Regisztráció  Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 396 
Hazáig visz a vonat...
  2018-06-22 14:37:16, péntek
 
  Levélben kaptam L Marikától...Teljesen új értelmet nyer a ,,hazáig visz a vonat" kifejezés.


Kínában, Csungking városában naponta többször átmegy a vonat egy lakótelepi épületsoron.
Igen, ez teljesen komoly: a 19 emeletes lakóépületen 2004 óta halad át egy irányban a vonat.

Az igen-igen furcsa struktúrát a helyi tömegközlekedési vállalat azzal indokolta, hogy egyrészt
túl hegyes-dombos a környék, hogy a földön vagy a hegyek körül kanyarogjanak a sínek,
másrészt pedig amúgy sincs sok hely ebben a 2004-ben 32,5 milliós városban, ezért így tudtak ,,spórolni".Az alagutat teljesen kiépített hangszigetelés választja le a lakásokról, így a vonat zajából
körülbelül annyi hallatszik, mintha egy mosógép zakatolna a másik szobában.
A lakásos útvonal egyben egy megálló is;
így ha itt laksz, akkor egy taxi sem tudna jobban küszöbig vinni, mint ez a vonat.


 
 
0 komment , kategória:  Különleges fotók innen-onnan..  
Európa legnagyobb madárszobra....
  2018-02-08 15:15:31, csütörtök
 
  Szintén levélben kaptam,engem szép emlékek fűznek oda,voltunk ott már többször is,kedves barátaimmal együtt...

Hazánk is rendelkezik néhány Guinnessbe illő rekorddal. Ezek közül egyedi különlegessége miatt emelkedik ki az az 1896-os milleniumi ünnepségsorozat részeként felavatott honfoglalási emlékmű, ami Európa legnagyobb madárszobrának számít.
A Gerecse meredek sziklafalán áll Európa legnagyobb ércmadara

A Gerecse-hegység több mint 100 méter magas hófehér mészkősziklái meredek falként emelkednek az M1-es autópálya tatabányai szakasza fölé. A Kő-hegy város felé néző sziklaperemén áll kiterjesztett szárnyakkal az a hatalmas bronzmadár, a honfoglalási Turul-emlékmű, amely méretét tekintve egész Európa legnagyobb madárszobrának számít.


Európa legnagyobb madárszobra a tatabányai turulForrás: Panoramio

Az 1907-ben, a bánhidai csata emlékére emelt szobor mérete lenyűgöző,

a turul kiterjesztett szárnyai közötti távolság valamivel több, mint 15 métert tesz ki. A turulszobor fejét a szentkorona stilizált és aranyozott mása díszíti, a karmai között pedig Árpád fejedelem jelképes 14 méter hosszú kardját tartja.
A Tatabánya melletti Kő-hegy tetején lévő Turul-emlékműForrás: MTI/Krizsán Csaba

Mindezekkel az impozáns méretekkel a tatabányai turul a kontinens leghatalmasabb érc madarának számít.

Az emlékművet a rendszerváltás után felújították, és 1992-ben újra felavatták.
A bánhidai csata ezredik évfordulóján avatták fel

Az 1896-os milleniumi ünnepségsorozathoz kapcsolódva Komárom vármegye közgyűlése, a korszak híres festőművésze, Feszty Árpád kezdeményezésére döntött az emlékmű felállításáról. A munkálatok koordinálásra életre hívott Emlékmű Bizottság Donáth Gyula szobrászművészt bízta meg a monumentális szobor elkészítésével, a kivitelezéssel pedig a Zellerin Részvénytársaságot.Feszty Árpád a híres festőművész portréjaForrás: Wikimedia Commons

Financiális okok miatt az eredeti tervtől eltérően 1896-ban, a millenium évében nem sikerült felállítani a monumentális alkotást.

