Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/157 oldal   Bejegyzések száma: 1566 
Zsírégető táplálékok és italok
  2022-11-25 22:25:02, péntek
 
  Vannak olyan táplálékok és italok, amelyek felgyorsítják az anyagcserét és a zsírégetés folyamatát, ezek a hatások pedig pozitívan befolyásolják a testsúlycsökkenést. A cikkben most olyan italokat és táplálékokat mutatunk be, amelyek zsírt is égetnek.

Az anyagcserére pozitívan hat a zöld tea, amely koffeint és antioxidáns polifenolt, azaz katekint tartalmaz. Ez a tea serkenti a zsírégetést, de emellett a méregtelenítő folyamatokat is beindítja az antioxidáns összetevőknek köszönhetően.

A kelkáposzta is nagyon egészséges, többek között azért, mert szabályozza a vércukorszintet. Amennyiben a vércukorszint ingadozó, úgy ez megnöveli a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulásának az esélyét.

A lime C-vitaminban, rostban, ásványi anyagokban és antioxidáns fitonutriensekben gazdag. Az antioxidáns hatás segíti a sejtek megfelelő működését és megtámogatja a táplálékok lebontását, illetve a zsírlerakódások megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A chiamag rendkívül hatékony módon csökkenti a magas vércukorszintet és a szérumlipidszintet. Mivel nagyon sok rostot tartalmaz, így megakadályozza a zsírsejtek lerakódását és ezzel együtt a drasztikus hízást. A chiamag ezen kívül serkenti az anyagcserét, méghozzá a gyulladás csökkentésével és az inzulinérzékenység fokozásával.

A grépfrút nagyon sok antioxidáns C-vitamint tartalmaz és kiemelkedő a hidroxi-citromsav tartalma is, amelynek szintén szerepe van a zsírsejtek csökkentésében, ezáltal az elhízás megelőzésében.

Zsírt akkor is égethetünk, ha rendszeresen fogyasztunk brokkolit. A brokkoli rostot, A-vitamint, C-vitamint, K-vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és omega-3 zsírsavakat tartalmaz nagy mennyiségben. A brokkoli aktívan részt vesz az LDL-koleszterin-szint csökkentésében, illetve antioxidáns tulajdonságai segítenek a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében. Mivel a méreganyagok jelenléte a szervezetben meggátolja a zsírégetést, így a brokkoli rendszeres fogyasztása csakis az előnyünkre válhat.

A paradicsom javítja a metabolikus egészséget, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz likopint, amely nemcsak gyulladást csillapít, de az anyagcsere fokozásában is aktívan részt vesz és még a rossz koleszterin szintjét is csökkenti.

A spenót nagyon sok élelmi rostot tartalmaz, ami növeli a telítettségérzetet, a jóllakottság érzését. Ha spenótot ebédelünk rendszeresen, nem kell tartanunk az elhízástól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A mentális egészség segítője
  2022-11-25 22:17:03, péntek
 
  A mentális egészség segítője - omega-3 zsírokban gazdag halolaj

A halolaj nem tartozik a kedvenceim közé, viszont amióta tudom, hogy mennyire egészséges, rendszeresen fogyasztom. Habár jobban kedvelem a halételeket, mint magát a halolajat, azért évente kúraszerűen halolajat is fogyasztok.

A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag. Ezek többszörösen telítetlen zsírok, amelyek nagyon hatékonyak és fenn tudják tartani a mentális egészséget is. Kétféle omega-3 zsírsav van a halolajban, az egyik a DHA, a másik pedig az EPA. Ez a két tápanyag csakis a halolajban és a halakban van jelen, így aki nem fogyaszt ilyen táplálékokat, nem juttatja a szervezetét ezekhez a hasznos tápanyagokhoz, és ily módon megvan az esélye a mentális és a kognitív hanyatlásnak.

