Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/123 oldal   Bejegyzések száma: 1225 
Egészséges pajzsmirigy – vas, cink, szelén és D-vitami
  2021-10-17 22:20:40, vasárnap
 
  Napjainkban nagyon sokan és egyre többen küzdenek pajzsmirigy betegséggel. Ez azért elgondolkodtató és szinte kétségbeejtő, mert a pajzsmirigy egészségi állapota sok mindent meghatároz. Ez a szervünk hatással van ugyanis az energiaszintünkre, a testsúlyunkra, a koncentrációra, azaz az általános egészségi állapot számos aspektusát befolyásolja.

A pajzsmirigyhormonok szintje gyógyszeres kezeléssel korrigálható, viszont négy tápanyag is hasznos lehet, hiszen a segítségükkel elősegíthetjük, támogathatjuk a pajzsmirigy megfelelő működését. Az egyik ilyen tápanyag nem más, mint a szelén, ez a mikrotápanyag elengedhetetlen a pajzsmirigyhormon termeléséhez.

A szelén szerepe többek között az, hogy szabályozza a hormonszintézist és védje a pajzsmirigyet az oxidatív stresszel szemben. Amennyiben nincs elegendő szelén a szervezetben, úgy nehezebb lesz a pajzsmirigynek a T3 és a T4 hormont átalakítania, amelyre a sejteknek szüksége van. A szelén forrásai a tenger gyümölcsei, a brazil dió, a tojás, a baromfi.

A cink egy olyan ásványi anyag, amely döntő szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének fenntartásában, hiszen szükséges a T4 hormon, T3- ra való átalakításához. Sok olyan ember, akinek pajzsmirigy-alulműködése van, valójában cinkhiánytól szenved. A cinkben gazdag táplálékok közé tartozik a spárga, a mandula, a kesudió, a földimogyoró, a vörös húsok és a tenger gyümölcsei.

A vashiány az egyik leggyakoribb hiány a pajzsmirigy betegeknél. Ez az egyik oka annak, hogy gyógyszer szedése mellett is fáradékonyak és fáradtak azok, akik ebben a betegségben szenvednek. A vasszint javításának egyik legjobb módja a vasban gazdag táplálékok fogyasztása. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat például a marhahús, a zöld leveles zöldségek, a bab, a diófélék és a tökmag.

A D-vitaminnak számos testi funkcióban kiemelkedő a szerepe, például fokozza az immunitást, erősíti a csontokat és az izmokat, sőt javítja az inzulinszekréciót. A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, ami hátrányosan befolyásolja a pajzsmirigy egészségét. D-vitamint nemcsak a napfény által termelhet a szervezetünk, hanem a halak, a gomba és a tojás fogyasztásával is emelhetjük a szintjét a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Szupertáplálékok
  2021-10-17 22:06:49, vasárnap
 
  Szupertáplálékok, amelyek felturbózzák az egészségünket

A szupertáplálékok olyan ételek, amelyek tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb zöldség és a gyümölcsök jó része, kiváltképp a bogyós gyümölcsök.

A szupertáplálékok nagyon sok élelmi rostot tartalmaznak, de megtalálható bennük a fehérjék, a szénhidrátok, az antioxidánsok és az egészséges zsírok is. Ezek a táplálékok gyógyírt jelenthetnek a fehérje- és a vashiányra, de sok omega-3 zsírsavat is tartalmaznak. Nagy mennyiségben jelen vannak bennük olyan értékes tápanyagok és az antioxidánsok, amelyek védelmet jelentenek sok-sok betegséggel szemben. Ilyen lehet többek között a cukorbetegség, a szívbetegség és a rákos megbetegedések.

Az alábbiakban néhány szupertáplálékot mutatunk be, amelyeket rendszeresen szükséges ahhoz fogyasztunk, hogy pozitív hatásai érvényesüljenek. Az egyik ilyen szupertáplálék a chiamag, amely javítja a hangulatot és növeli az energiát is. Sok egészséges összetevőt tartalmaz, például omega-3 zsírsavakat, szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és kalciumot is.

A chiamag megnöveli az EPA szintjét a vérben, amely egy szív egészségét védő zsírsav, de olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a vérnyomás szabályozásában.

A szezámmag nagyon sok növényi rostot tartalmaz, ez által segíthet a koleszterinszint csökkenésben, így minimalizálva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatait. Olyan jótékony aminosavakat is tartalmaz, mint a metionin és a cisztein. A szezámmag hatékonyan csökkenti a vérnyomást és mivel nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, így a csontok egészségét is védi.

Mivel a szezámmagnak csak alacsony a szénhidráttartalma, de nagyobb mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, így eredményesen szabályozza a vércukorszintet. Emellett hatékonyan csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben és ezzel együtt a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is mérsékli.

A lenmag is szupertápláléknak számít, amely nagyfokú védelmet biztosít a mell-, a vastagbél- és a prosztatarákkal szemben. Alfa-linolénsavban is gazdag, amely a kutatási eredmények szerint csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát. A lenmagolaj nagyon hatékony hidratáló, mérsékli a bőr érzékenységét és elősegíti a simaságát és puhaságát.

A kendermag csökkenti az étvágyat, stabilizálja a vércukorszintet és elősegíti a bél egészségének fenntartását. A kendermagolaj segít a szív egészségének megőrzésében, emellett nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, amelyek megvédik az agyat és a szívet a különféle károsodásoktól, javítják a funkciójukat és támogatják a sejtek működését is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Közkedvelt ételek jótékony egészségügyi hatásai
  2021-10-14 10:23:47, csütörtök
 
  Bár a gyógyszeripar egyre inkább fejlődik és terjeszkedik, a táplálkozási szakértők és egészségügyi szakemberek még mindig előszeretettel beszélnek bizonyos ételek jótékony hatásairól. Jól is teszik ezt, hiszen az egészséges étkezés kimutatható szinten csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.

Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.

Alma
Az almát sokszor "tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen) és ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium tartalmaz.

Kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres almafogyasztás segíthet az időskori emlékezetvesztés, a stroke, és a cukorbetegség kialakulási esélyeinek csökkentésében.

Arugula
Az egyéb zöldleveles növényekhez hasonlóan az arugula rengeteg nitrátot tartalmaz (100 grammja több, mint 250 miligrammot). A nagy mennyiségű nitrát fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a fizikai megterhelés során szükséges oxigénmennyiség csökkentésével javítja a teljesítőképességet.

