Belépés
zozhyka.blog.xfree.hu
Legyek álmod és megfejthetsz,legyek rózsa és szerethetsz!Legyek az út és elviszlek,legyél igaz és elhiszlek! Zozhyka ...
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Turista étkek
  2010-02-28 19:59:13, vasárnap
 
 Nagyon nem mindegy, hogy miként válogatjuk össze ételeinket, főleg, ha hosszabb, több napos túrára indulunk. Rövid távú kirándulásoknál persze mindez nem olyan kritikus, elég egy-két szendó, a gyerekeknek valami ropogtatni való és megfelelő mennyiségű folyadék.

Tehát először nézzük, mi az, ami nélkül el sem indulhatunk:
Mivel akár hidegben, akár melegben gyalogolunk, izzadni fogunk, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy elég folyadékot vigyünk magunkkal (még akkor is, ha az utiterv alapján feltételezhető, hogy valahol fel tudunk tankolni). Sokan a "háziborra" és a "guggolós páleszra" esküsznek, de ne higgyünk nekik. Az alkohol dehidratálja a szervezetet, úgyhogy ezektől csak szomjasabbak leszünk... Ez nem azt jelenti, hogy egy jó havas kis túra elején bűn meghúzni a flaskát, de csak melegedés céljából. ;-)

Tehát:
Víz, tea (esetleg meleg, ha van termoszunk és hidegben kirándulunk), limonádé. Mindenképp érdemes kerülni az édes üdítőket, mert - főleg, ha gyerek is van a csapatban - csak viribölés lesz belőle és a szomjat nem oldja eléggé. Gyakorlott túrázók a tiszta vízre vagy a gyengén citromosra esküsznek. Lehet csomagolni lefőzött kávét is, bár sokan ódzkodnak a kihűlt kávé ízétől; ők nem álltak még holt kimerülten valami elhagyatott hegy tetején...

Meleg időben úgy 1,5-2 liter folyadékot célszerű személyenként számolni, hűvösben ennek a fele is elég lehet.

Ha csak egy napos útra indulunk, nem érdemes az ételből nagy gondot csinálni: elég, ha az ember gyárt egy rakás szendvicset (minél több zöldséggel, száraz felvágottal, sajttal, s minél kevesebb gyorsan romló szendvics alapanyaggal), s úgy csomagolja el, hogy menet közben is könnyen hozzáférhető legyen. Ugyanide érdemes berakni valami rágcsát (tökmag, szotyi, pogi, stb.), főleg ha gyerekek is jönnek. A kifáradt, kedvetlen és éhes gyereknél jó hangtompító lehet egy nápolyi szelet, amely némileg elodázza a felesleges és dühítő "mikor megyünk már haza" típusú kérdéseket.

Ha több napra indulunk, célszerű komolyabban átgondolni, hol szállunk meg, mit akarunk főzni, be tudjuk-e szerezni a szükséges anyagokat menet közben (van-e bolt, ahol vásárolhatunk), stb. Itt fontos lehet a "miben főzünk" is. Vagyis ha gulyást szeretnénk összedobni a haverokkal valami szép helyen, semmiképp se a villásnyársat vigyük magunkkal!
Nem érdemes extra étkeken törnünk a fejünket; a legegyszerűbb kaja is finom lesz kint a szabadban, egy jó fárasztó túra után. A tábortűz illata, a pattogó fa zaja, a parázs fénye felejthetetlenné tehet egy egyszerű krumplilevest is...
Természetesen ilyenkor hatványozottan kell figyelnünk arra, nehogy romlott anyagokat használjunk fel!!!
 
 
0 komment , kategória:  Túradolgok  
Hátizsákok,szütyők,tarisznyák
  2010-02-07 14:25:54, vasárnap
 