Az omega-3 zsírsavaknak köszönhetjük, ha az agyunk egészséges és jól működik, hiszen ezek biztosítani tudják az agyi egészséget, illetve a normális agyi funkciókat. Hogy miért? Mind az EPA, mind pedig a DHA nagy szerepet játszik abban, hogy az agysejtek közötti kommunikáció tökéletes legyen.

Amennyiben alacsony a szervezetben az omega-3 zsírsavak szintje, ez jelentősen fel tudja gyorsítani az agyi öregedést és az agy működését is gátolhatja, illetve az agyi egészség is hanyatlani kezd.

A halolaj akkor is nagyon hasznos lehet, ha valakinél már megállapították az Alzheimer-kórt, azaz a mentális és a kognitív hanyatlás már kezdetét vette. Az omega-3 zsírsavak ugyanis javítják a kognitív képességeket, így a memóriára is pozitív hatást gyakorolnak.

A halolaj-kiegészítők rendszeres fogyasztása tehát nagyon fontos és hasznos lenne. Legfőképpen az EPA-ra van nagy szüksége az agynak, mivel ez a vegyület nemcsak a memóriára hat pozitívan, hanem még a depresszió megelőzésében is a segítségünkre lehet.

Az omega-3 zsírsavak két módon is enyhíthetik a depresszió tüneteit, egyrészt csökkentik a szervezetben a gyulladást, amely az egyik kockázati tényezője a depressziónak; másrészt fokozni tudják a szerotoninszintet, amely pedig a jó hangulatért felelős hormon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ösztrogénhiány ellen
  2022-11-23 21:38:25, szerda
 
  Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormon. Akkor beszélünk ösztrogénhiányról, amikor alacsony ennek a hormonnak a szintje. Ez az állapot általában a menopauza időszakában szokott előfordulni. Nagyon fontos, hogy elkerüljük ennek a hormonnak a hiányát, mivel nagyon súlyos egészségügyi gondokat okozhat.

A gyulladáscsökkentő étrend a legjobb módszer arra, hogy elkerüljük az ösztrogénhiányos állapotot. Kerüljük a feldogozott élelmiszereket, illetve az úgynevezett rossz zsírokat is. Ezek helyett fogyasszunk magas keményítőtartalmú zöldségeket és alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket. Ebbe a csoportba tartoznak a citrusos gyümölcsök, a bogyós gyümölcsök, az avokádó, az alma. Próbáljuk meg a jó zsírokat beilleszteni az étrendünkbe, ide tartoznak a halak, az olívaolaj vagy az olajbogyó, illetve a magvak és a diófélék.

A testmozgásnak is nagy szerepe van a hormonális egyensúly megteremtésében. Ennek hatására a méreganyagok kiürülnek a szervezetből. Az alacsony intenzitású testmozgásra összpontosítsunk, ilyen például a gyaloglás, a tánc, a kerékpározás.

A lenmag is hasznos lehet alacsony ösztrogénszint esetén, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz fitoösztrogéneket, és ezzel csökkenhetjük nemcsak az ösztrogénhiány, hanem a menopauza kellemetlen tüneteit is. A lenmag ráadásul gazdag omega-3 zsírsavakban is, amelyek csökkentik a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rákos betegségek kialakulásának esélyeit. A lenmagot könnyen beépíthetjük az étrendünkbe: belekeverhetjük a reggeli zabpelyhünkbe vagy a turmixitalunkba is.

Amennyiben túl sok cukrot fogyasztunk, akkor ez is oka lehet a hormonális egyensúlyhiány kialakulásának. A fehér lisztnek is van egy ilyen hatása, így nagyon jól tesszük, ha csökkentjük a cukorbevitelt, illetve a teljes kiőrlésű táplálékok fogyasztására koncentrálunk. Próbáljuk meg elkerülni a túl sok szénhidrát fogyasztását is, mivel ez is felborítja a hormonok egyensúlyát. Ellenben fehérjét és cinkben gazdag táplálékokat ehetünk, ugyanis ezek is ösztönzik az ösztrogénszint emelkedését. A legjobb, ha sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű táplálék szerepel az étrendünkben.

