Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Pitigrilli: A 18 karátos szűz
  2013-04-02 21:44:40, kedd
 
  Pitigrilli: A 18 karátos szűz

,,Pitigrilli természetesen álnév, a szerző Dino Segre néven született Olaszországban, 1893-ban, hogy aztán haláláig, 1975-ig ontsa magából a szellemes, sziporkázó, mégis mindig valamilyen társadalmi probléma köré épülő műveit."

Nem könnyű feladat írni a korról, melyet az író lerajzolt, az abban élő előítéletektől hemzsegő emberekről, sem arról a szabad szerelemről, melyet a két főszereplő magának megálmodott. Mauro és a torkos méhecskéről nevet kapó Melitta körül bonyolódnak az események a regény elejétől, mióta Maurot Melitta megmentette a korosodó színésznő karmaiból.
Addig Mauron a nagy színésznő uralkodott vágyaival, izgalmaival, érzésein keresztül tudatos gonoszsággal kínozta, hol a megtagadás gyötrelmével, hol felületes nemtörődömséggel bevallott hűtlenségével. Mauronak nem szabad volt másra néznie sem, míg a színésznő ablakát leső férfinak tudomásul kellett venni szeretője csalárdságát, aki még ki is beszélte neki futó kalandjait. A rivalda minden este újra kezdődő bűvölete megismertette a hazugság kéjével, az a részegség vett erőt rajta, amelyet a színpad levegője okoz és amelytől úgy elrajzolódik az ember előtt az egész világ képe, mintha lázálomban látná.

Egy vidéki szállodába ruccant ki a bohém színésznő szeretőjével. Ott találkoztak a fecsegő-locsogó lakók között a nagy szemű, fehérarcú, szőke lánnyal, akinek az apja olasz konzul volt Kalkuttában régebben, az anyja magyar cigány királyi család nomád törzsének leánya. Melitta örökölt végzetének gondolta, hogy mindig csak kóborolna, sehol sincs nyugta. A cigányok népének ősrégi hagyományai, törvényei vannak és királyuk, akinek valamennyien engedelmeskednek, bármennyire szétszóródva élnek is a nagyvilágban nem házasodhatnak más népekkel, nem szállhatnak szembe a nép hagyományaival.
Egy dal így szól róla: ,,A cigánylány, aki idegen faj fiába szerelmes, úgy jár, mint a szabadon csapongó galamb, amely tőr hegyén akar megpihenni. Nem szabadulhat többé és a hideg acél átjárja a szívét."
Ketten születtek a házasságból, a hegyekbe visszavonult orvos báty és Melitta. Anyjukat utolérte a nép haragja, megmérgezték, a második kísérlet halálos volt, melyet a párizsi szállodában követtek el.
Melitta testén viselte a kis ezüst félgömbbe nyitott szemet két kereszt között, anyja örökségét.
A bátyja erősebb volt Melittánál, nem volt szüksége arra, hogy a nagyvárosi élet tarkán kergetőző képeivel bódítsa az agyát, az embertenger hullámaiban keresse a feledést. Nietzshével együtt azt tartotta, hogy a filozófia nem más, mint szabad élet a hómezők, az égbe nyúló hegycsúcsok közt, ahol a legközelebb érezzük magunkat mindahhoz, ami létünkben titokzatos és örök. A bátyja Melittának lelki diétát tartott, magánykúrát folytatott, egészsége érdekében. Ő, hogy lélekben minden emberhez közel férkőzzék, mindenkit távol tartott magától. Melitta, hogy mindenki távol maradjon tőle, minden embert közel engedett magához. Így aztán a magányos emberkerülő és a nyugtalan kóborló párhuzamos eredményre jutna. A kettő végeredményben ugyanazt jelenti: sohase látni embert, hogy mindenkit megismerjünk és mindig embereket látni, hogy senkit se kelljen ismernünk.
A tömegnek nincs arca, nincs egyénisége, nincsenek gondolatai, nincs akarata. Ha egy embert bálványává akarunk tenni, elég, ha az illető fényképét leközöltetjük tizennyolcszor .... az újság első oldalán. Sokkal könnyebb új istenség imádatára, mint új mellplasztilla vagy hajkenőcs használatára szoktatni. A csőcselék, amely a hadüzenet napján agyba-főbe verte az ellenséges állampolgárokat és lehajigálta bútoraikat a lakásuk ablakából, egy esztendővel ezelőtt ujjongva ünnepelte volna uralkodójukat, ha történetesen látogatóba jön az országba.... A tömeg szörnyű gépezet, amely ügyes kézben a világ legveszedelmesebb fegyvere lehet. Valamilyen cél vagy eszme érdekében megmozdítani annyit jelent, mint módot adni arra, hogy szabadon kiélhesse féktelen ostobaságát és féktelen vadságát. A tömegnek tökéletesen közömbös, egyik pártot szolgálja-e, vagy a másikat, csak az a fő, hogy gyilkolhasson, fosztogathasson. A csőcseléket birkanyájnak szokták mondani. Pedig inkább tigriscsordának kellene nevezni.

Melittába Mauro természetesen szerelmes lett, sikerült kiábrándítania az őt kizsigerelő korosodó színésznőből. Egyetlen vágya az volt a férfinak, hogy az övé lehessen, minden ellenszolgáltatás nélkül, őszintén és igazán, tökéletesen eggyé váljanak a természettel.
Melitta a szabadban adta át szüzességével együtt magát. Nem egyeztek meg esküvőben, nem akartak folytatást, csak egyet, szerelemben élni, szeretve lenni minden következmény nélkül.
A hegyvidék, ahol az egyesülés megtörtént, örökké emlékezik a két szerelmes ölelkezéseire.
A városban Mauro Pazar lakást rendezett be maguknak, olyat, melyhez nincs fogható, melyben Melitta elkábul minden pillanatban, melyet igazán otthonuknak érezhetnek. Naponta találkoztak egy kávéházban, néha a szerelmi fészekbe vonultak, néha sétálgattak, míg mostohahúga élősködő vőlegénye, Cicilló ki nem leste őket.
Ekkor felfortyant Melitta családja, felkeresték Maurot és esküvőre kényszerítették. Melittát meggyűlölte, de még együtt töltöttek Magyarországon és Ausztriában pár felejthetetlen hónapot, szerelmük gyümölcse is megfogant. Mauro szerelme váláskor, melyet a család sürgetett ismét fellángolt. Melitta gyermekét egy osztrák orvos vette el.
Itt vége is az ajánlómnak, elég annyi, hogy Mauro családja öngyilkossággal telített, ezért is nem akart megházasodni, különösen nem kényszer hatása alatt, úgy már a szabad szerelem elveszítette bűverejét.
A regény vége nagyon szomorú, Melitta nem ezt a sorsot érdemelte volna. Állandóan a fejemben járt olvasásakor a bibliai mondat arról, hogyha valaki feleségét házasélet után szélnek ereszti, paráznává teszi őt. Ilyen nagy szerelem után két lehetőség adott egy fiatal leánynak, akinek összetörik a szíve: vagy visszahúzódó életet választ örök remeteségre kárhoztatva magát, vagy keresni fogja a könnyű élvezeteket. Hogy pontosan mi a vég, könnyen megtudhatjuk a könyv elolvasásakor.

