Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 224 
Tápanyagok az egészséges csontért
  2020-09-02 22:56:52, szerda
 
  A csont egy élő szövet és strukturális szerepet tölt be a szervezetben. A csont ásványi anyagokkal, különösen kalciummal és foszforral erősített fehérjemátrixból áll. A csonttömeg mindössze a húszas évek elejéig növekszik, ekkor érjük el a csonttömeg csúcsát. Ezután egy stagnáló időszak következik, majd negyvenéves kortól a csontvesztés meghaladja a csontképzést, és a csonttömeg fokozatosan ugyan, de csökkenni kezd. A csontszövet túlzott mennyiségű vesztése csontritkuláshoz vezet, amellyel fokozódik a csont törékenysége és a nő a csonttörés kockázata.

Az egészséges csontozat fenntartásában egyes vitaminok és ásványi anyagok játszanak kiemelkedő szerepet. Különösen a kalcium nagyon fontos, hiszen ez az ásványi anyag szerepet játszik a D- és K-vitamin fenntartásában és hasznosulásában. Az aktív életmód szintén nagyon fontos az egészséges csontozat megőrzésében.

Nőknél az ösztrogén is biztosítani tudja a csontok védelmét, így a szabálytalan ciklus vagy a menstruáció elmúlása károsan hathat a csontozatra. Menopauza után már nem termelődik ösztrogén, így a csont sűrűsége is fokozatosan csökkenni kezd. Éppen ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban odafigyeljünk azokra a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, amelyek elősegítik a csont erősségének fenntartását.

A fizikai aktivitás is nagyon hasznos a csontok megőrzésének szempontjából. A kalcium 99 százaléka van jelen a csontokban. A kalciumbevitel aktív életmóddal párosítva segíthet abban, hogy a csontok erősek maradjanak. A zöld leveles zöldség, mint például a brokkoli különösen sok kalciumot tartalmaz. Fontos forrás még halak közül a szardínia. Egyes táplálékok tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek a kalciumhoz kötődnek és csökkentik a kalcium felszívódását. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben lévő fitátok és a spenótban vagy a rebarbarában lévő oxalát.

A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A legtöbb D-vitamint a napfényből szintetizáljuk. A D-vitamin gazdag forrása a makréla, a szardínia, a pisztráng, a tojás, a máj és a tejtermékek. D-vitamin hatására javul az izomerősség, ami jó hír, hiszen ez pozitívan befolyásolja a mobilitást és az egyensúlyt.

Kutatások igazolják, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek szervezete csak kevés K-vitamint tartalmaz. Ennek a vitaminnak a fő forrásai a zöld leveles zöldségek, a hús és a tejtermékek.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Kínai illatos, omlós csirkemell
  2020-06-06 10:32:55, szombat
 
  Kínai illatos, omlós csirkemell:

Hozzávalók:60 dkg csirkemell
4 db tojásfehérje
5 evőkanál étkezési keményítő
1 dl olaj
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál sütőpor
1 teáskanál gyömbérpor
só, bors, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A csirkemellet mosd meg, itasd le róla a nedvességet papírtörlővel, és vágd vékony szeletekre. Az olajat keverd össze a zúzott fokhagymával, és rakd bele a húsokat egy-két órára. A tojásokat válaszd szét, a fehérjéket tedd egy tálba, és villával kicsit verd fel. Add hozzá a keményítőt, a sütőport, fűszerezd sóval, borssal, gyömbérporral, és alaposan dolgozd össze.

A húst vedd ki a pácból, csepegtesd le, és forgasd meg a tojásos keverékben. Egy serpenyőben vagy lábosban forrósíts olajat, és tedd bele a csirkemellet. Süsd minden oldalát aranybarnára, majd hagyd rácson lecsepegni.
Ha szereted a kínai konyhát, a csirkés, mogyorós pirított tésztát is feltétlenül próbáld ki!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Spanyol krumpliöntet
  2020-05-31 12:12:52, vasárnap
 
 


Spanyol krumpliomlett jó hagymásan: senki nem marad utána éhes

Ez a krumpliomlett a spanyolok különleges, nagy hagyománnyal bíró étele. Tortillának is hívják, de nem keverendő össze a mexikói konyha ikonikus ételével, leginkább az olasz frittatához hasonlít. Készítheted reggelire, ebédre, de piknikételnek is kiváló. Ha pedig nem tudod megenni reggelire, nyugodtan magaddal viheted a munkába is.