Egyes gyógynövények is sokat segíthetnek, amennyiben ösztrogénhiányban szenvedünk. A fürtös poloskavész olyan vegyületekben bővelkedik, amelyek ösztönzik az ösztrogéntermelést. A vöröshere izoflavonokat tartalmaz, amelyek szintén jó hatással vannak az ösztrogéntermelésre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A hajdina csökkenti a cukorbetegség kockázatát
  2022-11-23 19:37:07, szerda
 
 



A fitonutriensekben gazdag hajdina csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

A hajdina egy táplálkozási erőműnek is tekinthető, ráadásul gluténmentes is, így azok is bátran fogyaszthatják, akik gluténérzékenységben szenvednek. A hajdina gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyek az emésztőrendszerre is pozitív hatást gyakorolnak. Az immunrendszer mintegy 75%-a az emésztőrendszerben található, így nagyon hasznos, ha rendszeresen fogyasztunk hajdinát, mivel prebiotikus hatással rendelkezik, így segítve fenntartani a bélflóra egyensúlyát.

A PCOS a policisztásovárium-szindróma rövidítése, amely sok nő számára jelent és okoz kellemetlenséget és fájdalmas tünetet. A PCOS tünetei közé tartozik a gyomor- és kismedencei fájdalom, a hasi fájdalom, a hajhullás és az akne. Mivel a hormonális egyensúly felborul, így túl sok inzulin kerül a véráramba. Azonban a hajdinában található inozitol segít szabályozni mind az anyagcserét, mind pedig a vércukorszintet. A hajdina ezen kívül a glikogéntermelést is elősegíti, ami szintén csökkenti a PCOS tüneteit.

A hajdina nagy mennyiségben tartalmaz rutint, bioflavonoidokat és kvercetint. Mindhárom összetevő segít az erek megerősítésében. A normális véráramlás és keringés kulcsfontosságú az egészséges bőr fenntartásában. A bioflavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek javítják a keringést és csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást is.

A hajdina nemcsak kevés zsírt, hanem kevés kalóriát is tartalmaz, ellenben nagyon sok magnézium található meg benne, amely segít a normál csontozat, idegrendszer és energiaszint fenntartásában is.

A hajdina gazdag forrása még a B-vitaminoknak, a vasnak, a cinknek és a fitonutriensek közül a rutinnak is, amely segít csökkenteni a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatait is.

A magas koleszterinszint nemcsak stroke-ot, szívinfarktust, hanem tüdőproblémákat is okozhat. A hajdina segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, mivel alacsony a zsírtartalma és bővelkedik oldható rostokban, amelyek mintegy felszívják a felesleges koleszterint.

A hajdina más tápanyagban is gazdag, például rézben, B-vitaminokban, folátban, pantoténsavban, tiaminban és kolinban. A réznek a vörösvértestek termelésében van nagy szerepe, illetve az immunrendszer megfelelő működését is biztosítani tudja. A niacin segíti a vérkeringést és csökkenti a gyulladást. A folát pedig erősíti a csontokat, míg a kolin olyan neurotranszmittert termel, amely a megfelelő motoros funkciókat és a jó memóriát biztosítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tüdőtisztító ételek és a COPD
  2022-11-07 11:57:36, hétfő
 
 



Sokat hallunk nap, mint nap a tüdőrák kockázati tényezőiről és kevesebbet egy sokkal gyakoribb állapotról, a COPD-ről.

A COPD (chronic obstructive pulmonary disease) azaz a krónikus obstruktív légúti betegség két állapot kombinációja: emfizéma (tüdőtágulat) és krónikus obstruktív bronchitis. Mindkét állapotot valamely tüdőkárosító hatás (pl. dohányzás) okozza.

A COPD nem csak dohányosokban alakulhat ki, a betegség során a tüdő károsodik és csökken az oxigén felvevő képessége.