Jó szórakozást kívánok e lebilincselő, mindenki szívét rabul ejtő kötethez, mely nem bővelkedik idézetekben, régi kifejezésekben, nem véletlenül lett az arany könyvek egyike Pitigrilli könyve.

2013. április 2.

Kohut Katalin

 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Claire Kenneth: Sanghaj szépe
  2013-04-02 21:42:16, kedd
 
  Claire Kenneth: Sanghaj szépe

A napokban került a kezembe ez a magyarországi premier jelzésű rózsaszín könyv az írónő arcképével, mely 1991-ben került itt kiadásra.
A könyvben szereplő első kisregény, a Holtverseny remekmű.
Ezt követi a sok novella, melyben felvonulnak a ,,Világ" legfontosabb szereplői, politikusok, filmszínészek, magyar külföldre vándorolt színésznők, mint Gábor Éva és Karády Katalin. A gazdagok világába látunk be, az írónő fellebbenti a megjelent könyvek hazugságait is, mint azt, hogy a Hatvany család az övékével együtt soha nem volt hercegi származású, mint ahogyan a Korda könyvben megjelent.

Kiváncsivá tett Claire Kenneth, utána néztem a wikipédiában.
Születési neve Kölcsey Kende Klára, férje a dunántúli birtokkal egykor rendelkező Bárdossy Pál, ahol aranyszínű babájuk, egyetlen fiúk pónilován lovagolt. Két férje lett a rendszerek áldozata, az első a Don-Kanyarban elesett, a másodikat a Gestapo kivégezte, mert segített egy amerikai katonának.
Több novellában ír tragikus történelmi neve miatti meghurcolásáról, a rizsföldről, ahová kényszermunkára vitték társaival együtt. Ott volt Bethlen Margit és Ambróczy Gyula is. A történelmi háttérről nyiltan ír az írónő, leleplezi novelláiban a gazdagok pompájának sivárságát is.
Sanghaj szépe a címadó első novella a könyvben. Igaz történetet dolgozott fel egy budai szegény lányról, akit Sanghajban a legszebb szőke nőnek tartottak, egy német gyáros tartotta el. Persze a nevét nem írta ki, de talán kikövetkeztethető abból, hogy a magyar szépség, aki briliánsaival, millióival, királyi rokonságával kápráztatja el környezetét, vajon ki lehet?

A felső tízezer regény részben érdekes információkat tudhatunk meg a két Caroline hercegnőről, a Kennedyekről, Sinatraról és a Firtst Ladyről, de külön részt szentel Hollywood varázslatos világának is. Marlon Brando szomorú sorsát is megismerni a könyvből egyes filmekkel és igazi történelmükkel.

Mikor megkérdezték tőle a Szabad Európa Rádióban egyszer, mire a legbüszkébb Amerikában, azt felelte:
,,Sok nyelven megjelent bestseller regényeimre, őfelsége, az angol királynő elismerésére, kinek magánkönyvtárában, a Buckingham-palotában ott vannak Londonban megjelent angol nyelvű könyveim, vagy holland nyelvű könyveimre, melyekért Julianna holland királynő dicséretét nyertem el? Legyek őszinte?
Egy pillanatig sem gondolkoztam.
Könnybe lábadt a szemem és azt hiszem, megcsuklott a hangom:
- Az unokáimra, akik itt születtek New Yorkban, de holnap, szentestén magyarul fogják énekelni a Mennyből az angyalt..."

Miskolc, 2013. március 21.


Kohut Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Miskolc-tatárdombi sánta Jézus árnyékvilág Főnix éjszakája
  2012-10-08 18:31:36, hétfő
 
  Robert Gravis: Jézus király
(A gálya, a Főnix éjszakája)


Gondolat Kiadó 1969.
London 1966.
Fordította: Terényi István
Robert Gravis 1946.


Kiadta: a TIT kiadója, felelős szerkesztő: Fögler Klára, műszaki vezető: Kálmán Emil, kötésterv és borító: Marcella munkája.
Megjelent a Csehszlovák Szocialista Köztársaság és a Magyar Népköztársaság közös könyvkiadás egyezményének keretében. Felelős Zrinyi nyomda Bolgár Imre igazgató.



Az Egyiptomiak Szerint Való Evangéliumban Sálom megkérdezte az Úrtól: Meddig fog tartani a halál uralma?
Ő így felelt: Ameddig ti, asszonyok gyermekeket fogtok szülni.—Én azért jöttem, hogy leromboljam a Nőstény munkáit.

Alexandriai Kelemen
Stromata III.


Kommentátorok Edom gonosz királyságával kapcsolatban említik Jesu-ha-Noerit, azaz Jézust, mivelhogy az volt az ő népe. Egy húsvét előestéjén felakasztották..Közel volt a királysághoz....
Balaám, a Sánta harminchárom esztendős volt, amikor Pintiász (Pontius Pilátus), a Rabló megölte....

Lexikon Talmudicum Abarbanel alatt és babilóniai Talmud Zanhedrin 106b, 43a, 51a.

Egy nagyon érdekes részt idézek a sánta vörös botos Jézus könyvéből, mely szerint igazolja a dögök, démonok létezését, melyeket Máriából is kiűztek, valamint egy misztérium játékról olvashatunk, melyet királyköszöntésnek neveztek el:

Jézus születéséről szóló dráma az egyiptomi egyházban. A dráma főszereplői: Gábriel arkangyal, Mária, Jézus anyja, Mária unokatestvére Erzsébet, Erzsébet férje, Zakariás pap, Mária férje, József, három juhász,
három asztrológus, egy bába, Sálom, Heródes király, végül Anna a prófétanő és Simon, a pap. Jézus a Messiás, megjövendölték az ősrégi görög, egyiptomi, kelta, örmény és indiai misztériumok. A darab elsötétített színpadon kezdődik, amely a betlehemi istállót ábrázolja.