 A túra, kirándulás egyik legfontosabb eleme a hordozóeszköz, amibe a cumóinkat visszük:
Egészen rövid - 3-4 km-es sétához - egy személynek elegendő egy válra akasztható tarisznya, amibe elfér némi innivaló, meg egy kis elemózsia.
Ha több emberrel kell számolni (gyermekek, akik nem hajlandók vinni a cumóikat, nagyanyó, aki már menni is alig bír, stb...) vagy kicsit komolyabb a táv - 6-8 km - akkor már célszerű hátizsákban gondolkodni. Ilyenkor elég lehet egy egyszerűbb, hagyományos hátizsák.
Mindig az egyén terhelhetősége határozza meg, milyen hátizsákra van szükség, de az a tapasztalat, hogy hosszabb túráknál, ahol esetleg 6-8 kilónyi ezmegaz van a zsákba tuszkolva, már eléggé elronthatja a delikvens hangulatát, hogy húzza a vállait a holmi vagy töri a hátát.
Komoly, megeröltető túrák esetén (15-20 kilométer vagy annál több), illetve több napos fíling esetén már mindenképp megbízható, vázas vagy merevítéssel rendelkező hátizsák szükségeltetik (hajdan Csehszlovákiából, Lengyelországból lehetett "fémvázas" hátizsákokat beszerezni, amelyek jók voltak ugyan, de azért meg sem közelítették a ma kapható, ergonómiailag tesztelt zsákok minőségét, igaz súlyban bőven el is hagyták őket...)! Ilyenkor a hát és a vállak terhelése hagyományos zsákkal már túl nagy lenne, s garantáltan megkeserítené a túrát! (Ne így tegyük emlékezetessé!!! )

Egy túrára elég sok holmira lehet szükség. Nyilván nem érdemes minden vacakot magunkkal cipelni, hiszen egy hátizsák, amely tele van felesleges holmikkal (angol wc, súlyzókészlet, Elvis Presley bakelitlemez gyüjtemény, Lenin összes művei keménykötésben, stb...)

A legfontosabb itt is a célszerűség. Igyekeztünk tehát összegyűjteni mindazt, amire tényleg szükség lehet. Érdemes a csomagoláskor figyelembe venni az időjárást, azt hogy hány napra indul az ember, milyen terepre, stb. Ha felszerelésünk megfelelő, úgy minimális lesz annak a veszélye, hogy külső okok (pl. időjárás) miatt kell majd visszafordulnunk. Néhány hasznos tanács:

Bízzunk bevált, esetleg kopottabb felszerelésünkben, komolyabb túrán új dolgokkal ne kísérletezzünk!
A kényelmet, a praktikumot ne áldozzuk fel a divat oltárán!
Felszerelésünket rendszeresen tartsuk karban (tisztítás, varrás, konzerválás, stb.), időben gondoskodjunk az esetleges pótlásokról
Nem kell mindent nekünk vinnünk, ha csoporttal túrázunk

Legfontosabb cuccosok (nem kell mind vinni, mert kánikulában pl ritkán lehet szükség hosszú, gyapjú pulóverre):
túracipő
túranadrág
alsóneműk (nem műszálas)
zoknik (hosszúszárú, nedvszívó, pl. gyapjú, pamut)
hosszú ujjú ing (flanell)
hosszú ujjú pulóver (gyapjú)
póló (rövid ujjú)
szélanorák
esőkabát v. ponchó (ülőkének is)
fejvédő (lehetőleg valami világos színű sapka, kendő, merészebbeknek turbán vagy vikingsisak... )
meleg sapka (ami a fület is védi)
fürdőnadrág (ha tervben van strandolás is)
tisztasági felszerelés: szappan, fogkrém, fogkefe, fésű, törölköző, WC papír, zsebkendő
egészségügyi felszerelés: ragtapasz, elsősegély csomag, egyéni gyógyszerek (ha szükségesek)
hátizsák
pohár
kulacs
kanál, zsebkés
elemlámpa (tartalék izzó), gyertya vagy mécses
papír, írószer
fotó felszerelés
élelmiszerek
iratok: érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, költőpénz (valuta, valuta-kiviteli engedély), turista (hegymászó) igazolvány, utazáshoz szükséges jegyek ...

Több napos túrára még:
hálóruha (szabadidő ruha)
sátor
hálózsák
derékalj (polifoam, szivacs vagy isolier)
nagy málhazsák (60-90 liter)

Amennyiben főzni is akartok:
mosó- és mosogatószer, mosogatórongy (sátranként)
főzőkészülék, üzemanyag, gyufa (sátranként)
edények (sátranként)
Hogy mi a praktikus, az a megélt tapasztalatok alapján derül ki. De hát más kárán tanul az okos! (Viszont saját kárunk jobban "bevésődik"... ) eléggé elveheti a delikvens kedvét egy-egy meredekebb kaptatótól. A legfontosabb itt is a célszerűség. Igyekeztünk tehát összegyűjteni mindazt, amire tényleg szükség lehet. Érdemes a csomagoláskor figyelembe venni az időjárást, azt hogy hány napra indul az ember, milyen terepre, stb.
 
