Regisztráció  Belépés
vg999.blog.xfree.hu
Az ÉLET a lényeg! xxx xxx
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Savanyú-csípős zöldségleves
  2012-11-01 11:52:58, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre: 3 dkg üvegtészta 7,5 dl zöldségleves (kockából is)
8 szárított gomba (tongku vagy mu-err) 1 kis doboz kukorica (150 g)
1 gerezd fokhagyma fél teáskanál szárított, morzsolt chili
diónyi gyömbér 4-5 evőkanál szójaszósz
1 sárgarépa 2-3 evőkanál fehérborecet
1 vékony póréhagyma 1 evőkanál olaj

Elkészítési idő kb. 25 perc

1, Az üvegtésztát és a szárított gombát 15 percre forró vízbe áztatjuk.

2, Közben meghámozzuk a fokhagymát meg a gyömbért, és vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, hosszában bevágjuk, megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk.

3, A gombát lecsepegtetjük, eltávolítjuk a kemény szárát, és csíkokra vágjuk.

4, A wokot felforrósítjuk, beleöntjük az olajat. A fokhagymát és a gyömbért gyorsan átpirítjuk benne. Hozzáadjuk a gombát, a sárgarépát és a póréhagymát, folytonos keverés mellett 1-2 percig együtt sütjük. Felengedjük a zöldséglevessel. Hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát és a chilit, és felforraljuk.

5, Az üvegtésztát lecsepegtetjük, ollóval kisebb darabokra vágjuk. A levesben még egyszer felforraljuk. Szójaszósszal és ecettel ízesítve tálaljuk.

TIPP: A szárított gomba helyett friss shitake gombát használjunk, a kukoricaszemeket bébikukoricával helyettesítsük, és tegyünk még a levesbe csíkokra vágott csírkehúst.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Melegszendvicsek
  2011-07-18 10:56:25, hétfő
 
  Kolbászos-juhtúrós melegszendvics

10 dkg apróra vágott füstölt kolbászt keverj össze 20 dkg juhtúróval és 1 tojással. A masszát kend a kenyerekre, a tetejükre fektess vékonyra vágott paradicsomszeletet. Grillsütőben süsd.

Magyaros halas melegszendvics

Hozzávalók: 4 szelet zsúrkenyér, 1 doboz szardínia, 2 db paradicsom, 1 db közepes fej vöröshagyma, fél zöldpaprika, fél nyers uborka, 20 dkg sajt, margarin, fél citrom leve, só, bors, majoránna, pirosarany.
A 4 szelet zsúrkenyeret 1 percig 500 W-on pirítjuk, majd megkenjük margarinnal. Ráhelyezzük az olajtól jól lecsöpögtetett halat és ráfacsarunk egy fél citrom levét, majd betakarjuk vékonyra vágott paradicsom-, paprika-, uborka- és hagymaszeletekkel. Megszórjuk a fűszerekkel, meghintjük reszelt sajttal, majd a sütőben 5 percig 500 W-on sütjük. Tálaláskor pirosarannyal díszítjük.

Májas-sajtos melegszendvics

A szárazon megpirított kenyérszeleteket kend meg egy leheletnyi vajjal, majd bővebben (konzerv) májkrémmel, teríts le vékony szelet óvári sajttal, a tetejét csepegtesd meg vajjal és grillsütőben süsd pirosra.

Májkrémes melegszendvics

20 dkg májkrémet keverj össze 2 csapott evőkanál tejföllel, 1 csapott evőkanál mustárral és 1 tojással. A masszát kend a kenyerekre, tegyél rájuk vékonyan szeletelt vöröshagymát, arra pedig néhány vajmorzsát. Grillsütőben süsd.