Ha a tüdő nem dolgozik teljes kapacitással, bizonyos tünetek jelennek meg, melyeket azonban nem olyan könnyű felismerni. Mivel a COPD egy progresszív betegség, kezelés nélkül nem lassítható a folyamat, több fejlett országban ez a 4. leggyakoribb halálok (pl. USA). Rendkívül fontos a korai felismerés.

Az alábbiakban 7 olyan tünetről írok, melyek jelezhetik, hogy valami gond van a tüdő működésével.

1, Megrövidült légzés

Nagyon sok ember, amikor elkezdi tapasztalni a megrövidült légzés tüneteit, azt gondolja, hogy ez természetes, a ,,korral jár", és nem tesznek semmit annak érdekében, hogy orvosolják a panaszokat. Az a típusú tüdőkárosodás, mely a COPD-t okozza, nem visszafordítható, a legtöbb, amit tehetünk az, hogy lassítjuk vagy megállítjuk a folyamatot. A COPD megelőzésének és a légzésfunkció fenntartásának legjobb módszere a fizikai aktivitás növelése. Tehát a legrosszabb, amit tehetünk, ha csökkentjük a mozgást.

2, Gyakori és súlyosbodó köhögés

Bizonyos időközönként szinte mindenki elkap valami olyan betegséget, mely köhögéssel jár, azonban ha ez egyre gyakoribb vagy hosszabb ideig tart vagy krónikussá válik, fel kell keresni egy specialistát. COPD során begyulladnak a hörgők és a kis zsákocskák, az alveolusok, melyek kitöltik a tüdőt, csökkentve azok rugalmasságát és hajlékonyságát. Amikor mindez bekövetkezik, a légutak fala elvékonyodik és több nyálkát termel, ami eltömíti azokat.

Ekkor olyan váladékos köhögést tapasztalunk, ami általában influenza során szokott előfordulni, azonban az influenza más tünetei nem jelentkeznek. Ez a felköhögött, színes (sárga, zöld, véres) váladék a jele annak, hogy valami nincs rendben a tüdőben.

3, Reggeli fejfájás

A COPD egyik legérdekesebb jele a reggeli fejfájás egy végigaludt éjszaka után. Ennek oka az lehet, hogy a COPD-s beteg nem tudott elég mélyen lélegezni alvás közben, ezért széndioxid halmozódott fel szervezetében. A széndioxid hatására az agyban lévő erek kitágulnak és ez okozza a fejfájást.

A legtöbb ember nem kapcsolja össze a fejfájás tünetét a COPD-vel, ehelyett külön kezeli azt. Azonban, ha a fejfájást tényleg a COPD és az alacsony oxigén szint okozza, a fejfájás nem fog elmúlni.

4, Bedagadt bokák

A COPD előrehaladott stádiumban szívbetegséggel párosul, mert a keringési rendszer nem kapja meg a normál működéshez szükséges mennyiségű oxigént. Ekkor a keringésben felhalmozódik a folyadék, aminek hatására megdagadnak a bokák és a lábak. A tüdő egyre rosszabbul működik, a szervezet azon képessége, hogy ezt kikompenzálja romlik és a szív nem tud elég erősen pumpálni. Amikor a szív már nem tud elég vért pumpálni a májba és a vesékbe, azok nem tudják ellátni alapvető funkciójukat, eltávolítani a méreganyagokat és a folyadékot. Ennek eredménye az ödéma.

5, Alvási nehézség

A fekvés arra ösztönzi a tüdőt, hogy erősebben működjön. Sok COPD-s beteg azt találja, hogy gondja van a mély alvással, de közülük sokan nem ismerik fel, hogy ennek a tüdő az oka. A COPD-ben szenvedő betegeknek az alvás nem könnyű dolog, mert sokszor éjszaka is köhögnek, ami felébreszti őket vagy megszakítja a mély alvást. A COPD és a rossza alvás kapcsolata meglehetősen bonyolult, ráadásul sok COPD-s betegnél tapasztalható a reflux is. Fontos, hogy ha valaki nehezen alszik, éjszaka légzési nehézségei vannak, a köhögés zavarja az alvásban, reggel fáradtan, gyengén ébred, esetleg fája a feje, keresse fel orvosát.

