Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 90 
Növények
  2014-03-04 10:04:42, kedd
 
 

Növények

Mióta világ a világ, a vegetáriánusok és a húsevők soha nem fognak közös nevezőre jutni a húsevés terén. Nem részletezném, mert úgyis mindenki tudja, hogy mire gondolok. Igen ám, de mi van a növényekkel?

Igen a növényekkel. Most sokan azt hiszik elment az eszem, de márpedig én hiszem, hogy a növények is éreznek és reagálnak. Gondoljunk bele, mikor este becsukják szirmaikat a virágok, majd reggel mikor megint világos van akkor ismét kinyítják. Erre jogosan azt lehet mondani, ez a természet rendje.

Viszont egy maroknyi tudós úgy gondolta, hogy márpedig a növények is reagálnak az olyan dolgokra, ha megpiszkáljuk őket, vagy bármilyen az átlagostól eltérő zavaró tényező esetén. Lehet az éppen egy lámpa, tapsolás vagy bármilyen szokatlan zaj. A csúcstechnikát hívták segítségül a tudósok és ezáltal hallhatóvá tették a növények reakcióit. Igen a reakciókat. Tudom hihetetlenül nehéz ezt így megemészteni, de nagyon ajánlom az oldalon lévő videókat, különösen a legfelsőt. Ott lehet a legjobban hallani és látni, számítógépek segítségével. Komolyan csak tátottam a számat, és nem is tudom, lehet ezentúl tényleg fogok beszélgetni a növényeimmel, hiszen hallják...

Növények --->
Link


 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág és más...  
Légnövénykertészet
  2013-09-19 09:22:15, csütörtök
 
 

Légnövénykertészet

A legújabb trend a nagyvilágban a légnövények ültetése, azon belül is elsősorban a broméliák nemzetségébe tartozó Tillandriáké. Ez az egzotikus növény több mint 500 variánsával valóságos szín-, méret- és formakavalkádot alkot a trópusokon.

Népszerűségük elsősorban annak köszönhető, hogy szinte bármilyen körülmények között képes a túlélésre, így azok számára is megérnek egy próbát, akik híres ,,növénygyilkosok", hiszen nagyon könnyű őket tartani.

Persze ahhoz, hogy tökéletesen fejlődjenek, nem árt bizonyos dolgokra odafigyelni. Mivel a Tillandriák a létezésükhöz szükséges tápanyagokat a levegőből szívják magukba, nincs szükségük arra, hogy virágföldbe ültessük őket. Arra azonban ügyeljünk, hogy némi közvetett fényhez jussanak a növények, és hetente két-három alkalommal vízpermettel fújjuk be őket vagy kis időre merítsük meg vízben. A legnagyszerűbb e légnövényekben talán mégis az, hogy számtalan ötletes és dekoratív módon tárolhatjuk őket, legyen szó kövekről, kis terráriumokról vagy éppen uszadék fáról. Helyezhetjük őket az asztalra, de akár a falról, plafonról is lelógathatjuk őket.

Tudtad?
A broméliák a legelbűvölőbbek a légnövények között. Körkörösen elhelyezkedő leveleik tölcsért alkotnak, melyben akár tíz liter víz is elfér.

Forrás: Magrathea Kertépítés - Kert, ahová hazavágyik.Link
 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág és más...  
Valentin nap virágai: szívből jönnek
  2013-02-11 11:59:39, hétfő
 
 
Jártam ma egy-két virágüzletben és azt tapasztaltam, hogy az emberek - férfiak és nők egyaránt - készülnek a Valentin napra, amikor megajándékozzák egymást virággal vagy valami egyéb, apró figyelmességgel.


A dolognak ez a lényege: nem drága ajándék, hanem aprócska, de szívből jövő figyelem.

Úgy láttam, hogy a legkelendőbb vágott virágok a tulipán, a jácint, a nárcisz, vagy még a náluk is szerényebb hóvirág. Ha a megajándékozott a virágban sokáig kíván gyönyörködni, akkor naponta vágja vissza kissé a virág szárát és a vázát minden nap töltse meg friss vízzel.