Melegszendvics Anna módra

Hozzávalók: 4 szelet zsúrkenyér, 35 dkg gomba, kis fej vöröshagyma, kis fej lilahagyma, kevés vágott petrezselyem, 5 dkg margarin, 1 db tojás, 15 dkg füstölt sajt, só, bors, szerecsendió, 3 cl vörösbor.
A zsúrkenyér szeleteket 1 percig 500 W-on a mikróban pirítjuk. A gombafejeket a tönkjétől elválasztjuk és alaposan megtisztítjuk, majd megmossuk, és az egészet feldaraboljuk. A sajtot lereszeljük. A vörös- és a lilahagymát apróra vágjuk és egy margarinnal kikent tálba helyezve 1 percig 500 W-on pároljuk. Az előkészített gombát a hagymával összekeverjük és vörösborral meglocsolva további 8 percig 400 W-on pároljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük a habosra vert tojással és másfél percig 500 W-on sütjük. Az előkészített zsúrkenyér szeleteket megkenjük a gombás masszával, s a reszelt sajtot a tetejére szórva 1 percig 500 W-on ráolvasztjuk. Tálaláskor apróra vágott újhagymával díszítjük.

Melegszendvics lyoni módra

Hozzávalók: 4 szelet zsúrkenyér, 25 dkg camenbert sajt, 4 szál újhagyma, 3 cl száraz fehérbor, 4 dkg margarin.
A zsúrkenyér szeleteket tálba helyezve 1 percig 500 W-on pirítjuk. A sajtból és a margarinból, fehérbor és apróra vágott újhagyma hozzáadásával masszát készítünk. A sütőből kivett zsúrkenyér szeleteket az így elkészített masszával megkenjük, majd 2 percig 500 W-on megsütjük. Tálaláskor petrezselyemzölddel díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kapros túróslepény
  2011-07-18 10:52:18, hétfő
 
  30 dkg lisztből, 18 dkg vajból, kevés sóból, 2 tojássárgájával és annyi tejföllel, hogy meglehetősen lágy legyen, tésztát gyúrunk. Ujjnyi vastagra nyújtva, és a széleit fölhajtva, tepsibe tesszük s megkenjük - jó vastagon - a következő töltelékkel: 1 és 1/4 liter édes, száraz, átpasszírozott tehéntúrót összevegyítünk 6-8 dkg vajjal, 4 tojássárgájával, ízlés szerint sóval, és apróra vágott kaporral és a tojások kemény habbá vert fehérjével. A tetejét megkenjük tejföllel és forró sütőben megsütjük.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Füszeres csirkesaláta
  2011-06-23 18:30:42, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:

500 g darált csirkemell
50ml olaj
világos szójaszósz
1 fej saláta
1db citrom leve,
koriander és menta
16 db kesudió, őrölt, bors, só

Elkészítés:

A salátát megmossuk, szárazra rázzuk, a leveleit szétszedjük, és egy tálra terítjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, nagylángon, állandóan kevergetve megpirítjuk a darált csirkehúst, majd szűrőkanállal kivesszük, és a tálon lévő salátára tesszük. A szójaszószt összekeverjük a citrom lével, sóval, borssal, majd hozzáadjuk az őrölt koriandert és a mentát. Durvára vágjuk a kesudiót, és a csirkére szórjuk. Végül az egészet meglocsoljuk a fűszeres mártással. Köretnek rizst tálalhatunk mellé, de a friss péksütemény is nagyon jó mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Csodás csokis kuglóf
  2011-06-23 18:07:59, csütörtök
 
  Hozzávalók:

- 25 dkg kristálycukor
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 tojás
- 3 evőkanál olaj
- 3 dl ásványvíz
- 3 ek kakaópor
- 40 dkg törhető csokoládé

Elkészítés

Hirtelen felindulásból összekeverjük a hozzávalókat. A csokit (minden dühünket beleadva) egy zacskóba tesszük, és addig csépeljük, míg apró darabokra törjük. Kilisztezett kuglófformába öntjük, és készre sütjük (kb. 40-50 perc, tűzhelye válogatja). Aki azt akarja, hogy bezsongjanak a vendégek, még melegen, pár gombóc fagyival tálalja!!!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szendvicskrémek
  2011-03-29 12:47:09, kedd
 
  Magyaros krém meleg szendvicsre

Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, törött bors, csipet erős paprika.
A meghámozott burgonyát, a vöröshagymát és a füstölt szalonnát finom lyukú darálón ledarálom és összekeverem a megtisztított, zúzott fokhagymával meg az összes fűszerrel. Előzőleg megpirított, vékony kenyérszeletekre kenem a burgonyás krémet, és a grillsütőben vagy előmelegített forró sütőben pirosra megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.

