Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 112 
Lángos recept
  2022-10-03 21:52:48, hétfő
 
  Hozzávalók 11 db mini lángoshoz: (kb 13-15 cm átmérőjűhöz):
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.

Millió ízzel lehet variálni, nekem mégis a kedvencem a fokhagymás-sajtos-tejfölös. Ugye emlékeztek a fokhagymás-olajos cuccra, amit rákenhettek a bodegáknál a friss, meleg puha lángosra?

Fokhagymás olaj:
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj

1 dl langyos víz

1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Sós omlós aprósütemény/zsírral/
  2020-12-13 15:53:07, vasárnap
 
  Sós omlós aprósütemény/zsírral/
_______________________________________
40 dkg liszt
15 dkg zsír
2 tojás sárga
2 kávéskanál só
annyi tejföl, amennyivel összeállítható a tészta
1 tojás tetejére

Elkészítés:
________________________________________
A zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és a tejfölt.
Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, majd pihentetés nélkül lisztezett deszkán 1 cm-re nyújtjuk, tetszőlegesen daraboljuk.
A tetejét megkenjük felvert tojással, végül ízlés szerint szezámmagot, mákot, lenmagot vagy sajtot szórunk rá.
180 fokos, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Sós házi sörkifli
  2020-05-24 13:44:20, vasárnap
 
 



Sós házi sörkifli régi családi recept szerint: puha, foszlós lesz a tészta
A házi sörkifli kívül kicsit ropogós, a tésztája pedig nagyon könnyű. Szezámmaggal, sóval megszórva lesz teljes az élvezet.

A sós kifli a pogácsa és a sajtos rúd méltó riválisa. Az igazi házi finomságot nagyanyáink legtöbbször sör és tartalmas levesek, főzelékek mellé kínálták. Nagy előnye, hogy napok múlva sem szárad ki.

Sós házi sörkifliHozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ50 dkg liszt
5 dkg élesztő
2.5 dl tej
1 dl étolaj
1 db tojás
1 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor

A TETEJÉRE
1 db tojás
szezámmag

étolaj

Recept idők
Előkészítési idő: 40 perc Elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojást, az olajat és a megkelt élesztőt. Jól dolgozd össze, addig dagaszd, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Takard le, és keleszd körülbelül 45 percig.

A duplájára emelkedett tésztát tedd lisztezett deszkára, lazán gyúrd át, majd oszd nyolc részre, és formázz mindegyikből cipót. Egyesével nyújtsd jó vékonyra és kör alakúra. Étolajjal vékonyan kend meg a tésztákat, és sodorj belőlük kifliket.

Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal, valamint sóval. Keleszd még 20 percig, majd 190 fokon süsd szép pirosra körülbelül 20 perc alatt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Túrótorta sütés nélkül
  2020-04-08 22:56:49, szerda
 
 



Hozzávalók
50 dkg félzsíros túró,
12,5 dkg vaj,
20-25 dkg porcukor,
3 evőkanál tejföl,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom leve és héja,
3 teáskanál zselatin,
1,5 dl tej,
1 csomag gyümölcskocsonyapor (piros vagy színtelen),
tetejére gyümölcs ízlés szerint

Elkészítése
A vajat, a porcukrot, a tejfölt és a vaníliás cukrot jól kikeverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét. Ha a túró apró morzsás, akkor azt is hozzákeverhetjük a vajas keverékhez. Ha nagyon darabos, nyomjuk át krumplinyomón.

A kapcsos tortaformát kivajazzuk, és a masszát beleöntjük. Hűtőbe tesszük, és mielőtt teljesen megdermedne, rátesszük a gyümölcsöt. A gyümölcskocsonyaport előírás szerint elkészítjük, és a tortára öntjük.Hűtőben tároljuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Strandos lángos receptje
  2019-08-07 22:41:55, szerda
 
 



Az igazi strandos lángos így készül otthon: Marika néni receptjével mindig tökéletes
Az igazi strandos lángos vékony, kívül ropogós, belül foszlós, és jó sok feltét van rajta.

Ha csak ábrándozol a strandról, vagy olyan hosszú volt a sor, hogy nem bírtad kivárni a lángost, süsd meg otthon! Érdemes a lisztet átszitálni, sokkal könnyebb lesz a tészta. Bármilyen feltéttel kínálhatod, a sajtos-tejfölös változat mindig nyerő, de turbózhatod is baconnel vagy lila hagymával. A szomszéd Marika néni ezt a receptet használta a balatoni sütödéjében.

Strandos lángos
Hozzávalók:35 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1.5 dl tej
1 dl víz
1 teáskanál só

Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, majd keverd hozzá a cukrot és az élesztőt. Várj 10 percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, és készíts a közepébe egy mélyedést. Öntsd bele a megkelt élesztőt, és kezdd összedolgozni. Közben adj hozzá annyi vizet, hogy lágy tésztát kapj. Takard le, és keleszd körülbelül 40 perc alatt a duplájára.


