Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 459 
Egy odvas fa utolsó pillanatai
  2017-11-16 22:23:10, csütörtök
 
  Mesékben, elbeszélésekben, sőt, versekben is sok helyütt előfordulnak odvas fák, mint varázslatos lények, állatkák lakóhelyei, titkok és rejtélyek őrzői. A valóságban viszont ez a jelenség nem ennyire csodálatos, hiszen ha egy fában odú keletkezik, az inkább a növény betegségét, meggyengülését jelenti. Éppen ezért nagyon fontos időben észrevenni a jeleket, és ha még lehetséges, orvosolni a problémát. Ezáltal akár több száz éves fákat is megmenthetünk a kivágástól, azaz a végleges elpusztulásától.

De mi történik akkor, ha már túlságosan elharapózott az odvasodás? Ilyenkor sajnos nincs mit tenni, ki kell vágni az adott fát, hiszen komoly károkat is okozhat, ha egy erősebb vihar vagy szél legyőzi. Ennek voltam most tanúja a Városmajorban, és itt szeretnék jelképesen emléket állítani annak a hatalmas gesztenyefának, ami megannyi sétálónak, futónak, kutyásnak adott árnyat, ám eljárt felette az idő

Tarsolyából a puszta földre szórta
egy üldözött király -
a sok tallér most itt hever a porba',
a fák lábainál.
Kékeslila homályban, ázva-fázva
ődöng a vén fasor;
szerelmesek fojtott sírása
szól a bokrok alól...
Mint szép leány után, ámulva nézek
pazar nyarunk után -
Fölöttem lóg még egy-két árva fészek
a tar fák ágbogán.
Úgy érzem, hirtelen kinő a szárnyam, s fütyülők is nekik:
Bolond fák! azt hiszik, hogy újra nyár van,
és karjuk rezgetik.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Elképesztő medencék, amikben tuti nem fürödtél
  2017-11-07 18:45:47, kedd
 
 A Fővárosi Vízművek létesítménye Kőbánya legmagasabb pontján fekszik, a járókelők által igencsak eldugott helyszínen, az Ihász utcában.Az 1866-os kolerajárvány után döntött úgy az akkori városvezetés, hogy a jó minőségű vízellátás érdekében létrehozzák az első pesti vízművet a Duna pesti partján, a Parlament északi szárnyának helyén. Ennek szerves részeként épült meg a két ellennyomó medence is 1869-ben és 1870-ben

A medencéket a világhírű angol mérnök, William Lindley tervezte, és olasz mesteremberek által készített Tatai Téglagyár termékeiből építették.

A medencék méretei impozánsak. A kettes medence például 24,11 méter széles, 66 méter hosszú és 10,8 méter magas (a kupola szintjéig). Alapterülete 1541 négyzetméter.

Bár a medence magassága 10,8 méter, a vizet csak 8 méteres szintig tölthetik.A medencék kapacitása egyenként 11 ezer 500 köbméter, mellyel a főváros egyik legjelentősebb vízellátó létesítménye a Kőbányai víztároló. Sőt, 1970-ben további négy, 5000 köbméteres medencével is bővítettek a kőbányai létesítményt.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Szépen virágzó virág
  2017-11-06 15:38:42, hétfő
 
 


poinsettia vagy karácsonyi csillag
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Menjen, amíg nem késő
  2017-10-30 19:14:16, hétfő
 
  Rengeteg olyan hely van veszélyben, ami szerepel az UNESCO világörökségi listáján - állítja egy most megjelent tanulmány.


