Regisztráció  Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
Irinyi János
  2018-05-19 08:43:47, szombat
 
  A tűzszerszám, amit magyar feltalálónak köszönhet a világ

Irinyi János 1817. május 18-án született Erdélyben, a Bihar megyei Albison. Kémiai ismereteit a bécsi Politechnikumban szerezte.

Egyik professzorának kísérlete kapcsán jött rá a zajtalan gyufa megoldásának gondolatára.
Hosszú kísérletsorozat után, 1836-ban szabadalmaztatta a zajtalan és robbanásmentes gyufára vonatkozó újítását. A gyufa fejében a foszfort nem káliumkloráttal, hanem ólomdioxiddal keverte.

Találmányát eladta egy gyufagyárosnak, a kapott összegből külföldre ment tanulmányútra. Berlinben a híres hohenheimi Mezőgazdasági Főiskola hallgatója volt. Hazatérve megalapította Pesten az első gyújtófák gyárát", mely a város több pontján működött. Sorra írta kémiai tárgyú cikkeit, és megjelent tankönyvének első kötete: A vegytan elemei.
Az 1848 - 49-es szabadságharcban jelentős politikai szerepet játszott, Kossuth őt bízta meg az ágyúöntés és puskaporgyártás irányításával, és megbízta az állami gyárak felügyeletével.

A szabadságharc bukása után börtönbüntetésre ítélték.
Szabadulása után visszavonult a politikai élettől, tudományos munkásságának élt.

A köztudatban csak a gyufával kapcsolatos tevékenysége ismert, pedig az új szemléletű kémia egyik legelső hazai terjesztője volt, valamint jelentős szerepet játszott a magyar kémiai szaknyelv kialakításában.
 
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Bujtor István
  2018-05-05 09:40:45, szombat
 
  Ma ünnepelné a 76. születésnapját. Valószínűleg Tihanyban, az imádott nyaralójában jönne össze a család és a barátok. Délelőtt még elugrana vitorlázni egy kicsit, aztán jöhetne az ünneplés a langymeleg májusi szombaton. De már nem teheti. Bujtor István ugyanis 9 éve itt hagyott bennünket. Mikor meghalt, a legjobb barátjának, Kern Andrásnak azonnal beugrott Bujtor egy megjegyzése. ,,Legyünk jókedvűek, nem sok nyár van már hátra." Ma már tudni, egy ritka fertőzés támadta meg a szervezetét, 56 napig tartották mesterséges kómában Veszprémben, majd Budapestre szállították. Másnap tüdőembóliát kapott és összeomlott a keringése. Igazi életigenlő ember volt. Imádta a színészetet, imádta a Balatont és a vitorlázást és teniszt (ehhez képest válogatott kosárlabdázó volt fiatalon). Freinreisz Istvánként született (az apja neves orvosprofesszor volt), ám Keleti Márton filmrendező tanácsára nevet változtatott. A testvére, Frenreisz Károly nem, ő ezen a néven lett befutott zenész. Ő édestestvére volt, a színészóriás Latinovits Zoltán pedig a féltestvére, Bujtor édesanyjának első házasságából született. Bujtornál senki nem csinált nagyobb reklámot a Balatonnak. Az Ötvös Csöpi filmeket imádták a nézők. Csak semmi pánik, Pogány Madonna, Elvarázsolt dollár, Hamis a baba. Telitalálat volt az összes. Bujtor remekül hozta a magyar Bud Spencert akinek hosszú évekig a hangját kölcsönözte a filmekben. Legendássá tette a Sándor Mátyásban nyújtott alakítása is, azt a filmet sem mulasztom el, ha adja valamelyik tévé. Bujtor István kétszer házasodott és két gyermeke született. Balázs, aki hegedűművész lett és Anna, ő pedig jogászként és drámapedagógusként végzett. A második feleségével, Judittal harminc évig életek együtt. A színész halála annyira megviselte az özvegyet, hogy évekig pszichológushoz járt. Ma már talán elfogadta az elfogadhatatlant. Bujtor István már nincs velünk, de mégis. Bármikor megyek Balatonra én valamiért ott látom őt a Tihanyi öbölben egy vitorláson ülve. És ez már így marad az idők végezetéig. Nyugodj békében Bujtor István!  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Déri János
  2018-05-04 09:01:56, péntek
 
