Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A borivás tízparancsolata
  2015-10-26 18:01:02, hétfő
 
 
Amit a borról illik tudni az Uraknak , de a Hölgyeknek sem árt ha tudják !

A borivás tízparancsolata

1. Bort sohase igyál éhgyomorra! Ivás előtt édességet ne egyél!

2. Jobban esik a bor, ha közben eszegetsz.

3. Ivás közben használd ki mind az öt érzékszerved: Gyönyörködj a bor színében, élvezd a bor ízét, zamatát, illatát, a poharak csengését!

4. A bort, ha gyakran is, de mindig kisebb kortyokban igyad, így kevésbé árt meg! A bort élvezni illik, nem vedelni.

5. Minden borfajtát külön kóstolj! Ne keverd a borokat!

6. A kóstolás útja fokozatos legyen, a közönséges bortól az aszuig! Sz. János áldásaként (utolsó pohár) kocsisbort igyál, az édes borok után érzed igazán a természetes borok igazi jó ízét, zamatát!

7. Tarts mértéket a borivásban! Szeresd a bort, de légy erősebb nála! Az ittas ember már nem ember!

8. Más borát ne becsméreld, magadét ne dicsérd!

9. A borivás szertartás! Tartsd meg a koccintás szabályait: Nézz a szembe; fogd a talpát a pohárnak; poharad peremét hölgyek, idősebbek poharánál lejjebb tartsd! Ne fertőzd a pince levegőjét dohánnyal, slágerekkel, műdalokkal!

10. Amikor élvezed a bort, mindig gondolj legalább egy percig arra, hogy mennyi munka, fáradtság van egy pohár borban!Borfajták


Asztali bor

Asztali bornak nevezhető az osztályba sorolt és megyei fajtalistában szereplő borszőlőfajtákból származó, legalább 13 tömegszázalék természetes eredetű (szőlőből származó) cukrot tartalmazó ital. Minimálisan 9% a tényleges alkoholtartalma. Az asztali borok többnyire a síkvidéki telepítésű borszőlőből készített különösebb fajta- és tájjelleg nélküli tömegborok. Névként alkalmazható általános vagy fantázianév, a borvidékre nem utaló termőhely, fajtanév külön-külön vagy együttesen. Ilyenek, pl.: Pincemester, Asztali vörös, Asztali fehér, Kadét fehér, Lőrinc barát bora, Koccintós.

Tájbor

Tájbornak nevezhető az olyan szabályozott földrajzi jelzéssel ellátott asztali bor, amely az adott földrajzi egység terméséből származik. Teljes egészében a meghatározott tájbor készítésére alkalmas szőlőfajták mustjából készül. A tájborok az asztali kategória legjobbjai, egyedi borok, amelyek garantálják a fogyasztó számára a minőséget a címkén feltüntetett termőhelyről. Fajtái többek között: Alföldi kékfrankos, Duna melléki kékfrankos, Duna melléki chardonnay, Balaton-melléki Irsai Olivér, Észak-dunántúli zöld veltelini, Dél-dunántúli zweigelt, Felső-magyarországi hárslevelű, Felső-magyarországi leányka.Meghatározott termőhelyről származó minőségi bor

A meghatározott termőhelyről származó minőségi bor esetén a szőlőtermés legalább 15 tömegszázalék természetes eredetű cukrot tartalmaz. A termőhelyre és a fajtára, esetleg a készítési módra vagy az évjáratra jellemző, határozottan felismerhető illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz. A származásában és minőségében 100%-ban, fajta és évjárat vonatkozásában 85%-ban meg kell felelnie az elnevezésnek és a jelölésnek. A körzet, település és dűlő nevei csak borvidék és borvidéki régió nevével együtt jelölhető a bor címkéjén.

Védett eredetű bor

Olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amely termelői kezdeményezésű, egyedi szabályozású termék. A védett eredetű bor földrajzi eredete egyedileg a borvidékre vagy azon belül kisebb területi egységre határolt. A borkészítésre felhasznált szőlőfajták a szőlőtermesztés, a borkészítés technológiája és kiszerelése egyedileg szabályozott. A védett eredetű bor készítésekor a must cukortartalmát növelni, a savtartalmát kémiai úton megváltoztatni nem szabad. Értékesíteni csak a szüretet követő év augusztus 20-ától lehet. Védett eredetű bornak számítanak a tokaji borkülönlegességek, az egri borvidéken a Debrői hárslevelű és az Egri bikavér, a Kunsági borvidéken az Izsáki Arany Sárfehér, a Nagy-Somlói borvidéken a Somlói furmint, a Hárslevelű, a Juhfark és az Olaszrizling.

Tokaji borkülönlegességek

A tokaji borkülönlegességek védett eredetű borok. A Tokaji borvidéken termelt, földrajzi eredet megjelöléssel rendelkező borok: meghatározott termőhelyről származó minőségi borok meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek

Meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek, melyek készítési módjuk miatt önálló névhasználatra jogosultak, a következők:

Tokaji aszú

Tokaji aszúeszencia

Tokaji eszencia

Tokaji szamorodni

Tokaji máslás

Tokaji fordítás

Gyümölcsborok

A magyar bortörvény szerint a bor a szőlő gyümölcséből, erjesztés útján készült ital. A más gyümölcsökből, de ugyancsak erjesztéssel, és cukor (szacharóz) hozzáadásával készült italt gyümölcsbornak nevezzük. A gyümölcsbor egyféle gyümölcsből készülő borital, amelyeknek nevében a gyümölcsöt is megnevezik.

pl.: almabor, málnabor, meggybor, ribizlibor stb. A gyümölcsbor csak annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő és a hozzáadott cukorból alkohol lesz. A gyümölcs íze és zamata csak kis mértékben csökken. Ugyanakkor a vitamintartalma egyes esetekben a szőlőbor vitamintartalmának többszöröse is lehet.

Egyéb különlegességek

Mézbor:

mézből erjesztett bor. Nem azonos a mézes borral, amely csak ízesített, mézzel fűszerezett ital.

Akácbor

Csipkebogyóbor

Rizsbor

Borok és ételek


A kínált bornak a tökéletes ízélmény elérése érdekében mindig összhangban kell lennie a feltálalt étellel. Fő szabály - savanyú ételek-savas borok - csípős ételek- száraz borok - vad ételek- száraz vörös bor - édes ételekhez- édes borok Az egyes ételféleségekhez leginkább ajánlott borokat ajánlom a honlap látogatóinak figyelmébe:

Milyen ételhez, milyen bort fogyasszunk?