Pihentetést követően a tésztát rakd lisztezett felületre, majd enyhén vizes szedőkanállal készíts belőle kisebb kupacokat. Keleszd a tésztát még 15-20 percig. Forrósíts egy nagyobb, mélyebb lábosban olajat, és rakd bele a tésztát. Előtte kicsit húzkodd meg, azaz formázd vizes kézzel. Süsd aranybarnára a lángos mindkét oldalát. Csepegtesd le papírtörlőn, és kedvenc feltéteddel kínáld.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Finom sajtos rúd
  2019-01-06 20:48:06, vasárnap
 
 



Sajtos rúd:
Elkészítési idő: Előkészítés: 10 perc Sütés : 15-20 perc
Hány adagra elég? Adagok: 12

Hozzávalók:
125 gramm vaj
125 gramm zsír
150 gramm reszelt sajt ( a tésztába keverjük, lehet többféle is)
1 evőkanál só
500 gramm liszt
2 deciliter tejföl
1+1 darab tojás
ízlés szerint reszelt sajt (a tetejére)

Leírás:
A zsírt és a vajat pici darabokra vagdossuk vagy tépkedjük és a tálba tesszük. Hozzá adjuk a lisztet, és elmorzsoljuk úgy, hogy zsemlemorzsa jellegű állagot kapjunk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót, elkeverjük, végül a tojást és a tejfölt is beletesszük, és tésztává gyúrjuk. Alaposan becsomagoljuk, és hideg helyen pihentetjük legalább három órát, de inkább egy éjszakát. Amikor sütni készülünk, előmelegítjük a sütőt 220 fokosra. Kivesszük a hűtőből a tésztát, hagyjuk kicsit felengedni, majd ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval minél vékonyabb szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a forró sütőben kb 15 -20 perc alatt megsütjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Isler recept
  2018-11-25 22:33:35, vasárnap
 
 



HOZZÁVALÓK:
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 cs vanília cukor
az összeragasztáshoz

savanykás lekvár
bevonáshoz:

25 dkg étcsoki +
étolaj 3 evőkanál

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagoljuk, 1 órára hűtőbe tesszük. Pihentetés után lisztezett felületen 3-4 mm es vastagságúra kinyújtjuk a tésztát,majd kiszúróval korongokat szaggatunk belőle.

Sütőpapíros tepsiben, 180 fokon sütjük 8-10 percig, majd kihűlés után lekvárral összeragasztjuk kettesével a tésztákat.Én most áfonya lekvárt használtam. Majd felolvasztjuk a csokit az étolajjal és bele mártogatjuk az sütik tetejét. 15 db lett belőle.

Tojás sárgáját nem tettem bele, csak a linzeres tésztába szoktam, van mikor olyat sütök, de most ezt próbáltam ki és ebbe nem kellett
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
A legomlósabb lekváros linzer 10 perc alatt
  2018-11-25 22:29:49, vasárnap
 
 


Sokáig eláll légmentes dobozban.

Két éve Karácsonykor készítettem először, azóta is töretlen sikere van. Bármilyen kiszúró-formában a mindennapokon is finom lesz.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg cukor
1 cs.sütőpor
1 cs.vaníliás cukor
20 dkg zsír (sertés)
1 citrom reszelt héja
0,5 dl tej (kevés, csak annyi , amennyivel rugalmas tésztát kapunk )
lekvár (sárgabarack)

A hozzávalókat kevés tejjel rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és bármilyen formájú kis szaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk, és 180-200 fokon 8-10 perc alatt világosra sütjük.Kettesével, baracklekvárral összeragasztjuk. Porcukor tetejére.
Sokáig eláll légmentes dobozban.
Forrás : Link

Megjegyzés : bármilyen lekvár jó ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Finom délutáni nasi
  2015-10-20 22:36:54, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Pehelykönnyű burgonyás pogácsa recept
  2015-06-16 17:37:16, kedd
 
 



Hozzávalók 4 főre
50 dkg liszt
12 dkg zsír, vagy vaj
30 dkg főtt áttört burgonya
2 dkg élesztő
2 kávéskanál cukor
3 evőkanál tej
1 + 1/2 tojás
1 dkg só
A pogácsák lekenéséhez:
1/2 felvert tojás
pici pirospaprika

Elkészítés:
A lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, sót, és az egészet jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként négyszer hajtogatjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.
Az utolsó hajtogatás után 3 cm vastagra nyújtjuk. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, és fél óráig kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát paprikás tojással megkenjük, és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük.

Forrás: receptbázis ( lilagondolatok)
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 112 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 637
  • e Hét: 1600
  • e Hónap: 14591
  • e Év: 190466
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.