Az arugula lehetséges jótékony hatásai közé a rák kialakulási esélyeinek csökkentése, a csontritkulás megelőzése, és a szervezet oxigénellátásának javítása sorolhatóak.

Spárga
A spárga nagyon gazdag élelmi rostokban, emellett pedig nagy mennyiségű B6-vitamint, cinket, kaciumot, és magnéziumot tartalmaz.

A rendszeres spárga fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, megakadályozza a vesekő kialakulását, és csökkenti a csecsemők idegcső rendellenességeinek kialakulását is.

Banán
A banán természetes módon zsír-, koleszterin-, és só mentes, azonban nagy mennyiségű káliumot tartalmaz.

A banán fogyasztása csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának veszélyét, és segíti a szív egészségének fenntartását.

Bazsalikom
A bazsalikom A-, K- és C-vitaminban gazdag, ezen túl pedig magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz.

A bazsalikom fogyasztásával csökkentheti a szervezet gyulladásait és duzzanatait, megakadályozhatja az idősödés káros hatásait, valamint az izületi gyulladást és a gyulladásos bélproblémákat is kezelheti vele.

Cékla
A cékla napjaink legújabb szuperétele, hiszen a zöldség maga, vagy a zöldség leve is segíti a teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást, és javítja a szervezet vérellátását.

A cékla rengeteg folsavat és mangánt tartalmaz, emellett pedig thiamin, riboflavin, B6-vitamin, pantoténsav, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és szelén is található benne.

Kínai kel
A kinai kel a keresztesvirágú zölségek családjába tartozik, mint a fodros kel, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is.

Ezek a rengeteg tápanyagot tartalmazó zöldségek nagyon kevés kalóriát juttatnak a szervezetbe, tehát amennyiben egészségesebben szeretne étkezni, mindenképpen szerepeljenek a keresztesvirágúak a bevásárlólistája tetején.

Brokkoli
A brokkoli nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (vízben oldodó és vízben nem oldódó rostokat is), emellett pedig C-vitamin tartalma is magas.

Emellett a zöldség A-, K-, és komplex B-vitaminokat, vasat, cinket, foszfort, és fitotápanyagokat is tartalmaz.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a brokkoli fogyasztása segíti az izületi gyulladások kialakulásának megelőzését, megvédi bőrét az UV sugarak hatásával szemben, visszafordítja a cukorbetegség okozta szívkárosodást, és csökkenti a hólyag tumorok kialakulásának kockázatát is.

Sárgadinnye
A sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a choline, a zeaxantin, és a béta-karotin, amelyek sokféle betegség ellen nyújtanak védelmet az egyszerű megfázástól kezdve egészen a rákos megbetegedésekig.

A sárgadinnye fogyasztásának jótékony hatásai közé tartozik az asztma kialakulási veszélyének csökkentése, a vérnyomás szinten tartása, az emésztés segítése, a szervezet hidratáltságának biztosítása, és a gyulladások csökkentése.

Répa
A répa remek A-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének 210%-át fedezi.

A répa fogyasztásának egészségügyi hatásai közé a tüdőrák kialakulásának megelőzése, a leukémiás sejtek elpusztítása és fejlődésük megakadályozása, és a látás javítása sorolhatóak.

Karfiol
A keresztesvirágúak családjába tartozó karfiol antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák kialakulása ellen. Ezen kívül élelmi rost tartalma, teltségérzetet biztosít, segíti a fogyást, és egészségesen tartja az emésztőrendszert. A karfiol cholin tartalma pedig elengedhetetlenül fontos a tanulás és a memória fenntartása érdekében. A fenti összetevőkön kívül a karfiol sok egyéb, fontos tápanyagot is tartalmaz.

A karfiol jótékony hatásai közé a szabadgyökök okozta mutációk kialakulásának megelőzése és a stressz csökkentése, a székrekedés kialakulásának megelőzése, és a memória működésének segítése tartoznak.

Zeller
A zeller antioxidánsokban és K-vitaminban igen gazdag zöldség.

A zeller jótékony hatásai között a vérnyomás csökkentése, a rák kialakulásának megelőzése, és az izületi fájdalmak csökkentése sorolhatóak fel.

Csicseriborsó
Az eredetileg a Mediterrán terültekről és a Közel-Keletről származó csicseriborsót garbanzo babnak is nevezik, mára az egész világon elterjedt közkedvelt étel.

Egészségügyi hatásai között a glükkózszint javítása, a cukorbetegek lipid és inzulin szintjének rendben tartása, valamint a csontok és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak fel.

Metélőhagyma
A metélőhagyma tápanyagokban gazdag étel, tehát kalóriatartalma igen alacsony, azonban sokféle egészségre jótékony hatású vitatmint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaz.

Ezek a jótékony hatások a rákmegelőzés, főképp a prosztatarák, a nyelőcsőrák, és a gyomorrák kialakulása ellen hatékony, valamint az alvási szokásokat és a hangulatot is javítja.

Csokoládé
A csokoládé antioxidánsokban gazdag. Annak ellenére, hogy könnyen elhízhatunk tőle, rengeteg jótékony egészségügyi hatása is van fogyasztásának.

A csokoládé fogyasztása csökkenti a koleszternszintet, megelőzi a kognitív képességek romlását, és csökkenti a keringési rendellenességek kialakulásának esélyeit.

Koriander
A Coriandrum sativum növényből származó fűszernövényt sokszor cilantro néven is megtalálhatja.

Több kutatással is bizonyították, hogy ha nagyobb mennyiségben fogyaszt zöld leveles növényeket, csökkenti az elhízás, a korai halál, a cukorbetegség, és a szívvelégtelenség kialakulásának kockázatát, miközben segíti a bőr és a haj egészségét, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti túlsúlyát.

Fahéj
Kutatási eredmények szerint a fahéj védlmet nyújtkat a HIV kialakulása ellen, javítja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők glükóz és lipid szintjeit, segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, és megállítja a multiple sclerosis káros hatásait.

Emellett a Penn State kutatói azt is felfedezték, hogy a fahéj fogyasztása csökkentheti a szervezet negatív reakcióit a magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után.