Apperitifként gyomornedv termelést elősegítő, alacsony alkoholtartalmú, friss savakkal rendelkező, esetleg kesernyés, fűszeres ízű, száraz borok ajánlottak. Pl: friss üde száraz fehérborok, rozéborok, száraz sherry, száraz szamorodni, száraz fűszerezett borok (száraz vermutok), száraz pezsgő.
Előételekhez könnyű, alacsony alkoholtartalmú, élénk savú, száraz, nem túl jellegzetes száraz fehérborok harmonizálnak.

Levesekhez könnyű, kis alkoholtartalmú, lágy, zamatos, fajtajelleges fehérborok illenek. Kivételt képeznek a krémlevesek, amelyekhez száraz szamorodni , vagy száraz sherry, valamint a bableves, amihez fűszeres vörösbor való. Régi borász szokás alapján "leves után jár a negyven csepp" :száraz tokaji borkülönlegesség.

Tésztákhoz annak édességétől függően kell kiválasztani a bort. Sós tésztákhoz száraz, vagy félszáraz, üde asztali fehér- vagy sillerbort, míg az édes tésztákhoz félédes, édes gömbölyű, testes, tüzes fehérborokat, édes pezsgőt fogyaszthatunk. Ha a tészta csak köret, akkor a feltét határozza meg a kiválasztandó bort.

Sertéshúshoz, ha nem túl fűszeres, jellegzetes, élénkebb savú fehérborok szolgálhatók fel. A sertéspörkölthöz karakteresebb (pl.: Kadarka) borok, a flekkenhez, rablóhúshoz a keményebb vörösborok (pl.: Kékfrankos, Pinot noir), vagy fehérborok (pl.: Ezerjó, Furmint, Juhfark), a kocsonyához kissé lágyabb, de fűszeres fehérbor, a töltött káposztához kemény, száraz, tájjellegű minőségi fehérborok ízlenek. A sonka legjobb kísérője a könnyű vörös- vagy rozébor. Malacsülthöz kiemelkedő minőségű, tájjellegű fehérbor illik (pl.: Furmint, Kéknyelű, Chardonnay, Rajnai rizling).
Borjúhúsokhoz fűszeres illatú, zamatos fehérborok illenek, de egyes sülthúsféleségek ízeit jól egészíti ki egy könnyű, lágy vörösbor.

Marhahúsokhoz, bárányhúsokhoz általában bársonyos, zamatos, nemes vörösborokat fogyasztanak. Minél finomabb az elkészítés módja, annál finomabb minőségű vörösbort ajánlatos felszolgálni hozzá (pl.: Pinot noir, Merlot, Cabernet)
Birkahúsokhoz alacsonyabb alkoholtartalmú, jellegzetes zamatú, élénkebb savú fehér (pl.: Ezerjó, Furmint) vagy finom, de könnyebb vörösborok (pl.: Kadarka, Kékoportó, Kékfrankos) illenek. Kivétel az ürücomb, amelyhez nehéz, jellegzetes, száraz, jól érezhető palackbukéjú fehérbor megy a legjobban.

Szárnyashúsokhoz annak zsírosságától, az étel elkészítési módjától függően fehér- vagy vörös-, könnyű vagy nehéz borok mind számításba jöhetnek. Sült csirkéhez, vagy pirított kacsához könnyű, üde jellegű, finom illatú fehérbor, vagy könnyű vörösbor (pl.: Oportó, Kadarka), paprikás csirkéhez határozott karakterű (pl.: Kékfrankos), libához keményebb, de fűszeres zamatú száraz fehérbor (pl.: Rajnai rizling, Hárslevelű, Chardonnay, Pinot blanc), gazdag mártással készített csirkéhez nem túl illatos muskotályos bor, vagy más zamatos bor (pl.:Szürkebarát) illik.

Halakhoz, egyszerűen elkészített halak esetében könnyű, de minőségi, finom zamatú, száraz fehérborokat (pl.: Chardonnay, Olasz rizling, Rajnai rizling, Hárslevelű) ajánlatosak. Minél ízesebben, gazdagabban elkészített a hal, annál testesebb, kiemelkedőbb minőségű száraz fehérborokat kell adni hozzá. Kivétel a halászlé, amely ha nem balatoni, akkor inkább tájjellegű vörösborral ízlik. A tengeri ételekre szokták mondani "fehér a fehérrel". Franciák szerint a tengeri halakat a legjobb Sauvignon blanc borával felszolgálni.

Vadak közül a "könnyebb ízűek" (fácán, fürj) könnyebb, élénkebb, "erős ízű" vadak (szarvas, őz, vaddisznó, vadkacsa, vadliba) gazdagabb ízű, zamatos vörösborokat vonzanak.
Gombákhoz kissé nagyobb szesztartalmú, finom zamatú fehérborok (pl.: Hárslevelű, Cirfandli) valók. Hirtelen sült vargányához vagy csiperkéhez a könnyű, zamatos vörösbor (pl.: Kadarka, Oportó) jól hozzásimul.

Sajtok és a bor kapcsolata igen sokrétű. A gasztronómiában a borok és a sajtok igen jól kiegészítik egymást, ezért érdemes a főbb sajttípusok alapján vizsgálni a párosítások lehetőségeit. A sajtok fontos eleme a só. Befolyásolja az ízösszetételt, állagot, víztartalmat és az érési folyamatokat. A kiegyensúlyozottan és gyengén sós íz a sajtok egyik fő íztulajdonsága. A sós íz erősen savas borokkal kellemetlen fémes ízhatásokat válthat ki, ezért sajtokhoz ne válasszuk élénk savú, kemény borokat.
 
 
0 komment , kategória:  Jó, ha tisztában vagy vele  
7 TITOK a szerencse vagy balszerencse
  2015-09-28 16:26:35, hétfő
 
  Kevesen tudják, azonban valamennyien szerencsésnek születtünk, avagy megfogtuk az Isten lábát. Csak nem vesszük észre, és nem azt tesszük, amit adott pillanatban kellene. Ennek kapcsán, az alábbiakban azt a 7 titkot mutatjuk be, amely az embereket szerencséssé teszi - Charles Burke Rendelj több szerencsét című könyve alapján.