6, Hordó mellkas

A krónikus gyulladás hatására a tüdő megnagyobbodik és lefele nyomja a rekeszizmot, megnehezítve annak normális működését. A mellkas megnagyobbodik, a bordaközi, a nyaki és a mellkasi izmok meggyengülnek. Amikor ez bekövetkezik a COPD-s betegek állandóan megpróbálják ezt kompenzálni ülés közben úgy, hogy a kezüket a térdükre rakják. Ez a póz stabilizálja a mellkast és a vállakat, ezáltal könnyebben tudják használni a légző izmaikat.

7, Az ujjak és az ajkak elkékülése

Amikor a vér nem tartalmaz kellő mennyiségű oxigént, az ajkak és az ujjak kékes, szürkés tónusúvá válnak. A vérrel teli oxigén piros, míg a kevesebb oxigén tartalmú ér kékes és sötétebb. Ez a cianózisnak nevezett állapot akkor lép fel, ha a vér oxigén szintje 90% alá csökken.

Magyarországon ma 3,5 millió aktív dohányos van, így nem meglepő, hogy kb. félmillió COPD-s beteggel számolhatunk. Ezeknek a betegeknek azonban csak kb. az egy negyedét kezeljük, a többiek nincsenek diagnosztizálva, azaz nem is tudják, hogy ők már COPD-s betegek. Pedig A TÚLÉLÉS KULCSA A DOHÁNYZÁS ELHAGYÁSA MELLETT A KORÁN ELKEZDETT SZAKSZERŰ KEZELÉS. Mert ez a betegség alattomosan alakul ki, visszafordítani nem tudjuk, legfeljebb megállíthatjuk, vagy lassíthatjuk a progresszióját.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A konyhában már remekeltek, de az egészségünket is védik
  2022-11-05 13:23:50, szombat
 
  Nagyon sok olyan gyógy- és fűszernövény megtalálható a konyhánkban, amelyek remek ízt kölcsönöznek az ételeinknek. Nem is gondolnánk róluk, hogy nemcsak húsok fűszerezésére és levesek ízesítésére használhatjuk őket, hanem bizony nagyon hasznosak lehetnek az egészségünkre nézve is.

A fűszerek és a gyógynövények minden gond nélkül hű barátaink és társaink lehetnek. Amikor azt érzem, hogy valamilyen betegség bujkál bennem, első gondolatom soha nem a gyógyszer, és soha nem az az első lépés, hogy elmegyek a háziorvoshoz. Nem is igazán tehetjük ezt meg a mostani időben, hiszen a keserű igazság az, hogy egyes háziorvosok manapság remekül tudnak ,,távgyógyítást" alkalmazni, illetve az is előfordul, hogy egy hetes próbálgatás után még csak a telefont sem veszik fel.

Nem is tudom, mi lenne velem, ha nem ismerném a gyógynövények csodás hatásait és csakis az orvosra kellene támaszkodnom, akit még telefonon sem lehet elérni. Ha szűrővizsgálatra kérek beutalót, akkor körülbelül száz kérdést tesz fel, hogy nekem miért van arra szükségem.

Természetesen ilyenkor ott a magánrendelés lehetősége, de azt ugye anyagilag is győzni kell, nem mindenki engedheti meg magának. Azt gondolom, ez egy külön cikk témája lesz majd egyszer, most viszont szeretném bemutatni Önöknek azokat a csodás gyógynövényeket és fűszereket, melyeket nemcsak a konyhai tevékenységeink alatt használhatunk, hanem a gyógyításunkat is támogathatják, ha körültekintően alkalmazzuk azokat.