Spanyol krumpliomlett:
Hozzávalók:5 db közepes krumpli
2 db vöröshagyma
6 db tojás
2 teáskanál só1
mokkáskanál bors
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj

Elkészítés:
A krumplit pucold meg, és vágd vékony karikákra. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, rakd bele az apróra vágott vöröshagymát, és fonnyaszd meg. Szedd ki, tedd félre, és pakold a krumplit a visszamaradt zsiradékba. Kis lángon süsd 15 percig, majd amikor megpuhul, vedd ki a serpenyőből.

A tojást verd fel villával, sózd, borsozd, keverd hozzá a pirított hagymát, a fokhagymát és a krumplit. Rakd vissza a serpenyőbe, és kis lángon süsd addig, amíg a tojás elválik az edény szélétől. Ez körülbelül négy-öt perc. Ekkor fordítsd meg egy határozott mozdulattal, és süsd még három percig. A tetejére boríts egy tálat, és gyors mozdulattal fordítsd rá a krumpliomlettet.
Az omlett nagyon sokféle lehet, spárgával, mozzarellával laktató és nagyon ízletes.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Tejszínes pulykaragu kakukkfűvel
  2013-01-25 19:40:34, péntek
 
 


Érdemes tudni: A kakukkfű aromás ízét már az ókori görögök és egyiptomiak is kedvelték. Nagyszerű étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó és köhögéscsillapító hatású. Burgonyás, zöldbabos ételek fűszere, de remekül illik különféle húsokhoz, és a májat különlegesen pikánssá teszi.

Hozzávalók (4 személyre):
4 evőkanál olívaolaj
60 dkg pulykamellfilé megmosva, és kb. 1,5 cm-es kockákra vágva

őrölt fekete bors
1 evőkanál liszt
3 dl tejszín
1 csokor kakukkfű, néhány ág a díszítéshez, a többi finomra aprítva

A megforrósított olajban a húst kevergetve megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel majd a liszttel meghintjük, és egy percig tovább pirítjuk. A tejszínnel felöntjük, a kakukkfüvet beleszórjuk, majd kevergetve beforraljuk. Kakukkfűággal díszítjük, köretként párolt rizs, zöldsaláta vagy grillezett zöldségek jól illenek hozzá.
Forrás:impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Igazi piaci lángos
  2012-01-06 11:36:42, péntek
 
  IGAZI LÁNGOS , AMIT A PIACOKON LEHET KAPNI:

Hozzávalók: 12-14 db 40 dkg finomliszt,
2 db közepes nagyságú főtt burgonya,
3 dkg friss élesztő,
1 mokkáskanál cukor,
1/2 dl tej,
1 tojás sárgája,
1 teáskanál só; olaj a sütéshez.

ELKÉSZÍTÉSE :
1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztős tej.

Közben a főtt burgonyát áttörjük és összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet öntünk apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, ezután tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk ki belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és még 15 percig pihentetjük. Ezután bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük, majd a felesleges olajat leitatva, forrón tálaljuk.

A lángos sokféleképpen tálalható: reszelt sajttal, sajttal és tejföllel, csak tejföllel, fokhagymás tejföllel, kapros tejföllel, juhtúróval kevert tejföllel, paradicsomos mártással, gombás mártással, gombás-sajtos mártással stb.

Forrás: internet
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Gyömbéres-birsalmás csirke
  2011-07-06 09:22:43, szerda
 
  Gyömbéres-birsalmás csirke a következőképpen készül:

Először is szükséges hozzá 1 nagy csirkemellfilé, só, bors. Aztán a 1 nagy birsalma, 1 közepes fej hagyma karikázva, 1 citrom leve, méz, 1 tk őrölt gyömbér( ha van nyers gyömbérünk - még finomabb lesz kb egy ek reszelve ) ½ tk őrölt fahéj, kb. 4 dkg vaj

Először a birsalmával kell foglalkozni, ugyanis az a fő tulajdonsága, hogy egy percen belül képes megbarnulni. Ezért előbb a vizet oda kell tenni főni, egy citrom levével és pici mézzel. A birsalmát nagyobb cikkekre vágjuk. Magházastól, héjastól dobjuk a vízbe. Ne főzzük sokáig, mert szétfő és főzelékszerű lesz. Fontos, hogy az alakját megőrizze. Amíg fő az alma és félszemmel kémleljük puhulását, felszetelhetjük a csirkemellet (de a biztonság kedvéért ezt a műveletet előtte is el lehet végezni).
Kivágjuk az alma magházát és a csirkével azonos méretű kockákra vágjuk a nagyobb szeleteket.
Egy serpenyőbe diónyi vajon megpároljuk a hagymát, rászórom az őrölt fahéjat, gyömbért és rá a csirkemellet, só, bors.
Úgy kell pirosra sütni, hogy közben ne száradjon ki a mell (egyébként combból is lehet), vagyis nagy lángon, a végén tehetünk rá még egy kiskanál mézet, és forgatgassuk míg picit odakap. Húzzuk félre a serpenyőt!

Egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy kiskanál mézet olvasszunk fel, ebben tegyük bele a birsalmát és addig forgassuk, míg pirosra karamellizálódik (ragacsos lesz tőle).

Amikor kézen van, adom hozzá a húshoz. Meg lehet esetleg szórni fenyőmaggal, vagy mandulával.

Nagyon finom és kíváló gyorsvacsora. elkészítése kb fél óra

Forrás: chiliesvanilia
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Megbolondított rakott karfiol
  2011-07-06 09:14:19, szerda
 
  A rakott karfiol amúgy is kedvenc étel, ezzel a sajtmártással azonban még jobb. Kicsit időigényes, de megéri.

Sajtmártás elkészítése

600 ml tej, 1 babérlevél, 4 szem fekete bors, 1 db szerecsendió-virág, 2 fej mogyoróhagyma, félbevágva, 60 g vaj, 40 g liszt, 80 g reszelt sajt, frissen őrölt szerecsendió.

Tegyük egy nagy lábasba a tejet, a babérlevelet, a borsszemeket, a szerecsendió-virágot és a mogyoróhagymákat (rendes mezei hagyma is használható). Lassan forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, fedjük le és tegyük félre 20 percre. Tegyük vissza a tűzre, ismét forraljuk fel, majd szűrjük le. Egy lábasba olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a lisztet és főzzük egy percig. Vegyük le a tűzről és fokozatosan verjük hozzá a tejet, egyszerre csak egy keveset. Tegyük vissza a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon főzzük 5 percig. Keverjük a mártásba a sajtot, adjunk hozzá ízlés szerint szerecsendiót (a frissen reszelt szerecsendiónak összehasonlíthatatlanul jobb íze van, mint a reszeltnek), sózzuk borsozzuk. Vegyük le a tűzről. Tényleg kicsit bonyolult és sokedényes a mártás, de megéri.

Innen felfelé már fantázia dolga, hogy mi következik. Ráönthetjük a mártást egyszerűen a félig megfőtt karfiolrózsákra, de keverhetjük csirkehússal is, ha húsosak vagyunk. A Laci bácsi eredeti receptje szerint a karfiol mellé tortellinit, szárított paradicsomot és spenótot is keverhetünk.

Forás: konyhatündér
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Rakott kelkáposzta
  2011-02-02 21:34:13, szerda
 
 


Rakott kelkáposzta
előkészület: 50 perc sütés: 30 perc

Hozzávalók 5 főre
1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
60 dkg darált sertéscomb
10 dkg zsír
1 nagy fej vöröshagyma
24 dkg rizs /2 db főzőtasakos gyors rizs /
2 mokkáskanál őröltbors
1 nagy pohár 20 %-os tejföl (3,75 dl)
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa


Elkészítés lépésről lépésre

A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk és leveleire szétválasztjuk.

Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát.
Közben a hagymát felkockázzuk és a zsír 2/3 részén megdinszteljük.

Hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük 1 teáskanál sóval és az őröltborssal. Egy kevés /kb. 1 dl/ vizet öntünk alá
.
20 percig dinszteljük, végül zsírjára sütjük, közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
A húst elvegyítjük a rizzsel.

Egy közepes méretű tepsit a maradék zsírral kikenünk és a zsemlemorzsával beszórjuk.
Beterítjük káposztalevelekkel, rászórjuk a húsos rizs felét, rákenjük a tejföl 1/3 -át, amit előzőleg az egész tojással összekevertünk.

Ismét káposztalevél, aztán a húsos rizs másik fele következik, amit beborítunk káposztalevéllel.
Rákenjük a maradék tejfölt.

Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 3o perc/.


Forrás: nosalty
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Rakott káposzta
  2011-02-02 09:04:37, szerda
 
 


Erdélyi rakott káposzta recept

Alapanyag: fokhagyma, füstölt szalonna, fűszerpaprika, kolbász, rizs savanyú káposzta, sertéshús, tejföl, vöröshagyma, zsír .