Nagyon kedves ajándék a mini-cserépbe ültetett ciklámen, amelynek a virága lehet fehér, rózsaszín, piros, lila. Nem szabad a leveleit és a virágait megnedvesíteni. A virágok élettartamát megnöveli, ha éjszakára a cserepet hűvös, fűtetlen, de fagymentes szobába viszik.

Igen divatos a cserépbe ültetett, törpe rózsa. Hosszan virágzik, ha nappal meleg helyen tartják, és nem fukarkodnak az öntözővízzel.

És a legkeresettebb cserepes virág a kankalin, népszerű botanikai nevén a Primula, amelynek élénk virágai szinte világítanak a szoba asztalán. Ha a kankalin elvirágzott, ne tessék kidobni : takarékosan öntözzék és - ha a föld fagya kiengedett - remélem erre már nem kell hosszú ideig várni - ültessék ki a kertbe, a bokrok tövébe. Itt jövő tavasszal gazdagon fog virágozni.

FORRÁS: http://www.balintgazda.hu

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág és más...  
Mikulásvirág, a kedvenc karácsonyi szobanövény
  2012-12-08 10:44:06, szombat
 
 

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik szimbolikus szobanövénye. Gondosan ápoljuk, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne.

Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)

A választásnál már sok minden eldől, ezért mindenképpen szép, sötétzöld levelű növényt válasszunk, melyen a fellevelek is telt színűek. A sárguló, száraz szélű levelek a nem megfelelő nevelési körülményekre, fény- vagy tápanyaghiányra, illetve túlöntözésre utalnak. Még véletlenül se vigyünk haza olyan mikulásvirágot, amely jól láthatóan elkezdett felkopaszodni, vagyis hiányoznak az alsó levelei.

A lankadó, száradó levelek olykor kértevők jelenlétére is utalhatnak, ezért lehetőleg még a diszkréten celofánba burkolt növényt is vegyük ki csomagolásából. Vizsgáljuk meg a gyanús levelek fonákát vagy finoman simítsuk végig a leveleket. Az esetleg fel-felröppenő kis jószágok nem karácsonyi angyalkák, hanem levéltetvek vagy üvegházi molytetvek lehetnek. Ilyen találkozás esetén hagyjuk a cserepet a polcon, és vásárlás nélkül távozzunk az üzletből, ugyanis a beteg, fertőzött növényt majdnem lehetetlen otthon meggyógyítani. Lehetőleg olyan növényt keressünk, amely még nem teljesen virágzik, nem hullajtja a virágporát, mert akkor mikulásvirágunk hosszabb ideig fog díszleni. A virágpor könnyen észrevehető a piros felleveleken.

A mikulásvirág hazaszállítása

A téli növényvásárlási szabályok érvényesek: lehetőleg fagymentes napon vagy napszakban vásároljunk, hazaszállításáig a lehető legkevesebb hideg érje a növényt. Ne nyomódjon össze, ne törjenek meg levelei, hajtásai, mert tejnedvet tartalmaz, amely összekenheti, elcsúfíthatja a virágot.

A mikulásvirág otthoni ápolása

Távolítsuk el a növény csomagolását. A díszítő celofán belsejében az alsó levelek számára kedvezőtlen mikroklíma alakul ki, amely tönkreteheti a leveleket, és kedvez a gombabetegségek elterjedésének. Állítsuk a cserepet napfényes, világos, meleg (min 20oC-os), huzatmentes helyre, ellenkező esetben a növény rövidesen hullajtani kezdi leveleit. Rendszeresen öntözzük. Akkor kapjon újabb adag vizet, amikor földje már éppen kezd kiszáradni. Soha ne álljon a cserép alatt a víz!

A téli időszakban nem szükséges tápoldatozni, májustól szeptemberig azonban kéthetente kezelhetjük nem túl nirogéndús tápoldattal. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlburjánzó, mert a levelek túlságosan beárnyékolják egymást, és ez felkopaszodáshoz vezethet.

