Regisztráció  Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Cupcake mintás szalvétához:
  2014-02-22 18:16:04, szombat
 
 

Link

A cupcake története


Bár már egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv is megemlíti, a cupcake a 19. században indult el hódító útjára, és forradalminak számított, mivel az akkori süteményekhez képest villámgyorsan elkészült. Ez különösen előnyös volt az időt és energiát megspórolni kívánó háziasszonyoknak.

Ami a név kialakulását illeti, két teória létezik: az első szerint a sütiket eredetileg csészében (cup) sütötték, a második szerint a hozzávalókat mérték ki csészével. A speciális muffin sütőformák a 20. században terjedtek el.
A kezdetekben a cupcake-eket ,,number cakes"-nek vagyis "1-2-3-4 cakes-nek" hívták, mert igazán egyszerű volt megjegyezni a hozzávalók mennyiségét. A legelső fennmaradt recept: 1 csésze vaj, 2 csésze cukor, 3 csésze liszt, 4 tojás, továbbá 1 bögre tej és egy kanál szódabikarbóna. Manapság a rengeteg féle hozzávalóból számtalan változatos ízű, stílusú cupcake készülhet.

Miért jó a cupcake?


A cupcake tulajdonképpen egy mini torta, amit mindig az alkalomhoz illően díszítenek, mázzal, krémmel, marcipánnal. Nem kell szeletelni, nem morzsálódik, és nem kell hozzá tányér sem. Csak megkaparintod, és egészben a tiéd. Senki sem eszegeti le a marcipánt a tortádtól, és a süti mérete nem a házigazda jóindulatán múlik. Ha egyszer kézbe vetted, akkor biztosan meg is eheted! Népszerűek a mini cupcake-ek is, amelyek apró méretüknél fogva ejtenek kísértésbe (Amerikában léteznek mini cupcake-ekre specializálódott sütödék is).

Mi a különbség cupcake és muffin között?


A cupcake mindig édes, és általában díszítve van a teteje. De ha nincs díszítve, akkor sem automatikusan muffin! A cupcake alapvetően egy ünnepi alkalomra készült vaj alapú torta (cake). Ezzel szemben a muffin elkészítésében sokkal egyszerűbb, a száraz és nedves hozzávalók összekeverése után már süthető is, sokszor habverő sem kell hozzá. Olajjal készül, nem torta, hanem inkább egyfajta - nem élesztő alapú - tészta (quick bread), ami lehet sós is, általában reggelire vagy teához fogyasztják. Tehát nem a díszítésén múlik a különbség - bár ez az általános nézet - hanem inkább az elkészítési módján, és azon, hogy milyen alkalommal kerül asztalra.

A sikertörténet


A cupcake klasszikusan az amerikai gyerekzsúrok, szülinapok süteménye. A gyermeki világ nosztalgikus megidézése lett a siker alapja, hiszen az édesszájú felnőttben a régi időket, az otthon melegét kelti életre. A látványvilág, a sokrétű design lehetősége miatt pedig a divatos partik, rendezvények süteményévé avanzsált.
Napjainkra a cupcake kirobbanó siker lett kulináris berkekben, az utóbbi évtizedekben több ezer vállalkozást alapítottak rá Amerikában, majd innen kiindulva Angliában, és fokozatosan egyéb európai országokban is elterjedt, terjed a divatja. A csokis és vaníliás még ma is klasszikus kedvencek, míg az extrémebb ízű sütiket a leghíresebb éttermek is étlapjaikra helyezik. Az igazi népszerűséget a Szex és New York című sorozat (Magnolia Bakery), illetve a Martha Stewart által kiadott könyv hozta meg.

Különleges alkalmak süteménye


A sütidesign nagy sikernek örvend a különleges alkalmakon, pl. esküvőkön, ünnepi, céges rendezvényeken, ahol nemcsak az íz, de a látvány is fontos. Egyre elterjedtebb az esküvői tortát kiváltó cupcake torony, ami nem más, mint egy több emeletes torta állvány cupcake-ekkel telerakva. A boldog pár a klasszikus tortavágás szertartását sem hagyja ki, ha az állvány tetején egy kisebb méretű - a cupcake-ekkel harmonizáló - torta is díszeleg. Esztétikus és praktikus, valamint a bőségszaru hatását kelti, hiszen az egyetlen nagy torta helyett sok gyönyörű mini torta várja a szépre és finomra vágyakozókat: akár egy egész asztal is telepakolható a sütikkel, színben, hangulatban hozzáillő virágokkal, dekorációs elemekkel díszítve. És mindez nem feltétlenül kerül többe, mint egy klasszikus esküvői torta.

