Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 118 
HOgy megszerettesd a gyerekkel az iskolát és a tanulást!
  2017-03-24 20:31:13, péntek
 
  5 okos trükk, hogy megszerettesd a gyerekkel az iskolát és a tanulást!
Ahhoz, hogy a gyerek szeresen iskolába járni, nem csak az iskolai környezet fontos, hanem a családi háttér, a szülők, a környezete, illetve a szűk közösség hozzáállása is sokat nyom a latba.
Most 5 olyan trükk, jótanács következik, amelyek megszerettethetik a gyerekkel az iskolát és a tanulást, az ismeretek bővítését.

1. A házi feladatot játék formájában kell tálalni
A játszva tanulás gyerekkorban a legfontosabb dolog kellene legyen, hiszen melyik gyereknek van kedve kötelességből tanulni?
Az Egyesült Államokban az ábécét egy kedves kis dallal tanítják meg, mert így jobban bemászik a gyerekek fejébe. Sokat segítenek azok a tanfelszerelések is, amelyek játékokra hasonlítanak, így a gyerekek sokkal lelkesebben fogják a szórakoztató ceruzák, tollak segítségével elvégezni a feladatukat.

2. A szülők meséljenek a szenvedélyükről, szakmájukról, hobbijukról
Meséljünk kedves iskolai történeteket, legyen szó egy fizika óráról, vagy egy feledhetetlen testnevelési óráról. A lényeg, hogy pozitív képet kapjon a gyerek az iskoláról, ahol megtalálhatja számításait, önmaga lehet, és azt tanulhat, amit igazán szeret, ami érdekli. Mert később így válhat olyan felnőtté, aki szereti a munkáját.

3. A sok könyv növeli az ismeretszerzés esélyét
A Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint, azokban a családokban, ahol sok könyv van, a gyerekek olvasási motivációja nagyobb, azokhoz az családokhoz képest, ahol kevés könyv található a könyvespolcokon. Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekünk minél többet olvasson, ahhoz könyvek kellenek. A legszebb, mikor a gyerek maga választ egy könyvet, és nagy élvezettel olvassa ki.

4. Fontos, hogy fejlődjön a gyerek kreativitása, képzelőereje
Ha az iskolában nem tudja kiélni kreativitását, képzelőerejét, akkor foglalkozzunk vele odahaza, és bátorítsuk arra, hogy szabadidejében olyan dolgokkal foglalkozzon, ami számára örömet jelent. Azt is mondjuk el neki, hogy nem minden tantárgyból kell jól teljesítenie, hanem azokkal foglalkozzon igazán, amelyek felkeltették az érdeklődését, legyen szó biológiáról, zenéről, vagy rajzról.
A Chicago Egyetemen végzett kutatásból az derült ki, hogy az élsportolók, vagy a kiemelkedő tudományos karriert befutó emberek életében, nagyon sokszor a szülők adtak erőt, bátorságot, hogy ezek az emberek azt tehessék, amit gyerekkorukban igazán szerettek.

5. Nem szabad nyomás alá helyezni a gyereket
Több tanulmányban is rámutattak a szakemberek arra, hogy azok a gyerekek, akiket a szüleik nem nyaggattak állandóan a házi feladatokkal, sikeresebbek, önállóbbak lettek az életben. Fontos az, hogy jó példát mutassunk a gyerekeknek, ami mentén kialakíthatja az értékeit, elveit az életben. Ez sokszor fontosabb, mint az, hogy jó jegyet hozzon haza, ami sok esetben nem az ő, hanem egy szigorú, diktátor" szülő érdeme.
 
 
0 komment , kategória:  JÓ TANÁCSOK- Okosságok  
Gondolatok az életről
  2017-01-15 13:57:47, vasárnap
 
 
Egy évvel ezelőtt ebben a hónapban ötvenéves lettem. Emlékszem, hogy kisgyerekként örökkévalóságnak tűnt, hogy valaha is elérem, megérem ezt a kort.
Nos, sikerült. Tavaly, az 50. születésnapomon elutaztam egy szigetre, s mintegy számvetést tartva, megírtam a naplómba, hol tartok, hogyan érzem magam, mit gondolok fontosnak, és mire kell figyelnem az elkövetkező években. Összeállítottam egy listát és most, hogy hamarosan 51 éves leszek, elővettem. Örömmel láttam, hogy még mindig igazak a gondolatok. Ezt szeretném megosztani Veletek, talán hasznos lehet.

1. A tested a templom, a rádió antenna, az autó, a ló, a legjobb barátod. Vigyázz rájuk!

2. Az élelem sok forrásból származhat, alaposan nézd meg, mit eszel!

3. Ne gondold, hogy ha felnőnek a gyerekeid, kevesebb gondod lesz. Sőt! Időnként bonyolultabb.

4. Mindig higgy a szerelemben! MINDIG.

5. Emberek általában középszerűek. Ne engedd, hogy befolyásoljanak, és megállítsanak az utadon!

6. Azért mert valaki átlagos, ne értékeld le!

7. Találj meg egy boldog helyet, és gyakran látogasd!

8. Van sokféle szexuális öröm, de csak egy fajta a valóban kielégítő, és ez igaz szerelemből fakadó szex. Addig keresd, míg meg nem találod, és ha megtaláltad, próbáld meg nem elengedni!

9. Mosolyogj mindenkire!

10. Ha lehet, küldd el gyermekedet egy táborba! Örökre köszönetet fog mondani érte!

11. Keresd a természeteset!

12. Isten benned és mindenkiben ott van. Minél hamarabb mindannyian így vélik, annál hamarabb lesz világbéke.

13. Nincs Sátán.

14. A könyvek ajtót nyitnak az Univerzumhoz.

15. Győződj meg róla, hogy megfelelő-e az ágyad, hiszen sok időt töltesz ott, szundikálva, gyerekekkel való hancúrozással és alvással.