1. titok: a szerencsés emberek nem hisznek a szerencsében

10 sikeres üzletemben vallotta Burke-nak, hogy nem hisz a szerencsében. Mégis bevallották, hogy az életük során összetalálkoztak azok az események, amelyek elhozták számukra a lelki békét. Így hát, ők a szerencsét eseménynek nevezik.

2. titok: a szerencsések is lehetnek balszerencsések

A szerencsés embereknek is vannak gondjaik. Csak ők egyszerűen lehetőségeknek fogják fel azokat. Például, tételezzük fel, hogy a közösség életét egy káros rovar keseríti meg. A balszerencsések ezt katasztrófának tekintik, azonban a szerencsések azon törik a fejüket, miként orvosolhatják a problémát, és menthetik meg a közösséget. Ráadásul, a megoldás gazdaggá teheti őket. A legnagyobb vagyonra ugyanis problémák megoldásával lehet szert tenni - ez a szerencse receptje, amely bárki által megvalósítható.

3. titok: a hétköznapi ember inkább feladja, minthogy veszítsen

Gondolkodj el, hányszor veszítettél vagy vallottál kárt bizonyos szituációkban. Aztán azt is elemezd ki, hogy ez valóban kudarc volt-e vagy csak megálltál, feladtad. Elhagytad a harcmezőt még mielőtt kiderült volna, hogy győzelem vagy vereség lesz a vége? Amennyiben azon esetek száma a nagyobb, amikor félreálltál, ez semmiképp sem nevezhető balszerencsének, inkább feladásnak. És tedd fel magadban a kérdést: mi lett volna, ha nem állsz le, ha nem dobtad volna be a törülközőt, hanem végig játszod a meccset? Lehet, hogy győztél volna.

4. titok: a balszerencsések gyenge lapokra fogadnak

Ha végignézel egy kártyapartit megfigyelheted, hogy a sikeres játékosok nem fogadnak minden eléjük kiterített lapra. Sőt, a bedobott kártyák száma jóval nagyobb a megjátszott lapokénál. Miért? Csupán azért, mert a jó játékosok ki tudják számolni a lehetőségeket valamennyi kombináció után. És azt is tudják, mikor kell fogadni. A szerencsés emberek a legállhatatosabbak a világon, amikor annak kell lenniük. Azonban vissza is tudnak vonulni, ha a lehetőségek ellenük fordulnak. Azért választják a nyerő helyzeteket, mivel megtanulták, miként ismerhetik fel lehetőségeiket.

De mitől lesz jó egy lehetőség? Először is, fel kell tenned a kérdést: megold-e egy széles körökben elterjedt problémát? Aztán, hogy az embereknek van-e pénzük megvásárolni a megoldást? Aztán, hogy eljuthatsz-e a megoldással az érintett emberekhez? Végül pedig, hogy a megoldás ténylegesen jó-e? Amennyiben a válaszok többsége nem, a szerencsés azonnal lemond a lehetőségről.

5. titok: a szerencse embereken keresztül jut el hozzánk

A szerencse nem derült égből pottyan az ölünkbe, hanem a körülöttünk lévő emberek hozzák. Kevesen találnak az utcán jelentős pénzösszeget, vagy a kertjükben egy elásott kinccsel teli ládát. És még kevesebben nyernek a lottón. Tehát, a szerencse valójában a lehetőségek által érkezik az életünkbe. Például, olyan fiatalokkal találkozol az utcán, akik amiatt panaszkodnak, hogy nem lelnek rá szívük párjára. Ahelyett, hogy rágódnál a problémán, gondolkozz el olyan megoldáson - egy honlap létrehozásán, amely által segíthetnél nekik párt keresni. Az ötlet miatt sokan szerencsésnek fognak nyilvánítani. És tény, hogy ezt a státuszt azzal vívtad ki magadnak, hogy mások balszerencséjét orvosoltad.

6. titok: a szerencse az arra felkészülteket részesíti előnyben

Tegyük fel, amatőr színész vagy egy vidéki kis színházban. Egyszer csak, a mozivilág neves képviselője a faluba látogat, hogy ott élő beteg rokonát meglátogassa. Hogy kissé elterelje a gondolatait, úgy dönt, színházba megy. Ha amatőr színészként lépsz fel előtte, észre se fog venni! Viszont ha felkészülsz, és úgy játszod el a darabot, mintha életed egyik részletét élnéd át általa, biztosan felajánl neked egy szerepet a legújabb filmjében. De képesnek kell érezd magad, egyébként sok szerencsét az amatőr állásodhoz.

7. titok: felelősséget kell vállalni az élet balszerencsés pillanataiért

Talán egyike a legnehezebb feladatoknak, hogy felelősséget vállalj az életed rossz pillanataiért. Ha a gödörben vagy, anélkül nem tudsz kimászni belőle, hogy ne fogadd el: a te hibád miatt vagy most benne. Lásd be, hogy te gerjesztetted az adott problémát, a legkisebb részletében, csakis így meríthetsz erőt, hogy felülkerekedj rajta. Azonban, ha nekilátsz, nem is annyira nehéz!

Az élet ugyanis egy virágcsokor. A piszkos vízben van, tisztára kell cserélned azt, máris eltűnik a piszok és a kosz. Így van az elmével is: ha kiüríted belőle a rosszat, a piszkot, hely marad az információnak, a tiszta és friss adatoknak. Nem kell harcolnod a régi elveiddel, meggyőződéseiddel. Csak kevesebb figyelmet kell nekik szentelned. Továbbá, jobban oda kell figyelned az új dolgokra, amelyek idővel beborítják a régieket. Míg aztán egy napon arra ébredsz: Milyen szerencsés vagyok! 
 
0 komment , kategória:  Jó, ha tisztában vagy vele  
Ezt a férfit ne vedd komolyan!
  2015-09-27 18:39:48, vasárnap
 
 
Kedves, figyelmes, óvatosan közelít, a csábítás nagy mestere. A verbális és non-verbális kommunikáció minden fajtáját beveti a hódítás során. A tekintete szinte feléget, de soha nem mondja el, mit gondol igazából. Ő a tökéletesnek ígérkező Casanova.

Mindig tudja, mit kell tennie, hogy a hölgyeménye legbelül teljesen odáig legyen érte. Csodálatos együtt töltött órák és lélekölő, önmarcangoló különlét jellemzi a vele való kapcsolatot.

A hódító kedves helyes, igényes, figyelmes, nagyon jó vele. Tudja a mértéket, nem rohan le az udvarlással, nem fojt meg a kapcsolatban. Mindig akkor jelentkezik, mikor már a hölgy tülkön ülve várja a felbukkanását.

