Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/51 oldal   Bejegyzések száma: 502 
Lázbérci-víztározó
  2018-08-19 20:59:17, vasárnap
 
  A térség horgászparadicsomának otthont adó Lázbérci víztározó, gyönyörű, méreteit tekintve lenyűgöző: 6 millió km3 vizet tárol, átlagos vízmélysége 7,5 méter, míg a maximális vízmélység a gát előtti térben 16,5 méter. A teljes vízfelület 77 hektár.
A tó a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén található, a melynek nagysága 3670 ha, ebből fokozottan védett 683 ha, ez a víztározót és az azt övező 120 m-es parti sávot foglalja magában.A víztározó 1967-69 között épült. 1970-ben adták át ivóvízellátás céljából. A tájvédelmi körzet létrehozásának elsődleges feladata a tározó vízminőségének megóvása volt. A tó, a patakok, a környező erdő, kedvező élőhelyet biztosít számtalan szigorúan védett és egyszerűen csak szép növénynek, állatnak. Kedvelt horgászhely, egyéb sportot (úszás, csónakázás) űzni nem szabad, mivel a természetvédelmi szabályok ezt tiltják.A víztározó biztosítja az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt Lázbérci Vízművének nyersvizét, mely többek között Kazincbarcika, Ózd, Sirok és a környéki települések vízellátását biztosítja

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Dunakanyar szabadstrandjai
  2018-08-14 16:24:40, kedd
 
  Egy fokkal máris elviselhetőbbnek tűnik a kinti a hőmérséklet. Nem igaz?
Túlzás nélkül is fantasztikus légi felvételek készültek Kisoroszinál, a Szentendrei-sziget északi végénél, valamint Gödnél található szabad strandokról. Aquaparkok ide vagy oda, nekünk máris megjött a kedvünk egy kis csobbanáshoz. És alighanem más is osztja majd ezt a gondolatot
Na milyenek a standok ?
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Valami nagyon nem stimmel Európában
  2018-08-03 18:10:28, péntek
 
  ugyanis egyre jobban kezd megőrülni az időjárás.
Még március legelején írtuk, hogy Grönlandon olykor melegebb van, mint Londonban vagy Zürichben. Az Északi-sarkvidék mindig vészcsengőnek számított az éghajlatváltozásban, mert itt ugye felerősödnek az ember okozta melegedés hatásai.Hetekkel ezelőtt, míg mi a Kárpát-medencében többnyire szétáztunk, és csak álmodoztunk az igazi nyárról, Skandináviában tombolt a kánikula: Norvégiában és Finnországban tartósan 30 Celsius-fok fölött volt a hőmérséklet, és gyakorlatilag olyan meleg volt Európa északi részén, mint mondjuk Athénban vagy Barcelonában. Hogy az időjárással továbbra sem stimmel valami, jelzi az is, hogy nem enyhül a kánikula Németországban,

csütörtökön már a Földközi-tenger vizének hőmérsékletét is megközelítette a Balti-tenger vize az észak német partoknál.
A szövetségi tengerhajózási és vízrajzi hivatal (BSH) adatai szerint az egyik legnépszerűbb fürdőhelyen, a Rostock melletti Warnemündénél 24 Celsius-fokos a tengervíz hőmérséklete. A Lübeck térségében fekvő Timmendorfnál 25 fokot, a lengyel határnál fekvő Ueckermündénél pedig az Észak-Európa helyett a francia Riviérára jellemző 27 fokot mértek, szemben a Balti-tenger németországi partvidékén július végén, augusztus elején megszokott 17-19 Celsius-fokkal.

A lengyel partvidéken már több strandot le kellett zárni algásodás miatt. A Balti-tenger németországi részén erre egyelőre nem volt szükség, de a veszélyes baktériumok elszaporodása miatt számos tóban és folyószakaszon megtiltották a fürdőzést. Hamburgban például július végén az Ironman nemzetközi triatlonverseny résztvevői úszás helyett is futottak, mert a magas kékalga-koncentráció miatt nem engedték be a sportolókat az Alster folyóba.
A természetes vizek felmelegedése miatt országszerte egyre nagyobb gond a halpusztulás. A legsúlyosabb helyzet éppen Hamburgban alakult ki, a városban és környékén az utóbbi napokban több tonna haltetemet emeltek ki.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint továbbra is száraz és meleg idő várható, pénteken akár 38 fokos hőség is lehet, és a legmagasabb nappali hőmérséklet még vasárnap is elérheti a 35 fokot Németországban.

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Különleges holdfogyatkozás lesz péntek este
  2018-07-27 19:00:49, péntek
 
  Pénteken lesz az évszázad egyik leghosszabb holdfogyatkozása, ezt mondják a szakértők. A holdfogyatkozást rekord hosszan, 103 percen át lehet majd figyelemmel követni. A csúcspont 22 óra 30 perc körül várható. Azt mondják, ritkán van ilyen jelenség, ezért érdemes rá odafigyelni.Kiss László csillagász az M1-en elmondta: pénteken egy vonalba kerül a Nap, a Föld és a Hold. Átvonulása során a Hold most hosszabb ideig tartózkodik majd a Föld árnyékában, mint általában, ez adja a holdfogyatkozás egyediségét.

A Hold péntek este közép-európai idő szerint 19 óra 13 perckor lép a Föld félárnyékába, tehát elkezdődik a félárnyékos holdfogyatkozás, 20 óra 24 perckor pedig belép a teljes árnyékba, ezzel elkezdődik a részleges holdfogyatkozás. A teljes holdfogyatkozás fázisa 21 óra 30 perckor veszi kezdetét, a maximális elsötétedés 22 óra 22 perckor várható.

