Regisztráció  Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Új gombamintás szalvétámhoz:
  2014-02-08 21:45:14, szombat
 
  Ma vettem egy csomaggal ebből a szalvétából, így cserélni is tudok belőle:



Link

Agaricus Campestris = Kerti csiperke

A réti-, vagy kerti csiperke (Agaricus campestris) az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának a kalaposgombák (Agaricales) rendjéhez, ezen belül a csiperkefélék (Agaricaceae) családjához tartozó faj.


Megjelenése

A kerti csiperke kalapja eléri a 10 centiméter átmérőt. Eleinte félgömb alakú, de rövid idő múlva boltozatossá válik, majd csaknem laposra kiterül. Bőre fehér, néha finoman vagy durvábban szálas, pikkelyes. A lemezek színe a kezdeti rózsaszínből később jellegzetes csokoládébarnává változik, majd végül csaknem teljesen fekete lesz. Ez az ismertetőjegy fontos, mert ennek segítségével tudjuk megkülönböztetni a gyilkos galócától. Fehéres tönkje selymesen sima, 5-8 centiméter hosszú és 1-2 centiméter vastag. Vékony gallérja vékony, aránylag hamar eltűnik. Húsa fehér, törésre gyengén hús-vörösre színeződik.

Élőhelye

A kerti csiperke a réteket és legelőket kedveli, főleg azokat, amelyeket a legelő jószág rendszeresen megtrágyáz. Emellett erdőszéleken, parkokban, trágyás helyeken is előfordul. Mindig csoportosan vagy gyűrűs elrendeződésben jelenik meg, kora nyártól késő őszig terem.
Felhasználhatósága

A kerti csiperke igen jóízű, kedvelt, ehető gomba.

(hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_csiperke)


mezei csiperke, agaricus campester, fiel Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-02-08 21:50:47
feltöltő: venci76
nézettség: 1006
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: YouTube, szerkesztő, field, mushroom, meadow,
kategória: felnőtt
leírás: mezei csiperke, agaricus campester, field mushroom, Wiesen-Champignon Ezt a videót a YouTube Videoszerkesztővel készítettem (http://www.youtube.com/editor) mezei csiperke, kerti csiperke, réti csiperke, agaricus campester, Agar...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!




Cantharellus cibarius = Sárga rókagomba

A sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) gombákhoz (Fungi), azon belül rókagomba-alkatúak (Cantharellales) rendjébe és a rókagombafélék (Cantharellaceae) családjába tartozó faj. Egyéb elnevezései: sárgagomba (Somogyban), csirkegomba (Zemplénben), nyulica (Vendvidéken).



Előfordulása

Nyáron és kora ősszel jelenik meg a meleg, esős időszakokban, ezért hazánkban egyes száraz években igen kevés terem. Erdőtalajon, különösen a sűrű, sötétebb bükkerdőkben és tölgyesekben, bokros helyen és mohás, nyirkos hegyoldalon többnyire csoportokban fordul elő. Egyes vidékeken igen gyakori.
Megjelenése

Tölcsér alakú, de szabálytalan, kalapszerűen kiszélesedő felső része fodros szélű. Közepes termetű, tojássárga színű ehető gomba. Termőrétege ráncos, eres (nem lemezes). A kalaprésze többnyire domború, hullámosan lapos, csak néha tölcséres, 3-10 cm széles, széle kezdetben kissé aláhajló, később felhajló és fodrosodó. Színe sárga - főtt tojás sárgájához hasonló - vagy világosabb, főleg a bükkösben termett példányok sárgásfehérek. A termőtesten mélyen lefutó, egymással összekötött vaskosabb ráncok, erek vannak. Színük a kalaphoz hasonlók, vagy kissé világosabb, spórája fehér színű.

Tönkje rövid, zömök, lefelé vékonyodó, 3-8 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag. A kalapnál kissé világosabb sárga. Húsa merev, tömör, fehér, csak a bőr alatti részeknél sárgás.