  Vérbeli riporter volt, fanyar, utánozhatatlan humorral és az állandó igazságkereséssel. Az Ablak miatt vált legendás műsorrá, a Pocsék áruk fórumát majd a Nulladik típusú találkozásokat is imádták az emberek. Déri ösztönös volt, mindamellett kifinomult és intelligens. Nehéz elhinni, de gépészmérnöknek készült, aztán mégis jelentkezett a Magyar Televízió riporter kerestetik versenyére. Imádta a sportot, focikapus volt fiatal korában, de a tenisz is közel állt a szívéhez. Talán a legnépszerűbb riporter volt, amikor végigsöpört az országon a rémes hír, hogy Déri János súlyos beteg. Sajnos igaz volt. A tüdejét támadta meg a gyilkos kór, itthon egy orvos sem vállalta, hogy megműti. Déri viszont nem adta fel, végül Németországban feküdt kés alá. A műtét sikerült, ám sajnos már akkor tudni lehetett, nincs menekvés. Amikor Mexikóba utazott, hogy talán ott megmenthetik, az egész ország drukkolt neki. A drámai telefonos bejelentkezései - már rekedtes, meggyötört hanggal - mindenkit megviseltek. Végül 1992. április 29-én itthon, a szerettei körében (három gyermeke volt) aludt el örökre. Mindössze 41 éves volt.  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Muráti Lili
  2018-05-04 09:00:38, péntek
 
  Muráti Lili (eredetileg Teodóra Aurélia) a két háború közötti magyar filmezés nagyasszonya. Új színt hozott a palettára. Addig a kis ártatlan szépségek voltak divatban, erre jött Muráti, akinek minden mozdulata erotikusnak hatott, férfiak tízezrei rajongtak a modernnek számító nőért. A hölgyek is másolták, számtalan ruha divat lett, amit rajta láttak. Muráti persze rá is játszott, állandó témát adott a bulvárlapoknak. Budapesten mindenki tudta, hogy egy Adler Juniorral jár, sőt, inkább száguldozik. A csúcsra ért, a Csúnya lány és a Fizessen, nagysád! színésznőjeként 1937-re hollywoodi sztárként élt férjével, a színigazgató Vaszary Jánossal. Villájuk volt a Vízivárosban, lakásuk a Logodi utcában, birtokuk Soltvadkerten. Aztán jött a II. világháború. Muráti sosem titkolta jobboldali elkötelezettségét, ám állítja, nem igaz, hogy nyilasokkal szimpatizált. Ennek ellenére a szovjetek bevonulásakor férjével együtt menekülőre fogta, mindent hátrahagyva próbálták elhagyni az országot. Többször szovjet fogságba estek, volt, hogy majdnem kivégezték őket egy villa kertjében, ám végül eljutottak Ausztriáig. Mezítláb, rongyosan. A villát és a birtokot széthordták, semmijük sem maradt. Egy párizsi kitérő után végül Spanyolországban telepedtek le, Muráti kezdetben a madridi magyar rádióban olvasott fel írásokat, majd férjével társulatot szervezett, ahol már spanyol nyelven léptek színpadra. Vaszary halála után újra megházasodott, majd 1975-ben lépett megint magyar földre. Kilencven éves korában, Madridban érte utol a halál az egyik, ha nem a legszebb magyar színésznőt!  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
A legendás tévébemondók
  2018-05-04 08:59:33, péntek
 
 

TAMÁSI Eszter
Az egyik legismertebb magyar bemondó volt, 1957-től szerepelt a képernyőn. A mosolygós, kedves tévés hamar belopta magát a nézők szívébe. 1990-ben agydaganattal műtötték, reménykedett a visszatérésben, ám 1991-ben elragadta a halál (ma lenne a 80. születésnapja). Mindössze 53 éves volt.

TAKÁCS Marika
A másik nagy kedvenc. Őt tartották a legszebb bemondónak. 1957-től láthattuk, az első nagy bemondó-generáció oszlopos tagja volt. Az aktuális frizurája divatot teremtett Magyarországon. Miután a tévétől elküldték megtámadta a halálos kor. 1997-ben hagyott itt minket. 58 évet élt...