A mikulásvirág elég türőképes. Hosszú időn át jelzi hiányérzetét, de közben nem megy tönkre, és aztán könnyen regenerálódik. Ily módon például pár napos nyaralásunkat is viszonylag jól elviseli, ha előtte jól megöntöztük, és nincs tűző napon. A levelek nagyon lelankadnak, de az öntözés után képesek teljesen magukhoz térni. Odaadó gondozás esetén növényünk februárra elvirágzik, és áprilisig lassanként megszabadul színes felleveleitől. Nem túl napfényes helyen tartott mikulásvirágnál ez hamarabb is bekövetkezhet. A szakirodalom azt ajánlja, hogy ilyenkor a hajtásokat vágjuk vissza 15-20 cm-esre, és hűvös, sötét helyen, nagyon enyhe öntözés mellett 1-2 hónapig pihentessük a növényt. Ez a nevelési mód az eredeti élőhely, Mexikó klímáját imitálja.

Saját tapasztalatom szerint azonban nem feltétlenül szükséges a fenti műveleteket végrehajtani, sőt, a visszametszés egy 45-50 cm magas növényt annyira le is gyengíthet, hogy azután már nem képes elég vastag, látványos hajtásokat hozni. A mikulásvirág folyamatos (de visszafogott) öntözéssel, és a pihenőidőszak kihagyásával is jól nevelhető, csak ügyeljünk arra, hogy a ne vigyük túlzásba a nyári tápoldatozást. Amikor a nappalok hosszabbodásakor a növény elkezd erősebben növekedni, ollóval távolítsunk el néhány hajtást, hogy formás, laza lombozatot kapjunk. A metszést nagyon mérsékelten végezzük, nehogy túlzott elágazódásra kényszerítsük a növényt. A metszéskor kicsorduló tejnedvet töröljük le.

Az ősz közeledtével izgalmas kísérlet lehet, hogy megpróbáljuk virágzásra bírni kedvencünket. Szülőhelyének fényviszonyai miatt a mikulásvirág rövidnappalos, vagyis csak akkor virágzik, ha a nappali megvilágítás 12 óránál kevesebb. Tehát ha szeptember közepétől olyan helyre tudjuk állítani a cserepet, ahol a sötét időszakot a legkevesebb fény (pl. utcai lámpa fénye) sem szakítja meg, illetve ha más módon megoldjuk a rendszeres besötétítést (pl. mindennap este 7-től reggel 8-ig kartondobozzal letakarjuk a növényt), karácsonykor már pompásan kivirult mikulásvirágnak örvendezhetünk

Nyíri Judit
édenkert.hu
 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág és más...  
A beszélő növények
  2012-08-31 09:19:32, péntek
 
 
Ma sokan megmosolyogják azt az embert, aki ugyanúgy beszélget a rózsájával, mint mondjuk a kutyájával. Pedig ez nem bolondság. A növény meghálálja a szép szavakat. Szebben fejlődik, több virágot hoz, mint azok a társai, amelyeket csak öntöznek.

Az 1970-es években a tudósoknak meggyőző kísérletekkel azt is sikerült bebizonyítaniuk, hogy a növénynek érzelmei is vannak, és félelmét, örömét vagy aggódását ki is sugározza, azaz tudtára adja a környezetében élő többi növénynek. Az ezredfordulóra már egyéb kommunikációs lehetőségre is fény derült.

Három országban: Nagy-Britanniában, Izraelben és az Egyesült Államokban végzett egyidejű, egymást is ellenőrző kísérletsorozat révén bebizonyosodott, hogy a növények bizonyos hullámtartományban beszélnek. ezeket a hanghullámokat az emberi fül nem érzékeli, de műszerrel foghatók.