 
0 komment , kategória:  Túradolgok  
Túracipők, bakkkkancsok
  2010-02-06 13:49:26, szombat
 
 A turista legjobb barátja, vagy éppenséggel legnagyobb ellensége, a BAKANCS. Egy jó bakancsban az ember szinte mindent képes elviselni. Bármilyen pöpec a túra, extra a ruhád, hiper a zsákod és divatos a napszemüveged: ha mindezt megkínzott, szétpaszírozott, felhólyagosodott lábbal egy gagyi honvédségi talprácson állva kell elviselned, garantáltan feledhetetlen élményben lesz részed. Amint hazaérsz, tejben-vajban fogod füröszteni a lábad, és ha a lelkedben mégis a természet szépsége hagyott mélyebb nyomot, akkor igen mélyen el fogsz gondolkozni azon, hogy miben vágj neki következő túrádnak. Ha saját lábadon szeretnéd sok éven át élvezni azt a gyönyörűséget, amit az Úr ajándékozott nekünk, akkor javaslom, hogy szerezz be egy túrázásra alkalmas, vízálló, NEKED kényelmes BAKANCSOT.

Érdemes középkemény, esetleg kissé merev talpú cipőt választanotok (a puha talp városba, a nagyon merev talp 3500 m fölé való). A mostani trekking, illetve magashegyjáró cipők többsége ún. emlékező talppal rendelkezik. Ez anyit teszi, hogy kb. 2-300 km után teljesen megjegyzi a talpad hajlási mechanizmusát, felveszi a talpad nyugalmi állapotának alakját. Ez a kissé merev talppal párosítva azt eredményezi, hogy ha csak a lábujjhegyed és a sarkad támaszkodik pl. két sziklaélre, akkor a cipő a talp merevsége miatt nem fog összecsuklani, mint brékes csiga a disco parkettján. Viszont a felhajló orr rész állandóan nyugalmi állapotban tartja a lábujjaidat, és csak akkor terhelsz rá, ha tényleg szükséges.

Ragasztott talpú cipőt csak akkor vegyetek, ha a felsőrészre kb. 2 cm magasságig fel van vulkanizálva egy gumiréteg, mert ez a fajta kiképzés csak ragasztott talppal valósítható meg.

Minden más esetben inkább varrt talpú cipőket keressetek, ezeket ugyanis könnyebb talpaltatni, sokkal időállóbbak. Mindenkinek melegen ajánljuk a VIBRAM talppal ellátott cipőket, ezek a talpak csúsznak a legkevésbé, nagyon jó minőségű gumiból készülnek, mintázatuk pedig szigorú szabványt követ.

Fontos, hogy a bakancs cserélhető talpbetéttel rendelkezzen! Ugyanis ez az, ami a leghamarabb adja meg magát, egy új talpbetét pedig klasszisokkal tudja javítani a komfortérzetet.

A felsőrész csak bőrből kell legyen, lehetőleg egy darabból szabva. A bőr anyaga lehet olajozott vagy nubuk, az olajozott bőr általában tovább tart. A "lélegző" bakancsok anyaga kizárólag nubuk, így ezek sérülékenyebbek.

A bakancsok bélése általában kesztyűbőr, legalább a boka és lábszárcsonti részeken. Erre érdemes odafigyelni, mert egy keményebb bőr vagy egy csiszolatlan marhabőr hamar feltörheti az ember bőrét, s akkor oda a jókedvű csatangolás... A Gore-Tex membránnal ellátott cipők bélése műszálas textil, a páraelvezetés biztosítása végett. (Ha ez nem így van, a Gore-Tex felirat nem több élelmes távol-keleti emberek újabb ügyes cselénél...)