Kávé
A kávé az Egyesült Államok egyik legfőbb antioxidáns forrása.

A kávé fogyasztásának jótékony hatásai közé a kettes típusú cukorbetegség elleni védelem, a Parkinson-kór megelőzése, a májrák és a májelégtelenség kialakulásának megelőzése, és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak.

Káposztafélék
A keresztesvirágúak családjába tartozó leveles növény rokonai közé a leveles kel, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is sorolhatóak.

A káposzták K-vitaminban igen gazdagok, emellett pedig folsavat, tiamint, nacint, pantoténsavat, cholint, foszfort, és káliumot is tartalmaznak.

Egészségügyi hatása közé a csontok egészségének fenntartása, a rá kialakulási esélyeinek csökkentése, a cukorbetegek glükózszintjének csökkentése, és az alvási szokások és a hangulat javítása tartoznak.

Vörösáfonya
A vörösáfonya remek C- és E-vitamin, valamint élelmi rost forrás.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a vörösáfonya fogyasztása hatékonyan csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulási esélyeit, lassítja a tumorok fejlődését, megelőzi a húgycső gyulladásával vagy fertőzésével járó betegségeket, és segíti a szájüreg egészségének fenntartását is, hiszen megakadályozza, hogy a baktériumok a fogakhoz kötődjenek.

Edamame
Az edamame egy nagyon fiatal szójabab, amelyet még azelőtt leszednek, hogy a baboknak ideje lett volna megkeményedni. Hámozva vagy héjastul is kapható, friss vagy fagyasztott formában.

Az edamame jótékony egészségügyi hatásai között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a depresszió kezelése, a termékenység segítése és a csontritkulás megelőzése sorolhatóak fel.

Padlizsán
A padlizsán tojás alakjáról és erős lila színéről ismerhető fel.

Jótékony egészségügyi hatásai között a szív egészségének védelme, a megfelelő testsúly fenntartása, a vér koleszterin szintjének rendben tartása, és a rákmegelőző hatás sorolhatóak fel.

Lenmag
Az Amerikai Táplálkozásügyi Szövetség munkatársai szerint a lenmag “remek forrása annak a két zsírsavnak, amelyek elengedhetetlenek az emberi egészség fenntartása érdekében, ezek a linolénsav és az alfa-linolénsav. Emellett remek élelmi rost és vitamin, valamint ásványi anyag forrás."

Egészségyügyi hatásai igen széleskörűek, csökkenti a koleszterin szintet, védelmet nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen, megelőzi a hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.

Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív véelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Gyömbér
A gyömbér olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a savközömbösítő, hashajtó, és puffadáscsökkentő gyógyszerek egyik alapanyagaként is szoktak használni.

Kutatásokkal bizonyíották, hogy a gyömbér csökkentheti a bél gyulladását, megszünteti a testmozgás okozta izomfájdalmakat, elmulasztja a kemoterápia okozta hányingert, és csökkentheti a menstruáció okozta fájdalom erősségét is.

Szőlő
A szőlőt szállíthatósága, anyaga, íze, és sokfélesége teszi a világ egyik leginkább kedvelt csipegetnivalójává.

Kutatások a szőlő fogyasztását a rák kialakulásának megelőzésével, a szívelégtelenség veszélyének csökkentésével, a magas vérnyomás csökkentésével, a székrekedés megszünetetésével, valamint az elhízás és a korai halál veszélyének csökkentésével hozták összefüggésbe.

Grépfrút
A grépfrút kalóriákban szegény, azonban tápanyagokban gazdag gyümölcs. Fogyasztásával segítheti bőre megtisztulását és egészségének visszaállítását, sokféle betegség kialakulási esélyeinek csökkenését, és a felesleges kilók leadását. Könnyedén hozzáadható a napi étrendhez egy egészségesebb, sokszínűbb étrend követése érdekében.

A grépfrút jótékony hatásai között a fogyás segítése, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a szív egészségének fenntartása, és a szabadgyökök elleni küzdelem sorolhatóak fel.

Zöldtea
A zöldtea a világ egyik legegészségesebb itala, amely a teák közül a legtöbb antioxidánst tartalmazza.
A zöldtea fogyasztása csökkenti a stroke bekövetkezési esélyeit, és segíti a prosztatarák elleni harcot.

Méz
A méz vírusölő és antibakteriális hatású étel.

Kutatásokkal kimutatható, hogy a méz fogyasztása segítheti a gastrooesophagealis reflux betegség kialakuulásának megelőzését, csökkentheti a bakteriális fertőzés okozta hasmenés időtartamát, segíti az égési sérülések gyógyítását, csökkenti a szezonális allergiák tüneteinek súlyosságát, és küzd a gyulladásos betegségek ellen is.

Kelkáposzta
A kelkáposzta remek K-, A- és C-vitamin forrás, valamint béta-karotint és kalciumot is tartalmaz.

Egészségügyi hatásai között a rák kialakulási veszélyeinek csökkentése, a koronaér renndellenességek kialakulási esélyeinek minimalizálása, és a koleszterinszint csökkentése sorolhatóak fel.

Kiwi
A kiwi magas tápanyagtartalmú, azonban alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Grammonkénti C-vitamin tartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsnek.

A kiwi fogyasztásával segítheti bőre egészségének fenntartását, valamint csökkentheti a vérnyomását, valamint a szívrendellenesség és a stroke bekövetkezésének esélyeit is minimalizálhatja.

Mangó
A mangó a csonthéjas növények családába tartozik, amelyekre jellemző, hogy puha külső rétegük egy magot rejt. A mangó rokonai közé tartozik az olívabogyó, a datolya, és a kókusz is.

Több kutatással is kimutatták, hogy a mangó és a hozzá hasonló gyümölcsök fogyasztása csökkenti az elhízás és a korai halál bekövetkezésének kockázatát, valamint csökkenti a cukorbetegség és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyeit is. Emellett segíti a bőr és a haj egészségének fenntartását, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti testsúlyát.

Tej
A tejtermékek a legjobb kalciumforrás. A kalciumnak rengeteg szerepe van szervezete egészségének fenntartásában, a legfőbb azonban a csontok és fogak felődésének segítése és egészségének fenntartása. Emellett a vérrög képződés ellen is sokat tesz, és segíti a gyorsabb sebgyógyulást is, szinten tartja a vérnyomást, és segíti a megfelelő izomösszehúzódást, így a szív megfelelő működésében is szerepet játszik.

