Regisztráció  Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/174 oldal   Bejegyzések száma: 1730 
A fény s a májusi erdők madara napsugárról álmodik
  2017-05-14 12:58:06, vasárnap
 
  Sötét már az erdő. Elhallgatott a feketerigó is, a sötétség óriása beletalpalt a szálerdőbe, csak az ég világos, a földi sötétség akármilyen magasra dobálja is fekete kalapját.
Melegen lélegzik az erdő. Illatok és árnyak imbolyognak a nyiladékokon, s a sötétségben puha párnáival oson az álom.
Mélységes a csend, s ebben a csendben, az éjszaka szétdőlt fekete kazlában egyszer csak: - Kakukk... kakukk - megszólal a kakukkmadár. A fény s a májusi erdők madara napsugárról álmodik.
Fekete István
 
 
0 komment , kategória:  - GONDOLATOK- IDÉZETEK  
Én, a Gyávák királya, leteszem most a fegyvert
  2017-04-29 19:27:29, szombat
 
  Én, a Gyávák királya, leteszem most a fegyvert. Feladom. Elfáradtam.
Mindent elkövettem, hogy kimaradjak minden olyan élethelyzetből, amely sérülést, fájdalmat okozhat. Megvédtem seregeimet is ettől. S most itt vagyunk, életünk derekán, és bár mindentől megmenekültünk, nem történt semmi. Könnyűek maradtunk. Én és a seregem.
Nem vágtam bele igazán semmibe, nem bíztam meg annyira senkiben, hogy közösen hoztunk volna létre valamit. Nem voltam képes ráhagyatkozni az emberek, se nők, se a férfiak szeretetére. Képtelen voltam elhinni, hogy valaki annyira szerethet, hogy velem akarjon maradni, élni, dolgozni, alkotni, hogy meg akarja velem osztani magát. Legfőbb szövetségesem Gőg király volt, mindig mindenre adott valami rendkívül logikus magyarázatot. Legfőbb pártfogóm, védelmezőm és tanácsadóm volt ő.
Hogy ti nem ismeritek Gőg királyt? Biztos találkoztatok már vele. Néha nehéz felismerni, mert álruhába bújik, azt adva elő, hogy majd ő segít, mert már volt ilyen helyzetben, mint te, vagy itt-ott olvasott a problémádról, a lényeg az, hogy beléd sulykolja, hogy ő jobban tudja. Persze, muszáj is tudnia, mert meggyőződése szerint mindent egyedül kell csinálnia. ,,Nem segít se földi, se égi hatalom." - így mondta szó szerint. Arról ismerhető fel mégis, hogy folyamatosan vádaskodik, hibáztat, lenéz másokat, mindig az övé az utolsó szó, csakis neki lehet igaza, és az együttérzést még hírből sem ismeri. Mindig keres magának hallgatóságot, nézőket, ahol reflektorfényben van, figyelnek rá, ahol ő a legokosabb. Elárulom, ha nincs közönsége, összeomlik, szinte pánikba kerül, de ilyesmi ritkán fordul elő. Én legalábbis mindig ott ültem tátott szájjal az első sorban, és mint kinyilatkoztatást hallgattam. Majd a meglátásai alapján cselekedtem, pontosabban kerültem el a cselekvést.
Azt hittem, ártatlannak kell maradni, nem szabad bűnt elkövetni, ne adj Isten, másoknak fájdalmat okozni, és ez legkönnyebben úgy érhető el, ha nem kavarjuk fel az állóvizet. De, végre megláttam, nem ez a lényeg. Persze, lehet az ártatlanságra törekedve élni, csakhogy a végén nem lesz súlyod. Könnyűnek találtatsz. Az erőt a meghozott és kivitelezett döntések sora adja. Még akkor is, ha nem célravezető döntést hozunk, és nem célravezető irányba haladunk, az is erősít, mert új döntést eszközöl, ami megint új irányba visz. És mozog az egész rendszer!!!! Új és új kapuk nyílnak meg. Ez a titok nyitja, nem az ártatlanság. Bárcsak korábban tudtam volna mindezt!
Istenem, hova juttattam embereket, akiket szeretek! Magamat? Mennyi fájdalmat és kárt okoztam a huza-vonáimmal, az ,,akarom is, nem is" magatartásommal? Biztonságos volt? Nagyjából igen. Így is okozott kínokat? Naná. És könnyű maradtam.
A mai szent napon átadom helyem Bátorság királynak. Ő vezet mostantól. Döntéseket fog hozni, amelyek között fájdalmasak is lesznek, de ez a feltétele az örömnek is. És beindul a gépezet, az élet. Hús-vér földi élet. A lábszag, a fájdalom, a verejték, a kaki. Mellette a mélység, a gyönyör, izgalmak, lelkesedés, szenvedély, a hétköznapi gondok mögött is ott rejlő öröm, a ,,van értelme" érzése, szerelem, boldogság.
Bátorság király birodalmában a világ és az emberek megengedik, hogy mindenki azzá legyen, úgy éljen, ahogy kívánja, olyan életvitelt alakítson ki, amelyben a benne rejlő képességeket kibontakoztathatja, a legmerészebb álmait valóra válthatja, olyasmit hozzon létre, amire még nem volt példa. Ahol nem a ,,lehet, vagy nem lehet?" a mindent eldöntő kérdés, hanem a ,,hogyan lehet?" Mindehhez atomerőműnyi erőt, energiát biztosít.
Csakis az ő országán keresztül vezet az út a még távolabbi világokba. Határtalan bölcsességre tehet szert, aki akar, rendelkezhet akár az egész univerzum minden tudásával, ha úgy kívánja, és a szeretet olyan mélységeit és magasságait élheti meg, amelynek semmi köze a gyávák által ismert intenzív, kondicionált emócióhoz, ami vonzódáson, birtokláson alapuló, törékeny, hullámzó, sírás-rívással cirádázott függőség csupán, mely könnyen gyűlöletbe csap át. Megélhető a nem intellektuális, hanem a szívből áradó, az egész embert átitató szeretet, a nem változó, feltétel nélküli azonosulás a Szeretet minőségével, magával Istennel.
Sajnálom, amit tettem, de nem tudtam ennél jobban. Vak voltam, ennyi telt tőlem. Hogy mentsem, ami menthető és jóvátegyem, amit még lehet, erőmet, tudásomat, tapasztalataimat egy főhajtás kíséretében az új király szolgálatába állítom.
 