16. Tovább. Mindig menj tovább!

17. A harag túl sok energiádat emészti fel. Bocsáss meg, és felejts!

18. Minden fizikai betegség érzelmi, energetikai és spirituális szintű problémákban gyökerezik. Minél hamarabb kezeled ezeket a problémákat, annál hamarabb gyógyulsz.

19. Szakértőktől kérj tanácsot!

20. Ha itt az ideje, akkor bízz a saját szakértelmedben!

21. Soha ne félj létrehozni!

22. A legtöbb dolog, amit olvasol hazugságokra és pletykákra épül. Légy óvatos, mit hiszel el!

23. Egy helyzetet több szempontból elemezz, és az emberek ítéletével is hasonlóképpen járj el!

24. A gyerekek olyanok, mint a magok, amiket elültetünk. A mi feladatunk az, hogy tápláljuk és védjük őket, de nem ellenőrizhetjük folyamatosan. Változtatni pedig végképp nem tudjuk. A sárgarépa mindig a sárgarépa marad, nem lesz paradicsom.

25. Az eső jó.

26. A természet minden. Minden természet. Mi is a természet részei vagyunk. Technikailag tehát minden természetes.

27. Ha figyelsz, és segítséget kérsz, a természet megmondja, hogy mit kell tudnod, válaszol a kérdéseidre, és ha szükséges meggyógyít.

28. Higgy a tündérmesékben, mert egy biztos, hogy létezik a Te számodra is.

29. Mi hozzuk létre a saját valóságunkat. Te vagy a szerzője történetednek, dönts bölcsen arról, hogy mit írsz.

30. Soha ne nevess egy költőn vagy a költészeten! Te is egy költő vagy.

31. Minél hamarabb abbahagyod a dolgok keresését, annál gyorsabban megtalálod azt.

32. Minden egyes ember tanít nekünk valamit. Találd meg, mi lehet az!

33. Írd le, vagy felejtsd el!

34. Ha úgy dönt az élet, akkor bátornak kell lenned, hogy változtatásokat tégy a boldogságodért. A boldogság nem csak úgy történik. Ez választás is.

35. Nincsenek szabályok.

36. Minden értékes. Kezeld úgy!

37. Soha nem látsz hullócsillagot, ha alkalmanként nem sétálsz esténként. Láss meg egyet!

38. Szerelmesnek lenni a legjobb érzés az univerzumban. Légy szerelmes!

39. A masszázs nem luxus, hanem szükségszerűség.

40. Higgy az álmaidban, és soha ne add fel azokat! Hidd el, végül valóra válik!

Most pedig Ti jöttök!
Forrás: http://www.sokszinuvidek.hu/eletmod/2002-Minden-ember-tan%C3%ADt-nek%C3%BCnk-vala mit-Tal%C3%A1ld-meg,-mi-lehet-az
 
 
0 komment , kategória:  JÓ TANÁCSOK- Okosságok  
50 csodálatos bölcsesség, amire egy idős fa tanított meg!
  2017-01-13 14:50:16, péntek
 
  1.Nem tőled függ, milyennek születsz. Mi fák is sokfélék vagyunk. A fűz szomorúnak tűnhet, a tölgy erősnek, a juhar büszkének - de mindeniknek megvannak saját képességei és mind egyedülálló a maga módján. Tanuld meg használni saját képességeidet, és mindig tanulj újakat.

2. Találd meg belső energiádat és erődet. Mi ezt télen használjuk, amikor a hó és a fagy lenyomja ágainkat.

3. Légy rugalmas. Ha egy fa dacosan állna, letörnének ágai; ezért mindig engedünk a szél erejének, majd megerősödve egyenesedünk vissza.

4. Örvendj az esőnek. Új sarjakat növeszt, általa pedig a Nap sugarát is jobban értékeled majd.

5. Nincsen csúnya fa, csak szemek, melyek anélkül néznek, hogy látnának.

6. Fejlődj saját ritmusodban, élvezd a növekedésed útjának minden pillanatát. Mi fák, nem nézzük irigykedve a nagyobbat vagy az erősebbet. Minden nap, minden kibomlott levél örömmel tölt el.

7. Vegyél egy keveset mások aggodalmaiból és borúságaiból, alakítsd pozitív energiákká és úgy add vissza nekik. Mint egy lehelet oxigént.

8. Semmi sem tart örökké. Mindig nőnek új ágak és új levelek, ezért nem könnyezünk minden elsárgult levélért, hanem annak örülünk, amink van.

9. Az erős gyökerek azok, amelyek mindig segítenek. Ne felejtsd el, honnan indultál és mit tanultál fejlődésed ösvényén.

10. Néha nehéznek és szomorúnak tűnhet az élet. Ne add fel azokban a pillanatokban sem! Bármilyen kegyetlennek is tűnjön a vihar, a gyökereid erősek és hamarosan újra gyönyörködhetsz a napsugarakban.

11. Légy hálás minden nap. Egy fa sosem feledi ezt. Valahányszor felkel a nap, ha gyerekek játszanak körülötte, ha a madarak magas ágai közt menedékre lelve dalolnak, a fák köszönetképpen kivirágoznak.

12. Hagyd a félelmeid! Ha a fák félnének, csak öreg és fonnyadt leveleik volnának - de van bátorságuk elengedni őket és másokat fogadni helyettük.

13. Ne aggódj folyton. A nehéz, nyomasztó tél után eljön majd a tavasz. Mindig.

14. Szeress! Nálunk mindenki egyformán méltó a szeretetre. Mindannyiunkban ott van valami, ami egyedivé tesz, fajtól, színtől és gyökerektől függetlenül. Mindenkivel megosztjuk szeretetünket, gyönyörű erdőket, parkokat és tereket formálunk - melyeket lehet, hogy a gondok szemüvegén keresztül te sem láttál eddig.

