Belépés
ametiszt54.blog.xfree.hu
" Amíg az embernek dolga van a földön, él. " (Márai Sándor) P. Mária
2012.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Keukenhof kastély
  2018-02-13 06:46:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Várak - kastélyok  
Kylemore-kastély
  2018-01-10 14:32:32, szerda
 
 A Kylemore-apátság 1920-ban alapított bencés kolostor Kylemore-kastély,
Connemara , County Galway , Írország területén. Az apátságot a bencés apácákra
alapították, akik Belgium első világháború idején menekültek. A bencés közösség
aktuális apósnője Marie Hickey.

 
 
0 komment , kategória:  Várak - kastélyok  
Gyulai vár
  2016-10-25 19:53:41, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Várak - kastélyok  
A Somoskői vár
  2016-10-25 19:50:55, kedd
 
 
A somoskői bazaltorgonák
 
 
0 komment , kategória:  Várak - kastélyok  
Esterházy kastély - Pápa
  2016-10-25 19:25:25, kedd
 
 Az Esterházy-kastély Pápán, a városközpontban, a Fő téren, a Nagytemplom mögött található.
A barokk kastély és az egykori erődrendszer fontos szerepet töltött be város történelmében,
fejlődésében. A megújult kastély pedig kiemelt idegenforgalmi vonzerőt ad ismételten a városnak.

Az egyemeletes barokk kastély a versailles-i kastélytípusba tartozik. Az épület parkra néző
főszárnya íves oromzattal záruló középrizalittal és sarokrizalittal tagolt. Az oromzaton látjuk
az Esterházy-címert. A két szárny manzárdtetős sarokrizalitokkal végződik
Kastély egykori sárga homlokzatával egy régi légifotón

forrás: wikipedia 
 
0 komment , kategória:  Várak - kastélyok  
Európa egyik legszebb és leglátogatottabb városa Krakkó...
  2013-01-25 08:47:35, péntek
 
  Európa egyik legszebb városa, Krakkó

Európa egyik legszebb és leglátogatottabb városa Krakkó, mely Lengyelország gyönyörű tájakkal körülhatárolt nagyvárosa. Gyönyörű nevezetességeinek, varázslatos természetvédelmi egységeinek és kulturális értékeinek köszönhetően elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Krakkó számos nevezetességgel büszkélkedhet, ezek közül szeretnénk kiemelni most párat, melyeket a városban járva érdemes megtekinteni. A Visztula partján található a Wawel-domb, melyen a Királyi palota áll. A palota egy reneszánsz stílusú díszudvart fog közre, melyben még ma is megtekinthetőek a római császárokat ábrázoló eredeti festett frízek.

Az épülethez négy torony tartozik, a Dán-torony, a Jordanka-torony, a Tyúkláb-bástya, valamint a Zsigmond-torony. A palota napjainkban múzeumként üzemel, ahol a Fegyvertár, a Királyi magánlakosztályok és a Dísztermek találhatóak. A Dísztermek közül kifejezetten ajánljuk a "Fejek termét", illetve a Sas-termet. A Királyi palotában járva érdemes meglátogatni a Zsigmond-toronyban található Kincstárat, ahol többek között a nemzeti ereklyét, továbbá a királyi koronázási ékszereket is megtekinthetjük.


A városban járva lehetetlen elkerülni, hogy kikössünk Krakkó főterén, a Rynek Glowny-n, hiszen a városi utak mindegyike erre a térre vezet, ahol nevezetességeket, hangulatos kávéházakat és éttermeket valamint bazárszerű kis üzleteket is láthatunk.

Város a természet szívében
Krakkóban körülbelül 40 parkos terület van, melyek között erdők, hatalmas mezők és mesterséges tavak is akadnak. A számos természeti kinccsel és természetvédelmi területtel a városban jól ötvözték a békés kikapcsolódást és a mindennapi nyüzsgő életet, mivel az egész hetes rohangálás és munka után könnyedén félrevonulhatunk valamelyik parkba, vagy tó partjára, ahol piknikezhetünk, kirándulhatunk és élvezhetjük a friss levegőt. Ha csak néhány napot töltünk a városban, akkor a Krakkói Völgyeket, a Plantyt, a Zakrzówek mesterséges tavat, valamint a Wolski erdőt ajánljuk kirándulás és feltöltődés céljából.

Krakkóban fontos szerepet játszanak a népi hagyományok, így nem meglepő, hogy számos kulturális rendezvényt és hagyományokra épülő eseményeket rendeznek. A melegebb évszakokban havonta több ilyen rendezvényt is szerveznek, melyeken gyakran vannak előadások, jelmezes felvonulások, versenyek és sportrendezvények.