A turul emlékmű felavatását ezért későbbre halasztották,

és egy másik, a honfoglaláshoz kapcsolódó nevezetes dátumhoz, a történelmi hagyomány szerint Tatabánya mellett 907. július 6-án lezajlott bánhidai csata ezredik évfordulójához időzítették. (Bánhida 1947 óta tartozik Tatabányához , előtte önálló községként a tatai járás része volt.)907 júliusában lezajlott bánhidai ütközet Feszty Árpád festményénForrás: Wikimedia Commons

A híres középkori magyar krónikás, Anonymus szerint Árpád fejedelem honfoglaló hadai a Bánhida melletti síkon verték tönkre Szvatopluk morva nagyfejedelem seregét. Anonymus így emlékezik meg a bánhidai ütközetről krónikájában, a Gesta Hungarorumban:


nonymus városligeti szobraForrás: Wikimedia Commons

,,,,(Szvatopluk)... a magyaroktól megrettenve összegyűjtötte hadseregét, segítséget szerzett barátaitól, majd egész haderejét egyesítve a magyarok ellen vonult. Azok pedig eközben a Duna mellé értek, és pirkadatkor egy gyönyörű mezőn harcba szálltak. Az Úr segedelme a magyarok mellett volt, s a többször említett fejedelem megfutamodott előlük. A magyarok egészen a Dunáig üldözték, ott félelmében a Dunába vetette magát, és mert a víz sodrása gyors volt, belefulladt."


A tatabányai Turul-emlékműForrás: Wikimedia Commons

E fényes diadal emlékére a monumentális emlékművet 1907 nyarán avatták fel a tatabányai Kő-hegyen.
Majdnem áldozatul esett a kommunisták "szoborreviziójának"

A Tatabánya jelképévé vált emlékműnek a felállítása utáni évtizedekben hányatott sors jutott osztályrészéül. Először az Osztrák-Magyar Monarchia1918 novemberében történt összeomlása utáni zűrzavaros hónapokban került veszélybe a turul-emlékmű. Az 1919. március 21-én kikiáltott Tanácsköztársaság idején a kommunisták, - akik a turulra mint a kiirtandó magyar sovinizmus szimbólumára tekintettek - súlyosan megrongálták az emlékművet.


Kun Béla 1919-ben beszédet tart. A kommunisták nem szerették a turultForrás: Wikipedia

A szobor kijavítását a Bethlen-kormány kultuszminisztere, Gróf Klebersberg Kunó rendelte el,

1926. május 10-én. A magyar királyi vallás - és közoktatásügyi miniszter Keviczky Hugó szobrászművészt bízta meg a restaurálás elvégzésével.


Gróf Klebersberg Kunó, a Bethlen-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere

A második világháború utolsó hónapjaiban, Hitler utolsó dunántúli offenzívája, az 1945. március 6-án elindított ,,Tavaszi ébredés" fedőnevű hadművelet idején Tatabánya és a zsámbéki medence környéke súlyos harcok színterévé vált, ám az emlékmű szerencsésen átvészelte a harci cselekményeket.


A Tavaszi ébredés hadművelet volt Hitler utolsó offenzív kísérlete a Dunántúlon, 1945 márciusábanForrás: Bundesarchiv

1948, a ,,fordulat éve" után kiépülő Rákosi-diktatúra idején ismét komoly veszélybe került a tatabányai Turul-emlékmű. A személyesen Rákosi Mátyás által elrendelt úgynevezett szoborrevízió során a magyar történelem számos olyan nagyságának került a szobra a közterekről az ócskavastelepre vagy egyenesen kohókba, akiket a kommunisták a ,,nép ellenségeinek" nyilvánítottakA tatabányai Turul-emlékmű szerencsésen megúszta a Rákosi Mátyás által elrendelt úgynevezett szoborrevíziótForrás: Origo

Akárcsak az 1919-es elvtársaknak, a Rákosi-diktatúra, és személy Szerint Révai József túlbuzgó komiszárjainak is erősen bántotta a szemét minden olyan műemlék,

amely a milleniumra, vagyis az ő értelmezésükben a magyar sovinizmusra emlékeztetett.

Ennek jegyében döntés született a tatabányai Turul-emlékmű elbontásáról is, ám ezt végül szerencsére mégsem hajtották végre.


Az ősmagyar totemállatot a turult sokan a kerecsensólyommal azonosítjákForrás: Wikimedia Commons

A szocializmus évtizedeiben mostohán kezelt emlékmű igen leromlott állapotba került,

ezért a rendszerváltás után elhatározták a felújítását. Az 1992-re befejezett átfogó restaurálást Madarassy Walter szobrászművész vezetésével végezték el.
Magyarországot védelmezően tárja szét fölöttünk hatalmas szárnyát

A tatabányai Turul-emlékművet ünnepélyes külsőségek között 1992. október 29-én avatták fel újra. A magyarságot szimbolizáló szobor fejéra visszakerült a Szent Korona másolata is.turulForrás: Panoramio

Megújulva, és Magyarországot védelmezően tárja szét fölöttünk hatalmas szárnyát Árpád fejedelem törzsének madara, a hités küldetés népünk oltalmának szimbóluma"

- méltatta a megújult emlékmű jelentőségét a tatabányai turul szobrot felavató Göncz Árpád köztársasági elnök.