Ha figyeljük a ráncos, eres termőréteget, más gombával alig téveszthetjük össze, csak a figyelmetlen, gombát nem ismerő téveszti össze a mérgező világító tölcsérgombával, amely sötétebb, vörösesbarna, narancsszínű, finom feketés vonalakkal rajzolt és szabályosan lemezes, csoportos. Alakra és színre igen hasonló hozzá az ehető sárga gerebengomba is, de annak termőrétege tüskés. Hasonló hozzá még a fakó sárga tölcsérgomba, de az szabályosan lemezes és rozsda sárga színű.
Felhasználása

Közkedvelt, kitűnő, jól ismert ehető gomba. Mindenféle gombás ételnek alkalmas, de kissé kemény. Jól szállítható, tartós, állóképes és ritkán kukacos, ezért a piacokon is nagyobb mennyiségben árusítják.

Jóízű, de kissé borsra emlékeztető, nyersen fűszeresen csípős. Csípős íze elkészítés után eltűnik. Kellemes és jellemző illata van, amely kajszibarackra, de paprikára is emlékeztet. Szárítva is megtartja illatát.

Szárításkor megkeményedik, és nehezen puhul meg újra, ezért csak porítás céljából szárítsuk. Savanyítva tartósításra, sóban eltevésre is alkalmas.

(hu.wikipedia.org/wiki/Sárga_rókagomba)


Cantharellus cibarius sárga rókagomba Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-02-08 21:57:16
feltöltő: venci76
nézettség: 675
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Cantharellus, cibarius, field, mushroom, meadow,
kategória: felnőtt
leírás: Cantharellus cibarius sárga rókagomba

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!




Tricholoma aurantium = Narancsvörös pereszke

Kalap: 4-8-(10) cm, húsos, félgömb alakúból domború, majd későn kiterülő; széle begöngyölt, lehet bordázott; felszíne síkos, sima; színe sárgás narancs, a széle felé világosabb
Lemezek: sűrű, pereszkefoggal lefutó, hófehér, barnásan pettyesedik
Tönk: 5-10 x 1-2 cm, hengeres, karcsú, görbülhetfehéres alapon kalapszínű, zónás pikkelykékkel, a kalap alatt kb 2 mm hófehér
Hús: rostos, fehér, a felszín alatt narancsszínű, lisztszagú, lisztesen kesernyés ízű
Termőhely és idő: fenyvesekben, ritkán bükk és nyír alatt, semleges preferenciával, augusztustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 4,5-5,5 x 3,5-4 um, ovális, sima
Megjegyzés: Étkezési értéke nem ismert. Jellegzetes narancsos színe miatt más fajjal nem téveszthető össze.

(www.terra.hu/gomba/html/tricholoma_aurantium.html)


tricholoma_aurantium.mpeg Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-02-08 22:07:21
feltöltő: venci76
nézettség: 619
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: tricholoma, aurantium, field, mushroom, meadow,
kategória: felnőtt
leírás:

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!




Boletus Pinophilus = Vörösbarna vargánya

Kalap: 11-13-(25) cm, félgömb alakúból domború, vastag, húsos széle sokáig begöngyölt, majd hullámos felszíne sima, bőrszerű, zsíros tapintású, kissé ragadós és rücskös színe világosbarnától sötétbarnáig terjed, némi vöröses beütéssel
Tráma,termőréteg: szűk pórusú, felkanyarodó, fehérből olívsárga lesz, érintésre nem színeződik
Tönk: 9-11 x 3-6 cm, hasas, fiatalon gömb alakú is lehet, fehéres vagy világosbarna, hálózatos, a hálózat felül fehéres, lenn barnás
Hús: fehér, kalapbőr alatt vöröses, tráma fölött sárgás, nem színeződik, fiatalon kemény, majd puha, jó ízű és szagú
Termőhely és idő: hegy- és dombvidéki fenyvesekben késő tavasztól őszig
Spóra: spp. barnásolív, sp. orsó alakú, sima, 15-17 x 4-6 µm
Megjegyzés: Ehető, ízletes.
Jellemző bélyegei:

vöröses beütés a kalapszínben
kalapbőr alatt vöröses hús
hálózatos tönk
nem színeződő hús.