Majonézes túrókrém

15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg tehéntúró, 1 dl majonéz, 2 gerezd fokhagyma, mustár, só és törött fehér bors, ízlés szerint
Az áttört tehéntúrót simára keverjük a majonézzel, a fűszerekkel és a szétzúzott fokhagymával.

Márványkrém

15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg reszelt márványsajt, 10 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, 1 csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint
A vajat habosra keverjük a tejföllel, a sóval, a fehér borssal, a finomra metélt snidlinggel, az összezúzott fokhagymával, végül hozzákeverjük a reszelt sajtot. Jól behűtve kenjük a kenyérre.

Melegszendvics-krém

Hozzávalók: kenőmájas, 1 tojás, hagyma, fokhagyma, fűszerek (bors, chili, Erős Pista, Delikát, mustár (Dijoni), ketchup, és ízlés szerint bármi), reszelt sajt (imádom a füstölt sajtot), némi kenyér sem árt
A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és a végén az összes hozzávalót jól elkeverem. Letakarva több nap után se mászik ki a hűtőből.

Padlizsánkrém

40 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 padlizsán, 3-4 paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, fél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint
A felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk a megtisztított és vékony karikára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vagdalt, megsózott és sós levétől leöblített padlizsánt. Megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük a szétzúzott fokhagymát. Fedő alatt, gyakori keverés közben üvegesre pároljuk. Ha puha és zsírjára sült, hozzáadjuk a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot, együtt sütjük néhány percig, majd a lángot eloltjuk alatta. Villával szétnyomkodjuk, és hűlni hagyjuk. Ekkor megkóstoljuk, és ha szükséges, utánízesítjük. Ha már teljesen kihűlt, üvegbe tesszük, és az üveget jól lezárjuk. Hűtőszekrényben nagyon sokáig eláll.

Paprikás burgonyakrém

Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 db zöld színű paprika, 1 db piros színű paprika, 1 db sárga színű paprika, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 púpozott mokkáskanál só, fél mokkáskanál törött fekete bors, fél mokkáskanál reszelt szerecsendió-virág, 1 dl sűrű tejföl.
A meghámozott burgonyát, a megmosott, kicsumázott és kierezett színes paprikákat, valamint a tisztított vöröshagymát a húsdarálón kétszer ledarálom, hogy teljesen pépes legyen. Keverőtálba teszem a megpuhított vajjal és a tejföllel együtt. Rászórom a fűszereket és az egészet habosra, egyneműre keverem. Pirított szendvicskenyérre való krém.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Receptek sertéshúsból
  2011-02-14 22:20:40, hétfő
 
  Currys disznóragu kínai módra

Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg disznócomb, 3 kis fej vöröshagyma, 2 nagy alma, 2 gerezd fokhagyma, 6 dkg zsír, 1 kávéskanál curry, só, őrölt bors, 2 pohár joghurt.

A megmosott disznócombot 2-3 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát finomra, a meghámozott és kimagozott almát durvára vágjuk. A forró zsírban a hagymát aranysárgára fonnyasztjuk, rátesszük az almát és a húst, kissé pároljuk. Ha zsírjára párolódott, curryvel és borssal meghintjük, kevés vízzel felöntjük, és a péppé zúzott fokhagymát beletéve puhára pároljuk. Ezután a joghurtot a húshoz keverjük, és összeforraljuk. Köretként rizst, az idénynek megfelelő zöldsalátát, és tetszés szerinti fanyar gyümölcsből készült salátát adunk.

Csülök káposztásan

Hozzávalók 6 személyre: I kg kicsontozott disznócsülök, l5 dkg füstölt szalonna, vöröshagyma, 50 dkg savanyú káposzta, I babérlevél, kevés köménymag, törött bors, só.

A kicsontozott bőrös disznócsülköt szeletekre vágjuk, hat- felé osztjuk és alufóliára helyezzük. A szeletekre vágott füstölt szalonnát serpenyőben kisütjük, és megpirítjuk rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. Megborsozzuk, köménymaggal, babérlevéllel, kevés sóval fűszerezzük, és elkeverjük a hordós savanyú káposztával, és szintén hatfelé osztva ráhelyezzük a fólián levő hússzeletekre, és begöngyöljük. Tűzálló tálra vagy tepsire téve előmelegített sütőben közepesnél erősebb tűzön egy óra hosszat sütjük, és fóliával együtt tálaljuk.

