Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 221 
Tejszínes pulykaragu kakukkfűvel
  2013-01-25 19:40:34, péntek
 
 


Érdemes tudni: A kakukkfű aromás ízét már az ókori görögök és egyiptomiak is kedvelték. Nagyszerű étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó és köhögéscsillapító hatású. Burgonyás, zöldbabos ételek fűszere, de remekül illik különféle húsokhoz, és a májat különlegesen pikánssá teszi.

Hozzávalók (4 személyre):
4 evőkanál olívaolaj
60 dkg pulykamellfilé megmosva, és kb. 1,5 cm-es kockákra vágva

őrölt fekete bors
1 evőkanál liszt
3 dl tejszín
1 csokor kakukkfű, néhány ág a díszítéshez, a többi finomra aprítva

A megforrósított olajban a húst kevergetve megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel majd a liszttel meghintjük, és egy percig tovább pirítjuk. A tejszínnel felöntjük, a kakukkfüvet beleszórjuk, majd kevergetve beforraljuk. Kakukkfűággal díszítjük, köretként párolt rizs, zöldsaláta vagy grillezett zöldségek jól illenek hozzá.
Forrás:impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Igazi piaci lángos
  2012-01-06 11:36:42, péntek
 
  IGAZI LÁNGOS , AMIT A PIACOKON LEHET KAPNI:

Hozzávalók: 12-14 db 40 dkg finomliszt,
2 db közepes nagyságú főtt burgonya,
3 dkg friss élesztő,
1 mokkáskanál cukor,
1/2 dl tej,
1 tojás sárgája,
1 teáskanál só; olaj a sütéshez.

ELKÉSZÍTÉSE :
1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztős tej.

Közben a főtt burgonyát áttörjük és összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet öntünk apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, ezután tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk ki belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és még 15 percig pihentetjük. Ezután bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük, majd a felesleges olajat leitatva, forrón tálaljuk.

A lángos sokféleképpen tálalható: reszelt sajttal, sajttal és tejföllel, csak tejföllel, fokhagymás tejföllel, kapros tejföllel, juhtúróval kevert tejföllel, paradicsomos mártással, gombás mártással, gombás-sajtos mártással stb.

Forrás: internet
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Gyömbéres-birsalmás csirke
  2011-07-06 09:22:43, szerda
 
  Gyömbéres-birsalmás csirke a következőképpen készül:

Először is szükséges hozzá 1 nagy csirkemellfilé, só, bors. Aztán a 1 nagy birsalma, 1 közepes fej hagyma karikázva, 1 citrom leve, méz, 1 tk őrölt gyömbér( ha van nyers gyömbérünk - még finomabb lesz kb egy ek reszelve ) ½ tk őrölt fahéj, kb. 4 dkg vaj

Először a birsalmával kell foglalkozni, ugyanis az a fő tulajdonsága, hogy egy percen belül képes megbarnulni. Ezért előbb a vizet oda kell tenni főni, egy citrom levével és pici mézzel. A birsalmát nagyobb cikkekre vágjuk. Magházastól, héjastól dobjuk a vízbe. Ne főzzük sokáig, mert szétfő és főzelékszerű lesz. Fontos, hogy az alakját megőrizze. Amíg fő az alma és félszemmel kémleljük puhulását, felszetelhetjük a csirkemellet (de a biztonság kedvéért ezt a műveletet előtte is el lehet végezni).
Kivágjuk az alma magházát és a csirkével azonos méretű kockákra vágjuk a nagyobb szeleteket.
Egy serpenyőbe diónyi vajon megpároljuk a hagymát, rászórom az őrölt fahéjat, gyömbért és rá a csirkemellet, só, bors.
Úgy kell pirosra sütni, hogy közben ne száradjon ki a mell (egyébként combból is lehet), vagyis nagy lángon, a végén tehetünk rá még egy kiskanál mézet, és forgatgassuk míg picit odakap. Húzzuk félre a serpenyőt!

Egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy kiskanál mézet olvasszunk fel, ebben tegyük bele a birsalmát és addig forgassuk, míg pirosra karamellizálódik (ragacsos lesz tőle).