Tatabánya szimbóluma a Turul-emlékműForrás: Wikimedia Commons

Hazánk egyik legszebb környezetben fekvő monumentális honfoglalási emlékműve 1992-től ismét kulturált és rendezett k


Turul madár és környéke; a Szelim-barlang,

Ranzinger Vince kilátó, az egykori

XII akna felvonójából lett kialakítva.


Egy pár saját fotó.2008, és2012-ből.. de később is voltunkmár ott .

hát ez később, nem adja be a képtáram, csak pörög megint..de amint tudom,pótolom

 
 
0 komment , kategória:  Különleges fotók innen-onnan..  
Ez a világ legkülönlegesebb vízesése ....
  2018-01-28 15:39:36, vasárnap
 
 
Levélben kaptam.....

Ez a világ legkülönlegesebb vízesése és csak itt van a szomszédban...

Magyarország keleti szomszédjának területén, azaz Romániában van a világ legkülönlegesebbnek vélt vízesése. Legalábbis ezt állítja A The World Geography szaklap, amely egy összesítést is készített, amelynek alapján Krassó-Szörény megyében, a Bigéri Természetvédelmi Területén található gyönyörű, nem túl nagy Bigari vízzuhatag a világ legvarázslatosabb természeti jelensége.

Talán a legmodernebb filmstúdiókban sem tudnának ilyen díszletet készíteni, amelyen egy kis patak vize ilyen csodás alakzatban zuhanhat a völgybe. A természetnél bámulatosan építészmérnök, dizájnér és rendező nincsen, ilyen bámulatos képződményt csak egy ilyen ősi erő képes megalkotni.

A kishozamú patakocska egy majdnem 8 méteres, úgynevezett mészkőtufán folyik le, amely egy harang-, illetőleg boltozatformára hasonlít. A szorosban ritkán süt be a nap, ezért a víz szinte teljesen egy zöldes színű mohaszőnyegen csorog le, majd szétválva 48 párhuzamos csermelyként ,,torkollik" az alatta lévő másik patakba.
Ha van lehetőségünk mindenképp érdemes meglátogatni ezt a csodát, ami páratlan élményben részesíti a pihenni, kikapcsolódni vágyókat.
 
 
0 komment , kategória:  Különleges fotók innen-onnan..  
A kis túlélő és a többi....
  2017-12-21 12:20:34, csütörtök
 
  Gizikétől kaptam.. Köszönöm!


A fák 370 millió éve élnek a Földön, és nem is csodáljuk: hihetetlenül szívósak, és küzdenek az életükért, bármi is történjen. Persze a természeti katasztrófák, erdőtüzek, és az ember mohó fakitermelése ellen nem tudnak hogyan védekezni, de általánosságban elmondható a fákról, hogy ők folyton a túlélésre játszanak, és ahol sikerült egy magnak kihajtania, onnantól kezdve a cél a hosszú-hosszú évtizedekig életben maradás.


Mindezt értünk teszik: A fák biztosítják Földünk légkörében az oxigén legnagyobb hányadát. Ha nem lennének ilyen szívósak, már mi sem élnénk. Mindig elámulok, hogy milyen felfoghatatlan ereje is van a természetnek!

A kis túlélő...
Ez a pálmafa kidőlt, aztán újra megtalálta a helyes irányt
Ez a kidőlt fa 4 újabb fát növesztett ki magából.
70.000 fa közül ez az egyetlen fa, amely túlélte az óriási cunamit Japánban. Mára állvány védi az utolsó példányt.Az élet fája - Olympic Nemzeti Park, Washington
A fa gyökerei megtalálták az utcakövek közti réseket.Ebben az esetben a papír ütötte a követ.
Ez a fa egy jelzőtábla oszlopában cseperedett fel.Kivághatsz, de én akkor sem halok meg!Ennek a fának még megvannak a levelei, köszönhetően a lámpaoszlop fényének.
Az élet mindig utat talál magánakA kis szigeten levő fa gyökerei átnyúlnak a szárazföldre, hogy tápanyaghoz jussanak.