Debreceni disznókaraj

Hozzávalók 6 személyre: 6 db 15 dkg-os disznókaraj, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg debreceni kolbász, 12 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, só.
Az apróra vágott vöröshagymát felhevített zsíron üvegesre megfuttatjuk, és ráhelyezzük a megmosott, kiveregetett, megsózott karajszeleteket, és mindkét oldalukon saját levében lassú tűzön pároljuk. Egy másik edényben a kockákra vágott füstölt szalonnát hevítjük, és amikor zsírját kiadta, rátesszük a karikákra vágott debreceni kolbászt, a meghámozott és cikkekre vágott paradicsomot, a gerezdekre vágott zöldpaprikát, megsózzuk, és hozzáadjuk a disznókarajhoz. Megkeverjük, és ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Fedővel letakarva közepes tűzön a húst puhára pároljuk. Sós vízben főtt burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.




Disznótoros káposzta

Hozzávalók 12 személyre: 80 dkg színhús, 80 dkg csontos disznóborda, I kg fejhús, 50 dkg friss disznókolbász, l5 dkg zsír, 2 dl lejföl, 10 dkg vöröshagyma, I-2 gerezd fokhagyma, I,5 kg savanyú káposzta, 1 fej savanyú káposztalevél, l dkg pirospaprika, bors, majoránna ízlés szerint, I tojás, 10 dkg rizs, 6 dkg liszt, só.

A színhúst ledaráljuk. A rizst félig megpároljuk, és a darált hússal együtt keverőtálba helyezzük. Zsíron pirított vöröshagymával, sóval, paprikával, törött borssal, majoránnával, összezúzott fokhagymával fűszerezzük, és az egészet egy tojással összegyúrjuk. Amikor a massza kész, savanyú káposztalevélbe göngyöljük, henger alakúra formázzuk, végeit benyomjuk, és félretesszük. A hordós savanyú káposzta felét zománcos főzőedény aljára helyezzük, és föléje szorosan egymás mellé rakjuk a töltelékeket végül ráhelyezzük az apró darabokra vágott bőrös disznófejhúst, és befedjük a fennmaradó savanyú káposztával. A serpenyőben felhevített zsíron a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, hideg vízzel felengedjük, és a káposztára öntjük. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy az egészet ellepje. Lefedjük, és közepesnél gyengébb tűzön 3 órán keresztül főzzük. A megfőtt töltelékeket kiszedjük a szálas káposztából, és fedő alatt forrón tartjuk. Zsírból és lisztből világos rántást készítünk, hideg vízzel felengedjük, és a káposztát berántjuk. Sóval, törött borssal után ízesítjük, és hozzáadjuk a tejfölt. A töltelékeket visszahelyezzük, és újra felforraljuk. A tálra helyezett töltött káposztára ujjnyi hosszúságú sült kolbászdarabokat, frissen sütött disznóbordát helyezünk, és forrón tálaljuk.

Disznócsülök Hegedűs János-módra

Hozzávalók 6 személyre: 7,G kg bőrös disznócsülök, 12 dkg disznózsír, 15 dkg sampinyongomba, 20 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, fél citrom, 5 dkg liszt, 3 dl száraz fehérbor, 2 g törött fekete bors, kiskanálnyi mustár, kevés koriander, szerecsendió, csombor, só, körítés.
A kibontatlan disznólábszárat csontozóbárddal keresztbe, csonttal együtt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A csontot fűrésszel vágyjuk, hogy mentes legyen a szilánkoktól. A szeleteket körbeölelő bőrt néhány helyen átvágjuk, hogy a hússzeletek tenyér nyomására kisimuljanak, és a forró zsiradék ne húzhassa őket össze. Késhegynyi csomborral, szerecsendió-őrleménnyel, koriandermag-reszelékkel, törött borssal meghintjük, és rövid ideig pihentetjük. Serpenyőben zsírt hevítünk, és az így előkészített szeleteket mindkét oldalon erős tűz mellett világospirosra sütjük. Ezzel egyidejűleg tűzálló edényben kevés zsíron apró kockákra vágott vöröshagymát szalmasárgára fonnyasztunk, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát, és felöntjük a fehérborral. Hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját, a kifacsart levét, kávéskanálnyi mustárt, és amikor simára kevertük, belehelyezzük a félig pirosra sült csülökszeleteket. Közepes tűzön, fedő alatt a húst majdnem puhára pároljuk. Amikor a hús kellően megpuhult, a tejfölbe kevert liszttel dúsítjuk, és amikor ismét felforrt, szükség szerint után ízesítjük. Kellemesen csípős, az ízek, illatok harmóniáját nyújtó tejszínsűrűségű lé elnyerése után burgonyakrokettel vagy burgonyagombóccal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Csülök receptek
  2011-02-14 22:08:35, hétfő
 