A kakas kukorékolva: Krisztus megszületett!
A bika bőgve: Hol?
A szamár ordítva Betlehemben!

A kakas a lelkeket vezető Hermész és a gyógyító Aszklépiosz szent szárnyasa, szétkergeti az éjszaka sötétségét, ő az újjászületett Nap hírnöke.
A bika meg a szamár a két megígért Messiásnak - József fiának és Dávid fiának - szimbolikus állata. ....láthatóvá válik a Szent család. A Szűzanya és a Gyermek ...anya kék köntöst visel és ezüstcsillagokból álló koronát, a kisded jászolban fekszik......a szakállas József támaszkodik a botjára.
----zene: dob és síp hangja hallik, Három örvendező juhász lép a színre, éppen olyanok, mint az Ida-hegyi pásztorok, akik a kisded Zeuszt imádták....a misztériumjáték vezetők azon az adventi szertartáson, amelyről az eleusziszi misztériumok kapták a nevüket....megtaláltuk a mi Királyunkat, a Tenger Leányának Fiát, aki ebben a kosárban feküdt a folyóparti nádasban!


a Messiásról szóló látomásban: Ki ez, ki jő Edomból, veres ruhákban Bocrából, aki ékes öltözetében, ereje sokaságában büszke?.......A sajtót egyedül tapostam..és megváltottaim esztendeje eljött. - Ki a megváltott? - Edom lett megváltva...Messiás edomita lesz?....- Hogyan lehetne különben a második Ádám? Mert Edom és Ádám ugyanaz a személy, Hebron Vörös embere... a Messiás Lévi törzséből támad, mint főpap és Júda törzséből, mint király.....
....Papsága minden embert tanít a földön,
és kegyelem által kezdődik el a világosság, amelynek vége a bűn vége lesz.


Első Évának, vagy Akkónak, vagy Lilithnek, vagy a Fonónak - magyarázta Jézus -, akit Salamon király piócának, a Prédikátor pedig a mi egyetemes anyánknak nevez, két leánya van: Az anyaméh és a sír.


.A Főnix keresztezte a Galamb ösvényét...előkészíti az utat valakinek, aki nagyobb nála.

Mária ajkához emelte az alsókarját, belevájta kutyafogait és mohón felszívta a vércsöppeket.......

337. oldal: Mária félretette a maszkot, gúnyosan vihogott és káromolta Jehovát. Jézus megragadta a hajánál fogva, jóllehet az asszony foggal-körömmel dulakodott vele, mint egy dühödt hiéna. - Annak nevében, aki a magasságok és mélységek Ura, parancsolom nektek, hogy jöjjetek ki ebből a nőszemélyből! - kiáltotta erős, csengő hangon.
És a tisztátalan szellemek, bár vonakodva, egymás után jöttek ki az asszony szájából. Jézus nevén nevezte mindegyiket és megtiltotta nekik, hogy valaha is Máriába költözzenek. Az első volt Aluka, a Pióca, a második Zebúb, a Húslégy, a harmadik Akbar, az Egér, a negyedik Atalléf, a Denevér, az ötödik Tinsemeth, a Gyík, a hatodik Arnebhet, a Mezei Nyúl és a hetedik, az utolsó Sáfán, az Üregi Nyúl.
Egy-egy démon kiűzése után egyre erőtlenebbé vált az asszony viaskodása, s mikor már az utolsó is eltávozott belőle, egész testében reszketve, erőtlenül és immár minden hatalomtól megfosztva állt ott, szájával hangtalanul tátongva.

Javaslom a fentiek alapján a rock-zene és a múlt, jelen eseményeinek megértéséhez ennek a könyvnek az elolvasását mindenkinek.
 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Kohut Katalin: Az operaház fantomja
  2012-10-05 10:30:03, péntek
 
  Gaston Leroux Az operaház fantomja című regény filmmusical feldolgozása.

A regényből csodálatos filmmusical készült, melynek zeneszerzője Andrew Lloyd Webber, a film rendezője Joel Schumacher.
A mű főszereplője az operaház fantomja és Christine Daaé.

Christine egy híres hegedűművész árva leányaként élt az operaházban. Édesapja halála előtt megmondta, egy angyal lesz mindig mellette.

A cigányok egykor hoztak magukkal zsákkal a fején egy fiatal fiút, akit Sátán fiának neveztek, egyikük ütlegelte. A fiú megfojtotta kínzóját és az egyik kórista balettoslány elbujtatta az operaház alagsorában. A fiú vitte magával zenélő majom-játékát is, mely a keretességét adja a musical feldolgozásnak.
Azóta lett az operaház Fantomja, aki néha előbukkan, személyét homály fedi. Hallása rendkívül népszerű zeneszerzővé, zsenivé emelte, maga írta az operaház darabjait, mellette építészként is kiváló lett.

Christine azt hitte róla, aki titkos hang formájában tanítgatta énekelni, hogy ő a Zene Angyala, akiről édesapja beszélt.
Azt szerette volna, hogy Christine bemutassa tehetségét, ezért megtréfálta az operaház addigi díváját, elment a hangja, így Christine lépett fel helyette. Aki hallja a lány hangját és a gyönyörű dalokat, többé soha nem felejti el.
Felismerte Christinet a színpadon Raoul gróf, gyermekkori játszótársa és ismét feléled a szerelmük. Ekkor a fantom álarcban felfedi kilétét, elárulja, hogy ő volt a Zene Angyala, ő tanította énekelni titokban.
Találkozásuk híres dalának, A Fantomnak a szövege:

CHRISTINE
Álmomban megjelent egy furcsa árny.
Hallottam énekét, hívó szavát.

Tán most is álmodom, mert érzem én,
a Fantom, ez a titokzatos lény rég bennem él.

FANTOM
Jöjj hát és énekelj, így kell legyen!
Énhozzám tartozol, egy vagy velem.

Nem küzdhetsz ellenem, mert hív az éj.
A Fantom, ez a titokzatos lény rég benned él.

CHRISTINE
Ki arcod látta már, fél, míg csak él.
Álarcod én leszek...

FANTOM
És hangod én!

CHRISTINE és a FANTOM
Lelkeddel egybeforr és szárnyra kél
A Fantom, ez a titokzatos lény

CHRISTINE / FANTOM
Rég bennem él. / Rég benned él.

