Belépés
zozhyka.blog.xfree.hu
Legyek álmod és megfejthetsz,legyek rózsa és szerethetsz!Legyek az út és elviszlek,legyél igaz és elhiszlek! Zozhyka ...
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 55 
Képeslapok a Mecsekből
  2010-05-16 11:49:29, vasárnap
 
 
Mecseki képeslapok Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-04-26 13:15:35
feltöltő: zozhyka
nézettség: 1994
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Mecsek, képek,
kategória: felnőtt
leírás: Lelket nyugtató képek a fenséges Mecsekből

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
Mecseki források 20.
  2010-05-03 22:22:27, hétfő
 
 Boda település északi határán a S jelzés mentén található kiépített forrás, melynek vize a kis tóba folyik. Vizét az aló perm aleurolit rétegekből kapja. Kifolyócsöves, nagyon bővizű forrás, névtáblája nincsen. A vízhozam 40-70 liter/perces értékeket produkál. A forrás vize jelenleg egy kis tavat táplál, de korábban a réten legelő állatok itatását is szolgálhatta. GPS 46° 4,949' 18° 3,128'
 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
Első nap a Mecsekben
  2010-04-26 12:14:52, hétfő
 
 Sajnos csak 12 éves koromban 1982 húsvétján vezetett elöször az útam a Mecsekbe.Azon a húsvéton rokonlátogatásra érkeztünk a rokonokhoz Szászvárra.Apám,anyám és én.A szokásos körök után a vasárnapi napon nagybátyám kivitt az erdőbe a Szászvár környéki hegyekbe.A látvány és az élmény rögtön első látásra nagy hatással volt rám.A Kecske-hát nevezetű helyen voltunk,az Ól-völgy felett,majd a Nyárád részre jutottunk ahol két kis turistaház fogadott minket.Mint kiderült az egyik kis házikót(Nyárádi kunyhó) a nagybátyámék természetjáró egyesülete üzemeltette aminek ő volt a szakosztály elnöke.Így a kulcs nála volt,szabad útunk volt be a házikóba.Amit bent láttam szintén első látásra megragadott,egy rendkivül egyszerű,ízlésesen berendezett,akkor még jó állapotú turistaház fogadott.A későbbi években ez a házikó meghatározó része lett az életemnek,hiszen az ezutáni években mindig eljöttem ide,később már a barátaimmal is.Ez a házikó szolgált a későbbiekben csodás Mecseki turázásaink kiinduló állomásának,ide tértünk mindig vissza,itt aludtunk,buliztunk,söröztünk jókat.De még 1982-ben vagyunk.Szóval azonnal beleszerettem a házba is,és az előtte található páratlan szépségű zöld rétbe is.Innen aztán tovább indulva megnéztük a környék két forrását a Nyomákói kútat és a Balincai kútat (2004-ben épült egy harmadik is: Kata forrás).A környékbeli erdők és tájak is nagy hatással voltak rám.Ez volt tehát az a nap amikor elöször találkoztam a Mecsekkel,ahonnan ki indult ez a nem mindennapi "szerelem" a hegység iránt
 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
Mecseki népmondák 20.
  2010-04-16 22:40:51, péntek
 
  Karácsony-tó:

Petőczpusztától dél-nyugatra a völgy kezdeténél az erdőben van egy kis tó. A néphagyomány azt tartotta, hogy a tó vize télen sem fagy be, és annak a lánynak, aki férjhez akar menni, karácsony éjjelén meg kell fürödnie benne.
 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
Mecseki források 18.
  2010-04-10 11:13:35, szombat
 
 A forrást a Kőlyuk-barlangtól északra a Nagy-mély-völgy végében találjuk a P jelzés mellett. A forrásnál ér véget a Koponya-kút felől érkező ZO jelzés is. A kötéssel összerakott támfal felső részében olvasható a forrás elnevezése. A három oldalról határolt támfalból kiálló fémcsövön a miocén rétegvíz jelentkezik. Vízhozama a mérések szerint 5-12 liter/perc érték körül mozog. Érdekessége, hogy a környéken ennek a forrásnak a legmelegebb a vízhőmérséklete, olykor a 14 fokot is meghaladja. A forrást 2004-ben Baumann József és társai felújították, három oldalról körbefalazták, és környezetét rendbe tették, az elvezető árkot kipucolták. GPS 46° 9,2718' 18° 12,6612'
 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
Turistaházak a Mecsekben 3.
  2010-04-01 19:31:08, csütörtök
 