Sokat dolgozik, nagyon fontos számára a munkája, szereti és ambiciózus. Kevés szabad ideje van, de igyekszik a kedvesére időt szakítani.

Minőség jellemzi az együtt töltött órákat: gyertyafényes vacsora, kultúrprogramok, felejthetetlen szobajelenetek, hétvégi utazások. Mindent megtesz azért, hogy a hölgy jól érezze magát, és még fontosabb, hogy igazán nőként viselkedhessen. Egy igazi férfi oldalán ez nem is olyan nehéz.

A hódító kedves elvárja partnerétől, hogy intelligens legyen, művelt, türelmes, önálló és vidám, valamint nyitott. Fontos legyen számára a munkája, legyenek tervei, sikeres legyen. Legyen NŐ, csinos, szép, ápolt, szexis. Szeresse a szexet, ne problémázzon. Cserébe kényezteti, figyel rá. Megadja neki mindazt, amire szíve vágyik.

A hölgy akkor kezd gyanakodni, mikor a csodálatos együtt töltött órák után a kedves csak ennyivel távozik: majd jelentkezem. És valóban jelentkezik is, mikor ideje engedi, keresi a kiválasztott hölgy társaságát. De ennyi! Kihúzza demarkációs vonalát, és nem enged át rajta senkit sem.

Az idilli kapcsolat bökkenője az, hogy a férfi semmi komolyat nem akar. Neki épp így jó. Kötöttségek nélkül, szabadon, jól. Nem akar feleséget, pláne ha már egyszer-kétszer elvált, nem akar gyermeket, pláne ha már van egy-kettő, nem akarja lekötni magát. Csak minőségi carpe diem-et akar. Tudja, hogy ez mindkettőjüknek jó, és nem akar tudomást venni arról, hogy a nő idővel többet akar.

Ebből az attitűdből származik minden probléma.
A nő biztonságot keres. Titokban örül, hogy meglelte álmai férfiját, de nem érti annak viselkedését. Hiszen álmai hercege szereti, kényezteti, szépeket mond neki, boldog vele. És a nő fejében ez nem fér, miért nem akar többet a férfi? A célozgatások nem működnek, így nyíltan felfedi a nő érzéseit, ettől a férfi megijed és eltávolodik. Beindul az önmarcangolás, a nő magában keresi a hibákat, pedig nem kellene.

Egyetlen módszer van az ilyen típusú férfiakkal kapcsolatban: nem bedőlni, nem rózsaszín babaálmokat szövögetni a házasságról és a családról, hanem férfiasan lépni. A hódító kedves nem tud mit kezdeni azzal, ha nem olvadnak el tőle, ha esetleg visszautasítják, szakítanak vele.

Mert a hódítás a mindene, a lételeme. Férfiúi büszkesége nem bírja elviselni a kudarcot. Ha újra harcba száll a nőért, akkor képes lesz arra, hogy a csatában levesse az álarcot és megváltozzon. Ha nem harcol, akkor újra hódítani indul, hiszen bőséges a kínálat elhanyagolt feleségekből, fiatal hölgyekből. És ő tudja, mi kell a nőnek: odafigyelés, kedvesség, bókok, kényeztetés, és az, hogy a férfi titokzatos és elérhetetlen legyen.

Jó, ha tudják a hölgyek, ha egy ilyen kapcsolatba belevágnak, akkor nagyon erősnek kell lenniük. Csak egyetlen módon tudják megvédeni magukat az önmarcangolástól, és a többet akarok csapdájától, ha nem engedik a lelkükbe hatolni a hódító kedvest. Mert ha nem engedik behatolni a férfit (nem szexuális értelemben), akkor titokzatosak maradnak, és nem sérülnek.

Csak lazán, csak könnyedén, az életet és a szerelmet élvezve, kötöttségektől mentesen, szabadon, teljesen - ilyen a jól működő kapcsolat a hódító kedvessel.

Azok, akik biztonságot, kiszámíthatóságot keresnek egy kapcsolatban, férjet, gyermeket szeretnének, kerüljék a hódító kedves típusú férfit. A legfőbb ismertetőjegyük, hogy nem várják el a nőtől a viszonzását, kimértek, ők adnak, és ők jelentkeznek. Ők nem akarnak sokat, csak kellemes légyottokat. Kedves Hölgyeim, vigyázzanak a majd jelentkezek"típusú férfiakkal!

 
 
0 komment , kategória:  Jó, ha tisztában vagy vele  
Köteles-e elvállalni a közmunkát? A jogász válaszol
  2015-09-15 16:28:55, kedd
 
  Köteles-e elvállalni a közmunkát, aki álláskeresési járadékban részesül? A jogász válaszolt.


"Július 1-jén a kft. - ahol dolgoztam - megszüntette budapesti telephelyét, így megszűnt a munkaviszonyom. Július 8-án regisztráltattam magam, mint álláskereső, az állandó lakóhelyemen, vidéken. Három hónapig vagyok jogosult álláskeresési járadékra. Jelenleg is munkát keresek. A napokban viszont kaptam egy értesítőt az önkormányzattól, miszerint köteles vagyok részt venni a közmunkaprogramban szeptember 10-étől 2016. február 29-éig az 1993. évi III. törvény 36. § (1) bekezdése szerint. Nem igazán értem, hogy miért vagyok köteles elfogadni az általuk felajánlott munkát, hiszen még egy hónapig jogosult vagyok az álláskeresési járadékra, ami magasabb összeg, mint amit közmunkásként kapnék arra a fél évre, hiszen a jövedelmem alapján a maximális járadékot kapom. Ráadásul így nem tudnék munkát vállalni február 29-éig. Remélhetőleg egy hónap alatt sikerül elhelyezkednem, ha nem vidéken, akkor ismét Budapesten.
Köteles vagyok elfogadni a felajánlott munkát, ellenben az álláskeresési járadékra sem leszek jogosult?" - kérdezte az adozona.hu olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária, a weboldal munkajogász szakértője válaszolt.

A kérdésben is idézett, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint, ha a jogosult keresőtevékenységet végez, az azt megalapozó jogviszony fennállásának első 90 napjában, közfoglalkoztatásban vesz részt, a közfoglalkoztatásban való részvétel időtartama alatt, vagy olyan képzésben vesz részt, amelynek keretében felzárkózást elősegítő megélhetési támogatásban vagy képzési támogatásként keresetpótló juttatásban részesül, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, vagy a keresetpótló juttatás folyósításának időtartama alatt a foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósítása szünetel.