Érdemes a városba látogatásunkat egy ilyen fesztivál időpontjához időzíteni, hiszen a páratlan élmény szerzése mellet egy sajátos kultúra megismerését is a magunkénak tudhatjuk. Ha egy ilyen eseményre szeretnénk ellátogatni, akkor ajánljuk az áprilisban megrendezett PaKA-t, mely egy kabaréfesztivál, valamint a Lajkoni fesztivált, mely egy igazi hagyományos krakkói fesztivál és május végén vagy június elején kerül megrendezésre.
Posztó Csarnok
Tyúkláb- bástya
 
 
0 komment , kategória:  Várak - kastélyok  
***Szép várak- kastélyok ***
  2012-10-05 16:45:54, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Várak - kastélyok  
Kertek-Kastélyok...
  2012-09-08 05:31:45, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Várak - kastélyok  
A balmorali kastély
  2012-08-05 07:13:12, vasárnap
 
 A balmorali kastély Skóciában, Aberdeenshire megyében, a Dee folyó mentén, a Royal Deeside néven ismert területen áll. A birtokot Viktória királynő és házastársa, Albert herceg vásárolta, és mindmáig ez a királyi család kedvenc nyári rezidenciája.

A kastélyt körülvevő terület generációról generációra szállva fokozatosan gyarapodott és jelenleg több, mint 260 négyzetkilométer. Jelenleg is működő gazdaság, nyírfajdos lápok, erdőgazdaság, megművelt szántóföldek, szarvascsordák, felföldi marhák és pónik tartoznak hozzá.A balmorali udvarházat eredetileg Sir William Drummond építette otthonául 1390-ben. A birtok korábban II. Róbert skót király tulajdonában volt, akinek egy vadászháza is volt a környéken. Később, a 15. században a birtokot Alexander Gordon, Huntly harmadik őrgrófja vásárolta meg. A Gordonok egy lakótornyot is építettek itt. A család kezén maradt egészen 1662-ig, mikor eladták a Farquharson klánnak. A balmorali Farquharsonok a jakobiták szimpatizánsai voltak, James Farquharson részt vett az 1715-ös, majd az 1745-ös felkelésben is, 1756-ban pedig megsebesült a falkirki csatában. Birtokait elkobozták és a család egy másik ágának tulajdonába adták. Ők 1798-ban adták tovább Fife második őrgrófjának, tőle 1830-ban Aberdeen 3. őrgrófja szerezte meg, aki komoly átalakításokat végeztetett a régi épületen,egy új, bárói stílusú szárnnyal is kiegészítve azt.

Balmoral manapság királyi tartózkodási helyként a legismertebb, mivel itt található II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp, Edinburgh hercege nyári rezidenciája. Királyi lakhelyként 1848-ban kezdődött a története, mikor a házat kibérelte Viktória királynő és Albert herceg. A királyné és hitvese először 1842-ben, két évvel házasságkötésük után látogatott el Skóciába. Ez alkalommal Edinburgh-ban laktak. A következő látogatásra 1844-ben került sor, ekkor a Blair kastélyban időztek. 1847-es, harmadik skóciai útjuk során a Loch Laggan nevű tó mellett szállásolták el magukat, azonban balszerencséjükre szörnyen esős időjárást fogtak ki. A királynő orvosa javasolta ekkor nekik Deeside vidékét, melynek klímája sokkal egészségesebb. 1848-ban látogattak ide először és az épületet Viktória úgy jellemezte, mint amely ,,kicsi de bájos"Naplójában ez a bejegyzés található: ,,Minden a szabadság és a béke levegőjét árasztja és ez az embert arra készteti, hogy megfeledkezzen a világról és annak bajairól." Nagyon elégedettek voltak a hellyel, így 1852-ben alig több, mint 30 000 fontért megvették a birtokot. A herceg azonnal tervezgetni kezdte - William Smith közreműködésével - a meglévő 15. századi kastély bővítését, valamint egy új, nagyobb, a királyi családhoz illő kastély építését. A Balmoral-kastély alapkövét Viktória királynő helyezte el 1853. szeptember 28-án és a bejárat nyugati falának közelében található, a lábazatban. Az alapkő letétele előtt a királynő aláírt egy dátummal ellátott pergament, amelyet a birodalom forgalomban lévő fémpénzeinek egy példányával együtt palackba zártak és a palackot az alapkő helye alá készített üregbe tették.