Összetéveszthető az alakkör többi fajával: a vörös szín nélküli Boletus edulis, a molyhos kalapú, szintén vörös szín nélküli Boletus reticulatus és Boletus aereus fajokkal.

(www.terra.hu/gomba/html/boletus_pinophilus.html)


boletus pinophilus Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-02-08 21:48:42
feltöltő: venci76
nézettség: 807
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: tricholoma, aurantium, field, mushroom, meadow,
kategória: felnőtt
leírás: Boletus pinophilus, ou Cpe des pins, est un champignon tubes, appartenant l' ordre des Boletales et au genre Boletus. Ce champignon est un excellent come...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!




Jorge y su primer boletus pinophilus. Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-02-08 22:05:33
feltöltő: venci76
nézettség: 746
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Pradoluengo, boletus, boletus, pinophilus, boletus,
kategória: felnőtt
leírás: Jorge,recibe su primera lección de como coger boletus.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Zöldség-gyümölcsmintás szalvik  
Piros zöldségeket bemutató szalvétámhoz:
  2014-02-06 07:16:11, csütörtök
 
  Tegnap vettem egy csomaggal ebből a szalvétából, amelyen piros színű zöldségek vannak bemutatva. Ehhez szeretnék most tenni a blogomba egy bejegyzést:



Link

A szín fontossága a zöldségeknél és a gyümölcsöknél

Mindannyian tudjuk, hogy az optimális egészség érdekében, naponta öt étkezés alkalmával kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Amit viszont sokan nem tudunk az, hogy legjobb, ha változatosan fogyasszuk a zöldségeket és a gyümölcsöket. A "Five a day, the color way" (Naponta ötször, minden színből) kampány azért jött létre, hogy emlékeztessen bennünket fogyasztókat a különböző színű zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, hogy a szervezetünk hozzájusson mindahhoz a tápanyaghoz, amit a sokfajta zöldség és gyümölcs biztosít.

A piros zöldségek és gyümölcsök a következők:


piros alma, vérnarancs, cseresznye, tőzegáfonya, piros szőlő, piros grépfrút, piros körte, gránátalma, málna, földieper, görögdinnye, cékla, piros paprika, retek, cikóriasaláta, vöröshagyma, piros krumpli, rebarbara, és paradicsom. A piros zöldségek és gyümölcsök likopin és antocián nevű vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek fontos szerepet játszanak a húgyvezeték normális működésében, a memória működésében, a szív egészségében és a rák megelőzésében.

Más színű zöldségek és gyümölcsök a linkre kattintva olvashatóak el, milyen előnyöket jelentenek a szervezetünknek:
Link

A szalvétából most több cseredarabom is van, ha érdekel valakit keressen meg e-mailben.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség-gyümölcsmintás szalvik  
Ma szert tehettem egy újabb olajbogyómintás szalvétára:
  2013-01-05 19:22:28, szombat
 
  Már nagyon sok olajbogyómintás szalvétám van az alapgyűjteményemben is, és a cseredarabjaim között is, de ez egy kicsit különlegesebb , amit ma sikerült beszereznem a Hobbi napon, ráadásul olyan embertől, aki nem is gyűjti a szalvétákat, csak meglepett vele, mivel én is adtam már neki szalvétákat régebben is és most is, hogy a Debrecenről szóló, februárban megnyitandó kiállításra besegíthessek egy kisebb speciális anyaggal papírszalvéták területén. Örülök, hogy gondolt rám, s meglepett többek között ezzel a darabbal, így nem csak én segíthettem be neki a kiállítás anyagának bővítésébe, hanem ő is besegített a gyűjteményem növelésébe, s cseredarabokat is hozott nekem pár szalvétából, többek között ebből is:



Link


Homérosz az olívaolajat ,,folyékony aranynak" nevezte. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Az olajág régóta a béke szimbóluma is. A Biblia özönvízről szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést.