KÓRUS (színpadon kívül)
Vigyázz! A Fantom újra itt jár!
Fuss hát! A Fantom újra itt jár!

FANTOM
Tudtad, hogy színigaz, mit álmodtál.
Eljő egy éjszakán...

CHRISTINE
És rám talál.

CHRISTINE és a FANTOM
Sejtelmes látomás, kit rejt a mély,
A Fantom, ez a titokzatos lény

CHRISTINE / FANTOM
Rég bennem él. / Rég benned él.

FANTOM
Énekelj! Angyala a Zenének!

CHRISTINE
Itt él, rég bennem él a Fantom.
Ah...

FANTOM
Énekelj!

CHRISTINE
Ah...

FANTOM
énekelj, ó angyala a zenének!

CHRISTINE
Ah... Ah...

FANTOM
Énekelj!

CHRISTINE
AH...

FANTOM
Énekelj!

CHRISTINE
AH....

FANTOM
Még! Énekelj!

CHRISTINE
AH...

A dal végén a fantom közli, hogy Christine kötelessége ezután az ő zenéjét szolgálni. Milyen furcsa játéka az életnek, az egykori Sátán gyermeke és a tiszta lány, hogyan is illenének egymáshoz? Mint az éjszaka a világossággal.

A fantom féltékeny lesz a vőlegényre, s mikor az egyik előadásnál ketten énekelnek, s a lány lerántja álarcát, elviszi őt a birodalmába, elhatározza, hogy eljegyzi őt magának. Christine közli vele, hogy sajnálja, de a lelke torz és megcsókolja az álarc nélküli fantomot, aki ezért elengedi a foglyul ejtett vőlegényével együtt.
A musical végén a zenélő majom-játékot (régebbi feldolgozásban az Operaház kicsinyített mását) az operaház egykori igazgatója elviszi Christine sírjához. A könyv szerint viszont a Fantom leugrik az operaház tetejéről és a Christine temetteti el.

Másik kedvenc dalomat is idemásolom, címe, Csak ennyit kérek én:

{Raul}
Nincs több lázas rémkép, mi vaksötétbe hív!
Ne félj, nem bánthat senki!
Jöjj hozzám megpihenni!
Rémült órák könnyét én felszárítom mind.
Ne félj, melletted állok,
csak egy szavadra várok!

{Christine}
Nézz rám mindig ilyen égő szemmel!
Érzem, nem hagysz többé egyedül.
Légy hát mellettem, míg élsz, s míg élek!
Ölelj át, és múlik már az éj!
Csak ennyit kérek én.

{Raul}
Oltalmazlak mától, nincs több rettegés.
Nincs több lidérces álom
a két karom ha átfon.
{Christine}
Árnyak nélkül élni, csak ennyit szeretnék!
És még az kell, hogy itt légy,
hogy elbújtass és megvédj.

{Raul}
Hát válassz társadnak míg élsz, s míg élek!
Mától nem bánt többé a magány.
Szólíts kedvesednek most és mindig!
Ezután már mindig légy enyém
Christine, csak ennyit kérek én!

{ketten}
Válassz társadnak míg élsz, s míg élek!
Hívj, s én nem hagylak el soha már!
Írd át lángbetűkkel sorsom könyvét!
{Christine}
Mondd, hogy szeretsz!
{Raul}
Ez nem nehéz!
Szeress, csak ennyit kérek én!

Ezután már mindig légy enyém!
Szeress, csak ennyit kérek én!

{Christine}
Mennem kell,biztos türelmetlenek,
várj meg Raul!

{Raul}
A sírig várnék...

{Christine}
Rndelj gyorsan hintót,légy a hátsó ajtónál...

{Raul}
Nincs több lidéces álom,a két karod ha átfon...

Fantom
Tőlem kaptál szárnyat,
Emlékezz csak rá!
És most ez rá a válasz,
Hogy elárulsz és megcsalsz.
Ő se tudna rólad,
Ha nem fedezlek fel.
Christine....Christine...

Christine és Raoul
Válassz társadnak míg élsz, s míg élek
És én nem hagylak el soha már!
Szólíts kedvesednek most és mindig!

Fantom
Amíg élsz, a bosszúm elkísér!
Szenvedj, csak ezt kívánom én!

Úgy gondolom, érdemes a könyvet elolvasni, megnézni azt a filmváltozatot, mely szerint a fantom az igazgató saját gyermeke, s a musical filmfeldolgozást is. Mindhárom együttesen és külön-külön is nagy élménnyel gazdagít bennünket.

2012. október 3.


 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Kohut Katalin: Ellen G. White könyvei
  2012-10-05 10:09:17, péntek
 
  Ellen G. White adventista könyveiről

Ellen G. White 1827-ben november 26-án Gorhamban született és 1915. Július 16-án Sz. Helenában halt meg.

Ellen G. White: A nagy küzdelem
Fordította: Bánfiné Roóz Magdolna

Egy csaknem száz esztentővel ezelőtt írt könyv ez. White 1827-1915. Között élt és munkálkodott főként Amerikában. Ez a könyv 1888-ban jelent meg először, a sorozat a teremtéstől az újjáteremtésig tekinti át a megváltási terv történetét, az üdvösségtörténetet. Nem egyháztörténeti kézikönyv. Jeruzsálem pusztulásától a mennyei Jeruzsálem megalapításáig, amikor Isten végképp eltörli a bűnt, s minden következményét - kíséri végig ez a könyv.

Luther Mártontól kezdve valamennyi harcosát felsorolja az író.

A végén visszaállítják a régi Édent, Jézus megérinti az aranyhárfát és győzelmes énekét visszhangozza a mennybolt: Méltó a Bárány, aki megöletetett és újra él!
144 ezer a Báránnyal a Sion-hegyén áll, kezükben az Istennek hárfái Azok követik a Bárányt, akik az élők közül ragadtattak el és aki a királyi székben ül, kiterjeszti a sátorát felettük.

A könyvben idézett bibliai szövegeket Károlyi Gáspár megszokott fordításai szerint idézték, ahol ettől eltértek, ott a Szent István Társulat által 1976-ban kiadott fordítást idézték.

A valdensek feláldozták földi jólétüket az igazságért. Néha fáklyafénynél, a föld mély, sötét üregeiben, türelmes munkával versről versre másolták a szent iratokat.

A könyvben felvonulnak a régi történelmi korok a bibliai terjesztések időszakaival, az utolsó idők jeleivel, figyelmeztetésekkel, a bűn terjedésével, melyhez hozzásegítettek a rock harcosai is, Sátán megtévesztő csapdáival, a Föld pusztulásával...

