Regisztráció  Belépés
ametiszt54.blog.xfree.hu
" Amíg az embernek dolga van a földön, él. " (Márai Sándor) Pné Szabó Mária
2012.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Rukkola: keserű, de egészséges
  2017-01-21 16:48:17, szombat
 
  Rukkola: keserű, de egészséges

Ma már hazánkban is egyre több salátaféle kapható, így igen változatos ételeket készíthetünk
belőlük. A klasszikus fejes salátán és jégsalátán túl érdemes különlegesebb fajtákkal is
kísérletezgetni, így a sajátos ízű rukkolával is.

A rukkola, vagy más néven borsmustár, a keresztesvirágúak családjába tartozik, rokonai a káposztafélék. A Földközi-tenger térségéből indult el hódító útjára, ma már világszerte ismert
és használt salátaféle. Hazánkban az utóbbi évtizedben vált igazán keresetté.

Balkonon is nevelhető
Levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig - a benne található
olajoknak köszönhetően - kissé kesernyés, csípős, mely egyesek szerint a tormáéhoz,
mások szerint a földimogyoróéhoz, dióéhoz hasonlít. Nem igényel különösebb gondoskodást,
a házi kiskertekben, de akár balkonládákban a teraszon, erkélyeken is termeszthető.
Szereti a félárnyékos helyet, nap hatására ugyanis levelei sötétebbek, íze pedig
erőteljesebb lesz. Vetéstől számítva 4-6 héten belül szüretelhető. A rukkolát érdemes
még zsenge korában leszedni, kissé kesernyés íze ekkor még nem annyira jellegzetes.
Minél öregebbek és nagyobbak a levei, íze is annál karakteresebb, csípősebb.





Segíti az emésztést

A rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé
fogyasztani belőle (az olasz ételek mellé - tészta, rizottó, pizza - sokszor éppen ezért kínálják). Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma
rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium,
kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is.

Jó tudni!

A rukkolának nem csak a leveleit, de magjait, valamint az abból sajtolt olajat is felhasználhatjuk
a konyhában. Magjait mustármag helyett is alkalmazhatjuk.

Használjuk tészták, pizzák mellé

Jellegzetes íze miatt sokan nem kedvelik, viszont pozitív egészségügyi hatásai miatt
mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Saláták készítésénél ügyeljünk arra,
hogy ne a rukkola domináljon az ételben, inkább csak színesítse azt. Emellett használhatjuk tésztaételek, rizottók, pizzák tetejére szórva, de akár húsok mellé szervírozott köretekhez is.
Adhatjuk szendvicskrémekhez, túróhoz, de önmagában egy kevés olíva- vagy dióolajjal és
citromlével meglocsolva is páratlan.

Olaszországban likőrt (rucolinó) és pesztót is készítenek belőle.
A hűtőben 2-3 napig eltartható, fagyasztásra kevésbé alkalmas, elveszíti ropogósságát.




 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
A bükki füvesember éves naptára
  2015-12-27 17:07:19, vasárnap
 
  Több, mint húszezren pörgettétek Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember ABC könyvét, amely egy szenzációs gyógyír-füzet minden nyavalyára.
Remélem, pont ennyire fogjátok hasznosnak vélni az éves naptárt, amelyet szintén ő készített: mikor, mit fogyasszunk, egészségünkért.

Egészségvédő naptár

01.02.-01.14-ig - IMMUNERŐSÍTÉSRE, NYUGTATÓNAK
Három naponként egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű tea, esetleg váltogatva.

01.15. - BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE
Egy csésze valamilyen mentatea.

01.16.-01.30-ig - NŐI ÉS FÉRFI IVARSZERVEK ERŐSÍTÉSÉRE, HÓLYAGERŐSÍTÉSRE
A nőknek 14 éves kor felett három naponként egy csésze cickafarkfűtea. A 2,5dl vízhez csak egy csapott teáskanál női és férfifüvet tegyenek. Ez alatt az idő alatt egy ülőfürdőt is javasolok. Elkészítése: mint a 07.20-07.31-nél. Férfiaknál 50 éves kor után három naponként reggel egy csésze kisvirágú füzike tea. 14 év felettiek is fogyaszthatják.

