Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Azálea virág
  2017-02-17 16:16:28, péntek
 
  ...



Azálea virág ápolása és teleltetése! Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Disz szilvafa
  2015-04-17 21:20:10, péntek
 
  Sajót fotózás
Nagyobb kép Link
....


Nagyobb kép Link
......





 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Télikék - téltemető virág
  2015-02-28 09:07:27, szombat
 
  ...... .....


Virágzik a ritkaságnak számító téltemető a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádon lévő kastélypark természetvédelmi területén, ami a népi időjósok szerint azt jelenti, hogy megérkezett a tavasz az ország legkeletibb vidékére is.
- Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője az MTI-nek szombaton elmondta: a hunyorfélék családjába tartozó sárga, apró, egyvirágú növény a kastély védett kertjében bontotta ki szirmait. A 19. században a Kende és Kölcsey család által kialakított kastélypark angol mintára, a Szamos folyót kísérő puha- és keményfa állományú ligeterdő helyén, az eredeti fafajtákat megőrizve épült.
- A télikének is nevezett virág mutatós, sárga virágszőnyeget hozott létre a régi fák között. A gumós, hazánkban védett, 8-18 centiméterre nőtt növény három-négy centi átmérőjű, csúcsálló virágot hozott. A téltemető virágtakaró külső levelei hosszúkásak, a belsők keskenyebbek, tőlevelei szeldeltek, rendszerint héttagú osztatúak.
- A növény tüsző termést hoz, ami még tavasszal beérik. Magvait a hangyák terjesztik, cipelik magukkal a fák között és sokat széthagynak a területen. Az egyébként mérgező növény valamennyi része tavasz végére a föld alá húzódik vissza, s ott várja a következő tél végét, hogy ismét szirmot bonthasson, jelezve az újabb kikelet érkezését.
(Forrás: MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Novemberi hó az erdőben
  2013-11-30 12:51:55, szombat
 
  ...... .....



........

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Bakszakál virág
  2013-06-12 23:02:09, szerda
 
  ....


30-70 cm magas, kétéves vagy évelő, hengeres erős karógyökerű felálló szárú növény. Szára kékeszöld, egyszerű vagy kevés ágú, minden ága egyvirágú. A levelek pókhálósak, gyapjasak, szálas-lándzsásak, hegyesek, szárölelő vállba keskenyedők. 0.5-2 cm szélesek, néha erősen hullámos élűek, visszahajlók, kopaszak, legfeljebb csak a hónaljakban pókháló-gyapjasak. Kopácsa a fészek alatt is egyenletesen hengeres. A fészek 3-7 cm széles, a fészekpikkelyek zöldesfehér szegélyűek, kb egyharmaddal rövidebbek mint az aranysárga virágok. A fészkek kora délután összecsukódnak. A 16-22 mm hosszú termés egy kb ugyanakkora csőrbe keskenyedik.
...... ........... ............


Bakszakál vagy nevezik még kecskedísznek, bakfűnek, tejes fűnek, kígyómarást gyógyító fűnek és kakukksalátának, a fészkesek egyik faja. Virágzata sárga és kaszattermése van. Hazánkban réteken, mezőkön és füves helyeken gyakori. Üde és nedves tápanyagban gazdag, laza és kötött talajokon egyaránt elterjedt.

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Illatos lonc
  2013-06-12 22:54:42, szerda
 
  ...... .....


A loncok, Kelet-Ázsiából származó, 4-6 méter magasra kúszó, vagy a földön laza gyepet alkotó örökzöld, illetve télizöld kúszónövények. Május-augusztus között nyíló, erős illatú virágai fehérek, lilásak, pirosak, sárgák és ezek árnyalataiban pompáznak, elnyílásban többségük néhány árnyalatnyit változtatja a színét. Virágzás után megjelenő piros, vagy fekete termései vonzzák a madarakat, de az ember számára nem ehetőek. Félárnyékos, vagy kissé napos helyen érzi jól magát, nyáron rendszeres öntözés mellett. Felhasználható kerítések, pergolák, virágrácsok befuttatására, vagy talajtakarónak.
A loncok csavarodó hajtásukkal kapaszkodnak, így ha egy fal tövébe ültetjük őket, akkor gondoskodnunk kell olyan támrendszerről, amibe bele tudnak tekeredni az induláskor és később is erős támasztékot adnak a feltörekvő hajtásoknak. Erőteljes növekedésű, ezért olykor metszeni kell, ha kordában akarjuk tartani. Tavasszal vagy ősszel, magvetéssel, vagy zöld hajtásdugványozással is szaporítható, nagyon gyorsan növekszik. A legtöbb lonc a meszes talajokra érzékeny, ezeken levelei sárgulnak, és csak vegetál a növény. A lonc-félék télállóak, de erős fagyoknál érdemes a tövét betakarni. Ősszel alaposabban is visszavághatjuk a növényt, ha elöregedtek a hajtásai, így tavasszal erőteljesen megújul. Nyáron, ha szükséges kéthetente adhatunk neki, virágzást elősegítő tápoldatot.
A kúszó loncok közül a japán lonc (Lonicera japonica), búbos lonc (Lonicera periclymenum), a húspiros lonc (Lonicera x heckrottii), a jerikói lonc (Lonicera caprifolium) és a magyar lonc (Lonicera x tellmanniana) bírják legjobban a klímát és a talajviszonyokat idehaza.

