Belépés
skorpiolilike.blog.xfree.hu
"A szeretet és a bizalom elválaszthatatlanok! Egyik sem létezik a másik nélkül." P Marika
2016.01.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 79 
Lola Montez
  2014-02-22 08:50:50, szombat
 
 

Lola Montez (születési neve: Gilbert Eliza Rozanna) (Limerick, 1818. június 23. vagy Grange, Sligo megye 1821. február 17. - New York, 1861. január 17.) ír származású spanyol táncosnő, színésznő, kurtizán, I. Lajos bajor király szeretője.
Oliver Erzsébet és Gilbert Eduárd zászlós leánya. Azért nem biztos a lány születési dátuma, mivel állítólag Lola édesapja csak 1818 decemberében ismerkedett meg későbbi feleségével, Erzsébettel, házasságot pedig csak 1820. április 29-én kötöttek egymással. Az akkori pletykák szerint az esküvő idején Erzsébet már viselős volt Lolával.

Az ifjú pár a Roscommon megyei Boyle városában rendezkedett be és ott is éltek gyermekükkel egészen 1823 elejéig, amikor is Liverpoolba, onnan pedig Indiába utaztak az év március 14-én.

A kislányt útban India felé, 1823. február 16-án, a liverpool-i Szent Péter templomban keresztelték meg. Nem sokkal azután, hogy megérkeztek Indiába, Gilbert Eduárd meghalt kolerában, felesége pedig, aki akkor csupán 19 éves volt, egy év múlva újból férjhez ment, ezúttal is egy katonatiszthez, egy bizonyos Patrick Craigie főhadnagyhoz, aki azonnal atyai gondjaiba vette a kis Elizát, akiből hamar előbújt az elkényeztetett és vadóc gyermek, ami rendkívüli aggodalommal töltötte el mostohaapját.

Hogy némi fegyelmet tanuljon a lány, nevelőapja és édesanyja megegyeztek, hogy a lányt Angliába küldik tanulni és amíg ott jár iskolába, Craigie apjának házában kell majd laknia a skóciai Montrose városában, ám mialatt mostoha nagyapjával élt, ott is egyre jobban kezdett megmutatkozni a lány önfejű és szófogadatlan természete. Egy alkalommal például virágokat tűzött bele egy idős férfi parókájába egy szentmise alatt, egy másik csínytevése pedig állítólag az volt, hogy egyszer meztelenül szaladt végig az utcán.

Tíz évesen Elizának ismét költöznie kellett, ezúttal az angliai Sunderlandbe. Amikor mostohaapja nővére, Catherine Rae férjével együtt benntlakásos iskolát alapított Monkwearmouth városában, a kislány onnantól kezdve már abban az intézményben folytatta tanulmányait. A lány nyilvánvalóan nagy benyomást tett tanárára, Grant úrra, aki művészetet tanított neki az iskolában, és aki később csak úgy jellemezte Elizát, hogy ,, elegáns és kecses gyermek ". Grant azt is mondta tanítványáról, hogy ,,túlzott szépségű szemei és eredeti sötét bőre van, s valamiféle dölyfös könnyedség árad belőle". Ezenkívül azt is megjegyezte a tanító Elizával kapcsolatban, hogy emellett még ,, erőszakos és konok természetű is, valamint gyakori nála az is, hogy fájdalmat és aggodalmat okoz jólelkű nagynénjének." Eliza határozott és temperamentumos természete idővel a lány védjegyévé vált.

A kislány mindössze egy évet töltött Sunderland-ben, mikor nevelői Bath városába küldték őt, ahol modern műveltségre tehetett szert.