Forrás: http://iml.jou.ufl.edu/projects/spring07/ayers/history.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Cupcake
http://curiousfoodie.wordpress.com/2008/02/20/muffins-cupcakes-why-they-are-diffe rent/


A szalvétából egy cseredarabom van, ha valakinek megtetszene, szívesen elcserélem bárkivel.
 
 
0 komment , kategória:  Édesség-,kávémintás szalvétáim  
Csokoládéimádóknak készült szalvétához:
  2013-04-14 19:28:16, vasárnap
 
 

Link

,,Kerek csokoládé, szögletes csokoládé, táblás csokoládé, lyukas csokoládé, töltött csokoládé, mogyorós csokoládé, tejcsokoládé, étcsokoládé, fehér csokoládé, csokoládés csokoládé!"
Mmm és nyamm! Gombóc Artúr tud valamit. De a csokoládéimádat mást is kiválthat, lássuk Joanne Harris: Csokoládé című regényét:
Egy titokzatos csokoládébolt megnyitása valóságos háborút robbant ki a francia kisvárosban, Lansquenet-ben. Itt ugyanis úgy tűnik, mintha száz éve semmi sem változott volna. Az üdítő fuvallatot Vianne Rocher (Juliette Binoche) érkezése hozza meg: a lányával céltalanul utazgató asszony csokoládéboltot nyit Lansquenet-ben, amely édes ínyencségeivel felszabadítja a helybeliek rejtett vágyait. Ám Reynaud grófja (Alfred Molina) meggyőződéssel vallja, hogy Vianne csokoládékülönlegességei erkölcsi romlásba taszítják a várost. Ellenségeskedésük egészen addig megosztja a kisváros lakóit, míg kis híján tragédia történik....

Ha maradunk azonban a valóságnál, akkor egy orvos véleménye a következő:

A magas - 60-70%-os - kakaótartalmú csokoládéval hatékonyan csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus és a szélütés veszélye, de védi a bőrünket és kitűnő köhögéscsillapító - legalábbis Dr. Matos Lajos szívgyógyász szerint, aki a Szent János Kórház Kardiológia osztályának főorvosa.


Természetes vérnyomáscsökkentő

Martos professzor elmondása szerint napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb. Az eredmény a következő kísérletből született: holland orvosok egy kisváros, Zutphen lakói közül egy csoport - közel ötszáz) önkéntes, 65-85 év közötti férfit 15 éven keresztül vizsgálták. Megállapították, hogy a tizenöt év megfigyelési idő alatt azoknak volt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották rendszeresen. A csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása pedig fele akkora volt, mint azoké, akik nem-, vagy csak ritkán csokoládéztak.
Hasonló kísérletet végeztek 10 önkéntessel abból a célból, hogy megállapítsák, hogyan hatnak a különböző típusú csokoládék a vérnyomásra: 7 napig kakaómentes időszakot tartattak velük, majd 15 napon keresztül napi 100 g fehér és tejcsokoládét adtak nekik. Ezután újra 7 nap szünet, majd 15 nap fekete csokoládé következett. Az eredmény egyértelmű volt: az étcsokoládé vérnyomáscsökkenést okozott. A flavonokban gazdag, sötét csokoládé hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termeltek, ezért mérséklődött a vérnyomás.

Bőrápoló szépítőszer

Az étcsokoládé flavonoidokban dús csokoládé, ezért fogyasztása nagyon jó hatással van a bőrre. Segítségével javul a bőr véráramlása és vízellátása, így szebb, puhább, bársonyosabb, ugyanakkor rugalmasabb lesz.
A fekete csokoládé bőrápoló hatását egy német kutatócsoport vizsgálta. A kutatásba bevont hölgyek négy hónapon keresztül napi rendszerességgel ittak flavanolban dús-, illetve flavanolban szegény csokoládéport tartalmazó italt, miközben testükön egy gondosan kiválasztott és körülhatárolt területet rendszeresen napoztattak. Az ultraibolya fény okozta bőrpír 15-25%-kal csökkent a sok flavanolt tartalmazó csokoládé-italt fogyasztó csoportban, miközben a flavanolban szegény itallal kezeltek bőre kellemetlenül megégett. A csokoládé-ital a vizsgálati személyek bőrét finomabbá, rugalmasabbá tette.
(Az orvosi vélemény forrásoldala: www.mindmegette.hu/amit-a-csokoladerol-tudni-kell-30122 )

A csokoládés szalvétára ma egy egész csomaggal tehettem szert, így ha valakinek megtetszene, szívesen cserélek belőle, akár gyűjti valaki, akár dekupázsol, akár csokoládéval-édességekkel kapcsolatosan gyűjt dolgokat valaki.
 
