gyakorolnak.

A vérnyomás szabályozásban a cékla is verhetetlen, hiszen nagyon jól ellazítja az ereket, így segít normalizálni a vérnyomást.

A banán nemcsak azért nagyon egészséges, mert sok rostot tartalmaz, hanem azért is, mert bővelkedik káliumban, amelynek szintén kitüntetett szerepe van a vérnyomás szabályozásában.

A fokhagyma nemcsak ellazítja az ereket és az artériákat, hanem hatékony értágító is, ezzel pedig képes szabályozni a vérnyomást. Hasonló tulajdonsága van a fahéjnak, a kakukkfűnek, a rozmaringnak és a bazsalikomnak is.

Az olívaolaj bőségesen tartalmaz egészséges zsírsavakat és polifenolokat. Ezek olyan antioxidánsok, melyek csökkentik a testben kialakuló gyulladásokat, mindez pedig hozzájárul a magas vérnyomás normalizálásához. Erre azért érdemes törekedni, mert ennek köszönhetően csökkenhet az olyan magas vérnyomásból fakadó betegségek kockázata, mint a stroke, a szívbetegség, illetve az érrendszeri betegségek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hasznos a tojás és a kolinban gazdag táplálék
  2021-03-22 22:19:24, hétfő
 
  A kolin egy létfontosságú tápanyag, amely pozitívan hat az emberi egészségre. Sok szempont miatt is az előnyünkre lehet. Mi most néhány ilyen pozitívumot sorolunk fel a cikkben.

A kolin többek között a sejtmembránok működését segíti a szervezetben. Amennyiben nem jut elegendő kolinhoz a szervezetünk, úgy a sejtmembránok megsérülhetnek, amely miatt akár súlyos és krónikus betegségek is kialakulhatnak. Amennyiben elegendő kolinban gazdag táplálékot fogyasztunk, megfelelő mennyiségű dopamin hormon termelődik a szervezetünkben. Ez a hormon nagyon hasznos, hiszen ettől a hormontól leszünk boldogok és kiegyensúlyozottak.

Számos tanulmány is született a kolinnal kapcsolatban. Megállapításra került, hogy fokozza a kognitív funkciókat, javítja a tanulási képességeket és a memóriát. Azonban ha kolinhiányban szenvedünk, a kognitív funkciók zavart szenvedhetnek és könnyebben kialakulhat akár demens állapot is.

A kolinnak igen fontos szerepe van még a homociszetinszint csökkentésében, ami nagyon lényeges, hiszen ha magas ez az érték, hozzájárulhat a szívinfarktus kialakulásához.

Az állapotos hölgyeknek is ügyelniük kell a kolinbevitelre, hiszen ha nem fogyasztanak elegendő kolinban gazdag táplálékot, a magzat fejlődési rendellenességét is okozhatja.

Az alkoholos zsírmájbetegség kialakulásában is nagy szerepe van a kolinhiánynak. Nem beszélve arról, hogyha nem fogyasztunk elegendő kolinban gazdag táplálékot, akkor akár még izomkárosodást is elszenvedhetünk.

Számos élelmiszer tartalmazza ezt az anyagot, többek között a tojás, a csirke, a marhamáj, a bab, a burgonya, illetve a halak. Amennyiben nem szeretjük vagy nem fogyasztjuk rendszeresen ezeket a táplálékokat, érdemes kiegészítők formájában magunkhoz venni, hiszen ezzel megakadályozhatjuk, hogy hiány alakuljon ki a szervezetünkben.

A kolin tehát egy létfontosságú tápanyag, amely aktívan hozzájárul az optimális egészséghez, a jó közérzethez, a mentális egészséghez, így jól tesszük, ha rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe vagy kiegészítő formájában fogyasztjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vashiány ellen - zöldségekkel
  2021-03-22 22:16:23, hétfő
 
  Szakértők szerint rendkívül fontos, hogy vasban gazdag táplálékokat is fogyasszunk, hiszen ezzel megőrizhetjük az egészségünket. A vas kulcsfontosságú tápanyag a szervezetünkben, hiszen kitüntetett szerepe van az egészséges bőr és haj fenntartásában, illetve a sejtek optimális működését is biztosítani tudja.