A törvény szerint meg kell szüntetni többek között az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személynek, aki az állami foglalkoztatási szervvel való együttműködés keretében a számára felajánlott munkalehetőséget nem fogadja el.Szünetel az álláskeresési járadék folyósítása a közfoglalkoztatás alatt, a közfoglalkoztatási jogviszony kezdő napjától. Az álláskereső részére rövid időtartamú munkalehetőség felajánlható - derül ki a jogszabály szövegéből.

Kinek jár az álláskeresési járadék?

- álláskereső
- az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik
- munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Mi számít megfelelő munkának?

- egészségi állapota szerint az álláskereső a munka elvégzésére alkalmas
- a várható kereset több, mint az álláskeresési járadék összege, illetőleg - ha az álláskeresési járadék összege a minimálbérnél alacsonyabb - a kötelező legkisebb munkabér összegét eléri
- a munkahely és a lakóhely közötti oda-visszautazás naponta nem haladja meg a 3 órát (tömegközlekedési eszközzel). Tíz éven aluli gyermeket nevelő nő, illetve tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát nem haladja meg.
- az álláskereső foglalkoztatása munkaviszonyban történik

Megfelelő munka tehát a közmunka?

A közmunka megfelelő munka, ha az álláskereső betöltötte a 25. életévét, és sem álláskeresési járadékra, sem nyugdíj előtti álláskeresési segélyre nem jogosult (ez a feltétel a kérdező esetében nem teljesül), és nem vesz részt munkaerő-piaci programban, vagy nem részesül munkaerő-piaci szolgáltatásban.

A közfoglalkoztatási jogviszony keretében történő foglalkoztatás esetében a munkahely akkor is megfelelő, ha a munkavégzés helye és a közfoglalkoztatott lakóhelye között naponta történő oda- és visszautazás ideje tömegközlekedési eszközzel meghaladja az előzőleg meghatározott időt. Ebben az esetben a munkaadónak gondoskodnia kell a munkavégzés helyére és onnan a közfoglalkoztatott lakóhelyére történő térítésmentes szállításról.

Ha a 4 órát meghaladná az utazás időtartama, akkor a munkavégzés helyétől számított 20 kilométeres távolságon belül a népegészségügyi feladatkörében eljáró illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal által kiadott engedélynek megfelelő térítésmentes elhelyezésről, tisztálkodási és étkezési lehetőségről a foglalkoztató gondoskodik.

Ha a közfoglalkoztatási jogviszony keretében történő foglalkoztatás esetében a napi pihenő idő eltöltésére a lakóhelytől különböző településen kerül sor, az álláskereső csak abban az esetben köteles a felajánlott munkahelyet elfogadni, ha az családi körülményeire (különösen kiskorú gyermek gondozása, közeli hozzátartozó ápolása stb.) tekintettel hátrányos következményekkel nem jár. Ebben a kérdésben a lakóhelye szerinti települési önkormányzat jegyzőjének nyilatkozata az irányadó.

A fentiek alapján a kérdezőnek felajánlott munkahely nem minősül megfelelőnek: ugyanis az érintett magánszemély álláskeresési járadékban részesül, és a várható keresete az álláskeresési járadék összegét nem érné el. Így az álláskeresési járadék folyósításának tartama alatt nem köteles elfogadni a felkínált közmunkát. El nem fogadás esetén az álláskeresési járadék továbbra is megilleti.

A korábban ismertetett, szünetelésre vonatkozó szabályok az elfogadás esetén alkalmazandók. Az álláskeresési járadék folyósításának leteltét követően azonban már megfelelőnek fog minősülni a felajánlott munkahely.

Szemlézte: Durbák Ildikó

 
 
0 komment , kategória:  Jó, ha tisztában vagy vele  
A szódabikarbóna 22 felhasználási lehetősége
  2015-09-14 10:02:57, hétfő
 
  Az élet számos területén lehet használni: takarítószerként, egészség megőrzésre, házi patikaszerként, főzéshez sütéshez. Az alábbiakat VALÓBAN tudja a szódabikarbóna.
A túlzott fogyasztásával vigyáz! Megváltoztatja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Szívbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott, fogyasztani magas nátrium tartalma miatt.

Sok környezetkárosító és egészségtelen vegyszert, tisztítószert kiválthatsz ezzel az egyszerű és hétköznapi szerrel, melyet rengetegféleképpen használhatsz. Segíthet abban, hogy otthonod egészségesebb, környezettudatosabb legyen.

Takarításban
- Tisztítószerként: önmagában, vízzel vagy ecettel keverve kiváló tisztító-, mosogató-, súroló- szer.
- Mosóvíz lágyítására: egy két evőkanál szódabikarbóna.
- Lefolyók tisztítására: az eldugult lefolyóba önts szódabikarbónát, utána ecetet és a habzás után meleg vízzel leöblítsd le.
- Hűtőszekrény szagtalanítására, tarts egy nyitott szódabikarbónás zacskót a hűtóben.
- Szagtalanításra: szméttároló, autó, szőnyeg, régi szekrény, vágódeszka, pórszívó, háziállat helye... szórdbe, mosd le vagy pórszívózd ki funkciótól függően.
- Ágymatrac, szőnyeg, plüss állat frissítésére, tisztítására: A matracra, szőnyegre szórj szódabikarbónát, hagyd állni rajta, majd porszívózd ki.
- Rovarok távoltartására: Szórj port a vonulási útvonalukra.
- Leégett edénybe, tégy vízbe szódabikarbónát és forrald fel, utána könnyedén kitörölheted.