 
0 komment , kategória:  - GONDOLATOK- IDÉZETEK  
Tökéletes pillanat
  2017-04-29 19:26:11, szombat
 
 
Majdnem észrevétlen maradt.
Mert dühös voltam, mert azzal foglalkoztam , ami elmúlt, és nem ahová végre megérkeztem, ahová menni és elérni akartam.
Rád is mérges lettem, amikor kimondtad. Pedig csak annyi történt, hogy te észre tudtad venni. Rád nem, vagy másképp hatott, ami a külvilágban történt.
Vajon hányszor történt már ugyanígy?
Hányszor zárt már el az észleléstől a dühöm, a fájdalmam, a pillanatnyi érzelmi állapotom? Az "akarom" így, vagy úgy, de leszűkítő diktálása?
Hányszor nem vettem észre?
Pedig ott volt.
A tökéletes pillanat.
Amit nem hagytam csak úgy lenni.
Ez volt a tegnap legnagyobb ajándéka.
Hogy megmutattad és kis fáziskéséssel, de meg is láttam.
Hogy mostantól dönthetek úgy, hogy másképp szeretném.
Hogy hagyom magam, legalább ha szólnak, kifordulni saját kis sündisznófészkemből.
Hogy hagyom, hogy lehessen, ami van, ahelyett, hogy hiába való módon erőlködnék azon, hogy legyen.
Legyen, csak egyszerűen úgy, ahogy magától megteremtődött.
A tökéletes pillanat.
Meg az, aminek pont ez a kezdete...
 