Az olajfa a Földközi-tenger környékén őshonos; a vad olajbogyókat már a neolitikus ember is gyűjtötte, i. e. 8000 körül.A vad olajfa őshazája Anatólia. Nem tisztázott, hol kezdték el termeszteni, Anatóliában i.e. 6000 körül, vagy a levantei partok mentén egészen a Sínai-félszigetig tartó területen i.e. 4000 körül, vagy valahol Mezopotámiában, a Termékeny félhold területén i.e. 3000 körül.

A széles körben elterjedt nézet szerint elsőként a görög Kréta szigetén termesztették. A legkorábbról fennmaradt olívaolaj amfóra i.e. 3500-ból származik, bár az olajfa termesztését i.e. 4000 körülre teszik. Más nézetek szerint elsőként a kánaániták sajtoltak olajat i.e 4500 körül, a mai Izrael területén.Az olívaolaj őshazája Görögország, ahogy Homérosz is megírta, ahol bőséges a napsütés, enyhe az időjárás és kitűnő a táptalaj olíva termesztésre. A több évezredes tapasztalat lehet a magyarázata annak, hogy a görög olívaolaj 80 százalékban ,,extra szűz" minősítést kap. Főbb olívabogyóból készült élelmiszerek:

olívaolaj
olívabogyó
olívapaszta.

Az egyik legfontosabb termesztési terület Lakónia tartomány, Spárta és Kalamata városok környéke, innen származnak az koroneiki, athinolia és koutsourolia fajták is.

A fajták jellemzői :

Koroneiki:

Illata: frissen vágott fű
Íze: pikáns
Olaj sűrűsége: finom szerkezetű
Megmaradó íz: tartós
Szín: élénk zöld
Polyphenol tartalom: 400 mgr/kg-ig

Athinolia

Illata: komplex illatanyagok
Ízlelés: nagyon pikáns
Olaj sűrűsége: teljes textúra
Megmaradó íz: igen tartós
Szín: zöld arany
Polyphenol tartalom: 700 mgr/kg-ig

Koutsourolia

Illata: finom gyümölcsös
Ízlelés: enyhén pikáns
Olaj sűrűség: teljes textúra
Megmaradó íz: tartós
Szín: arany - zöld
Polyphenol tartalma: 400 mgr/kg-ig

Lakóniából származik a luxuscikknek számító Kalamata olívabogyó is, amely Kalamata városáról kapta nevét.

(Forrásoldal, ahol még sok más információ is olvasható az olajbogyóról és az olívaolajról : hu.wikipedia.org/wiki/Olívaolaj )


A szalvétából egy cseredarabra tehettem szert pusztán, így kérem aki cserélni szeretne velem belőle, időben jelezze, s elnézést is kérek épp emiatt, ha valakinek már nem tudok adni. Ugyanígy a többi ma feltöltött szalvétámból is pusztán egy-egy cseredarabom van.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség-gyümölcsmintás szalvik  
A szalvétaminták valóban sok mindent megtaníthatnak:
  2012-08-25 20:49:39, szombat
 
  Ezen a szalvétán például a paradicsom származása, Európába való bekerülésének dátuma-folyamata olvasható el angol nyelven, sok dologra megtanítja az embert pluszban ezáltal akaratlanul is:



Link

A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Népies neve: paradicska, tomata, tomató.

Származása, elterjedése :

Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európában a 16. sz. végén ismerték meg: Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ázsiába, Afrikába, Ausztráliába spanyol, portugál, ill. angol kereskedők vitték el a 17-18. században. Ma már az egész világon termesztik.

Nevének eredete:


A magyar paradicsom szó a ,,Paradicsom almája", ,,paradicsomalma" kifejezésből rövidült. A növény ,,alma" nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz ,,aranyalma"). A paradicsom spanyolul tomate, ami azték eredetű szó: a spanyol hódítók az Amerikából behozott gyümölcs eredeti azték xitomatl nevét így rövidítették le. Ez a szó került be azután a legtöbb európai nyelvbe: például francia és német tomate, angol tomato, orosz tomat.

