Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
Ananász – a sokoldalú kilófaló 2
  2014-02-14 11:34:42, péntek
 
 

Ananász - a sokoldalú kilófaló 2

A lényeg a friss gyümölcsben lakik

Az ananászt ősi termőterületein, már jóval megelőzve Európába érkezését valódi csodagyümölcsként fogyasztották. Az egészségre gyakorolt rendkívül kedvező hatásai mesés ízével ötvöződnek. Tisztító, szépítő, egészségőrző, sőt néhány indiántörzs hite szerint még a férfiasságra is kedvező hatást gyakorló gyümölcs komplex összetevőinek köszönheti rendkívüli közkedveltségét.

Az sem véletlen, hogy a 20-21. század népszerű tisztító kúrái, diétái kifejezetten ajánlják az ananász fogyasztását. Egyes vélemények szerint 2 hétig napi 10-15 dkg friss ananász rendszeres fogyasztásával (természetesen kalóriaszegény étrend mellett, sok mozgással) már szép eredmények érhetők el a felesleges kilókkal vívott küzdelemben. Az ananász csodatévő híre a számos benne található vitamin, valamint rendkívül magas rosttartalom mellett egy különleges fehérjebontó enzimkeverékének köszönhető. Ez nem más, mint a bromelin vagy bromelai (nem összetévesztendő a broméliával!), amelyet 1957 óta használnak orvosi célokra. Senkit ne tévesszen meg azonban az a téves közkeletű vélekedés, miszerint a friss gyümölcs szeleteinek falatozásával a szervezet felesleges zsírkészlete hipp-hopp eltűnhet!

Ma már tudományos cikkek bizonyítják, hogy bár az ananász természetes formájában tartalmazza a bromelint, a gyors zsírégetéshez lényegesen nagyobb koncentrációban szükséges a szervezet számára, mint amekkorában a gyümölcshús tartalmazza (önmagában persze ez még kevés a gyors a fogyáshoz). A gyulladáscsökkentőként, visszértágulatok gyógyításában, valamint fehérjebontásban, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is igen hatékony vegyületet az ananász gyümölcséből és szárából nyerik ki, és nagy koncentrációban kerül táplálék-kiegészítőkbe, gyógyszerekbe. Ez nem azt jelenti, hogy az ananász fogyasztása ne segítené elő a karcsúsodást, és ne lenne rendkívül egészséges gyümölcs, épp ellenkezőleg!

A bromelin mellett ugyanis folsavat, kalciumot, káliumot, mangánt, magnéziumot, vasat éppúgy nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint A-, B- és C- és E-vitaminokat. Már 30 dkg friss ananász fedezi a 2000 Kcal-ás étrend melletti napi C-vitamin-szükségletet! Az emberi szervezet számára kitűnően hasznosítható, egészséges összetevők mellett nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy rendkívül magas rosttartalma igen jótékony hatást gyakorol az emésztőszervrendszerre.

Illata és különlegesen ízletes aromái olyannyira ellenállhatatlanná teszik, hogy a legkevésbé sem okoz nehézséget időnként ananászkúrára fogni magunkat! Valódi egészségkoncentrátum, hisz immunerősítőként, gyulladáscsökkentőként is bizonyítottan hatékony.

Tény azonban, hogy a bromelin teljes mértékben, a vitaminok pedig jórészt elvesznek a konzerválás, hőkezelés során, ezért aki élvezni akarja valamennyi jótékony tulajdonságát, érdemes friss gyümölcsöt fogyasztania.

Hogyan válasszunk ananászt?

Honnan lehet tudni, hogy melyik példányt érdemes hazavinni a piacról, közértből? A legbiztosabb módszer, ha kemény, de érett, illatos gyümölcsöt választunk. Mivel nem tartozik az utóérők közé, tanácsos kerülni mind a túlságosan zöld héjú példányokat (ezek éretlenek és meglehetősen savanyúak vagy ízetlenek - talán az Örkény-novellában szereplő gyümölcs is ilyen lehetett), mind pedig a sárga, elszáradt levélzettel rendelkezőket (ezek már régóta árválkodhattak különféle raktárakban). A legbiztosabb módszer, ha megszagoljuk, és a friss gyümölcs illatát érezzük. Vannak, akik ennél is továbbmennek, és az ananász néhány zöld levelét határozottan megfogják, ha a levél könnyedén kihúzható, érett példánnyal van dolgunk - ezt persze a kereskedők mérsékelten tolerálják.

