Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 231 
Köszvény és a fruktóz !
  2019-01-13 17:43:02, vasárnap
 
 



Azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak magas fruktóz tartalmú italokat, 74%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki köszvény, mint azoknál a nőknél, akik nem fogyasztják az ilyen üdítőket.
Forrás: JAMA, Journal of the American Medical Association, Boston University School of Medicine

A köszvény az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb arányban fordul elő, ami párhuzamba hozható a fruktóz tartalmú üdítőitalok elterjedésével.

1977-ben még 100 000 emberre 16 köszvény beteg jutott, 1996-ban ez a szám már 42 volt. A tanulmány szerzője szerint a fruktózban gazdag üdítők növelik a szérum húgysav szintet, ami a köszvény legfőbb rizikófaktora.

A tanulmány a Nurses' Health Study keretében történt 1984 és 2006 között. 78 906 nőt vizsgáltak, akiknél korábban nem fordult elő köszvényre utaló tünet. Majd ezt követően vizsgálták az ápolónők fruktóz fogyasztását és a köszvény kialakulásának valószínűségét.

A kutatás egyértelmű kapcsolatot mutatott a fruktózzal édesített üdítőitalok és a köszvény kialakulási valószínűsége között.

A megfigyelés alatt (22 év) összesen 778 esetben alakult ki köszvény. Napi egy édesített üdítő 74%-kal növelte meg a köszvény kialakulási esélyét. Napi 2 édesített üdítő már közel 2,5-szeresére növeli a rizikót.

A narancslé fogyasztás esetében szintén kirajzolódott a magasabb rizikófaktor. Napi 1 pohár narancslé 41%-kal, míg 2 pohár narancslé 140%-kal növeli a köszvény valószínűségét.

Köszvényes roham során a húgysav feldúsul a vérben, majd egy bizonyos szint felett kicsapódik az ízületekben és ezek az éles húgysav kristályok okozzák az éles fájdalmat és a gyulladást. Normális esetben a húgysav a vesék kiválasztását követően a vizelettel távozik a szervezetből. Ha azonban túl sok húgysav keletkezik a szervezetben vagy a vesék nem működnek megfelelően, akkor a húgysav felhalmozódik a szervezetben.

Férfiak esetében a köszvény kialakulása gyakoribb.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sejtszintű lúgosítás Super Greens lúgosító itallal vagy Green Magmával a köszvényes panaszokat csökkentette.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Érdemes megfontolni
  2019-01-12 22:40:28, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Inzulin rezisztencia
  2019-01-07 11:03:30, hétfő
 
  Az emberiség egy jelentős részének szervezete rezisztens az inzulinnal szemben, tehát testében az inzulin nem képes lebontani a cukrot.
Az inzulinnak az a feladata, hogy a glükózt a sejtekhez szállítsa, ezzel energiát biztosítva számukra. Ha valaki rezisztens az inzulinnal szemben, akkor szervezete egyre több és több inzulint juttat a véráramba (tehát egyszerre van jelen az inzulin rezisztencia és a hiperinzulinizmus!), hogy megpróbálja kompenzálni az alacsony hatásfokot.

Ilyenkor a szervezet úgy működik, mint az az autó, amelyikben egyszerre nyomják teljes erővel a gázpedált és a féket is. Nincs az a kocsi, ami ezt sokáig kibírná és ugyan így van ezzel az ember is.

Ezzel persze a szervezet nem csak a problémát nem tudja megoldani, hanem újabb problémákat generál. Olyan állapotok kialakulási esélyét növeli meg, mint a szívbetegség, bizonyos rák típusok (vastagbél rák, emlő rák), magas vérnyomás, abdominális elhízás, cukorbetegség, policisztás ovárium szindróma (POS), stb.

Mi lehet a módja annak, hogy a szervezet inzulin érzékenységét növeljük és párhuzamosan csökkentsük a felsorolt súlyos betegségek kialakulásának rizikóját?

Az elsődleges és legfontosabb tényező az életmód, azon belül is a táplálkozási szokások gyors változtatása. A legjobb módszer a szervezet inzulin érzékenységének növelésére az étkezési szokások megváltoztatása. A magas cukor tartalmú, magas feldolgozottságú, nem természetes ételek, valamint a fehér lisztből készült, alacsony tápértékű ételek rendkívüli mértékben megnövelik az inzulintermelést.