Eőkészület: 25 perc főzés: 60 perc sütés: 50 perc

Hozzávalók 6 főre :

1 kg savanyú káposzta
70 dkg darált sertéshús
10 dkg füstölt mangalica szalonna
2 fej (kb 18 dkg ) vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
8 dkg zsír
3 ek olaj
30 dkg rizs
20 dkg füstölt csípős kolbász
2 tk só
1 mk őrölt bors
2 tk őrölt paprika
1 nagy pohár ( 3,75 dl ) tejföl
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 ek zsemlemorzsa


Elkészítés lépésről- lépésre részletesen

A káposztát hideg vízzel egyszer átöblítjük és annyi vízben, ami éppen ellepi 60 percig előfőzzük, majd leszűrjük.

Amíg a káposzta fő, a többi hozzávalót előkészítjük és megfőzzük.

A füstölt szalonnát felaprítjuk, kiolvasztjuk a zsírját és leszűrjük.

A kolbászt felkarikázzuk.

A hagymát felaprózzuk, a szalonnazsíron - amihez még további 5 dkg zsírt adunk - üvegesre dinszteljük.

Hozzáadjuk a darált húst, 1tk sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát és kb 20 percig tovább dinszteljük, ha szükséges 1-2 ek vizet öntünk alá.

Mielőtt levesszük a tűzröl, beletesszük a kolbászkarikákat és 1 tk őrölt paprikát.

A rizst megmossuk és 2 ek olajon megfuttatjuk, felöntjük fél liter vízzel, hozzáadunk 1 tk sót és 15-20 perc alatt félpuhára főzzük.

Egy sütőedényt a maradék 3 dkg zsírral kikenünk és 1ek zsemlemorzsával beszórunk.
Először beleterítjük a káposzta 1/3 részét, amire ráterítjük a rizs felét, majd erre tesszük a darált hús felét, rászeljük a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd megismételjük a rétegezést.

Felülre káposzta kerül, amire rásímítjuk az előzőleg 1 ek olajjal elkevert tejfölt és meghintjük 1 tk őrölt paprikával.

Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 50 perc alatt szép pirosra sütjük.

Forrás: nosalty
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Finom rakott krumpli
  2010-12-31 16:51:14, péntek
 
 



Rakott krumpli

Hozzávalók

Só, Bors, 1,5 kg Burgonya, 10 db Tojás, 200 g Kolozsvári szalonna, 500 ml Tejföl, 1 pár Gyulai kolbász, 200 ml Tejszín, 200 g Sajt

Elkészítés:

Egy ilyen fogáshoz kell nekünk legalább másfél kiló, nem lisztesre főzött krumpli, amit íziben meghámozunk, óvatosan felkarikázunk és feltesszük főni. Amíg a krumpli fő, addig felkarikázzuk a főtt tojásokat, két szál gyulai kolbászt, felkockázunk egy vastag szelet kolozsvári szalonnát vagy bacont (és esetleg néhány darab savanyú vagy kovászos uborkát). Egy félliternyi tejfölt összekeverünk reszelt ementáli tipusú, illetve füstölt sajttal, egy maroknyi reszelt ementálit félretéve. Mikor minden megvan, akkor csak arra kell koncentrálnunk, hogy művészien megkomponált rendetlenségben egymásra halmozzuk a hozzávalókat, közben meg-meglocsolva a tejfölös-sajtos keverékkel. Ez utóbbit egyébként só és bors mellett ízesíthetjünk csemege paprikakrémmel is, így nem lesz ugyan ártatlanul fehér, de kihívó vörösségével is nagyon finom marad.

Tejszín is kerülhet bele, egy tojással elkeverve: akkor az öntet kocsonyás-édeskésre alakul sütés közben.

A rakottas tetejére szórjuk a megmaradt sajtot, szépen ráolvad. Füstölt sajtot ne tegyünk rá, mert a fizika törvényszerűségeinek ellentmondva nem olvad rá, hanem kemény és íztelen burok lesz belőle.

Rendkívül ízletes és teljesen trenden kívüli étel, bátran fogyasszuk és bátran tagadjuk le utána.

Forrás : metropol
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 224 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 135 db bejegyzés
e év: 2222 db bejegyzés
Összes: 43179 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 8278
  • e Hónap: 53357
  • e Év: 597823
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.