Ha pedig már hazavittük a tökéletes példányt, fogyasszuk el minél hamarabb! A hámozás legegyszerűbb módszere, ha a két végét méretes, éles késsel lemetsszük, a héját pedig hosszanti irányban távolítjuk el. Ezt követően érdemes hosszában félbevágni, ha csak nincs a háztartásban olyan speciális eszköz, aminek segítségével biztonsággal átfúrhatjuk a gyümölcs közepét. Mivel erősen rostos gyümölcs, a közepén található fás résztől jó, ha megszabadulunk - nem véletlen, hogy ananászkarikaként kerül a konzervdobozokba is.

Az így előkészített gyümölcs azonnal fogyasztható vagy gyümölcscentrifugával kinyerhető értékes leve. Ez utóbbinak minden léböjt-kúrában helye van.


Forrás: www.mindmegette.hu 
 
0 komment , kategória:  * Zöldség-Gyümölcs és Fűszer  
Ananász – a sokoldalú kilófaló 1
  2014-02-10 11:07:11, hétfő
 
 
Ananász - a sokoldalú kilófaló 1

Alig több mint két évtizede még jószerével konzervdobozokba rejtett szirupos kockaként, szerencsésebb esetben szabályos karikaként ismerkedett az ananásszal mindenki idehaza. Aztán egyszer csak megjelentek a piacokon, nagyobb élelmiszer-áruházak polcain a kisebb vagy nagyobb méretű, hatalmas tobozra emlékeztető friss egzotikus gyümölcsök is.

Az 1960-as évek végén Presztízs című egypercesében Örkény István feledhetetlen emléket állított ennek a különlegességnek: ,,Beállítottuk egy hamutartóba, néztük. Körbejártuk, barátkoztunk vele, dicsértük, milyen szép és egzotikus. A tetején külön növény hajtott ki belőle, valami pálmaféle; ha locsolnánk, vagy vízbe tennénk, talán hamarosan nagyra nőne és kivirágzana." - írja. Ugyan a novella egy mérsékelten sikeres ananász-kóstolást örökít meg, mégis híven mutatja, mekkora csodának számított még a 20. században is, ha magyar ember hozzájutott egy igazi ananászhoz!

Pedig a 19. században Magyarországon is kísérleteztek termesztésével, nem is akárhol!

Hol terem az ananász?

A broméliafélék családjába tartozó, akár 120 cm hosszú leveleket is növesztő, nem ritkán 70-150 cm magasságot is elérő ananász (tudományos nevén: Ananas comosus) kifejezetten melegkedvelő növény. Őshazájának a Dél-Amerikától Mexikóig húzódó terület tekinthető, ahol már a prekolombiánus időkben termesztették, sőt valódi csodatévőként tisztelték.

Európába spanyol közvetítéssel került. Minden valószínűség szerint maga Kolumbusz hozta magával a kontinensre 1493-ban, második útjáról Guadelupe-ról (a mai Kis-Antillákhoz tartozó szigetcsoportról), ahol a helyi lakosság ajándékozta meg a különleges gyümölccsel. Mivel a spanyol felfedezőt és útitársait egyértelműen méretes fenyőtobozra emlékeztette az illatos, a bennszülöttek által szívesen fogyasztott gyümölcs, ezzel a névvel illették - az angol pineapple (szó szerint 'fenyőalma') szó ma is őrzi a hajósok névadási gyakorlatát.

Az ananász szó a dél-amerikai országokban beszélt guarani nyelvből ered, amelyben ,,naná"-ként ismert, a tudományos elnevezésben ehhez társult a latin comosus, vagyis 'üstökkel rendelkező' jelentésű szó, amely a gyümölcs tetején található levélzetre utal.

Európában eleinte némiképp idegenkedtek tőle, a 16-17. századtól azonban megjelent az egzotikus növények termesztésére létrehozott melegházakban, sőt Indiába is eljutott, Dél-Amerikában pedig ekkoriban már komoly ananász-ültetvényekről számolnak be a krónikák. A 18-19. század során Európa-szerte mind több ,,ananászházat" építettek a trópusi gyümölcs termesztésére, ez idő tájt jelent meg hazánkban is először.