A fotoakusztikus módszerrel mért hangok a kísérletbe bevont több mint száz növénytől származtak. Beszélt a muskátli, a szegfű, a liliom, de a cukorrépa és a kukorica is. Tulajdonképpen nem hangokról, hanem rezgésekről van szó. Különböző napszakban, évszakban, sőt vegetációs időszakonként is eltérő rezgéseket adnak, ezek feltehetően az egymás közti információcsere eszközét jelentik.

Az már jóval régebben kiderült, hogy a növények érzékelik az emberi beszédet, illetve a zenét. És nemcsak érzékelik, de reagálnak is rá. A legtöbb növény bizonyos hangokra kelletlenül, vagy épp fordítva: örömmel "válaszol", kivirul, szebb virágot, több termést hoz. Nehezen viselik a veszekedést és meghálálják a becéző szavakat. már közhelynek számít az a tudományosan bizonyított tény, hogy a növények szeretik a klasszikusokat, ám irtóznak a rokcktól. Ezt bárki kipróbálhatja otthon: ha heteken át rockzenét sugároz néhány növénynek, azok az ellenkező irányba "menekülnek", és sorvadni kezdenek, viszont Mozart, Vivaldi vagy más klasszikus hallatán a zene "felé fordulnak", és szemlátomást jól érzik magukat.

A "növénybeszéd" felfedezése szédületes távlatokat nyit más irányban is! Ha a mezőgazdászok, virágtermelők a jövőben egy "fordítókészülék" segítségével megérthetik, értelmezhetik a növények kívánságát, talán még árnyaltabb kétoldalú kommunikáció is kialakulhat. A növények mindenképpen közölhetik majd a termesztővel, mi a bajuk, miért kókadoznak, mikor vágynak öntözésre, gyomirtásra.

Belső hálózat

A növények kommunikálnak egymással, hogy továbbítani tudják a fontos információkat, hasonlóan az emberekhez és állatokhoz - állítja egy friss kutatás.

Egy különleges belső hálózat teszi lehetővé, hogy a növények figyelmeztessék egymást a potenciális ellenség feltűnéséről. Számos növénynél - mint például az eper, a lóhere, a nád vagy a bodza - kialakulnak azok a szövevényes kapcsolatok, melyeken keresztül a különböző részek képesek kommunikálni egymással. Ezeket a szálakat futóknak hívják: olyan vízszintes szárak, melyek a talaj felszínén vagy a föld alatt húzódnak, és fizikailag egymáshoz kötik a növényeket, mintha csővezetékek vagy a kábelek lenének. Bár a futók kapcsolódnak a függőleges szárakhoz, saját hajtásokat is növesztenek, míg végül egy egész hálózatot alakítanak ki.

A holland Radbout Egyetem kutatója, Josef Stuefer és csapata hernyókat engedett szabadon egy fehér lóhere-telepen, majd megfigyelték, ahogy egy levelet megrágnak. Ezután egy újabb adag hernyót helyeztek a növényre, amelyek választhattak, hogy a megsérült levelet tartalmazó növényhálózatból kezdenek el enni - amelyben már elterjedt a figyelmeztetés, így a védelmi rendszer aktiválódott -, vagy egy eddig érintetlen hálózatból lakmároznak. Minden próba során a körülbelül 15 hernyóból álló csoportok legtöbb vagy összes tagja a sértetlen növényi részeket választotta.


Forrás: www.astronet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág és más...  
Sivatagi liliom, azaz a természet remekműve
  2012-05-25 10:17:51, péntek
 
 
Sivatagi liliom, azaz a természet remekműve

Az Aloe Vera jótékony hatása végigkísérte az emberiség történelmét. Ókor óta, mint a hosszú élet csodaszereként tisztelik és a " gyógynövények királynőjeként " használták, a fiatalság, a szépség, és az örök élet szimbólumaként tartották számon.

Aloe Vera tulajdonságait mintegy 5000 éve ismerik. Kutatások igazolták, hogy az ősi kínai és indiai kultúrák is ismerték és használták. Az egyiptomi királynők testi szépségük fenntartására használták az Aloe Vera nedveit. A görög és a római orvosok tudatosan és nagy gyakorlati tapasztalattal használták, mint gyógynövényt.