 
0 komment , kategória:  Édesség-,kávémintás szalvétáim  
Rue de la Paix feliratú szalvétámhoz:
  2012-08-02 21:27:32, csütörtök
 
 

Link


A Rue de la Paix magyarul azt jelenti : Béke utca.Ez egy divatos bevásárlóutca Párizs központjában, melynek az egyik kiindulópontja a Place Vendome.A Place Vendome Párizs egyik legszebb barokk köztere. A teret 1699-ben Colbert építtette a Napkirály, XIV. Lajos tiszteletére. A Place Vendôme mértani középpontjában eredetileg XIV. Lajos lovas szobra állt, később ennek a helyére Traianus oszlopának másolatát állították.A sétálóutca másik kiindulópontja az Opéra Garnier.A Garnier Opera épülete Charles Garnier építész tervei alapján készült 1862 és 1875 között. Az operaház története 1858-ban kezdődik, amikor III. Napoleon megbízta Hausmannt, hogy tisztítsa meg azt a 12 000 m2-es területet, melyet a világ második színházának megépítésére kijelölt. 1861-ben pályázatot írtak ki rá, melyen mintegy százhetvenen vettek részt, és Charles Garnier nyert el.
A sétálóutcát 1806-ban nyitották meg.Eleinte Rue Napoleon volt a neve.1814-ben lett a neve Rue de la Paix, a békekötés révén,nem sokkal azután, ahogy a Párizsi csatának vége lett.




Link

La Rue de la Paix

Közepes olaj, vászon
Méretek 66 × 92 cm (26 × 36,2 in)

(http://en.wikipedia.org/wiki/Rue_de_la_Paix,_Paris)
 
 
0 komment , kategória:  Édesség-,kávémintás szalvétáim  
Muffinmintás szalvétáimhoz:
  2012-05-22 15:12:40, kedd
 
 

Link



A muffin elkészítésében a száraz és nedves hozzávalók összekeverése után már süthető is, sokszor habverő sem kell hozzá. Olajjal készül, nem torta, hanem inkább egyfajta - nem élesztő alapú - tészta (quick bread), ami lehet sós is, általában reggelire vagy teához fogyasztják.






Link

(Sütőben dagadó muffinok)

Link
 
 
0 komment , kategória:  Édesség-,kávémintás szalvétáim  
Csokoládémintás szalvétáimhoz:
  2011-11-20 13:45:13, vasárnap
 
 

Link

Az alapanyag, a kakaóbab, a ,,barna arany" különleges formájú örökzöld fán terem. Orchideára emlékeztető rózsaszín virágai és uborka formájú termése (benne 5 rekeszben 30-40 bab ül) közvetlenül a törzsön és a vastagabb ágakon sarjadnak. Őshazája Dél-Amerika, az Amazonas folyó őserdői. Vándorló indián törzsekkel jutott Mexikóba. A maják kezdték termeszteni talán az időszámításunk előtti harmadik században.

Az aztékok ,,cacahuatl"-ból, azaz kakaóbabból készített ,,xocolatl"(keserűvíz) nevű ősi italát a Mexikót meghódító spanyol Hernando Cortez fedezte fel Európa számára 1519-ben. A megpörkölt, héjától megtisztított kakaóbabot megőrölték, puha tésztává gyúrták, hideg vízzel habosra keverték és fűszerekkel ízesítették. A spanyolok az italt forró vízzel készítették. Vaníliával, fahéjjal vagy szegfűszeggel tették elviselhetőbbé. Később cukorral édesítették.