Az Alföldön Glatzék grófi kastélyában, a nyugati országrészben pedig az Esterházy család üvegházaiban termett az egzotikus csodagyümölcs. Egy 1830-ból származó adat szerint, Kismartonban az éves ananásztermés mintegy 400 darab volt - igaz ugyan, hogy zamatai meg sem közelíthették a karibi és latin-amerikai gyümölcsökét, de szépségük bátran versenyre kelt azokkal.

Mára igen sok fajta (közel 100 féle) ananászt termelnek, de a dísznövényként tündöklőket nem számítva, a fogyasztásra alkalmas gyümölcsök alapvetően 3 nagy típusra oszthatók: két fehérhúsúra, az úgynevezett spanyolra és a királynőre, valamint egy sárga húsúra.

Az ipari forradalom kora nem hagyta érintetlenül a mind szélesebb néprétegek számára elérhetővé vált ananászt. A termelés gépesítését, amelyre Hawaii szigetén tettek először kísérletet, rövidesen követte ugyanitt a konzervgyártás, amelynek köszönhetően aztán a világ minden szegletébe jutott a gyümölcsből - és a sziget fő exportcikkévé vált. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy rég nem Hawaii a legnagyobb ananásztermelő és exportőr. Világviszonylatban ma Brazília, a Fülöp-szigetek (itt már a 16. század óta hasznosítják levélrostjait is szövetek készítéséhez) és Costa Rica állnak dobogós helyen, mégis számos ananásszal készült fogás utal (legalábbis nevében) a sziget jelentőségére. Ki ne ismerné az ananásszal megrakott Hawaii pizzát?

Folytatjuk

Forrás: www.mindmegette.hu 
 
0 komment , kategória:  * Zöldség-Gyümölcs és Fűszer  
Rák és szívbetegségek: a diófélék fogyasztásán múlhat...
  2014-02-10 11:06:43, hétfő
 
 

Rák és szívbetegségek: a diófélék fogyasztásán múlhat a kisebb kockázat?

Aki rendszeresen fogyaszt dióféléket, annál csökken a valószínűsége, hogy rákban vagy szívbetegség miatt hal meg - mutatta ki egy 30 évet felölelő amerikai kutatás.

Régóta úgy tartják, a dió jót tesz a szívnek. Az új kutatás a legnagyobb léptékű vizsgálat, amely a diófogyasztás és a betegségek, valamint a halálozás összefüggéseit tanulmányozta.

A kutatók mintegy 119 ezer férfit és nőt követtek, és azt állapították meg, hogy akik nagyjából naponta ettek diót, azok 20 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el a vizsgált időszakban, mint akik sosem fogyasztottak. A tanulmány a New England Journal of Medicine című tudományos lapba jelent meg.

Két korábbi kutatás adatait vizsgálták meg a tudósok, mindkettő az 1980-as években kezdődött, és 76 464 ápolónőt, illetve 42 498 férfi egészségügyi dolgozót követett nyomon. A résztvevők 2-4 évente kérdőívet töltöttek ki, amely rákérdezett az étkezési szokásaikra és az életmódjukra, többek közt arra is, milyen gyakran fogyasztottak egy adag (28 gramm) diót.

Azok a résztvevők, akik gyakran ettek diót, egészségesebbek voltak. Többet mozogtak, kevesebb volt köztük a dohányos, és egyebek mellett vékonyabbak is voltak.

A szívbetegség okozta halál kockázata 29 százalékkal, a rákos halálozás kockázata 11százalékkal csökkent azoknál, akik hetente hétszer vagy többször ettek diót - azokhoz képest, akik sosem fogyasztottak a csonthéjas magból.

Más tényezőket is figyelembe vettek, hogy kiküszöböljék a jó hatások egyéb magyarázatát. Külön vizsgálták például a dohányosok és nem dohányosok, a sokat és keveset mozgók, a cukorbetegek és a nem cukorbetegek adatait, és így is igazolták a diófogyasztás előnyös hatásait.

A kutatás a mogyoró, a pisztácia, a mandula és a többi, fán termő csonthéjas jótékony hatásait is kimutatta. Azt nem vizsgálták, hogy nyersen vagy pirítva, sózva fogyasztották-e a magvakat.

Ráadásul az is kiderült, hogy ellentétben a közkeletű felfogással, amely szerint a dió hizlal, a rendszeres dióevők karcsúak maradtak - tette hozzá Ying Bao, a bostoni Bringham-kórház orvosa, a kutatás vezetője.