HAJAS Ilona
1974-ben került az MTV-hez a csengő hangú bemondónő. A nézők hamar megszerették és úgy tűnt, nagyon sokáig képernyőn lesz. Sajnos előbb a magánéleti problémái viselték meg, majd súlyos betegséget diagnosztizáltak nála. Csupán 38 éves volt, mikor 1989-ben itt hagyott minket.

VARGA József
Ő volt az első férfi bemondó a Magyar Televízióban. Az orgánuma, a megjelenése, a stílusa is képernyőre teremtette. Aztán 1981-ben munka közben rosszul lett, szívinfarktus vitte el. Csupán 51 esztendős volt.

LÉNÁRD Judit
Kevesen tudják, ő volt az 1964-ben indított Delta első műsorvezetője. Kimért volt, elegáns, akár az angol BBC-nél is dolgozhatott volna. Aztán súlyos betegség támadta meg, amit viszont titkolt a külvilág előtt Mindössze 42 éves volt, amikor az öngyilkosságba menekült.

HÓDOS Judit
Kezdetben bemondó volt, ám idővel addig járt a Híradó főszerkesztőjének nyakára, míg műsort vezethetett. Szokatlan abban az időben, hiszen férfiműfajnak gondolták itthon a híradózást. 1972 november 23-án aztán egy tragikus autóbaleset áldozata lett, Aszódnál karambolozott a Magyar Televízió gépkocsija, amelyben öt tévés ült. Egyikük sem élte túl az ütközést. Hódos Judit mindössze 35 éves volt.

SZÁDVÁRI Gabriella
A tévés Rózsa György felesége volt sokáig, ám a kapcsolatuk megromlott. A tévés karrierjének az vetett véget, hogy bundalopási ügybe keveredett. Levették a képernyőről és soha többé nem kerülhetett vissza. Kereste a helyét az életben, ám végül önkezével vetett véget az életének.
 
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Marczincsak György Pál
  2018-05-04 08:54:25, péntek
 
  Marczincsak György Pál, az egyik legismertebb magyar animációs szakember, akinek a hollywoodi hírességek sétányán is saját csillaga van, itthon mégis alig ismerik a nevét. Marczincsak György Pál néven született 1908-ban Cegléden, a filmezés már kiskorában érdekelte így 20 évesen a Hunnia filmvállalathoz szerződött. Talán soha nem jut el Amerikába, ám a harmincas években pont Berlinben dolgozott, amikor a nácik hatalomra kerültek. Rossz előérzete volt - be is igazolódott sajnos - így végül 1939-ben a családjával együtt kivándorolt a tengerentúlra. Ott aztán hamar utolérték a sikerek. Kezdetben a bábjátékra alapozott animációs filmjeivel nyerte el a közönség és a szakma tetszését, majd a fantasy és a science-fiction felé fordult. Hét egymást követő évben jelölték Oscar-díjra a negyvenes években, ám végül egyszer sem nyert, a Filmakadémia végül tiszteletbeli Oscarral jutalmazta. Kint már a hamar megjegyezhető George Pal néven alkotott. A hírek szerinte Walt Disney sokáig féltékeny volt rá, ám később kiváló barátok lettek. George Pál, vagyis nekünk inkább Marczincsak György Pál 1980-ban, 72 éves korában halt meg.  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Lorán Lenke
  2018-05-01 08:35:13, kedd
 
  Győrben, 1927. május 1-én született Lorán Lenke (elhunyt: Budapest, 2017. augusztus 27.) Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

"Ő volt a derűkirálynő, a szórakoztatás hercegnője." - Straub Dezső.

Első szerepe Ámor volt a Tannhäuserben 1935-ben. Makay Margit stúdiójában tanulta a szakmát, majd 1943-1945 között a Fővárosi Operettszínház tagja volt. 1945-1966 között a Művész Színház, a Vidám Színpad, a Magyar Néphadsereg Színháza, végül a Petőfi Színház tagja volt. 1966-1998 között a Vidám Színpadon játszott. 1998-2011 között a Mikroszkóp Színpad tagja volt.

Kirobbanó életkedvű, jó humorú komika, eszköztárában az erőteljesebb színészi eszközök is megtalálhatók. Elsősorban vígjátékokban játszott, de komolyabb karakterszerepekben is emlékezetes alakításai voltak.

