Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Viharos erejű széllel jön a hidegfront
  2017-11-01 16:01:25, szerda
 
  Csak rövid időre lélegezhetünk fel, lassan ideér a tél előszele.
Csütörtökön leginkább fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, majd kora estétől az erősebben megnövekvő felhőzetből északkeleten eső is eshet. Többfelé megélénkül a délnyugati szél. Reggel már csak a fagyzugos helyeken mérhetünk mínuszokat, délután 12-17 fok várható.Pénteken a nap első felében hidegfront hoz élénk, erős északnyugatira forduló szelet, elszórtan kisebb esőt, záport. Délután már többórás napsütésre, egyre kevesebb csapadékra számíthatunk, estére a szél is mérséklődik. Napközben 11-15 fokot mérhetünk
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Hatalmas katasztrófa előfutára lehet a leszakadó óriásjégheg
  2017-07-05 21:21:39, szerda
 
  Minden eddiginél nagyobb jégtömb készül leválni a nyugat-antarktiszi jégmezőről - derült ki szerdán nyilvánosságra hozott műholdképekből. A jéghegy önmagában nem okoz globális tengerszint emelkedést ám egy sokkal nagyobb problémát idézhet elő. A Larsen C selfjégről leváló darab valószínűleg minden idők legnagyobb jéghegyévé válik - írja a Phys.org az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye alapján. Kiterjedése még Pest megyéét is meghaladja, összesen 6600 négyzetkilométer. A jéghegy víz alatti része elérheti a 210 métert is.A selfjégen látható repedés most 200 kilométer hosszú és
mindössze 5 kilométer
kell ahhoz, hogy a gigászi jégdarab leváljon a kontinensről. A jéghegyek Antarktiszról történő leszakadása nem számít ritka eseménynek, ám ekkora darab terület még sosem ,,önállósodott", ami egyértelműen veszélyt jelent a helyi tengeri közlekedésre.

A tudósok folyamatosan nyomon követik a helyzetet, a jéghegy előre láthatólag néhány hónapon belül szakad le az Antarktiszról.

Mindent magával ránthat a Larsen C szétesése
A selfjég a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömeg. A Larsen C számít a negyedik legnagyobb ilyen képződménynek.
A leválással összterületének több mint 10 százalékát elveszti.
A masszív jégtömeg a víz felszínén fog úszni és önmagában nem fogja drámai mértékben megemelni a tengerek vízszintjét, ha elolvad.

A Larsen C szétesése egy másfajta problémát idézhet elő, a folyamat ugyanis az addig biztonságban levő szárazföldi jeget szolgáltatja ki veszélynek. Miután a szárazföldi jég szintén megolvad, egyszerűen az is beleomlik a tengerbe.
Ha ez megtörténik a globális tengerszint 10 centiméterrel is megemelkedhet, állítják a kutatók. A selfjegek szétesése természetes folyamat ám normál körülmények között csak elképesztően lassan játszódik le. A procedúrát a globális felmelegedés alaposan felgyorsítja: a melegedő víz alulról, az enyhébb levegő felülről gyengíti a selfjeget.

A Larsen A selfjege 1995 januárjában esett szét, a Larsen B hét évvel később jutott ugyanerre a sorsra. A Larsen C-t most az ESA Copernicus és CryoSat nevű műholdjai figyelik.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Teljes kiszáradás fenyegeti az olasz ültetvényeket
  2017-06-23 21:15:51, péntek
 
  Vészhelyzetet rendeltek el Olaszországban a szárazság okozta vízhiány miatt. A meteorológiai előrejelzések szerint az olaszországi kánikula a következő napokban fokozódik, ami tovább súlyosbítja majd a vízhiányt.

Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította és a víz adagolását rendelte el az olasz kormány Parma és Piacenza városok térségében Emilia-Romagna tartományban a szárazság okozta vízhiány miatt csütörtökön. A szárazság Olaszország más részein is kritikus helyzetet teremtett.
Parma és Piacenza polgármestere kérte a vészhelyzet elrendelését, miután a vízkészletek elégtelennek bizonyulnak a nyári kánikulában egyre növekvő vízigény kielégítésére. A nyári szezonban több vízre lenne szükség a térségbe érkezett turisták miatt is, akiknek szintén alkalmazkodnia kell a víz adagolásához. Erről a helyi önkormányzatok döntenek: szükség esetén bizonyos napszakokban teljesen elzárhatják a vízszolgáltatást, vagy páros-páratlan napok szerint működtetik. Van, ahol a lakossághoz tartálykocsikkal visznek vizet. Parma és Piacenza térségében 2016 ősze óta alig hullott csapadék.

Emilia-Romagna agrártermelői szövetsége jelezte, hogy

a vízhiány miatt teljes kiszáradás fenyegeti a zöldség- és gyümölcs-ültetvényeket, a napraforgótáblákat, a szőlőket, és súlyos gondokat okoz az állattenyésztők számára is.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint Emilia Romagnában 20 millió köbméternyi víz hiányzik, ami a Comói-tó vízmennyiségének felel meg. A római kormány csütörtöki bejelentése szerint 8,6 millió euróval segítik Parma és Piacenza vízellátásának biztosítását, valamint víztartalékuk megteremtését.

Kritikus a helyzet Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományban, valamint Szardínia és Szicília szigetén, amelyekben szintén korlátozták a vízhasználást. Szardíniában 1922 óta nem esett ilyen kevés csapadék, a sziget egyes vidékein 90 százalékkal kevesebb víz van a tározókban mint a nyári időszakban lenni szokott. Hasonló a helyzet Szicíliában, ahol a számítások szerint több mint 80 millió köbméter víz hiányzik a szükségletekre. Venetóban majdnem teljesen kiszáradt az Adige-folyó, nyolc hónapja alig esik Friuli-Venezia Giuliában.
Virginia Raggi római főpolgármester is vízhasználati korlátozást rendelt el a főváros egész területén, amely egészen szeptemberig érvényes. Ennek értelmében köz- és magánterületen is csak a szükséges vízmennyiséget szabad használni, korlátozni kell többek között a közkertek és parkok öntözését, a járműmosást, az uszodák vízcseréjét. A rendelkezés nem vonatkozik a háztartások és egészségügyi intézmények ivóvíz-használatára, valamint a köztisztasági célokra használt vízre sem. A vízkorlátozás tiszteletbentartását a városi rendőrség és a római vízszolgáltató ellenőrzi.

Kiszáradás fenyegeti a Rómához közeli és a főváros természetes víztározójának számító Braccianói-tavat, amely mindenkori legalacsonyabb szintjére süllyedt.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Jeges víz hömpölyög Gyöngyös utcáin
  2017-05-13 19:25:10, szombat
 
  Jelentős mennyiségű jégeső hullott Gyöngyös térségében szombat délután, a katasztrófavédőket több tucatnyi helyre riasztották. Az Időkép.hu honlapra felkerült videók tanúsága szerint Gyöngyös több utcájában is jeges víz hömpölygött és árasztotta el az utakat, kerteket.Gyöngyösön, a körforgalomnál készült ez a fotó .
Nem csupán eső, hanem rengeteg jég is esett, szinte fehér volt a talaj, olyan vastagon lepte be a fagyott eső a földet - számolnak be a gyöngyösiek az égi áldásról


A gyöngyösi Bornapokat szó szerint elmosta az eső a város Főterén.


Karácsond sem úszta meg hömpölygő ár nélkül .Úgy tudjuk, hogy mintegy két centiméter átmérőjű jéggolyók borították el az utcákat.Durván megtréfálta a gyöngyösieket az időjárás. A jég teljesen befedte a járdákat.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
A Hajózási Főosztály figyelmeztet,
  2017-02-16 15:55:11, csütörtök
 
  hogy jön a jeges ár, és legyenek kikötve a hajók, miután a jeges ár megjött és elsodort egy kompot.


2017. február 13-én hétfőn a Tisza felső szakaszáról érkezett zajló jég Tiszacsegénél elsodort egy kompot, rajta az éjjeliőrrel, Janival. A hajót 500 méteren át sodorta a Tisza, majd a jégtáblák közé szorult. A szakemberek attól tartottak, hogy a jégmozgás összeroppantja a kompot, ezért a honvédség helikoptert küldött a helyszínre, és kimenekítették a férfit.

