Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 487 
Piros hó esik Kelet-Európában
  2018-03-25 21:01:35, vasárnap
 
  Na jó, csak narancssárga. Két héttel a választások előtt..
A világos narancssárga hó több kelet-európai országban is megjelent, például Oroszországban, Bulgáriában, Romániában.

A legtöbb kép Szocsi környékén készült az eseményről.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Így néz ki az elsüllyedt London és New York
  2018-03-17 16:25:30, szombat
 
  Akár olyan nagyvárosok is komoly veszélybe kerülhetnek a klímaváltozás miatt, mint London, New York, Sanghaj, vagy Mumbai - állítja egy friss jelentés. A legnagyobb veszély az, hogy a víz egyszerűen elönti ezeket a metropoliszokat, vagy legalábbis egy jelentős részüket.
A helyzet meglehetősen válságos, figyelmeztetnek a tudósok, akik szerint még ha a közelgő klímacsúcs el is fogadja a 2 Celsius fokos maximális emelkedés mértékét, ezek a nagyvárosok akkor is komolyan károsodhatnak.
Az ok az emelkedő tengerszint, aminek következtében olyan területek kerülhetnek víz alá, melyeken most 280 millió ember él. (Ha a felmelegedés eléri a 4 Celsius fokot, akkor 600 millió ember lakhelye és élete kerül veszélybe.


És "csak" 2 C fok eseténA Climate Central nevű, amerikai kutatócsoport vezetője, Benjamin Strauss szerint 2 C fokos emelkedés hosszú távú veszélyt jelenthet a tenger- és óceánparti városokra (London esetében a Temze jelenti a gondot).
Persze nem azonnali hatásról beszélünk, ez a folyamat alapvetően pár száz év alatt zajlik majd le (ha lezajlik). Elsősorban az ázsiai metropoliszok kerülnek majd komoly bajba, a 10 legveszélyeztetettebb nagyvárosból négy például Kínában található. Ezek között van Sanghaj, Tiancsin, Hongkong és Taizhou, ezekben összesen 44 millió ember él.Nem sokkal járna jobban India, Vietnam és Banglades sem, összességében kijelenthető, hogy Ázsiában található az elöntéssel veszélyeztetett területek 75 százaléka.
Ha a rosszabb forgatókönyv következne be, és 4 C fokkal emelkedne az átlaghőmérséklet, az 34 millió japán, 25 millió amerikai, 20 millió fülöp-szigeteki, 19 millió egyiptomi és 16 millió brazil élethelyét veszélyeztetné - írta a jelentésben Benjamin Strauss.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Hol szenvednek majd a legjobban a felmelegedés miatt?
  2018-03-17 15:59:05, szombat
 
  Nem kevesebb, mint 13 városnak kell szembenéznie legalább 2 Celsius fokos hőmérséklet növekedéssel az elkövetkezendő 10 évben. A következmények egészen rémisztők lehetnek.
Az ENSZ-hez kötődő Urban Climate Change Research Network a Columbia Egyetem égisze alatt végzett kutatása szerint legalább 13 olyan város van, amelyet súlyosan érint majd a nagyobb hőmérséklet-emelkedés.
Az orosz főváros, Moszkva és a belga Leuven néz szembe a legnagyobb emelkedéssel a vizsgált 100 település közül. A kínai Shenzenben és a japán Tsukubában 2,3 Celsius fokos emelkedéssel kell megbirkózni, csakúgy, mint a kanadai Ottawában és a norvégiai Trondheimben. Nem sok jóra számíthatnak a Helsinkiben élők sem a 2,5 C fokos emelkedéssel.
,,Nagyon aggasztó" - kommentálta az eredményeket lakonikus rövidséggel William Solecki kutató az ENSZ klímakonferenciáján. A jóslatok alsó határértéket is tartalmaznak, Leuven esetében ez például 1,1 Celsius fok.
Az új adatok a városok számára alapvető ismereteket nyújtanak a globális felmelegedés hatásainak kivédésére irányuló erőfeszítéseikhez, hangsúlyozta Cynthia Rosenzweg, a jelentés egyik szerkesztője, a NASA kutatója.