  Büdöskúti-kulcsosház

A bályos kis rét a fenyőfákkal takart erdei házzal a Remete-rétről északra található a K sáv és S+ jelzésen. Az 1900-as évek elején épült, sokáig erdészháznak használták. A házban hosszú éveken át Konkoly Tege Aladár orvos és családja élt. Ezután a vadásztársaság vette birtokba. 1969. május 19-én a Mecseki Erdőgazdaság a Pécsi Spartacus Sportegyesülettel a vadászházról hasznosítási szerződést kötött, amelyben rögzítették, hogy a vadászház a Magyar Állam tulajdonát képezi, a Mecseki Állami Erdőgazdaság kezelésében, a Pécs 32/A. erdőrészben áll.Később a ház üresen maradt és pusztulásnak indult.
1952-ben a házat a pécsi Sparatcus szakosztály tagjai kapták meg, akik nagy munka és anyagi ráfordítással a házat lakhatóvá tették. A szakosztály tagjai először a törött tetőcserepeket cserélték le, mert a ház több helyen beázott. Ezután következett a házfalak külső és belső javítása, meszelése. 1974-ben az egész tetőn átrakták a cserepet, és felújították a tetőszerkezetet. A következő évben az elkorhadt padlódeszkát minden helyiségben felszedték, és a helyiségeket lebetonozták, a hálószoba betonjára műanyag borítást tettek. Ezután néhány évig csak a szokásos meszelést, apró javításokat kellett elvégezni. 1985-ben a ház előtti réten tűzrakóhelyet építettek körpadokkal. 1986-ban a ház mögötti vízszivárgáson foglalták a Feri-forrást, 1989-ben lebontották a rossz állapotban lévő fáskamrát és az árnyékszéket, helyettük téglából új fáskamrát valamint női és férfi WC-t építettek. 1992-ben a tornácon felszedték a régi töredezett téglákat, és újakkal rakták le. 1993-ban a ház földes udvarrészét a tetőről és máshonnan odafolyó csapadék lejtősre mosta, ezért az ereszre esőcsatornát szereltek, az udvarrészt vízszintesre igazgatták, feltöltötték és járdalapokkal lerakták.
Az épület vályogból és téglából épült terméskő alapra. Négy helységből áll. Az északi szoba csak külön kívülről közelíthető meg. Az épület három kályhával is fűthető. A nagy szoba melegét egy zöld mázas cserépkályha adja. A házhoz régen egy pince is tartozott, melynek bejárata a ház déli oldaláról volt megközelíthető. A háza alatti pincét később betemették, helye még észerevehető. Az épület déli oldalán két tábla is látható: az egyik egy régi zománctábla, ami a Lapist jelzi, a másikpedig egy fekete márványba vésett tábla, mely a 2004-es felújítást örökíti meg. A ház felújításában ugyanis a pécsi Pollack Mihály Szaközépsikola tanulói működtek közre. A ház mögött fáskamra és szerszámtároló is van. Előterében a teraszon jó időben asztalok is elférnek, a hosszú gangon pedig esőben is tartózkodhatnak a kirándulók. Az eleséggel télen mindig feltöltött madáretető sok éhes madarat csábít ide. A házhoz felvezető lépcsősor mellett kis sziklakertet alakítottak ki a természetjárók, nyáron virágok és szép zöld páfrányok díszlenek itt.
Ha a Remete-rét felől a kék sáv jelzésen közelítjük meg a házat, akkor egy érdekes formájú kőhídon kelhetünk át. Alatta egy kis patak csörgedezik. A hidat 2000-ben Tasnádi János építette és Baronek Jenőről, a Mecsek Egyesület elnökéről Jenő-hídjának nevezték el. Korábban beton alapra épített fahíd állt itt. A ház névadó forrása a ház közelében található. A jelenelgi formájában először 1932-ben foglalták, majd 1976-ban és 2005-ben átépítették. A forrás természetes állapotában egy kicsi barlangból tört elő, amelyhez érdekes sárkánnyal kapcsolatos monda fűződik.
A Remete-réttől Orfűig tartó sziklás, barlangos vidék rejtelmes világát a nép a sárkány mítoszával próbálta megmagyarázni.
(A monda így szól: A Mecsek egyik eldugott zugában tanyázott egy hétfejű sárkány. Az éjszakát mindig egy barlangban töltötte, amelyből forrás bugyogott elő. Egyszer egy fiatal vitéz vetődött arrafelé és szomjáta akrta oltani a forrásnál. A sárkány észrevette és rátámadt a vitézre. Ám a legény kirántotta kardját és rettenetes viaskodásban levágta a sárkánynak mind a hét fejét, sőt még a szívébe is beleszúrt. A sárkány vére elvegyült a forrás vizével és megmérgezte azt. Azóta hívja a nép ezt a forrást Büdös-kútnak.)