  Fabada

Hozzávalók:
80dkg füstölt csülök, 50dkg nagy szemű fehér bab, 15dkg füstölt kolbász, 15dkg rizs, 15dkg zöldpaprika, 10dkg füstölt szalonna, 1 cseresznyepaprika, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors.

A babot megmossuk és négy-öt órára beáztatjuk. A csülköt félbevágjuk és félig megfőzzük. A szalonnát saját zsírjában kiolvasztjuk, és a megmosott rizzsel elkeverjük. A babot a cseréptálba szedjük, rátesszük az előfőzött csülköt, beletesszük a füstölt kolbászt, a finomra vágott hagymát, a szeletelt zöldpaprikát, belemorzsoljuk a cseresznyepaprikát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, az egészet elkeverjük, és a tálat lefedve, húsz percre a sütőbe tesszük. Később hozzákeverjük a szalonnás pirított rizst, és még negyven percig fedő alatt pároljuk. Mikor elkészült, a csülköt kicsontozzuk, a kolbászt felszeleteljük, és a húsféléket külön-külön tálaljuk.




Fantáziacsülök Lőrinc módra

Hozzávalók:
1,50 kg hátsó füstölt csülök, 2 kg burgonya, 0,1 l Olaj, 0,25 kg KNORR póréhagymakrém-leves, fehér bors tetszés szerint

Elkészítési javaslat:
A megtisztított, füstölt csülköt összekockázzuk, olajon félpuhára pároljuk. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és a csülökkel összekeverjük, őrölt fehér borssal ízesítjük, só nem kell, mert a csülök elég sós. Teflonserpenyőbe tesszük, majd KNORR póréhagymaleves-port kevés vízzel elkeverünk, és ráöntjük a húsos burgonyára, előmelegített sütőben 40 percig 180 fokon pirosra sütjük.
Tálalási javaslat: Melegen, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp: Csülök helyett füstölt pulykacombból is elkészíthető.

Farsangi sárgaborsóleves

Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó, víz, só, füstölt csülök, sertéslapocka, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, majoranna

Néhány órára beáztatjuk a borsót, majd feltesszük főni. Hozzáadjuk a feldarabolt csülköt, a fokhagymát, sót. Kis lángon főzzük, a habot időnként leszedjük. Később hozzáadjuk a feldarabolt húst, és addig főzzük, amíg minden megpuhul. Ekkor a húsokat kivesszük, apróra vágva visszatesszük, fűszerezzük borssal, majorannával. Mustárral kínáljuk.

Farsangi töltött káposzta

Ez is úgy jó, ha több fő egyszerre. Sovány disznóhús, 2 bőrös csülök, 2 köröm, csontos hús kell hozzá jócskán.

2 fej hagymát kevés zsíron (ez fontos, mert a húsok zsírosak!) megdinsztelünk, lehúzzuk a lángról, úgy keverjük bele a pirospaprikát. Erre dobjuk az apróra vágott húst meg a csontos részeket, összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor a hús már alaposan megpuhult, hozzáadunk 2 kilónyi jól átmosott savanyú káposztát. Annyi vízzel öntjük fel, hogy továbbra is ellepje, és jól összefőzzük az egészet. Természetesen sóval ízesítjük.