Az ATV stábja éppen ott volt, végig forgattak, és egy feszült videó lett a végeredmény, amit tegnap, február 14-én tettek ki, rengetegen meg is nézték. Ha kevesebb lenne benne a vágás, és fekete-fehér lenne, egy Tarr Béla kisfilm is lehetne
Link
Minden bizonnyal a Nemzeti Közlekedési Hatóság Hajózási Főosztályára is eljutott az incidens híre, talán még a videót is látták.

Ki is adtak egy figyelmeztetést, hogy jön a jeges ár, és legyenek kikötve rendesen azok az úszóművek, nehogy elszabaduljanak és gond legyen belőle! ...

Jobb későn, mint soha!

 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Földrengés
  2016-12-08 20:18:46, csütörtök
 
  Durva földrengés a Salamon-szigeteken, cunamiriadót fújtak a Csendes-óceáni térségben

 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Legalább 14 halottja van a kalkuttai tömegbalesetnek,
  2016-03-31 20:26:25, csütörtök
 
  150-en a törmelék alá szorultak.

Hatalmas robbanás rázta meg az indiai Kalkuttát csütörtökön. Egy építés alatt levő felüljáró omlott be, sok embert azonnal életét vesztette, rengetegen még most is a romok alatt várnak a mentőkre
Leszakadt vasbetonszerkezet alá szorult munkagépek a kelet-indiai Kalkuttában (Kolkata), ahol összedőlt egy öt éve épülő felüljáró 2016. március 31-én

Mintegy százméteres hídszakasz omlott össze, darabjai az alatta közlekedő gépkocsikra és riksákra hullottak, maguk alá temetve az építkezésen dolgozó embereket is. A felüljáró alatt hevenyészett kunyhók is álltak.

Eddig 62 embert szedtek ki a romok alól, és mintegy hetvenet szállítottak kórházba.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Tudnod kell
  2016-02-28 18:11:43, vasárnap
 
  A fa, ami egy gyárkéményből nőtt kiNem sok maradt abból a Luque-i (Paraguay) gyárból, aminek a tetején a világ egyik legfurcsább helyén megtelepedett fája lakik. Egy biztos, aki ezt a látványt élőben is megcsodálja, az többet nem becsüli alá a természet anya életerejét.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Tudnod kell
  2016-02-28 18:08:58, vasárnap
 
  Az elhagyatott francia fafeldolgozó üzemEz tipikusan egy olyan hely, amiről semmit nem tudni. A nagyobbik penge kifejezetten érdekesen néz ki, egyébként rönkfavágástól kezdve egészen a dugókig sokmindent gyártottak ilyen gépekkel. A vágás közben szálló aprószemű fűrészpor kifejezetten káros az egészségre, és sokan egészen fiatalon haltak meg, pont ennek a pornak a tüdőben való lerakódása miatt. Számos hasonló elhagyatott üzem található Angliában is.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Tudnod kell
  2016-02-28 18:05:57, vasárnap
 
  Az üresen álló orosz rakétagyárEgy Lana Sator nevű lány gondolt egyet, fogta magát és belógott egy fényképezőgéppel az NPO Energomash névre hallgató gyárak egyikébe, Moszkva külvárosában. Az orosz kormány persze ennek nagyon nem örült, és zaklatták is érte rendesen, azonban azt senki nem tagadhatja, hogy remek képeket készített. Az egész úgy néz ki, mint ha valami sci-fi film díszletei között barangolna. Nem volt ott senki. Se őrök, se semmilyen biztonsági óvintézkedés, leszámítva pár megfigyelő kamerát néhol. Senki nem állította meg, senki nem vonta kérdőre. Ami már csak azért is érdekes, mert a cég a világ egyik legnagyobb rakéta előállító cégei közé tartozik.

 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 5423 db bejegyzés
Összes: 28787 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1193
  • e Hét: 26947
  • e Hónap: 93578
  • e Év: 1096542
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.