A kongói Virunga Nemzeti Park, a Galapágos-szigetek és az Everglades Nemzeti Park is szerepel abban a Biological Conservation-tanulmányban, amelyben a veszélyeztetett helyeket sorolják fel. A védett helyszínek sokkal gyorsabban pusztulnak, mint ahogy azt korábban gondolták, az ok pedig az emberi tevékenység. ,,

A kutatás több egyetem és szervezet összefogásából jött létre. A tudósok megállapították, hogy a Világörökség részeként számon tartott helyek 63 százalékában fokozódott az emberi beavatkozás 2000 óta. Ennek következményei pedig tragikusak: a Yellowstone Nemzeti Park erdői 6 százalékát, az amerikai-kanadai határon fekvő Waterton Glacier Nemzeti Park pedig erdőterületének közel egynegyedét veszítette el az elmúlt két évtizedben. Ugyanez a helyzet a műemlékekkel is Egyiptom és Görögország területén, ahol szintén az ember által okozott folyamatok járulnak hozzá az ókori építmények pusztulásához.

A helyzet komolysága miatt a Wildlife Conservation Society sürgős cselekvésre szólította fel a Világörökség Bizottságának tagjait és a globális közösséget is. Hiszen ha a pusztító destruktív folyamatok továbbra is ilyen gyorsasággal zajlanak, a Föld felbecsülhetetlen értékű kincseket veszíthet el.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Több centi hó esett a hegyekben
  2017-10-26 18:14:25, csütörtök
 
  A környező országokban és valamivel messzebb is havazott.


Bár Magyarországot egyelőre elkerülte a havazás, a magasabb területek közül sokat már fehér hótakaró borít. A hosszú hétvégén a síelőknek kedvezett az időjárás, több centiméternyi hó esett többek közt Szlovénia, Németország és Svájc hegyvidékein is.
Az előrejelzések szerint van rá esély, hogy ezen a hétvégén nálunk is havazzon, így nem kizárt, hogy élőben is láthatsz majd hófödte tájat, de addig is nézd meg képeken, milyen gyönyörű mesevilágot varázsolt a külföldi hegyekbe a télies időjárás!

A szlovéniai Rogla síközpontot is hófehér takaró borítja, és szintén Szlovéniában, a Júliai-Alpokban is havazott.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Jön a hideg
  2017-10-24 18:35:22, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Nyakunkon a havazás, már esik is
  2017-10-23 15:32:01, hétfő
 
  Dél-Németországban esett a hó.
Frissen hullott hó veszi körül a kilátóként és sonkamúzeumként működő tornyot a dél-németországi Fekete-erdő legmagasabb,1493 méteres hegyén, a Feldbergen 2017. október 23-án.


 
 
0 komment , kategória:  Természet  
rejtélyes fényvillanás az ország felett
  2017-10-19 14:15:27, csütörtök
 
  Kedden éjjel hazánkban és a környező országokban is többen figyelmesek lettek egy óriási fényvillanásra az égbolton.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára a 24.hu megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a jelenséget egy tűzgömb, azaz egy Vénusznál fényesebb meteor okozta.

Mint fogalmazott, több észlelő arról számolt be, hogy a villanás annyira fényes volt, hogy árnyékot is vetett. Az eddig beérkezett információk alapján úgy tűnik, hogy a tűzgömb Kelet-Szlovákia térségében ért be a légkörbe, és bár igen fényes volt, de feltehetően a légkörben elégett. Hangsúlyozom azonban, hogy még folyik az adatgyűjtés, és csak a további beszámolók és esetleges felvételek ismeretében lehet biztosat mondani
A leglátványosabb felvételt valószínűleg Temesvárban rögzítette egy személyautó fedélzeti kamerája.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Hát­bor­zon­gató égi je­len­ség Csö­mör lég­te­ré­ben
  2017-10-14 19:20:28, szombat
 
  Ha­tal­mas, lapos, és szinte mér­tani pon­tos­ság­gal kerek felhő le­be­gett na­gyon so­káig az út fe­lett. Olyan volt, mint egy ko­rong. Töb­ben is meg­lát­ták az UFÓ-t az ob­jek­tum­ban.


Az volt az igazán megdöbbentő, hogy a szinte tiszta égbolton órákon át látható volt a karakteres formáció úgy, hogy körvonalai nem mosódtak el. A különös felhőformát többen lefotózták, sőt le is videózták. Az alábbi fotó a HÉV szerelvényéről készült.