A paradicsom Magyarországon :

Hazai források először 1649-ben Pozsonyban említik. Valószínűleg párhuzamosan olasz-német, ill. balkáni közvetítéssel terjedt el. Kezdetben dísznövény volt, nagyobb arányú termesztését Budapest környékén kezdték 1880 körül. A két világháború között a nagyüzemi konzervgyártás és az export adott új lendületet termesztésének. Az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első paradicsomtermelők.

Legjelentősebb paradicsomtermő tájak Magyarországon:

Budapest környéke (Mogyoród, Fót, Rákospalota, Dunakeszi),
Kecskemét és Nagykőrös vidéke (az I. világháborútól),
Hatvan és környéke (az 1930-as évektől).

Az 1880-as években a főváros környékén még zöldséges kertekben termesztették apró parcellákon és kis-bérleteken. Piacra elsőnek az agrárszegénység termelte, de hamarosan eltanulta ezt a birtokos parasztság is. A Budapest környéki termelőkörzetben az I. világháborúig helyi tapasztalatok alapján alakultak ki a paraszti paradicsomtermesztés technikái és tájfajtái. A kerti termesztést fölváltotta a szántóföldi termesztés a melegágyi paradicsompalánták korai áttűzdelésével.

Különleges fajták :

Több rekeszűek, nagy bogyójúak, sárga vagy piros színűek, gömbölyű és kúpos alakúak (L. l. convar. infiniens Lehm.)
Kis bogyójúak (L. l. convar, parvibaccatum Lehm.)
Cseresznye alakúak, piros és sárga színűek (L. l. provar. cerosiforme (Dun.)Alef.)
Körte alakúak, sárga színűek (L. l. provar. pyriforme (Dun.)Alef.)
Hosszában barázdáltak, paprika alakúak (L. l. convar. lycopersicum)

Leírása :

A paradicsom virága sárga.

A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. Nagyon sok fajtája van és sokféleképpen használható fel.

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20-30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint.

A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.

A paradicsom nagyon munkaigényes növény, a palántanevelés és az ültetés mellett fejtrágyázást, öntözést és gyomirtást igényel. Piacra termelői karózzák és kötözik, a konzervipar számára nagyobb táblákon "gyalog" műveléssel termesztik. A paradicsomszüret az érett termés törékenysége miatt nagy gondosságot igényel. A paradicsom az utóbbi 70-80 esztendőben egyre jelentősebb helyet foglal el a hazai táplálkozásban. Előbb csupán ételízesítésre és sűrített, konzervált állapotban használták, az I. világháborút követő évektől nyersen, salátának is fogyasztják.

Felhasználása :

Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersebben a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül .

Gyógyhatása :

Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

Hámozva a diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.

(hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(növényfaj))




Link
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség-gyümölcsmintás szalvik  
Újabb mintájú zsoltáros idézetű szalvétám:
  2012-08-17 19:27:07, péntek
 
  Már vettem egyszer nemrég egy cseresznyemintás szalvétát, ugyanezzel a zsoltáros idézettel, most lehetőségem volt ezzel a körtemintával megvenni, így már egy kisebb sorozatom van ezzel a bibliai idézettel a gyűjteményemben:



Link

Az idézet magyarul: Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr!

Ehhez kapcsolódóan egy dal a linkre kattintva hallgatható meg:Link

Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr, hatalma végtelen!

Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr, békességünk Istene!

Igen, él, igen, él, él az Úr! (3x)

Hiszen féltő szerető Isten Ő.

 
 
0 komment , kategória:  Zöldség-gyümölcsmintás szalvik  
Olasz olajbogyómintás szalvétámhoz:
  2012-07-05 19:09:39, csütörtök
 
 

Link




Olajfa
Olea europea



Olajág

A féltékeny Héra üldözésétől menekülő Létó hosszas szenvedés után végre menedékei talált Délosz szigetén. A jólelkű istenasszony egy olajfa tövében a sokat keresett békét megtalálva világra hozta Apollót és Artemiszt. A sötétségből megszületett Apolló, a világosság istene.

E történet tette az olajfát a béke és megnyugvás örök szimbólumává.