15. Nem csak a te valóságod az egyetlen létező - hallgasd meg mások igazságait is. Egy fa nem állíthatja, hogy ,,Minden levél kizárólag csak zöld lehet!", mert akkor megtagadna megannyi csodálatos fajt, melyek levelei piros, narancs és sok más színben pompázik.

16. Az Univerzum bőséget jelent. Egy fa sosem kérdi, vajon jön még meleg? Vajon túlélem a hideget? Hogyan nőnek majd vissza leveleim? - tudja, hogy ezeket a dolgokat a természet megadja neki.

17. Csak a jelen pillanat a tiéd. Legyen az boldog vagy fájdalmas, élvezd, mert soha többé nem tér vissza.

18. Hagyj fel az olyan gondolatokkal, hogy a dolgok nehezek. A fa nem mondja, hogy Nem tudok kivirágozni. Idén nem akarok teremni. Túl nehéz, fájdalmas és kényelmetlen! Egyszerűen csak megteszi, hittel, könnyedén.

19. Ne várd a boldogságot, csak éld meg! Egyetlen fa sem mondja, hogy boldogabb lenne, ha 5 méterrel arrább állna és 20 centivel magasabb lenne. Azért, mert megértjük, hogy most is boldogok lehetünk, ott ahol vagyunk és azzal, amink van.

20. Mindig fölfele törekedj, de örülj annak, amit most csinálsz. Mindig lesz, amit tanulnod és lesz még, amit megvalósíts, hogy ezáltal nagyobb, erősebb és szebb lehess.

21. Ne másokhoz hasonlítsd magad. Nem számít, ha némely piros levelű fák tetszenek egyes embereknek. Én más faj vagyok, és idén olyan szépek a leveleim, mint még soha - nyers zöldek.

22. Hagyd, hogy megöleljenek. Így kaphatsz egy darabka szeretetet és energiát, ugyanezt pedig te is továbbíthatod. Vagy bármi mást, amit szeretnél.

23. Az igazi erő a sebezhetőségben rejlik. Ha nem is mindig egyértelmű, de egyetlen fa sem tökéletes. Néha az emberek bántanak, néha megfáradunk az ágainkra telepedő hó alatt, vagy egyszerűen csak meghajlott a törzsünk imitt-amott. Ezeket nem rejtjük el. Merünk sebezhetőek és kopárak lenni.

24. Adj értéket az emberek életének, saját lényed által. Engem örömmel tölt el, ha az emberek megpihennek az árnyékomban. Egy barátom is van, az akác, aki csodálattal figyeli az ágait melankolikusan kémlelő szerelmes párt.

25. Vedd észre, hogy minden levél a zöld más és más árnyalataiban játszik. Ha körülnézel magad körül és látni tudod az apró különbségeket, az életed megváltozik.

26. Csodáld a környezeted. Nekünk is életre kelnek a csodálat levelei, ha egy-egy szép, boldog és bátor embert látunk.

27. Legyen hited! Ha a természet annyira tökéletes és gazdag tud lenni, hogy is fordul meg a fejedben, hogy te más lennél?

28. Bocsáss meg. Ha néha haragszom is az emberekre, amiért rombolják a természetet és eldobják a hulladékot, tudom, hogy erős tudok maradni és ők nem tudnak többet ennél. Mégis, te, mint ember, változtathatsz ezen. Bocsáss meg, majd döntsd el, hogyan tudsz továbbra eszerint cselekedni az életed minden területén.

29. Vállald a felelősséget! Mit oldok meg azzal, ha a tikkasztó nyarat vagy a tél fagyát hibáztatom? Arra koncentrálj csak, amit te is befolyásolni tudsz.

30. Mindig a most a legmegfelelőbb pillanat! Ne várjuk állandóan a megfelelő évszakot, teremtsük meg mi a megfelelő pillanatot. Élj ebben a tudatban és ne halogass. Neked emberként még több lehetőséged van.

31. Hagyd a múltat. Nekem abszurdnak tűnik, hogy egy fa fájlalóan gondoljon vissza 2008 kemény fagyos telére ahelyett, hogy az idei tavasznak örvendezne.

32. Légy mindig önmagad, ne bújj maszkok mögé. Láttál már olyan fát, amelyik más fajnak álcázza magát, csak, hogy szebb legyen? Erre semmi szükség nincsen. Ugyanis olyan embereket kell magadhoz vonzz, akik valódi éneddel rezonálnak.

33. Csak addig légy önző, amíg megkapod az ajándékozás erejét. Ősszel, mikor táncolunk a nagy szélben, az emberek nem szeretnek mellettünk lenni. A viharban félnek, hogy rájuk dőlünk. Hogyha pedig egyenesen állnánk csak a kedvükért, akkor kettétörnénk. Meg kell értened, hogy néha el kell üldöznünk benneteket, hogy később majd mással megajándékozhassunk titeket.

34. Ne bosszankodj másnak a gyengeségén, mert ő a te tükröd. Van egy barátom, aki egy tó mellett áll. Nem igazán tökéletes, horgas a törzse, kevéske levele van és girhesek az ágai. Mindezt pedig látja a tó vizében, de sosem hallottam őt azon panaszkodni, hogy milyen csúnya a tó tükre.

35. Nézz magadba. Mulatságos, ahogyan ti, emberek, olyan kapukat próbáltok nyitogatni, amelyek csak belülről nyílnak. Ha nem úgy fest az életed, ahogyan szeretnéd, akkor nézz magadba, vizsgáld meg addigi meggyőződéseidet. Ha rossz almát terem a fa, nem az almán kell változtatni, hanem a gyökerét kell megöntözni.

