Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 492 
Szerda reggelre eltűnt a zalakarosi termáltó
  2018-05-09 21:21:30, szerda
 
  egy kráter maradt a közepén
Még a tó kezelői sem tudják, hogy mi történhetett a mesterséges tóval.

A több tízezer köbméternyi víz pár óra alatt tűnt el a tó közepén, ahol egy kráter keletkezett. A tó kezelői sem tudják pontosan, hogy mi történt. Az RTL Híradó megtudta, hogy valószínűleg a tó alatt futó vízelvezető csatorna szakadt be.

Egy napja még minden rendben volt, a tévécsatorna egy másik műsora pont ott forgatott. A felvételeken látni, hogy a meder még tele volt.

A helyiek is nagyon sajnálják a történteket. De bíznak benne, hogy hamarosan újra szép lesz a 2015-ben kialakított tó. Fürdeni ugyan nem lehetett benne, de a körülötte lévő parkot sokan kedvelik.

Jelenleg nem szép a látvány, és a közelgő turistaszezon miatt aggódnak a helyi vezetők. Az RTL Híradónak Zalakaros polgármester, Novák Ferenc azt mondta, hogy a tóban nem éltek állatok, a növényzetet most átültetik oda, ahol maradt még víz a mederben. Azt gyanítják, hogy a meder alatt futó csatornarendszer szakadhatott be, ezért tűnt el a tó vize. Most vizsgálják még, és ha kijavították a hibát, akkor lehet újra feltölteni vízzel a tavat.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Fé­lel­me­tes, el­lepte Eger bel­vá­ro­sát a víz
  2018-04-29 18:31:45, vasárnap
 
  Hi­he­tet­len mennyi­ségű eső zú­dult Eger vá­ro­sára! A bab­szem nagy­ságú jég­sze­mek csu­pán öt per­cig ver­ték a bel­vá­rost ked­den késő dél­után, mégis mond­hatni ki­sebb Ve­len­cévé ala­kí­tot­ták azt. A he­lyiek sze­rint volt, ahol boka fölé is ért a víz.Az eső miatt beragadtam a Széchenyi úton az egyik épületbe, ott vártam ki az ítéletidő végét, ugyanis az úton csordogáló "patak" miatt nem bírtam kilépni az intézetből. Ahogy elállt az eső, még tíz percet várnom kellett, hogy valamennyire elfolyjon a víz, hogy át tudjak menni az úton" - mondta a helyi Molnár BarnabásA csatorna láthatóan nem bírta elnyelni a hirtelen jött nagy mennyiségű vizet


Ám a helyiek szerint a rosszul kiépített csatornázás miatt ez gyakori jelenség a városban, most ismét több utcában javítják a rendszert.

A helyiek nem tudják, mi lesz így a látogatóikkal, hiszen a hosszú hétvégén - a szállodai foglalások szerint - Egerbe várják a legtöbb turistát. Ám csütörtökön újabb markáns hidegfront jön: az ország északi, északkeleti és keleti részén tovább zivatarokra, viharos szélre kell számítani, így Egerben is, míg délkeleten kisüt a nap. ,,Eger úgyis fürdőváros, ez igazi látnivaló" - viccelődtek a lakosok a Facebookon, abban reménykedve, hogy a napokban nem árasztja el az eső a belvárost.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
A meduzák
  2018-04-24 19:25:33, kedd
 
 


A medúzák színes világa alkotja a tengerek érdekes lényeinek jelentős részét. Lebegnek, úsznak a víz mélyén, vagy a víz felszínén. Áttetsző testüket alig-alig lehet észrevenni, ezért azok a példányok, amelyeknek csalántokjai erős méreganyaggal rendelkeznek, sokszor okoznak balesetet a fürdőző embereknél is. Ezek a medúzák olyan anyagot juttatnak áldozatukba, amely bénuláshoz vezet. Ha ember találkozik ilyen "simogatással", sürgősen ellenszérumot kell kapnia, különben szívleállás is lehet a vége.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Lila meduza
  2018-04-24 19:16:23, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Ez a hal, egy medúzában kénytelen leélni a hátralévő napjait
  2018-04-24 19:14:46, kedd
 
 


Az ausztráliai Byron-öbölben lefotóztak egy halat, aminek sikerült szabályosan beszorulnia egy medúzába

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Piros hó esik Kelet-Európában
  2018-03-25 21:01:35, vasárnap
 
  Na jó, csak narancssárga. Két héttel a választások előtt..
A világos narancssárga hó több kelet-európai országban is megjelent, például Oroszországban, Bulgáriában, Romániában.