A cikkben olyan vasban gazdag gyümölcsökről és zöldségekről írunk, amelyek segíthetnek elkerülni a vashiány okozta kellemetlen tüneteket és a vérszegénységet.

A szervezetünkben keringő oxigén nagyon fontos, nemcsak az egészségünk megőrzése szempontjából, hiszen minél több oxigén van a szervezetünkben, annál kisebb mértékű fáradtságot érzünk csak.

A vashiány gyakori probléma az állapotos nőknél, a növekedésben lévő gyermekeknél és az idősebb személyeknél. Ez a hiányállapot nagyon sokféle és kellemetlen tünetet idézhet elő, hiszen következtében kialakulhat légszomj, fejfájás, szédülés, gyengeség vagy akár rossz étvágy. Azonban a vasban gazdag ételek rendszeres fogyasztása segíthet abban, hogy ezekhez hasonló tünetekkel ne kelljen kínlódnunk.

Az egyik remek zöldség a vasszint megemeléséhez nem más, mint a cékla. Ez a zöldség nem csupán vasat tartalmaz, hanem egyéb vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, mint például réz és kalcium.

A spenót is nagyon jó hatással lehet az egészségi állapotunkra, hiszen nemcsak vasban bővelkedik, hanem megtalálható benne nagyon sok olyan vitamin és ásványi anyag, melyek pozitívan hatnak az immunitásra, illetve elősegítik a hemoglobin-termelést, de hozzájárulnak a vérszegénység kialakulásának megakadályozásához is.

A brokkoli egy olyan szupertáplálék, amely tele van hasznos tápanyagokkal, mint például C-vitaminnal, folsavval, cinkkel, magnéziummal és természetesen vassal.

A káposzta is sok vasat tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a vérszegénység kialakulását. Ez a leveles zöldség elősegítheti a fogyást, egészségessé varázsolhatja a bőrt, szabályozza a vércukorszintet és még a testünk méregtelenítésében is segédkezik.

A gránátalma szintén tele van értékes rostokkal, vitaminokkal és vassal. Nemcsak a vas-, hanem a C-vitamin-tartalma is jobb vérképet eredményezhet. De a narancs és az alma is segíthet a szervezetünkben megemelni a vas szintjét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Legjobb rákpusztító ételek
  2021-03-19 15:39:14, péntek
 
  Több tanulmány is támogatta a mérhetetlen jótékony hatásait a gyümölcsöknek a rákkal szemben. Egy összefoglaló 206 tanulmányról arra az eredményre jutott, hogy magasabb a zöldség és gyümölcs bevitel összefüggésbe hozható a rák kisebb kockázatával a tüdőkben, a végbélben, a gyomorban, a hasnyálmirigyben és a szájüregben.

Egy Kaliforniában levezetett tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a nőknél a rák visszatértének kockázata a felére csökkent, amikor elkezdtek nagy mértékben zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani és ezt rendszeres mozgással is támogatták.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói pedig azt találták, hogy a gyümölcsök magas bevitele retardációt váltott ki a rákos sejtek burjánzásában, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsök segíthetnek lelassítani a rákos sejtek szaporodását.

1) Ananász
A bromelain enzim, ami az ananászban található például képes arra, hogy károsítsa a védelmező réteget a tumorokon. Ez megtalálható a gyümölcs törzsében és húsában is. Emellett támogathatja a DNS megjavítását és a sejtek normális növekedését. Emellett pedig a rákpusztító tulajdonságai mellett segíti a normális sejteket egészségesnek és erősnek maradni.