Ellen G. White: Jézus élete
A mű eredeti címe: The Desire of Ages
Fordította: Dr. Homokos Henriette és Dobos János

Immanuelnek nevezték Jézust, ami azt jelenti: Velünk az Isten. Az Isten dicsőségének ismerete látható Jézus Krisztus arcán. Egy az Atyával, Isten képmása, az Ő nagyságának, fenségének visszatükrözője, az Ő dicsőségének világoltatása. Jézus azért jött földünkre, hogy ezt a dicsőséget kinyilatkoztassa. Eljött a bűn sötétjében bolyongó világunkba, hogy bemutassa Isten szeretetének világosságát, hogy legyen VELÜNK AZ ISTEN.
A Kálváriáról áradó világosságban látható meg, hogy az önmegtagadó szeretet törvénye az élet törvénye a föld és a menny számára egyaránt; s hogy Isten szívében van a forrása annak a szeretetnek. ,,mely nem keresi a maga hasznát".
Ő az, aki hegyeket épít erejével, akié a tenger és Ő alkotta is azt, Ő töltötte meg a levegőt dallammal, Ő írta oda mindenre a földön, a levegőben és az égbolton az Atya szeretetének üzenetét. A bűn megrontotta Isten tökéletes művét, de az Ő kezeírása továbbra is olvasható rajta.
Az élet törvényét áthágták a mennyben. A bűn gyökere az önzés. Lucifer, az oltalmazó Kerub első kívánt lenni a mennyben, Istent azzal vádolta, hogy öndicsőítésre vágyik. Sátán azon mesterkedett, hogy szigorúnak és kérlelhetetlennek lássák Őt, s a világra ráborult a szomorúság órája.
Krisztus volt az, aki a Hóreb-hegyi csipkebokorból így szólt Mózeshez: Vagyok, aki vagyok. Így szólt Izrael fiaihoz: A Vagyok küldött engem tihozzátok. A Vagyok az összekötő kapocs Isten és az emberiség között.
Isten sátora az emberekkel és velük lakozik és azok az ő népei lesznek és maga az Isten lesz velük, az ő Istenük.

Több, mint ezer évig várta a zsidó nép az Üdvözítő eljövetelét, s amikor eljött, mégsem ismerték fel Őt. A menny kincse számukra ,,gyökér" volt a száraz földből, nem volt alakja és ékessége.
Mégis Isten választotta ki Izraelt, ez a nép az üdvösség kútfeje legyen a világ számára. Ami Ábrahám volt vándorlásai földjén, ami József volt Egyiptomban és Dániel Babilóniai királyi udvarban, azzá kellett volna válnia a zsidó népnek is a nemzetek között. Istent kellett volna kinyilatkoztatniuk az embereknek.
Amikor elhívta Ábrahámot, így szólt: ,,Megáldalak téged...és megáldanak tebenned a föld minden nemzetségei"... és a Jákóbnak a maradéka olyan lészen a sok nép között, mint az Úrtól való harmat, mint a zápor a fűnek.
Izrael fiai Kánaánba való bemenetelük óta eltávolodtak az Isten parancsolataitól. Izrael népét babilóniai fogságba hurcolták, szétszórattak pogány országokba. Sokan üldöztetést szenvedtek, sokan életükkel fizettek azért, mert ragaszkodtak a szombathoz. A fogság kigyógyította a zsidókat a faragott képek imádásából. Iskolákat alapítottak, ahol a tudomány és művészet mellett az igazság alapelveit is tanították.

Mikor eljött az időnek teljessége, kibocsátotta Isten az ő fiát, hogy a törvény alatt lévőket megváltsa. Az Üdvözítő eljövetelét már az Édenben megjövendölte, amikor Ádám és Éva első ízben hallották az ígéretet. Örömmel fogadták elsőszülött fiúkat, remélve, hogy ő lesz a szabadító. Isten kijelentette Ábrahámnak, hogy rabságuk ideje 400 évig tart majd, annak utána kijönnek nagy gazdagsággal Egyiptomból.
Démoni jelleg vésődött az emberek arcára, az őket fogva tartó gonosz légiók tükörképe fejeződött ki rajtuk. Ezt látta a világ Megváltója.
Sátán ujjongott, hogy sikerült az emberben eltorzítania Isten képmását.
A dicsőség Királya mélyen megalázkodott, amikor eljött a földünkre, hogy magára öltse az emberi természetet.

Jézus gyermekkorát és ifjúságát egy kis hegyi faluban töltötte.
A lenézett Názáretben telepedett le. Osztozott a szegények sorsában, akik valóban megértették Jézus tanításait.

Évenként három ünnep volt: a húsvét, a pünkösd és a sátoros ünnepek, amikor minden izraeli férfinak meg kellett jelennie az Úr előtt Jeruzsálemben. Palesztina vidékéről is rengeteg hívő jött.
A rabbik rossz szemmel nézték Jézust, a testvérei is a rabbik pártjára álltak. Zakariást megszállta a szent lélek, mielőtt Erzsébet fogant méhében, s megszületett Keresztelő Szent János.
Innen a történetet mindannyian ismerjük, azt is, mennyi szeretet volt Jézusban.

Ajánlom elolvasásra White mindkét könyvét, mert fontos történelmi dokumentumnak számítanak, egyúttal rávilágítanak a Világban jelenleg is folyó eseményekre.

2012. október 4.

Kohut Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Végh Antal: Egyedül a kastélyban
  2012-07-12 08:33:52, csütörtök
 
  Végh Antal: Egyedül a kastélyban


Somogyországban a hetvenes években játszódik a történet, melyről pár szót szeretnék írni annak ellenére, hogy a könyvem nincs már meg és harminc évnél régebben olvastam, de szereplői, a történések élesen megmaradtak bennem. 1971-es kiadású kötetem volt, ez az első fizetésemből vásárolt könyvsorozatom része volt.

Ilonát a főiskola elvégzése után a KISZ-es vezetők javasolták Répásra, a pusztára tanítónőnek. Ilona vállalkozó kedvű volt, gondolta, megbirkózik a feladattal, nem sejtette, hogy ott egészen más szemléletű, gondolkozású embereket talál.
A regény keretességét adja a Vivaldi mű. Hangverseny zene szól a busz rádiójából, melyen megérkezik a pusztára, s a regény végén a KISZ szállítja el a falu népének átkozódásai közepette, mintegy menekülve onnan, s ugyanez a zene csendül fel.