Amikor kézen van, adom hozzá a húshoz. Meg lehet esetleg szórni fenyőmaggal, vagy mandulával.

Nagyon finom és kíváló gyorsvacsora. elkészítése kb fél óra

Forrás: chiliesvanilia
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Megbolondított rakott karfiol
  2011-07-06 09:14:19, szerda
 
  A rakott karfiol amúgy is kedvenc étel, ezzel a sajtmártással azonban még jobb. Kicsit időigényes, de megéri.

Sajtmártás elkészítése

600 ml tej, 1 babérlevél, 4 szem fekete bors, 1 db szerecsendió-virág, 2 fej mogyoróhagyma, félbevágva, 60 g vaj, 40 g liszt, 80 g reszelt sajt, frissen őrölt szerecsendió.

Tegyük egy nagy lábasba a tejet, a babérlevelet, a borsszemeket, a szerecsendió-virágot és a mogyoróhagymákat (rendes mezei hagyma is használható). Lassan forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, fedjük le és tegyük félre 20 percre. Tegyük vissza a tűzre, ismét forraljuk fel, majd szűrjük le. Egy lábasba olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a lisztet és főzzük egy percig. Vegyük le a tűzről és fokozatosan verjük hozzá a tejet, egyszerre csak egy keveset. Tegyük vissza a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon főzzük 5 percig. Keverjük a mártásba a sajtot, adjunk hozzá ízlés szerint szerecsendiót (a frissen reszelt szerecsendiónak összehasonlíthatatlanul jobb íze van, mint a reszeltnek), sózzuk borsozzuk. Vegyük le a tűzről. Tényleg kicsit bonyolult és sokedényes a mártás, de megéri.

Innen felfelé már fantázia dolga, hogy mi következik. Ráönthetjük a mártást egyszerűen a félig megfőtt karfiolrózsákra, de keverhetjük csirkehússal is, ha húsosak vagyunk. A Laci bácsi eredeti receptje szerint a karfiol mellé tortellinit, szárított paradicsomot és spenótot is keverhetünk.

Forás: konyhatündér
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Rakott kelkáposzta
  2011-02-02 21:34:13, szerda
 
 


Rakott kelkáposzta
előkészület: 50 perc sütés: 30 perc

Hozzávalók 5 főre
1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
60 dkg darált sertéscomb
10 dkg zsír
1 nagy fej vöröshagyma
24 dkg rizs /2 db főzőtasakos gyors rizs /
2 mokkáskanál őröltbors
1 nagy pohár 20 %-os tejföl (3,75 dl)
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa


Elkészítés lépésről lépésre

A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk és leveleire szétválasztjuk.

Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát.
Közben a hagymát felkockázzuk és a zsír 2/3 részén megdinszteljük.

Hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük 1 teáskanál sóval és az őröltborssal. Egy kevés /kb. 1 dl/ vizet öntünk alá
.
20 percig dinszteljük, végül zsírjára sütjük, közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
A húst elvegyítjük a rizzsel.

Egy közepes méretű tepsit a maradék zsírral kikenünk és a zsemlemorzsával beszórjuk.
Beterítjük káposztalevelekkel, rászórjuk a húsos rizs felét, rákenjük a tejföl 1/3 -át, amit előzőleg az egész tojással összekevertünk.

Ismét káposztalevél, aztán a húsos rizs másik fele következik, amit beborítunk káposztalevéllel.
Rákenjük a maradék tejfölt.

Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 3o perc/.


Forrás: nosalty
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Rakott káposzta
  2011-02-02 09:04:37, szerda
 
 


Erdélyi rakott káposzta recept

Alapanyag: fokhagyma, füstölt szalonna, fűszerpaprika, kolbász, rizs savanyú káposzta, sertéshús, tejföl, vöröshagyma, zsír .