Hamvaiból feltámadt.


“A nagyapám gyerekkorában felakasztotta egy facsemetére a korcsolyáját. Nem emlékezett, hol volt az a bizonyos fa, hosszú-hosszú évekkel később akadt csak rá."
A Ta Prohm-templom Kambodzsában
Ahol egykor fák álltak, egyszer újra fák fognak állni!

Egy fenyőfa, amely egy másik fa ágán nő.Egy elkorhadt fa tönkjéből nőtt ki egy újabb fa, majd a tönk is rothadásnak indult.

A természetnél nincs erősebb dolog a világon!


Egy fa,amely egy elhagyatott ház harmadik emeleti ablakából nőtt ki.


Óvjuk ezt a csodás természetet!
 
 
0 komment , kategória:  Különleges fotók innen-onnan..  
Elhagyatva..
  2017-12-21 11:36:54, csütörtök
 
  Különlegességet hoztam,levélben kaptam Marikától..


Elhagyatva..

Elhagyatott, mégis hátborzongatóan gyönyörű helyek! A negyedik képbe beleremegtünk!


Ezek a képek megmutatják, hogy az ember valóban csak ideiglenes lakója ennek a bolygónak: ahogy pár évre nem teszi be a lábát valahová, a természet utat tör magának, és visszaszerzi azt, amely valójában mindig is az övé volt.

A hideg kiráz attól, ha belegondolunk, hogy egy épület, egy park, egy intézmény egykoron tele volt élettel, nyüzsgött az embertömeg, és alig néhány esztendő alatt elfogytak az emberek, eltűnt az élet, és senki nem látogatja ezeket a helyeket.

Mi mondjuk szívesen megnéznénk mindet, bár egyik-másiktól már képernyőn keresztül is megfagyott a vér az ereinkben.

Vasúti alagút Párizsban, Franciaország
Egy spanyol háborúban lakatlanná vált szellemváros, Belchite
Egy vidéki ház Norvégiában. Gyönyörű!

A bezárt Hotel de Salto, Kolumbiában. Eszméletlen!

Megfeneklett hajó, Louth, ÍrországEgy magányosan álló templom, Franciaországban


A Sintra-kastély romjai Portugáliában


egy elhagyatott templom Detroit-ban, USA
Kristály malom, Colorado, USA

Egy gyönyörű, kihalt kastély
Egy elhagyatott kápolna, helye ismeretlen.

Az elhagyatott “Óz birodalma" vidámpark sárga köves útja, Észak-Karolina, USA

Megfeneklett hajó Fuerteventura közelébenEgy valaha gyönyörűen pompázó, mára omladozó kastély, Kopicében
Lakatlan halászfalu a Jangce-folyónál, Kína
Elhagyatott télikert

Az Orient Expressz, Belgiumban
Egy elhagyatott palota maradványai, Belgiumban

Üresen kongó vidéki ház

Egy leégett szórakozóhely, Ausztriában.

Egy régi kereskedőhajó roncsa a Vörös-tengeren
(Forrás: csodasnap.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Különleges fotók innen-onnan..  
Ez is Kína
  2017-12-01 17:22:34, péntek
 
 
Ez is kína...Gizikétől..


Egy kis Kína.

Az autópálya, amit egy folyóba építettek.

Kiszámolták, hogy, így jóval olcsóbb mintha számtalan alagutat fúrnának a hegyekbe.

Átadták Kína első környezetbarát, kilométereken át egy folyó felett vezető autópályáját a közép-kínai Hupej tartomány hegyvidéki térségében.
A csaknem 11 kilométeres út festői szépségű tájon át kanyarog, 4,4 kilométer hosszan pedig víz felett. Amikor Hsziangsan település és a Jipa nevű autópálya között egy hegy esik útjába, megkerüli azt, nem folytatódik alagútban. A hegy és a felületét borító erdők tehát háborítatlanul maradtak.
A 70 millió dolláros, vagyis közel 20 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a völgy vonalát követő úton haladók egyszerre élvezhetik a kék ég, a víz és a hegyek látványát, egyúttal a korábban egyórás utat 20 perc alatt tehetik meg.