Pedig minden bizonnyal arról van szó, hogy egy látványos légköri alakzat, úgynevezett lencsefelhő (altocumulus lenticularis) képződhetett Csömörnél. Ezek a felhők az áramló levegőben kialakult állóhullám révén jönnek létre. Ennek megfelelően állófelhők, tehát nem mozdulnak el. Miközben a gáz áramlik bennük, egyik oldalukon folyamatosan keletkeznek, míg a túloldalon feloszlanak.Nem ez az első eset, hogy egy lencsefelhő megmozgatta az idegenek létezését nem elutasítók fantáziáját.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Gyilkos szépségek
  2017-09-22 19:01:39, péntek
 
 


Ez a gomba könnyen összetéveszthető két másik fajjal is. Fiatal állapotában zárt burokban találhatunk rá, melyet tojásmaradványnak nevezünk. Ez a burok pedig feltűnően hasonlít a pöffetegre, amely viszont ehető. A már kifejlett gyilkoskalóca bocskora, tönklye és lemezei is fehérek és jól látható, hogy van gallérja. A kalap felülete sugarasan szálas, lehetnek rajta apró burokmaradványok. Színe zöldes, sárgás, esetleg barnás. Külsőre szinte teljesen megegyezik a tarlógombával. A kép baloldalán láthatják a gyilkosgalócát, a jobb oldalon pedig hasonmását a tarlógombát. Az egyetlen lényeges különbség köztük az, hogy csak a gyilkosgalócának van bocskora. De a bocskor, ha jól fejlett is, a talajban ül, és ha késsel levágjuk a gomba szárát, amikor leszedjük, ezt a kis bocskort sajnos már nem vesszük észre.
Szerencsére a termőhelyük is más. A tarlógomba a füves réteken, kaszálókon terem. A gyilkosgalóca leggyakrabban völgyesekben, ritkábban fenyvesekben fordul elő. Ha ebből a gombából csak néhány aprócska darabka, azaz néhány gramm belekerül ételünkbe, ez akár 8-10 ember halálát is okozhatja.
Gyilkos szépségek - a mérges gomba
De melyik méreg öl?
A méreganyagait tekintve a gyilkosgalóca 5 toxint tartalmaz. Ebből egy az, ami hőlabilis, a másik négy hőstabilis. Gyakorlatilag főzés közben sem bomlik el, sem évek múlva. Szárítás hatására nem veszít a mérgező hatásából. Ez azt jelenti, hogy a méreganyagokat főzéssel sem tudjuk hatástalanítani. Így sajnos mai napig nem tudunk ellenszert a mérgezésre. A vese és májsejtek szétesnek és visszavonhatatlanul károsodnak.
Ha már megtörtént a baj
A gyilkosgalóca mérgező tünetei közül az első stádium az, amely felhívja a figyelmet arra, hogy nagy valószínűséggel gyilkosgalócáról van szó. 18-24 óra telik el a gyilkosgalóca fogyasztása után, amikor viszont óriási, csillapíthatatlan hányinger, hányás jelentkezik a betegnél. Ilyenkor a nagy folyadék veszteség miatt gyengeség, fejfájás, ájulás, rossz közérzet lép fel. A második stádium a legveszélyesebb, ugyanis a mérgezett személy panaszai hirtelen elmúlnak és jobban érzi magát, pedig ilyenkor hatnak azok a méreganyagok, amelyek a veseműködés súlyos károsodását okozzák. Általában ekkor vesztik el az orvosok a beteget. A beteg általában az első tünet jelentkezésekor sem menthető már meg. Így csak annak érdemes gombát gyűjteni, aki biztosan felismeri a gyilkosgalócát.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 459 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 5307 db bejegyzés
Összes: 28671 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 25874
  • e Hónap: 66117
  • e Év: 1069081
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.