Eőkészület: 25 perc főzés: 60 perc sütés: 50 perc

Hozzávalók 6 főre :

1 kg savanyú káposzta
70 dkg darált sertéshús
10 dkg füstölt mangalica szalonna
2 fej (kb 18 dkg ) vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
8 dkg zsír
3 ek olaj
30 dkg rizs
20 dkg füstölt csípős kolbász
2 tk só
1 mk őrölt bors
2 tk őrölt paprika
1 nagy pohár ( 3,75 dl ) tejföl
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 ek zsemlemorzsa


Elkészítés lépésről- lépésre részletesen

A káposztát hideg vízzel egyszer átöblítjük és annyi vízben, ami éppen ellepi 60 percig előfőzzük, majd leszűrjük.

Amíg a káposzta fő, a többi hozzávalót előkészítjük és megfőzzük.

A füstölt szalonnát felaprítjuk, kiolvasztjuk a zsírját és leszűrjük.

A kolbászt felkarikázzuk.

A hagymát felaprózzuk, a szalonnazsíron - amihez még további 5 dkg zsírt adunk - üvegesre dinszteljük.

Hozzáadjuk a darált húst, 1tk sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát és kb 20 percig tovább dinszteljük, ha szükséges 1-2 ek vizet öntünk alá.

Mielőtt levesszük a tűzröl, beletesszük a kolbászkarikákat és 1 tk őrölt paprikát.

A rizst megmossuk és 2 ek olajon megfuttatjuk, felöntjük fél liter vízzel, hozzáadunk 1 tk sót és 15-20 perc alatt félpuhára főzzük.

Egy sütőedényt a maradék 3 dkg zsírral kikenünk és 1ek zsemlemorzsával beszórunk.
Először beleterítjük a káposzta 1/3 részét, amire ráterítjük a rizs felét, majd erre tesszük a darált hús felét, rászeljük a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd megismételjük a rétegezést.

Felülre káposzta kerül, amire rásímítjuk az előzőleg 1 ek olajjal elkevert tejfölt és meghintjük 1 tk őrölt paprikával.

Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 50 perc alatt szép pirosra sütjük.

Forrás: nosalty
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Finom rakott krumpli
  2010-12-31 16:51:14, péntek
 
 



Rakott krumpli

Hozzávalók

Só, Bors, 1,5 kg Burgonya, 10 db Tojás, 200 g Kolozsvári szalonna, 500 ml Tejföl, 1 pár Gyulai kolbász, 200 ml Tejszín, 200 g Sajt

Elkészítés:

Egy ilyen fogáshoz kell nekünk legalább másfél kiló, nem lisztesre főzött krumpli, amit íziben meghámozunk, óvatosan felkarikázunk és feltesszük főni. Amíg a krumpli fő, addig felkarikázzuk a főtt tojásokat, két szál gyulai kolbászt, felkockázunk egy vastag szelet kolozsvári szalonnát vagy bacont (és esetleg néhány darab savanyú vagy kovászos uborkát). Egy félliternyi tejfölt összekeverünk reszelt ementáli tipusú, illetve füstölt sajttal, egy maroknyi reszelt ementálit félretéve. Mikor minden megvan, akkor csak arra kell koncentrálnunk, hogy művészien megkomponált rendetlenségben egymásra halmozzuk a hozzávalókat, közben meg-meglocsolva a tejfölös-sajtos keverékkel. Ez utóbbit egyébként só és bors mellett ízesíthetjünk csemege paprikakrémmel is, így nem lesz ugyan ártatlanul fehér, de kihívó vörösségével is nagyon finom marad.

Tejszín is kerülhet bele, egy tojással elkeverve: akkor az öntet kocsonyás-édeskésre alakul sütés közben.

A rakottas tetejére szórjuk a megmaradt sajtot, szépen ráolvad. Füstölt sajtot ne tegyünk rá, mert a fizika törvényszerűségeinek ellentmondva nem olvad rá, hanem kemény és íztelen burok lesz belőle.

Rendkívül ízletes és teljesen trenden kívüli étel, bátran fogyasszuk és bátran tagadjuk le utána.