A régióban élők azt remélik, hogy az online médiának és a televíziós híradásoknak köszönhetően máris népszerűvé vált, "zöldként" hirdetett látványosság révén a környék nevezetességei iránt is megnő az érdeklődés, s ezáltal megélénkül a helyi turizmus.k4A projekt menedzsere korábban azt nyilatkozta, amikor 2013-ban asztalra került az új autópálya építésének terve, három különböző változat közül kellett dönteni. Ebből kettő a hegyeken át vezetett volna alagutakkal, a harmadik pedig hosszabb volt ugyan, de a vízre kellett építeni. Végül azoknak a mérnököknek az érvelését hallgatták meg, akik a változatos növényzet és az erdőségek védelmét, egyben az egyedi megoldást részesítették előnyben.

A képeket nézve én biztos nem mennék arra az útra..
 
 
0 komment , kategória:  Különleges fotók innen-onnan..  
Még nem láttam----Földalatti város....
  2017-11-26 13:11:46, vasárnap
 
  Hoztam egy kis különlegességet is, levélben kaptam, köszönöm..

FÖLDALATTI VÁROS AUSZTRÁLIÁBAN

> A sivatag egyhangúságát több ezer bányagödörrel megtörő vidéken alig néhány épület, egy nagy gépeket is fogadni képes repülőtér emelkedik, de a föld alatt háromezerötszázan élnek.A vidék egy évszázaddal ezelőttig lakatlan volt, de 1915 elején három férfi, valamint egyikük fia, William Hutchison aranyat keresett a környéken, ehelyett a fiú azonban egy opáldarabra lett figyelmes. A következő évben kitört az opálláz, és hirtelen bányagödrök egész sora - mára közel negyedmillió - jelentek meg a sivatagban.

A felszínen építkezni viszont lehetetlen feladatnak bizonyult, hiszen a forróságot érthető módon egyetlen bányász, illetve családja sem viselte túl könnyen - így nem is csoda, hogy az otthonok az első világháborús veteránok ötletét követve a föld alá kerültek,
lassan pedig megjelentek a földalatti templomok, egy bolt, bár, valamint egy hotel is, melyeknek köszönhetően a közösségi élet, illetve a turizmus is beindult.A lakások levegője egész évben 23-25 fokos, vizük egy huszonnégy kilométerre fekvő földalatti forrásból, áramellátásukat pedig a földrész legnagyobb dízelgenerátora, illetve egy szélerőmű biztosítja.
Coober Pedyben ma negyvenöt ország 3500 állampolgára él.


Fotók: Michael Runkel / Robert Harding Heritage, TORSTEN BLACKWOOD / AFP, FRUMM John / hemis.fr, HUGHES Hervé / hemis.fr, DOZIER Marc / hemis.fr,
 
 
0 komment , kategória:  Különleges fotók innen-onnan..  
Csodás...
  2017-11-06 12:13:45, hétfő
 
 
Gizike levélben...
Utcai festészet 3 dimenzióban.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Különleges fotók innen-onnan..  
10 nagy folyó forrása------
  2017-10-20 18:19:37, péntek
 
  Szintén érdekes, gondoltam megosztom veletek ezt is, Gizike küldte,köszönöm...10 nagy folyó forrása
A Duna forrásaA Rajna forrásaItt ered a Temze .Az Amazonas egy sziklafalból fakad.
A Nílust se nehéz itt átlépni.

A Gangesz egy barlangból csobog elő.


A Sárga-folyó sáros érként indul.
A Zambézi egy fa alól bukkan elő.
A Volga díszes forrása.


Itasca-tó kifolyása a Mississippi kezdete.
 
 
0 komment , kategória:  Különleges fotók innen-onnan..  
Budapest 21 LEGSZEBB ÉPÜLETE
  2017-09-19 18:12:21, kedd
 
 
Katika, Köszönöm!

Budapest 21 LEGSZEBB ÉPÜLETE

számos csodálatra érdemes épület akad.
Éppen ezért nehéz a kedvencekről listát készíteni, ám muszáj valamilyen módon szelektálni, mert száz elemből álló összeállítást senki sem olvasna végig. Így került csupán 21 épület az alábbi, meglehetősen szubjektív listára. Arra azért kíváncsiak vagyunk, ti mivel bővítenétek.