 
0 komment , kategória:  - GONDOLATOK- IDÉZETEK  
A kezet csak megfogni szabad
  2017-04-19 09:43:00, szerda
 
  A kezet csak megfogni
szabad,
elereszteni vétek,
ellökni átok,
egymásba simuló kezek
tartják össze
az eget és a világot!
 
 
0 komment , kategória:  - GONDOLATOK- IDÉZETEK  
A valódi ünnep: az idő és az öröklét érintkezése
  2017-04-17 07:46:47, hétfő
 
  A valódi ünnep: az idő és az öröklét érintkezése. Igaz, csak pillanatra tarthat, órákra vagy pillanatokra, de enélkül a "pillanat" nélkül puszta körforgásba merül vissza naptárunk.
Pilinszky János
 
 
0 komment , kategória:  - GONDOLATOK- IDÉZETEK  
Hagyd abba életed gyomjainak az öntözését
  2017-03-24 20:30:03, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  - GONDOLATOK- IDÉZETEK  
Valaki csak benned hisz
  2017-03-23 19:59:10, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  - GONDOLATOK- IDÉZETEK  
A legtöbb fa és más növény földi ágán élet van
  2017-03-22 19:59:25, szerda
 
  A legtöbb fa és más növény földi ágán élet van. Ez az élet segít nekik kommunikálni a körülöttük lévő fákkal és más növényekkel, sőt, ezek segítségével meg is tudják osztani az ételt, és meg is támadhatják egymást. Ha valami megpróbálja megenni a fát, az a földi élet segítségével átadhatja erről az információt a többi fának, hogy azok elkezdhessenek rossz vizet vagy más anyagot csinálni, és nehezebb legyen megenni őket.
Randall Munroe
 
 
0 komment , kategória:  - GONDOLATOK- IDÉZETEK  
Van, akinek semmi sem árthat
  2017-03-22 19:58:44, szerda
 
  Van ember, akit mindenki segít, félt, pártol, akinek minden a kezére jár. Van, akinek semmi sem árthat. Juthat a legnyomorúságosabb viszonyok közé, ő maga lehet a legnyomorultabb, mégis minden a javára válik. Valamiféle konok szerencse szegődik hozzá, varázskör veszi körül, maga a természet protezsálja; ezt nevezhették régebben gondviselésnek. Vannak szerencsefiak, akikről úgy pereg le a baj, mint a víz a rucáról, rosszul mondom: akiket tulajdonképpen nem is érhet baj, hanem csupa áldás - mivelhogy burokban születtek.
Székely János
 
 
0 komment , kategória:  - GONDOLATOK- IDÉZETEK  
Képzelje el, hogy eljut az óceán partjára
  2017-03-22 19:57:54, szerda
 
  Képzelje el, hogy eljut az óceán partjára, körülnéz, és mindenütt csak kék ég és kék víz van. Fogalma sincs, hogy merre induljon, mert ott a teljes horizont, de azt látja, hogy lehet egy kicsit északabbra vagy keletebbre menni. Valahol beugrik, és elkezd úszni. Valami hasonló van a tudományban is. Egy tudósnak, aki szinte bármilyen irányba mehet, mert mindenfelé ismeretlenség van, senki nem mondja meg, hogy melyik irányt válassza. És itt nagyon fontos a megérzés.
Nusser Zoltán
 
 
0 komment , kategória:  - GONDOLATOK- IDÉZETEK  
     1/174 oldal   Bejegyzések száma: 1730 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 1427 db bejegyzés
Összes: 29823 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2594
  • e Hét: 23259
  • e Hónap: 73053
  • e Év: 406765
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.