kakaobab_termesA csokoládé Franciaországba 1615-ben érkezett III. Fülöp spanyol király leánya, Ausztriai Anna hozományával. Pályafutását gyógyszerként kezdte, patikusok készítették el és frissítő, erősítő szerként ajánlották. Reggeli és társasági italként XIV. Lajos udvarában talált igazi otthonra. XV. Lajos kedvesei, Madam de Pompadour és Madame du Barry a csokoládé vágyfokozó hatásának különleges szerepet tulajdonítottak. Az utóbbi csokoládéját ámbrával (cethalból nyert viasszal) ízesítette. A hódításairól híres Casanova a forró csokoládét a szerelem elixírjének nevezte, és többre tartotta a pezsgőnél. A csokoládé az etikett, a jó modor és a luxus szimbólumává vált. Hódoltak neki koronás fők, írók, költök, filozófusok. Még a hadvezérek is, mint például Napóleon. Tudományos és irodalmi művek divatos témája, találkozni vele Mozart operáiban. Linné botanikus rendszerében a ,,cacao theobroma" (istenek eledele) elnevezést kapta.
kakaobab

A csokoládét a 18. század végéig italként fogyasztották, vízzel, tejjel, ritkábban borral hígítva, tojással dúsítva.
A csokoládégyártást a gyógyszerészektől átvették az erre specializálódott, főleg olasz származású csokoládékészítők. Az első csokoládégyárat a bristoli Fry cég alapította 1728-ban. Bonbont Plessis Praslin francia herceg szakács-cukrásza kreált először a 17. században a regensburgi birodalmi gyűlés résztvevőinek. Cukrozott mandulát mártott csokoládéba, és gazdája után pralinénak nevezte el.




Link

A szilárd étcsokoládé a 19. század találmánya. Ez tette lehetővé, hogy belőle ünnepi csemegék, többek között húsvéti figurák készüljenek. Formája kezdetben hengeres volt, ezért az ördög szarvának is nevezték. Gyártásának egy holland vegyész, Conraad Van Houten adott lendületet 1828-ban a kakaópor és a kakaóbabból sajtolt kakaóvaj előállításával. (A hollandok kezdetben nem készítettek csokoládét, csak kereskedtek a kakaóval. Sőt, a legenda szerint egyszer elfoglaltak egy kakaóbabbal teli hajót, de elsüllyesztették a rakományt, mert nem tudtak mit kezdeni a sok ,,tyúkkakával".) A kakaómassza, kakaóvaj, cukor, fűszerek és ízesítők összedolgozásán alapuló gyári technológia a gőzgépek munkába állításával teljesedett ki, melyet a svájciak fejlesztettek tovább: 1875-ben Henri Nestlé és Daniel Peter összeházasította a csokoládét a tejporral: megszületett a tejcsokoládé. Négy évvel később Rodolphe Lindt bevezette a konsírozás műveletét, a csokoládé krémessé vált. Elkezdődött a csokoládé demokratizálódása, a polgárság szélesebb rétege is hozzájuthatott. Európában cukrászok és gyógyszerészek egymás után alapítottak csokoládégyárakat. A legfinomabb csokoládét Philippe Suchard svájci cukrásznak sikerült előállítani. Világhírű gyárát 1826-ban alapította Serrieres-ben.

Gróf Telki Pál naplójából tudjuk, hogy 1697 nyarán egy rotterdami kávéházban megkóstolta a ,,csukulater"-t. A csokoládé első magyarországi említése 1704-ből származik Palocsay György huszárszázados tollából. Amikor hazajött a háborúból, meglepetten tapasztalta, hogy hosszú távolléte alatt ,,az urak asztalánál" új italok jöttek divatba. Ezeket idegenkedve fogadták: a kávét pankrótnak (bankcsődnek), a teát széna víznek, a csokoládét pedig melegített német sernek hívta a magyar. A csokoládé fogyasztásában a ,,bécsi módi" megrontását látta még Csokonai Vitéz Mihály is, diákkori verseiben. Gróf Széchenyi István háziorvosa, Almási Balogh Pál vette pártfogásába a csokoládét. 1831-ben megjelent könyvében összefoglalta mindazt, amit a kor embere tudhatott a csokoládéról.

Magyarországon a 18. század közepén jelentek meg az olasz csokoládékészítő mesterek. A 19. század közepén alapított csokoládégyárak tiszavirág életűek voltak, a külföldiek versenyét csak a Gerbeaud és a Stühmer Csokoládégyár állta a 19. század végén. A csokoládé legnagyobb felhasználói a cukrászok voltak. Ők készítették a karácsony és a húsvét édes jelképeit és az első bonbonokat.