A Thonet-ház

A Váci utca 11-es szám alatt áll a Lechner Ödön keze nyomát viselő épület. Az 1880-as évek végén épült. A magyarországi szecesszió egyik csodaszép példája. A három emeletes, plusz padlásteres ház egyik érdekessége, hogy Zsolnay burkolólapokkal fedték, a másik, hogy a díszítéshez kovácsoltvas erkélyrácsokat is használtak. A harmadik pedig az, hogy Lechner Ödön reneszánsz és gótikus stílust idéző elemekkel ékítette a házat, például növényi indákkal.A csodaszép ház homlokzata - Héder Imre fotója

2. A Szent István bazilika

Fantasztikus a története! Helyén a 18. században a Hecc színház (Hetz-Theater) állt. A Lipótváros egyik gazdag polgára, Zitterbarth János azonban kis, ideiglenes templomot építtetett ide. Később felmerült az igény, hogy Lipótvárosnak saját, komoly plébániatemploma legyen, végül az 1838-as nagy árvíz szolgáltatott indokot az építésre. A mai Szent István tér közepe ugyanis kis, természetes kiemelkedés volt, ahol több száz pesti polgár talált menedékre a katasztrófa idején. Az árvíz túlélői fogadalmi adományokkal támogatták a templomépítést.

Hild József tervei alapján kezdték a később igen problémásnak bizonyult építkezést 1851-ben. Hild halála után Ybl Miklós folytatta a munkát. Végül Ybl halálát követően Kauser József irányításával fejezték be a bazilika építését, 1905-ben. Ma Budapest egyik legtöbbet fotózott épülete.Fotó: Huszár Boglárka

3. Gül Baba türbéje

A 16. században síremlékként felhúzott épület körül annak idején kolostor is állt. A síremléket a török hódoltság után kápolnává alakították, majd a jezsuita rend feloszlatás (1790) után magánház lett. A 19. századtól azonban már muszlim zarándokhely volt. A második világháború előtt furfangos módon körbeépíttette a villájával Wagner Lajos, így a türbe ki sem látszott. Viszont Budapest ostromakor pontosan ez védte meg az épületet a pusztulástól, míg a villa romba dőlt. 2017 végéig kell várnunk arra, hogy újra láthassuk Gül Baba türbéjét, mivel most még folyik a felújítás.

4. A 4-es metró megállója a Bikás parknál

Nekünk nagyon tetszik ez az állomás, akármikor járunk erre, minden alkalommal megcsodáljuk az üvegtetőt.

5. A Mátyás-templom

A tatárjárás után kezdték építeni. A háromhajós, tornyos bazilika 1269-re lett kész. A templom egyik legizgalmasabb faragványát, a Mária-kaput 1370 után készítették - több évszázadot is átvészelt, ma is áll. A 14. század második felében gótikus stílusban építették át a templomot, majd Mátyás uralkodása alatt, a 15. században készült el a gyönyörű délnyugati harangtorony. Ez a felújítások és a 19. századi kőcsere ellenére máig őrzi eredeti formáját.

A hódoltság alatt mecsetként használták, a törökök kiűzése után barokk stílusban építették át. Az 1723-as nagy budai tűzvészben leégett, végül 1873-ban Ferenc József rendelte el a templom felújítását. A felújítást Schulek Frigyes vezette, a belső terek kialakításáért Lotz Károly és Székely Bertalan felelt.

Fotó: Mervai Márk

6. Zugligeti állomás

Az 1880-as években emelt kecses fa-tégla vegyes szerkezetű indóházat az 1920-as években alakították át: a faoszlopos peront beépítették. 1977-ben került a kerületi tanácshoz, majd a rendszerváltás után az önkormányzathoz. Többféle terv született a kecses épület hasznosítására, ennek ellenére évtizedekig állt üresen, málladozva. Most megkezdték a felújítását. A látványtervek szerint pazar külseje lesz, és a környezetét is rendbe teszik.