Háttérképnek Link
Lenyűgöző virágtengerrel és erőteljes, de finom illatukkal varázsolják el a kertszerető embereket.
Függőleges kerteknek" is nevezhetjük azokat a részeit a kertünknek, amelyeket kúszónövényekkel ,,futtatunk" be. Ilyenek lehetnek a kerítések, a házfalak, kiszáradt öreg fákra, pergolák, kerti rácsok, vagy lugasok. A virágzó kúszónövények nem csak díszítik, hanem át is alakítják egy kert megszokott látványát. A ridegebb épületek éles vonalait lekerekítik, a melléképületeket pedig, eltakarják és virágpompába öltöztetik.
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Papsajt mályva virág
  2013-06-12 22:45:21, szerda
 
  ...... ........


Gyomos társulásokban világszerte elterjedt. A félárnyékos és napsütéses élőhelyeket kedveli; nem túl igényes a talaj minőségével szemben, de a magas sótartalmú vagy nehézfémeket tartalmazó talajt nem viseli el. Zöldségként és gyógynövényként is felhasználják, de a talaj nitráttartalma feldúsulhat a levelekben.
....


Lágy szárú, nyárizöld, egy- vagy kétéves, esetleg évelő növény. Szára felálló vagy kúszó, 10-50 cm-esre nő meg. Levelei néhol tenyeresen összetettek, 5-7 levélkéből állnak, szeldeltek, fonákjuk sűrűn szőrözött. Júniustól szeptemberig virágzik. A levélhónaljban álló, hímnős virágok 2-6-osával állnak, 3 szabad külső csészével. A 8-12 mm-es sziromlevelek kétszer akkorák, mint a csészelevelek, színük halvány rózsaszín vagy csaknem fehér, sötét csíkozással. A virágokat méhek, legyek porozzák be, a növény öntermékeny. A virágporszemek gömb formájúak, porátok, vastag nexinével, rajtuk 1 µm-nél nagyobb tüskék találhatók.[4] A 12-15 üregű termés júliustól októberig érik be, üregenként egy, 5-8 mm átmérőjű magot tartalmaz, melyeket a szél terjeszt. A növény kromoszómaszáma n=21.
A fototropizmus egy formáját, a diafototropizmust mutatja, azaz levelei igyekeznek a napsugarakra merőlegesen elfordulni
Gíógyhatása:
A levelek, a fiatal hajtások és a magvak is fogyaszthatók. A leveleket akár nagyobb mennyiségben is felhasználhatjuk salátákba, vagy meg is főzhetők. Az éretlen magvak nyersen és főzve is ehetők. A termésnek sajtíze van. Szárított leveleiből tea főzhető. A levelek C-vitamint is tartalmaznak.
Cserzőanyagai összehúzó képességet kölcsönöznek neki. Egyébként az erdei mályva felhasználásával megegyezik.
Egy laboratóriumi vizsgálatban gyomorfekély ellen hatásosnak bizonyult
 
 
1 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Barka
  2013-03-23 11:16:44, szombat
 
  Bálint Gazda írásából:
A barka a fűz, a nyír, a nyárfa, a diófa, a mogyoróbokor többnyire csüngő helyzetű, füzérszerű virágzata; amelyben a nővirágokat a szél termékenyíti meg. A hímvirágok igen sok pollent termelnek, ezért sokaknak allergiát is okoznak.
A legszebb barkát a fűzfák fejlesztik. Ezek vázában néhány szál tavaszi virág és egy-egy zöld hajtás kíséretében napokig díszítik és vidámítják az otthonokat.
.........