01.31. - BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE
Egy csésze fodor- vagy borsmenta tea.

02.01.-02.14-ig - IMMUNERŐSÍTÉSRE, NYUGTATÁSRA, VÉRTISZTÍTÁSRA
Minden negyedik nap egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű tea, esetleg válogatva. A közbeeső napokon négy naponként egy csésze pásztortáska.

02.15. - BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE
Egy csésze vmelyik mentateából.

02.16.-02.28-ig - MÁJ- ÉS EPETISZTÍTÁSRA
Három naponként egy csésze gyermekláncfűlevél- vagy gyökérből készült tea. A gyökérteát 2-3 percig főzni kell.

03.01.-02. - BÉLKIÜRÍTÉSRE
Előtte való este egy csésze erős hashajtó tea, abból a gyógynövényből, amelyik 07.01-jén bevált.

03.03. - 03.14-ig - IMMUNERŐSÍTÉSRE
Három naponként reggel egy csésze kakukkfű vagy orbáncfű tea, esetleg váltogatva.

03.15. - BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE
Egy csésze mentatea valamilyen mentából.

03.16.-03.31-ig - VESE TISZTÍTÁSA
Nyírfalevélből igyanak meg három naponként egy csésze teát reggel.


gyógynövény304.01. - BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE
Egy csésze mentatea valamilyen mentából.

04.02.-04.14-ig - IDEGERŐSÍTÉSRE, NYUGTATÁSRA
Az első héten minden második nap lefekvés előtt egy csésze orbáncfű- a második héten este egy csésze citromfűtea.

04.15. - MIRIGYEKRE
Egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.

04.16.-04.30-ig - TÜDŐ ÉS LÉGÚTI TISZTÍTÁSRA
Három naponként étkezés előtt egy csésze tea a 10.16-10.30-ra összeállított teakeverékből.

05.01.-05.30-ig - TISZTÍTÁSRA
Minden reggel étkezés előtt egy csésze csalánlevél tea. Ha nincs friss csalán, a száraz is jó. Akinek a gyomrát bántja a csalán - sav túltengése van - rövidebb ideig igya a teát. Neki 4 naponként fehér árvacsalán-teát kell inni, az savcsökkentő, de többet ne igyanak belőle. (Móváron beszerezhető a Calendula drogériában, a Kórház utcában).

06.01.-06.14-ig - IMMUNERŐSÍTÉSRE
Három naponként reggel egy csésze kakukkfű - vagy orbáncfű tea.

06.15. - MIRIGYEKRE
Reggel egy csésze közönséges v ragadósgalaj-tea.

06.16.-06.30-ig. - SZÍV ÉS VÉRNYOMÁS, ÉRTISZTÍTÁS
Három naponként egy csésze galagonya tea. Ezt a magas v normál vérnyomásra igyák. Akinek alacsony v ingadozó a vérnyomása, fagyöngy teát igyon. Elkészítési módja: 2,5 dl lágy vízbe egy teáskanál fehér fagyöngyöt (levél és szár) teszünk, 12 órát áztatjuk és leszűrjük.

07.01.-02. - BÉL KIÜRÍTÉSRE
Egy nap hashajtó kúra, este egy csésze bodzahajtás vagy gyújtoványfű vagy kutyabengekéreg, esetleg szenna. Ezek közül azt válasszák ki maguknak, amelyik teljes kiürítést csinál a beleikben.

07.03.-07.18-ig - IMMUNERŐSÍTÉSRE
Három naponként egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű-tea reggel. Lehet válogatni is.

07.19. - MIRIGYEKRE
Egy csésze közönséges v ragadósgalaj-tea.