A fehér lisztből készült étkek helyett a magas rost tartalmú, teljes kiőrlésű ételeket kell előnyben részesíteni. Összességében az alacsony glikémiás indexű és glikémiás telítettségű táplálékokat kell fogyasztani, melyek nem generálnak magas inzulin szintet. Ez azért nagyon fontos, mert vannak olyan táplálékok, amiknek a vércukor emelő hatása csekély (pl. tej), ugyanakkor aránytalanul magas inzulin választ provokálnak, mert a glikémiás telítettségük magas. A zöldségek és gyümölcsök többségének azonban a glikémiás telítettsége alacsony, tehát ezért nagyon fontosak a zöldségek, gyümölcsök, a többszörösen (halolaj) és egyszeresen telítetlen zsírsavak (mogyoró, mandula, olíva olaj, magvak) rendszeres fogyasztása. A zsíros húsok helyett a sovány húsokat és a növényi fehérje forrásokat kell választani (kendermag, borsó, stb.).

A magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú ételek képesek a leginkább csökkenteni az inzulin rezisztenciát. De itt is inkább a zöldségekben és csírákban fellelhető rostokra gondolok és nem a kiérlelt gabonák rostjaira, amik nagy mennyiségben tartalmaznak számunkra idegen és gyakran allergizáló, emészthetetlen fehérjéket (ilyenek pl. a glutén vagy a hüvelyeseknél a lektinek). Ezeket, ha lehet, kerüljük el.

A rendszeres mozgás, fizikai aktivitás szintén jelentősen képes csökkenteni az inzulin rezisztenciát. Az a legjobb, ha az aerob mozgást (pl. séta, futás, kocogás) az erősítő gyakorlatokkal kombináljuk (pl. súlyzózás). Az izomépítéshez ugyanis cukor égetésre van szükség, ami csökkenti a vércukor szintet, segíti a fogyást, és növeli az inzulin érzékenységet.

A rendszeres, napi 7-8 óra pihentető alvás, a különböző meditációs gyakorlatok, a stressz kerülése csökkenti a kortizol szintet, ami szintén csökkenti az inzulin rezisztenciát.

A fent leírt lépésekkel nagyon sokat tehetünk egészségünkért, a lényeg, hogy életmódunk szerves részeként építsük be őket mindennapjainkba. A Super Greens és a köré épített komplex rendszer (kendermag protein, klorofill, Himalája só, klorofill cseppek, omega e-ssentials) megteremtik annak bázisát, amire az új, megváltozott étrend alapozható (minden nap zöld főzelékek, turmixok, pl. avokadó, sok nyers, főtt, sült, párolt zöldség, hetente kétszer tengeri hal, legalább napi 2-3 l víz elfogyasztása, a tea, kávé, alkohol, üdítők kerülése, mert e nélkül a legjobb táplálék kiegészítő komplex sem ér semmit).

Fogadjuk el, hogy azért, mert ma sok-sok millióan azt esszük, amit eszünk és azt isszuk, amit iszunk az nem azt jelenti, hogy ez a normális a szervezetünk számára. Az, hogy a korábban olyan ritka infarktus és stroke mára első számú tömeggyilkossá vált a rosszindulatú daganatokkal karöltve, ennek okai éppen itt keresendők.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
C-vitamin hiány jelei
  2019-01-07 10:43:27, hétfő
 
  A C-vitamin hiány legismertebb következménye a skorbut nevű betegség, mely egyszerre érinti az izmok és csontok egészségét, az immunrendszert, valamint érzelmi állapotunkat.

Egyes kutatók szerint a skorbut a túlzott acidózis, azaz a szervezet elsavasodásának eredménye. A rendkívül súlyos, az esetek többségében halálos betegség a tengerészek körében fordult elő a 18. századot megelőzően.

A betegség az utóbbi időben újra felütötte a fejét a táplálkozási gondokkal küzdő tinédzsereknél (bulímia, anorexia, stb.). Időseknél és alkoholistáknál is előfordulhat a betegség a C-vitamin elégtelen felszívódása miatt, de okozhatják gyógyszerek is. Azoknál a csecsemőknél, akiket nem szoptatnak, szintén skorbuthoz hasonló tünetek fordulhatnak elő. A legtöbb bébiételben található hozzáadott C-vitamin.