A tej emellett magnéziummal, foszforral, A-, B6- és B12-vitaminnal, valamint riboflavinnal látja el szervezetét.

A tej egészségügyi hatásai között a csontok és a szív egészségének fenntartása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a D-vitamin szint növelése is szerepel. A D-vitamin hiánya depressziót, króniukus fáradtságot, és premenstruációs szindrómát okozhat.

Tejpótló szerek
Több oka lehet annak, hogy a tehéntej helyett mást fogyasztana, amelyek főképp allergiának, laktóz intoleranciának, vagy vegán étrendnek tudhatóak be.

A vegán étrend szerint nem fogyaszthat semmi olyan terméket, amelyek állati eredetűek, tehát tejet, sajtot, tojást, és mézet sem. Sokan azért hagyják el a tejet, hogy ne juttassanak szervezetükbe a tejben néha megtalálható hormonokat és antibiotikumokat, bőrtisztító kúrát folytatnak, vagy a közkedvelté vált paleo étrendet követik.

A szója izoflavonjai megelőzhetik a szívelégtelenség kialakulását, napi legalább 10 mg elfogyasztásával pedig 25%-kal csökken a mellrák újra kialakulásának esélye. A megnövelt szójafogyasztás a menopauza közelében álló nők számára lehet jótékony hatású.

Menta
A mentafélék családja 15-20 különféle növényt foglal magába, köztük a borsmentát és a fodormentát is. A menta olajat gyakran használják fogkrémekben, rágógumikban, cukorkákban, és szépségápolási szerekben, a friss vagy szárított menta levelet pedig teákban és ételekben tudja felhasználni.

A menta az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel, amely az allergiákra, megfázásra, emésztési gondokra, irritábilis bélszindrómára, és a bőr egészségére is jótékony hatással van.

Gomba
A gombaféléket a zöldségek közé szokták sorolni, azonban mégsem növények, ennek ellenére rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak.
Jótékony egészségügyi hatásai közé a rákos sejtek növekedésének és terjedésének megakadályozása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a gyulladásra adott immunreakció javítása sorolhatóak.

Zab
A zab nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükán nevű élelmi rostot, amely az egészségtelen koleszterinszint csökkentését segíti.
Zab fogyasztásával csökkentheti a koronaér betegség és a végbélrák kialakulási veszélyeit, valamint csökkenti a vérnyomást is.

Olajos halak
Az olajos halak, mint a lazac vagy a makréla is, remek omega-3 zsírsav és tiszta fehérje források.
Ha rendszeresen eszik olajos halakat, csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulásának és a reumás izületi gyulladás kialakulásának veszélyeit, javíthatja memóriáját, megvédheti látását, és megakadályozhatja a száj- és a bőrrák kialakulásának esélyeit. Amennyiben csecsemőjével etet olajos halakat, segítheti az érzékszervei, kognitív folyamatai, és motoros képességei megfelelő fejlődését.

Olívaolaj
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, kisebb eséllyel vannak kitéve a keringési rendellenességeknek, így a magas vérnyomásnak, a stroke-nak, a magas vérkoleszterin szintnek, és a magas triglicerid szintnek is.
Emellett az olívaolaj fogyasztása segítheti a gyulladások, vérerek, trombózis, és a szénhidrát anyagcserefolyamatok gyógyítását is.

Hagymafélék
A hagymaféléket rengeteg méretben, alakban, színben, és ízben megtalálhatja. A leggyakrabban a vörös, a sárga, és a fehérhagyma találhatóak meg az üzletekben. Íze a lédús édestől az erős, szúrós ízűig terjedhet, ezt leggyakrabban az határozza meg, mikor szedték le és mikor fogyasztják el. Évente hozzávetőlegesen ötven milliárd kiló hagymát szednek le világszerte.

A hagyma fogyasztása csökkenti többféle rákos megbetegedés kialakulási esélyeit, javítja a hangulatot, és megőrzi bőre és haja egészségét.

Narancs
A narancsok több, mint 170 különféle fitotápanyagot, és több, mint 60-féle flavonoidot tartalmaznak, amelyek közül rengeteg gyulladáscsökkent és antioxidáns hatással rendelkezik.
A narancsok emellett thiamint, riboflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, foszfort, magnéziumot, mangánt, szeléniumot, és rezet is tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően (a napi szükséglet kétszerese) a narancs az immunrendszert is erősíti.

Oregano
Az oregano K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag fűszernövény.
Kutatásokkal bizonyították, hogy az oregano antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, valamint az oreganoban található anyagok segíthetik a mellrákos megbetegedések terjedésének lassítását.

Papaya
A papaya trópusi éghajlaton termő gyümölcs.
Fogyasztásának jótékony hatásai közé a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rák kialakulási esélyeinek csökkenése, az emésztés javítása, a vér glükózszintjének javítása cukorbetegek körében, a vérnyomás csökkentése, és a sebgyógyulás gyorsítása tartoznak.

Barack
Az Észak-nyugat Kínából származó pihés gyümölcs a csonthéjasok családjába tartozik, csakúgy, mint a cseresznye, a sárgabarack, a szilva, vagy a nektarin.

Egy közepes méretű barack a napi beviteli érték több, mint 2%-át fedezi E- és K-vitaminból, niacinból, vasból, cholinból, káliumból, magnéziumból, foszforból, mangánból, cinkből, és rézből. Kimutatások szerint a túlsúllyal kapcsolatos betegségek gyógyítója, mint a cukorbetegség, az anyagcsere szindróma, és a keringési rendellenességek.

Borsmenta
A borsmentát sokféle hagyományos vagy népi orvoslás alkalmazza többféle betegség kezelésére, annak nyugtató hatásai miatt.
A borsmenta jótékony hatásai között az irritábilis bélszindróma tüneteinek kezelése, a bőrirritációk és bőrviszketés kezelése, és a fejfájás kialakulásának megelőzése sorolhatóak fel.

Ananász
Az ananász fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a thiamin, a riboflavin, a B6-vitamin, a folsav, a pantoténsav, a magnézium, a mangán, és a kálium. Ezen kívül antioxidánsokat és polifenolokat is tartalmaz, mint a béta-karotin.