07.20.-07.31-ig - NŐI ÉS FÉRFI IVARSZERVEK ERŐSÍTÉSÉRE
A nőknek három naponként egy csésze cickafarkfű tea elfogyasztását fogyasztását javaslom. A 2.5 dl vízhez csak egy csapott teáskanál füvet tegyenek. Ezt életkortól függetlenül csinálják, kivéve a 14 éven aluli leányokat. Ez alatt az idő alatt egy ülő fürdőt is javaslok cickafarkból.
A fürdő vízhez 5 liter teát öntsenek. 1 liter teához 1 evőkanál fű kell. A szívtájékot ne érje a víz. A férfiaknál az 50. év körülieknek három naponként reggel egy csésze kisvirágú füzike tea. Fiatalabbak is fogyaszthatják 14 év felett.

08.01.-08.14-ig - IMMUNERŐSÍTÉSRE
Minden harmadik nap egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű tea, esetleg váltogatva.

08.15. - MIRIGYEKRE
Egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.

08.16.-08.31-ig - MÁJ- ÉS EPETISZTÍTÁSRA
Ilyenkor virágzik az aranyvesszőfű. A friss növények hatékonyabbak, aki tud szedjen. Három naponként reggel étkezés előtt egy csésze tea.

09.01.-09.14-ig - IMMUNERŐSÍTÉSRE
Három naponként reggel egy csésze orbáncfű vagy kakukkfű tea, esetleg váltogatva.

09.15. - MIRIGYEKRE
Egy csésze közönséges galaj vagy ragadósgalaj-tea.

09.16.-09.30-ig - VESE ÉS HÚGYUTAK TISZTÍTÁSÁRA
Mezei zsurlóból három naponként igyanak meg reggel egy csésze teát.

10.01.-10.14-ig - IDEGERŐSÍTÉS, NYUGTATÁS
Az első héten minden második nap egy csésze orbáncfű tea este lefekvés előtt. A második héten minden este egy csésze citromfűtea lefekvés előtt.

10.15. - MIRIGYEKRE
Egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.

10.16.-10.30-ig - TÜDŐ ÉS LÉGÚTI TISZTÍTÁSRA
Három naponként este étkezés előtt egy csésze az alábbi összetételben: 1rész lándzsás útifű, 1 rész martilapu, 1 rész tüdőfű, 1/2 rész ökörfarkkóró-virág.

11.01.-11.30-ig - ÁLTALÁNOS TISZTÍTÁSRA
Minden reggel egy csésze csalánlevélből készült tea. A savtúltengésben szenvedők három naponként a csípős csalán helyett fehér árvacsalánból készítsék a teát.

12.01.-12.14-ig - IMMUNERŐSÍTÉSRE
Első héten egy csésze kakukkfű mindennap. Második héten egy csésze orbáncfű tea mindennap reggeli előtt.

12.15. - BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE
Egy csésze menta tea, fodormentából vagy illatos macskamentából.

12.16.-12.31- ig - SZÍVMŰKÖDÉSRE, VÉRNYOMÁSRA
Három naponként egy csésze galagonyatea. Ezt a magas vagy normál vérnyomásúak igyák. Akinek alacsony vagy ingadozó a vérnyomása, fagyöngyteát igyon. Elkészítése leírva 06.16-06.30-nál. Fagyöngy helyett pásztortáska-teát is lehet inni, ezt forrázni kell, mint a galagonyát. A pásztortáskát mindenki ihatja.


 
 
1 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
Meg se forduljon ezentúl a fejedben, hogy kidobd a dió héját
  2015-10-06 06:51:40, kedd
 
 



Legtöbbször a dió kemény héja a szemetesben végzi. Főleg vidéken, még a háziasszonyok
ismerik a dióhéjból készült tea hatását, amelyet főként vérhígítóként szoktak fogyasztani.
Az orvosok viszont sok más pozitív hatására is fényt derítettek.

A dió héja antibakteriális, gombaellenes anyagokat tartalmaz, serkenti a pajzsmirigyműködést, csökkenti a vércukorszintet, és vérnyomást is, de gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással is bír.

A héjból készült tea felhígítja a vért, segíti a gyomor és bél működését, de a máj munkáját is megkönnyíti, de aki vizelettartási problémákkal küzd, annak is javallott a tea fogyasztása.
A kalciumhiányban szenvedőknek is hatékony a dióhéjból készült teát, hiszen így folyamatosan
szinten tudják tartani ezt a fontos ásványi nyomelemet. Naponta legalább fél, vagy egy liter tea fogyasztása ajánlott.