1837-ben, a 16 éves lány megszökött egy Thomas James nevű főhadnaggyal, akitől azonban öt év múlva, Calcuttában különvált, a fiatal nő ekkor vált hivatásos táncosnővé, Lola Montez néven, első londoni debütáló estjén (ami remekül sikerült) pedig mint ,,spanyol táncosnő" lett közismert 1843 júniusában. (Ezen az előadáson Lola, érdekes módon, úgy vált ismertté mint Mrs. James, ami később bizony sok bonyodalmat és botrányt hozott számára.) Ennek ellenére, híres emberként Lola mégsem érvényesülhetett Angliában, ezért úgy döntött, Közép-Európába utazik át szerencsét próbálni, ahol nem is annyira tánctehetsége, hanem inkább szépsége és heves természete tette őt híressé. Akkoriban megszokott volt, hogy jó néhány gazdag férfi kereste a nő társaságát, s virágcsokrokat is küldtek neki, akit már csak kurtizánként emlegettek. Lola futó kalandba keveredett egyszer még magával Liszt Ferenc zeneszerzővel is, aki ezek után összeismertette a csinos, fiatal lányt George Sand-del, s annak baráti körével.

Miután a táncosnő fellépett már Európa legkülönbözőbb városaiban, Párizsban telepedett le, ahol azonban inkább a korabeli cseh irodalom iránt kezdett el erősen érdeklődni, s az ottani művészi-írói felsőbb körök is befogadták maguk közé Lolát. Itt mutatták be a lányt a híres, idősebb Alexandre Dumas-nak, a francia regényírónak is, aki, Lola elmondása szerint, kitartóan flörtölt is vele. 1845-ben, aktuális szeretője, az újságíró Alexandre Dujarier halála után a táncosnő elhagyta Párizst. (Dujarier állítólag egy párbaj során vesztette életét, bár a pletykák szerint nem Lola miatt akart valakin elégtételt venni a férfi.)

1846-ban a nő végül megérkezett Münchenbe, ahol végre értékelni tudták előadói tehetségét, ráadásul ott nem más ágyasa lett, mint I. Lajos bajor királyé (1786. augusztus 25-1868. február 29.), aki a későbbi Ferenc József osztrák császár édesanyjának, Zsófia Friderikának volt az egyik féltestvére, s aki már 1810. október 12. óta élt házasságban Terézia Sarolta Lujza szász-hildburghauseni német hercegnővel, akitől kilenc gyermeke született. Korabeli szóbeszédek szerint, abban az időben, mikor Lola és az uralkodó megismerkedtek, a férfi egyszer, egy nyilvánosan helyen megkérdezte a nőtől, hogyha valódi keblei vannak, akkor neki mégis mennyi ruhát kellene letépnie Lola testéről, hogy ezt be is bizonyíthassa. (Ezt a sztorit csak évtizedekkel Montez kisasszony halála után kezdték el terjeszteni, s valóságtartalma igencsak kétséges.)

A vonzó táncosnő igen gyorsan nagy befolyást nyert a király felett, ami Lola arrogáns viselkedése és hirtelen haragú természete miatt az uralkodó közvetlen környezetét is nagyon bosszantotta, nem csak a városi lakosságot. A korabeli dokumentumok egy része, melyek megemlítik Lola közszerepléseinek hatásait, mégis azt állítják, egy idő után minden remény meg lett volna arra, hogy az asszonyból egy napon vérbeli bajor polgár lehessen, s talán a nemesség tagjai is elfogadják majd őt. Mindezek ellenére, vagy inkább következményeként az őt imádó Lajos, saját születésnapján, 1847. augusztus 25-én megtette szeretőjét Lansfeld grófnőjévé, miáltal a nőnek tisztes életjáradék dukált. A grófnő több, mint egy évig jelentős politikai hatalmat gyakorolt a Bajor Királyság ügyeit illetően, továbbá erősen szimpatizálni kezdett az akkor divatos, aktuális, új eszmékkel, filozófiai irányzatokkal is, mint amilyen a liberalizmus volt, ám harcba szállt a konzervatív gondolkodásmódú emberekkel és a jezsuitákkal.

1848-ban nem csupán Bécset, Budapestet, Párizst és Palermot érintette a forradalom és szabadságharc szele, hanem a Bajor Királyság is részt vett a történelmi események alakulásában, Lola pedig március 20-án kénytelen volt Svájcba szökni emiatt, karrierje és a királyi udvarban betöltött megtisztelő szerepköre véget ért, az akkor 61 esztendős Lajos pedig egyre hanyatló népszerűsége miatt inkább lemondott a trónról fia, a későbbi II. Miksa javára. Akkoriban úgy tűnt, hogy Lajos uralmának megdöntéséhez és a nép körében kialakult megbecsülése szétzúzásához nagyban hozzájárult a Montez asszonnyal folytatott intim viszonya is.