Forrás : metropol
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Tőkehal fokhagymával
  2010-12-22 15:59:36, szerda
 
 


Tőkehal fokhagymával (4 személyre)

Hozzávalók:

- 350 g tőkehal
- 7 gerezd fokhagyma
- 1 kis száraz, vörös csípős chili
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy pirospaprika
- 120 ml paradicsomszósz
- 1 kávéskanál édes paprika
- 4 kemény tojás
- 1 kávéskanál apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

A sózott halat megtisztítjuk és egy napig vízben
állni hagyjuk. Ezután kétszer felforraljuk, leöntjük a vizet és a halat lebőrözzük, kiszálkázzuk, feldaraboljuk.
A fokhagymát a chilivel az olívaolajon megfuttatjuk és hozzáadjuk a felkarikázott paprikát néhány percig párolni. Ha puha adagoljuk a halat és a paradicsomszószt. Aprítsuk fel a tojást és tegyük bele, 10 percig még pároljuk, petrezselyemmel ízesítjük.

Forrás : 109
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Baconbe göngyölt pulyka
  2010-12-22 15:02:32, szerda
 
 


Baconbe göngyölt pulyka citromos-fenyőmagos töltelékkel


előkészítés: 10 perc
főzés: 10 perc
sütés: 60 perc

Elkészítése:
A töltelékhez egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük a vajat és az olajat, beletesszük a félbevágott majd felszeletelt hagymát, üvegesre pároljuk, majd kiszedjük és félretesszük.
A kockára vágott bacont kb. 5 perc alatt aranyszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fenyőmagot, a finomra vágott fokhagymát, a felaprított zsályát és a citromhéjat. További 1 percig sütjük, míg a fenyőmag barnulni nem kezd.
Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, majd az egészet ráöntjük a hagymára. Hozzákeverjük a zsemlemorzsát a tojással együtt, és sózzuk, borsozzuk.
Kivajazunk egy 50x60 cm-es alufóliát. Egymással párhuzamosan ráhelyezünk 5 szál kötözőspárgát (amivel a pulykamellet össze tudjuk kötözni), majd a baconszeleteket rácsszerűen elhelyezzük a spárgákon.
Felnyitjuk a bőrével lefelé fordított pulykamellet, és mindkét oldalát néhány helyen behasítjuk. Folpackkal befedjük, és sodrófával addig lapítjuk, míg a hús mindenhol 5 cm vékony nem lesz. Egy téglalap alakú formát kapunk. (Ügyeljünk, hogy a bőrét ne sértsük meg!)
A pulykamellet a baconszeletekre helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd rákanalazzuk a tölteléket. Ezután a pulykamellet a baconszeletekkel együtt felgöngyölítjük, a spárgával pedig szorosan összekötözzük, nehogy a töltelék kifolyjon. Fóliába tekerve a hűtőben akár 2 napig is eláll.
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A húst (kilónként kb. 40 perc sütési idővel számolva) megsütjük. Az utolsó 10 percben a fólia nélkül sütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, és lefedve 10 percig pihentetjük.

Hozzávalók:
20 szelet bacon
1 kg pulykamell

A töltelékhez
2.5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
14 dkg bacon
5 dkg fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
2.5 dkg zsályalevél
2 db citrom reszelt héja
4 dkg petrezselyem
10 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás
só,bors

Forrás: receptvarázs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Tenger gyümölcsei rántva
  2010-12-22 12:34:54, szerda
 
 


Tenger gyümölcsei rántva (8 személyre)

Hozzávalók:

- 8 rákfarok
- 8 kisebb nyelvhal
- 16 kagyló
- 4 golgotagyümölcs leve
- 2 g sáfrány
- 20 dkg liszt
- 3 kanál fehérbor
- víz
- só
- olaj a sütéshez

Elkészítés:

A halat, a rákot és a kagylót megtisztítjuk, felesleges részeit eltávolítjuk, majd a halat a sáfrányos golgotalébe pácoljuk egy órára. A lisztet elkeverjük a borral és a vízzel, majd ezt is a hűtőbe tesszük. Az egy óra leteltével az összes tenger gyümölcsét a tésztába mártjuk, majd olajban kisütjük, és már kínálhatjuk is.

Forrás: 109
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 221 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 1213 db bejegyzés
Összes: 33933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2438
  • e Hét: 27954
  • e Hónap: 90441
  • e Év: 505737
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.