Link

A Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe Jézus kereszthalálának és feltámadásának emlékére. Ünnepe a tavasz eljövetelének is. Idejét 325-ben a niceai zsinat a tavaszi napéjegyenlőséget (márc.21.) követő első holdtölte utáni vasárnapra tette. Magyarországon a húsvétot az 1099-es szabolcsi zsinat óta ünneplik. Legfontosabb jelképei a tojás, a bárány és a nyúl.

A tojás a legtökéletesebb forma amit a természet létrehozott, kapcsolatban van a világ keletkezésével, kifejezi a termékenységet, az újjászületést, Krisztus feltámadását. A Pesti Divatlap 1843 tavaszán felfigyelt Fischer Péter Szervita téri cukrász húsvéti tojásaira. Ezt írta róluk: ,,különösen kiemelkedők az idén minden kigondolható díszítményekkel, alakzatokkal, sőt egyes tájképekkel, mint példának okául a budapesti lánchíd panorámájával." A tojás készülhetett csokoládéból és cukorból is. Az utóbbira utalnak a cukrászda ugyanabban az évben készült leltárában talált cukortojások. Lehet, hogy pirosra voltak festve. A piros szín Krisztus vérét jelképezi. A monda szerint amikor Jézust keresztre feszítették, odament egy asszony, aki kosarában tojást vitt. Letette és elkezdett imádkozni. Egyszer csak egy csepp vér hullott az egyik tojásra és az megpirosodott tőle. Egy másik asszony éppen a tojásokat gyűjtötte össze, amikor értesült Krisztus feltámadásáról. Szaladt a hírrel a szomszédokhoz, de azok nem hittek neki: úgy támadt ő fel, mint ahogy piros a tojás a kötődben! Erre az asszony a kötőjébe nézett és csodálkozva látta, hogy minden tojás megpirosodott.

Az ótestamentumi zsidóknál a bárány leölésének áldozati szerepe volt, ennek párhuzama a keresztényeknél Jézus keresztáldozata: Jézus Isten báránya, aki magára veszi a világ bűneit.

A húsvéti ajándékozás főszereplője, a német származású nyuszi a 19. század folyamán került hozzánk, talán egy véletlen névcserével. Régi szokás volt húsvétkor császármadarat ajándékozni a tojásaival együtt. A császármadár németül Haselhuhn, röviden Hasel, a nyúl német neve pedig Hase. (Egy régi germán legenda szerint a nyúl eredetileg madár volt, s egy alvilági istennő haragjában négylábú állattá változtatta.) A nyúlfigurák érdekessége, hogy a 19. században általában sapkában ábrázolták.

Az első cukorból vagy csokoládéból készült húsvéti figurák tömörek voltak. Üregeseket a 19. század közepétől kezdtek készíteni. Formákba kevés csokoládémasszát töltöttek. Lezárták és alaposan megforgatták, hogy a csokoládé egyenletesen beborítsa a hajlatokat is. Használtak különálló félformákat is, a peremeket felmelegítve ,,ragasztották" össze. A cukrászok a horganyozott bádog öntőmintákat sokszor maguk kalapálták ki, vagy a helyi bádogosnál rendelték meg. Árjegyzékek, katalógusok tanúsága szerint később gyárak is foglalkoztak cukrászati eszközök, köztük csokoládé öntőformák készítésével. Az 1832-ben alapított párizsi Letang cég 1900 körül egész Európát ellátta velük. A csokoládéfigurák és bonbonok gyártását is fokozatosan gyárak vették át a cukrászoktól.

A húsvéti ünnepek népszerűsítői az 1890-es évektől a képeslapok voltak. A csokoládé elsősorban a városi polgárok körében volt szívesen adott és kapott ajándék. A csokoládéfigurák falun ritkábban találtak vevőre, ott a 40 napos böjt alatt összegyűlt rengeteg tojás cserélt gazdát.

Húsvét előtt megnőtt a keletje a táblás csokoládénak és a csokoládébonbonoknak is. A bonbonkészítés legnagyobb hazai mestere Gerbeaud Emil cukrász és csokoládégyáros, császári és királyi udvari szállító volt. Ő honosította meg a konyakos meggyet és a párizsi krémes süteményeket. Remek bonbonjai messze földön híresek voltak, dobozai egy részét maga tervezte.