Lola a Svájcban töltött idő után, ahol hiába várta azt, hogy Lajos is csatlakozzon hozzá, tett egy kisebb kitérőt Franciaország felé, ám végül Londonban telepedett le 1848 végén, ahol megismerkedett egy George Trafford Heald nevű fiatal lovassági tiszttel, akihez viharos gyorsasággal hozzá is ment feleségül, s aki akkoriban még csak nemrég jutott hozzá egy kisebb örökséghez. Csakhogy az asszony még nem vált el hivatalosan Thomas Jamestől, márpedig akkoriban csak úgy házasodhatott meg újra az ember, ha előző férje vagy felesége akkorra már nem élt, különben a törvényszegő férj vagy feleség és annak új házastársa menekülni kényszerült volna országából, méghozzá bigámia vádjával.

A Heald család egy ideig Franciaországban és Spanyolországban élt, Lola és férje viharos házassága pedig már két éven belül romokban hevert, s az asszony 1851-ben úgy döntött, új életet kezd az Amerikai Egyesült Államokban, ahol meglepően hamar sikeres karriert futott be, helyreállítva ezzel hírnevét az Újhazában. 1851-től 1853-ig mint táncosnő és színésznő lépett fel Észak-Amerika keleti partvidékén, Bajországi Lola művésznéven. 1853 májusában az asszony megérkezett San Francisco-ba, ahol még az év júliusában Patrick Hull felesége lett, aki egy helyi újságíró volt. Augusztusban a pár a Kalifornia állambeli Grass Valley-be költözött, ám a sebtében megkötött frigy sajnos rövid életűnek bizonyult, Lola viszont a városban maradt ezek után is, egy kis családi házban, még közel két évig.

Lola előadóművészi karrierje és életstílusa példaként szolgált többek között egy nála 26 évvel fiatalabb színésznő, művésznevén Lotta Crabtree számára is, kinek szakmai sikerei egészen 12 éves koráig nyúlnak vissza, amikor még a ,,Miss Lotta, San Francisco kedvence" fellépőnevet használta. (Lotta szülei pont Grass Valley-ben üzemeltettek egy kisebb panziót, melynek szomszédságában élt Lola is, akinek hamar megakadt a szeme a kislány tehetségén és lelkesedésén, hogy mihamarabb színpadra állhasson valahol. Bátorítani kezdte Lottát, eredeti nevén Lotta Mignon Crabtree-t, hogy ne adja fel az álmát egy ígéretes karrierről.)

1855 júniusában Lola megérkezett Ausztráliába, ahol az aranyfejtőkben dolgozó bányászokat szórakoztatta műsorával az 1850-es évek ún. aranyláz korszakában, 1855. augusztus 16-án pedig Sydney-be ment szerencsét próbálni. A történész Michael Cannon azt állítja, 1855 szeptemberében Lola hatalmas port kavart fel Melbourne-ben, a Theatre Royal közönsége előtt, ún. póktáncával, mely még a kor elvárásai szerint is igen erotikus stílusúra sikeredett, amikor tánc közben olyan mozdulatokat tett, hogy állítólag mindenki láthatta, a nő nem viselt alsóneműt szoknyája alatt. (Ez a zaftos pletyka azóta sem nyert teljes bizonyítást.) Másnap már olyan kemény kritikával illették, melyben úgy jellemezték előadásmódját, hogy ,,a közerkölcsöt teljes mértékben romboló és felforgató." Lola provokatív műsora hatására azok a tiszteletreméltó és előkelő családok, akik előtte rendszeresen odajártak szórakozni, az idegen asszonyt elutasítva, kezdtek elmaradozni, mely komoly bevétel-kiesést eredményezett a színház számára. 1856 áprilisában, Castlemaine-ben a táncosnő ,,ismételten elragadó" volt a póktánc közben, melyet 400 aranyásó férfi előtt adott elő (beleértve a települési önkormányzat tagjait is, akik direkt a hölgy műsora miatt rekesztették be hamarabb hivatalos ülésüket, ám az előadás hivalkodó stílusa miatt a megrökönyödött közönség haragja rájuk is kiterjedt). Ballarat városában további közismertséget szerzett azáltal, hogy a helyi újságban, a Ballarat Times-ban egy igen éles hangú bírálat érte őt előadói stílusát illetően a szerkesztő, bizonyos Henry Seekamp részéről, akit bosszúból állítólag egy ostorral támadott meg a művésznő. Az ebből keletkezett pletyka ihlette meg Albert Denning-et, aki ,,Lola Montes Polka" néven zenét komponált a hírhedtté vált incidens megörökítésére, csakhogy a mű premierjére már 1855-ben sor került, a szerkesztővel történt vita pedig csak 1856 februárjában zajlott le. Lola 1856 május 22-én San Franciscóba érkezett.