Utolsó bemutatója 2014-ben volt a Karinthy Színházban, ahol a Mikroszkóp Színpad megszűnése után játszott. 2017-ben fél évig kórházban kezelték, ahonnan még hazatért, de néhány héttel később meghalt egy budapesti szeretetotthonban.

Az Új Színház és a Vidám Színpad Örökös tagja.

2017. szeptember 20-án búcsúztatták a budapesti Szent István-bazilikában, ahol később szűk családi körben helyezték végső nyugalomra a bazilika urnatemetőjében.
(Wikipédia)

 
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Tordy Géza
  2018-05-01 08:34:22, kedd
 
  Budapesten, 1938. május 1-én született Tordy Géza a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes és kiváló művész.

Bár felvették a Színművészeti Főiskolára, 1956-ban nem indítottak osztályt, így főiskolát nem végzett.

Pályáját 1956-ban Kaposvárott kezdte, ahol akkoriban Zách János volt az igazgató, a színházban Németh Antal dolgozott rendezőként.

1957-ben két évre Szegedre szerződött, ahol olyan színészek mellett játszott, mint Kátay Endre, Kovács János, Lakky József vagy Domján Edit. Versényi Ida, Komor István és Horvai István rendezéseiben dolgozott a két esztendőben.

1959-től a Magyar Néphadsereg Színháza, illetve a Vígszínház tagja lett.

1963-1967 között a Madách Színház társulatának tagja volt. 1967-ben visszatért a Vígszínházba.

1982-től évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője volt a veszprémi Petőfi Színháznak.

1992-ben a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője lett, itt dolgozott 1995-ig.

1995 és 2012 között a Budapesti Kamaraszínház főrendezője.

Karaktere romantikus és modern hősök megformálásban egyaránt jól érvényesül. Játékában jól érzékelhető a figurák belső feszültsége, a közvetlen érzelmi töltet, az indulatok olykor vad szenvedélye.

1991-ben Kossuth-díjat kapott. 2008 júniusában a Nemzet Színésze címet kapta a grémium választása alapján, a korábban elhunyt Raksányi Gellért helyére került.

Szakmai pályájának legfontosabb mesterének Várkonyi Zoltánt tartja, akivel a Vígszínházban és filmen dolgozott hosszú évekig.
(Wikipédia)

Kép: Szombathely, Mártírok tere. Tordy Géza színművész.
Évszám: 1966
Fortepan 106247
Orig: Hunyady József
 
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Szécsi Pál
  2018-03-22 18:46:01, csütörtök
 
