Regisztráció  Belépés
zozhyka.blog.xfree.hu
Legyek álmod és megfejthetsz,legyek rózsa és szerethetsz!Legyek az út és elviszlek,legyél igaz és elhiszlek! Zozhyka ...
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Somoskői vár
  2010-04-03 08:52:57, szombat
 
  Egy számomra kedves szép emlékű hely,egy saját szerkeztette szerény videón.

Somoskői vár Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-03-31 05:58:00
feltöltő: zozhyka
nézettség: 2680
szavazatok: 4
kommentek: 0
kulcs: v,
kategória: utazás
leírás: [m10]

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
 
 
0 komment , kategória:  Emlékezetes helyek  
Karancs vidék
  2010-04-01 19:18:09, csütörtök
 
 
Karancs vidék Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-03-31 06:11:26
feltöltő: zozhyka
nézettség: 2426
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Karancs, Medves, vid,
kategória: utazás
leírás: [m9]

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Emlékezetes helyek  
Ahol mindig eltévedek
  2010-02-14 10:08:03, vasárnap
 
 Mostmár 28 éve járom a hegyeket,az erdőket.Résztvettem legalább száz túrán már,de az is lehet kétszázon.Nem tudom,nem számoltam.Talán a naplómból is kitűnik,hogy nem ma kezdtem.Nem szokásom eltévedni,hisz számtalan jó térképpel rendelkezem a magyar hegységekről,és vannak helyek ahol már térkép nélkül is kiismerem magam.GPS-em nincs,nem is tervezem,valahogy elveszi mindennek a varázsát.Szóval nem szokásom eltévedni.Azonban van az országban egy hely ahol rendszeresen eltévedek.Bár számszerint ez nem sok,hisz három alkalommal fordult elő,és ezen a helyen kb. hatszor voltam,vagyis a környéken.Ez a hely a Visegrádi hegység,annak is főleg a Visegrád-Szentendre-Pilisszentlászló háromszög területe.Nem tudom mi van itt..talán másképp süt a nap,vagy megvan átkozva a hely.Nem tudom...Elöször 91-ben..itt jártunk barátokkal,és én vezettem a túrát.A poén az,hogy előtte két évvel én már voltam ugyanezen a túrán,igy még ismerösként is köszönt vissza...Útközben az egyik útjelző táblát volt szíves és valaki elforgatta,igy az a rossz irányt mutatta.Egy kerszteződésnél természetesen így a rossz irányba mentünk.Mivel valahogy nem volt ismerös a két évvel ezelőtti útvonallal az út,így hamar rájöttem,hogy nem jó fele megyünk,szerencsére nem tartott sokáig visszatalálni a helyes útra.

Másodszor 92-ben,itt dolgoztam a környéken éppen,szabadidőmben gondoltam sétálok egyet.Addig-addig sétáltam,hogy nem tudtam hol vagyok (térkép ekkor nem volt nálam).Hát mentem vakon,gondoltam majd kilyukadok valahol.Aztán tán az isteni gondviselésnek köszönhetően egyszer csak azt vettem észre,hogy ott vagyok,ahonnan indultam.. (...)

Harmadszor 98-ban,szintén egy túrán.Egy Visegrád-Szentendre túrát szerettünk volna megtenni.A turistajelek ekkor elég gyengén alig láthatóan voltak felfestve,volt hogy két látható turistajel között 150-200 méter távolság is volt.Egy helyen három felé ágazott az út.Tök magától érthető volt melyik megy Szentendrére...hisz ez ment dél felé,a középső nyugatnak,a harmadiik meg nyugat-északnyugatnak.Szentendre meg délre volt...Elindultunk rajta,nem aggódtunk mivel gondoltuk csak a rosszul festett turistajelek nem látszanak.Azt egyszer már kezdett gyanússá válni a dolog...de akkor már annyit mentünk,hogy visszafordulni felért egy öngyilkossággal.Egy biztos,nem ez volt a Szentendrére vezető út...hát nem volt mit tenni folytattuk az útat,amiről kiderült,hogy a Visegráddal szomszédos Dunabogdányba vezetett.Leértünk oda,de addigra már elég elcsigázottak és fáradtak voltunk.Bánatunkra gyógyír volt a falu kocsmájában mért friss csapolt sör.

Azóta nem voltam sajnos a Visegrádi-hegységben,de boldogan elmennék újra,és előbb-utóbb el is megyek.Igazán kiváncsi leszek rá,hogy újra eltévedek-e.
 