Ilonát egy olyan kastélyban szállásolják el, ahol előtte már több tanító élt, valamennyien elmenekültek, vagy tönkre mentek. Egyik szoba padlója kacsatollakkal telített, ott egy házaspár tartotta az állatokat. Hogy miért a kastély szobájában, ez egy nyitva maradt kérdés. Miskey kígyókat, hüllőket tartott a kastély pincéjében.

Magdi, a 13 éves kamaszlány volt első látogatója, megkereste megkérdezni, kér-e tejet naponta. Furcsa volt, nem nézett Ilona szemébe, zavartan álldogált. Később Ilona kiderítette, hogy az előtte lévő TSZ elnök baráttal rendelkező Miskey tanító, aki misét celebrál a pusztai kocsmában részegen, megrontotta Magdit. Először Magdi anyját kereste meg, s itt következik a puszta népének első tulajdonsága: a szív nélküliség. Miskey tanító meglátogatta az asszonyt, majd magához húzta. Az asszony csak annyit mondott: - Várjon tanító úr, míg megmosakodom! Azután a férjjel rendelkező asszony átadta magát a tanítónak, aki nem ismert határt a bujaságban sem, nemcsak ivászatban. Magdit a kastélyban rontotta meg a tanító, miután első nap felemelte szoknyáját és közölte vele, hogy másnap mosakodjon meg és vegyen fel szép fehérneműt. Magdi megnyílt Ilonának, s megkérdezte tőle: - Ugye, még lehetek rendes lány? A pusztai kislány viselkedése nagyon is hasonlított a városiakéhoz, kevés választotta el a kislányt az öngyilkosságtól, melynek a szégyen lett volna az oka. Már utána bátran szemébe nézett Ilonának, miután meggyónt neki, mint egy papnak.

Ilona kitakarította a kastély szobáit és írt főiskolai osztálytársainak képeslapot, mintha egy nagy társaság gyűlt volna össze a kastélyban és csuda jól éreznék magukat. Bement Téglásra feladni a levelet, ott is ebédelt. Körbeugrálta a pincér fiú, ilyen szép lányt ritkán látni Répáson.
Visszafelé vezető úton állt meg mellette traktorjával Simon Elek, akit a TSZ agronómusnak taníttatott. Szép fogsorú, mosolygós, egészséges, izmos testű férfi volt, Ilonának felkeltette az érdeklődését.

Fontos szereplője még a regénynek a sziklában lakó cigánycsalád leszármazottja, Teri. Terinek már 13 éves korában ura volt, miatta mindig ott hagyta az iskolát.

Ilona úgy döntött, a falu fiataljait összehívja, létrehoznak egy klubot az egyik berendezett helyiségben. Kezdetben a fiatalok félreértették Ilona magyarázatait. Amikor arról beszélt nekik, hogy az ember nem olyan, mint a légypiszkos falvédő a falon, egyikük kimosta otthon az összes faliterítőt, ugyanakkor befestette vörösre a haját, amiért az anyja és a falubeliek Ilonát hibáztatták, hogy ő hozta rájuk a modernség baját, a városi erkölcstelenséget. Azért is megvádolták, mert felvilágosította a fiatalokat, válaszolt minden kérdésre, amit a pusztában senkitől sem tanulhattak meg.
Ilona meglepődve nézte az őt híresztelő pusztai elhízott, fogatlan negyven éves asszonyokat, sehogy sem érthették meg egymást. Végül rá lehetett szedni a fiatalokat arra, hogy színházasdit játsszanak, színdarabot adjanak elő. A párttitkár és a TSZ elnök az előadáson az első sorban ült. Mikor egy verset szavaltak a hordóról, mely kong az ürességtől, a párttitkár magára vette a szavakat, saját fejére értette a célzást, mely a tanítónő szerint kong..

Ilonának az érthetetlennel, a butasággal kellett harcolnia, tehetetlenül, egyedül.
Simon Elek megkérte a kezét, igent mondott rá. Kezdetben minden jól is ment, annak ellenére, hogy disznókat vásárolt Simon, hogy Ilona ne a klubba járjon, hanem disznókkal foglalkozzon könyvek helyett. Ilona ellátta az állatokat, a háztartást és a tanítónői hivatását is a legtökéletesebben. Anyósa uszította a fiát állandóan. Ilona nem értette, hogy fér meg ennyi gonoszság benne? Eldugta az ételt, amit Ilona ott hagyott a férjének, majd elővette, mintha ő gondoskodna fiáról. Ilyen előzmények után Simon Elek megütötte Ilonát, aki másnap visszaköltözött a kastélyba, de már gyermekét várva a szíve alatt. Közös utódja lesz a városnak és a pusztának, ami már a jövőt is jelentette a társadalomban, hiszen bementek a városokba mindenünnen a puszták, falvak népei.

Egy Móricka vicc is kerül a regénybe, amikor Móricka megkérdezi a tanítónőt, miért könnyes a tehénnek a szeme? Mert minden este megfogják a csöcsit és egy évben egyszer lát bikát. Hogy mi volt az író célja ezzel a viccel, ki tudja. Talán a bujaságot akarta ábrázolni, a lélek, szív nélküliséget.

Mikor a gyerek megszületett, anyósa és volt férje azt bizonygatták, hogy nem a férjtől van a gyerek, Ilona megcsalta őt a klubban.

Kirándulást szervezett a gyerekeknek. Megjött a KISZ busza érte és a gyerekekért. Senki sem jelentkezett. Elindult Ilona beszólni a házakba, hogy indulásra kész a busz, de mindenünnen némaság, vagy átkozódás volt a válasz, végül az asszonyok közösen támadták meg őt kiabálva neki mindenféle rágalmat.
Híres mondata fenn maradt: - Forradalmat vetettél kedvesem! Aki forradalmat hoz létre a pusztában, nem biztos, hogy maga is megmarad, a puszta erősebbnek bizonyul.
A KISZ buszvezetője sietett segítségére, felöltöztette gyorsan gyermekét és a szitkok közepette elfoglalta helyét a busz első ülésén. A buszvezető csak ingatta a fejét, ilyen népséget még soha nem látott.
S ekkor felcsendül Vivaldi, Ilona egy fokkal közelebb került a civilizációhoz..

2011. június 9.

Kohut Katalin

 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Moldova György: Kontra párti!
  2012-07-04 08:40:22, szerda
 
  Moldova György: Kontra párti!