Körutazást tett az országban (USA), néhányszor még fel is lépett, valamint előadásokat tartott a bátorság erejéről, mely őt is vezette karrierje során. Élete vége felé New Yorkban telepedett le, s ott is halt meg. Utolsó napjait a kiszolgáltatott nők megmentésének szentelte. 1860. június 30-án váratlanul stroke-ot kapott, melynek következtében egy időre részben lebénult. December közepére már eléggé helyrejött ahhoz, hogy lassan araszolgatva ismét tudjon járni, ráadásul a zord, téli időjárás ellenére odakint kószált a hidegben, melynek következtében tüdőgyulladást kapott, ami jobban elhúzódott, mint kellett volna, s az asszony majdnem egy hónapig szenvedett tőle. Ezután már haldokolni kezdett, és pont egy hónappal a 42. születésnapja előtt elhunyt.

A Green-Wood temetőben helyezték őt végső nyugalomra, New York Brooklyn negyedében. Sírkövén ez áll: ,,Gilbert Eliza kisasszony, elhunyt 1861. január 17-én". Az is olvasható rajta, hogy 42 esztendős volt, amikor meghalt. 
 
1 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Február – BÖJTELŐ HAVA – JÉGBONTÓ HAVA
  2014-02-20 12:58:47, csütörtök
 
  FEBRUÁR - BÖJTELŐ HAVA - JÉGBONTÓ HAVA


Február 2. - Gyertyaszentelő Boldogasszony
Ha énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni.
A néphit szerint a medve ezen a napon felébred téli álmából, barlangjából kijön és ha napos időt talál, visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Vagyis ha február 2-án enyhe az idő, később visszatér a hideg és sokáig marad.

Február 3. - Balázs
Ha ezen a napon esik, akkor jég veri el nyáron a termést.

Február 5. - Ágota
Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja.

Február 6. - Dorottya
Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog. Ha Dorottya szorítja, Zsuzsanna tágítja.

Február 11. - Elek
A székely hegyi-pásztorok e napon tartották a kígyók ünnepét, mert hitük szerint azok ekkor bújnak elő odúikból.

Február 14. - Bálint
Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz.

Február 16. - Julianna
Előfordul, hogy Julianna rázza a dunnáját, azaz havazik.

Február 19. - Zsuzsanna
Ha megszólal a pacsirta, akkor közel a tavasz. Ha nem szólal meg, befagyott a szája és a hideg idő még tovább tart. Ha alacsonyan repül a pacsirta, akkor még hideg idő várható, ha magasan száll, közel a tavasz.

Február 22. - Üszögös Szent Péter
Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő.

Február 24. - Mátyás
Ha Mátyás jeget talál, akkor feltöri, ha nem talál, akkor csinál. Mátyás viszi el a havat, s szűrujjából kiereszti a pacsirtákat.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A virágok nyelve...
  2014-02-20 10:43:43, csütörtök
 
 


A VIRÁGOK NYELVEAmarílisz - Büszkeség, költészet

Ambrózia - Viszonzott szerelem

Azálea - Vigyázz magadra, mértéktartás, törékeny szenvedély,

Kínában a nőiesség szimbóluma

Bazsarózsa - Szégyen; Derűs élet, boldog házasság

Begónia - Légy óvatos!

