Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
Kókuszos egérkék
  2011-02-05 11:26:29, szombat
 
  Hozzávalók kb. 6-8 darabhoz:

* 10 dkg kókuszreszelék
* 1-2 evokanál porcukor
* 2 evokanál vaj
* 5 dkg fehér marcipán
* 1 evokanál citromlé
* 1 teáskanál rum aroma
* kókuszreszelék a beforgatáshoz
* 1 zacskó fehér csokoládémáz
* elfelezett mandulaszemek a füleknek
* kevés csokoládémáz az orrocskákhoz és szemekhez

Elkészítés:

1. A fehér marcipánt dolgozzuk össze egy tálban a rummal és citromlével, majd keverjük hozzá a vajat, a 10 dkg kókuszreszeléket és a porcukrot. Alaposan dolgozzuk össze.

2. A tésztából formázzunk golyókat, helyezzük oket egy tálcára és tegyük be a hutobe legalább egy órára.

3. Miután megdermedtek, öntsük le őket a fehér csokoládémázzal, és mielőtt a máz megkötne, helyezzük el a mandulaszemeket fülek gyanánt, és szórjuk meg kókuszreszelékkel. Csokoládémázból készítsünk szemeket és orrokat, majd az elkészült egérkéket tegyük a hutobe a fogyasztásig.
 
 
0 komment , kategória:  * Rákóczi Feri Heti Receptjei  
Részeges sertésszűz
  2011-02-05 11:25:34, szombat
 
  Részeges sertésszűz aszalt gyümölccsel

Hozzávalók 4 személyre:

* 70 dkg sertés szűzpecsenye
* 30 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
* 1 citrom leve
* 2 narancs leve
* 5 teáskanál konyak
* 5 teáskanál méz
* só, bors
* erős paprika krém vagy por ízlés szerint
* olaj és vaj a sütéshez

Elkészítés:

1. Az aszalt gyümölcsöket (szilva, sárgabarack, áfonya, mazsola, alma) alaposan mossunk meg, majd tegyük egy tálba és öntsük rá a citrom és a narancs kifacsart levét, a konyakot és a mézet, majd hagyjuk pihenni pár órát.

2. Az egyben hagyott szuzpecsenyét szúrjuk át hosszában, és vágjunk bele egy kisebb alagutat, majd kívül-belül sózzuk, borsozzuk meg (aki szereti, az egy csipetnyi csípos paprikát is hozzátehet), majd töltsük meg gyümölcs felével. A megtöltött szűzpecsenye végeit zárjuk le hústűvel, majd egy kis olajon süssük meg minden oldaláról. Ezután tegyük egy kivajazott sütotálba, adjuk hozzá a maradék gyümölcsöt levével együtt, majd süssük 30 percig 200 fokon. Köretként burgonyát, rizst vagy gnocchit ajánlunk.
 
 
0 komment , kategória:  * Rákóczi Feri Heti Receptjei  
Árpaleves füstölt hússal
  2011-02-05 11:24:38, szombat
 
  Hozzávalók 4 személyre:

* 40 dkg füstölt hús
* 25 dkg gyökérzöldség
* 1 fej vöröshagyma
* 6 dkg árpa
* só, fekete szemes és őrölt bors
* petrezselyemzöld vagy snidling

Elkészítés:

1. Az egészben hagyott, megmosott füstölt húst tegyük egy edénybe, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, adjuk hozzá a hagymát, néhány szem fekete borsot, majd főzzük puhára (kb. 50 perc).

2. Vegyük ki a vízből a puhára főtt húst, a levet szurjük át, majd adjuk hozzá a leöblített árpát, a feldarabolt zöldséget és főzzük tovább addig, míg az árpa és a zöldség megpuhul (ha kevés a lé, öntsünk hozzá egy ki vizet). Közben vágjuk kisebb kockákra a fott füstölthúst.