Közben egy másik fazékban egy kisebb káposzta felét sós vízben megfőzzük. Ez szépen megpuhul, úgy hogy fokozatosan szedhetők le a levelei, ezeket töltjük majd meg.

A töltelékhez 25-30 dkg rizst veszünk 1/2 kg sovány darált húshoz (kiegészíthetjük szója-granulátummal is). A rizst sós vízben főzzük, kis olajat is öntünk hozzá, hogy ne ragadjon. Mikor már félig puha, hozzákeverjük a darált húst, őrölt borssal, pici szerecsendióval, sóval ízesítjük, majd 3 tojással összedolgozzuk. Ezzel a masszával töltjük meg a káposztaleveleket, összehajtva szorosan egymás mellé rakjuk őket egy kizsírozott tepsiben, olyanok lesznek, mint a kismalacok. Leöntjük 7 dl natúr paradicsomlével, és egy másik tepsivel lefödve, előmelegített sütőben megsütjük. Tálaláskor a húsos káposztánk tetejére helyezzük őket. Télvíz idején sokáig eláll, s mint a káposztás ételek általában, egyre jobb, ahogy érnek össze az ízek benne. Már hogyha marad, mert frissen is igen jó!

Faszénen sült csülök fokhagymás sörrel locsolva

Hozzávalók:
2 db sertéscsülök (hátsó, csonttal együtt),1,5 csapott evőkanál só,1 teáskanál őrölt kömény,1 teáskanál őrölt fekete bors, 2 teáskanál majoránna ,3 fej fokhagyma, 4 fej vöröshagyma, késhegynyi rozmaring, 30 dkg füstölt szalonna (a kenegetéshez), 2 dl olaj, 0,5 l sör

A csülköket jól besózzuk, a fűszereket (bors, kömény, majoránna, 1 fej zúzott fokhagyma) összekeverjük az olajjal és jó alaposan bedörzsöljük azokat. 2-3 órát állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják a húst. Majd a tepsi aljára kevés olajat öntünk, belehelyezzük a csülköket, mellé dobáljuk a felnegyedelt vöröshagymákat és egy fej szétbontott fokhagymát. A sörbe beleaprítunk egy fej fokhagymát és a felszeletelt szalonna csíkokat ebbe mártogatva kenegetjük a csülköket. 190 C-ra előmelegített sütőbe rakjuk és addig sütjük amíg a bőre szép piros és ropogós lesz. (Ezt az ételt elkészíthetjük faszénparázson is, a csontot kivesszük és helyére nyársat húzva, folyamatosan tekerve egyenletesen pirosra sütjük.) Köretnek héjában sült burgonyát kínálunk hozzá.
 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Sütemények
  2011-02-03 21:12:47, csütörtök
 
 



Kókusz kocka

Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg cukor
1 tojás
3 dkg margarin
2 evőkanál méz
1 dl tej
késhegynyi szódabikarbóna
Krém:
20 dkg margarin
25 dkg porcukor
3 dkg kakaó
5 evőkanál tej
5 evőkanál rum
A tésztához szükséges alapanyagokat jól kikeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük. Melegen vágjuk ki. Krémbe, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Krém elkészítése: a hozzávalókat a rum kivételével jól felmelegítjük, ha már folyékony levesszük a tűzről és hozzákeverjük a rumot.

Magda kifli

Hozzávalók:
30 dkg cukor
24 dkg liszt
18 dkg margarin
6 tojás
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 citrom leve és héja
A cukor felét, 6 tojássárgáját és a margarint jól kikeverjük. Ha kész, belekeverjük a lisztet és végül a cukor másik felével keményre felvert tojásfehérjét. Vágott dióval szórjuk meg a tetejét, félhold alakú szaggatóval vágjuk.