Borostyán - Házastársi szerelem, hűség, barátság, ragaszkodás

Bükköny - Viszlát, elindulás, áldott öröm, köszönöm a szép időszakot
Ciklámen - Lemondás, búcsúzás

Csuporka - Szerelem első látásra

Eperfa - Te vagy az egyetlen, akit szeretek!

Fagyöngy - Csókolj meg; Ragaszkodás; Felülkerekedni a nehézségeken;

A druidák mágikus növénye

Gardénia - Titkos szerelem; Aranyos vagy

Gyöngyvirág -Édesség, Szűz Mária könnyei; Visszatérés a boldogságba;

Teljessé tetted életemet

Harangvirág - Alázatosság, szelídség

Hibiszkusz - Kifinomult szépség

Hortenzia - Köszönöm, hogy megértesz; Ridegség, szívtelenség

Ibolya - Szerénység

Ibolya (kék) - Óvatosság, hűség

Írisz - A barátságod sokat jelent számomra; hűség; remény;

bölcsesség; bátorság; elismerés

Jácint (általában) - Játékok, sportok, sietség

Jácint (fehér) - Bájosság; Imádkozom érted

Jácint (kék) - Állhatatosság, tartósság

Jácint (lila) - Bocsánat, bocsáss meg, bánat

Jácint (sárga) - Féltékenység

Jácint (vörös vagy rózsaszín) - Játék

Kaktusz - Kitartás, állhatatosság

Kála - Szépség

Kamélia - Csodálat, tökéletesség, szerencse férfiak számára

Kamélia (fehér) - Csodálatos vagy

Kamélia (rózsaszín) - Vágyódom utánad

Kamélia (vörös) - Láng vagy a szívemben

Kankalin - Nem tudok nélküled élni

Kardvirág - Adj egy kis pihenőidő; Őszinte vagyok

Körömvirág, gólyahír - Kegyetlenség, szomorúság, féltékenység

Krizantém (általában) - Pihenés, nyugalom; Csodálatos barát vagy

Krizantém (fehér) - Igazság

Krizantém (sárga) - Mellőzött szerelem

Krizantém (vörös) - Szeretlek

Krókusz - Vidámság

Liliom (fehér) Szüzesség, tisztaság, méltóság; Isteni veled lenni

Liliom (narancs) - Gyűlölet

Liliom (sárga) - A levegőben járok, Hamis és gyengéd

Magnólia - Nemesség

Mirtusz - Szerelem, a házasság héber jelképe

Muskátli - Butaság, ostobaság

Nárcisz - Önimádat, formalitás; Maradj olyan, amilyen vagy

Nárcisz (sárga) - Üdvözlet; viszonzatlan szerelem; Te vagy az egyetlen;