A legtöbb állat képes saját maga előállítani a szervezete számára szükséges mennyiségű C-vitamint, így gyorsabban tudnak felépülni a betegségekből és sérülésekből. Az emberből és még néhány állatból azonban hiányzik az a gén, mely a C-vitain előállításához nélkülözhetetlen.

Mik a skorbut korai jelei?

1, Krónikusan alacsony energiaszint, depresszió, a csontok meggyengülése.
2, Vérző íny, gyenge fogak, fogszuvasodás. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén felépüléséhez.
3, Gyors hangulatváltozás.
4, Könnyen kialakuló sérülések, horzsolások, lassan gyógyuló sebek.
5, Krónikus végtag és/vagy ízületi fájdalom.
6, Vérszegénység, az immunrendszer meggyengülése (elkapunk minden náthát).

A skorbut már napi 80 mg C-vitaminnal megelőzhető, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi az ember napi C-vitamin szükséglete. Mikor az ősember átment a szavannán és a dzsungelen, a dzsungel is átment benne táplálék formájában, Szent Györgyi Albert szerint. Ez pedig a számítások szerint napi 2000-4000 mg C-vitamin elfogyasztását jelentette.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A "C" vitamin hiányáról
  2019-01-07 09:56:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Cukor a test pusztítója
  2019-01-04 12:33:30, péntek
 
 



Számtalan tanulmány bebizonyította, hogy a cukor rossz hatással van az emberi szervezetre. Habár a cukoripar aktívan küzdött azért, hogy megváltoztassa a közvéleményt a cukor egészségre gyakorolt hatásairól, ma már egyre több tanulmány születik arról, hogy főleg a mértéktelen fogyasztása mennyire káros hatással van az emberi szervezetre.

Sok ember a szívbetegség kialakulásáért az étrendi zsírt hibáztatja, de valójában a fő bűnös nem más, mint maga a cukor. Korábban sok kutatás született azzal kapcsolatban, hogy a szívkoszorúér-betegség megelőzéséhez étrendi változás szükséges, vagyis kevesebb koleszterint és többszörösen telítetlen zsírt kell fogyasztani a telített zsír helyett. Ma ezt az állítást sokan megcáfolják, és a cukrot kiáltják ki bűnösnek. A túl sok hozzáadott cukor ugyanis jelentősen megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek számát.

Az italokban és a feldolgozott élelmiszerekben rengeteg rejtett cukor megtalálható, de a helyettesítő fruktózt és kukoricaszirupot is kiállították már ki bűnösnek. Sokszor nem is tudjuk, hogy egy-egy élelmiszer mennyi cukrot tartalmaz, mert nem gondolnánk, hogy az adott élelmiszer összetevője között szerepel a cukor. Pedig a sok cukorfogyasztás elhízáshoz vezethet, kialakulhat anyagcsere-szindróma, inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség is.

A cukorral édesített italok alkoholos zsírmájbetegséget okozhatnak. Azonban a cukorfogyasztás minimalizálása jelentősen csökkenti ennek a betegségnek a kialakulását.

A cukor a beleket sem kíméli. Amikor sok cukor halmozódik fel a belekben, az megváltoztatja a bélflórát, növeli a bél áteresztőképességét, ami komoly betegségek előidézője lehet. Az egészség a bélben kezdőik, hiszen ott van az immunsejtek 80 százaléka. A bélflóra felborulása az oka az autoimmun betegségek egy részének is.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázata még akkor is megemelkedik, ha valaki a cukorfogyasztás mellett egyébként egészségesebb ételeket vesz magához, ezzel ugyanis nem lehet kompenzálni. Egyetlen megoldás van a cukor drasztikus csökkenése.

Ezen kívül összefüggést találtak a túlzásba vitt cukorfogyasztás és a daganatos megbetegedések kialakulása között. A hozzáadott cukor növeli a nyelőcsőrák kockázatát, de a vékony- és vastagbéldaganat kialakulásáért is felelőssé tehető.
Forrás : Link

MEGJEGYZÉS : az édes íz természetesen nagyon szükséges- gyermekkorban az agy fejlődését is segíti,és felnőtt korban is fontos szerepet tölt be - a fehér cukor helyettesíthető mézzel, nádcukorral stb de semmiképpen mű-édességpótlókkal. ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Nem tudok aludni: ez már alvászavar?
  2018-11-29 19:42:22, csütörtök
 
  Mit tekintünk alvászavarnak? Mikor ideiglenes és mikor krónikus ez a panasz? Hogyan ismerhető fel a primer és hogyan a szekunder alvászavar?