Visszérre készítsünk zöld dióból áztatólevet. Egy nagyobb befőttesüveget töltsünk meg félbevágott
zöld dióhéjjal, majd öntsünk rá almaecetet, és hagyjuk állni 3 héten keresztül. Ezután a lével borogassuk naponta a visszeres lábunkat.

Gyomorfekély ellen készítsünk 4 darab szárított dió héjából főzetet. Forrázzuk le a héjakat, majd hagyjuk állni egy órán keresztül. Ezután szűrjük le, majd egy teáskanállal reggelente éhgyomorra vegyünk be a főzetből.

Fáradtság, gyenge immunrendszer, gyomorpanaszok esetében készíthetünk szirupot: szükségünk
lesz két marék zöld dió héjára, és egy liter vízre. A héjakat vágjuk nagyon apróra, és főzzük meg a vízben 10 percig. Hagyjuk kihűlni, majd a végén adjunk az egészhez egy kg cukrot, vagy mézet. A szirupunkat öntsük egy sötét színű üvegbe. Naponta 3-szor, étkezések után kell egy teáskanálnyit elfogyasztani belőle.

Köhögés ellen is nagyon jó a dióhéj tea. Egy marék héjat dobjunk bele a forrásban lévő vízbe.
Pár percig hagyjuk főni, majd mikor egy kissé kihűlt, máris lehet fogyasztani, de nem szabad
forrón felhajtani. Aki édesíteni szeretné a teát, csak mézet használjon, cukrot ne.

Forrás: filantropikum.com




 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
A sütőtök kedvező hatása az egészségre
  2012-11-02 12:42:53, péntek
 
  Ősszel számtalan tápláló, egészséges zöldség és gyümölcs érik meg, többek között a sütőtök.
Nézzük, hogy hogyan használhatjuk fel ezt az egészséges növényt.

Zamatos őszi zöldség: a sütőtök









Az ősz csodálatos színeiben pompázik. Ősszel számtalan tápláló, egészséges zöldség és gyümölcs érik meg, többek között a sütőtök. Ez a megfelelő időszak, ha friss sütőtököt szeretnénk, úgyhogy használjuk ki! A friss zöldségek olyan enzimeket és tápanyagokat tartalmaznak, amiket a szervezetünk könnyen fel tud használni. A sütőtök és a tökmag számtalan fontos tápanyagot tartalmaz amellett, hogy a család és a barátok számára is nagyszerű szórakozást biztosít.





A sütőtök kedvező gyógyhatásai

Vitaminok: a sütőtök és a tökmag C és E vitaminokat, vasat, cinket, magnéziumot, káliumot beta- és alfa karotenoidokat (antioxidánsok, melyek segítségével megelőzhető a sejtek sérülése) és luteint tartalmaz (a szem egészségére).
A szervek egészsége: a sütőtökben és a tökmagban lévő tápanyagok a vese, húgyhólyag és prosztata egészségét biztosítják.
Fehérjetartalma: a tökmag nagyon sok fehérjét tartalmaz.








Betegségmegelőzés sütőtökkel


A sütőtök csökkenti a csontritkulás esélyeit, féregtelenítő hatásával biztosítja a tápcsatorna egészségét, és csökkenti a koleszterinszintet.


A sütőtök további előnyei


A tökmag segít abban, hogy a szervezet megszabaduljon a férgektől és más élősködőktől, emellett egészséges zsírsavakat tartalmaz.


Tudnivalók a tökmagról


Az organikus, nyers tökmag tartalmazza a legtöbb szükséges tápanyagot és enzimet! Együnk belőle annyit, amennyit csak tudunk.

forras: edenkert
 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
Házi praktikák- élelmiszerek tárolása
  2012-09-18 05:54:31, kedd
 
 

Cserepes snidlinget - metélőhagymát - szárának levágása után többször is ki lehet hajtatni. Tövét ültessük friss földbe, napos ablakban, kétnaponként öntözve, két hét múlva ismét vágni lehet belőle.