A részben Albert herceg által tervezett új kastély a régitől körülbelül 100 méterre épült és 1856-ra fejezték be. Ezt követően a régi épületet lebontották. A kastély fő építőanyaga a birtokon bányászott gránit volt. Két meghatározó blokkot tartalmaz, melyek mindegyikét udvar veszi körül. A délnyugati szárnyban találhatók a közvetlenül a lakókhoz és a vendégekhez kötődő helyiségek, míg az északkeleti szárny egyfajta szolgálati épület szerepét tölti be.

A királyi pár felföldi életritmusa nagyon hamar - még az új kastély építésének befejezése előtt - kialakult. Albert sok napot töltött el vadászattal, főleg szarvasok és őzek kerültek puskája elé, Viktória pedig hosszú, akár négy óráig is elhúzódó sétákat tett a környéken. 1849-ben a naplóíró Charles Greville azt jegyezte fel, hogy a pár balmorali élete inkább köznemesekéhez hasonlított, mintsem uralkodókéhoz. Viktória kezdte javasolni művészeknek, hogy örökítsék meg a kastélyt, a környezetet és a személyzetet. Az évek során számtalan neves festő volt a kastély alkalmazottja. Nagy figyelmet fordítottak a személyzetre, részükre kölcsönkönyvtárat hoztak létre. Az 1850-es években sok növényt, többek között egzotikus fenyőfákat telepítettek a kastély köré. A herceg komoly szerepet játszott a fejlesztésekben. Felügyelte a virágoskertek tervezését, a fő útnak egy újonnan épített hídra terelését, új gazdasági épületekre vonatkozó elképzelések kialakítását.Ez utóbbiak közé tartozott egy tejipari tangazdaság is, melynek megvalósítása 1861-ben, Albert halálának évében történt meg, így annak befejezése már a királynő felügyelete alatt ment végbe. Viktória a birtokon belül több emléket is állított néhai férjének, köztük egy obeliszket, valamint egy szobrot is. Férje halála után egyre több - gyakran évi négy hónapot is kitevő - időt töltött a kastélyban, kora nyáron és ősszel.

A balmorali kastélyban született Battenbergi Viktória Eugénia spanyol királyné, Viktória unokája.
1896-ban Viktória itt látta vendégül II. Miklós orosz cárt és feleségét Alekszandra Fjodorovnát.
Négy évvel később, 1900-ban a királynő utoljára pihent a kastélyban, ugyanis 1901 januárjában elhunyt.

Akárcsak a Sandringham House, Balmoral is a brit királyi család magántulajdona és nem része az állami tulajdonú brit koronabirtoknak. Az utódlás akkor vált kérdésessé, mikor VIII. Eduárd király 1936-ban lemondott a trónról. A birtokokat Eduárd apjától V. Györgytől örökölte és lemondásakor nem mentek át automatikusan öccse, VI. György tulajdonába. Györgynek a két kastélyt meg kellett vásárolni Eduárdtól, így aztán azok továbbra is a család magántulajdonában maradhattak.

A balmorali birtok a Cairngorms Nemzeti Parkban fekszik, területe 20 000 hektár. Domborzata változatos, a Dee folyó völgyétől egészen a hegyekig húzódik. Hét munro (így nevezik Skóciában a 3000 lábnál (910 m) magasabb csúcsokat) található határain belül, közülük az 1155 méteres Lochnagar a legmagasabb.

Lochnagar és Ballochbuie körzetét 1998-ban különleges védelmi területté nyilvánították a vadon élő madarak védelmével kapcsolatos Európai Uniós irányelv alapján. Ballochbuie mindezen túlmenően különleges természetmegőrzési területté is vált a természetes élőhelyek védelmére vonatkozó irányelv alapján, mint az ,,ősi kaledóniai erdők egyik legnagyobb fennmaradt egybefüggő területe".

1931-ben először nyitották meg a kastély kertjeit az érdeklődők előtt, manapság pedig pedig április és július között, a királynő éves látogatásának kezdetéig folyamatosan látogathatók. A kastély belső terei közül egyedül a bálterem áll nyitva az érdeklődők előtt.

A királyi család nagyjából 50 állandó és 50-100 részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztat a kastély és az állatok körül.
A birtokon működik egy házasítatlan malátawhiskyt előállító lepárlóüzem, itt állítják elő a Royal Lochnagar Single Malt márkanevű italt.
Úgy tartják, hogy 2005. év során Balmoral ingatlanpiaci értéke legalább 14 millió font volt.
 
 
0 komment , kategória:  Várak - kastélyok  
Chatsworth House
  2012-08-01 12:33:01, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Várak - kastélyok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 15134 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 50
  • e Hét: 1947
  • e Hónap: 4609
  • e Év: 14374
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.