A ház vízellátását szolgálja még a homokkőből fakadó 1986-ban foglalt Feri-forrás és a töbörből vizet nyerő 2000-ben megépített Évi Jenci-forrás is. A Feri-forrással szemközti sziklafalban látható a Baranya megyei Természetjárók panteonja fekete márvány táblákkal és egy réztáblával. A szikla felett egy fakereszt áll. A ház környezetében több erdei asztal és pad is található. Három tűzrakó kínál szalonnasütési lehetőséget a kirándulóknak.
A ház jobb oldalán a régi Mecsek Egyesület kovácsoltvas dísztartóján zománctáblán az alábbi felirat olvasható: "MECSEK EGYESÜLET - MADÁRVÉDŐ OSZTÁLY * CSAK A SZÍVTELEN ÉS TUDATLAN NEM VÉDI A HASZNOS ÁLLATOKAT ÉS ÉNEKLŐ MADARAKAT." A ház mellett 2008-ban egy szép kopjafát állítottak. Mellette két útjelző tábla is látható, mely a jelzéseket és az útirányokat mutatja. A Rockenbauer Dél-dunántúli kék túra mozgalomra egy nagyméretű hasított fatábla hívja fel a figyelmet. Alatta a kis fehér doboz, benne az igazoláshoz szükséges matricákkal. A házzal szemben a rét szélén egy impozáns szélkakassal ellátott filagóriaszerű esőbeálló látható. Baranyai Rudolf három évig tartó munkájával készült el 2006-ban. Mellette jó idő esetén grillezési leheteőség is van.
A háztól nyugatra, 70 m-re a kék sáv jelzésen áll a Füleki-emlékmű. A törtéente az, hogy Füleki Mihály 1984-ben ügyeletesként egy budapesti csoportot fogadott a házban. A csoport érkezését követően hazaindult és ezen a helyen rosszul lett. A házban tartózkodó vendégek csak később vették észre, és mire orvost hívhattak volna, már nem tudták az életét megmenteni.
A tájat jól jelelmzi a karsztos folyamatok sokasága. A felszínen töbrök nyílnak, a mélyben pedig barlangok húzódnak. A környék nevezetesebb barlangjai a következők: Spriál-nyelő, Büdöskúti-zsomboly, Palermó-víznyelő, Köteles-zsomboly.
A ház a csend és a béke szigete, csodás sziklás gondozott környezete elkápráztatja ebbe a mesebeli környezetbe csöppent vándort. A kulcsosház jelenleg a Mecsek Egyesület gondozásában áll, nem bérelhető. 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
Mecseki népmondák 19.
  2010-04-01 19:22:19, csütörtök
 
  A Zengő kincse

Ez már szerepelt itt egy másik videóval.Most egy új videót csináltam ehhez a lenyügőzöen szép Mecseki legendához,remélem élvezhetőbb mint a régi.

A Zengő kincse Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-03-31 06:28:29
feltöltő: zozhyka
nézettség: 1595
szavazatok: 4
kommentek: 0
kulcs: Mecsek, Zeng,
kategória: kreatív
leírás: sk vidi

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
Mecseki források 17.
  2010-03-30 22:25:46, kedd
 
 Pusztabányáról a Hidasi-völgybe elinduló mellékvölgy oldalában található a közismert foglalt forrás, a völgy talpa fölött 5-6 méterre, a Z+ jelzésről a ZO jelzésű ösvény vezet hozzá. A forrás egy kis ház alakú háromszögletű építmény, melyben a kifolyócső felett a forrás homlokzatán helyezték el a márványtábláját. Felépítménye mellett több forrásmező is jelentkezik bő hozamokkal. Nagyon bővizű forrás. A foglalásból kifolyó víz 6-40 liter/perc értékkel jellemezhető, de a teljes forrásmező hozama gyakran eléri a 100 liter/perces hozamokat is. Vizét csővezetéken át a közeli mésztufadomig vezették, ahol vízesésszerűen hullik alá a víz. A mésztufakiválás mértéke jelentős. A forrást Csokonay Sándor és Kiss Lajos építette ki 1961-ben, és a közeli Betyár-tanyáról nevezték el. 2007-ben Tasnádi János újította fel. GPS 46° 12,282' 18° 20,729'
 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
Mecseki források 16.
  2010-03-27 06:48:13, szombat
 
 Kisújbányán a falu közepén az út mellett a fehér mészkő rétegfejeknél találjuk a forrást a K jelzésen. Közismert forrás Óbánya lakosai foglalták. A fakadási hely környezetében barlangra hasonlító üreget képeztek ki, mely elé vasrácsos ajtót helyeztek. A téglából, betonból ész mészkőből épített forrásház tetején látható a felirata. Nagyon bővizű forrás, hozamai 50-250 liter/perces értéket mutatnak. Két fakadási pont ismeretes: az egyik a vasrácsos ajtón belüli aknában jelentkezik, a másik, mely bővebb hozamokat produkál, egy beton peremmel védett merítős medencéből lép elő. GPS 46° 13,288' 18° 22,695'
 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
Óbányai-völgy
  2010-03-24 12:34:38, szerda
 
  Az eddigi legjobb videó az ország legszebb völgyéről.

Óbánya HVR HD1000.mpg Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-03-24 07:35:29
feltöltő: zozhyka
nézettség: 3250
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs:
kategória: utazás
leírás: Óbányai-völgy

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Mecsek  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 55 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 568 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3
  • e Hét: 3
  • e Hónap: 303
  • e Év: 303
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.