 
0 komment , kategória:  Emlékezetes helyek  
Karancs kilátó
  2010-02-07 17:08:04, vasárnap
 
 Salgótarján városától észak-nyugatra található a Karancs legmagasabb csúcsa,a hegységgel azonos nevű Karancs.Kiváló kirándulási célpont.A közelmúltban volt szerencsém eljutni eme csodás helyre.A csúcsot amely kb. 730 méter magas nem könnyű megmászni,de az élményért mindenképp megéri!A csúcson néhány centiméterre a magyar-szlovák határtól egy viszonylag jó állapotú kilátó fogadja a látogatót.Az 1989-ben épült kilátót 2003-ban felújították,jelenlegi állapota jó.Érdemes felmenni rá,hisz fantasztikus kilátás nyillík a szélrózsa minden irányába.Tiszta időben jól látni Salgótarján városát,a szemközti hegy csúcsán található Salgó várát.A távolban feltünű Mátrát is megcsodálhatjuk,és a jó szeműek felfedezhetik a Kékestetőn árválkodó tornyot is.Kelet és észak felé gyönyörködhetünk a Somoskői várban és a Cseres hegységben ami már szlovák területen fekszik.Ha tiszta az idő a messzi északon megpillanthatjuk a Magas Tátra havas csúcsait is.Ehhez azonban tényleg tiszta páramentes idő kell.Nyugat felé látszódnak a magyar erdőségek és szántóföldek.

Ha kigyönyörködtünk magunkat érdemes lesétálni a Karancs csúcs alatt mintegy száz méterrel alacsonyabb magasságban lévő Margit kápolnához (amiről már olvashattál ebben a naplóban).Meleg szívvel ajánlom mindenkinek ezt a csodás helyet,egy kellemes tavaszi napon páratlanul élvezetes kirándulást lehet ide tenni!Ajánlatos a Karancs térképet magukkal vinni amely több ponton is hibás,de igy is a segítségünkre lehet!Jó kirándulást!
 
 
0 komment , kategória:  Emlékezetes helyek  
Bazaltcsoda
  2010-02-02 19:21:51, kedd
 
 Somoskőn a Somoskői vár (amiről még lesz bőven szó ebben a naplóban,hisz a naplóíró legnagyobb kedvence) mögött,de már szlovák földön láthatjuk ezt a csodát.Nem kell megijedni,a vár alatt húzodó határon minden papír és okmány nélkül átkelhetünk,igy semmi sem akadályoz meg minket,hogy felkeressük ezt a helyet.

A csaknem 500 méter magasságból kihajló,mintegy 16 méter hosszú oszlopok orgonasíp módjára helyezkednek el.A hegy gyomrából kiömlő láva bazalt íves-oszlopos formában szilárdult meg.A bazaltzugatag világhírű nevezetesség,hiszen ezen kivül a világon még két helyen található meg hasonló geológiai ritkaság.A bazalt kihűlése során öt- és hatszögletű karcsú oszlopok képződtek.Ezek egy részét is felhasználták a Somoskői vár építéséhez.

A vár alatti tanösvényen tovább haladva egy fenséges bazaltmezőben is gyönyörködhetünk.

Ajánlom mindenkinek!Kíváló kiránduló célpont.A 21-es úton a határ előtt Somoskőújfaluban kell letérnünk jobbra Somoskőre.Ott a vár alatti parkolóban letehetjük a kocsit,és gyalogosan vígan átkelhetünk a határon,amelynek túloldalán számtalan csoda vár ránk: a vár,a bazaltorgona,a bazalmező és a fenséges Cseres-hegység.A környék mint magyar és szlovák oldalon Európa egyik legjelentősebb bazaltvidéke!
Idei terveim közt az eslő számú tervként szerepel,eljutni ide újra.Bár 200 km-re lakom,de eljövök ide ha addig élek is. 
 
0 komment , kategória:  Emlékezetes helyek  
Pentele-híd
  2010-02-01 19:56:59, hétfő
 
 Nem rég készült el Magyarország egyik legszebb hídja,ami az Alföldet köti össze a Dunántúllal,és remélhetőleg a nem túl távoli jövőben majd a nyugati határt a keleti határral,hiszen a hídon halad át az M8-as autópálya.Így a híd lényegében a majdan teljesen megépülő M8-as autópálya legfontosabb eleme.

A dunaújvárosiaknak,illetve a térségben élőknek nem nagyon lehet már újat mondani a Pentele-hídról,hiszen sokat foglalkozott vele a helyi média,sokan megnézték már akkor is amikor még csak épült.A lényeg: 2007 július 23-án átadták az impozánzs szépségű hídat,amely feltehetően a nem túl távoli jövőben igen jelentős szerepet tölt be az ország közlekedésében.