A legtöbb kép Szocsi környékén készült az eseményről.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Így néz ki az elsüllyedt London és New York
  2018-03-17 16:25:30, szombat
 
  Akár olyan nagyvárosok is komoly veszélybe kerülhetnek a klímaváltozás miatt, mint London, New York, Sanghaj, vagy Mumbai - állítja egy friss jelentés. A legnagyobb veszély az, hogy a víz egyszerűen elönti ezeket a metropoliszokat, vagy legalábbis egy jelentős részüket.
A helyzet meglehetősen válságos, figyelmeztetnek a tudósok, akik szerint még ha a közelgő klímacsúcs el is fogadja a 2 Celsius fokos maximális emelkedés mértékét, ezek a nagyvárosok akkor is komolyan károsodhatnak.
Az ok az emelkedő tengerszint, aminek következtében olyan területek kerülhetnek víz alá, melyeken most 280 millió ember él. (Ha a felmelegedés eléri a 4 Celsius fokot, akkor 600 millió ember lakhelye és élete kerül veszélybe.


És "csak" 2 C fok eseténA Climate Central nevű, amerikai kutatócsoport vezetője, Benjamin Strauss szerint 2 C fokos emelkedés hosszú távú veszélyt jelenthet a tenger- és óceánparti városokra (London esetében a Temze jelenti a gondot).
Persze nem azonnali hatásról beszélünk, ez a folyamat alapvetően pár száz év alatt zajlik majd le (ha lezajlik). Elsősorban az ázsiai metropoliszok kerülnek majd komoly bajba, a 10 legveszélyeztetettebb nagyvárosból négy például Kínában található. Ezek között van Sanghaj, Tiancsin, Hongkong és Taizhou, ezekben összesen 44 millió ember él.Nem sokkal járna jobban India, Vietnam és Banglades sem, összességében kijelenthető, hogy Ázsiában található az elöntéssel veszélyeztetett területek 75 százaléka.
Ha a rosszabb forgatókönyv következne be, és 4 C fokkal emelkedne az átlaghőmérséklet, az 34 millió japán, 25 millió amerikai, 20 millió fülöp-szigeteki, 19 millió egyiptomi és 16 millió brazil élethelyét veszélyeztetné - írta a jelentésben Benjamin Strauss.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Hol szenvednek majd a legjobban a felmelegedés miatt?
  2018-03-17 15:59:05, szombat
 
  Nem kevesebb, mint 13 városnak kell szembenéznie legalább 2 Celsius fokos hőmérséklet növekedéssel az elkövetkezendő 10 évben. A következmények egészen rémisztők lehetnek.
Az ENSZ-hez kötődő Urban Climate Change Research Network a Columbia Egyetem égisze alatt végzett kutatása szerint legalább 13 olyan város van, amelyet súlyosan érint majd a nagyobb hőmérséklet-emelkedés.
Az orosz főváros, Moszkva és a belga Leuven néz szembe a legnagyobb emelkedéssel a vizsgált 100 település közül. A kínai Shenzenben és a japán Tsukubában 2,3 Celsius fokos emelkedéssel kell megbirkózni, csakúgy, mint a kanadai Ottawában és a norvégiai Trondheimben. Nem sok jóra számíthatnak a Helsinkiben élők sem a 2,5 C fokos emelkedéssel.
,,Nagyon aggasztó" - kommentálta az eredményeket lakonikus rövidséggel William Solecki kutató az ENSZ klímakonferenciáján. A jóslatok alsó határértéket is tartalmaznak, Leuven esetében ez például 1,1 Celsius fok.
Az új adatok a városok számára alapvető ismereteket nyújtanak a globális felmelegedés hatásainak kivédésére irányuló erőfeszítéseikhez, hangsúlyozta Cynthia Rosenzweg, a jelentés egyik szerkesztője, a NASA kutatója.


A kutatás és az ENSZ jelentéstervezete már most figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés magasabb lesz, mint a Párizsi Egyezményben kitűzött 1,5 fokos emelkedés.
A szakértők szerint a viharok, árvizek és az éghajlatváltozással kapcsolatos egyéb szélsőséges időjárási tényezők sokkal komolyabban veszélyeztetik majd a városokat, mint ahogy a tudósok előre jelezték.
,,Honnan tudhatnák a városok, hogyan készüljenek fel, ha nem ismerik az előrejelzéseket és azt, várhatóan miként változik majd városuk klímája?" - tette fel a költői kérdést Cynthia Rosensweig.
Nem mindenhol egységes a várható hőmérsékletemelkedés, ezért különböző terveket kell kidolgozniuk - ezt már William Solecki, a New York-i Hunter College kutatója hangsúlyozta.
A tervezés különösen fontos az urbanizáció növekvő nyomása miatt. A világ lakosságának a fele városokban él és ez az arány az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re elérheti a 66 százalékot is.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
A műholdak nem hazudnak: gyorsul a tengerszint-emelkedés
  2018-03-16 19:09:59, péntek
 