3. Mikor megfott a zöldség és az árpa, adjuk hozzá a felszeletelt húst, sózzuk, borsozzuk majd forrósítsuk fel újra a levest és szórjuk meg a felszeletelt snidlinggel vagy petrezselyemzöldjével.


 
 
0 komment , kategória:  * Rákóczi Feri Heti Receptjei  
Mandulás süni
  2011-01-15 13:19:28, szombat
 
  Hozzávalók:

* 10 dkg diókeverék
* 14 dkg piskóta
* 8 dkg porcukor
* 2 evőkanál kakaópor
* 1/2 evőkanál fahéj
* 10 dkg margarin
* 4 kanál rum
* 1 tojás
* mandula és mazsola a díszítéshez

Elkészítés:

1.Törjük össze egészen apróra a diót és a mogyorót, tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá az összetört piskótát. Öntsük még hozzá a cukrot, a kakaóport, a fahéjat, a margarint, a rumot és a tojást és keverjük össze.

2.Gyúrjunk belőle tésztát, majd egy kanállal vegyünk ki belőle kisebb darabokat és formáljuk ezeket sünivé: először gyúrjunk belőlük diónyi nagyságú gombócokat, majd az orr-részénél kissé keskenyítsük el vagy lapítsuk ki.

3.A hátukba tűzzünk hámozott manduladarabokat, a szemekhez és az orrhoz használjunk mazsolát. A nagyobb mazsoladarabokat felapríthatjuk, de használhatunk étkezési díszgyöngyöket is. Ha elkészültek, rakjuk hűtőbe a süniket a tálalásig.




 
 
0 komment , kategória:  * Rákóczi Feri Heti Receptjei  
Körözöttel töltött gomba
  2011-01-01 12:12:36, szombat
 
  Hozzávalók 12 személy részére

* 24 db gomba
* 80 dkg tehéntúró
* 1 nagyobb kígyóuborka
* 2 fej vöröshagyma
* 1 dl tejföl
* pirospaprika
* köménymag,
*só, bors
* 10 dkg vaj a gombához

Elkészítés

1.A gombát alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. Megkenjük vajjal a gombát, és tíz percre forró sütőbe tesszük, kissé meggrillezzük. A kalapjából lemetszünk egy szeletet, és félretesszük, ez lesz a végén a sapkája.
2.Áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tejfölt és annyi pirospaprikát, hogy szép színes legyen, majd fűszerezzük köménnyel, borssal, sóval. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és a nyers uborkát, és jól összekeverjük a tölteléket. A gombafejeket a lemezkés oldalával fölfelé fordítva tálcára ültetjük, megtöltjük körözöttel és ráhelyezzük a kalapot.




 
 
0 komment , kategória:  * Rákóczi Feri Heti Receptjei  
Ünnepi kacsahús
  2010-12-10 13:47:51, péntek
 
 
HOZZÁVALÓK:

A sülthöz

* 1 nagy kacsamell
* 1 kg kacsazsír
* 1 fej fokhagyma
* 2 szál rozmaring
* Ízlés szerint só és bors

A paradicsomlekvárhoz

* 1 kg paradicsom
* 1 evőkanál vaj
* 3 evőkanál barna cukor
* 4 levél bazsalikom (vagy egy teáskanál szárított)

Olívás burgonyapüré

* 1 kg burgonya
* Olívaolaj
* Só, bors

ELKÉSZÍTÉS:

A sült

Egy nagy méretű sütőedény (vagy jénai tál) aljába szórja a hámozatlan fokhagymagerezdeket, fektesse rájuk a rozmaringszárakat, tegye erre az ágyra a húst, majd sózza, borsozza ízlése szerint, végül öntse fel annyi kacsazsírral, hogy az egészet ellepje. A konfitálás nagyanyáink idejében sokkal gyakrabban alkalmazott eljárás volt, de egyre többen fedezik fel újra. Lényege, hogy a húst alacsony hőmérsékleten, zsiradékban párolják meg. Ennélfogva ez lassú folyamat - ez a kacsamell mintegy öt óra alatt sül át. A lényeg, hogy a húst 100 fok alatt, kb. 90 fokos hőmérsékleten sütik. Akik nem tudják ezt beállítani, hagyják nyitva ujjnyira a forró sütő ajtaját. Amikor a hús elkészült, vegye ki a zsírból és szeletelje fel. Amennyiben szeretné megpirítani, fektesse bőrével lefelé egy tepsibe, s mintegy öt percig dugja vissza az immár felforrósított sütőbe.