A fokhagymagerezdeket a mélyhűtőben tároljuk, erősen zárt műanyag zacskóban. Húzzunk rá még
egy zacskót és gumizzuk át.
A fokhagymagerezdek nem száradnak ki, ha lehámozva, üvegekbe zárva, salátaolajba tesszük.
A fokhagyma felhasználása után az olaj különleges aromájú lesz, és jól használhatjuk saláták készítéséhez.


Ha a hagymát egyenként fóliába csavarjuk, nem hajtanak ki, nem puhulnak meg és tovább maradnak frissen.
Ha egy felvágott hagymát nem használunk el teljesen, akkor a vágási felületet kenjük be vajjal.
Alufóliába csomagolva, hűtőszekrényben friss marad.
Ha a már felvágott hagymát megsózzuk, friss marad.


A zsenge tavaszi zöldhagymának ne dobja el a szárát, apróra vágva körözöttbe, burgonyalevesbe, töltelékfélékbe nagyon jó ízesítő.


Hogy a leveles zöldségek (kapor, petrezselyem, zeller) friss maradjanak, és jól lehessen vágni a zöldséget, tároljuk széles szájú csavaros üvegben, a hűtőszekrényben. Műanyag dobozt is használhatunk, de ezeket ki kell bélelni selyempapírral.


A petrezselyem kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ne veszti el az ízét.
A petrezselyemgyökér és a zellergumó felső részéből felhasználás előtt vágjunk le egy másfél ujjnyi darabot, állítsuk kistányérra, öntsünk alá néhány csepp vizet. Naponta vágjunk le belőle egy vékony szeletet, így jobban felszívja a vizet. Ha világos, meleg helyen tartjuk, 3-4 nap múlva, friss zöld petrezselymük és zeller-zöldünk lesz.
Tisztított, darabokra vágott petrezselyemgyökeret, sárgarépát, petrezselyemlevelet, zellerlevelet 2-3 nap alatt tökéletesen megszáríthatunk fűtőtesten vagy kályha környékén. A napon szárítottal ellentétben, így megőrzi eredeti színét.
Sóval is konzerválhatunk. Megmosott, apróra vágott petrezselyem vagy zeller zöldjét, kaprot sóval rétegezve szorosan nyomkodjuk kisebb üvegekbe. Felülre sót rakjunk. Ezek használatánál vigyázzunk a sózásra.




A fejes saláta és egyéb leveles saláták tovább maradnak frissen, ha műanyagzacskó helyett újságpapírba csomagolva tesszük a hűtőbe.
Ha a fejes saláta nedves és nem használjuk fel azonnal, tegyük egy kispárnahuzatba és centrifugában szárítsuk meg (ne sokáig forgassuk, mert összetörhet). Ez különösen vendégvárás előtt ajánlható, ha egyszerre nagy mennyiségű salátát akarunk tárolni.


A hűtőszekrény zöldségpolcát béleljük ki konyhai papírtörlővel. Ez felszívja a nedvességet, és a saláták, a főzelékfélék tovább maradnak frissek.


A salátát napokig frissen tarthatjuk, ha cserépfazékban a kamrába tesszük és szorosan lefedjük.


A sót mindig szárazon tároljuk. Papírzacskóstól tegyük egy műanyag zacskóba és jól zárjuk el a nyílást.


Az olívaolaj tovább marad friss, ha az üvegbe egy szem kockacukrot teszünk.


Az étolajat nem tanácsos alacsony hőfokon tartani, mert gyakran előfordul, hogy homályos és zavaros lesz. Legjobb, ha sötét, száraz, szobahőmérsékletnek megfelelő helyre állítjuk.
Avas étolajba öntsünk néhány csepp tiszta szeszt vagy rumot, majd légmentesen zárjuk le. 3-4 nap múlva megszűnik az avas íz.