A Mars és a Föld július 31-én csupán 57,6 millió kilométer távolságra lesz egymástól, a Mars július 27. és 30. között lesz a legfényesebb, így szabad szemmel is megfigyelhető.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Csodás vízesés
  2018-07-16 19:23:40, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Különleges fák
  2018-07-16 19:13:48, hétfő
 
 
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Virágzik a napraforgó
  2018-07-04 15:58:50, szerda
 
  A 16. század füvészei flos solisnak, napvirágnak, corona solisnak, nap koronájának, sőt solsequiumnak, nap követőnek keresztelték el.

Latin szaknyelvi neve, a Helianthus (helios - nap) ugyanezt jelenti. Nálunk is sokáig napvirágnak, nem egészen helyesen naprafordulónak, majd 1787-től napraforgónak nevezik. A TINTA Kiadó gondozásában megjelent Virágszótár-a szerint ma terminológiai gazdaság jellemzi, magas szárán hatalmas fészekvirágzatok nőnek, melyekben olajos magvak teremnek. Innen való a kenyérvirág neve. A fészkeket pedig tányérnak nevezik, erről kapta tányérvirág, tányérrózsa nevét. A közönséges napraforgó (Helianthus annus) magas szárú, sárga, tenyér alakú, fészkes virágzatú termesztett, fontos gazdasági növény. Kerti díszként is ültetik. A spanyolok már ismerték, heraldikai virágukká választották. 1568-ban borult először virágba a növény Madridban, és hamarosan meg is kedvelték óriási virága miatt. Nem csoda, hogy Vincent van Gogh számára a napraforgó az Isten, a természet, az élet, a napfény megtestesítője. Elképesztő életerő sugárzik a napraforgó-sorozatából, szédületes energia. Barátai napraforgóval borították be ravatalát is. Virágzik a napraforgó (Helianthus annuus) a Somogy megyei Szőkedencs határában 2018. június 21-én. 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Golgotavirág
  2018-06-29 18:50:42, péntek
 
 


Első virág Passiflora
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
A természet anomáliája
  2018-06-29 18:48:38, péntek
 
 


Itt egy dupla rózsa ugyanazon a száron hasonlít egy ananászra.Sajnos a túl sok eső miatt korán elhalványul .
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Rémálmainkból kúsztak elő a legveszélyesebb növények
  2018-06-23 16:57:38, szombat
 
  Általánosságban véve nem szoktunk úgy gondolni a növényekre, mint vérengző, gyilkos organizmusokra, a Reddit közösségi oldal botanikusai azonban olyan összeállítást készítettek, amiktől garantáltan máshogy tekintünk ezentúl némely szépségesnek látszó, ám annál veszedelmesebb fotoszintetizáló élőlényre.
Kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum)
A zellerfélék családjába tartozó gyomnövény már Európában is meghonosodott. Az akár hat méter magasra is megnövő mérgező növény veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti toxikus hatását: a bőrre került növényi anyag fényérzékennyé teszi a bőrt (akár hosszabb távon is), és égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta, melyek sokszor nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után. Emellett szembe kerülve könnyen átmeneti, vagy végleges vakságot is okozhat. Eredetileg dísznövényként hozták be Európába a 19. században, ám mivel igénytelen és gyorsan szaporodik, hamarosan az egész kontinensünkön elterjedt.

Havasi sisakvirág (Aconitum napellus)Szemkápráztatóan szépnek és ártalmatlannak tűnik, de a látszat olykor csal, jelen esetben pedig ez hatványozottan igaz. Mérge olyan erős, hogy már csupán a bőrrel való érintkezés során képes bejutni a szervezetbe, nagy hólyagokat és duzzanatokat okozva. A mérgezett egész teste lázban ég, hányás, görcsök és bénulás lép fel. Később szédülés, fejfájás jelentkezik, a pulzus helyreállíthatatlan, és hamarosan bekövetkezik a szívverés vagy a légzés leállása. Az ősi időkben a nyilak hegyét kenték be a virág hatóanyagával, hogy ezzel terítsék le a farkasokat, így ,,farkasölőnek" is hívták. A közelmúltban egy haláleset is köthető a kétszikűhöz, egy 33 éves kertész érintette meg a mérgező növényt, amibe később az áldozat bele is halt.

Ricinus (Ricinus communis)
A Ricinus egy erősen mérgező fehérjét, ricint tartalmaz, ez teszi halálossá.

Fogyasztása után néhány órával égő érzés jelentkezik a szájban, a torokban, majd a gyomorban, amit hányinger, hányás, erős, véres hasmenés, hasi görcsök követnek. A látás homályossá válik, a szívverés felgyorsul, az érintett elkezd erősen izzadni, valamint görcsrohamok gyötrik. Heveny máj- és veseelégtelenség jelentkezése után nem sokkal az áldozat lebénul, végül meghal. Ez pár nappal vagy akár már órákkal a mérgezés után bekövetkezhet, oka légzési vagy szívelégtelenség.

Az egyik Reddit-felhasználó, Rabzozo szerint nem is kell elfogyasztani ahhoz a növényt, hogy a nem kívánt tünetek jelentkezzenek. Főnöke például azért töltött egy hetet kórházban, mert tüzet gyújtott az udvarában, és az ott élő ricinusok is lángra kaptak. Az így keletkező füstöt belélegezve a toxikus anyagok bejutottak a férfi szervezetébe.


Gyilkos csomorika (Cicuta virosa)

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
     1/51 oldal   Bejegyzések száma: 502 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 3108 db bejegyzés
Összes: 32482 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 552
  • e Hét: 2663
  • e Hónap: 42163
  • e Év: 747766
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.