Összeszedtük a lényeget, röviden.

Alvászavarról, illetve álmatlanságról akkor beszélhetünk, ha az alvás folyamata valami miatt megzavart, az alvás időtartama lerövidül, így az alvás nem felel meg alapvető feladatának, vagyis nem vezet sem a szellemi, sem pedig a fizikai megújuláshoz.

Akut és krónikus alvászavar
Akut alvászavar még a legjobban alvó emberekkel is előfordulhat időnként, hiszen mindenki életében lehetnek olyan periódusok, amikor valami - például egy közelgő vizsga, esküvő, munkahelyi konfliktusok stb. - miatt nehezebben alszik el, vagy éppen többször riad fel éjszaka.

Szintén "ideiglenes" alvászavart okozhatnak bizonyos betegségek, pl. felsőlégúti fertőzések, amikor a bedugult orrtól nem tudunk aludni. Az életmód is befolyásolhatja, hogy mennyire nehezen alszik el valaki, vagy gyakrabban felébred-e éjszaka: egy-egy nagy lakoma is befolyásolhatja az alvásunk mennyiségét és minőségét. Szerencsére, ezek az alvászavarok általában rövid időn belül elmúlnak.

Ezzel szemben a krónikus alvászavar jóval hosszabb ideig, legalább egy hónapig fennáll, és a napközbeni teljesítményünk csökkenésén is jól észrevehető, hogy nem tudjuk kipihenni magunkat.

Primer és szekunder alvászavarok
Szintén különbséget tehetünk az elsődleges (primer), illetve a másodlagos (szekunder) alvási problémák között.

Az elsődleges alvászavarok "önmagukban" vannak, nem függnek össze más betegségekkel, és például a nem megfelelő alváshigiéniás szokások miatt alakulhatnak ki.

A szekunder alvászavarok hátterében valamilyen más betegség áll, például neurológiai, belgyógyászati vagy az endokrin rendszert érintő probléma.

Gyakran társul alvászavar például a depresszióhoz, az alvási apnoéhoz, az allergiás betegségekhez és asztmához vagy a nyugtalan láb szindrómához. Bár nem betegség, de a várandósság is okozhat alvászavarokat.

Cirkadián ritmus felborulása
Végül érdemes megemlíteni az úgynevezett cirkadián ritmussal azaz a természetes biológiai órával összefüggő alvászavarokat. Ezekre az jellemző, hogy az elalvás és az ébredés ideje "eltolódik", vagy a szervezet belső órájának működésében zavar lép fel.

Ezek közé az alvászavarok közé tartozik például a jet lag, az éjszakai vagy váltott műszakkal kapcsolatos alvási nehézségek, de az is, ha valaki szokatlanul (a társadalmi normáktól jelentős mértékben eltérően) későn fekszik le és szokatlanul későn ébred fel.

Paraszomniák
Az úgynevezett paraszomniák olyan alvászavarok, melyekre abnormális viselkedések, érzések, mozgások stb. jellemzőek. Ezek közé tartozik például az alvajárás, a fogcsikorgatás (bruxizmus), a robbanó fej szindróma, a pavor nocturnis (éjszakai rettegés), de az is, ha valaki álmában beszél.


A paraszomniák igen gyakoriak lehetnek a gyermekek körében, egy felmérés szerint például a kicsik 50 százaléka beszél álmában.

Az alvászavar következményei
A világon több millióan alszanak rosszul, a becslések szerint akár az emberek közel 60 százalékát is érintheti ez a probléma. A pihenés hiányának pedig igen súlyos következményei is lehetnek, a nappali hangulatzavaroktól és koncentrációs nehézségektől egészen a krónikus betegségek megnövekedett rizikójáig.

Emellett az érintettek nehezebben tudnak a munkájukra vagy a tanulásra koncentrálni, rosszkedvűek, türelmetlenek, ingerlékenyek lesznek, rosszabb döntéseket hoznak.