* A paradicsomlekvár

Olvassza fel a vajat egy serpenyőben, adja hozzá a cukrot, és sűrű kevergetés mellett karamellizálja azt. A paradicsom alsó csúcsának bőrébe vágjon egy X-et, dobja a gyümölcsöt forró, majd hideg vízbe, a metszésektől húzza le a bőrét, majd vágja szeletekre, s szórja a serpenyőbe. Takaréklángon 1 óra előtt főzze készre a lekvárt, s a főzés utolsó öt percében ízesítse a bazsalikommal.

* Az olívás burgonyapüré

A megfőzött burgonyát törje pürésítse, majd folyamatos kevergetés mellett lazítsa ízlés szerinti mennyiségű olívaolajjal, illetve ízesítse sóval, őrölt borssal.




 
 
0 komment , kategória:  * Rákóczi Feri Heti Receptjei  
Adventi püspökkenyér
  2010-11-26 12:46:51, péntek
 
 
HOZZÁVALÓK

A tésztához

*8 dkg mazsola
*8 dkg aszalt kajszibarack
*8 dkg aszalt füge
*10 dkg sózott mandula
*1 narancs
*1 citrom
*15 dkg porcukor
*16 dkg liszt
*1/2 kávéskanál sütőpor
*12,5 dkg vaj
*1 zacskó vaníliás cukor
*4 tojás
*2 evőkanál rum

A bevonathoz

*2 evőkanál olaj
*10 dkg étcsokoládés tortabevonó
*10 dkg tejcsokoládés tortabevonó
*Kókuszreszelék, őrölt magvak vagy más díszítő

ELKÉSZÍTÉS

A tészta Aprítsa fel az aszalt gyümölcsöket és a sózott mandulát, azután hempergesse meg azokat lisztben, ez megakadályozza, hogy sütés közben lesüllyedjenek a tészta aljára. A valódi gyümölcskenyérnek az aszalt gyümölcsök adják meg a zamatát, ezért kivételesen ne törődjön azzal, hogy egyébként magas a kalóriatartalmuk. A vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport keverje alaposan össze, majd adja hozzá egyenként a tojásokat, a lisztet és a rumot, végül óvatosan a gyümölcsöket, s egészet dolgozza alaposan össze. Az őzgerincformát kenje ki vajjal, hintse be liszttel, öntse bele a tésztamasszát, és süsse 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre. Amikor elkészült, hagyja 10 percig pihenni, mert így könnyedén elválik a tészta a sütőformától. A bevonat Tegyen egy nagy lábas vizet a tűzhelyre, abba egy kisebb lábast, s ebbe tördelje bele a kétféle tortabevonót. Adja hozzá az olajat, és keverje el simára az egészet, majd óvatosan csorgassa a süteményre. Amikor ezzelmegvan, szórjameg a gyümölcskenyeret kókuszreszelékkel, őrölt magkeverékkel (mandula, dió stb.).