A friss ananász a bromelain nevű enzim egyetlen forrása, amelyet ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás csökkentésére, a tumorok növekedésének megakadályozására, és plasztikai műtétek utáni felépülés gyorsítására alkalmazható.

Burgonya
A paradicsommal és a padlizsánnal közös, a burgonyafélék családjába tartozó növény családjának néhány tagja akár mérgező is lehet. Napjainkban a burgonya a legolcsóbb és egész évben bárhol kapható növény.
Egészségügyi hatásai közé a csont felépítésének fenntartása, a szív egészségének védelme, a krónikus gyulladások visszaszorítása, és a székrekedés megelőzése tartoznak.

Sütőtök
A sütőtök hihetetlenül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban, azonban kalóriatartalma igen alacsony. Sokféle kreatív módon vezetheti be a sütőtököt étrendjébe, desszertként, levesként, egy saláta részeként, előételként, vagy akár vajat helyettesítve.

Quinoa
Tápanyagtartalma szempontjából a quinoa a teljes kiőrlésűek közé tartozik, tehát a gabonát teljes egészében, bármilyen része eltávolítása nélkül használják fel. Ezzel szemben az őrölt vagy finomított alapanyagokból készült termékeket, mint a fehér liszt, a fehér rizs, vagy a fehér tészta, könnyebb és puhább állaguk érdekében nem teljes kiőrlésű gabonákból készítik.

Napi 2-3 adagnak megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű termék fogyasztásával csökkentheti a keringési rendellenességek, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a bélrák, és az elhízás kialakulási esélyeit. Több kutatással kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztási mennyiségének növelésével csökken az öt felsorolt betegség veszélye.

Rozmaring
A rozmaring erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a rozmaring fogyasztása gyógyíthatja a gyomorproblémákat, segíti a memóriát és a koncentrálóképességet, megvédi az idegrendszert, és védelmet nyújt a makula degeneráció ellen is.

Zsálya
Antioxidánsokban (apigenin, diosmetin, és luteolin), valamint fontos tápanyagokban (mint a K-vitamin) gazdag.
Kutatások szerint a zsálya fogyasztása javítja a memóriát és az információfeldolgozást az enyhe Alzheimer-kórban szenvedők körében, valamint a kettes típusú cukorbetegeknél segíti a koleszterinszint és a triglicerid szint csökkentését.

Fodormenta
Nagy mennyiségű vitamint, antioxidánst, és egyéb alapvető tápanyagot tartalmaz.
Antioxidáns és gombaölő tulajdonságú, csökkenti a hányingert és az egyéb emésztőrendszeri problémákat, valamint gyógyítja a hirutizmust (abnormális szőrnövekedés).

Spenót
A természetes módon fogyasztható legjobb magnézium és kalcium forrás.
A spenót egészségügyi hatásai között a cukorbetegség kezelése, a rák kialakulásának megelőzése, az asztma kialakulási veszélyeinek csökkentése, a vérnyomás csökkentése, és a csontok egészségi állapotának javítása is felsorolhatóak.

Eper
Az eper a világ egyik legkedveltebb, legfrissítőbb és legegészségesebb étele. Rengeteg, egészségére jó hatású vitamint és antioxidánst tartalmaz.

Jótékony egészségügyi hatásai közé a szívelégtelenség, a stroke, a rákos megbetegedések, a vérnyomásproblémák, a székrekedés, az allergiák, a cukorbetegség, és a depresszió kialakulási veszélyeinek csökkentése tartoznak.

Édesburgonya
Az édesburgonya rengeteg tápanyaggal látja el szervezetét. Egy közepes méretű édesburgonya napi A-vitamin szükségletének 400%-át tartalmazza, ráadásul rengeteg élelmi rostot és káliumot is bevisz szervezetébe.

Az édesburgonya jótékony hatásai közé a prosztatarák kialakulási veszélyének csökkentése, a termékenység segítése, az immunrendszer erősítése, és a szem egészségének segítése tartoznak.

Kakukkfű
A kakukkfűből készült szerek sokkal hatékonyabbak lehetnek bőre tisztításában, mint a gyógyszertárban kapható pattanás elleni arctisztító krémek, derült ki az angliai Leeds Metropolitan Egyetemen végzett kutatásból.

A kakukkfű fogyasztása emellett gyógyítja a magas vérnyomást, megvédi szervezetét az ételek okozta bakteriális fertőzésektől, és elősegít a mellrákos megbetegedések sejthalálát.

Tofu
A tofut szójababból hozzák létre, természetesen gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étel, amely fehérjében, vasban, és kalciumban gazdag.

A benne található izoflavinok (fitoösztrogén nevű összetevők) segítik a csontritkulás csökkentését, a kalcium és magnézium pedig segítik a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentését, a vércukorszint rendben tartását, és a migrénes fejfájás megszüntetését.

Paradicsom
A paradicsomot sokszor "funkcionális ételnek" nevezik, mivel nem csak alapvető tápanyagokat tartalmaz, hanem krónikus megbetegedéseket is gyógyít, valamint egyéb jótékony hatásai is ismertek a benne található likopin nevű fitokemikáliának köszönhetően.

A paradicsom rengeteg A- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Emellett sokféle egészségre jótékony hatású tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, mint a likopin, a cholin, a béta-karotin, és a lutein.

A zöldségek és gyümölcsök, így a paradicsom fogyasztásának jótékony hatásai számottevőek. Minél többet fogyaszt ezekből az ételekből, annál kisebb a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

Görögdinnye
A görögdinnye thiamint, robiflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt, szelént, cholint, likopint, és betaint tartalmaz. Felmérések szerint a görögdinnye több likopint tartalmaz, mint bármely egyéb gyümölcs vagy zöldség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A fűszerek és gyógynövények, amelyek megízesítik életünket
  2021-10-11 23:28:43, hétfő
 
  A fűszereket már az ókorban is előszeretettel használták az emberek. Rájöttek ugyanis, ha a különböző fűszereket használnak a főzés és sütés során, sokkal ízletesebb ételek kerülhetnek az asztalra. Mutatunk is néhány olyan fűszert, amelynek minden konyhában ott kell lennie, de nemcsak azért, mert a sütés-főzés során nagy hasznát vesszük, hanem azért is, mert egészségügyi előnyökkel is rendelkeznek.