Link

Az első világháború után az egykor luxusnak számító csokoládé szinte máról holnapra közszükségleti cikké vált. A korszerűen gépesített magyar gyárak (Stühmer, Gerbeaud, Koestlin, Manna, Meinl, Boon, Szerencsi, Dreher Maul, Stollwerck, Szent István stb.) ellátták az egész országot. A húsvéti figurák, a papírmasé édességtartók (nyulak, tojások, csirkék, bárányok) idényjellegű gyári tömegcikkekké, egyben biztos üzleti sikerré váltak. Húsvét táján különkiadású árjegyzékek tudósítottak a bő választékról. Úgy tűnik, a csokoládéfigurákat elődeink mind megették, ránk maradt azonban néhány különleges, úgynevezett porcelánozott példány, amely az egykori Stühmer Csokoládégyár szabadalma volt. Sokan próbálták utánozni, de a gyártási titok rejtve maradt.

csoki

Az édesipar a látványosan fejlődő magyar csomagolás élvonalában állt. Dobozborítóit és csomagolópapírjait elsőrangú iparművészek tervezték: Kozma Lajos, Lukáts Kató, Mallász Gitta, Jeges Ernő, Szirmai Ili stb. Munkáikat rendszeresen közölte a szaksajtó, külföldi kiállításokon szép sikereket arattak. Munkáik alapján minősítették Európában a legjobbnak a magyar csomagolást.

Lukáts Kató bájos húsvéti tapétamintás csomagolópapírját, Mallász Gitta mesés bonbonosdobozát ma is szívesen fogadnánk, Kozma Lajos 1920-as években kelt üzenetét pedig átadnánk azoknak, akiket illet: ,,Feladatokat ma túlnyomóan az utca ad, az üzletházak, a gyárüzem, s lassanként egy új művésztípus kezd kialakulni, a reklámművész. Az iparművészet kultúrfeladatai itt valósulnak meg igazán, itt válik lehetővé, hogy a díszítés, a jó színek, szép felirat, kellemes formájú dobozok, kedves csomagolópapírok olyan széles rétegekhez jussanak el, amit minden hivatalos művészeti propaganda sem bír elérni. A doboz formája, színes kosztümje, csomagolópapírral fölékesített utcai ruhája: mind megannyi meleg gondolat annak számára, akinek a bonbon készül, a közönségnek."

A 20. század második felében változott meg az édességek csomagolása. Ma nosztalgiára indítanak.

Dr. S. Nagy Anikó - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
igazgatóhelyettes - muzeológus

(www.egeszsegere.com/erdekes_csokoladetortenet.htm)




Link
 
 
0 komment , kategória:  Édesség-,kávémintás szalvétáim  
Kávészünetes szalvétáimhoz:
  2011-11-17 20:24:01, csütörtök
 
 

Link

A kávészünet hivatalos rendezvények, konferenciák,tanácskozások szünetében a résztvevők ellátására szervezett rendezvény.

A vendégek zömében kávét, teát,üdítőt, ásványvizet,sós és édes harapnivalót, szendvicseket kapnak.Természetesen a rendezvény jellegétől, időpontjától függően egy-egy különleges kiegészítő is színesítheti a kávészünetet, mint például helyszínen sütött ínyencségek, alkoholmentes koktélok.




Link

Egy kicsit szokatlan kávészünet:Link
 
 
0 komment , kategória:  Édesség-,kávémintás szalvétáim  
Szalvéta márpedig jár!
  2011-08-01 19:37:22, hétfő
 
  A kávéról -gondolatok

2010.01.12. 13:04 HuPiedone

Nem kritika - gondolatok. Milyen a jó kávé? Alapfokon.

Mint írtam a Beköszöntőben, nem vagyok barista sem. A jó kávét onnan ismerem meg, hogy finom, nem onnan, hogy benne a csersavtartalom jól harmonizál a karamellás dohányaromával. Viszont van jópár alapvetés, amitől önmagában ugyan nem lesz jó az a jó kávé, de hozzájárulnak ahhoz, hogy Kopi Luwak kávénkat ne akarjuk visszaküldeni a macskába, ahonnan jött.

Kezdjük azzal, hogy a jó kávé forró. Igen, forró. Nem langyos. Hideg meg csak a jegeskávé lehet. Hihetetlen, hogy egyes helyeken ennek a kritériumnak nem tudnak megfelelni. A langyos kávét pedig melegítéssel tetézni hazaárulás (a gasztronómiai merényletek ilyenfajta súlyozása Vinkó József műve).