Az Aloe Vera külsőleg és belsőleg egyaránt kiválóan alkalmazható. Nézzünk, mondjuk 5-5 érvet mellette, miért is érdemes használnunk.

Külsőleg alkalmazva:

Az Aloe Vera leveléből kivont friss gél ideális a külsőleg történő alkalmazásra.
1. Rendkívül hatásos elsősegélyt nyújtó szer, különböző sérüléseknél, égési sebek kezelésénél.
2. Jó vérzéscsillapító, fertőtleníti a sebet és gyorsítja a forradási folyamatokat.
3. Megöli a baktériumokat, vírusokat és gombákat.
4. Allergiás problémák kezelésére is alkalmas .
5. Kiváló ízületi és reumatikus fájdalmakra

Belsőleg alkalmazva:

A folyékony, ivásra alkalmas Aloe Vera gél számos vitamin és ásványi anyagot tartalmazó elsőrendű táplálék-kiegészítő.
1. Behatol az emberi szövet legmélyebb részéig (mind a 7 szintre képes eljuttatni hatóanyagát.
2. Az Aloe serkenti a sejtek növekedését, gyorsítja és normalizálja az anyagcserét, regenerálja a bélbolyhokat, tisztítja a felszívó felületet, méregteleníti a szervezetet, ezáltal fogyást eredményez.
3. Fájdalomcsillapító
4. Vitamin összetétele által biztosítja az immun- és idegrendszer védelmét, erősítését
5. Aktiválja és serkenti a vér- és nyirokkeringést, a vese-, máj- és epehólyag funkciókat.

Horváth Bianka

Forrás: www.egyno.hu

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág és más...  
Hogyan kell átültetni a növényeket?
  2012-03-03 09:25:51, szombat
 
  Hogyan kell átültetni a növényeket?

A cserepes növények egy idő után elhasználják a rendelkezésükre álló földből a tápanyagot, és a gyökereiknek is kezd szűkös lenni a hely. Ha nem akarjuk, hogy sárgulni kezdjenek vagy elpusztuljanak, a növekedésüknek megfelelően időről időre át kell ültetnünk azokat. Ehhez az alábbiakban adunk segítséget.

Készítsd elő az új helyet!

Ha továbbra is cserépben neveled a növényt, olyan edényt kell keresned, amely pár centivel nagyobb átmérőjű az eredetinél (ha az újat beleteszed, be tudd tenni az ujjad a régi és az új cserép közé).

Ha a kertbe ültetnéd ki a virágot, legalább akkora gödröt kell ásnod, hogy a cseréppel együtt beleférjen (vagy valamivel nagyobbat).

Ha nagyon száraz a virág földje, nedvesítsd meg! Fontos, hogy ne csöpögjön azért belőle a víz - a legjobb, ha pár másodpercre egy vízzel telt vödörbe mártod a cserepet. Legjobb, ha ezt legalább egy órával az átültetés előtt csinálod, így biztos nem fog szétesni a földlabda.

Vedd ki a növényt a cserépből! Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, ha az egész növényt fejjel lefelé fordítod, a tövénél megfogod, és a másik kezeddel lehúzod róla a cserepet. Ha nem enged, egy kicsit ütögesd meg a cserép alját, esetleg késsel próbálj belenyúlni a cserépbe és kifordítani a virágot.

Tedd az új helyre! Szórj annyi földet alá, hogy az eredeti talaj teteje kerüljön abba a magasságba, ahol később is lennie kell. Ha tehát cserépbe ülteted, az eredeti talaj szintjének a cserép pereme alatt egy centivel kell lennie (így tudod öntözni), ha pedig a kertbe ülteted ki a virágot, a talajszinttel egy magasságba kerüljön a töve. A lényeg, hogy a friss föld nagy része a növekvő gyökerek alá kerüljön, ne a növény tövéhez.