36. Nem tudom, mondták-e már neked, hogy mi fák, a tiszta nyári melegben elraktározzuk magunkban az energiát a téli időszakra. Lehet, hogy jó ötlet lenne, ha te is hosszú távra hoznál döntéseket.

37. Bátorkodj csillogtatni értékeidet. Nem fáj az, ha nőnek a leveleink, épp ellenkezőleg. Az egy ünnep.

38. Bármennyire is sötét legyen, nézz fel. Mindig lesznek csillagok, amelyek megvilágosítsák utadat. És soha, soha nem vagy egyedül.

39. Szépítsd meg mások életét anélkül, hogy valamit várnál cserébe. Hallottad már egy fától is, hogy ,,adósom vagy!"?

40. Élvezd a napsütést, de ne maradj mindig a komfortzónában. Ne a széltől várd, hogy előre mozdítson. Úgyis csak saját magad által fejlődhetsz.

41. Merj nagyot kívánni. Sokszor, amikor látjuk az égbolton a Holdat, felé ágaskodunk. Lehet, hogy soha nem foguk odáig érni - vagy lehet, hogy mégis. Bárhogy is legyen, valami szép vár mindannyiunkra. Nektek is így van: az élet megjutalmazza a bátor embereket.

42. Nem az számít, hány éves vagy, hanem az, hogy mennyi élet van az éveidben. Ugyanígy, a tapasztalat sem az öregségben, hanem a megtanult leckékben rejlik. Bármikor felvirágozhatsz, függetlenül attól, hányadik születésnapodat ünnepled.

43. Ne kérdezgesd, hogy van-e élet a halál után. Az a fontos, hogy mennyi élet volt a halál előtt. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy élhessünk, és, hogy amíg itt vagyunk titeket megajándékozhassunk.

44. A fáknak nincs szükségük elismerésre és dicséretre ahhoz, hogy szépnek tartsák magukat. Az lenne a csúcs, ha vitatkoznánk egymással és kérnénk más fákat, hogy dicsérjék szépségünket, leveleinket és tökéletes törzsünket. Nézz a tükörbe egyedül és találd meg magadban azt, amit szeretsz. Ne ítéld el magad. Csodálatos vagy!

45. Hallgass zenét. A fák is szeretik a zenét. Ha túl nagy a csend, megcirógatjuk leveleinket a természet hangjaival. Ez örömet és megnyugvást ad. Nyisd ki az ablakod korán reggel és rájössz, miről beszélek.

46. Bármi is történjen, akárhányszor sérülj meg, omolj össze vagy csalódj az életben, ne feledd, hogy nem veszítettél értékedből és elég erős vagy ahhoz, hogy tovább növekedj. Vagy azt akarod mondani, hogy a tavalyi szél miatt meggörbültem kicsit és már én sem vagyok erős és tökéletes?

47. Egy nap megpihent egy fiatal a törzsemhez dőlve. Olvasott. Egyik gondolat magával ragadott: ,,Egy fa minden levelének van egy angyala, aki azt mondja: - Nőjj! Nőjj!". Milyen szerencsés vagyok! Te elgondolkoztál már azon, milyen angyalok vannak a te életedben?

48. Légy türelmes. Néha évekbe telhet, hogy elérd az áhított magasságot - de biztos lehetsz benne, hogy megéri várni.

49. Adj. Nem kell arrogánsnak, merevnek és megingathatatlannak tűnni. A tölgy azért olyan erős, mert megosztja energiáját. Segítsd te is azokat az embereket, akik utadba kerülnek.

50. Szeresd az életet. Az élet pedig a legszebb ajándékokat tárja eléd. Még a vihar közepén is feltűnhet egy madár, egy ember... vagy egy hullócsillag.
Egyed Zsuzsanna/Filantropikum.com
Forrás: http://filantropikum.com/50-csodalatos-bolcselet-amire-egy-idos-fa-tanitott-meg/

 
 
0 komment , kategória:  JÓ TANÁCSOK- Okosságok  
Találd meg az útravalód!
  2017-01-11 14:29:27, szerda
 