A menta egy aromás gyógynövény, amely hűvös ízvilággal rendelkezik. A gyógynövény Európában és Észak-Amerikában megtalálható. Különösen jól harmonizál az íze a burgonya, a sárgarépa, a borsó ízével és remekül passzol a bárányból készült húsételekhez. Gyógyászati célokra is használhatjuk. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében.

Az oregánónak Olaszországban található az őshazája. Felhasználhatjuk paradicsomszószok, levesek, saláták, húsételek és pácok készítéséhez. Az oergánóból készült olaj nagyon hatásos a bélparaziták ellen, de más betegségek kezelésében és megelőzésében is nagy hasznát vehetjük. Ilyen például az allergia, az ízületi gyulladás, a megfázás vagy az influenza. Egyes bőrbetegségek esetén is hasznos lehet, mint például zsíros bőr, pattanások és lábgomba.

A petrezselyem levelei nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, amely remek antioxidáns, így aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében. A gyógynövény a konyhában is jó szolgálatot tesz, hiszen kellemes ízt kölcsönöz a zöldségeknek, a salátáknak, a sült és főtt ételeknek.

Az őrölt fekete bors csípős és aromás ízvilággal rendelkezik. Hazánkban az egyik legkedveltebb fűszer, amelyet nagyon sokféle ételhez illik. Ma már azt is tudjuk, hogy különféle egészségügyi gondokat is kezelhetünk a segítségével, mint például gyomorpanaszok vagy éppen hörghurut.

A rozmaring szintén aromás gyógynövény, éppen ezért sokan kedvelik, sokan viszont egész egyszerűen nem bírják elviselni az illatát. A rozmaringgal ízesíthetünk leveseket, pörkölteket, salátákat és húsokat. Emésztési problémákra is alkalmazhatjuk ezt a gyógynövényt, mint például gyomorégés, máj- és epehólyag panaszok vagy étvágytalanság. A rozmaring eredményesen csillapítja a köszvény tüneteit, a köhögést, a fejfájást, illetve hajhullás ellen is alkalmazhatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékok, amelyek „tisztítják” a májat
  2021-10-11 23:25:59, hétfő
 
  A máj a legnagyobb szervünk, amelyre nagyon sok feladat hárul. Többek között aktívan részt vesz a vér szűrésében, illetve segít a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében. Azonban, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, ha rendszeresen szedünk gyógyszereket és dohányzunk, akkor a májunknak nagyon sok lesz a dolga, így nekünk meg kell könnyítenünk a munkavégzését. Egyes táplálékok nagyon sokat segíthetnek ebben, mutatjuk is, melyek ezek.

Az egyik legjobb májat támogató táplálék nem más, mint a fokhagyma. Aktiválja azokat a májenzimeket, amelyek segítenek kiöblíteni a szervezetből a méreganyagokat.

A grapefruit antioxidánsokban gazdag. Ezek az antioxidánsok védelmet jelentenek a máj számára, hiszen csökkentik a gyulladást és növelik a védőmechanizmusait.

A dió egy arginin nevű aminosavat tartalmaz, ez által az egyik legjobb májméregtelenítő táplálék lehet. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek szintén aktívan részt vesznek a máj megtisztításában.

A cékla gazdag forrása a rostoknak és a C-vitaminnak, ezek együttesen vesznek részt a vér megtisztításában. Azt is mondhatjuk, hogy a cékla az emésztőrendszer természetes tisztítója. A céklalé az oxidatív károsodástól és a gyulladástól védelmezi a májat, miközben megnöveli a természetes méregtelenítő enzimek számát.

Az áfonya magas antioxidáns-tartalma szintén óvja a májat az oxidatív károsodástól, emellett segít javítani az immunválaszokat.

A szőlő és a szőlőmagkivonat védelmet jelent a máj számára a károsodásokkal szemben, miközben növelik az antioxidánsok szintjét és a gyulladás elleni küzdelemben is aktívan részt vesznek.

A keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli és a kelbimbó szintén segítenek gyarapítani a máj természetes méregtelenítő enzimeit, miközben védik a károsodástól.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása hozzájárul a májban lévő zsírsejtek csökkentésében, miközben növeli a vér áramlását és javítja a májenzimek szintjét.

A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, mint például béta-karotint, ami serkenti és támogatja a máj funkcióit. A zöldségben található A-vitamin pedig megakadályozhatja a májbetegségek kialakulását.

Az alma nagy mennyiségben tartalmaz pektint, amely segít megtisztítani az emésztőrendszert a méreganyagoktól. Az avokádó glutation-tartalma pedig tisztítja az artériákat és segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Növényi alapú gyógyítás csupa zöld táplálékokkal
  2021-10-11 23:18:07, hétfő
 
  A zöld színű növényekkel kapcsolatban már tudjuk, hogy nagyon egészségesek. Mi lehet ennek az oka? Bebizonyosodott velük kapcsolatban, hogy igazi tápanyagerőművek, valójában szuperételek, amelyek sokkal több energiát és vitalitást nyújtanak a szervezetnek, mint más táplálékok.

A tápanyagokban gazdag zöld növények igazi jólétet és egészséget biztosítanak a szervezetünknek. A cikkben néhány olyan táplálékot sorolunk fel, melyek zöld színben pompáznak, nagyon sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és amelyek rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy mind szellemileg, mind fizikailag sokáig egészségesek maradjunk.

Az egyik ilyen zöld táplálék nem más, mint a spirulina alga, amely nagy mennyigében tartalmaz fehérjét, B1-, B2- és B3-vitaminokat, vasat és rezet. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A spirulina alga az antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet jelenthet az oxidatív stressz okozta károsodással szemben, sőt rákellenes hatásai is ismeretesek.

A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a gyógynövény csökkentheti a triglicerid és az LDL-koleszterin szintjét, miközben megnöveli a jó, azaz a HDL-koleszterin értékeit. A spirulina alga emellett fokozott állóképességet és megnövekedett izomerőt is biztosíthat. A nagyobb dózisú spirulina alacsonyabb vérnyomáshoz vezethet. Ez azért kedvező, mivel a magas vérnyomás számos betegség kialakulásában jelentős kockázati tényező.