  Huszonöt évet átfogó műholdas adatok alapján állapították meg, hogy gyorsabban olvadnak a sarkköri jégsapkák, mint eddig. Az évszázad végére valószínűleg 65 centiméterrel emelkedik a tengerek szintje.
Azt már eddig is tudtuk, hogy a légszennyezés erősíti az üvegházhatást, a globális felmelegedéstől pedig emelkedik nemcsak a légkör hőmérséklete, hanem a talajé is. A sarkköri jégtakarók is olvadnak, ez pedig a tengerszint emelkedéséhez vezet. A klimatológusok és biológusok érdeklődése most már arra irányul, hogy mennyire gyorsul a tengerszint-emelkedés. A part menti infrastruktúrákat ugyanis az eddigi tengerszinthez képest építették fel az országok és városok. Jelenleg közel 150 millió ember él mindössze 90 centiméterrel a tengerszint felett.

A jövőbeli tengerszint-emelkedés prognosztizálása nem egyszerű. A tudósok leginkább az apályt mérő eszközökre hagyatkoztak. Ezek azonban a partok közelében vannak felállítva. Az elmúlt negyed évszázadban egyre nagyobb szerepet kaptak a mérésekben a műholdak. Ezek lézersugarat bocsátanak a mélybe, vagyis a partoktól távoli területeken is képesek mérni a tengerszint változását. Ezek a lézeres mérések közel félmillió hagyományos apályt és tengerszintváltozást mérő eszköz munkáját végzik el. Az adatokat 10 naponta rögzítették az elmúlt 25 évben.


A rangos Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmányban tudósok műholdak négy generációjából nyert adatokat összesítettek. A legutolsó műholdat, a Jason 3-at 2016-ban bocsátották pályára. A tengerszintemelkedést eddig javarészt a hőtágulással magyarázták: a melegebb víz kevésbé sűrű, könnyebben terül szét és foglal el több helyet. Újabban azonban egyértelműen a sarkköri jégolvadást teszik felelőssé. Ami a globális felmelegedés számlájára írható.A két legnagyobb jégtakaró Grönlandon és az Antarktiszon (vagyis a Déli-sarkon) található. Valamelyest a szárazföldi, magaslati gleccserek olvadása is belejátszik a folyamatba (ezek vize a folyókon keresztül jut el a tengerekbe), de a főkolompos Gröndland és az Antarktisz. A tanulmány jóslata szerint 2100-ra 65 centiméterrel emelkedik a tengerszint. Ez a becslés lényegesen nagyobb, mint az a 25 centiméter, amiről eddig szólt a szakirodalom. Jelenleg a tengerszint 3 milliméterrel emelkedik évente. Ha ez az éves ráta változatlan marad, akkor úsztuk volna meg 25 centiméterrel.

Csakhogy a szakemberek a 25 évnyi műholdas adatokra támaszkodva gyorsulást diagnosztizáltak, s most azt jósolják, hogy évente 0,084 milliméteres lesz a tengerszint-emelkedés gyorsulása. Így jön össze az említett 65 centiméter. A vizsgálatot végző kutatók nem győzték hangsúlyozni, hogy kalkulációik mérsékeltek és óvatosak, jelenleg nem látható események is megtörténhetnek, melyek katasztrofális jégolvadást okozhatnak.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Tartós tejet már ne vegyünk
  2018-03-07 17:39:32, szerda
 
  Hatalmas aszteroida közelít ma a Föld felé
Körülbelül akkora, mint a Buckingham-palota...
A NASA jelentései alapján, ma a Földhöz igen közel fog elhúzni egy óriási méretű űrkőzet. Méretei alapján egy egész várost kiírt hatna, ha elérné a földfelszínt.Azért annyira nem kell aggódni, természetesen ha a világváge itt lenne a nyakunkon, akkor már szóltak volna egy kicsit korábban, hogy induljunk el búcsúbulit tartani. Ez is csak egy szerda hála annak, hogy a VR12 névre hallgató "kavics" 1,4 millió kilométerrel odébb húz el a bolygónk mellett.Link
A NASA minden olyan égitestet veszélyesnek tart automatikusan, ami 9 millió kilométeren belül halad el mellettünk, ha így nézzük ez az adat nem is olyan elbagatelizálható. Vajon mennyi idő múlva üt be Murphy törvénye és izgulhatunk megalapozottan?
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 492 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2529 db bejegyzés
Összes: 31903 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1214
  • e Hét: 7126
  • e Hónap: 52569
  • e Év: 611914
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.