A kutatás és az ENSZ jelentéstervezete már most figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés magasabb lesz, mint a Párizsi Egyezményben kitűzött 1,5 fokos emelkedés.
A szakértők szerint a viharok, árvizek és az éghajlatváltozással kapcsolatos egyéb szélsőséges időjárási tényezők sokkal komolyabban veszélyeztetik majd a városokat, mint ahogy a tudósok előre jelezték.
,,Honnan tudhatnák a városok, hogyan készüljenek fel, ha nem ismerik az előrejelzéseket és azt, várhatóan miként változik majd városuk klímája?" - tette fel a költői kérdést Cynthia Rosensweig.
Nem mindenhol egységes a várható hőmérsékletemelkedés, ezért különböző terveket kell kidolgozniuk - ezt már William Solecki, a New York-i Hunter College kutatója hangsúlyozta.
A tervezés különösen fontos az urbanizáció növekvő nyomása miatt. A világ lakosságának a fele városokban él és ez az arány az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re elérheti a 66 százalékot is.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
A műholdak nem hazudnak: gyorsul a tengerszint-emelkedés
  2018-03-16 19:09:59, péntek
 
  Huszonöt évet átfogó műholdas adatok alapján állapították meg, hogy gyorsabban olvadnak a sarkköri jégsapkák, mint eddig. Az évszázad végére valószínűleg 65 centiméterrel emelkedik a tengerek szintje.
Azt már eddig is tudtuk, hogy a légszennyezés erősíti az üvegházhatást, a globális felmelegedéstől pedig emelkedik nemcsak a légkör hőmérséklete, hanem a talajé is. A sarkköri jégtakarók is olvadnak, ez pedig a tengerszint emelkedéséhez vezet. A klimatológusok és biológusok érdeklődése most már arra irányul, hogy mennyire gyorsul a tengerszint-emelkedés. A part menti infrastruktúrákat ugyanis az eddigi tengerszinthez képest építették fel az országok és városok. Jelenleg közel 150 millió ember él mindössze 90 centiméterrel a tengerszint felett.

A jövőbeli tengerszint-emelkedés prognosztizálása nem egyszerű. A tudósok leginkább az apályt mérő eszközökre hagyatkoztak. Ezek azonban a partok közelében vannak felállítva. Az elmúlt negyed évszázadban egyre nagyobb szerepet kaptak a mérésekben a műholdak. Ezek lézersugarat bocsátanak a mélybe, vagyis a partoktól távoli területeken is képesek mérni a tengerszint változását. Ezek a lézeres mérések közel félmillió hagyományos apályt és tengerszintváltozást mérő eszköz munkáját végzik el. Az adatokat 10 naponta rögzítették az elmúlt 25 évben.


A rangos Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmányban tudósok műholdak négy generációjából nyert adatokat összesítettek. A legutolsó műholdat, a Jason 3-at 2016-ban bocsátották pályára. A tengerszintemelkedést eddig javarészt a hőtágulással magyarázták: a melegebb víz kevésbé sűrű, könnyebben terül szét és foglal el több helyet. Újabban azonban egyértelműen a sarkköri jégolvadást teszik felelőssé. Ami a globális felmelegedés számlájára írható.A két legnagyobb jégtakaró Grönlandon és az Antarktiszon (vagyis a Déli-sarkon) található. Valamelyest a szárazföldi, magaslati gleccserek olvadása is belejátszik a folyamatba (ezek vize a folyókon keresztül jut el a tengerekbe), de a főkolompos Gröndland és az Antarktisz. A tanulmány jóslata szerint 2100-ra 65 centiméterrel emelkedik a tengerszint. Ez a becslés lényegesen nagyobb, mint az a 25 centiméter, amiről eddig szólt a szakirodalom. Jelenleg a tengerszint 3 milliméterrel emelkedik évente. Ha ez az éves ráta változatlan marad, akkor úsztuk volna meg 25 centiméterrel.

Csakhogy a szakemberek a 25 évnyi műholdas adatokra támaszkodva gyorsulást diagnosztizáltak, s most azt jósolják, hogy évente 0,084 milliméteres lesz a tengerszint-emelkedés gyorsulása. Így jön össze az említett 65 centiméter. A vizsgálatot végző kutatók nem győzték hangsúlyozni, hogy kalkulációik mérsékeltek és óvatosak, jelenleg nem látható események is megtörténhetnek, melyek katasztrofális jégolvadást okozhatnak.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Tartós tejet már ne vegyünk
  2018-03-07 17:39:32, szerda
 