A fokhagyma manapság olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy a világ minden konyhájában használják. Már az ókori Egyiptomban is ezt a gyógynövényt adták a piramist építő munkásoknak, hogy elegendő energiájuk legyen a kemény fizikai munkához. Görögországban pedig az olimpiai sportolóknak adták, hogy nagyobb erővel rendelkezzenek, és fokozhassák a teljesítményüket.

Nem véletlen ilyen népszerű a fokhagyma, hiszen rákellenes, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásokkal is rendelkezik. Használhatjuk torokgyulladás csökkentésére, köhögésre, a nátha és az influenza tüneteinek enyhítésére. Remekül csökkenti a koleszterinszintet és a vérkeringésünknek is jót tesz, ha néha-néha beiktatunk egy-egy fokhagymakúrát.

A fahéj is nagyon népszerű világszerte, már az ókori Egyiptomban sem volt ismeretlen az emberek előtt. A sárgás-barnás színű fűszer csökkenti a vércukorszintet és rendszeres fogyasztásával akár a cukorbetegség kialakulását is megelőzhetjük. A fahéj antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik,mérsékeli a szívbetegség kockázatát, és segít felvenni a harcot a bakteriális és a gombás fertőzésekkel szemben.

A szerecsendió Indonéziában őshonos. Nagyon sok jótékony összetevője van, ilyen az élelmi rost, a mangán, a tiamin, a B6-vitamin, a folsav, a magnézium és a réz. A szerecsendió fájdalomcsillapító és méregtelenítő hatásokkal rendelkezik. Elősegíti az emésztést és támogatja az agy egészséges működését. Nagyon hasznos a magas vérnyomás csökkentésében, a vérkeringés fokozásában, sőt még az álmatlanság leküzdésében is.

Minden konyhában megtalálható a köménymag, mely nélkülözhetetlen némely étel elkészítéséhez, de számos pozitív hatása is van a szervezetünk működésére nézve. Segíti az emésztést és javítja az immunitást, de alkalmazhatjuk különféle betegségek kezelésére is, mint például az álmatlanság, a légzési zavar, a hörghurut, a megfázás és a bőrbetegségek. Egyes feltételezések szerint cukorbetegség megelőzésére is alkalmazható.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékok, amelyek védik az artériák egészségét
  2022-11-05 13:20:28, szombat
 
  A vénák a testből a szívbe szállítják a vért, a szívből pedig az artériák vezetik el a vért a különféle szervekhez. A legtöbb esetben a verőér friss, élénk, vörös, oxidgéndús, nagy nyomású vért szállít. Az artériákban a legmagasabb a vérnyomás. Rugalmas faluk biztosítja az állandó vérnyomást a két szívdobbanás között.

A vér áramlási sebessége a verőerekben a legnagyobb, azonban a hajszálerekben és a visszerekben ez lecsökken. Az artériás nyomás olyan erő, amely a verőér falára vért fejt ki, és ez az artériák falának feszülését eredményezi. A szív teljesítményétől is függ az artériás nyomás, de a kis artériák és a hajszálerek a véráramlással szemben kifejtett ellenállásától is.

Az eltömődött artériák komoly szívbetegséghez, de még halálhoz is vezethetnek. Az artériák egészségének megőrzésében kiemelkedő szerepe van az egészséges táplálkozásnak.

Az egyik táplálék, amely segít egészségesen tartani az artériákat, a zab. A zabról bebizonyosodott, hogy csökkenteni tudja az LDL-koleszterin szintjét, ami jó hatással van az artériákra is.

A bab kiváló forrása az oldható rostnak, amely hozzájárul az artériák rugalmasabbá tételéhez, és ezáltal a vérnyomás csökkentéséhez. A hüvelyesek, így a bab is sok antioxidánst tartalmaz, amelyek eredményesen harcolnak a gyulladással szemben. Ez azért fontos, mivel a gyulladás hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.