Az egészség szolgálatában

Ne közvetlenül étkezés előtt vagy után egyed, kivéve ha túlzott savtermeléstől szenvedsz!
- Láb vizesedésének lehúzására és nyugtatónak: Tégy egy lavórba olyan meleg vizet, melyet éppen elvisel a lábad, tégy bele két evőkanál szódabikarbónát és addig áztad a lábaidat benne, míg kihűl a víz. Ez az egyszerű kezelés lehúzza a felelsleges víz energiát a lábakból a lábfejeken keresztűl.
- Puffadás csökkentőként: egy-két teáskanálnyi port oldj fel egy pohár vízben, ezt igyad. Lúgos hatásának köszönhetően, szén-dioxid termelődik a gyomorban, mely gyorsítja a kiürülést, ezáltal csökkenti a feszülő érzést.
- Gyomorfekély megelőzése: Hetente egy pohár vízben oldj fel egy kávéskanálnyi szódabikarbónát és azt igyad, melyet egy baktériumfaj is okozhat.
- Szájszag ellen: Lúgosító hatásának köszönhetően jó, mivel visszaszorítja az elszaporodott baktériumokat és az általuk termelt savas anyagokat, melyek a szagért felelősek.
- Fogfehérítőnek, fogkő lemosására: Egy teáskanálnyit kell összekeverned a drogériákban kapható fogporral és hetente egyszer fogat mosni vele.
- A lábgomba és a lábszag ellen: egy lavórba önts langyos vizet, ehhez tégy 3 evőkanál port és áztasd benne a lábad heti három-négy alkalommal tíz percig.
- Izzadás gátló, lábra, honaljra: ha bedörzsölöd vele a hónaljad, vagy a lábfejed.
- Izzadás gátló fürdő: 2-3 liter vízben oldjunk fel 2-3 evőkanálnyi port és ezzel mosakodjunk le.
- Korpás fejbőrre: vizes hajba dörzsöljünk 2-3 evőkanálnyi szódabikarbónát hajmosás előtt.
- Rovarcsípések enyhítésére (pók, hangya, méh, darázs) szódabikarbónás vízzel mosd le.

Főzésben, sütésben
- Gyümölcsmosáshoz: 1l vízbe egy evőkanál szódabikarbóna kíméletesen és hatékonyan tisztít.
- Meleg hatására szén-dioxid szabadul fel belőle, mely megemeli a sütemények térfogatát mely sütemények sütése során hasznos.
- Tejszínhab keményítés fixálás: Keményebb, tartósabb tejszínhabot kapsz, ha a tejszínhez egy csipetnyi szódabikarbónát teszel.
- Száraz bab, lencse gyorsabban fő, ha egy csipetnyi szódabikarbónát teszel a főzővizébe. 
 
0 komment , kategória:  Jó, ha tisztában vagy vele  
Mit kell tudni egy gyereknek, mire óvodába kerül?
  2015-09-11 19:19:43, péntek
 
  A minap a barátnőm megkérdezte, mit kell tudni egy gyereknek, mire óvodába kerül. A színeket? Számolni tízig? Tanítson-e neki verseket, énekeket, vagy inkább ne, nehogy előnyben legyen? Röhögtem. (Vagyunk olyan viszonyban, hogy tudtam, nem sértődik meg.) Azután röhögtem még egy kicsit. Végül összeszedtem a gondolataimat és megpróbáltam hasznos választ adni neki. Mivel most kiscsoportom volt, és úgy néz ki, szeptembertől megint az lesz (ne is kérdezzétek...), van pár dolog, ami eszembe jutott.

Nem mondanám, hogy kötelező ezeket tudni egy gyereknek, de mindenképpen megkönnyíti mind a gyerkőc, mind az óvónők és a dajka dolgát, ha nem ismeretlenek számára a következő praktikus dolgok:
- orrfújás. A kedvencem. Nem csak akkor kerül elő, amikor beteg a gyerek, hanem amikor elsírja magát valamiért - pl. elveszik a játékát, vagy épp beszoktatós kiscsoportos és hiányzik az anyukája. És itt nem csak a technikáról beszélek (bár sok esetben hálát adnék, ha legalább az meglenne), hanem hogy a gyerek tartsa a zsebkendőt, és ne a szülő. És ő is dobja ki a kukába. Vicces, de az első dolog, amit egy új kiscsoportos szokott nekem adni, az nem ám rajz, vagy puszi, hanem a taknyos zsebkendője.
- mi az a pohár, és mire való. Nem cumisüveg, és nem csőrös pohár, hanem a rendes, amiből olyan frankón magunkra lehet borítani a folyadékot. A folyadékot, amit alapesetben meg kellene inni. Nem kezet mosni benne. Eleinte meglepődtem, hogy ezt a gyerekek egészen komolyan gondolják, mostanra hozzászoktam. Általában arra kérjük őket, hogy két kézzel fogják meg a poharat, igyanak belőle, majd tegyék vissza az asztalra. A másik eset, hogy az étkezések végén vigyék ki a tálalószekrényre/kocsira.
- önálló étkezés. Na ez is egy nagy kaland. Az oviban a gyerekek kapnak egy (fél) szelet kenyeret, vagy egy félbevágott zsemlét a tányérjukra. Nincs széttépkedve falatkákra, bele kell tudni harapni. (Megjegyzem, a kiflivel ez szokott sikerülni szinte mindenkinek.) És ez még a könnyebbik része, mert a kenyér és a zsemle puha. A zöldség, na az már kihívás! Mert mondjuk egy szelet paprikát nem tömnek be a szájukba egyszerre, hanem egyet-egyet harapnak belőle. Ideális esetben smile hangulatjel Az, hogy maguktól megfogják a kanalat és egyedül esznek vele, a legtöbbször csak álom. Bár elég gyorsan bele szoktak jönni.
- öltözködés. Ez nehéz. De minél több ruhadarabot tud egyedül fel- és levenni a gyerek, annál könnyebb dolga lesz. Ha a pólót-nadrágot-cipőt egyedül veszi, nyert ügye van. Nem csak egy átöltözésnél, hanem wc használat előtt és után is, ugye, ahol csak letolni-felhúzni kell(ene). (Feltéve, hogy a gyerek már tudja: a wc-be kell pisilni, sőt kakilni is. Nem a földre, nem a pelenkába, és lehetőség szerint nem is a bilibe.)
- a körülöttünk levő világ eszközeinek használata. Nem lehet jól megfogalmazni a dolgot, de ilyenekre gondolok pl., hogy hogyan kell kinyitni és elzárni a csapot, lenyomni a kilincset (komolyan, egyik nap konkrétan ajtót nyitni tanultunk, mert volt olyan gyerek, aki nem tudott bejönni a terembe, ha csukva volt az ajtó előtte), kikerülni az előttünk levő akadályt (fa, asztal, másik ember, stb.), fel- és lemenni a lépcsőn.
- a ruháknak is megvan a maguk helye. Általánosságban elmondható, hogy a gyerkőcök tudják: a játékokat a helyükre kell rakni. Ebben ki-ki kedve és türelme függvényében szokott is segíteni. Ugyanez nem mondható el a cipőkről és a kabátokról, pedig sok keresési időt és problémát meg lehetne spórolni, ha mondjuk már otthon is meg lenne az előszobafogason a gyerek saját helye és megszokná, hogy oda tegye a ruháját. Mert elteszik ők az óvodában is - de hiába van a jelük a polcon, a szomszédé is ugyanúgy megfelel. És ebből az lesz, hogy nincs a cipő a helyén, amikor kellene.
- ismerjék a dolgok "hivatalos" megfogalmazását is. Volt egyszer egy olyan kiscsoportosom, aki egy tüneményes, aranyos, szófogadó, lelkes kicsi lány volt, egészen addig, amíg azt nem mondtam neki, hogy "ülj le a székre". Akkor megállt és nem mozdult. Tanácstalan voltam, míg végül nagy nehezen rájöttem, hogy egyszerűen nem érti, mit szeretnék tőle. Megcsinálta volna, de nem tudta, mit jelent az "ülj le". Csak azt értette, hogy "csüccs". Szóval a csüccs és társai: buksi, bibi (sőt, továbbmegyek: bibike), pocak, tentike, hami, iszi, pápá helyett időnként nyugodtan elhangozhat az ülj le, fej, seb, has, alvás, étel/egyél, innivaló, köszönj elnevezés. A takony szó szinonimáinak pedig egyszer egy külön bejegyzést fogok szentelni, mert szerintem ennyi különböző neve még a kenyércsücsöknek sincs. Egyetlen példa: krokodil. Persze ez csak a vastag zöld fajtára jó (na meg arra, hogy azóta is nevessek, akárhányszor csak eszembe jut a hároméves, aki visítozott, hogy krokodilt lát a teremben).
- s végül a legnehezebb dolog: sírás helyett mondják el a problémájukat. Persze nem arra gondolok, amikor mondjuk elesnek és fáj valamijük. Hanem pl. olyanokra, hogy megáll a gyerek és minden átmenet nélkül sírni kezd. És hosszú percekbe telik lenyugtatni és kideríteni, hogy igazából az a baja, hogy nem látja a tányért, amit el kellene vennie az uzsonnához. Mert ugye, otthon a szülő már egy ijedt pillantásból vagy egy kósza kézmozdulatból is tudja, ha valami nem stimmel, és tud rá reagálni. Jó, nyilván egy idő után én is kiismerem őket, de tudatosan el szoktam várni, hogy szóljanak. Próbálják meg megfogalmazni, mi a gond. (Egyik héten pl. az volt a lecke, hogy "a hisztizés nem oldja meg a problémát". Ezt is vicces volt hallgatni egy háromévestől.) Ne csak nyújtózzanak a felső polcon levő játék felé, hanem szóljanak, hogy adjam oda; ne csak a kezembe adják a pólójukat, hanem kérjenek meg, hogy fordítsam ki. Beszéltetem őket, és ennek meg is van az eredménye: amikor év végén megkérdeztem a szülőket, miben változott a gyerekük, kivétel nélkül mindenki megjegyezte, hogy rengeteget fejlődött a beszédük, gyarapodott a szókincsük.