Hosszabb távon pedig az immunrendszer gyengüléséhez, elhízáshoz, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás rizikójának emelkedéséhez is vezethet a krónikus alváshiány.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A magas vérnyomásról jó tudni
  2018-11-29 17:59:52, csütörtök
 
  Magas vérnyomás: mégsem a kávé és a só a legveszélyesebb?

Ha valakinél magas vérnyomást diagnosztizálnak, az orvos utasítása: csökkentse az elfogyasztott só mennyiségét, mondjon le a koffeintartalmú italokról, főleg a kávéról. A legújabb kutatási eredmények szerint azonban közel sem ilyen egyszerű a helyzet.

Ha a laikusokat megkérdezik, mely ételekről ajánlott lemondania azoknak, akiknél magas vérnyomást diagnosztizáltak, valószínű, hogy a sót, illetve a kávét mondanák első helyen. A sónak hosszú ideje nagyon rossz híre van, és számos kutatás bizonyította, hogy a mértéktelen sófogyasztás jelentősen emeli a magasvérnyomás-betegség, és így ezen keresztül a szív- és érrendszeri panaszok, a szívroham, az agyvérzés rizikóját is.

A szakemberek az elfogyasztott só, pontosabban nátrium mennyiségét 1500-2000 mg-ban határozták meg. Ezt azonban a legtöbb ember nehezen tudja betartani, még akkor is, ha egyébként nem sózza meg a kész ételeket. Ugyanis a felvágottakban, szószokban és ételízesítőkben, félkész élelmiszerekben és savanyúságokban is rengeteg só van, így azokat is hozzá kellene számítani a napi nátriummennyiséghez.

A koffein, mint főbűnös?
Szintén régóta bűnösnek tartják a kávét, illetve az egyéb koffeintartalmú italokat. Ezek fogyasztása hirtelen emelkedést okoz a vérnyomásban, ha pedig nagy mennyiségben fogyaszt kávét valaki (naponta 4-5 csészénél többet), az hosszú távon is károsíthatja a szívet és a vérereket.

A legújabb kutatási eredmények szerint azonban a helyzet nem ennyire egyszerű: a magas vérnyomás kialakulásában ugyanis több tényező is szerepet játszik. Egy 16 évig tartó, nagyszabású kutatásbólpéldául kiderült, hogy nemcsak a túl sok só járul hozzá a vérnyomás emelkedéséhez, hanem a túlságosan kevés is. Vagyis, azok, akik sószegény étrendet követnek, ugyanúgy veszélyben vannak, mint akik nagyon sok sót fogyasztanak naponta. Ez pedig azt jelenti, hogy a közepes mennyiségű nátriumot tartalmazó - vagyis a kiegyensúlyozott, átlagos - étrend önmagában nem jelent különösebben nagy veszélyt.

Figyeljünk az ásványi anyagokra!
A szakemberek szerint emellett a kálium, illetve egyéb ásványi anyagok (így a kalcium és a magnézium) szintjét is figyelembe kell venni. Hosszú távon azoknak volt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik egyik ásványi anyagban sem szenvedtek hiányt. A kutatás szerzői kiemelik, hogy nagyon fontos az egyéni jellegzetességek figyelembe vétele, és vannak olyanok, akik érzékenyebben reagálnak a sóban gazdag étrendre, mint mások. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ezek és a hasonló kutatási eredmények idővel felülírhatják a jelenleg elfogadott étkezési irányelveket.

Mégis csodaital a kávé? Tudja meg, miért!

A koffeines italokkal sem önmagukban van a baj, mértékkel fogyasztva a kávé például sok pozitív hatással is lehet az egészségünkre. Ugyanakkor (mint az egy nemrég publikált tanulmányból kiderült) a cukor és a koffein együttesen sokkal veszélyesebb a szervezetünkre, mint a koffein magában. Tehát egy cukros energiaital jobban emeli a vérnyomást, mint egy ugyanannyi koffeint tartalmazó kávé. Ráadásul az energiaitalokban egyéb teljesítményfokozó vagy élénkítő vegyületek is lehetnek, melyek veszélyeivel jóval kevesebben foglalkoznak.

Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az elmúlt években egyre többen kerülnek kórházba a mértéktelen energiaital-fogyasztás következményeként, sőt már halálesetekkel is összefüggésbe hozták ezeket az italokat.

Félkész ételek, felvágottak? Nem!
Mely ételekből érdemes tehát kevesebbet fogyasztani, ha szeretnénk kordában tartani a vérnyomásunkat? A félkész ételek, a felvágottak, szalámifélék, illetve a különböző mártások és ételízesítők (pl. a készen vásárolt paradicsomszósz vagy a szójaszósz) nagyon sok hozzáadott sót tartalmazhatnak, így ha valaki sokat fogyaszt ezekből, jócskán túllépheti a naponta javasolt mennyiséget. A szív- és érrendszerre összességében rossz hatással vannak bizonyos ételek, így ezek a vérnyomásunkat is emelhetik.

Ezek közé tartoznak például a transzzsírokat tartalmazó kész péksütemények, kekszek és rágcsálnivalók. Bár több kutatás foglalkozott az alkohol - különösen a vörösbor - szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, az tagadhatatlan, hogy a túlzásba vitt italozás számos kockázatot hordoz magában, például a vérnyomásunkat is emelheti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A dehidratáció ( kiszáradás ) és következményei
  2018-11-03 21:00:47, szombat
 
  A kiszáradás, a dehidratáció rendkívül sok egészségügyi probléma okozója lehet. A száraz szem és az ingerlékenység is a dehidratáció klasszikus tünete lehet. A probléma ott kezdődik, hogy sok ember nem is érez szomjúságot és csak akkor iszik, ha már egy-két tünet is megjelenik. Ilyen lehet a rossz emésztés, a fáradtság vagy a koncentrációhiány.

A megfelelő hidratáció elengedhetetlen az optimális egészséghez és az optimális teljesítményhez. Betegség esetén és meleg időben pedig nagyon oda kell figyelni a folyadékfogyasztásra, főként az időseknek kell kitüntetett figyelmet arra fordítaniuk, nehogy dehidratáltak maradjanak. A dehidratáció jelei: száraz nyelv és száj, extrém szomjúságérzés, kevésbé gyakori vizelés, szédülés, fáradtság és zavart viselkedés.

Néha a kiszáradás egyszerű okok miatt következik be. Például valaki nem érez szomjúságot, nem tud időt szakítani az ivásra, vagy nincs a közelében víz, például túrázik, elfogyott a vize és nem tud honnan vételezni.

Dehidratációt okozhat a hasmenés, ami vízveszteséget és elektrolitvesztést okozhat. Ha valakinél a hasmenés hányással párosul, akkor még több folyadékot és ásványi anyagot veszíthet.

Ha valaki lázas, akkor is dehidratálttá válhat, de a túlzott izzadás is okozhat ilyen problémát. A forró, párás időjárás fokozza a folyadékveszteséget és a kiszáradás esélyét.

A cukorbetegség következménye is lehet az állandó vizeletürítés és szomjúságérzés, de bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók és néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer is okozhat dehidratációt.

A kiszáradás súlyos következményekkel is járhat. A hosszan tartó dehidratáció okozhat húgyúti fertőzést, vesekövet, de még veseelégtelenséget is. Az elektrolithiány rohamokat is generálhat, hiszen ez akaratlan izomösszehúzódáshoz és tudatvesztéshez is vezethet.

A folyadékveszteség alacsony vérnyomást is okozhat. A kiszáradásnak ez az egyik legsúlyosabb és néha életveszélyes szövődménye, hiszen a csökkenő vérnyomás az oxigén csökkenését okozhatja a szervezetben.

A kiszáradás megelőzéséhez sok folyadékot kell inni és sok-sok zöldséget és gyümölcsöt szükséges fogyasztani. Mindenkinek fontos, hogy odafigyeljen a megfelelő hidratációra, de azoknak különösen, akik betegek, akik sokat tartózkodnak a kinti forróságban, az időseknek, de a megerőltető testmozgást végzőknek is gondosan ügyelniük kell a folyadékpótlásra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Szédülés álló helyzetben
  2018-10-21 20:56:57, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 231 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 173 db bejegyzés
e év: 173 db bejegyzés
Összes: 36087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1274
  • e Hét: 16819
  • e Hónap: 37087
  • e Év: 37087
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.