  Találd meg az útravalód! 29 ősi, indián bölcsesség a mindennapokhoz

Az indiánok szerint az ember rokona a többi élőlénynek, és nem felsőbbrendű azoknál...
Úgy vélik, hogy a természet egy nagy közösség, amelynek minden része kölcsönösen függ egymástól. Éppen ezért nem csak vigyáznak a természetre, hanem örömmel és csodálattal szemlélik annak szépségeit. Erről tanúskodnak rajzaik, dalaik, legendáik és imádságaik. Náluk a vallás nem vált el élesen az élet többi megnyilvánulásától. Ők minden jót a Teremtő ajándékának tekintenek, amiért hálásnak kell lenni és meg kell becsülni.
Mindannyian belőled származunk és hozzád tartozunk, Föld Anyánk. Tőled kapjuk az élelmet és úgy vigyázol ránk, mint a saját anyánk. Úgy kell rajtad lépkednünk, mintha minden lépésünk egy imádság lenne.
Sose ülj, mikor az idősek állnak. (Krí indián nemzet)
Járj egy mérföldet a mokaszinomban...
Állj fényben, mikor beszélni akarsz. (Varjú indián nemzet)
Lopott étel sosem tesz jólakottá. (Omaha indián nemzet)
Ha odafigyelsz a suttogásra, nem kell kiabálást hallanod.
Ha egyszer zűrzavar támad körülötted és semmit nem értesz, ülj le egy csendes sarokba, hunyd be a szemed, és keresd meg magadban a csillagokat.
Evés előtt mindig legyen időd megköszönni az ételt. (Arapahó indián nemzet)
Az igazság nem történik, hanem van. (Hopi indián nemzet)
Kinek egyik lába egy kenuban van, másik egy csónakban, bele fog esni a folyóba. (Tuszkaróra indián nemzet)
Minél többet adsz, annál több jó dolog történik veled. (Varjú indián nemzet)
Nincs halál, csak világok változása. (Duvamis indián nemzet)
Isten szavai nem olyanok, mint a tölgyfa levelei, melyek elszáradnak, és lehullanak a földre, hanem olyanok, mint a fény, mely örökké zölden áll. (Mohawk indián nemzet)
Ne nyugaton, de keleten keresd a fény eljöttét. (Dakota indián nemzet)
Minden, amit az Erő tesz, körben teszi. (Lakotah indián nemzet)
Egyes felnőttek inkább gyermekekre hasonlítanak. Ők az igazi emberi lények. (Lakotah indián nemzet)
Mikor egy idős ember beszél, légy csöndben és figyelj. (Mohawk indián nemzet)
Ahol az igazság jelen van, nincs szükség sok beszédre. (Arapahó indián nemzet)
Ne járj mögöttem, nem vezethetlek. Ne járj előttem, nem követhetlek. Járj mellettem, hogy egyek lehessünk. (Jút indián nemzet)
Mindannyiunknak szükségünk van alázatra. (Szók)
Miért vennéd el tőlünk erőszakkal azt, amit szeretettel is megszerezhetnél? (Wahunsonacook)
Két kutya él bennem. Az egyik hitvány és gonosz, a másik jó. A gonosz folyton a jó ellen harcol. Győzni az fog amelyiknek többet adok enni.
Ha mondod, elfelejtem. Ha mutatod, nem látom. Ragadj el, és megértem.
Mindannyiunknak szükségünk van alázatra. (Szók)
Ha többet adsz, többet kapsz. (Varjú)
Messziről könnyű bátornak lenni. (Omaha)
Nem tudod felkelteni azt az embert, aki csak tetteti, hogy alszik. (Navaho)
Soha ne mondj le arról a lehetőségről, hogy befogod a szádat! (Cherokee)
Az aki bűnt lát, és a kezét sem emeli, hogy megakadályozza, ugyanolyan vétkes, mint az elkövetők. (Omaha)
Amikor megszülettél, te sírtál, és a többiek örültek. Éld úgy az életed, hogy amikor meghalsz, mindenki sírjon, de te örülhess! (Cherokee)


Tanmese a jó és a rossz farkasról

Egy este az öreg Cherokee indián mesélni kezdett az unokájának arról a csatáról, ami minden emberben zajlik.
Azt mondta:
- Fiam, a csata két farkas között zajlik, akik mindannyiunkban ott lakoznak. Egyikük a Rossz, a düh, irígység, féltékenység, sajnálat, szánalom, kapzsiság, erőszak, önsajnálat, bűntudat, harag, kissebbrendűség, hazugság, hamis büszkeség, felsőbbrendűség és az ego... Másikuk a Jó, az öröm, béke, szeretet, remény, nyugalom, alázat, kedvesség, jóindulat, empátia, nagylelkűség, igazság, együttérzés és a hit.
Az unoka elgondolkozott egy pillanatra, majd megkérdezte nagyapját:
- És melyik farkas győz?
Az öreg indián mosolyogva így válaszolt:
- Az, amelyiket eteted.


Az indián tízparancsolat

1. Gondoskodj a Földről és tiszteld minden lakóját!

2. Maradj hű a Nagy Szellemhez!

3. Mutass tiszteletet embertársaid iránt!

4. Dolgozz az egész emberiségért!

5. Segíts és szeress, ahol szükséges!

6. Tedd azt, amit jónak gondolsz!

7. Gondoskodj tested és lelked jólétéről!

8. Erőd egy részét fordítsd a világ jobbítására!

9. Légy mindig igazságos és tisztességes!

10. Vállald tetteid következményét!

Forrás: sokszinuvidek.24.hu
 
 
0 komment , kategória:  JÓ TANÁCSOK- Okosságok  
Mark Twain bölcs gondolatai
  2016-10-03 18:44:15, hétfő
 
  Pontosabban szó szerint ez az idézet áll a papíron:

Ha húsz év múlva visszatekintesz, jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél. Húzd fel a horgonyt, és evezz ki a biztonságos kikötőből: barangolj, álmodj, kutass!

Mark Twainnek annyira elképesztő és a mai napig ütős állításai, félmondatai voltak, hogy ebből gyűjtöttem ma nektek egy csokorra valót. Hofi Géza jutott egyébként róla eszembe, az ő gondolatai is pont ilyenek: kortalanok, nem tudja őket semmilyen vihar elsodorni.

1.) Nem az sodor bajba, amit nem tudsz, hanem amit holtbiztosan tudsz, csak épp rosszul.

2.) A két legfontosabb nap az életedben az, amikor megszületsz, és az, amikor megtudod, miért.

3.) Október. Egyike ama hónapoknak, amikor különösen veszélyes a tőzsdén spekulálni. A többi ilyen hónap: július, január, szeptember, április, november, május, március, június, december, augusztus és február.

4.) Az emberi fajnak egyetlen igazán hatásos fegyvere van, és ez a nevetés.

5.) A barátság szent szenvedélye oly forró, oly állhatatos, oly hűséges és oly kitartó természetű, hogy egy életen át elkíséri az embert, ha nem kérnek tőle pénzt kölcsön.

6.) Ha dühös vagy, számolj négyig! Ha nagyon dühös vagy, káromkodj!

7.) A megfelelő szó megteszi hatását, de soha egyetlen szó sem lehet olyan hatásos, mint egy jól időzített szünet.

8.) Jövőre nem akarok többet költeni, mint a jövedelmem, még ha ehhez kölcsön is kell kérnem.

9.) Édes mindegy, kik vagyunk vagy mik vagyunk, valaki mindig akad, akit lenézhetünk.