A lencsével kapcsolatban azt a megállapítást tették, hogy képes visszafordítani a magas vérnyomás okozta károsodást. Emellett a lencse tele van értékes fehérjével és rosttal, de csak nagyon kevés zsírt tartalmaz. A lencse tartalmaz még magnéziumot és káliumot is. Ez a két ásványi anyag pedig csökkenteni tudja a magas vérnyomást.

Az avokádó tele van többszörösen telítetlen zsírokkal, amelyek segítenek csökkenteni a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét és megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterinét.

A kurkuma tartalmaz egy antioxidáns vegyületet, a kurkumint, amely blokkolni képes az artériákban a zsírok lerakódását.

A brokkoli rákellenes hatással rendelkezik és a szív egészségének megőrzésében is nagy szerepe van. A brokkoli szulforafánt tartalmaz, amelynek nagy szerepe van az artériák egészségének fenntartásában. Emellett a brokkoli gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az élelmi rostok védik a szív egészségét
  2022-11-05 13:18:00, szombat
 
  Nemhiába hangoztatják, hogy fogyasszunk élelmi rostokat, ezek ugyanis nemcsak a bélrendszer, az emésztőrendszer egészségét védik, hanem aktívan hozzájárulnak a szív egészségének védelméhez is.

A szívünk egészségét óvhatjuk azzal, ha mindennap fogyasztunk rostban gazdag táplálékokat, de a magas vércukorszint is csökkenthető a rendszeres rostfogyasztással, illetve a rostoknak nagy szerepük van a vércukorszint szabályozásában is.

Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy a rostoknak két nagy csoportja létezik: ezek az oldható és az oldhatatlan rostok. Mindkettőre nagy szüksége van a szervezetünknek, merthogy ez a kétféle rost többféle módon is védheti az egészségünket.

Az oldható rostok legfőképpen a gyomor és a bélrendszer egészségét hivatottak javítani. Ezeket célszerű vízzel elkeverve vagy vízzel együtt fogyasztani, mert ily módon okoznak telítettségérzetet, azaz egyrészt nem eszünk sokat a főétkezések alkalmával, másrészt ily módon aktívan járulnak hozzá a fogyásunkhoz. Ha magas az LDL-koleszterin-szintünk és szeretnénk azt természetes módon csökkenteni, akkor nincs is más dolgunk, mint oldható rostokat fogyasztani, hiszen ezzel megakadályozzuk, hogy túl sok koleszterin szívódjon fel.

A rostoknak tehát van egy másik csoportja, amelyeket oldhatatlan rostoknak neveznek. Ezek a rostok is könnyen eltelítenek, de főleg az a szerepük, hogy megakadályozzák a székrekedés kialakulását. Oldhatatlan rostokban gazdagok a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek.

Ha sok rostot szeretnénk fogyasztani, akkor mindenképpen a fent említett táplálékokat együk rendszeresen. A feldolgozott élelmiszerek, a konzerv gyümölcsök és zöldségek, a fehér lisztből készült kenyér, a péksütemények és a tészták nem vagy csak minimális mennyiségben tartalmaznak rostot.

Az élelmi rostokra pedig nagyon nagy szükségünk van, hiszen a segítségünkre lehetnek a székrekedés megakadályozásában, rendszeres fogyasztásukkal megőrizhetjük az egészséges testsúlyunkat, illetve hatásukra csökkenhet néhány krónikus betegség - mint például szívbetegségek és rákos megbetegedések - kialakulásának a kockázata. A rostokról azt kell még tudni, hogy nem emészti meg azokat a szervezet, hanem a gyomorból a vékonybélbe és a vastagbélbe kerülnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyító táplálékok
  2022-11-04 22:23:36, péntek
 
  Gyógyító ételek
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül

A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat. Fő táplálékuk volt telente; bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is -Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. - savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak piros paprikát. Ezzel pótolták a C-vitamint.
Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (A prosztata legjobb védelmezője).

Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, magas kort értek meg dédapáink. Kár, hogy elfelejtettük étkezési szokásaikat.