Az Urbis Könyvkiadó 2009-ben Budapesten adta ki Moldova György aforizma gyűjteményét 75. születésnapja alkalmából, mely könyvvel az író undorát szerette volna kifejezni.

Mottó: Az aforizma az irodalmi egytálétel

Csemegézek a nekem tetsző aforizmák között:

,,Emberek kellenének, nem rendeletek!
Nem új tantervre van szükség, hanem jó tanítókra, nem új jogszabályokra, hanem kifogástalan erkölcsű és jól képzett bírákra. Az viszont kétségtelen, hogy egyszerűbb és gyorsabb egy új törvényt meghozni, ezt segíti a törvénykezés tehetetlensége, a parlament tagjainak személyi hiúsága és az olcsó utánzás lehetősége."

,,Magyarországon csak a botrány teremthet igazi hírnevet!
Végigdolgozhatod az életedet a saját magad, sőt, az egész korszak legjobb szintjén, ez legfeljebb csak a halhatatlanságra elég, a népszerűségre nem. A botrányok az átlagemberek szemében megsokszorozzák a népszerűségedet, de ez sincs ingyen: csak akkor indulj el ezen az úton, ha az idegeid jól bírják, mert állandó feszültséget és készenlétet kell vállalnod.
A Sors nagy igazsága, hogy becsületes, tiszta szándékokkal is van esélyed a népszerűségre, a Hatalom mindig gondoskodik az ellenszélről, melynek segítségével a magasba emelkedhetsz."

,,Ha rossz a tanító, be kell zárni az iskolát!
Az iskola ereje nem a falaiban, hanem a hatásában rejlik - ha rosszul oktat, inkább szűnjön meg."

,,Ha életed végére nem marad egyebed, mint saját magad, az nem is olyan kevés.
Persze nem árt, ha valaki voltál, vagy legalább megpróbáltál valaki lenni."

,,Közlésre törekedj, ne tetszésre!
Ha nem az anyagra figyelsz, hanem mások reagálására, kísértésbe eshetsz, hogy eltorzítsd a mondanivalódat."

,,Lehetséges, hogy egy tehetséges zongorista rossz koncertet ad, mert indiszponált, de az nem fordulhat elő, hogy egy tehetségtelen kimagasló előadást produkáljon.
Utolsó és legfőbb vigaszunk, hogy a dolgok mégiscsak a valódi értékükön érvényesülnek."

,,Az élet nem főpróba, hanem előadás.
Minden élesben megy, nincs módod javítani. Ma dől el minden, tessék komolyan venni a napjaidat."

,,Az igazi profi naponta randevúzik a véletlennel.
Az amatőrnek véletlenül sikerül egy-egy látványos megoldás, a profinak törvényszerűen."

,,A rabszolga munkája szükségképpen hanyag!
Ne várj tisztességes teljesítményt megalázott és rosszul fizetett emberektől."

,,Ha a múltra követ dobsz, a múlt ágyúval lő vissza.
A múltban mérhetetlen tömegű feszültség lappang, amely érintése felszabadul. A múlt tudja a jelen leglényegesebb titkait is, hiszen azok belőle származnak."

,,Az aforizma irodalmi egytálétel.
Magában kell hordoznia minden műfajból valamit: egy prózai történet magvát, egy kőkemény személyességét és egy dráma feszültségét."

,,Amit túlságosan jól ismerünk, arról a legnehezebb írnunk.
Mint ahogy a szemünkhöz közvetlen közelre tett tárgyakat sem látjuk igazán jól, ugyanúgy hiányzik a megfelelő objektív távolság ahhoz, hogy például a gyerekkori környezetünkről vagy az első szerelmünkről összefogottan, pontosan és főleg másokat is érdeklő módon tudjunk írni. Fennáll a veszély, hogy mindez megmarad a mi magánügyünknek."

,,Vagy az idegeidet kell eladnod, vagy a lelkiismeretedet.
Vagy hajlandó vagy minden támasz nélkül kiállni a mindennapok feszültségét, vagy a biztosat választod és behúzódsz egy megalkuvás szélárnyékába. Van harmadik lehetőség!"

,,Mutass nekem egy elégedett másodikat és én megmutatom benne az örök vesztest.
Ha nem akarsz első lenni, az összes többi már mindegy.!

,,Óvakodj attól, hogy bárki rád bízza a titkait!
Ezzel kisajátít magának, rosszabb esetben meg is gyűlöl - a saját gyengeségéért, hogy fecsegett neked."

,,Ajándékba csak szánalmat adják, az irigységet neked magadnak kell kiharcolnod.
A világ két emberfajtából áll: győztesekből és irigyekből, döntsd el, hova akarsz tartozni."

,,Minden kakasnak szüksége van egy szemétdombra.
Valahol úr kell, hogy legyen az ember, csak így tudja elviselni mások hatalmaskodását maga fölött."

,,Ha anyagilag jól akarsz járni, ne nyilatkozz egyértelműen az elveidről.
Engedj lehetőséget a különböző csoportoknak, hogy próbáljanak megnyerni maguknak."

Érdemes elolvasni, sőt megvásárolni Moldova György könyvét, azt hiszem, szavaival sokan egyet értünk, hiszen rengeteg tapasztalat áll mögötte, nemcsak írói, hanem emberi életbölcsességek is. Valamikor politikusokat az idősebbek közül választott a nép magának, akiben elegendő volt az alázat, hogy együtt érezzen másokkal, szolgálja azok érdekeit, akiknek életét rábízták és sok élettapasztalattal rendelkezett. Ha elérjük ezt az időt ismét, akkor majd elénekelhetjük mi is, amit Kívánság-sziget álom lakóinak általam megírott népe énekel: Álom-országban minden csodaszép, jó a gyermek, boldog a felnőtt, bölcs a bölcs öreg. Amit gondol az agy, az beteljesül, ez a Kívánság-sziget.

2012. július 3.

Kohut Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Várkonyi Nándor:Sziriat oszlop
  2011-09-24 16:46:34, szombat
 
  Várkonyi Nándor könyve lenyűgőző, regényes látomás az emberiség írott történelme előtti időről. Úgy is kell olvasni, mint egy regényt! Víz- és tűzözön, katasztrófák elől menekülő és kultúrát mentő emberiség képe bontakozik ki előttünk, az ismert ókori történelem előzményeinek nagyszabású, meseszerű vázlata.