 
 
0 komment , kategória:  * Rákóczi Feri Heti Receptjei  
Márton napi libasült
  2010-11-12 12:40:39, péntek
 
 
HOZZÁVALÓK:

A sülthöz:

* 4 libacomb
* 2 alma
* 2 nagy fej hagyma
* Só, bors, majoranna

A salátához:

* 10 dkg aszalt vörös áfonya
* 1 kis fej vörös káposzta
* 2 alma
* 10 dkg kesudió és/vagy dióbél
* 1 evőkanál vörösborecet
* 1/2 dl dióolaj
* Tárkony, petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS:

* A SÜLT:

A libacombokat hintse meg sóval, borssal, majorannával, s bőrükkel lefelé fektesse a tepsibe. Vágja negyedekbe a két almát és a két hagymát, és szórja a húsok mellé, majd öntsön alá egy kis pohárnyi vizet, fedje le fóliával, s 160 fokos sütőben süsse az egészet 1,5 óráig. Amikor eltelt a 90 perc, szurkálja meg villával a húst. Amikor vaj puhaságúvá sült, fordítsa meg a combokat, és további fél óra sütéssel pirítsa meg rajtuk a bőrt. Amikor ezzel megvan, öntse a sült szaftját szűrőn keresztül egy kisebb lábasba, s ezen a szűrőn passzírozza át a megfőtt alma- és hagymagerezdeket is. Az így kapott szószt kevés melegítéssel sűrítse be, s tálaláskor ezzel öntse nyakon a húst.

* A SALÁTA:

Gyalulja le vagy vágja apróra a zöldségeket, és keverje alaposan össze azokat. Keverje össze a dióolajat, a vörösborecetet, a tárkonyt és a petrezselyemzöldet, majd egyenletesen locsolja meg vele a salátát.
 
 
2 komment , kategória:  * Rákóczi Feri Heti Receptjei  
Mézes-mustáros csirke
  2010-10-31 14:05:11, vasárnap
 
 
HOZZÁVALÓK:

* 1 csirkemell
* 2 dl 20 százalékos főzőtejszín
* 1 dl fehérbor
* 1 kis fej vöröshagyma
* 2 evőkanál mustár
* 2 evőkanál méz
* Só, bors
* Őrölt szerecsendió
* Kevés olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:

Vágja apróra a hagymát, s párolja meg egy serpenyőben olívaolajon, majd adja hozzá a kockára aprított húst, és süsse meg azok minden oldalát. Öntse rá a bort, s egy fél percig párolja vele az ételt (ezalatt az ital elveszíti alkoholtartalmát), majd öntse a serpenyőbe a tejszínt, a mustárt és a mézet. Ízesítse sóval, borssal, s ezen eledel ,,lelkével", az őrölt, avagy odahaza reszelt szerecsendióval. Ezt követően mintegy 3-4 perc alatt főzze készre az ételt. Mi natúr főtt rizzsel tálaltuk vacsoránkat, így míg a hús megfőtt, elkészült a köret is. Az elkészítési idő alig 20 perc volt.
 
 
0 komment , kategória:  * Rákóczi Feri Heti Receptjei  
Sütőtökszószos penne
  2010-10-22 13:52:26, péntek
 
 
Hozzávalók:

* 1 kg sütőtök
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 dl tejszín * 10 dkg vaj
* Olívaolaj
* 10 dkg sonka
* Friss bazsalikom vagy zsálya
* Só, bors
* 1/2 kg száraztészta (penne vagy fodros kocka)
* Parmezán

Elkészítés:

Tisztítsa és mossa meg a sütőtököt, majd szeletelje kb. 1x1 centis kockákra. Vágja apróra a fokhagymagerezdeket, pirítsa meg a vajon. Dobja a serpenyőbe a tököt, a friss zsályát vagy bazsalikomot, majd süsse a zöldséget olyan puhává, míg fakanállal szétnyomható nem lesz. Ezt követően botmixerrel pépesítse az egészet, majd öntse a kifőtt tésztára és keverje össze alaposan az egészet. Végül az olívaolajon pirítsa meg a sonkát, szórjon egy minden tányérra, s reszeljen rá egy kevés parmezánt. (A sonka helyettesíthető tengeri herkentyűkkel, például rákfarokkal is.)
 
 
0 komment , kategória:  * Rákóczi Feri Heti Receptjei  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 140 db bejegyzés
Összes: 103760 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5467
  • e Hét: 22309
  • e Hónap: 145095
  • e Év: 596189
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.