A fűzőrendszerről vehetjük észre talán a leghamarabb, hogy milyen cipővel állunk szemben. Trekking és magashegyjáró cipők lábfején legalább négy, gyakrabban öt kapcsot találunk, egy pár rögzítőkapcsot, és három, magashegyi bakancsokon négy pár "bokafogó" kapcsot. A gagyi árut általában elintézik 4-5 kapocspárral. Fontos az Achilles ín védelmére készült lágy betét is, aminek csak akkor van értelme ha nem nyúlik túlzottan. Nagyon fontos, hogy a rögzítőkapocs ne a többivel azonos kapocs legyen, hanem a hajlatában megszoruljon a cipőfűző: ezzel lehet elérni, hogy a lábfejen és a bokán különböző mértékű feszítést hozzunk létre. Javasolt a D alakú kapocs a lábfejen, a bokafogó kapcsok lehetőleg ne átfűzősek, hanem beakasztósak legyenek. A jó kapcsok általában rézbevonatú acélból készülnek. (Elrettentésül megemlítjük, hogy láttunk már tépőzáras "rögzítőkapcsokat" is....)

A túrabakancsok nyelve általában terheléselosztó betéttel van ellátva, hogy elossza a fűző nyomását a lábfejen. Túrázásra csak békanyelvű bakancsot vegyél!!! Nem lehet ugyanis olyan erővel szorítani a bakancs felsőrészét a nyelvhez, hogy az valahol be ne eressze a vizet. Minden bakancs addig a magasságig vízálló, ameddig a nyelv a felsőrészhez van varrva. Itt a nyelv és a felsőrész összekötésére általában nagyon finom kesztyűbőrt alkalmaznak, elkerülendő a gyűrődések horzsoló hatását. A nyelv fő része általában a felsőrésszel azonos bőrből készül.

forrás: setafika.hu
 
 
0 komment , kategória:  Túradolgok  
Turistajelek
  2010-01-04 18:57:06, hétfő
 
 Tudnivalók a turistaút jelzésekről

A jelenlegi útjelzések 1930 óta használatosak A turista térképeken folytonos piros vonallal ábrázolják az turista utakat. A turistaút színjelzését vagy a kezdőbetűk feltüntetésével vagy a a tényleges szín és jelzéskódot ábrázolják. A jelzéseket általában jól látható tereptárgyakra, jellemzően fák törzsére festik fel. Ezeknek az útjelzéseknek a színe négyféle lehet: kék, piros, sárga, és zöld.Sávjelzés.Két fehér sáv között egy színes sáv jelöli azt a turistautat, melynek kezdő- és végpontja általában valamilyen (civilizált hely), és valamilyen tömegközlekedési eszközzel elérhető. A legfontosabb útvonalak: az Országos Kék Túra, a Dél-Dunántúli Kéktúra, az Alföldi Kéktúra
Keresztjelzés.Általában két sávjelzésű utat köt össze, vagy rövidít a sávjelzésű útvonalon. Színe megegyezik a magasabb értékű sávjelzés színével.
Négyzetjelzés.Turistaházhoz, menedékházhoz, vagy lakott településre vezető utak jelzésére szolgál.
Háromszög jelzés.Hegytetőkre, csúcsokra, kilátóhelyekre vezető utak jelzésére használják.
Körjelzés.Forráshoz,vagy ivóvízvételi helyhez vezető út jelzése.
Romjelzés.Romokhoz, (pl. várrom, kolostorrom, földvár, stb.) vezető út.
Omega jelzés.Barlangokhoz, sziklaüregekhez vezető út.
Körút.Könnyű sétaút melynek kezdő és végpontja ugyanott van.
Törlőkereszt.Valamilyen okból megszűnt turistajelzés törlésére használják. Az X jel színe mindig szürke.
Bélyegzőhely.Jelvényszerző túramozgalmak túrafüzeteiben, a felkeresett ellenőrző pontokon a megfelelő helyre bélyegezve igazoljuk ott jártunkat. A kéktúrákhoz tartozó ellenőrző pontokat jelölik, a bélyegzőhelyeket. Ha a pecsét a túraútvonaltól távolabb van, akkor önálló jelzés is lehet, egyébként csak figyelemfelhívásra szolgál.
Kerékpárút.Kerékpárral járható útak a hegyekben.
 