Stockholms Favorite a`la Monty

Hozzávalók:
200g főtt rizs
150g mélyhűtött leveles tészta
2,5 dl tejszín
90g porcukor
őszibarack, sárga barack és szőllő vegyesen
4 db tojás
diónyi vaj esetleg margarin
06 dl illatos likőr
Kivajazunk egy mély, lehetőleg téglalap formájú edényt ami kb; 1 literes. A leveles tésztát felengedjük 2/3 -1/3 arányban felosztjuk mindet téglalap alakúra nyújtjuk a legnagyobbal kibéleljük a formát. Vigyázat! A szegélyeken a tészta lógjon le kb; 2-3 cm-t! Mert azt vissza kell majd hajtanunk! A kisebb lapot félre tesszük! A kifőtt kihűlt rizst egy mélyebb tálba szedjük, hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot, a 4 tojás sárgáját!, a lecsepegtetett és felaprózott gyümölcsöket (befőttet) valamint a likőrt. Ezt jó alaposan össze kell dolgozni! Kemény habot verünk a tojások fehérjét nagyon óvatosan(össze ne törjön) a masszához adjuk, és a sütőformába simítjuk! Visszahajtva a formák szélét (az a bizonyos lelógó 2-3 cm, befedjük a félre tett tészta lappal és a széleken kissé összenyomkodjuk. (Jól "zárjon". Előmelegített sütőben közepes hőfokon (180C) pirosra sütjük. kb; 30-35 perc. Ha tulságossan pirulna a teteje fedjük be alufóliával vagy sütőpapírral. Mikor megsült 10 percig pihentetni kell! Azután hosszúkás tálra borítjuk. Csak hidegen szeletelni!! A tetejét be lehet vonni csoki mázzal vagy likőrrel higított baracklekvárral. Sokan északon még tejszínhabot is esznek e mellé.

Pudingos keksz

Hozzávalók:
1cs. vanília puding
1cs. csoki puding (természetesen mindegyik főzős)
1cs. háztartási keksz
1l. tej
kakaópor, cukor, vanília, kevés rum
A pudingokat elkészítjük a leírás alapján. (zacskón van) A csokis pudingba rakjunk kevés kakaóport is, a vaníliásba pedig egy kevés vanília rudat. A kekszet törhetjük is de egészben is jó, szóval megáztatjuk kicsit rumos tejben. De éppen csak annyira hogy átvegye az ízét, de ne ázzon el. Aztán egy jó nagy tálba elkezdjük rakni a hozzávalókat. Vagyis először egy kis puding elfelezve. Aztán keksz és így tovább, pudinggal fejezzük be. Mehet be a hűtőbe. Pár óra és jól átjárja a puding a kekszet, megpuhul és iszonyatosan finom lesz!:-)

Narancsos torta (lapból)

Hozzávalók:
2 db narancs
1 üveg narancs aroma(eszencia jobb, de azt nem mindig lehet kapni)
1 kerek piskóta lap
1 üveg narancs lekvár
1 üveg narancs likőr
1 cs. vaníliás tortakrémpor (hidegen készíthető)
vanília rúd
Előkészületek: -a narancs héját lereszeljük aztán félbe vágjuk és a levét kicsavarjuk - a narancslét összekeverjük kb.10 kanál lekvárral és 5 csepp aromával és persze a szesz se maradjon ki. Ez ízlés szerint borítható bele.:-) -a piskótát 3 részre vágjuk -a krémet elkészítjük az utasítás szerint és belekeverjük a narancs levét meg persze még egy kis szeszt!:-) És persze a vaníliás rúd belsejét belekaparjuk. A másik narancsot félre tesszük. Nos akkor jöhet a lényeg. A tortalapokat szétszedjük . Az alsó lapra csepegtetünk egy kis aromát és egy kis szeszt is,aztán a lekváros "szószt" és végül megkenjük a krémmel és ha nagyon szeretjük a narancsot akkor mehet rá pár karika narancs is. Jöhet a következő lap rá. Ezzel is így járunk el. Aroma,szesz, lekváros szósz és krém. Az utolsó lapot ráborítjuk és itt is végigcsináljuk a kenegetési mizériát. Reménykedjünk benne, hogy nem kentük fel az összes krémet a lapokra, mert a tortát is ezzel vonjuk be. Ha nem maradt akkor irány a bolt újabb krémpor és kevergetés. De ha olyan szerencsések vagyunk, hogy maradt elég krém akkor kezdhetjük a felső lappal is a kenegetési macerát. Aroma, lekvár, szesz, és krém. Az egész tortát bevonjuk krémmel és narancs karikákkal díszítjuk, meg az elején lereszelt narancs héjával. Kicsit drága de nagyon finom édesség!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Receptek mikrohullámon
  2010-11-19 15:23:30, péntek
 