7. A víztorony a Margitszigeten

1911-ben épült, az akkor még forradalmi újításnak számító vasbetonból. Eredetileg is kettős funkciója volt: víztoronyként és kilátóként is szolgált. A 2000-as évekre elhanyagolt állapotba került, végül felújították, 2013-ra készültek el vele. Ma kiállító terem is működik az épületben.Fotó: Mervai Márk

8. A Műcsarnok

1895-96-ra, a honfoglalás 1000 éves évfordulójának ünnepségeire készült el Schickedanz Albert műépítész tervei szerint Herzog Fülöp Ferenc közreműködésével. A bazilikáéhoz hasonló alaprajzú, neoklasszicista stílusú épület ma is szemet gyönyörködtető. A 20. században pedig érdekes műalkotással bővült: Az orommezőt 1941-től Haranghy Jenő "Szent István a művészetek pártfogója" című mozaikja díszíti.
Fotó: Hlinka Zsolt

9. Nyugati Pályaudvar

Gustav Eiffel cége tervezte, 1877-ben adták át. Ma is impozáns, mégis légiesnek tűnő vasszerkezete újdonságnak számított abban az időben.

Fotó: Bódis Krisztián

10. A városmajori templom

A modern építészet egyik legszebb budapesti példája a Jézus Szíve Plébániatemplom. Árkay Aladár és Árkay Béla munkáját az 1920-as években kezdték építeni. 1933-ban szentelték fel. Érdekessége, hogy mivel ezen a területen húzódott a már befedett Ördög-árok, a harangtornyot a templomépülettől távolabb kellett felépíteni. Az épületet a kor neves, haladó művészei dekorálták: Molnár C. Pál, Aba-Novák Vilmos, Árkayné Sztehlo Lili, Pátzay Pál.

Fotó: Civertan Stúdió

11. A Fővám téri vásárcsarnok

A Központi Vásárcsarnokot 1897. február 15-én adták át, majd 80 évvel később, 1977-ben nyilvánították műemlékké. Építése városrendezési és modernizációs törekvések eredménye volt. A 19. század végén ugyanis Budapest városának vezetése arra törekedett, hogy a kis, utcai piacok helyett legyenek korszerű, szellős, tisztán tartható és főleg: fedett piaccsarnokok. Addig ugyanis a rakparton, köztereken rakodtak ki az árusok. Ennek a modernizációs szellemnek köszönhető az első korszerű vásárcsarnok a Fővám téren, Pecz Samu tervei alapján, a tetőn Zsolnay kerámiákkal. Ezt a csarnokot továbbiak építése követte: A Bomba téri, vagyis a mai Batthyány téri, a Hold utcai, a Hunyadi téri, a Rákóczi téri, a Klauzál téri.

12. A Zeneakadémia

Órákig lehet benne gyönyörködni és felfedezni azt a rengeteg motívumot és szimbólumot, amellyel az épületet kívül és belül díszítették. Bár az intézményt 1875-ben alapították, a neki helyt adó épület "csak" 1907-ben készült el Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. A homlokzaton látható kő és bronz szobrokat Stróbl Alajos, Telcs Ede, Szabó Antal, Maróti Géza és Senyei Károly készítette. Az üvegablakokat Róth Miksa készítette, a belső terek festményei Körösfői Kriesch Aladár munkái. A 2013-ra felújított épület nívódíjat kapott és világszerte sok csodálója akad.

Darabos György fotója

13. Az Erzsébet-kilátó

Budapest egyik legmagasabb pontján, a János-hegyen építették fel. Schulek Frigyes - a Halászbástya alkotója és a Mátyás-templom felújításának vezetője - tervezte kör alaprajzú, neoromán stílusú épületet.

kilato9

14. A Gresham-palota

Az 1906-ban átadott szecessziós épület a főváros egyik ékköve, és a turisták által is az egyik legszebbnek tartott szálloda.

palotaFotó: Mervai Márk

15. A Boldog Salkaházi Sára Plébánia

A letisztult külsejű, egyszerűségében fenséges templomépületet 30 méter magas tornyával 2008-ban szentelték fel a XV. kerületeben. A második világháború egyik mártírjának, a boldoggá avatott Salkaházi Sárának a tiszteletére kapta a nevét. Salkaházi Sára katolikus szerzetesnővért társával, Bernovits Vilmával együtt a nyilasok lőtték a Dunába, mert zsidókat bújtattak.15_ker Fotó: Civertan Stúdió

16. A Mai Manó ház

A Nagymező utcai ház Mai Manó császári és királyi udvari fényképészé volt. A gazdagon díszített neoreneszánsz homlokzatot Zsolnay pirogránit burkolattal látták el. Bár az épület kívülről csak három emeletesnek látszik, ennél több bejárható emeletet rejt magában. A Mai Manó Ház helyén a 20. században a kor talán leghíresebb szórakozóhelye, az Arizona mulató működött. Ma a Magyar Fotográfusok Háza.Fotó: Kardos Ildikó

17. A Várkert Bazár

Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban, a Várkert Duna felőli lezárásaképpen.