 
0 komment , kategória:  Túradolgok  
Természetjáró Etikett
  2010-01-03 14:53:14, vasárnap
 
 Kell-e köszönni az erdőben?

Egy erdei túra során valószínűleg több alkalommal találkozunk más túrázókkal, akiket nagy valószínűség szerint akkor látunk először. Mégis megvan a késztetés, köszöntenünk kell Őket. Van erre szabály?

Az elvárosiasodás egyik következménye az lett, hogy gondolkodás és lelkiismeretfurdalás nélkül haladunk el embertársaink mellett. Ez igazából érthető is, hiszen ha mindenkit köszöntenénk, akkor a városunk jelenlegi hangszennyezettsége a sokszorosára nőne a milliónyi egyszerre elhangzó "Szevasz"-októl.

Ha azonban egy társasházban vagyunk, liftbe szállunk, vagy csak elmegyünk vidékre, akkor arra az időre annak a kis közösségnek a tagjává válunk, s a kis közösségben már illendő a köszönés.

Éppen egy ilyen kis közösség tagjai vagyunk akkor is, ha egy erdei túraútvonalon járunk akár gyalogosan, futva, bringázva, vagy bármi más módon. Ha találkozunk valakivel, szinte biztosra vehetjük, hogy az illető is hasonló módon érez a természet, az aktív kikapcsolódás iránt, s mint a túrázók közösségének a tagját, illik köszönéssel üdvözölni. Olyan komor is lenne, ha egy hosszú séta közben szó nélkül mennénk el egymás mellett.

Kivétel erősíti a szabályt!

Van különbség túrázó, kocogó, vagy a vasárnapi kerékpáros és az edzésképpen futó vagy kerékpározó között. Míg előbbiek első sorban a táj szépsége és a tiszta levegő miatt mennek az erdőbe, addig a sportolók teljesítményük javítására, nehéz fizikai igénybevétlt jelentő edzésre használják a nyomvonalakat. Nem szabad hát megsértődni akkor sem, ha barátságos "Ahoy"-unkat nem viszonozzák akár fejbiccentéssel sem, mert egy intenzív edzés közben a sportolók 100%ban a teljesítményre koncentrálnak.

Ha azt látjuk, hogy egy ilyen sportoló közeledik felénk, csak engedjünk Neki utat, hogy ne álljuk útjukat. Nem utolsó sorban, ha köszönés helyett inkább csak félreállunk, nagyobb valószínűséggel kapunk egy nyögést vagy egy intést köszönetképpen.

Időjárási információk

Meggyőződésem, hogy a természetjárásban nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat. Ezzel együtt nem árt ha tudjuk, hogy mire készüljünk, várható e bármilyen időjárási anomália.

 
 
0 komment , kategória:  Túradolgok  
Levél egy kezdő turistához
  2010-01-03 09:19:35, vasárnap
 
  Sokan mosolyognak, amikor szó esik arról, hogy van egy turista-tízparancsolat is. Mosolyognak és legyintenek; ők azt akarják ezzel mondani, hogy ők már régen túl vannak azon a kezdőkoron, amikor még szem előtt kell tartani a szabályokat; ők azt akarják ezzel a fölényes gesztussal kifejezni, hogy ők mint turisták még a tízparancsolat által körülírt lelkivilágnak is magasan felette állanak.

Ők - tisztelet a kivételnek - a legnagyobb lelkinyugalommal és egetverő lármával járják a tilos területeket, - de ugyanakkor szónokolnak idehaza, a heti összejöveteleken és szidják a barbár területtulajdonost, aki elzárja a területét, a helyett, hogy diadalkapuval fogadná a turistákat. Ők szónokolnak és rendetlenkednek - és ugyanakkor egy hanyag gesztussal intézi el a turistaság elemi szabályait.

El ne tanuld ezt a hanyagul előkelő gesztust, én ugyanis eddig azt tapasztaltam, hogy ezek a fölényesen legyintő emberek mindenek inkább, csak éppen jó turisták nem!

A turista-tízparancsolat nem üres szabály; nem paragrafusokba szedett gondolatvilág; a turista-tízparancsolat csak olyat mond, ami vagy lelki feltétele a turistának, vagy gyakorlati szabály, olyan gyakorlati szabály, aminek semmibe vevése súlyos kárt okoz nemcsak a bűnösnek magának, de az egész mozgalomnak is.