Mindig süt a nap, ha velem vagy

Nefelejcs - Igaz szerelem; emlékek

Orchidea - Szerelem, szépség, finomság

Őszirózsa - A szerelem szimbóluma, finomság

Petúnia - Zárkózottság; méreg; Megnyugtat a jelenléted

Pipacs (fehér) - Megszilárdulás

Pipacs (sárga) - Vagyon, siker

Pipacs (vörös) - Elégedettség

Rózsa (esküvőkor) - Boldog szerelem

Rózsa (fehér és vörös együtt) - Egység

Rózsa (fehér) - Ártatlanság, tisztaság; Megérdemellek; Titok, csend

Rózsa (fehér, szárított) - Kívánt halál, erény elvesztése

Rózsa (karácsonykor) - Nyugtass meg, aggodalom

Rózsa (rózsaszín) - Tökéletes boldogság; Kérlek, higgy nekem

Rózsa (sárga) - A szerelem csökkenése, féltékenység, Próbálj meg vigyázni

Rózsa (sötét karmazsin) - Gyász

Rózsa (vörös) - Szerelem, szeretlek

Rózsa tüske nélkül - Szerelem első látásra

Rózsabimbó - Szépség és fiatalság, szerelemben ártatlan szív

Rózsabimbó (fehér) - Lányság

Rózsabimbó (vörös)- Tisztaság és kedvesség

Sarkantyúvirág - Leigázás, győzelem csatában

Szarkaláb (rózsaszín) - Megbízhatatlanság

Százszorszép - Egyszerű boldogság, tisztaság, ártatlanság

Szegfű (általában) - Vonzerő, asszonyi szerelem

Szegfű (bíbor) - Szeszély

Szegfű (csíkos) - Sajnálom, hogy nem lehetek veled, bárcsak veled lehetnék

Szegfű (fehér) - Kedves, ártatlan, tiszta szerelem, jó szerencse asszonynak

Szegfű (minta nélkül) - Igen

Szegfű (rózsaszín) - Soha nem foglal elfelejteni

Szegfű (sárga) - Csalódtam benned; visszautasítás

Szegfű (vörös) - Érted fáj a szívem, csodálat

Szépecske - Mindig vidám

Tatárvirág - Érdektelenség

Tátika - Csalás; Bájos hölgy

Tulipán (általában) - Tökéletes szerető, hírnév, Hollandia jelképe

Tulipán (sárga) - Mosolyod olyan, mint a napfény

Tulipán (tarka) - Csodálatos szemek

Tulipán (vörös) - Higgy nekem; Szerelmi vallomás

Viola - Ragaszkodási kötelékek, gyorsaság; Mindig szép leszel számomra
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Magányosan telepített ötszázötven hektár erdőt
  2014-02-10 14:24:47, hétfő
 
  Magányosan telepített ötszázötven hektár erdőt

Az indiai Jadav Payeng igazi környezetvédő, aki nem csupán tiltakozik és beszél a
problémákról, hanem aktívan tesz is érte - immár harmincnégy éve.


Mára már egy 550 hektárnyi területet sikerült beültetnie fákkal, ahol rengeteg más növény- és állatfaj is megtalálható: elefántok, tigrisek, őzek élnek az erdőségben. Az indiai kormány is elismerte a férfi munkáját, az erdőt róla nevezték el. Napjaink környezeti problémái közé tartozik az erdők ritkulása és az elsivatagosodás. Indiában ez már sokkal nagyobb léptékben van jelen: nagy pusztaságok és erős talajerózió uralkodik, a termőföldek lassanként elvesztik tápanyagtartalmukat és az állatvilág egyre csak pusztul. Jadav Payeng azonban felvette a harcot a folyamatokkal!

Az indiai férfi megunta mindezt, és mintegy 550 hektáron saját kezűleg telepített erdőt. Hihetetlennek tűnik? Az biztos, mégis igaz. Bizonyítékul pedig szolgáljanak a részletek. Jadav ,,Molai" Payeng mintegy 34 évvel ezelőtt, még tizenéves korában kezdett neki a projektnek. Történt egy napon 1979-ben, hogy egy Jorhat-i homokzátonyra sodort a víz jó néhány kígyót. A fiatal Payeng azonban azt vette észre, hogy az állatok erdők híján elpusztultak a napon.

,,A kígyók elpusztultak a hőségben, mivel nem voltak fák, melyeknél meghúzódhattak volna. Leültem és megsirattam élettelen testüket. Mészárlás volt. Riasztottam az erdészetet, és megkérdeztem tőlük, hogy tudnak-e oda fákat ültetni, azonban ők azt mondták, hogy ott semmi sem nőne. Helyette megkértek, hogy inkább próbáljak meg bambuszt termeszteni. Kínkeserves volt, de megtettem, és senki sem segített benne. Senkit nem érdekelt" - nyilatkozta a ma már 47 éves férfi a The Times of Indianak.Payeng tehát belekezdett magányos akciójába, és kiköltözött a homokzátonyra, hogy ott aztán megkezdje az erdő ültetését. Egyenként, kézzel ültette el a magokat, melyeket reggel és este locsolt és igény szerint kapált is. Néhány év kitartó munka eredményeképpen pedig egy sűrű bambuszültetvény, egy igazi természeti rezervátum nőtt ki a homokból.

,,Eztán úgy döntöttem, hogy rendes fákat ültetek" - emlékezik vissza Payeng. ,,Összegyűjtöttem és elültettem őket. Ezen kívül vöröshangyákat is áthoztam a falumból, melyek rengetegszer megcsíptek. Úgy vettem észre, hogy a vöröshangyák megváltoztatják a talaj összetételét". Az évek alatt a betermesztett homokzátonyon rengetegféle növényt és állatot láttak, mint például olyan veszélyeztetett állatfajtákat, mint az indiai orrszarvú és a bengáli tigris.