  Hagymás sült
60 ml liszt, 1 tk. só, negyed tk. bors, 907g marhaszelet, 37g hagyma leves

1. Keverje össze a lisztet, sót, borsot. Helyezze a hús szeleteket deszkára és a fele lisztes keverékkel szórja be
2. Vágja a húst darabokra és helyezze sütő edénybe. A hús tetejére szórja rá a maradék lisztet
3. A hagyma levest keverje össze 240 ml vízzel és öntse a húsra
4. Lefedve főzze M-HI-n 28-34 percig, közben néhányszor keverje meg

Marhahús brokkolival
1 ek. olaj, 454g csontnélküli hús vékony csíkokra vágva, 1 apróra vágott fokhagyma gerezd, nyolcad tk. őrölt gyömbér, néhány brokkoli, 1 ek. kukorica liszt, 240ml leves, fél ek. cherry, 1 ek. szójaszósz, pirított szezám magok

1. Sütő edényben az olajat forrósítsa fel HIGH-on 1 percig
2. Keverje bele a húst, fokhagymát és gyömbért, HIGH-on 2,5-3,5 percig melegítse, 1x keverje meg
3. Adja hozzá a brokkolit és lefedve főzze 3-4 percig, 1x keverje meg
4. Keverje bele a lisztet, levest, cherry-t és szójaszószt, főzze HIGH-on 5-6 percig, egyszer keverje meg, szórja meg a tetejét szezám maggal

Húslabdák
454g darált marhahús, 1 tojás, 120 ml zsemlemorzsa, 1 tk. só, negyed tk. paprika, nyolcad tk. bors

1. Keverje össze a húst, tojást, zsemlemorzsát, sót, paprikát, borsot
2. Formázzon 12 labdát és helyezze őket kör alakú sütőbe
3. Fedje le viasz papírral, Főzze MED-en 7-8 percig
4. Olasz szósszal tálalhatja

Töltött disznóhús
240ml zsemlemorzsa, 180ml apróra vágott alma, 3 ek. apróra vágott mazsola, fél tk. só, 2 ek. cukor, 2 ek. apróra vágott hagyma, frissen őrölt bors, egy kis zsálya, 2 ek. olvasztott vaj vagy margarin, 8 vékony sertés borda szelet, 18g húslé

1. Keverje össze a zsemlemorzsát, almát, mazsolát, sót, cukrot, hagymát, borsot, zsályát, olvasztott vajat. Rázza össze őket. Ha száraznak találja, adjon hozzá egy kis vizet
2. Vágja le a zsíros részeket a húsról. 4 szeletet helyezzen az edény aljára, a masszát ossza 4 részre és minden hús szeletre tegyen egy adagot. Fedje le a maradék 4 hússal, és kissé nyomja rá őket.
3. Öntse rá a húslét
4. Főzze M-HI-n 17-22 percig

Soványborda sütve
2 ek. főző olaj, 120ml darált hagyma, 227g paradicsom szósz, 2 ek. citromlé, 2 ek. barna cukor, 2 tk. Worcestershire szósz, 1 tk. mustár, 1 tk. só, negyed tk. fekete bors, 681g soványborda

1. Tegyen olajat és hagymát egy kis tűzálló tálba. Főzze lefedve HIGH-on 2 percig
2. Adjon 2 ek. vizet és a maradék hozzávalókat, kivétel a húst. Fedje le és főzze HIGH-on 5 percig. Majd lefedve hagyja állni
3. Vágja ki a bordából a csontot és helyezze egy nagy tűzállótálba. Fedje le és főzze MED-en 11 percig
4. Öntse le róla a zsírt és levet, öntse rá az elkészült szószt és főzze MED-en 4 percig
5. Fordítsa meg a húsokat, és tegye vissza még 2 percre
6. Keverje meg a szószt, főzze még 4 percig, de 2 perc után keverje meg. Hagyja néhány percig állni tálalás előtt
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 40 db bejegyzés
Összes: 1802 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 38
  • e Hét: 416
  • e Hónap: 6731
  • e Év: 157962
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.