Regisztráció  Belépés
szabonekatalin.blog.xfree.hu
Voltakszép napok és voltak éjszakák, éreztem gyakran hajnali fák szagát. Simultak hozzám nyíló illatok. De bezárták lelkem a csukott ablakok. Ébredő... Szabóné Kata
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Főételek
  2010-07-12 05:16:04, hétfő
 
 



Tócsni -tócsi-Lapcsánk /Ki hogy ismeri /

Hozzávalók

Nyers reszelt krumpli
2-3 ek liszt
víz vagy tej vagy tojás
só ,bors ,hagyma és/vagy fokhagyma /

Keverd össze a hozzávalókat, és süsd meg olajban egy serpenyőben
 
 
0 komment , kategória:  Receptek -főételek  
Főételek
  2010-07-12 05:10:39, hétfő
 
 



1 csomag bolti leveles tészta
1 padlizsán
fél csomag fetasajt
pár levél bazsalikom, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
só, bors
olívaolaj

A padlizsánt kb. 1 centis szeletekre vágtam, és mindkét oldalukat besóztam. Ráfektettem a levelestésztára őket, majd aszerint, hogy melyik mekkora helyet foglal, körbevágom őket. Bőségesen megkenem őket olívaolajjal. A fetasajtot elkeverem a bazsalikommal és a fokhagymával, meg egy pici borssal. A sajt elég sós, só nem kell már bele. Elosztom a padlizsánok tetején, és mehetnek az előmelegített 180 fokos sütőbe, 20 percre. A padlizsánnak sok olaj kell a sütéshez, ezért félidőben ellenőrzöm őket, és ha nagyon kiszáradtak, még egyszer megkenem őket a sajt mellett olajjal.

Legyél te is konyhatündér!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek -főételek  
Főételek
  2010-07-12 05:07:02, hétfő
 
  Grillezett bárány nápolyi mártásban
HOZZÁVALÓK:

4 szelet báránycomb
4 paradicsom
6 kakukkfűág (friss)
2 dl olaj
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors




ELKÉSZÍTÉS

Az olajat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot és a morzsolt kakukkfüvet összekeverjük, borssal ízesítjük. A hússzeleteket sóval bedörzsöljük, majd a fűszeres olajjal megkenjük. Folpackkal lefedjük, és 2 órára hűtőbe tesszük, közben kétszer megfordítjuk a húst. Lecsöpögtetjük, a felesleges zsiradékot óvatosan, konyhai papírtörlővel felitatjuk. Sóval meghintjük, és 3-5 percig grillezzük mindkét oldalát. Forrón tálaljuk.



Vajas péksüteményt vagy olívaolajos kenyeret, és uborkasalátát adhatunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek -főételek  
Főételek
  2010-07-12 05:06:29, hétfő
 
  Griller-kolbászkák-


Griller roston sült fűszeres zöldségekkel
HOZZÁVALÓK:

12 (paprikás, borsos, sajtos) griller mix
4 kicsi cukkini
4 paradicsom
4 zöldpaprika
1 padlizsán
4 új lilhagyma
fél csokor petrezselyem
4 szál friss majoránna
1 dl olívaolaj
só, őrölt bors

a kapros-uborkás mártogatóhoz
2,5 dl natúr joghurt
fél dl olívaolaj
3 kisebb kovászos uborka
1 csokor friss kapor
só, őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A grillereket a forró roston kezdjük el sütni, közben készítsük elő a zöldségeket. A megmosott cukkinikat hosszában vágjuk félbe, a paradicsomokat, a paprikákat szintén felezzük el, a padlizsánt vágjuk félujjnyi vastag szeletekre, majd a lila hagymát vagdaljuk 20 centis darabokra. Ezután mindegyik zöldséget tegyük külön-külön tányérra, szórjuk meg sóval, borssal, petrezselyemmel, majoránnával. Locsoljuk meg az olívaolajjal, és jól forgassuk össze. A mártogatóhoz a joghurtot az olívaolajjal keverjük simára, adjuk hozzá a reszelt kovászos uborkát, és ízesítsük sóval, borssal, felaprított kaporral. Ha a grillereket megfordítottuk, és megsültek, a fűszeres zöldségeket is tegyük rá a forró rostra, és minden oldalukat süssük pirosra. A grillereket a sült zöldségekkel, és a kapros-uborkás mártogatóval tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek -főételek  
Főételek
  2010-07-12 05:05:36, hétfő
 
  Grillezett oldalas
HOZZÁVALÓK:

80 dkg sertésoldalas
60 dkg burgonya
3 evőkanál grill fűszerkeverék
1 dl páclé
2 dl barbeque mártás

barbeque mártáshoz
2 dl ketchup
fél dl Worchester szósz
5 dkg méz
1 evőkanál barna cukor
1 teáskanál Tabasco szósz
1 evőkanál grill fűszerkeverék
őrölt bors
füstízű só

grill fűszerkeverékhez
2 evőkanál barna cukor
2 evőkanál őrölt édes pirospaprika
1-1 evőkanál őrölt bors, só, füstízű só
fél-fél evőkanál fokhagymapor, cayenne bors



ELKÉSZÍTÉS

Az oldalast alaposan dörzsöljük be a fűszerkeverékkel, majd egy napig érleljük a hűtőben. Közepes tűzön, faszénen süssük. Előtte olajozzuk meg a rácsot, majd a húst a csontos felével felfelé helyezzük a rácsra. Többször forgassuk meg, közben hagymás páccal locsolgassuk. 35-45 percig kell sütni, vastagságtól függően persze, majd mikor a hús már majdnem teljesen megsült, fordítsuk a csontos felére, és kenjük be a barbeque mártással. Addig süssük így, míg a mártás sisteregni kezd a húson. Köretnek grillezett fóliás burgonyát vagy zöldséget adhatunk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek -főételek  
Főételek
  2010-07-12 05:05:00, hétfő
 
  Mustáros malacsült
HOZZÁVALÓK:

80 dkg malachús
5 evőkanál mustár
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
2 kakukkfűág
4 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
2 dl csirkehúsleves (leveskockából)
4 evőkanál sárgabarackkompót-lé
őrölt bors




ELKÉSZÍTÉS

Mély tálban 3 evőkanál mustárt, 2 gerezd zúzott fokhagymát, az olajat, az apróra vágott kakukkfüvet összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A húst ezzel megkenjük, majd folpackkal lefedjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A folpackot levesszük, a húst a vajban aranyszínűre sütjük, majd tányérra tesszük. A zsiradékba keverjük a bort és a húslevest. A maradék 2 gerezd fokhagymát (héjával együtt) hozzáadjuk, borssal megszórjuk, a húst visszatesszük, és lefedve 1 óráig főzzük. A húst kivesszük, felszeleteljük, a levét szitán áttörjük, és visszaöntjük az edénybe. Hozzáadjuk a maradék mustárt, és a kompótlevet. Újrafűszerezzük, beletesszük a hússzeleteket, és lefedve még 5 percig főzzük.

Variáció
Savanykásabb, pikánsabb lesz a mártás, ha sárgabarackkompót-lé helyett cseresznyebefőtt levét használjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek -főételek  
Főételek
  2010-07-12 05:04:12, hétfő
 
  Borivók Pecsenyéje recept
Kategória:
Húsételek

Hozzávalók:
40 dkg csont nélküli sertéstarja, vagy karaj
80 dkg burgonya
15 - 15 dkg paradicsom és zöldpaprika
2 fej közepes vöröshagyma (ez el is hagyható)
pirospaprika
őrölt bors

olaj
(esetleg reszelhető sajt)

Elkészítés:
A húst 8 kis szeletbe vágjuk, és klopfolóval kiverjük. A megmosott paradicsomot, paprikát és a megtisztított hagymát karikára vágjuk, a meghámozott burgonyát is kb fél centi vastagra felkarikázzuk. Mély tűzálló tálat kiolajozunk, a nyers burgonyát az aljára rakjuk. Megsózzuk, enyhén borsozzuk. A tetejére paprikát, paradicsomot és a hagymát halmozunk, majd ismét megsózzuk. Ráfektetjük a hússzeleteket, és sóval, borssal, pirosparikával fűszerezzük. Alufóliával letakarjuk, és közepes hőmérsékletű sütőben 30-35 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítjuk, és még 10-12 percig sütjük, hogy a pecsenyének szép piros színe legyen.

Tanácsok:
Meg lehet bolondítani egy kis füstölt húsos szalonnával is. Ha dúsítani akarjuk a fólia eltávolítása után reszelt sajttal meg lehet hinteni.
FINOM!