A kávé nem oltja a szomjat, ezért pedig illik mellé adni egy pohár vizet, ahol teljesen megfelel a sima csapvíz is. Ez az, amit egykor a Monarchia két pólusából mind a nyüzsgő kozmopolitában, mind a dekadens vidékiesben ugyanúgy tudtak, ma meg inkább csak az utóbbiban - Bécsben. Budapesten meg néha felejteni látszanak.
Szalvéta márpedig jár! Egy szénsavmentes ásványvízhez nem kell szalvéta, mert azt letörli a szájáról az ember a kezével, de a kávéhoz igen.
Ennyi lenne. Nem sok, de mindhárom kitétel betartása már-már egy újabb rendszerváltást követel meg. (A kávéhoz adott apró kekszet, süteményt nem tudom ki találta ki, de nem érzem szükségét.)

(http://ifjgourmand.blog.hu/2010/01/12/a_kaverol_gondolatok)




Link
 
 
0 komment , kategória:  Édesség-,kávémintás szalvétáim  
Francia cukrászda választéka:
  2011-06-09 11:04:11, csütörtök
 
 

Link(ez normál méretű szalvéta)

Ezeken a szalvétákon egy francia cukrászda (patisserie (fr.)=cukrászda) finomságai (gourmandise(fr.)= finomság) találhatóak meg (les petits gateaux=a kis torták).



Link(ez koktél méretű szalvéta)



Link

Ez pedig egy normál méretű szalvéta
 
 
0 komment , kategória:  Édesség-,kávémintás szalvétáim  
Csokoládémintás szalvétáimhoz:
  2010-11-20 15:30:12, szombat
 
 







Érdekességek csokoládémintás csereszalvétáimhoz:

A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.

Története

Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

A fűszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

1569-ben V. Piusz pápa a xocolatl-t olyan kellemetlennek találta, hogy az ital fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.

A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején (1660-85) vált divatos itallá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg.

1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapon meghatározta az optimális csokoládéreceptet.

Az első angol csokoládégyár Bristolban épült, 1728-ban. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt.

A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaósajtológépe nagyban javította a csokoládéital minőségét: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a nehezen emészthető zsíranyag egy részét.

A csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé-szeletet.

Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában a termékek minőségének javítása érdekében új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. 1880-ban felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást, illetve a lágy fondant csokoládét.

Ma a világ legfinomabb és legminőségibb csokoládéját Belgiumban gyártják.

Összetétele
A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.

A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.


A Fehér csokoládé

A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez.

Eredete és gyártása

Bár a Hebert Candies mutatta be 1955-ben, először a Mars Incorporated kezdett el foglalkozni fehér csokoládé előállításával, az Egyesült Államokban. Európában már egy évvel korábban kapható volt a boltokban fehér csokoládé. A termék akkor lett népszerű, amikor a Nestlé Alpine White Chocolate néven kezdett el fehér csokoládéból készült csokoládészeletet forgalmazni Amerikában. Az Alpine White Chocolate fehér csokoládé, mely aprított mandulát tartalmaz. Nagy-Britanniában a Cadbury forgalmazza. Hazánkban jelenleg hasonló néven a Milka forgalmaz fehér csokoládét.

Összeállítás és szabályok

A fehér csokoládé nélkülözhetetlen összetevői a kakaóvaj, a tej és a cukor. A szabályozások megszabják, hogy a piacon mi adható el fehér csokoládéként: az Egyesült Államokban súly alapján legalább 20% kakaóvajat, 14% tej szárazanyagot, legalább 3,5% tejzsírt és kevesebb mint 55% cukrot és egyéb édesítőszert kell tartalmaznia. Az Európai Unió ugyanezeket az értékeket használja, azonban nem szabja meg a cukor és az édesítőszerek mennyiségét. Néhány országban a fehér csokoládét nem tartják valódi csokoládénak, mert bár az elkészítési mód ugyanaz, mint a tejcsokoládé és az étcsokoládé esetében, különbség van az összetevőkben. Az összetevőkbeli nagy különbségek miatt sok ember (a U.S. Food and Drug Administrationt is beleértve) úgy véli, a fehér csokoládé nem valódi csokoládé.

(http://hu.wikipedia.org)





,,Csokoládé" fa (Theobroma cacao)





A Theobroma cacao (kakaófa) gyümölcse és a termésének magjai a kakaóbabok
 
 
0 komment , kategória:  Édesség-,kávémintás szalvétáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 599
  • e Hét: 7304
  • e Hónap: 20330
  • e Év: 459469
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.