10.) Erős és jóképű - no, ezért szeretem. De nem. Csodálom, és büszke vagyok rá, de enélkül is tudnám szeretni. Ha csúnya volna, akkor is szeretném. Dolgoznék érte, fáradoznék és imádkoznék érte, és az utolsó leheletéig az ágya mellett ülnék. Igen, végeredményben megállapítom, hogy csak azért szeretem, mert az enyém, és mert férfi. Más okot nem látok rá. (...) A szeretetnek ez a fajtája nem érett megfontolás és tudás gyümölcse. Az ilyen szeretetről egyszerűen azt kell mondani: van, megvan, itt van, és senki sem tudja, honnan jött. Megmagyarázhatatlan. És így van jól.

11.) A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem.

12.) A lélek halhatatlanságának az az egyik bizonyítéka, hogy rengetegen hisznek benne. Abban is rengetegen hittek, hogy a világ lapos.

13.) Egy barát igazi feladata az, hogy kiálljon melletted, ha nincs igazad. Szinte mindenki kiállna melletted, ha igazad volna.

14.) Mindig legyél tisztességes! Ez majd sok embernek örömet okoz, a többi pedig megdöbben.

15.) Tűzd ki célodul, hogy mindennap csinálsz valamit, amihez nincs kedved. Aranyszabály ez, ha meg akarod tanulni, miként teljesítheted fájdalommentesen a kötelességed.

16.) A bánat jól elvan magában, örömeinket viszont csak akkor élvezhetjük ki utolsó cseppjükig, ha van kivel megosztanunk őket.

17.) A szellemes visszavágás olyasvalami, ami huszonnégy órával később jut az ember eszébe.

18.) Ne járkálj fel-alá azt hajtogatva, hogy a világnak kellene eltartania téged. A világ nem tartozik neked semmivel, hiszen a világ volt itt előbb.

19.) Az igazság furcsább, mint a koholmány, de csak azért, mert a koholmánynak meg kell maradnia a valószerűség keretei között; az igazságnak nem.

20.) Milyen parányi része az életünknek, amit csinálunk vagy amit mondunk. A valódi életünk a gondolatainkban zajlik, és azt nem ismeri más, csak mi.

 
 
0 komment , kategória:  JÓ TANÁCSOK- Okosságok  
9 tanács az élethez
  2016-09-23 16:55:45, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  JÓ TANÁCSOK- Okosságok  
Húzd meg jól a határokat!
  2016-09-04 20:04:39, vasárnap
 
  Ez a korlát dönti el, hogy mások tudnak-e manipulálni vagy épp kihasználni téged, hogy képes vagy-e a magabiztos önkifejezésre és az érdekérvényesítésre, vagy sem. Az egészséges határok meghúzása nélkül a kapcsolataidban függő helyzetbe kerülsz, ami aláássa az önértékelésed. A gyenge korlátok mögött az a félelem áll, hogy nem vagyunk elég jók, hogy nem érdemeljük meg, hogy a saját igényeinket is fontosnak tartsuk. Pedig nem érdemes félni. Ha kiállsz magadért, érzelmileg egészséges embereket kezdesz el bevonzani az életedbe - olyanokat, akik tiszteletben tartják a te játékszabályaidat is. És persze elvárják tőled, hogy te is tartsd tiszteletben az övéiket.
Miből tudhatod, hogy gyenge korlátokat állítottál föl?
- nemet mondasz, amikor igent szeretnél, vagy igent, amikor nemet kellene
- bűntudatod van, amikor nemet mondasz
- értékrended ellen cselekszel, csak, hogy valakinek a kedvére tégy
- nem mondod ki, amit szeretnél
- elfogadod mások érvelését, hogy elfogadtasd magad
- szó nélkül tűröd, ha valaki megbánt
- belemész a szexbe, akkor is, ha nincs kedved hozzá
- félbeszakítod, amivel éppen foglalkozol, csak azért, hogy kiszolgálj valaki mást
- túl sokat adsz, hogy nélkülözhetetlennek tűnj
- túlzottan bevonódsz egy másik ember problémájába
- megengeded, hogy mások a jelenlétedben mondjanak vagy tegyenek téged bántó dolgokat
- nem jelzed érzelmi igényeidet még a legközelebbi kapcsolataidban sem.
És most jöjjenek azok a konkrét lépések, amelyek megmutatják, hogyan építheted fel azokat a határokat, amelyek emelik az önbecsülésedet és hozzásegítenek ahhoz, hogy egészséges társas kapcsolatokat építhess.
1. A gondolkodás átbillentése. Kezdd azzal, hogy tudatosítod magadban: a személyes határokra szükség van az egészséges kapcsolatokhoz. Az önértékelésed alapja, hogy a magad meghatározta keretek között éled az életed, nem pedig mások igényeinek megfelelve.
2. Határozd meg a korlátokat! Gondold csak végig, eddig hogyan engedted meg másoknak, hogy kihasználjanak, milyen elfogadhatatlan helyzeteket toleráltál, stb. Írj listát arról, mi az, amit a továbbiakban nem fogadsz el másoktól. Ha definiálod az igényeidet, az értékeidet és a vágyott jövőképedet, az hozzásegít a tisztánlátáshoz.
3. Kommunikáld a döntésedet! Beszélj azokkal, akik eddig átlépték a határokat és tudasd velük, hogyan határoztál. Kérd meg őket, hogy tartsák tiszteletben a döntésedet. Tartózkodj az ítélkezéstől és az indulatoktól és fogadd el, hogy ezek a beszélgetések kellemetlenek lesznek.
4. Erősítsd meg az új határokat! A döntésed betartatása időbe telik. Gyakorolnod kell, hogyan mondasz nemet, ahhoz, hogy komolyan vegyenek. Készíts tervet arra, hogyan kezeled a kellemetlen helyzeteket udvariasan, de határozottan.
5. Jutalmazz! Köszönd meg mindazok figyelmességét, akik tiszteletben tartják a kéréseidet. Ezzel arra motiválod őket, hogy továbbra is így viselkedjenek.
6. Ne feledkezz meg a reciprocitásról! A személyes határok tolerálása kétirányú utca. Vizsgáld meg a saját viselkedésedet is és gondold végig, kivel lehetnél megértőbb, előzékenyebb, tisztelettudóbb!
(forrás: Barrie Davenport - Live Bold and Bloom)
 