Árkádsorai egykor üzletekkel voltak tele. 1883-tól 1888-ig az északi szárnyában működött a Budai nőipari tanműhely, 1890-től 1895-ig pedig a Történeti Arcképcsarnok volt itt látható. Az 1890/91-es tanévtől 1918-ig női festőiskola kapott helyet az épületben.

Az épületben működött 1961 és 1984 között a Budai Ifjúsági Park, ahol rengeteg hazai zenekar lépett fel. Az Ifipark Budapest egyik kultikus szórakozóhelye volt. Az 1980-as években egyre rosszabb állapotba került az épület, ezért bezárták. Sokáig nem történt vele semmi, a 2000-es évek elejére már borzasztóan lepusztult. 2013-ban indult a felújítás, 2014-ben adták át.

varkertbazar2


Fotó: Nagy Szabolcs

18. A Művészetek Palotája

A 2000-es évek elején épült, 2005-ben átadott épület először nem tetszett. Akkor fogott meg igazán, amikor pár alkalommal koncertekre jöttem. Tényleg lenyűgözött a méreteivel, a belső kialakításával, a nagy koncertteremmel és azzal, ahogyan éjszaka fest, kivilágítva. Most már nagyon szépnek látom.
1600x400_IMG_1124Fotó: Müpa

19. A New York Kávéház

A New York Plaotát Hauszmann Alajos tervezte Arányi Miksa felkérésére. Az épület egy biztosítótársaság székháza volt, de a földszintjén a 19. század végétől pompásan berendezett kávéház működött. A kávéház legendás hely volt, többször is írtunk róla. És a mi a legfontosabb: a világ egyik legszebb kávéháza - nem csak szerintünk.DSC6757 Fotó: Nagy Szabolcs

20. A Buzogány-torony a Várban

Budapest 1944-45-ös ostromáig például szélesebb és vaskosabb volt. A háború után, a helyreállítási munkák során fedezték fel a torony eredeti, középkori magját. Ennek megfelelően restaurálták, ma ebben az állapotban láthatjátok.

21. Az egykori Fortuna fogadó

A Fortuna u. 4. szám alatt álló épület helyén a középkorban három másik ház állt. Többször cseréltek gazdát, míg 1784-ben Buda városának tulajdonába kerültek. Ebben az időben nyílt a fogadó, kávéház és vendéglő, amely a Fortuna nevet kapta. (Később ez lett az utca neve is.) A fogadó a budai társasági élet egyik igazi központja lett, sokan - micsoda vircsaft! - kockázni, biliárdozni és kártyázni jártak ide. A szabadságharc idején itt szállt meg Hentzi (Heinrich Hentzi von Arthurm császári és királyi vezérőrnagy, aki folyamatosan lövette a polgári célpontokat, hogy megfélemlítse Pest lakóit), a szabadságharcosok pedig ágyúval lőttek a fogadóra. Hentzi a Görgei által vezetett ostrom alatt esett el, a Várban, 1849. május 20-án. A 19. század második felében a fogadó hanyatlásnak indult, mivel jelentősen visszaesett a vendégforgalom. Egy időben még börtönként is funkcionált.

A 2. világháborúban megsérült az épület, 1959-ben állították helyre. 1966-tól a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum használta az ingatlant 2004-ig. Az épület jelenlegi tulajdonosai műemléki jellegének megőrzésével állíttatták helyre, a szálloda berendezésekor pedig korhű vagy legalábbis történelmi hangulatú belsőre törekedtek. Érdekessége, hogy a belső udvaron nemcsak egy, a szabadságharc idejéről származó ágyú látható, hanem megőriztek egy régi gesztenyefát, és két, legalább kétszáz éves védett szőlőtőkét is.

 
 
0 komment , kategória:  Különleges fotók innen-onnan..  
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 396 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 227 db bejegyzés
Összes: 35200 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2236
  • e Hét: 2236
  • e Hónap: 61060
  • e Év: 676194
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.