Tudom, ez így egyben sok és hogy nagy önállóságot várok el a gyerekektől, de azt is tudom, hogy egy kiscsoportos már képes ezekre (szokták is tudni egyik-másikat, ez tény, és szoktam is örülni neki). Szóval aki ősztől óvodába fog járni, nyugodtan gyakorolhat. Mert ha mindezek már többé-kevésbé rutinszerűen mennek, akkor mással sem kell foglalkozni, mint hogy a gyerkőc jól érezze magát az óvodában és barátokat szerezzen (mert ezek még mindig sokkal fontosabbak, mint a színek meg a számolás). 
 
0 komment , kategória:  Jó, ha tisztában vagy vele  
Önbizalom-romboló feltételezések
  2015-09-05 09:28:51, szombat
 
 
Ugye, te is ismered azt a tanmesét, amelyikben a nyuszika nem tudja otthon lenyírni a füvet, és elmegy a farkashoz a fűnyíróért... útközben pedig azon morfondírozik, hogy a farkas vajon kölcsönadja-e a fűnyírót vagy sem. Aztán a végén győz a pesszimizmus, és a nyuszika, amikor a farkas ajtót nyit, csak annyit mond neki, hogy: Tudod mit, farkas, nem is kell a fűnyíród!"?

Te elgondolkodtál már azon, hogy a nyuszika miért gondolta azt, hogy a farkas nem fogja neki kölcsönadni a fűnyírót? Induljunk ki abból, hogy a farkassal előtte még nem voltak negatív tapasztalatai... Vajon milyen előélete lehet nyuszikának, miket tanulhatott a szüleitől és a gyerekkori környezetétől önmagára és a többi élőlényre vonatkozóan? Miért érezte a világot sötétebbnek, mint amilyen az valójában?

Szerintem önmagáról ilyeneket tanulhatott:

nem érdemlem meg

értéktelen vagyok

gyenge képességeim vannak

buta vagyok

· szerethetetlen vagyokA világról pedig ilyeneket:

a világ veszélyes

az emberek (farkasok) mind irigyek

kicsi vagyok hozzá képest

nem fogom tudni kezelni azt, ha elutasít

nem tudok vigyázni a fűnyírójára

úgysem hallgat meg engem senki sem szívesen

mindenkinek a terhére vagyokA nyuszikának ezek az önmagáról és a világról alkotott pesszimista feltételezései egyes nézetek szerint a negatív énkép részei. A nyuszikát sokszor depresszióba taszítják, útját állják az emberi kapcsolatai harmonikus kialakításában. Valamint megakadályozzák őt abban, hogy, ha az emberi kapcsolataiban külső inzultus éri őt, akkor kivédje azt.

Az önbizalom romboló, nem reális feltételezések alapban kétfajták lehetnek: túlságosan pozitívak és túlságosan negatívak. A túlságosan pozitív feltételezések miatt szoktunk olykor pórul járni - hiszen jobbat feltételeztünk, jobbat vártunk, mint ami bekövetkezett. A túlságosan negatív feltételezések pedig szép kis szorongásokat csinálnak nekünk, hiszen félelmet keltenek bennünk egy olyan dologgal kapcsolatosan, ami nem is olyan rémes.

Akár pozitívak, akár negatívak, a feltételezések sokszor keményen belénk vannak épülve. Még azt sem vesszük észre, hogy a mi fejünkben vannak, és nem a másik emberben. Elég nehéz dolog megváltoztatni őket. De nem reménytelen a helyzet, nyitottság és kommunikáció szükséges hozzá.


