Regisztráció  Belépés
bubszi.blog.xfree.hu
"A mosollyal fizetni lehet.A mosollyal kárpótolni lehet.A mosollyal életet lehet adni.És van mosoly, melyért meghal az ember." Antoine de Saint-Exupé... Babóthné Bátki Ildikó
1968.05.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/171 oldal   Bejegyzések száma: 1706 
****Maradékmentés karácsony után****
  2012-12-27 10:34:45, csütörtök
 
  Az ünnepi dínomdánom után a töltött káposzta gondolatától is rosszul vagyunk, ott van a halászlé is, ki fogja megenni? A néhány szelet zserbóról nem is beszélve. Segítünk eltüntetni a maradékokat!


Nem kell tragédiaként megélni, hogy nem fogyott el minden karácsonykor, sőt. Milyen jól jön majd 1-2 hónap múlva az ünnepek után fagyasztóba dugott étel. Lássuk csak, mit hogyan célszerű újrahasznosítani, illetve későbbi fogyasztásra elraktározni!

Nem vész el, csak átalakul

A megmaradt bejgli mákos vagy diós gubaként kerülhet vadonatúj formát öltve a desszertes tányérokra, vagy rétegezhetjük egy tűzálló tálban a tejbe áztatott bejgliszeleteket reszelt almával, aszalt gyümölcsökkel, tojáshabbal a tetején, és megsütjük, mint a máglyarakást.

A megmaradt mézeskalácsokat kekszdarálón ledarálva finom morzsát kapunk, amiből különféle kekszgolyókat készíthetünk, de a kekszalapú tortákhoz is kitűnően felhasználható.

A megmaradt töltött káposzta gombócait kiránthatjuk, az aprókáposztából pedig készülhet rakott káposzta (az édeskáposztás töltött káposztából), paradicsomos káposzta vagy egy finom káposztaleves.

A maradék sült, főtt húsok hússaláták, húsos szendvicsek, tésztasaláták alapjai lehetnek, de a zöldségekbe töltésük is remek újrahasznosítási verzió.

A megmaradt rántott halszeletekből könnyedén új étel varázsolható: készítsünk belőle ecetes halat.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi receptek  
**KARÁCSONYi**MÉZESKALÁCS**
  2011-12-22 19:02:05, csütörtök
 
  Hozzávalók

kb. 6 evőkanál kristálycukor a díszítéshez
egy tojásfehérje a díszítéshez
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg Rama
3 egész tojás
3 dl méz
egy csipet só

Elkészítés



A tojás, valamint a méz kivételével az alapanyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a Ramát. Ezután hozzáadjuk a mézet és a tojásokat, és alaposan összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen túlságosan lágy, mert így a forma sütéskor deformálódik, sőt, még lukacsos is lesz. Egy deszkát beszórunk bőségesen liszttel, a tésztából vágunk egy kisebb darabot és 2-3 milliméteresre nyújtjuk. Kiszaggatjuk a formákkal, majd Ramával vékonyan kikent és kilisztezett tepsibe tesszük. A sütő közepesen forró legyen, figyeljünk oda, mert a mézeskalács gyorsan megsül. A következő adagnál nem szükséges újra kikenni a tepsit, elég csak kilisztezni. Díszítés: egy tojásfehérjéhez hozzáadunk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük. Ehhez keverünk 6-7 kanál cukrot. A már kisült formákat díszíthetjük habnyomóval, de bátran felhasználhatunk egyéb anyagokat is a díszítéshez: pl. színes cukorkákat, zizit, francia drazsét. A zizit és a drazsét sütés előtt nyomjuk a süteménybe.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi receptek  
**KARÁCSONYi**FATÖRZS**
  2011-12-22 18:59:03, csütörtök
 
  Hozzávalók
2-3 evőkanál rum
1 narancs
50 g durvára vágott dió
100 g étcsokoládé
250 g Rama
10 g vaníliás cukor
100 g porcukor
4 tojássárgája
1 db készen vásárolt piskótatekercs
50 g mazsola
80 g pikáns lekvár (ribizli vagy málna)

Elkészítés



A piskótatekercset óvatosan kiterítjük, vékonyan megkenjük a lekvárral (ha túl sűrű, likőrrel hígítjuk). A cukrot habosra keverjük a tojás sárgáival, gőz fölött, állandó keverés mellett besűrítjük, hagyjuk kihűlni. A Ramát ugyancsak habosra keverjük a vaníliás cukorral, az olvasztott csokoládéval, a narancs reszelt héjával és átszűrt levével, majd apránként hozzáadjuk a tojáskrémet, végül a rumot. A krém 2/3 részét egyenletesen a piskótalapra kenjük, megszórjuk a vágott dióval, az előzetesen beáztatott és lecsepegtetett mazsolával, szorosan feltekerjük. A tekercset bevonjuk a maradék krémmel, villával fatörzsszerűen díszítjük. Tetszés szerint tehetünk rá: szálkásra vágott mandulát, pirított diót, mogyorót, kókuszreszeléket, marcipánfigurákat. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi receptek  
csodás TÉLI kép
  2010-12-26 17:34:24, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi receptek  
csodás TÉLI kép
  2010-12-26 17:23:38, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi receptek  
idézetes aranyos KARÁCSONYI ké
  2010-12-25 16:20:16, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi receptek  
Boldog KARÁCSONYI Ünnepeket!
  2010-12-24 09:06:24, péntek
 
  "Legyen megértés,szeretet és béke,Hisz ez az élet valódi értéke!"
Szeretetteljes Ünnepi készülődést kívánok Neked!


 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi receptek  
csillogó KARÁCSONYI köszöntő
  2010-12-23 18:54:14, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi receptek  
csillogó KARÁCSONYI felirat
  2010-12-23 18:47:09, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi receptek  
Mézes puszedli
  2010-12-23 17:34:25, csütörtök
 
 



A tojássárgákat és az egész tojást kikeverjük a porcukorral. A mézet és a zsírt meglangyosítjuk, hogy folyós legyen, és a tojásos keverékhez öntjük. Belekavarjuk a tejfölt és a fűszereket (vaníliás cukor, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbér). A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, és összedolgozzuk a kikevert folyékony tojásos, mézes masszával.
A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe. Másnapra kellően szilárd, formázható lesz.
A sütés: golyócskákat formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a tésztamasszát. 160-170 fokon 10-12 perc alatt megsül.
Máz: a kimaradt tojásfehérjéből habot verünk, majd a porcukrot hozzáadva tovább verjük. Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, utána sütőpapírra szedni, szárítani.
Az alapmázat lehet ízesíteni ízlés szerint: reszelt narancshéj, vagy citromhéj, kakaópor + fahéj, kókuszreszelék stb. Úgy könnyű a díszítés, ha mély, de kis alapterületű tálban van a máz.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi receptek  
     1/171 oldal   Bejegyzések száma: 1706 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 105468 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5165
  • e Hét: 39599
  • e Hónap: 114640
  • e Év: 1508882
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.