Ami az elkészült hídat illeti,a szépségén és a hasznosságán túl már önmagában is szenzációs építményről van szó,ugyanis ez a világ legnagyobb nyílású kosárfüles ívhídja,a több mint 307 méteres fesztávolságával.

A híd szélessége (40 méter) is rendkivüli,hiszen folyami hídak között az első,ami teljes autópálya szélességet átvezeti.A hídon 2x2 forgalmi sáv és leállósáv,kétoldalt járda és kerékpárút található.

A hídpilléreket cölöp-alapokra építették.Ezek vasbeton cölöpök helyenként harminc méter mélyre fúródnak a folyó medrébe.Nem csak a kosárfül kialakítás a különlegesség,hanem az is,hogy a két hatalmas tartóív egymás felé dől,amiként egy kosár fülét összefogja a kosarat tartó kéz.Nem mellékesen a főhíd pályája olyan magasan húzódik,hogy alatta a legmagasabb árvíz idején is áthaladhatnak a hajók.

A tervezést,előkészítést mind gondos,aprólékos munka előzte meg ; beleértve a modellkísérleteket,méretezést,és a másfél éves hidraulikai vizsgálatokat is.A terhelés próbák szerint az elképzelhető legnagyobb terhelés több mint kétszeresét el tudja viselni a hídszerkezet.

A hídépítés egyik leglátványosabb pillanata volt,amikor 2006 decemberben a szerelőtéren összeszerelt mederhídat egy darabban úsztatták a helyére és helyezték rá a mederpillérekre.Ezt a szállítási technológiát ilyen tömegben még nem alkalmazták hazánkban (a videó menűben találni egy erről szoló videót-a szerk.) A mederhíd ugyanis több mint 9 ezer tonna tömegű.

2007 július 23-tól a Pentele-híd a mienk.Lehet benne gyönyörködni,és persze nem mellékesen,át lehet kelni a Duna túlpartjára.És nem mellékesen kellemes kirándulást tehetünk ide,hiszen a hídon átsétálni is kellemes élmény,valamint a környéken és a környékbeli településeken is kellemes kirándulásokat,sétákat lehet tenni.

Link
 
 
3 komment , kategória:  Emlékezetes helyek  
Óbányai-völgy
  2010-01-21 20:30:29, csütörtök
 
  Egyik legkedvencebb helyem az országban,a Kelet-Mecsek szívében minden képzeletet felülmuló szépségű Óbányai-völgy.Ezt a videót saját magam kreáltam,nem adja hűen vissza a hely szépségét,mivel a tudásom nem elegendő egy jobbhoz,de azért remélem valamit visszaad...

Óbányai-völgy Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-01-21 02:21:59
feltöltő: zozhyka
nézettség: 3476
szavazatok: 2
kommentek: 0
kulcs: mecsek,
kategória: utazás
leírás: Öbányai-völgy

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
Bővebben olvashatsz a völgyről egy szintén saját szerkeztette weboldalon: Link
 
 
0 komment , kategória:  Emlékezetes helyek  
Dolinka park
  2010-01-11 18:26:33, hétfő
 
  Egy számomra különösen kedves hely,ahova csupa szép emlék fűz.

Dolinka park.wmv Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-01-11 14:27:19
feltöltő: zozhyka
nézettség: 2229
szavazatok: 1
kommentek: 0
kulcs: Dolinka, park,
kategória: utazás
leírás:

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Emlékezetes helyek  
Karancsra fel! Karancs kápolna
  2010-01-09 20:21:52, szombat
 
  A közelmúltban volt szerencsém eljutni hazánk eme kevésbé ismert helyére.Salgótarján mellett a Karancs vidék varázslatos mesevilágának egyik gyöngyszeme a Karancsi Margit kápolna amely több mint 600 méteres magasságban található a Karancson.Ismerd egy kicsit meg te is,ha már olvasol.

A Karancs kápolna

A XX. századi két részben épült kápolna a Karancs hegységhez tartozó 685 méter magas Kápolna hegyen áll. A középkori építmény hajója Dr. Dornyai Béla adatai szerint 6,7 x 5,9 m2 belterületű volt. 80 cm vastag falai 1927-ben még közel 1 méter magasságban álltak. A román stílusú, homokkőből faragott diadalíve az egykori szentély falmaradványaira épült, félköríves záródású , keleti oldalkápolna foglalja magába. A mai kápolna észak-déli tájolású. A régi hajófalakat az új építésénél részben felhasználtak, részben lebontottak.

A Kápolnahegy a bronzkorban megerősített telep volt. Ezt bizonyítják a szórványos felszíni leletek és a hegy peremén még megfigyelhető földsáncok. A hegy kis fennsíkjára építették a XVIII. században a kápolnát, mely a középkori Szent Margit tiszteletére volt szentelve. Eredeti Árpád-kori román stílusú épületnek romjaiban is jól felismerhető alakjaival van dolgunk. Dr. Dornyai Béla ásatásakor előkerült legkorábbi pénz leletek IV. Béla korából valók.