 
 
0 komment , kategória:  Jó, ha tisztában vagy vele  
Éttermi etikett a belépéstől a távozásig
  2015-09-02 20:42:20, szerda
 
  Éttermi etikett a belépéstől a távozásig : amelyet mindenkinek ismernie kéne
A hétköznapi életben gyakran fordulunk meg olyan helyeken, éttermekben és vendéglőkben, ahol bizony nem árt, ha ismerjük az etikett szabályait. Nem csak üzleti vacsoráknál - de kiemelten akkor - bizony könnyen felsülhetünk, kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem ismerjük és alkalmazzuk ezeket a szabályokat.
Összefoglaltuk a legfontosabb lépéseket, mozzanatokat, amelyeket illik mindenkinek ismernie - ha vendéglőbe látogat!
Éttermi etikett a belépéstől a távozásig: amelyet mindenkinek ismernie kellene!

Az etikett szabályainak elhalványulása napjaink egyik legkritikusabb kérdése. Beszélhetünk akár a női-férfi viszonyok megváltozásáról, akár a világ rohanásáról is - a lényeg azonban nem változik: a vendéglátókban, éttermekben az etikett betartása nem csak illem kérdése - de a kellemetlen szituációkat is elkerülhetjük vele.


Belépés az étterembe

Az etikett szerint bár általában a férfi előre engedi a nőt az ajtóban, az éttermek és vendéglátóhelyek esetében ez nem így van. Ezek ugyanis ismeretlen területnek számítanak - amelyet a férfinak illik először feltérképezni. A belépés után azonban illik a hölgyet előre engedni, a ruhatárnál a kabátját lesegíteni válláról - még akkor is, ha az üzleti életben egyenrangú partnerként jelenik meg a két fő.


Helyfoglalás

Az elegánsabb éttermekben az etikett szerint meg kell várni míg a személyzet fogad minket, és az asztalunkhoz vezet. Az asztalnál a nő foglal először helyet, és neki a későbbiek során nem is szükséges felállnia - amennyiben azonban több vendég is érkezik, a férfi azokat mindig felállva üdvözölje.
A magyar protokoll szerint az asztalnál helyet foglalva, arra kell figyelnünk, hogy könyökünk szorosan az oldalunk mellett maradjon. Ha csak jobb kézzel eszünk, akkor eközben a bal kéz az asztalon pihen.

Az étel rendelés

A rendelni kívánt étel kiválasztása után a pincérrel az etikett szerint a férfi kommunikál - ő adja le a hölgy rendelését is, amelyet előzetesen egyeztettek. Ugyan így szükséges eljárni a bor kiválasztásánál is - illik érdeklődni a nő preferenciáiról, de a férfi nézze a borlapot, és ő is válasszon.

Az étkezés

A kihozott ételt - akárcsak otthon - minden esetben a nő kezdheti meg. Csak miután ő elkezdett enni foghatja meg a férfi az evőeszközöket.
Az evőeszközök használata külön fejezetet érdemel - azok mindig a végénél fogjuk meg, és sohasem marokra. Nem illik a tányért kocogtatni az evőeszközökkel, azokat úgy kell használni, hogy ne érintse étkészlethez.

Evőeszköz jelzések a pincérek felé:


Ha a kést meg a villát egy kis háztető formában helyezzük el a tányéron, úgy, hogy az evőeszközök ne érjenek egymáshoz, akkor az azt jelenti, hogy a fogások között szünetet kérsz. Ha a kést vízszintesen és a villát pedig rá függőlegesen tesszük, akkor a pincérek tudni fogják, hogy jöhet a következő fogás.
Ha minősíteni szeretnéd az ételeket, ezt jelezheted az evőeszközeiddel. Ha a kést és a villát vízszintesen helyezed el úgy, hogy a kést felülre, a villát pedig alulra, az azt jelenti, hogy az étel kiváló volt. Ha nem ízlettek a fogások, akkor a baloldalon található villa ágai között az egyik résbe szúrd bele a kést.


Fizetés, távozás

Fizetni a lehető legdiszkrétebben illik, ezért ne kiálts a pincérnek fizetési szándékaid miatt, legfeljebb ints neki, vagy bólogass, hogy észrevegyen.
A számlát mindig egy személy fizesse ki, ha a végén szeretnétek rendezni a költségeket, azt az éttermen kívül szokás megtenni.

 
 
0 komment , kategória:  Jó, ha tisztában vagy vele  
Autóvezetés 40 fokban
  2015-08-19 20:26:05, szerda
 
 
Rendszeresen tapasztaljuk, hogy a nagy melegben csökken a koncentrációs képességünk és ez különösen veszélyes tud lenni autóvezetés közben.
Még akkor is ha légkondicionált autóban utazunk, egyszerűen néha elmélázunk, a szervezetünket nagyon igénybe veszi a nagy meleg.
Vannak bizonyos illóolajok melyek ezekre a helyzetekre is kínálnak megoldási lehetőséget. Próbálgatni kell őket, hogy melyik van jobb, élénkítő hatással a figyelmünkre.
Ilyen illóolajok lehetnek a:

- Citrom
- Grapefruit
- Menta
- Fenyő
- Rozmaring
- Eukaliptusz

Személyre szabottan ki kell próbálni a hatásukat. Mélyen bele kell szippantani és bent tartani a levegőt, majd kifújni. Ezt többször is megismételheted majd figyeld a hatását. Ezután készíthetsz belőlük egy számodra kellemes keveréket is.
Figyelem. Figyelj oda és ne vezess, ha úgy érzed, annyira fáradt vagy, hogy nem tudsz figyelni! Az illóolajok nem helyettesítik az odafigyelésedet!
Az autóban könnyen alkalmazhatod a keverékedet, ha egy vattapamacsra csöppentesz kb. 5-6 cseppet és azt a levegőkeringtető rácsa közé vagy a tükörhöz rögzíted. (Ne tömd el a keringtetőt csak tedd oda, hogy fújja szét az illóolajat! Rendkívül hatásos módszer, ha elindulás előtt mély nagy levegővétellel a vattáról beszippantod.
 
 
0 komment , kategória:  Jó, ha tisztában vagy vele  
Megdöbbentő
  2015-08-11 08:37:51, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó, ha tisztában vagy vele  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 31746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1184
  • e Hét: 7122
  • e Hónap: 17939
  • e Év: 17939
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.