De nézzük végig azt a tízparancsolatot!

1. Szeresd a természetet és áhítattal lépj szentélyébe! - Nem is szabály, nem is parancs; egyszerűen csak azt akarja mondani, hogy aki nem szereti a természetet és nem áhítatos és derült lélekkel keresi fel, az ne akarjon turista lenni. Ne akarjon, mert nem is lehet; abból csak "kiránduló" vagy - terület tulajdonos válhat.

2. Turistamezben is kultúrember maradj! - Ez már parancs, viszont nem nagyon nehéz a teljesítése; aki kultúrember a városban, az százszorta inkább kultúrember tud lenni a természet ünnepélyes csendjében. A kultúra alatt itt nem fizikai, hanem lelki kultúra értendő, kultúrember az, aki mindig és mindenütt - tehát akkor is, amikor egyedül jár az erdők mélyén - úgy viselkedik, mintha jó ízlésű és kultúremberekből álló társaságban volna! Például: nem vetkőzik derékig meztelenre, nem öltözik "weekend kosztümbe" és általában nem ízléstelenkedik!

3. Ne feledd, hogy turistához méltatlan magaviselettel a turistaság ügyének ártasz! - Ne feledd és ne engedd feledtetni; ne hunyd be a szemed, amikor rendetlenkedőkkel találkozol; minden jó turista rendőr, különösen addig, amíg nincs turistarendészet!

4. Ne élj vissza a vendégjoggal és tiszteld a mások vagyonát! - Ehhez azt, hiszem, nem kell kommentár!

5. Turistaútról le ne térj; tilos területen engedély nélkül ne járj! - Két elemi szabály!

6. Légy vidám, de ne lármás; az erdőben ne a turisták, hanem a madarak énekeljenek! - Sajnos, vannak, akik a vidámságot nem tudják elválasztani a lármától és azt hiszik, hogy a vidámság legjobb kifejezője mindig a legújabb kuplésláger. Szegények! - mit élvezhetnek ezek a természetből?

7. Tartsd tisztán a forrásokat, patakokat, pihenőket és a hulladékot rejtsd el! - A kultúrember legelemibb kötelességei!

8. Égő tárgyat el ne dobj, erdőben tüzet ne rakj! - Először azért ne, mert tilos, másodszor, mert veszélyes. Egyik sem életszükséglet; ha azonban a körülmények így hoznák magukkal, hogy kell tüzet rakni, abban az esetben menj ki az erdőből!

9. Kíméld az erdő vadjait; gyümölcsfákról még virágot se szakíts! - Ezt sem kell egy kultúrembernek a figyelmébe ajánlani, mert mind a kettő természetes kötelesség. Minden virág, amit gyümölcsfáról szakítottál, egy-egy alma, körte, vagy őszibarack, melyet virágjában pusztítottál el!! Gondold ezt meg, mielőtt virágos ág után nyúlnál!!

10. Becsüld turistatársadat s bajban el ne hagyd, mert az becstelenség! - Becsüld meg azokat, akik együtt indulnak útnak, akik éppúgy szeretik a természetet mint te; becsüld meg társaidat, akik éppúgy becsülnek téged is. Szeresd őket; ne keresd a hibáikat, de ha találnál egyet, ne nagyképű fölénnyel ess nekik, hanem szeretettel és megértéssel figyelmeztesd őket és ne feledd, hogy neked is vannak hibáid! - ha ezeket veszi észre valaki és figyelmeztet, ne sértődj meg; aki szeretettel közelít hozzád, annak mindig megfogadhatod a szavát sértődés nélkül. Ha egyik társadnak baja esik, te légy az első, aki segítségére siet és ne bánd programod változását, ha egy társadon segíthetsz ezen az áron.

Ezek a turista-tízparancsolat pontjai.

Egyszerű, magától értetődő dolgok; csak azok nem érthetik meg a szellemét, akik egy kézlegyintéssel akarnak napirendre térni felette.
 
 
0 komment , kategória:  Túradolgok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 568 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 47
  • e Hét: 427
  • e Hónap: 1362
  • e Év: 35259
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.