2) Alma
A procyanidin, ami az almában található segít kiváltani az apoptózist vagy a természetes halált a rákos sejteknél. Az alma héja tartalmaz egy olyan anyagot, amit triterpenoidnak neveznek és nagyon hatékonyak abban, hogy megakadályozzák a rákos sejtek növekedését, főként pedig az alábbiak növekedését :
- Máj
- Vastagbél
- Mellrák

Ez a legfőbb ok arra, hogy megegyük az almák héját, miután alaposan megmostuk azt.

3) Szőlő
Egy klinikai rákkutatás bizonyítékot talált arra, hogy a szőlőmag kivonat megöli a leukémiás sejtek háromnegyedét, azzal, hogy kiváltja a JNK nevű fehérjét, ami előidézi az apoptózist a rákos sejtekben. A rezveratrol nevű antioxidáns, ami a szőlő magjában található, szintén elősegítheti a rákos sejtek természetes halálát a rák alábbi fajtáinál:
- Tüdő
- Bél
- Bőr
- Mell
- Gyomor
- Prosztata

A szőlőmag kivonat és a rezveratrol többféle étrendkiegészítőben is megtalálható a terápiás tulajdonságai miatt.

4) Banán
A banán némelyik összetevőjét hatékonynak találták a leukémiás és máj rákos sejtjeinek további fejlődésének megelőzésében. A banán nagymértékű fogyasztása összefüggésbe hozható volt még az alábbi rákfajták csökkenésével :
- Végbélrák
- Agydaganat
- Leukémia
- Nyelőcső rák
- Szájüregi rák

Emellett gazdag káliumban, ami jót tesz az izmoknak és a szívnek.

5) Citrusfélék
A citrusfélék kiváló forrásai a C-vitaminnak. Emellett kiemelkedő forrása a folsavnak, az élelmi rostoknak, a káliumnak és a béta-karotinnak. A citrusfélék jótékony hatással vannak az alábbi rákfajtákkal szemben:
- Gyomorrák
- Szájrák
- Gégerák
- Torokrák

Tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy a citrusfélék hatékonyak a szívproblémákkal, az idült izületi gyulladással és az epekővel szemben is. Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a citrom rendelkezik rákharcos tulajdonságokkal. Mivel a citrom tartalmaz C-vitamint, ami már önmagában is egy rákharcos anyag ás a citrom kivonat pedig csak a rosszindulatú sejteket támadja meg és nem nyúl az egészséges sejtekhez.

6) Bogyósgyümölcsfélék
Ezek az édes bogyógyümölcsök hatékony rákellenes anyagokat tartalmaznak. Egy egerekkel végzett kutatás szerint a fekete málna az alábbi rákos sejteket csökkentette:
- Szájrák
- Nyelőcsőrák
- Vastagbél rák

A bogyósok meggátolták a tumorok széles spektrumát attól, hogy azok létesüljenek és letelepedjenek. A bogyósgyümölcsök tartalmaznak ellagsavat, ami meggátolja a tumorfejlődést.

Az áfonya az egyik legerősebb antioxidánsforrás. A fitokemikáliák, amik benne találhatóak rákharcos anyagok. Emellett pedig gazdag forrása a hatékony antioxidánsoknak, mint például a rezveratrolnak.

Az eper szintén magas forrása az antioxidánsoknak, a folsavnak és a C-vitaminnak is. Bizonyítottan csökkentik a nyelőcsőrák kockázatát. Egy bögre eper tartalmazza a C-vitamin napi ajánlott bevitelének 100%-át.

7) Gránátalma
A gránátalma gazdag antioxidánsokban, tanninokban és flavonoidokban, amik felhívták a kutatók figyelmét a gyógyító tulajdonságaira. A kivonat megelőzi az alábbi rákfajták növekedését:
- Mellrák
- Prosztatarák
- Vastagbélrák
- Tüdőrák
Klinikai kutatás biztos bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a gránátalma antikarcinogén.