Szép antik történet emlékezik meg Pallasz Athéné és Poszeidón nemes vetélkedéséről Athén város birtoklásáért. Poszeidón bővizű forrást fakasztott, Athéné elültette az első olajfát az Akropoliszon. Az istenek az olajfát becsülték többre. így lett Pallasz Athéné a nagy hírű város méltó patrónusa.

Az attikai olajfa tehát a gránátalmához hasonlóan isteneknek köszönhette megszületését.

A görögök tisztelete az olajfa iránt azonban nemcsak a földöntúliak közelségéből, hanem sokféle hasznából is fakadt. Fő terméke, az olaj az arannyal és érccel együtt az antik kor becses anyaga. Attika gazdagságának egyik forrása az olajfa volt.

Olaja szimbolikus erőkkel és képességekkel rendelkezett. A harcok hőseit a fürdés után olajjal kenték be, ami testüket simává és puhává tette - a békés állapotoknak megfelelően. A bajvívók testén azonban az erőt jelentette. Olümpia vidékén Héraklész honosította meg az olajfát. A játékok bajnokainak koszorúi azonban a vad olajfa ágaiból készültek. Ezeket a monda szerint maga Héraklész hozta magával a hiperboreusok országából. Az értékes koszorúkat Zeusz templomában állították ki közszemlére és az isten színe előtt helyezték a bajnokok fejére.

Az Akropoliszon díszlő fákat szigorú Tanács őrizte. Ilyen fának a kivágása száműzetést és birtokfosztást vont maga után. Az olajfa a szűzies tisztaságot is jelentette. Gyümölcsét csak jó erkölcsű hajadonok és ifjak szedhették.

A földi élet örömeit nagyra becsülő görögök és kortársaik az olajbogyót szívesen fogyasztották. A híres spártai ebédeken a fekete leves, árpakenyér és bor mellett az olíva, a sajt és a füge jelentették az ínyencségeket.

Leveleinek különleges szerep jutott a lükurgoszi temetési szertartásokban. A halottakat olajfalevelekre fektetve temették. Az olajág azonban nem volt a szomorúság vagy lemondás szimbóluma, sokkal inkább az erőt és bizakodást jelentette. Ezért került olajág a vőlegény és menyasszony házának ajtajára, vagy olajkoszorú, ha fiú születését kellett hírül adni.

Az olajkultúra keleti központja Palesztinában volt. Ezen a vidéken az olajfa, fügefa és szőlő a jólétet szimbolizálta. Dávid és Salamon király mint az olajtermesztés nagy pártfogói felvirágoztatták az olajkerteket. Innen jutott el később Európába is. A kereszténység is társra talált az olajfában. A bárkához visszatérő galamb csőrében az olajág Noé számára is a megnyugvást és békét jelentette. A bibliai Jézus-történet szemtanúi olajfák voltak. Az egyházi szertartásokban megjelenő erőt adó olaj feltehetően a keleti misztérium emlékét őrzi. Az ,,utolsó kenet" az eltávozó lélek erősítését szolgálja.

Európában gyorsan otthonra talált a keletről érkező olajfa és a Földközi-tenger vidékeinek elválaszthatatlan növénye lett. A XVI. században az Újvilágba, Mexikó és Peru vidékére is eljutott.



Az olajfa szaporítása és nevelése

A Földközi-tenger keleti részéből, a mediterrán területről indult hódító útjára. Ma Olaszország és Spanyolország termeszti nagy területen. Nagy népszerűségnek örvend a világ minden táján.

Az olajfa, az Olea europea, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik. Családjának sok tagja dísznövény, egyesek illatos virágjából parfümalapanyag készül. Hazánkban gyakoriak vadon élő rokonai. Legismertebb a sziklás, napos lejtőkön élő virágos kőris (Fraxinus ornus), a magas kőris (Fraxinus excelsior), és a fagyal (Ligustrum vulgare). Botanikus kertjeinkben sokféle olajfa díszlik.

Az olajfa 5-8 m magasra nő, koronája terebélyes, szétterülő. Az idősebb fák törzse csavarodó, rücskös, csomós, erősen vastagodó. A több száz éves törzsek furcsa szoborszerű képződmények.