Várkonyi Nándor, az utolsó ,,polihisztorok" egyike, hatalmas műveltséganyagot dolgozott föl, s épített bele munkájába. A letűnt idők megértéséhez az emberiség mítoszkincsét fogta vallatóra, s ennek közvetítése tudományosan is hitelesnek tekinthető. De nem elégedett meg ennyivel: magyarázatot is keresett, s nem is mindig komoly tudományos forrásokban. Látomásról és hipotézisekről van tehát szó, az alkotó írói képzelet munkájáról, amelynek számos részletét éppúgy vitathatja a tudomány, mint a föltevéslánc végső ,,eredményeit". De hogy mindez elgondolkoztató, sőt izgató olvasmány: az vitathatatlan.

A könyv első kiadása 1940.ben és 42.ben, a jelentősen bővített és átdolgozott, a korábbi változatok számos, tudományos tekintetben végképp tarthatatlan megállapításait korrigáló, de azért "igaznak" éppúgy nem mondható harmadik pedig 1962-ben jelent meg. A mostani új kiadás, e legutóbbi változatlan utánnyomása, Vekerdi László új értékelő utószavával gazdagodik.

A könyvben megtalálható leírás az egykori romvilágról, kövekről, csillagokról, Kheopszról, a boldog szigetekről, két Óvilágról, a kettősbalta, a Kos és a Bika idejéről, népéről, a tengeri népekről, a víz gyermekeiről, amerikai és óceániai hagyományokról, az Óvilág mondáiról, nagy regékről, Atlantiszról, Gondvána és Mu szigetéről, mitikus ősökről, szörny-kultuszokról, sárkány és az ember kapcsolatáról.

Minden katasztrófa, pusztulás, vízözön után új és és új föld támadt, mert akadtak, akik őrizték és hordozták magukban az elsüllyedt világokat. A kultúrát. Még ha tán amúgy törpék voltak is, vagy afféle pikkelyekkel borított halemberek. A mese nem ismer lehetetlent, de az embernek olykor a lehetőségek eme korlátolt világában is meg kell, úgy látszik, kísérelnie a lehetetlent. ,,Soha egy pillanatig sem képzeltem - írja a Sorsunk szerkesztéséről Várkonyi -, hogy a történelem menetét folyóiratcikkel meg lehet változtatni, de magatartásról volt szó, egy eszme ébren tartásáról , a nép szolgálatáról." Ez a magatartás csillog máig a Sziriat-legenda mélyrétegeiben: felelősség a civilizációért, aggodalom az emberért. Úgylehet, épen ezt az emberféltést érzik és becsülik az olvasók a Sziriat-ban. Hiszen okkal sírhatunk mi is a vogul énekkel: ,,Ember nélkül hogy' állhat úgy meg a Föld?" De mi már tudjuk, hogy nincsen, aki a maga kavarta katasztrófa után újrateremtse az embert.
 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
A négy rosszcsont
  2010-06-03 11:50:50, csütörtök
 
  Vojtech Steklac: A négy rosszcsont

A nemzetközi irodalomból szeretnék könyvet ajánlani, amely humoros, tele van kalanddal, izgalmas és a gyerekek képzelőerejét is megmozgatja. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt jó szórakozást kívánok.

Vojtech Steklac: A négy rosszcsont

Milyenek a cseh kisiskolások? Olvasd el a négy rosszcsont történetét, és rájössz, hogy nem különböznek tőlünk. Változatos kalandsorozatból ismerhetjük meg a főszereplő Borik és barátai, Mirek, Csenda, Ales mindennapjait. A történetek hol vidámak, hol meghatóak és az iskolai életről, barátságról, családról és szeretetről szólnak.

Szórakoztató olvasmány azok a felnőtteknek is, akik elfelejtették, milyen volt gyereknek lenni, hiszen a kíváncsi gyerekek szemszögén keresztül visszautazhatunk az időben. Milyen volt tortát dobálni, pad alatt krimit olvasni, bűvészkedni, a zsebpénz kiegészíteni üzleti praktikákkal, a felnőtteket megtréfálni és a ,,tanulmányi" kirándulás vagy betegség.

Elek Lívia illusztrációi és olvasóbarát betűtípusa a kisiskolásoknak biztosan meghozza a kedvet az olvasáshoz. Pláne, ha anyuval és apuval együtt nevetnek. A közös olvasás kitűnő alkalom a saját családtörténeteink összegyűjtésére és átörökítésére.

Cs.á

Forrás: www.okosanyu.hu
 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Túlélni a túlélhetetlent
  2010-04-20 16:24:12, kedd
 
 

Cormac McCarthy Pulitzer-díjas regénye Az út a legborzasztóbb vízió a közelítő jövőről. Nehéz és lélekgyötrő olvasmány, amely minden rútsága ellenére képes ragyogni.

McCarthy igen furcsa játékot űz az olvasóval. Olyan iszonyatot tár fel előtte, amitől szinte megbolondul, de közben függővé is válik, mert nem tudja félbehagyni a regényt. A könyvet háromszor tettem le úgy, hogy nem bírom tovább, nem olvasom tovább, de pár héttel később megint újra kezdtem. Sohasem voltam biztos abban, hogy az elkerülhetetlennel akartam szembenézni vagy a remény utolsó kis sugarát kerestem.

Miközben az apáról és a fiúról olvastam, akik hosszú vándorlásáról szól a regény, magamat és a fiamat képzeltem egy párhuzamos útra a semmivé lett bolygón, ahol ember embernek farkasa, ahol a túlélésért küzdünk, éhezünk, fázunk, rettegünk. Már a gondolat fizikai fájdalommal járt.

Az út azért borzasztó regény, mert pontos és hiteles. Az olvasó egy pillanatig sem maradhat kívülálló, soha egy pillanatra nem jut eszébe, hogy amit olvas fikció, nem pedig egy történet a bekövetkező jövőből.

A fehér lapokon fekete betűkből - központozás nélkül, csupán csak nagybetűkkel és pontokkal határolt mondatokkal - megelevenedő képek és történetek iszonyatosak, azonban a fertelmes gonoszság és reménytelenség mellett ott ragyog bennük az emberi jóság is. Az első ötven oldal után nem gondoltam volna, hogy ilyet mondok, de Az út iszonyatos... és gyönyörű.

A Times szerint az elmúlt tíz év legjobb könyve, azonban abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a regényből készült filmet (The Road) képes vagyok megnézni.

Myreille

Forrás: Moksha.hu
 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 32 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 182
  • e Hét: 453
  • e Hónap: 3295
  • e Év: 42296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.