  Sármos volt, mosolygós, látszólag magabiztos. A búgó, mély hangjától elaléltak a hölgyek. Belül viszont tétova volt, bizonytalan és olyan szeretetéhség gyötörte, amivel nem tudott mit kezdeni. Tragédiák sora kísérte már a kisgyerekkorát is. A nagyapja a New York palotából vetette ki magát, az apját pedig a származása miatt megölték még a háború alatt. A kis Palika még egy éves sem volt ekkor. Az apja - aki csupán 40 éves volt mikor meghalt - amatőr nyelvújítóként élte az életét, de a magyarosított szavait kigúnyolták, nevetség tárgyává tették. A halála után Palika és a két nővére csak az anyjukra számíthatott, ám a kegyetlen nő nevelőszülőkhöz adta a kicsiket. 1956-ban aztán az Egyesült Államokba disszidált, a legnagyobb lányát Bécsbe még elvitte, de aztán otthagyta egyedül a pályaudvaron. Ezzel a nyomasztó lelki teherrel és feldolgozhatatlan élményekkel kezdett hozzá az élethez Szécsi Pál. Mivel állami gondozásba került, sokáig úgy tűnt, sosem fedezik fel. Az Athenaeum nyomdában volt segédmunkás, majd egy strandon kabinos, mígnem a Divat Intézet munkatársa kiszúrta magának és manökent faragott Szécsiből. Nem volt nehéz dolga. Az áttörést 1965 szilvesztere hozta el, ekkor a Gellért szállóban lépett kifutóra, ahol egy-két számot is elénekelt. Ott döbbentek rá többen is, hogy Szécsi őstehetség. Hiába jöttek azonban a sikerek, a slágerek, hiába rajongtak érte a nők és hiába lett egyik pillanatról a másikra imádott közönség-kedvenc, a belső vívódásai nem engedték, hogy boldog legyen. Egy Budapesten dolgozó lengyel manökent vett el feleségül, még Lengyelországba is követte, ám a kapcsolat kihűlt, így Szécsi hazatért. Itthon ő volt a sztár, de a baljós gondolatai az ital felé terelték. Aztán 1972-ben, a Magyar Rádióban véletlenül megismerkedett Domján Edittel. A két szélsőséges, önmagában bizonytalan ember vibráló, nagy szerelmet élt meg, viszont képtelenek voltak megtartani a másikat. Szécsinek ekkor már több öngyilkossági kísérlete volt. Ha ivott, akkor rátelepedtek a démonok. Mikor aztán szakított Domján Edittel, sokkolta a hír, hogy a színésznő öngyilkos lett. Sokkolta az is, hogy mielőtt meghalt, elvetette a közös gyereküket. Titokban Németországba szökött, azt tervezte, hogy az anyja után utazik az Egyesült Államokba. Fel is hívta telefonon, de a következő letaglózó választ kapta: ,,Nem azért jöttem el ilyen messzire, hogy a gyerekeim utánam jöjjenek." A nő (mert anyának nehéz nevezni) később, már fia halála után megbánta a kijelentést. A két lányával találkozott, s sírva ismerte be, hogy rossz anya volt (kint nyolcszor házasodott). De Szécsi Pál ezt már nem élhette meg. 1974 április 30-án a kilencedik öngyilkossági kísérletébe belehalt. Meg akart szabadulni a kis kori traumáktól, a meg nem értésből és képtelen volt elviselni, hogy a nagy szerelme, Domján Edit miatta is lett öngyilkos. A búgó hang örökre elnémult, a sármos mosoly örökre tovatűnt. Harminc éves volt csupán. Nyugodj békében Szécsi Pál!  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Avar István
  2018-03-22 18:41:16, csütörtök
 
  87 éve 1931-ben született az egyik legszebben beszélő magyar színész, Avar István. A nagyapja és az apja is bányász volt, úgy tűnt, neki is ez jut osztályrészül. A II. világháború alatt aztán az apját munkaszolgálatra rendelték (csak 1948-ban jutott haza), az anyjával sokszor napokig jeges árkokban bujkálva aludtak. Talán a sok gyötrelem miatt is készült papnak, ám végül bányász lett. Négy éven át dolgozott Egercsehi bányájában. Aztán a barátai rábeszélték, hogy jelentkezzen a színművészeti főiskolára. Jelentkezett, felvették. Sokáig Pécsen játszott és hiába hívta még a befolyásosnak számító Major Tamás is, nem mert Pestre költözni, attól félt, a bányászfiúból lett színészt ,,megeszik" a pesti sztárok. Végül 1960-ban mégis a fővárosba költözött és sikert aratott. A filmszerepek is megtalálták és a nyugodt, bölcs, szép beszédű Avar országos ismertségre tett szert. Aztán nem várt fordulatként a politika felé fordult, 17 évig volt Parlamenti képviselő a Kádár-rendszerben. Tudta, hogy díszpintyként kezelik, ám a szocialista pártba sosem lépett be és volt olyan törvényjavaslat amire nemmel szavazott (ritka volt az ilyen akkoriban...). A Madách színházat azért hagyta el, mert egy műveletlen portás nem akarta beengedi, erősködött, hogy mutasson neki papírt, mert sokat lopnak a színházban. Felmondott, nem bírta feldolgozni a bánásmódot. Idősebb korában is megtalálták a szerepek, én a Bujtor-filmekben is kedveltem, ahol Tolnai Bélát, a bölcs balatonfüredi főrendőrt játszotta. Az utolsó éveiben visszavonultan élt, két szívroham és több súlyos műtét után 2014 szeptember 13-án, 83 éves korában hunyt el. Ott volt a halálos ágyánál a felesége, akivel 55 csodálatos évet töltöttek együtt, valamint a gyermeke, István is. Nem feledünk Avar István!  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 931 db bejegyzés
Összes: 31661 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1008
  • e Hét: 12480
  • e Hónap: 38308
  • e Év: 603091
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.