 
0 komment , kategória:  JÓ TANÁCSOK- Okosságok  
Érd el a céljaid!
  2016-09-04 20:03:43, vasárnap
 
  Hogyan érhetjük el a legbiztosabban a céljainkat? Ez olyan kérdés, amely nemcsak a sikergurukat, a szónokokat vagy éppen a céltudatosan élő embereket izgatja, hanem a kutatókat is. Ebben az írásban három olyan tippet osztok meg veled, amelyet a tudomány is igazolt: mondhatnánk, mindez tankönyvi segítség lehetne azoknak, akik a céljukért dolgoznak és sikerre áhítoznak.

1. A nagy célokat mindig bontsd le apró lépésekre!
Ha azt a feladatot kapnád, hogy a következő egy hétben készíts el egy 42 oldalas jelentést, akkor szerinted mi lenne a célravezetőbb? Ha A, azt tűznéd ki, hogy 7 nap alatt megírd a 42 oldalt vagy B, azt, hogy minden nap írsz hat oldalt hét napon keresztül?
1981-ben két kutató, Albert Bandura és Dales Schunk modellezett valami hasonlót. 7-10 éves gyerekekkel dolgoztak. Az első csoportnak azt javasolták, hogy alkalmanként oldjon meg hat feladatot. A másodiknak pedig azt, hogy hét alkalom alatt végezzen 42 feladattal. Mi történt? A kisebb lépésekben haladó első csoport hamarabb végzett és pontosabb válaszokat adott! Egészen pontosan összesen 147 percet töltöttek munkával és 80%-ban voltak eredményesek, míg a második csoport 203 percen át dolgozott és 40%-ban adott jó válaszokat. Mi ennek a jelentősége? Az, hogy akkor jársz jobban, ha a nagy cél kitűzése után először megtervezed az apró lépéseket és csak utána vágsz bele.

2. Tedd szokássá, ahogyan a részcélok eléréséért dolgozol!
Ha egy tevékenység elvégzése mellé időpontot és helyszínt rendelsz, máris elültetted egy szokás alapjait.Wendy Wood és tudóstársai két dolgot állapítottak meg, amikor csoportok napi viselkedését tanulmányozták. Akik szokásukká tették, hogy a céljaikért napi rendszerességgel dolgoznak egyrészt kevésbé voltak stresszesek a munkától, másrészt sok lépés automatizálódott számukra és a cselekvés nem terhelte meg az elméjüket.
Mit jelent ez számodra? Ha előbbre akarsz jutni pénzügyileg, vagy épp a karrieredben legyenek bizonyos rutinok, amelyeket RENDSZERESEN megteszel. Stephen King, a világ egyik legismertebb írója például azt mondja, ő minden nap ír tíz oldalt, ha esik, ha fúj, ha van kedve, ha nincs. Egyszerűen ez vált SZOKÁSÁVÁ - így könnyebb megtennie, mint nem tennie. Te is beépíthetsz minden napodba 20 perc tanulást vagy fél óra mozgást vagy heti egy találkozót a mentoroddal, társaddal, stb.

3. A folyamatra koncentrálj, ne a végeredményre!
Ez talán a legfontosabb. Ha az előbbi példánál maradunk, néha motiváló lehet azt mondani, hogy
Megírok egy könyvet". Vagy talán azt, hogy Előteremtek X forintot". De segít-e az, ha csak a végeredményre koncentrálsz?

Ha jobban belegondolsz, valójában nem úgy történnek a dolgok, hogy leülsz, nekiállsz és megírod azt a könyvet. Sokkal valószínűbb, hogy írsz egy fejezetet vagy egy tartalomjegyzéket. Netán hozzálátsz a kutatómunkának. A kérdés, amelyet érdemes feltenned magadnak, így hangzik: mire kellene összpontosítanom, hogy ÉLVEZNI tudjam a munka folyamatát? A megírom a könyvet" cél távoli és kevéssé megfogható. Az élvezem, ahogy az összeszedett információkat fejezetté formálom" lépés az írás folyamatáról szól és kedvet csinál a munkához. Barry Zimmerman és Anastasia Kitsantas kutatásuk során lányokat tanítottak darts-ozni. Az egyik csoportnak az volt a feladata, hogy a folyamatra összpontosítson: egészen konkrétan a dobás két utolsó lépésére - az alkar függőleges mozgására és az ujjak cél felé történő mozdítására. A másik csoporttól azt kérték, hogy a lehető legnagyobb érték eltalálására törekedjenek (0-7-ig a tábla kiszemelt szegmensében). Az első csoport minden alkalommal legyőzte a másodikat. Mit jelent ez számodra? Lehet, hogy a teljesítményt könnyebb az elért végeredmény szempontjából mérni, de te messzebbre jutsz, ha a folyamatra, a részlépésekre koncentrálsz, azokat tervezed meg alaposan és hajtod végre következetesen.
 
 
0 komment , kategória:  JÓ TANÁCSOK- Okosságok  
Négy lépés túlterheltség ellen
  2016-09-04 20:02:05, vasárnap
 
  Persze van megoldás arra, mit kell tenni, ha ez a képzeletbeli vörös zászló felemelkedik. Hogy mit mond minderről a világ talán első számú bloggere, a zenhabits atyja? Négy fontos megoldásom van az eltüntetésére - írja Leo Babauta.