Szórj köré földet! A cserép vagy a gödör szélén maradó üres teret töltsd fel friss földdel és tömörítsd.
Öntözd meg! Az átültetés során elkerülhetetlenül sérülnek az apró hajszálgyökerek, ezért öntözd meg alaposan a növényt, hogy mielőbb magához térhessen.

Tippek és videó: www.hogyankell.hu
 
 
2 komment , kategória:  Növényvilág és más...  
Időtlen kert szobrokkal
  2012-02-16 10:21:45, csütörtök
 
  Időtlen kert szobrokkal

Farkas Ádám szobrászművész olyan kertet vallhat magáénak a szentendrei Bükkös-patak partján, amelyet szülei vásároltak nyolcvan éve mint elvadult gyümölcsöst, s ahová az égeres-füzes ligeterdő is belenyúlt. Néhány égerfa matuzsálem még ma is él közülük.

Házigazdánk gyermekkora a csobogó patakvíz, a kavicsok, kövek, az égbe törő fák bűvöletében zajlott. Úgy véli, ennek az édeni állapotnak is a hozadéka, hogy szobrász lett belőle.

- Már egy-két évtizede műveltem a kertet, amikor tudatosulni kezdett bennem, hogy voltaképp ez maga a világmodell, amibe csöppentem - fogalmaz. - Az idő működését, sőt magát az életet is itt értettem és tanultam meg. A fák, az élőlények, a termőföld természetet követő ciklusaiból, ezek egymáshoz és a Nagy Egészhez való viszonyából. Úgy érzem, hogy a kert minden porcikája az időtlenségről szól, amelyben éppúgy benne rejlik az elmúlás, mint az újra és újra kibomló élet.

Farkas Ádám számára a kert művelése mindig is azt jelentette, hogy hagyja a természetet, a természetességet, az eredeti édeni állapotot érvényesülni. Ahol a vadszőlő, a borostyán vagyegyéb kúszónövény megtelepedett, nem állja útját. Nincs itt kiszámítottság, inkább a szemnek kellemes esetlegesség az uralkodó. Az égbe szökő fenyőfák mellett a levélsátorként árnyékoló gesztenye-, valamint diófák és lombos társaik osztoznak a kerten, helyet adva a cserjéknek, bokroknak. És valahogy úgy léteznek itt valamennyien, hogy meghagyják a kert terességét. Azt a terességet, amelyben a szobrok mintha a kerttel együtt keletkeztek volna, spontán kompozíciót alkotva a környezetükkel.

Ebben a fantasztikus világban nagyon sokan megfordultak itt a család barátai közül. Többek között olyan szellemi és alkotó kiválóságok jártak itt az elmúlt évtizedekben, mint Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Tamási Áron, Németh László, Keresztury Dezső, Sárközi Márta, Bibó István vagy Ferenczy Béni, Bernáth Aurél, Borsos Miklós, Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Szőnyi István.

Czeglédi Cecília

Forrás: www.lakaskultura.hu


 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág és más...  
Hogyan kell csíráztatni?
  2011-11-20 11:21:00, vasárnap
 
  Hogyan kell csíráztatni?

A csírák rengeteg vitamint, ásványi anyagot és enzimeket tartalmaznak, amelyek rendkívül jó hatással vannak a szervezetünkre. Ezért érdemes belevágni a csíráztatásba, és akár néhány nap múlva már élvezhetjük is a csírák jótékony hatását. Ráadásul, akinek nincs zöldségeskertje, az is mini kertet varázsolhat a konyhájába.

Készítsük elő a magokat! Vegyük ki a törött és a repedt szemeket, majd a többit folyóvízben alaposan mossuk át! A mosáshoz használhatjuk a csíráztató készlet lukas darabját, vagy akár egy szűrőt.