12 év után keselyűket láttunk, és költöző madarak is kezdtek idegyűlni. Szarvasok és marhák ragadozókat csaltak ide - állítja Payeng, és hozzátette, hogy a helyiek sajnos egy a környéken ólálkodó orrszarvút is legyilkoltak. ,,A természet létrehozott egy táplálékláncot; miért nem tudunk ehhez ragaszkodni? Ki védené meg ezeket az állatokat, hogyha mi, felsőbb rendű lények elkezdjük őket levadászni?" - mondta a felzaklatott férfi. Az Assam városi erdőfelügyelet bámulatos módon csak 2008-ban értesült a Payeng által telepített erdőről, amikor közel 100 vadon élő elefánt dúlta fel a környékbeli falvakat. Ekkor találkozott Gunin Saikia erdővédő asszisztens legelőször Payenggel.

,,Meglepetésként ért, mikor egy ekkora erdőt találtunk a homokzátonyon. A helyiek, akiknek otthonait az ormányosok lerombolták, ki akarták vágni az erdő fáit, de Payeng saját testével védte meg azokat. Úgy tekint a fákra és az állatokra, mint saját gyermekeire. Ezt látván úgy döntöttünk, hogy mi is beavatkozunk" - meséli Saikia. ,,Payeng bámulatba ejtett minket. Már 30 éve ezen dolgozott. Hogyha bármely más országban tette volna meg ugyanezt, hőssé nyilvánítják"

Videó:

Link 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Paul Walker lánya örökli a néhai színész egész vagyonát
  2014-02-06 07:07:35, csütörtök
 
  Paul Walker lánya örökli a néhai színész egész vagyonát

A Halálos iramban-filmek sztárja édesapját, idősebb Paul Walkert jelölte ki végrehajtónak, és a férfi nyújtotta be a végrendeletet a hagyatéki bírósághoz.


Paul Walker lánya örökli a néhai színész egész vagyonát
A Halálos iramban-filmek sztárja édesapját, idősebb Paul Walkert jelölte ki végrehajtónak, és a férfi nyújtotta be a végrendeletet a hagyatéki bírósághoz.


Paul Walker lánya, a 15 esztendős Meadow örökli tragikus balesetben elhunyt édesapja 25 millió dolláros (5,7 milliárd forint) vagyonát.

A 40 évesen elhunyt színész, aki egyik barátjával szenvedett halálos autóbalesetet november 30-án a kaliforniai Santa Claritában, 15 éves lányát, Meadow Rain Walkert nevezte meg egész vagyona egyedüli örököseként a végrendeletében - adta hírül a Daily Mail című brit lap internetes kiadása.

A TMZ nevű amerikai hírportál szerint a Halálos iramban-filmek sztárja édesapját, idősebb Paul Walkert jelölte ki végrehajtónak, és a férfi nyújtotta be a végrendeletet a hagyatéki bírósághoz.

A fia által leírt instrukcióknak megfelelően az apa továbbá azt kérte a bíróságtól, hogy a néhai színész édesanyját, Cheryl Walkert jelöljék ki Meadow törvényes gyámjának és a kamaszlány által örökölt 25 millió dolláros vagyon kezelőjének.

A kislány jelenleg az édesanyjával, Rebecca Soterosszal, Walker exbarátnőjével él. Meadow nem sokkal a tragikus baleset előtt költözött édesapjához Santa Barbarára, egészen addig a Hawaii-szigeteken élt anyjával. Walker korábban arról nyilatkozott, hogy talán felhagy a színészkedéssel, hogy több időt tölthessen együtt a lányával és elmondta, rendkívül boldog amiatt, hogy Meadow hozzá költözött.

A hagyatéki ügyben februárban tartanak bírósági meghallgatást.


A 40 évesen elhunyt színész, aki egyik barátjával szenvedett halálos autóbalesetet november 30-án a kaliforniai Santa Claritában, 15 éves lányát, Meadow Rain Walkert nevezte meg egész vagyona egyedüli örököseként a végrendeletében - adta hírül a Daily Mail című brit lap internetes kiadása.