Mérd fel, mi az, ami igazán fontos! Gondold végig, mi az, amin leginkább dolgoznod kellene az adott pillanatban. Nyilvánvaló, hogy nem az ezernyi apróság az. Valami nagyobb, amit esetleg éppen megpróbálsz elkerülni. Ennek a lépésnek ez a legfontosabb mondanivalója: lépj egy lépést hátra és határozd meg újra a fontossági sorrendedet.

Egyszerűsíts! Ha feladatról-feladatra ugrálsz, az azt feltételezi, hogy túl vagy terhelve. El kell engedned azt az elképzelést, hogy képes vagy mindig mindent elvégezni... Fókuszálj annyira, amit egy nap alatt be tudsz fejezni. Igen, ez azzal jár, hogy néhány embert fel kell hívnod vagy levelet kell nekik küldened, hogy az adott héten nem tudsz foglalkozni az ügyükkel. Húzd ki ezeket a nem túl sürgető feladatokat a listádról és tedd át egy héttel későbbre a határidőt. Ha egyszerűsítesz a teendőid felsorolásán, akkor újra képes leszel az összpontosításra.

Tisztítsd meg az utat! Ha van egy fontos feladatod, amelyre összpontosítanod kell, akkor fontos, hogy eltakaríts az utadból minden zavaró tényezőt. Csukd be az internetet, kapcsold ki a facebook-ot és a levelezést, némítsd le a telefonodat! Csak a feladat maradjon, semmi más. Ez nagyon nagy segítség, próbáld csak ki! Ha csökkented a figyelem-elterelő tényezőket, sokkal jobban tudsz koncentrálni arra, ami előtted van.

Használd ki a pillanat erejét! Sokszor hajlamosak vagyunk elveszíteni az időérzékünket, amint feladattól-feladatig rohanunk. Amint semmi más nincs előtted, csak a feladat, tégy meg mindent, hogy ellenállj a kísértéseknek: hogy megnézd, üzentek-e a facebook-on, jött-e sms, vagy éppen van-e egy kis csoki a spájzban. Ezek a dolgok kényelmesebbek, de kevésbé fontosak. Összpontosíts arra, amit teszel és maradj a pillanatban: csináld végig!
 
 
0 komment , kategória:  JÓ TANÁCSOK- Okosságok  
8 dolog, ami a Dalai Láma szerint elvezet a boldogsághoz
  2016-08-14 13:27:59, vasárnap
 
 
1. A külsőségekkel nem érdemes foglalkozni
Az anyagi világ dolgai ugyan rövidtávon okozhatnak némi boldogságot, hiszen ki ne örülne ma annak, ha megnyerné a lottó főnyereményt. De ez a boldogságérzet elég hamar képes tovatűnni. Az igazi boldogság nyitja a gondolatokban, az agy bugyraiban rejlik, hiszen ha tudatosan mindennap megpróbáljuk a rossz gondolatokat kizárni fejünkből és csak a jóknak engedünk teret, akkor boldog életünk lesz, függetlenül a ,,külső" világ körülményeitől.

2. Fejlesszük az együttérző-készséget
Ha valakivel szemben együttérzőek és segítőkészek vagyunk, akkor ez a fizikailag és lelkileg is feltölt bennünket. Hogy sikeresen fejlesszük ezen készségünket, igyekezzünk minél mélyebben megismerkedni a körülöttünk lévő emberekkel.

3. Építsünk ki szoros emberi kapcsolatokat
A teljes élet, és boldogság nagyban függ attól, hogy hány közeli embert, barátot tudhatunk magunk mellett. A Dalai Láma szerint törekedjünk szoros emberi kötelékek kialakítására, amely úgy a fizikai, mint a mentális egészségünknek is jót tesz.

4. Evezzünk a spiritualitás vizeire
Az embereknek meg kell ismerkedniük azzal a nézettel, vallással, látásmóddal, amelyben hinni tudnak, ez egy nagyon fontos kérdés, hogy valaki boldog tud-e lenni. A legtöbb boldog, lelki egyensúlyban élő ember, vallásos családból származik.

5. A szenvedés is az élethez tartozik
Egyes emberek nem képesek megérteni, elfogadni a szenvedést. Mindenki egyszer megöregszik, amikor már jönnek a betegségek, szervi bajok, nehézségek, de ez hozzátartozik az élethez. Aki ezt nem tudja elfogadni, és inkább nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, csak ideiglenesen képes enyhíteni saját szenvedésén.

6. Iktassuk ki a negatív érzelmeket
A gyűlölet, a félelem megakadályoznak abban, hogy boldogok legyünk. Inkább koncentráljunk a jó dolgokra, az együttérzésre, szeretetre, türelemre, jószívűségre.

7. A pohár félig van tele
Az optimizmus nagyon sok nehézségen képes átsegíteni. Az élet nem nevezhető igazságosnak, de nagyjából egyforma arányban történnek velünk jó, illetve rossz dolgok. Gondoljunk a pozitívumokra, lássuk meg azokat is a mindennapjaink során, hiszen léteznek.

8. Becsüld önmagadat
A tibeti szerzetesek előtt ismeretlen fogalom az önutálat. Meditációval csakis a jó dolgokra koncentrálnak. A Dalai Láma szerint mindenkinek értékelnie, becsülnie kellene magát. A ember nem csak hibából, negatívumokból áll, hanem sok jó tulajdonsággal is rendelkezik, és ezt kell észrevenni.
 
 
0 komment , kategória:  JÓ TANÁCSOK- Okosságok  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 118 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 31746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1286
  • e Hét: 7224
  • e Hónap: 18041
  • e Év: 18041
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.