Áztassuk be! A mosás után helyezzük a magvakat egy edénybe, majd öntsünk rá annyi langyos vizet, hogy ellepje! Figyeljünk rá, hogy a víz legalább kétszer annyi legyen, mint a mag! A választott magoktól függően eltérhet a szükséges áztatási idő, ezt a csíráztatásra árult magvak csomagolásán jelzik. A gabonaféléket és hüvelyeseket (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, zöldborsó, lencse, mungóbab) egyébként jellemzően 12 órán át, a kisebb magvakat (pl. retek, lucerna, köles, napraforgó, zsázsa, káposzta) 4-6-8 órán át, míg a nagyobb, vastagabb héjú magvakat 18-24 órán át kell áztatni. Érdemes melegebb, 28-30°C-on tartani a magokat ez idő alatt. Ha erre nincs lehetőség, a szobahőmérséklet is megfelel, de akkor hagyjuk kicsit tovább ázni őket!

Mossuk le ismét a magokat! A megduzzadt magokat ismét alaposan öblítsük át, majd helyezzük a csíráztató készlet lyukas táljába! Az alsó, zárt tálba öntsük vizet, és a lyukas edényt erre helyezzük rá!

A csíráztatás helye: Az első napokban tartsuk a csírákat jól szellőző, sötét helyen, kb. 28-30°C-on! Ha szobahőmérsékleten tartjuk az edényt, kicsit lassabban csíráznak ki a magok.

Öblítsük le naponta kétszer a magokat, majd csepegtessük le alaposan a vizet! Ez azért fontos, hogy ne penészedjenek be a magok.

Menjenek a maghéjak! 2-4 nap után már beindul a csírázás, ilyenkor már eltávolíthatjuk a levált maghéjakat. Egy szűrőn keresztül alaposan mossuk át a csírákat és a maghéjakat dobjuk ki! Vigyázzunk rá, hogy alaposan csöpögtessük le a vizet, mielőtt visszatesszük a magokat a csíráztató edénybe! Ilyenkor már tehetjük világos helyre, de direkt napfény ne érje!

Élvezzük ki a munkánk gyümölcsét! Ha készen állnak a csírák, utoljára ismét alaposan mossuk át, és a maradék maghéjat is távolítsuk el! Fogyaszthatjuk frissen, de műanyag zacskóban vagy üvegben sokáig elállnak a hűtőben is. Ilyenkor még lassan folytatódik a csírázás folyamata, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg őket, majd 2 órára helyezzük közvetlen napfényre!

A következő csíráztatás előtt alaposan mossuk el az edényeket!

Forrás: Hogyankell.hu
 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág és más...  
Fali kert
  2011-10-14 11:38:55, péntek
 
  Fali kert

Aki a növényeket szereti, annak a helyhiány nem lehet akadály. Egyre inkább kezd elterjedni az a gondolkodásmód, hogy növényeket nem csak vízszintes felületeken vagy plafonról lelógatott kaspóban lehet a helyük - a függőleges falakon is remek kiskerteket lehet kialakítani, a házon belül s kívül is.

Profin megtervezett házi dzsungelt nyilván nem mindenki engedhet meg magának, de kisebb méretű, zsebes, rekeszes, polcos fali kertekből egyre nagyobb a választék. A galériában ezúttal két újabb megoldást mutatunk be.

A MiniGarden modulok fehér, zöld és terrakotta színben készülnek, kialakításuk révén valójában szabadon álló falak, így térelválasztóként is használhatók, de bármilyen falhoz vagy bútorlaphoz is rögzíthetők. Virágos növényeknek és fűszereknek egyaránt ideális, vegyszermentes, strapabíró műanyagból készültek, a fölösleges víz a polcon belüli zárt térbe csöpög.

Bizonyos szempontból hasonló, mégis kicsit más az Urbio rendszere: ezeknél a fehér műanyagból készült, különböző méretekben kapható virágtartók lelke a beépített, nagyon erős mágnes, s a hozzá tartózó ,,tálca" - a modulos kialakításnak köszönhetően növényeink így kisebb és nagyobb csoportokban is bárhol a falra rögzíthetők.

Még több kép a galériában

Forrás: www.lakaskultura.hu


 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág és más...  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 90 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 80 db bejegyzés
Összes: 103990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 784
  • e Hét: 39074
  • e Hónap: 147290
  • e Év: 838253
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.