A kutatók nem tudják, hogyan védik a diófélék az egészséget. Korábbi kutatások szerint lehetséges, hogy telítetlen zsírsavaik, ásványaik vagy más tápanyagaik csökkentik a koleszterinszintet és a gyulladást, illetve enyhítenek egyéb problémákat is.

A megfigyelésen alapuló kutatások nem bizonyítják az okokat és a következményeket, csak a lehetséges összefüggésekre utalnak. Az étrend tanulmányozása azért különösen nagy kihívás, mert nehéz elkülöníteni egymástól az egyes élelmiszerek hatásait.

Robert Eckel, a Coloradói Egyetem kardiológusa szerint lehet, hogy akik több diót fogyasztanak, azok például a salátájukra szórják a magvakat, és a kedvező hatások némelyike a zöld leveleknek tulajdonítható.

Ralph Sacco, a Miami Egyetem neurológusa pedig úgy vélte, aki dióféléket rágcsál, az kevesebbet burgonyachipset fogyaszt, tehát a kedvező hatás abból is származhat, hogy kevesebb egészségtelen étel kerül az asztalára.

MTI 
 
0 komment , kategória:  * Zöldség-Gyümölcs és Fűszer  
Tüdőnk védelmében együnk sok fokhagymát!
  2013-11-07 08:35:04, csütörtök
 
 

Tüdőnk védelmében együnk sok fokhagymát!

Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata, ráadásul a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye.

Az erről szóló kínai tanulmány online jelent meg a Cancer Prevention Research folyóiratban.

A csiangszui betegségellenőrzési és -megelőzési tartományi központ tudósai 1424 tüdőrákos és 4500 egészséges felnőttet vontak be a hosszú távú kutatásba. A résztvevők mindegyikét részletesen kikérdezték táplálkozásáról, életmódjáról, szokásairól, köztük arról, hogy milyen gyakran fogyaszt nyers fokhagymát és dohányzik-e - ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása.

Az eredmények szerint a legalább hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztók jóval kisebb arányban estek áldozatul a tüdőráknak akkor is, ha dohányosok voltak vagy ki voltak téve a felhevített főzőolaj füstjének, ami szintén komolyan növeli a rákkockázatot. A rendszeresen fokhagymát evőknél 44 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, a dohányosok estében pedig 30 százalékkal alacsonyabb kockázatot találtak.

Az nem derült ki a tanulmányból, hogy a hőkezelt fokhagymának is van-e ilyen hatása. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicinnek nevezett fontos kémiai összetevő szabadul fel. Ez csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást, és antioxidánsként működik.

Más vizsgálatok szerint a fokhagyma megfázásra is jó, illetve a kórházi szuperbaktériumok és malária ellen is bevethető. A tanulmányt jegyző kínai tudósok szerint a fokhagyma potenciálisan alkalmas a tüdőrák kialakulásának megelőzésére.

MTI
 
 
0 komment , kategória:  * Zöldség-Gyümölcs és Fűszer  
Birsalma chutney
  2013-10-25 09:50:47, péntek
 
 

Hozzávalók:

25 dkg sárga paprika, előkészítve mérve (kb. 3 db)
10 dkg vöröshagyma, előkészítve mérve
40 dkg birsalma (magházától megtisztítva mérve)
10 dkg alma (meghámozva, magházától megtisztítva)
1 db chilipaprika
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt kakukkfű
75 ml fehér balzsamecet
25 dkg kristálycukor
1,5 teáskanál só
kevés őrölt bors

Elkészítés:

Előkészítjük a zöldségeket, gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és felaprítjuk szintén. A birsalmákról szárazon lesikáljuk a bolyhokat, megmossuk, magházától megtisztítjuk, kimérünk 40 dkg-ot, és felkockázzuk (tegyük citromsavas vízbe az almákat, így nem barnulnak meg). A sima almát is megmossuk, meghámozzuk, és kiszedjük a magházakat, kimérünk 10 dkg-ot, és felkockázzuk. A chilipaprikát megmossuk, eltávolítjuk a csumát, és szintén aprítjuk.

Az olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a hagymát. Hozzáadjuk az almákat, a chilipaprikát, a kakukkfüvet, a balzsamecetet és a cukrot. Az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk, amíg meg nem puhulnak az almák, közben folyamatosan keverjük.