A TMZ nevű amerikai hírportál szerint a Halálos iramban-filmek sztárja édesapját, idősebb Paul Walkert jelölte ki végrehajtónak, és a férfi nyújtotta be a végrendeletet a hagyatéki bírósághoz.

A fia által leírt instrukcióknak megfelelően az apa továbbá azt kérte a bíróságtól, hogy a néhai színész édesanyját, Cheryl Walkert jelöljék ki Meadow törvényes gyámjának és a kamaszlány által örökölt 25 millió dolláros vagyon kezelőjének.

A kislány jelenleg az édesanyjával, Rebecca Soterosszal, Walker exbarátnőjével él. Meadow nem sokkal a tragikus baleset előtt költözött édesapjához Santa Barbarára, egészen addig a Hawaii-szigeteken élt anyjával. Walker korábban arról nyilatkozott, hogy talán felhagy a színészkedéssel, hogy több időt tölthessen együtt a lányával és elmondta, rendkívül boldog amiatt, hogy Meadow hozzá költözött.

A hagyatéki ügyben februárban tartanak bírósági meghallgatást.

(http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2551937/Paul-Walker- leaves-entire-25-million-fortune-daughter-Meadow-15-instructions-m ake-mother-legal-guardian.html)

mti - 2014.02.05. 13:37
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Itt a bizonyíték: a kutyáknál nincs jobb bébiszitter
  2014-02-04 11:05:59, kedd
 
  Itt a bizonyíték: a kutyáknál nincs jobb bébiszitter

Ugyan ki más védhetné meg a kicsiket jobban a lépcsőktől és az üvöltő porszívótól, mint a kutya.

Legyen az ember akármilyen aprócska is, a kutya mindig, minden körülmények között a barátja
lesz és vigyáz majd rá. Röviden így foglalhatnánk össze a most következő tüneménye videó
tartalmát, amiben kicsi, nagy és közepes kutyák bizonyítják be, hogy náluk jobb bébiszitter az
egész világon nincs.

És, tényleg. Vegyük csak például a kisfilm első szereplőjét. Ez a boxer, név szerint Max,
minden tőle telhetőt megtesz, hogy megakadályozza, hogy a lábait próbálgató kisbaba
lemenjen a lépcsőn. Vagy azt a fehér pudlit, aki a porszívó első zajára halált megváltó
bátorsággal veti magát a csecsemőre, hogy testével óvja zaj - szerinte szörnyű veszélyes - forrásától.

Íme, a szupercuki videó:

Link

Funny Dogs Protecting Babies Compilation 2014
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Napi cuki
  2014-02-04 10:56:40, kedd
 
  Goemijjo gyanús falatok

Kétemeletnyi rizs, mazsola, banán, édesburgonya és keksz, banán-édesburgonya pürével nyakon öntve, gránátalmával, citrommal és szőlővel dekorálva. Fincsi?

Ha történetesen neked tetszik ez a gasztronómiai különlegesség, akkor te jól érezted volna magad Gladys születésnapi buliján. A Cincinatti Zoo gorillája ugyanis most lett egy éves, és a fent körülírt tortát kapta gondozóitól a jeles nap megünneplésére. Az édesség láthatóan ízlett mind neki, mind pedig a vele ünneplő két nősténygorillának, akik egyébként sajátjukként nevelik az anyja által magára hagyott kicsit.

Az ünnepi alkalomról készült felvételt HD minőségben is megnézhetitek, amit teljes szívvel ajánlunk, különös tekintettel az eleinte némiképp gyanakvó pürékóstolásra a 0:47 másodperc környékén, illetve arra, ahogy Gladys még az ujjait is megnyalja a lakoma után.

Link

Gladys Baby Gorilla Gets Birthday Cake - Cincinnati Zoo


forras: hir24.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Különleges fejdíszek...
  2013-03-17 06:34:24, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Gyönyörű kép...
  2013-03-17 06:33:33, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Hogyis van ez?
  2013-03-07 05:53:01, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 79 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2185 db bejegyzés
Összes: 54935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 712
  • e Hét: 8997
  • e Hónap: 18957
  • e Év: 1113660
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.