Barka (lat. amentum, julus): 1. hajlékony tengelyű füzérvirágzat, mely virágzás vagy gyümölcsérés után lehull a fáról. A fűz-, éger- és nyírfa ~ja megnyúlt, folytonos, a tölgyé szaggatott, a bükké gömbölyded. A mogyoró-, éger- és nyírfa ~ja már ősszel kész, áttelel és tavasszal nyílik. - 2. A fűzfa ~s vesszejének m. névváltozatai: birke, cica; Kapnikbányán: cicaberke; a gör. kat-oknál: cicuska; Bátyán: cicaméce; Göcsejben: macuka, cicabarka, cicamaca; Székelyföldön: pimpó; Aranyosszéken, Torockón: fűzfacicula, polinga; Borsavölgyében: picus.
 
 
1 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Bromélia - disz szobanövény
  2013-02-13 12:04:15, szerda
 
  ...... ........... ........... .......


A XVI. században kerültek a trópusi Amerikából Európába a Bromélia-féleségek és köztük az ízletes gyümölcsöt termő ananász is.
Eleinte csak királyi kertészetekben foglalkoztak vele, később a főurak is termeltették. Drága termelése következtében nem vált általánosan ismertté a gyümölcsöt termő faj.
Gyorsan terjedtek el, és még ma is megállják helyüket a talajtakaró broméliák mint dísznövények.
A közel 500 fajt magában foglaló népes család sok faja epifita, korhadéklakó.
A broméliák tölcséres levélrózsája minden esetben az esővíz összegyűjtését szolgálja. Az ősredőben akár a talajon akár a fák tetején él, a levélrózsában gyűjti össze a növény az esővizet, így jut kellő nedvességhez és tápanyaghoz.
Érdekes egzotikus alakjuk, mutatós virágzatuk miatt megérdemlik, hogy foglalkozzunk velük.
...... .....



A modern lakásokba különösen jól illeszkednek be. Mutatósak, ha száraz ágakat telepítünk velük be. Az ágat ládába ültetjük, az elágazásokhoz mohával borítva kevés földet erősítünk, amire a broméliákat ültetjük, a láda földjét pedig szintén növényekkel telepítjük be. Itt a növényanyag megválasztásánál az a döntő, hogy milyenek a fényviszonyok.
A levelek bőr-, még inkább bádogszerűek, rózsaszerűen helyezkednek el, kisebb-nagyobb tölcsért zárva be, amelyben a növény vizet tárol.
Hazájában ugyanis a száraz és esős időszak változik, a növény egész élete erre rendezkedett be.
A nedves időszakban a tölcsérek megtelnek vízzel, és a növény ezzel tartja fenn magát a szárazság idején. Ezt tartsuk szem előtt nevelésüknél.
A széles tölcsért nevelő fajoknál juttassunk ide is vizet, de csak melegben, hűvös helyen a levelek közt összegyűlt víz a lombozat rothadását okozza.
Napos, meleg helyen fejlődnek legszebben, de nem kényesek, megélnek a félárnyékban, sőt árnyékban és alacsonyabb hőmérsékleten is.
- A virágzás 2-6 éves korban fordul elő. A termés érlelése után a növény elszárad, de előbb egy vagy több sarjat hoz. A megsárgult anyanövényt éles késsel tőből távolítjuk el; amennyiben több sarj van a cserépben, válasszuk szét őket és ültessük külön, kis cserepekbe. A broméliáknak ajánlott földkeverék vízáteresztő és tápanyagokban gazdag: lombföld, tőzeg, érett marhatrágyaföld vagy komposztföld.


Igazi ritkaságot kínálunk: egy, a Venezuelában lévő szigethegyeken élő bennszülött és rovarfogásra specializálódott broméliafajt. A mérete lenyűgöző, könnyen tartható akár szobanövényként. Országos szinten egyedülálló, de világviszonylatban is kuriózum, nem sok botanikus kert tartja ezt a növényt. A levélhónaljakban mindig álljon esővíz! Közepes fény és vízigényű növény.
...... ...........




Guzmánia (Bromélia)
...... ........



Cikk és képek Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Gyönyörű téli tájkép
  2013-02-05 23:10:27, kedd
 
  ...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 123 db bejegyzés
e év: 2068 db bejegyzés
Összes: 30425 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3441
  • e Hét: 29538
  • e Hónap: 93945
  • e Év: 1090052
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.