A chutney-t sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejreállítjuk. Nem kell dunsztolni, kihűlés után tehetjük a kamrapolcra, hacsak nem bontunk meg rögtön egy adagot.

A fenti adagból kb. két darab 3 dl-es üveggel lesz. 
 
0 komment , kategória:  * Zöldség-Gyümölcs és Fűszer  
Indiai fűszerek – 2. rész
  2013-09-29 08:55:40, vasárnap
 
 

Indiai fűszerek - 2. rész

Táplálkozási szakértőnk még sok érdekességet tud mesélni az indiai fűszerekkel kapcsolatban. Ma a gyomor egyik legjobb barátját, a fekete mustármagot mutatja be, majd az egzotikus mangóról ír, amely nem más, mint egy vitaminbomba.

Fekete mustármag belsőleg és külsőleg

Nálunk elsősorban a fehér mustármag ismert, amivel savanyúságokat ízesítenek. Indiában inkább a fekete mustármag elterjedt, szárazon megpirítva rizses, hüvelyes, zöldséges ételek, csatnik* hozzávalója valamint itt is teszik savanyúságokba. A népi orvoslás azt tartja, hogy egy-egy kávéskanál mustármagot kell szétrágás nélkül lenyelni, ami segít anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, felfúvódás esetén.

Az elfogyasztott mustár fokozza a nyál- és gyomornedvtermelést, és segíti az epeürítést, megkönnyíti az emésztést. Serkenti a keringési rendszer működését, csökkenti a véralvadást és emeli a vérnyomást is. Gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású. Külsőleg kenőcsként is alkalmazható reumatikus fájdalmak, izomfájások, izomgörcsök, lumbágó és ízületi gyulladások kezelésére.

*csatni: gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készülő, Indiából származó édes és fűszeres ételféleség (szósz, mártogatós).

A mézédes mangó az egészségünk őre

hinduk a gyógyításban sokféle módon használták a mangót, mivel nem csak rendkívül ízletes a gyümölcse, de egészségünk megőrzésében is segít. Méregtelenítő hatású, serkenti a vérkeringést és a nemi hormonokat, továbbá jót tesz a bőrnek, a szemnek és a fogínynek.

Bél- és gyomorprobléma, lábadozáskor, máj-, epe-, hasnyálmirigy-rendellenesség esetén igen jótékony hatású, illetve vitamintartalmának (A-vitamin előanyaga, B1-, B2- C és E-vitamin) köszönhetően nagyon jó frissítő, immunerősítő. Ásványi anyagokkal is ellátja a szervezetet: foszforral, káliummal, kalciummal, nátriummal, magnéziummal és vassal.

Forrás: www.gourmetguides.hu 
 
0 komment , kategória:  * Zöldség-Gyümölcs és Fűszer  
Paradicsomot Érdemes Enni
  2013-09-09 09:52:23, hétfő
 
 

Paradicsomot Érdemes Enni
1.Öregedésgátló

A paradicsom rengeteg antioxidánst tartalmaz, így nem csoda, hogy mint csodanövény tett szert nagy népszerűségre a szépségiparban, hiszen öregedésgátló hatással bír, és védi a bőrt a káros UV-sugaraktól is.

2.Megóv a ráktól

A paradicsomban található likopin nemcsak a bőrrel tesz csodát, de rákmegelőző hatása is van, melyet akkor sem veszít el, ha nem nyersen, hanem főzve fogyasztod el, mondjuk paradicsomszószként.
3.Tisztítja a vért

A paradicsom kitűnő vértisztító hatással bír, és védelmet nyújt a vérrögök kialakulása ellen.

4.Véd a cukorbetegség ellen

A paradicsomban lévő króm segít megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását, mely manapság egyre több embert fenyeget. Helyrerázza a vércukorszintet, így rendszeres paradicsomfogyasztással megelőzheted a kórt.

5.Semlegesíti a szabad gyököket

Jó hír a gazpacho szerelmeseinek: ez a hűsítő ital rengeteg C-vitamint tartalmaz, így csökkenti a szabad gyökök által kiváltott stresszt és a gyulladások kialakulását.
6.Felvértezi az immunrendszert
Egy pohár paradicsomlé fedezi a napi C-vitamin szükségleted 74%-át, és némi A-vitamint is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, és hatékonyan veszi fel a harcot a szabad gyökökkel szemben.