Az állatokat nem tanítják, melyik növény mérgező a testükre, mégis minden állat tudja, mi nem jó neki, és azt nem eszi meg. Azt sem mondja meg nekik senki, melyek azok a füvek, amivel gyógyítani tudják a szervezetüket, vagy karban tartja a bélműködésüket, mégis megtalálják. (Elgondolkodtató, hogy a bent tartott kutyákat mért érik el azok a betegségek, mint az embereket?) Mi emberek is tudhatnánk, hogyan kerüljük el a betegséget, mégis kevesen foglalkozunk ezzel.

MÁKKAL CSONTRITKULÁS ELLEN:
A mák került ide elsőnek, hogy a közép vagy idősebb korúak észrevegyék ezt a csodanövényt, hiszen, ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-Ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.

Tele van (csontépítő), magnéziummal, (OMEGA4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel: plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó. Az egészséged védelmében, az ehhez kapcsolódó leírás: MIT JELENT AZ AMINOSAV ÉS AZ ENZIM HIÁNYA, oldalt is érdemes elolvasni.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.

Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.

BURGONYA GYÓGYÍTÓ HATÁSA-EMÉSZTÉS SEGÍTŐJE:
Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni, a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

CÉKLA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, ÉLETTANI FONTOSSÁGA:
És most következzék a cékla. A cékla Rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. “Ebben kiváló eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására."

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.

BAB GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen: Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Helyezzük előnybe a fehér babot.

LENCSE GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos, a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:
A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!

A vörös és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

SÁRGARÉPA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN:
Ma már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet, savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését

BÚZACSÍRA GYÓGYÍTÓ EREJE:
A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhetően. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont védelemben van még nagy szerepe.

PARADICSOM GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.

SZŐLŐ:
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. TUDTAD? A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.

DIÓ:
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, az mellett féregölő vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkenti.

ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:
A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. VAGYIS: a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

SPENÓT:
A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), az mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A TÁPLÁLKOZÁS TEKINTETÉBEN JÓ TUDNI!
Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.

Ha nem is étkezésre használjuk, de érdemes megemlíteni a homoktövist. A homoktövis tea növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Sokan használják meghűléses megbetegedések esetén is.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre. Továbbá véd a káros UV sugárzástól Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek, és műtétek után jó immunrendszer erősítő, a nagy C-vitamin tartalma miatt ideális téli gyógyszer.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
10 ok, hogy miért igyál minden nap zöld turmixot
  2022-11-04 12:50:32, péntek
 
 
1. Sokan kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, a zöld turmix pedig nagyszerű módja annak, hogy minél több friss növényi tápanyaghoz jusson a szervezetünk.

2. Gyors, egyszerű és kényelmes az elkészítése.

3. Finom, kellemes íze van, ha ügyesen összeválogatod az alapanyagokat.

4. A zöld turmix jobb, mint egy egyszerű préselt lé, mivel benne maradnak a rostok.

5. Számos por alapú étrendkiegészítő és szuper mag létezik, mint például a chia mag vagy a kendermag, amivel felturbózhatjuk a turmix ízét és tápanyagtartalmát.

6. Azok, akik sok zöld turmixot fogyasztanak, kevésbé betegednek meg.

7. A zöld turmix segíthet a krónikus betegségekben szenvedő embereknek, hogy több energiájuk legyen és kevesebb fájdalmat érezzenek.

8. A zöld turmix alternatívája lehet számos gyógyszereknek.

9. A főtt ételek fogyasztása mellett a zöld turmix nagyszerű módja a nyers ételek bevitelének.

10. A zöld turmix fogyasztása csökkentheti az allergia és asztma tüneteit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/157 oldal   Bejegyzések száma: 1566 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 318 db bejegyzés
e év: 2920 db bejegyzés
Összes: 46486 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 415
  • e Hét: 415
  • e Hónap: 63928
  • e Év: 885138
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.