Felvetődik a kérdés, hogy vajon ki is építtette a kápolnát?
A monda szerint IV. Béla a tatárok elől menekülve (Mohi csata 1241. április 11) itt talált menedéket és erre emlékezve leánya építtette.

Bél Mátyás szerint Forgáts Zsigmond özvegye Pálffy Katalin, más források szerint Forgáts Borbála.

Még más adatok a Mocsáry családot tüntetik fel építtetőként.

Mindezekről így ír Mocsáry Antal 1826-ban:

,,Puszta omladék ez már most. Az ezeket író emlékszik arra jól, hogy ezelőtt mintegy 50 esztendővel mindez a kápolna, mind a benne lakó remeték hajléka, mely két kis szobácskából,
konyhából és egyébből állott. Meglehetősen épségben volt, sőt az akkor ott lakott
remetét Fráter Pált, utána Fráter Eleket is jól ismerte".

Ugyancsak Mocsárytól tudjuk, hogy a remete hajlék mellett kert, pince, ,,istállócska" is volt.
A kertjét az ottani szilvafák, ribizli és más bokrok most is mutatják.

Abban az időben búcsújáró hely volt. A középkori építmény pusztulásáról nem sikerült adatot találni.
1924-ben fa kápolna állott. Ennek az oltára a karancslapujtői templomban található, amit
Boroznaki Pál a község lakója készíttette helyi asztalossal, és az Ecclesia kegytárgyakat árusító üzletben Mária szobrot vásárolt. Ő készíttette az általa összeállított Nagyboldog-asszonyi Ájtatossághoz szükséges koporsót is, amely a
Mária temetési ,,szertartásnak" kelléke volt.

Téves azaz állítás, hogy a kápolnát 1927-ben építették újra.
1933-ban készült a tervdokumentáció, mely szerint a kegytemplom épült. Sajnos pénzhiány miatt a tervezett torony a kör kilátóval nyár el sem készült, az építés 1937-ben fejeződött be. A főoltárt szintén Boroznaki Pál készíttette Bóna Kovács Károly szobrászművésszel.

A kápolna szentelést Réz Mariann a salgótarjáni Ferences-rendi apát végezte, az acélgyári dalárda és a fúvós zenekar működött közre, szólót énekelt Solti Károly, aki akkor a dalárda tagja volt, maid később az ország egyik legnevesebb nótaénekese lett.

A kápolnát 1950-ben ,széjjelhordták". A még meglévő harangját ellopták, majd később megtalálták azt a bobonyéri kőbánya felett és mivel a harang színe (hang) más volt mint a lapujtői anyatemplom harangjaié, így azt az aggteleki templomnak ajándékozta az egyházközösség tanácsa.

A templom mellett áll egy kereszt, melynek a feliratát Káposztás Imre karancskeszi-i esperes készítette.
Sajnos a kápolna szétrombolása után az épület az enyészetnek indult, de a környék egyes lakói is közrejátszottak ebben, annak ellenére, hogy Boroznaki Pali bácsi próbálta az épület állagát óvni.

A kápolna legújabb kori történetében fontos szerepel játszik Szőllős Géza karancsaljai lakos, aki 1987. májusában kezdte meg a szervező munkát a kegyhely megmentéséért. A környék összefogott 1990. június 20-án megalakult a Karancs Kápolna Helyreállítási Bizottság. Morgenstern Ferenc karancslapujtői, Tóth István karancslapujtői és Szőllős Géza voltak tagjai. Hihetetlen szervező munkát végeztek addig, míg megtarthatták a kápolna szentelést. A szakemberek felmérése szerint akkor kb. 1,5 millió Ft-ra becsülték az elvégzett munkát.

Minden elismerés a szervezőknek, a munka irányítóinak és mindazoknak, akik akár munkával, pénzzel, anyaggal vagy fuvarral segítettek. Sok-sok vita és kilincselés után végre 1991. július 13-án az újjáépített kápolnát Dr. Seregély István egri érsek, a Püspöki Kar elnöke szentelte fel több száz hívő jelenlétében.

Isten óvja meg a kegyhelyet, legyen körülötte mindig szent áhítat.

Mi látogatók óvjuk, védjük e béke szigetét!

/Forrás: a kápolnában található tájékoztató/

 
 
0 komment , kategória:  Emlékezetes helyek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 568 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 38
  • e Hét: 1001
  • e Hónap: 2906
  • e Év: 15471
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.