Ha van pattogatni való kukoricánk a mélyhűtőben tároljuk. Friss marad, és a hibás szemeket könnyebb kiválogatni.
A hibás szemeket úgy is kiselejtezhetjük, hogy a pattogás előtt hideg vizet csurgatunk a kukoricaszemekre. De jól meg kell szárítani, mielőtt a forró zsiradékba tennénk. Egy szem kukoricát dobjunk az edénybe, ha az felpattog, akkor elég forró, tehetjük bele a többit.


A házilag befőzött lekvár penészesedését megakadályozhatjuk, ha belefőzünk áfonyát. A nagy szemű áfonya könnyebben fő meg, ha előtte mélyhűtőbe tettük.


A fémdobozban tárolt sütemény friss marad, ha mellé teszünk egy fél almát.


A kalács frissen vágott felületére fogvájóval tűzzünk egy szelet friss kenyeret, nem fog kiszáradni.
A maradék sütemény illetve kalácsot szorosan csavarjuk alufóliába, és tegyük a hűtőbe.
Az aprósütemények tárolására szolgáló fémdobozt béleljük ki pergamenpapírral vagy selyempapírral.
Ha az aprósütemény kiszáradt, kartondobozba zárjuk, tegyünk egy nedves kendőt a fémdoboz fedele és a kartondoboz közé, és úgy csukjuk be. Hűvös helyen tároljuk.


A cukrot mindig szárazon tároljuk. A papírzacskót helyezzük még egy műanyagzacskóba, mielőtt eltesszük.


A tea és a kávé hosszú ideig megtartja aromáját, ha az eredeti csomagolást jól zárt alufóliával borítjuk be.


A szeletelt szalonna nem ragad össze, ha a csomagot összetekerjük és gumigyűrűvel összefogjuk.


Kétszerannyi ideig marad friss a túró, ha a csomagot hajtogatással fölfelé tároljuk.


Az egész, ép citromokat jól záródó üvegbe tegyük, melyet előzőleg megtöltöttünk vízzel, így tároljuk a hűtőszekrénybe. A citrom sokkal lédúsabb lesz.


A félbevágott citrom sokáig eltartható, ha kevés kristálycukorral beszórjuk. A reszelt citromhéjat cukorral elkeverve üvegben tároljuk.


forras: szepzold.hu
 
 
1 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
A napraforgó a napra fordul...
  2012-02-24 11:41:24, péntek
 
 
Napraforgó
Helianthus annuus




"A napraforgó a napra fordul, hogy magába szívja az éltető nap erejét"

Népies neve:

szotyola, tányérvirág, forgó

A növény leírása:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves növény. Termesztett, a XVI. században került Amerikából Európába.

Hogyan gyűjtsük?



* A napraforgó virága olyan népszerű lett Európában, hogy Van Gogh is elészeretettel használta csodálatos képeinek megalkotásánál.
* A napraforgó-csíra jó D- és B-vitaminforrás, és ásványi anyagokban - kálium, kalcium és vas - gazdag.
* Sárga színanyagot állítanak elő belőle.

A növény friss, nyelv alakú, élénksárga színű karimavirágait - nyelves virágok - kell gyűjteni. A gyűjtés ideje a nyári hónapokra, július-augusztusra esik.

Mi van benne?

A nyelves virágok diterpéneket, triterpénszaponinokat, flavonoidokat, karotinoidokat tartalmaznak. A növény magjából hideg úton kipréselt zsíros olaj a következő hatóanyagokat tartalmazza: linolsav, linolénsav, olajsav glicerid-észter.





Mire jó?

Magjának olaját étkezési célokra és gyógyszeres kenőcsök készítésére használják. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthetjük a koleszterinszintet. A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták. A homeopátiás készítményekben görcsoldásra és láz csillapítására alkalmazzák.

Hogyan használjuk?

Tea: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított napraforgóvirág-szirmot,
majd 10 perc elteltével szűrjük le.

Főzéshez: A hidegen sajtolt napraforgóolaj igen gazdag esszenciális zsírsavakban.
Magját salátákba, kenyerekbe sütik, és népszerű csemegeként fogyasztják.


 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 153 db bejegyzés
e év: 459 db bejegyzés
Összes: 14591 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1528
  • e Hét: 10256
  • e Hónap: 39562
  • e Év: 89958
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.