Elkészítési idő: 60 perc
 
 
0 komment , kategória:  Receptek -főételek  
Főételek
  2010-07-12 05:02:58, hétfő
 
  Grillezett köményes sertéstarja
HOZZÁVALÓK:

4 szelet ujjnyi vastag sertéstarja
köményes-mustáros pác

a körethez
4 adag grillen sült cukkini, csiperke, lila hagyma és póréhagyma

Köményes-mustáros pác
1 evőkanál mustár
1,5 dl olaj
1 kiskanál só
1 mokkáskanál frissen őrölt bors
1 kiskanál őrölt őrölt kömény
1 kis fej lilhagyma
2 újhagyma



ELKÉSZÍTÉS

A tarjaszeleteket kicsit klopfoljuk meg, az ínasabb részeket a kés hegyével vágjuk be, hogy sütés közben a hús ne ugorjon össze, majd a köményes-mustáros páccal minden oldalukat egyenletesen kenjük be. A bepácolt hússzeleteket tegyük edénybe, fóliával fedjük le, és egy éjszakára rakjuk hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Másnap, ha a tarjaszeleteken túl sok pác, húzzuk le róluk, és a forró grillen minden oldalukat süssük pirosra. Köretnek grillen sült cukkiniszeleteket, félbevágott csiperkét, lilahagyma-szeleteket és póréhagymát tálaljunk mellé.

Köményes-mustáros pác
A mustárt tegyük keverőedénybe, majd kevergetve öntsük hozzá az olajat, szórjuk bele a sót, a borsot, a köményt, az apróra vágott lila hagymát és a vékony karikákra szeletelt újhagymát. Az egészet jól keverjük össze, és már pácolhatjuk is vele a sertéstarját. A pác javasolt eltarthatósága 4-5 nap hűtőben.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek -főételek  
Főételek
  2010-07-12 05:01:43, hétfő
 
  Fokhagymás libazsírban sült csirkemáj


A máj nem épp a szívem csücske, hogy e képzavarral éljek, de leányom nagyon kedveli. Vettem a piacon csirkemájat szív nélkül, így nem kell sokat bajlódni vele. Forró libazsírban jól átsütöttem, a sütés vége előtt sóztam, s két gerezd áttört fokhagymát dobtam mellé. Terveztem, hogy a zsírt, kis darabokra vágott májjal kihűtöm, s friss kenyérre kenve lilahagymával táplálom vele gyermekemet, de ebből persze nem lett semmi. Mert ugye tervem megvalósításához elengedhetetlen lett volna némi maradék.
Lila Füge ihlette újkrumplival tálaltam, melybe annak olvasásakor azonmód beleszerettem.
Krumplit megmostam, késsel kissé megkapargattam ahol szükséges, majd nagyobb darabokra vágtam. Spárga végéből levágtam kb 5 cm-t, s az értékes részét is ilyesforma darabokra vágtam. Újhagymával ugyanez történt. Kiolajozott tepsibe tettem a zöldségeket, s jól átforgattam sóval. Alufóliával lefedve addig sütöttem, míg megpuhult. Ráöntöttem a tejszínben elkevert, nem túl apróra vágott petrezselymet. Tetejére ment a kockákra vágott vaj, és pár percig pirítottam. Isteni volt, köszi Füge!
HOZZÁVALÓK:
fél kg csirkemáj
2 gerezd fokhagyma
libazsír

1 kg újkrumpli
1 csomag zöldspárga
2 szál újhagyma
2 nagy csokor petrezselyem
2,5 dl tejszín
5 dkg vaj
olaj
 
 
0 komment , kategória:  Receptek -főételek  
Főételek
  2010-07-12 05:00:53, hétfő
 
 




Pikáns vadásztokány

Hozzávalók: 30-40 dkg sertés comb, vagy karaj, 2 közepes fej vöröshagyma, 15 dkg húsos szalonna (vagy füstölt sonka), 15 dkg füstölt kolbász, 2 csemege uborka, 1 (kicsi) sűrített paradicsom konzerv, fél doboz tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, liszt

Elkészítés: A hagymát, fokhagymát és a szalonnát kockára vágom és kevés zsiradékon, félig megsütöm. A karikára vágott kolbászt és a csíkokra felszeletelt húst beleteszem, és együtt tovább sütöm, miközben sóval, borssal, majoránnával fűszerezem. Mielőtt felengedem, beleteszem a karikákra szeletelt csemege uborkát és a paradicsomkonzervet. Felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje és a hús puhulásáig főzöm.(időnként pótolhatom a vizet)

Végezetül egy laza tejfölös habarással fejezem be.


Kifőtt tésztával, nokedlival tálalom.

Különlegesen pikáns ízét a paradicsom és a savanyú uborka adja, amint sejtelmesen keveredik a füstölt szalonna ízével.

Javaslat: csirke vagy pulykamellel is készíthető, ha éppen az van otthon, de disznóhússal az igazi.

(Elkészítés ideje kb. 50 perc)
Nagyon finom!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek -főételek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3997 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 343
  • e Hét: 2450
  • e Hónap: 13697
  • e Év: 64235
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.