7.Erősíti a csontokat
A paradicsom kalciumot és K-vitamint is bőségesen tartalmaz, melyek létfontosságúak, hogy a csontok és azok szövetei megőrizzék épségüket.
8.Csökkenti a koleszterin-szintet

Ha hetente legalább négyszer fogyasztasz paradicsomot, látványos eredményt tudsz elérni a koleszterinszint-csökkentésben is.

9.Óv a dohányzás káros hatásaitól

Bár nem szabad csodát várni a paradicsomtól a dohányosoknak, de képes némiképp semlegesíteni a dohányfüst által a szervezetbe juttatott rákkeltő anyagokat.

10.Serkenti a véráramlást

A paradicsom magvai és zselés része tartalmazzák a legtöbb vitamint, és kimutathatóan serkenti a véráramlást is. 
 
0 komment , kategória:  * Zöldség-Gyümölcs és Fűszer  
Tápióka
  2013-08-16 10:08:22, péntek
 
 

Mi fán terem a tápióka, és hogy lesz minden kis gyöngyéből nyári desszert? Egyszerű és nagyon gyümölcsös finomság készült ezúttal a konyhában - az egzotikum és az ismerős ízek remek egymásra találásának köszönhetően.

Már bizonyára sokan találkoztak nagyáruházak polcain az apró, hófehér, gyöngyökre emlékeztető, nálunk kevéssé, de már számos európai országban is egyre népszerűbb érdekességgel. Ezek az úgynevezett tápiókagyöngyök.

Apróbb és nagyobb gyöngyök formájában is kapható tápióka, ezek jó 2 mm-es golyóbisok
A Brazília északi részén őshonos, de Dél-Amerika-szerte, sőt Afrikában is igen elterjedt manióka- vagy más néven kasszava fa gyökeréből származik, semleges ízének köszönhetően nagyon sokrétűen használható a konyhában. Tápiókaliszt és gyöngy formájában egyaránt lehet vele találkozni kereskedelmi forgalomban, mindkettő tökéletesen alkalmas mindenféle étel sűrítésére, mert gyakorlatilag egyfajta keményítőről van szó. Mivel nem tartalmaz glutént, az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Ráadásul igencsak érdekes a megjelenése, és nagyon könnyű elkészíteni!

Készülhet belőle sokféle édes finomság is. Tejes összetevőkkel, kókusszal vagy vaníliával fűszerezve különleges pudinggá varázsolható, amelyben kis áttetsző gyöngyök vannak. A tápiókagyöngy ugyanis hő hatására megpuhul, de nem veszíti el kis kerek formáját, csupán a fehér színe válik áttetszővé. Némi előkezelést követel ugyan, de ez mindössze annyiból áll, hogy felhasználás előtt érdemes 20-30 percre hideg vízbe áztatni, majd az áztató vizet eltávolítani róla. Innen aztán már nagyon gyorsan elkészül.

A beáztatott és leszűrt tápiókához friss nektarin és gyümölcslé társul
Meleg nyári napokon vagy olyankor, ha viszonylag rövid idő alatt könnyű desszertet kell varázsolni az asztalra, jól jönnek a sokféleképp variálható krémek. Most azonban nem csupán arra ügyeltem, hogy glutén, de arra is, hogy tejes összetevő se kerüljön a desszertbe, mégis legyen ínycsiklandóan finom. Így született az első pillantásra talán kissé szokatlan, de annál izgalmasabb állagú gyümölcsös finomság ötlete. A tápióka ugyan egzotikus összetevő, de a többi hozzávaló igencsak hazai.

Friss nektarinnal és sárgabaracklével készítettem könnyű nyári finomságot. Hogy még nagyobb legyen az újdonság varázsa, ráadásul könnyen kezelhető is legyen, a hagyományos üvegkehely helyett vidám kis szilikonformákba töltögettem. A színkavalkád és az ízek felturbózása kedvéért néhány szem kései szamócával tálaltam ezt a finomságot.