8) Kiwi
A kiwi jólismert C-vitamin forrás, mennyisége megegyezik a narancsban található C-vitamin tartalommal. Emellett erős antioxidáns hatása is van. A C-vitamin megakadályozza a szabad gyökök által okozott károsodást. Találhatóak benne flavonoidok és carotenoidok, amik megvédik a DNS-t a károsodástól vagy az oxidációs stressztől, ami a rák. Mivel tele van vitaminokkal, ezért egy erős immuntámogató. Bebizonyítja a gyógyításban való hatékonyságát az alábbi rákfajtáknál:
- Májrák
- Gyomorrák
- Mellrák
- Tüdőrák

A kiwi kivonata meggátolja a rákos sejtek sejtburjánzását. Emellett pedit a cathecin , ami egy fitokemikália, segít megelőzni a rákot és csökkenteni a rákőlő anyagok méregtartalmát.

9) Szúrszop
Brazíliában van egy fa, amit Graviolának neveznek. A szúrszop tüskés, zöld gyümölcsöt tartalmaz, ami megöli a rákos sejteket 10 000-szer jobban, mint a kemoterápiás gyógyszerek, az egészséges sejtekre veszélyes mellékhatások nélkül. A fa kivonata jól megválasztva, csak a rosszindulatú sejteket öli meg 12 rákfajtánál, beleértve a :
- Vastagbélrákot
- Tüdőrákot
- Prosztatarákot
- Mellrákot
- Hasnyálmirigyrákot

Konklúzió:
A dietetikusok azt ajánlják, hogy fogyasszunk friss gyümölcsöt annak érdekében, hogy magasabb szintű védelemhez jussunk a rákpusztító anyagok segítségével. Az ajánlott rákharcos ételek jó, ha kiteszik az étel kétharmadát, tartalmazva gyümölcsöt, zöldséget és egyharmad rész húst. A gyümölcsök rendszeres fogyasztásával a rák kockázata jelentősen csökkenhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A halolaj és az omega-3 zsírsavak fokozzák az immunitást
  2021-03-09 20:49:25, kedd
 
  A halolajnak nagyon fontos szerepe van az egészség megőrzésében, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat is, amely javítja az immunrendszer működését. Hogyan? Ez a vegyület hatással van a sejtmembránokra, köztük a fehérvérsejtekre.

A szervezetünk bonyolultan működik. A sejtek, a sejtmembránok és a külső környezet kommunikál egymással. A membránok nélkül a sejtek elveszítik a víz- és a tápanyagmegtartó képességüket, de kommunikálni sem tudnak egymással.

A sejt membránjai olyan zsírsavakból állnak, melyek főképpen az étrendünkből származnak. Éppen ezért a sejthártyák összetételét nagyban befolyásolják azok a táplálékok, melyeket elfogyasztunk.

Az omega-3 zsírsavak nemcsak a sejtmembránok egészségének megőrzésében játszanak kulcsszerepet, hanem az egész védelmi rendszerünkre hatást gyakorolnak. A halolaj szabályozza a fehérvérsejtek génexpresszióját, amely a megfelelő immunfunkciók szabályozásában vesz részt.

A gyulladás alapvetően negatívan hat az immunrendszerre, ám a halolaj hatására csökkenhet a mértéke, illetve meg is szűnhet. További előnye, hogy elősegíti, hogy az immunsejtek kommunikációja zavartalan legyen, ami szintén pozitívan hat az immunrendszer működésére.

A halolaj EPA-t és DHA-t tartalmaz. Ezeket az emberi szervezet prosztaglandin nevű vegyületekké alakítja át, melyeknek nagyon sok feladata van, köztük a gyulladás szabályozása. A prosztaglandinok segítenek még a vérnyomás szabályozásában, de a szív, a vese és az emésztés megfelelő működését is biztosítják.

Az emberi szervezetben az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya is befolyásolhatja a gyulladásos választ. A két zsírsav arányát főleg az étrendünk milyensége határozza meg. Nagyon fontos, hogy ez a két zsírsav egyensúlyban legyen egymással, mert ha nem így van, akkor az immunrendszer sem fog kielégítően működni.