A másik zöld színű gyógynövény a matcha tea. Koncentrált mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek csökkentik a sejtek károsodását és megakadályozzák a krónikus betegségek kialakulását. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a matcha tea rendszeres fogyasztása segíthet megakadályozni a májkárosodást és csökkentheti a májbetegségek kockázatát. Mindezen kívül javítja a figyelmet, a memóriát és a reakcióidőt is. L-theanint és koffeint is tartalmaz, amelyek együttesen javíthatják az agy működését.

A spenót is nagyon egészséges, mivel sok káliumot tartalmaz, így hasznos lehet a vérnyomás szabályozásában. K-vitaminban is gazdag, javítja a szervezetben a kalcium felszívódását, ami azért nagyon előnyös, mivel így erősebb lehet a csontozatunk és a fogazatunk.

A spenót rendszeres fogyasztása csökkentheti a stressz és a szorongás szintjét. Mivel C-vitaminban rendkívül gazdag, jót tesz az erek működésének, így a magas vérnyomás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe. Gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így segít megakadályozni a csontritkulás, a migrén, az ízületi gyulladás és a fejfájás kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Nem csak hússal vihetünk be fehérjét a szervezetünkbe
  2021-10-01 20:14:16, péntek
 
  Sokan döntenek a húsmentes élet mellett. A vegetarianizmus nagyon sok egészségügyi előnnyel jár együtt. Többek között csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, illetve a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának a kockázatát.

Ha szeretjük a húst, a húsételeket, akkor is nagyon lényeges, hogy tartsunk néha szünetet, mivel így tehermentesítjük kicsit az emésztőrendszerünket, hiszen az egyik legnehezebben emészthető ételről van szó.

Még akkor sem kell aggódnunk a fehérjebevitel miatt, ha egyébként soha nem fogyasztunk semmilyen húst, hiszen nagyon sok növény is gazdag fehérjében. Az egyik ilyen növény nem más, mint a csicseriborsó. A hüvelyesek családjába tartozik és nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét. Egy nagyon sokoldalú táplálékról van szó, amelyből készülhet humusz, de akár még palacsinta is. Tehát úgy ehetünk palacsintát, hogy közben még fehérjét is beviszünk, amelyre nagy szüksége van a szervezetünknek.

A qionoa egy gabonanövény, az inkák aranya elnevezést is megkapta, mivel az inkák azért is fogyasztották rendszeresen, hogy megnöveljék az állóképességüket. Nemcsak fehérjében gazdag, de mind a kilenc aminosavat is tartalmazza, ezért is lehet olyan értékes mindenkinek, kiváltképp a vegetáriánusoknak. A quionát fogyaszthatjuk rizs helyett, de hozzáadhatjuk salátához és a reggeli zabkásánkhoz is.

A chiamag szupertápláléknak számít, egy sivatagi növényről van szó, amely a menta család tagja. Nagyon sok fehérjét és szokatlanul sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely elengedhetetlen a szív egészségéhez és a megfelelő agyműködéshez. Ezen kívül tele van rostokkal, kalciummal, vassal, magnéziummal és cinkkel is.

A chiamag antioxidáns flavonoidokban is bővelkedik, amelyek megakadályozhatják a rákos betegségek kialakulását, hiszen eredményesen semlegesíti a szabad gyököket. De pozitívan hat az ízületek állapotára, a szív és az agy egészségére is és segíthet a súlykezelésben, illetve és az energiatermelésben is kiemelkedő a szerepe.

A chiamagot hozzáadhatjuk a zabkásához, készíthetünk belőle pudingot és még kenyérhez, péksüteményekhez is adhatjuk. Tojás helyett is használhatjuk sütemények készítésénél, mindössze annyi a dolgunk, hogy vízzel összekeverjük, mivel ilyenkor éppen úgy működik, mint a tojás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vegetáriánus étrend előnyei
  2021-09-26 12:27:32, vasárnap
 
  Manapság egyre többen és többen döntenek a vegetarianizmus mellett. Mi senkit sem szeretnénk rábeszélni, mindössze olyan tapasztalatokat és érveket írunk le, amelyek nagyon hasznosak lehetnek azok számára, akik most gondolkodnak azon, hogy vegetáriánusok legyenek.

Aki komoly betegséggel küzd vagy gyógyszereket szed, az életmódváltás előtt mindenképpen beszéljen kezelőorvosával ezzel kapcsolatban. A vegetarianizmus egy drasztikus életmód- és étrendváltást jelent, ezért jobb fokozatosan bevezetni az életünkbe, mint ahogyan minden más változást is érdemesebb lassan elkezdeni és idővel teljesen váltani.

A vegetarianizmus azt jelenti, hogy növényi alapú étrendre térünk át. Számos tanulmány számolt be ennek az étrendnek az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Eszerint azok, akik sok zöldséget és gyümölcsöt és növényi táplálékokat fogyasztanak, sokkal tovább élnek, mint azok, akik húsételek is esznek. Ennek az az oka, hogy a növényi alapú étrend fundamentumait jelentő zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Ezek mind erősítik az immunrendszert és lassítják az öregedési folyamatokat, illetve segítenek a betegségek megelőzésében.

Manapság az első számú halálok a szívbetegségek. A vegetáriánus étrend csak kis mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, amelyek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Mára már bizonyítékok is vannak arra vonatkozólag, hogy a vegetáriánus étrend csökkenti a rákos betegségek kialakulásának előfordulását. A vörös húsokkal kapcsolatban például bebizonyosodott, hogy nagy mennyiségben fogyasztva összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedésekkel.

A növényi alapú étrend lehetővé teszi a testsúlycsökkenést és az ideális alak elérését. Ez kedvező hír, hiszen az elhízás jelentős veszélyeket hordoz magában és sok betegség okozója lehet. Ha megőrizzük az ideális súlyunkat, akkor nagyon sok betegséget - például diabéteszt, szívbetegséget, metabolikus szindrómát - megelőzhetünk.

A vegetáriánusok arról számolnak be, hogy a növényi alapú étrendtől nemcsak fittebbnek érzik magukat, de egészségesebbnek is - nem csupán fizikailag, hanem mentálisan is. Azt vallják, sokkal jobb a kedvük, amióta nem esznek állati fehérjét. Ennek oka lehet az is, hogy a zöldségek és a gyümölcsök nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaznak, köztük B-vitaminokat, amelyek támogatják az idegrendszer egészségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A kurkuma segíthet a fogyásban
  2021-09-22 18:45:29, szerda
 
  A kurkuma a gyömbér család egyik kiemelkedő tagja. Őshazája Délkelet-Ázsiában található. Az indiaiak már évezredek óta alkalmazzák nemcsak a konyhában, hanem a hagyományos orvoslásban is.