Nektarinos tápiókadesszert

Ezt a gyümölcsös finomságot glutén- és tejérzékenyek is bátran fogyaszthatják
Ezt a gyümölcsös finomságot glutén- és tejérzékenyek is bátran fogyaszthatják
Hozzávalók 4 személyre:
7 dkg tápiókagyöngy (nagyáruházakban, csemegeboltokban beszerezhető)
5 dl jó minőségű sárgabaracklé
1 dl hideg víz + az áztatáshoz annyi, amennyi kényelmesen ellepi a gyöngyöket
1 evőkanál vaníliával kevert porcukor
2 cl narancslikőr (elhagyható)
1 mokkáskanál őrölt kardamom
3 db egészséges, kemény húsú nektarin
A tálaláshoz:
nektarin
szamóca

Elkészítés: A tápiókagyöngyöket mély tálba helyeztem, annyi vizet öntöttem rá, amennyi kényelmesen ellepte. 20 percig állni hagytam. Ennyi idő alatt a gyöngyök szépen megduzzadtak.
3 db nektarint hámozás nélkül kis kockákra vagdostam, félretettem.
A tápiókagyöngyöket leszűrtem. Gyorsforralóba szórtam, hozzáöntöttem a sárgabaracklevet és a vizet, vaníliával kevert porcukorral, kardamommal fűszereztem, és közepes lángon, állandó keverés mellett nagyjából 8-10 perc alatt besűrítettem.

Az állaga pudingsűrűségű, a gyümölcs csak a végén került bele, hogy vitmaintartalma is megmaradjon
Az állaga pudingsűrűségű, a gyümölcs csak a végén került bele, hogy vitmaintartalma is megmaradjon
Ügyelni kell a keverésre, mert könnyen odaég, és nem túlzás, ennyi folyadék szükséges a megfelelő állag eléréséhez!

Alaposan lehűtve a könnyű, nyári desszert
Akkor készült el, ha a gyöngyök áttetsző apró golyóbisokká alakulnak. Azon melegében hozzákevertem a friss, felkockázott nektarint, és elosztottam a kis formákban. 2 órán át hűtőszekrényben pihentettem, majd gyümölcsökkel tálaltam.

Egyszerűen kikanalazható a rugalmas kis formákból
Igazi kellemes, frissítő finomság!

mindmegette.hu
LinkLink


 
 
0 komment , kategória:  * Zöldség-Gyümölcs és Fűszer  
Ültetési idő szerint rendszerezett vetőmagok
  2013-07-25 09:16:59, csütörtök
 
 

Ültetési idő szerint rendszerezett vetőmagok

A vetőmagokat megfelelően kell tárolni, és az se árt, ha a vetési idő előtt a kezünkbe akadnak. Vetőmag rendszerező az okos kertészeknek.

A magok begyűjtése, majd elkeverése az egyik kedvenc foglalatosságom. Igaz, elkeverni nem akarom a türelemmel és nagy reményekkel begyűjtött magokat, de mindig olyan biztos helyre pakolom a papírba csomagolt magokat, hogy tutira megtaláljam, de a végén mégiscsak elfelejtem, illetve jóval a vetési idő után akadnak a kezembe. Így visszateszem oda, ahol volt - hiszen ez egy biztos hegy és -, mert jövőre is el lehet vetni.

A magrendszerező, amelyben vetési idő szerint lehet rendezni a magokat, nem csak szép, de igen praktikus is. Azt hiszem, hogy szükségem lesz egyre....

Myreille

Forrás: www.moksha.hu


 
 
0 komment , kategória:  * Zöldség-Gyümölcs és Fűszer  
A fahéj jótékony hatásai
  2012-12-20 08:43:02, csütörtök
 
 
A fahéj jótékony hatásai

A gasztronómiában nem csak aromás íze miatt adják szívesen süteményekhez és tortákhoz, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. Enyhíti az emésztési zavarokat, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. További kedvező tulajdonsága, hogy a benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést.

Ezeken kívül a vérkeringést is javítja, így csökkenti a meghűléses betegségek tüneteit. Menstruációs panaszok ellen is hatékonynak bizonyul, mivel ellazítja a méhet. Vércukorcsökkentő szerepe is van, hiszen fokozza az inzulin hatékonyságát, és lelassítja a szénhidrátok felszívódását. Nem utolsó sorban növeli a libidót és a szexuális teljesítményt is.

A cikk szerzője Pekáry Dorottya táplálkozási tanácsadó.

Forrás: www.gourmetguides.hu

 
 
0 komment , kategória:  * Zöldség-Gyümölcs és Fűszer  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 110 db bejegyzés
Összes: 104020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1195
  • e Hét: 12008
  • e Hónap: 89732
  • e Év: 1243788
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.