  Hatalmas aszteroida közelít ma a Föld felé
Körülbelül akkora, mint a Buckingham-palota...
A NASA jelentései alapján, ma a Földhöz igen közel fog elhúzni egy óriási méretű űrkőzet. Méretei alapján egy egész várost kiírt hatna, ha elérné a földfelszínt.Azért annyira nem kell aggódni, természetesen ha a világváge itt lenne a nyakunkon, akkor már szóltak volna egy kicsit korábban, hogy induljunk el búcsúbulit tartani. Ez is csak egy szerda hála annak, hogy a VR12 névre hallgató "kavics" 1,4 millió kilométerrel odébb húz el a bolygónk mellett.Link
A NASA minden olyan égitestet veszélyesnek tart automatikusan, ami 9 millió kilométeren belül halad el mellettünk, ha így nézzük ez az adat nem is olyan elbagatelizálható. Vajon mennyi idő múlva üt be Murphy törvénye és izgulhatunk megalapozottan?
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Nyíló rhododendron
  2018-03-01 15:18:38, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Jégvilág a Balatonnál
  2018-02-27 15:48:00, kedd
 
 


Heffler Imre Rihárd képei
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Az Északi-sarkon is melegebb lesz, mint Magyarországon
  2018-02-24 18:08:15, szombat
 
  Két okból is érdemes most a magyaroknak az Északi-sarkra menniük: egyfelől, mert ott van tenger, másfelől mert strandolni is könnyebben lesz, hiszen melegebb (fagypont felett) lesz a hőmérséklet, mint Magyarországon a következő napokban.


Ily módon állhat elő, hogy szombat este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 km-re feljebb" található Spitzbergákon fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már -10 fok alá is be fog nézni.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Drámai a helyzet az Északi-sarkon
  2018-02-21 17:17:02, szerda
 
  Minden idők legkisebb januári kiterjedésére hízott a tengeri jég az Északi-sark térségében az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) adatai szerint.
A világ időjárásnak januári alakulásáról hétfőn közzétett összegzésében a NOAA kiemelte, hogy az északi-sarki tengeri jég januári kiterjedése 9,4 százalékkal elmaradt az 1981-2010 között mért átlagos kiterjedéstől, és a feljegyzések 1979-es kezdete óta a legkisebb volt.

Az antarktiszi tengeri jégmező is 17,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál, ami a második legkisebb januári kiterjedés.


Az intézet adatai szerint 2018 első hónapja a La Nina légköri jelenség hűtő hatása ellenére az ötödik legmelegebb január volt 1880 óta. 1977 óta az idei volt az egymást követő 42. január, és 1985 januárja óta az egymást követő 397. hónap, amikor az átlaghőmérséklet magasabb volt a 20. századi átlagnál.


A januári hőmérséklet és csapadékmennyiség Óceánia térségében és Európában döntött rekordokat. Előbbi esetében minden idők legmelegebb januárját jegyezték fel 1909 óta. Európában a második legmelegebb január volt idén 1910 óta, csupán 2007-ben volt melegebb az év első hónapja a kontinensen. Ausztriában és Franciaországban a legcsapadékosabb időjárást jegyezték fel több mint 35 éve.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Télen sem fagy be, és lenyűgöző lények lakják
  2018-02-17 18:18:22, szombat
 
  az egyetlen magyar meleg vizes patak igazi csoda


A téli időszak csak az igazán vakmerő egyéniségeket csábítja csónakázni, pedig létezik az országban egy folyó, ahol egy vízi kaland ilyenkor esik csak igazán jól.
A Hévízi-csatorna a maga nemében páratlan természeti kincs Magyarországon és Európában egyaránt. Az embert leginkább a trópusokra emlékezteti a hely különleges hangulata.
Ahol télen is szinte tavasz van
A Hévízi-tó meleg vizének jelentős részét a Hévízi-lefolyó vezeti el. Nem kell meglepődni, ha a párafelhő közepette megpillantasz egy csodaszép tündérrózsát, netán egy utadba tévedő szürke gémet, tőkés récét vagy kis vöcsköt. Itt ugyanis a víz hőmérséklete télen is 20 ºC feletti.Madárles és kenutúra a Hévízi-csatorna mentén.A csatorna kizárólag hideg időben várja a kirándulókat, ennek egyik oka, hogy a terület védett, a felügyelők pedig szeretnék elkerülni, hogy a kéretlen látogatók háborgassák a fészkelő madarakat a költési időszakban.


 
 
0 komment , kategória:  Természet  
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 487 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 262 db bejegyzés
e év: 2045 db bejegyzés
Összes: 31419 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 19721
  • e Hónap: 67000
  • e Év: 407347
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.