Az omega-3 zsírsavak sokféleképpen is támogatják a testünket, és segítenek a fittségünk és az egészségünk megőrzésében. Kutatások igazolják, hogy pozitív hatással vannak testedzést követően az izmok regenerálódására, illetve a teljesítmény növelésében is kiemelkedő szerepet játszanak.

Összességében elmondható, hogy az omega-3 zsírsavnak és a halolajnak nagyon sok egészségügyi előnye van, többek között ilyen az immunrendszer támogatása és egészségének fenntartása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az immunrendszerünk hálás lesz, ha ezeket fogyasztjuk
  2021-02-27 23:32:10, szombat
 
  Az immunrendszernek sok és összetett feladata van. Elsősorban az a feladat hárul rá, hogy megvédjen bennünket az olyan kórokozóktól, mint a gombák, a baktériumok, a vírusok és egyéb paraziták. Az immunrendszerünknek mindig ébernek kell lennie, hiszen a megfelelő működése kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából. Tudnia kell, hogy mely mikroorganizmusok károsak és melyek hasznosak, azaz mely betolakodók ellen kell, és mely ellen nem szükséges támadást indítania.

Az immunrendszerünk akkor betegszik meg, ha a szervezetünk nem kap elegendő tápanyagot, illetve ha méreganyagokkal terheljük magunkat. Ilyen toxinok lehetnek a cigarettában és az alkoholban, de más forrásokból is bekerülhetnek a szervezetünkbe. Fontos, hogy rendszeresen mozogjunk és egészséges táplálékokat fogyasszunk, hiszen immunrendszerünk csak ebben az esetben képes kielégítően működni.

Az immunrendszer működését a citrusos gyümölcsök is támogatják, melyek sok antioxidáns vitamint tartalmaznak. A C-vitamin elősegíti a fehérvérsejtek termelését, ezeknek kulcsfontosságú szerepük van a fertőzések leküzdésében.

A brokkoli nagyon sok értékes tápanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Megtalálható benne az összes antioxidáns vitamin, azaz az A-, a C- és az E-vitamin, emellett rostban is gazdag, így az egyik legegészségesebb zöldség címet is megszerezte magának.

Az immunrendszer másik nagy barátja a fokhagyma, rendszeres fogyasztásával nemcsak a vérnyomásunk normalizálódhat, de a keringésünk is sokat javulhat, hiszen ez a gyógynövény megakadályozza az artériák merevségét és keménységét, ami sok esetben oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A fokhagyma immunerősítő hatását a benne található allicin nevű vegyületnek köszönheti.

A védelmi rendszerünk számára hasznos lehet az is, ha legalább a téli hónapokban kúraszerűen gyömbért is fogyasztunk. Én sokféleképpen készítem. Főzök belőle teát, rendszeresen reszelek egy keveset a salátámba, de egy remek keveréket is szoktam csinálni, amit a téli hónapokban ki nem hagynék sohasem.

Így készítem el az immunerősítő gyömbéres finomságot: Egy tálban összekeverek 8-10 evőkanál mézet, ehhez reszelek 4-5 gerezd fokhagymát, és egy nagyobb darab meghámozott gyömbért is mellé reszelek. Ezt követően egy-egy késhegynyi fahéjat, kurkumát és egy csipet fekete borsot is adok hozzá. Valamikor cseppentek hozzá még egy frissen facsart citromlevet, így természetesen a citrom értékes rostjai is az üvegbe kerülnek.

A keveréket bárki ízlésének megfelelően elkészítheti. Kurkumát ne használjanak azok, akik valamilyen gyógyszert szednek, illetve a gyomor és emésztési panaszokkal küzdők hanyagolják a fekete borsot is. Én egész télen eszem ezt a keveréket, persze kisebb szüneteket mindig tartok.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/116 oldal   Bejegyzések száma: 1159 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 116 db bejegyzés
e év: 1277 db bejegyzés
Összes: 42235 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1574
  • e Hét: 8917
  • e Hónap: 25964
  • e Év: 260488
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.