A kurkumin nem más, mint a kurkuma elsődleges hatóanyaga. A kurkuminoid vegyületek olyan természetes vegyületek - vagyis polifenolok -, amelyek a növény arany színét adják.

A súlyos krónikus betegség kialakulásában aktívan részt vesz a gyulladás, és ha létrejön a betegség, legyen szó ízületi gyulladásról vagy szívbetegségről, a fennálló gyulladás tovább súlyosbítja a beteg állapotát. A kurkuma ilyenkor is segíthet, hiszen egyik legismertebb hatása, hogy csökkenti az ízületi gyulladásban szenvedő emberek panaszait. Valójában egy természetes eredetű, rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő növényről van szó.

A kurkuma kiemelkedő szerepet játszhat az ízületek egészségének és rugalmasságának fenntartásában is. Emellett az intenzív testmozgást követően segíthet az izmok regenerálásában.

Ez a különleges gyógynövény egy erős antioxidánsnak számít, amely hatásának köszönhetően segíthet megvédeni a sejteket a környezet által okozott károktól. A kurkuma emellett fokozhatja a hangulatot, javíthatja a memóriát és a korral összefüggő memóriavesztés megelőzésében is segítségünkre lehet.

Mivel a kurkuma gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így segíthet fenntartani az ideális testsúlyt. Ha a BMI-indexünk 18,5 és 24,9 között van, akkor a súlyunk ideálisnak számít. A BMI-index nem más, mint egy testtömegindex, amelyet könnyedén kiszámíthatunk a kalkulátorok révén. Ezek némely fogyókúrás online oldalon ingyen is elérhetők. Egyes esetekben a nemet és az életkort is be kell írnunk, hiszen különböző életkorban más számíthat ideális súlynak.

Az ízületi problémák sok kényelmetlenséget és komoly fájdalmakat okozhatnak. A testmozgás hiánya, az elhízás és az ízületi gyulladás között összefüggés van. A kurkuma azonban, mint egy természetes gyulladáscsökkentő hozzájárul a normál kollagénképződéshez és az ízületi porcok optimális működéséhez. Ha az ízületeink jó állapotban vannak, akkor rendszeresen tudunk mozogni, sportolni, ami pedig javítja az anyagcserét. A kurkuma így nemcsak elérni, hanem megtartani is segít az ideális testsúlyt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hormonegyensúly megteremtése
  2021-09-20 17:34:59, hétfő
 
  Hormonegyensúly megteremtése - magnézium, cink, szelén, édesgyökér, citromfű

A hormonok kiemelkedő szerepet játszanak a testi, a mentális és az érzelmi egészség megteremtésében. Ha felborul a hormonháztartásunk, annak sok negatív következménye lehet. 5 egyszerű lépéssel azonban kiegyensúlyozhatjuk a hormonok működését.

Sok szervünk termel hormonokat, akár a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, az agyalapi mirigy, a mellékvesék, a here, a petefészek. A hormonok a szervezet kémiai hírvivői. A véráramon keresztül olyan szövetekbe és szervekbe jutnak el, ahol a szervezet főbb rendszereit irányítják.

Hormonokra mindenképpen szüksége van a szervezetünknek, hiszen sok szervünk egészséges működése függ ettől. A hormonok szabályozzák a menstruációs ciklust és a termékenységet. Az agyalapi mirigy, a petefészek és a herék ösztrogént, progeszteront és tesztoszteront termelnek.

Az anyagcsere szabályozásban is szerepet játszanak. A pajzsmirigy által termelt a hormonok az étvágyat, a hőmérsékletet és a testsúlyt is szabályozzák. A mellékvese adrenalint és kortizolt állít elő, melyeknek a stresszválaszban van kiemelkedő szerepük.

Az agy melatonit termel, amelynek az alvásban van fontos szerepe, a hasnyálmirigy inzulinja pedig a vércukorszintet szabályozza. Az agy neurotranszmittereket és szerotonint is termel, amelyek rész vesznek a hangulat alakulásában. Az alacsony szerotoninszint például depresszió kialakulásához vezethet.

A hormonális egyensúlytalanságnak nagyon sok tünete lehet. Ilyen például a PMS, a meddőség, az endometriózis, a cukorbetegség, súlygyarapodás vagy -csökkenés, fáradtság, álmatlanság, depresszió, szorongás.

A hormonális egyensúlyt többféleképpen is megteremthetjük. Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy javítsuk a hormonális egyensúlyt nem más, mint az alvás.

A rendszeres testmozgás is hatással van a hormonális egészségre, azáltal, hogy csökkenti az inzulin és a kortizol szintjét és növeli az inzulinérzékenységet.

A cukor és a feldolgozott élelmiszerek nagyon sok egészségügyi problémát okozhatnak. A cukor növeli az inzulinszintet és inzulinrezisztenciához vezethet. Helyette együnk sovány fehérjét, telítetlen zsírokat, amelyek szintén segítenek a hormonok kiegyensúlyozásában.

A krónikus stressz is negatív hatással van a hormonháztartásunkra. A tartóssá váló stressz többek között csökkenti a progeszteronszintet, ami meddőséget vagy endometriózist is okozhat.

Természetes módon is támogathatjuk a hormonrendszerünket. A magnézium és a wild jam csökkenti a hőhullámokat és az egyéb klimaxos tüneteket. A pajzsmirigy hormontermelésének javítása érdekében fogyasszunk cinket és szelént.

A kortizolszint kiegyensúlyozásában játszik szerepet az édesgyökér és a magnézium. A szorongás csökkentésében pedig olyan nyugtató hatású gyógynövények lehetnek segítségünkre, mint például az orbáncfű, a levendula, a citromfű vagy a kamilla.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/123 oldal   Bejegyzések száma: 1225 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 147 db bejegyzés
e év: 2396 db bejegyzés
Összes: 43353 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1544
  • e Hét: 9010
  • e Hónap: 36585
  • e Év: 644664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.