Levelei viaszos fényűek, felületükön sötétzöldek, alsó részükön ezüstösek. Hosszúkás, ovális vagy lándzsa alakúak, hosszúságuk 3-8 cm között változik. Apró virágai fehérek, viasszerűek, illatosak. A levelek hónaljában, kicsi, a leveleknél rövidebb bugában jelennek meg. A virágok egy része termőt és porzót is tartalmaz, de sokban csak porzók fejlődnek. A sziromlevelek rövid tubust alkotnak és négy cimpában végződnek. A virágokra ez a négyes szerkezet jellemző. A hímnős virágok kétporzósak, a hímvirágokban a termő csökevényei is megtalálhatók. A virágokat a szél porozza.

Termései 1-3 cm hosszúak, ovális, hosszúkás gömb alakúak. Érett állapotban fényesbarna, fekete vagy kékesfekete színt vesznek fel. Csonthéjas, húsos terméseiben 1 nagy, kemény mag található.

Az olajfát dugványozással és ritkán magvetéssel szaporítják.

Magjai csak rövid ideig csírázóképesek. Edényes termesztése során a dugványozás és oltás jöhet számításba. A magvetéssel szaporított növények csak később, 10-13 éves korukban kezdenek teremni, ezért a magcsemetéket alanynak használjuk a szemzéshez és oltáshoz.

Érett hajtásokból készítsük a dugványokat. A félig fás és már megfásodott részek is gyökereztethetők. A fás dugványokat 2-3 levélpárra vágjuk és tél végén gyökereztessük. A félfás hajtásokból valamivel hosszabb darabokat készítsünk. Ezeket dugványozás előtt 1-2 óráig vízben áztassuk. Ajánlatos a dugványokat víz alatt vágni, hogy meggátoljuk a levegő behatolását a hajtás szöveteibe. Az így vágott dugványok jobban erednek. A gyökeresedés serkentésére auxint is használhatunk. Erre a célra 0,5-1 ezrelékes töménységű auxinnal kezeljük a dugványokat (néhány órai áztatás), majd lemosás után rakjuk cserepekbe vagy szaporítóládába. Durva homokba gyökereztessük. A dugványokat óvatosan helyezzük a homokba, hogy héjukat és a metszési felületen szabaddá váló belső réteget ne sértsük meg. A 15-20 °C-on tartott dugványok 6-8 hét alatt gyökeresednek. Keveset öntözzük, de nagy, 90% körüli páratartalmat biztosítsunk (takarás üveglappal, papírral). A cserepeket és ládákat alulról gyengén melegítve (20-25 °C-on melegtalp) növelhetjük a dugványok gyökeresedési százalékát.

Ritka szaporítási módja a magvetés. A télen gyűjtött magokat tavaszig nedves homokban tároljuk, és tavasszal meleg helyen, 20-25 °C-on csíráztatjuk. A cserepeket vagy ládákat a páratartalom megőrzése végett takarjuk. A magok 5-6 hét után csíráznak. A fiatal csíranövényeket óvjuk a túlöntözéstől. Nagyon ritkán oltással is szaporítják. 2-3 éves magcsemetéket oltsunk.

Az olajfákat edényekben neveljük. A megeredt, gyökeres dugványokat és magcsemetéket fokozatosan szoktassuk levegőhöz, és néhány hetes korukban helyezzük ki a szabadba. Eleinte gyenge árnyékolásról és - a környezet permetezésével - nagyobb páratartalomról gondoskodjunk.

Talajkeveréke laza, morzsalékos legyen. A mésztartalom (ami a hazai talajokra általában jellemző) jó hatású fejlődésére. A fejlettebb növények nitrogén- és káliumigényesek, ezért a nyár folyamán 3-4 alkalommal érett trágyával, trágyalével vagy mesterséges tápoldatokkal pótoljuk a hiányzó tápanyagokat. A fák a vegetáció alatt meleget kívánnak. A tél folyamán a kedvező hőmérséklet 7-8 °C. Ezt a hőmérsékletet gyenge fűtéssel biztosíthatjuk. A fiatal, nem termő növényeket hidegebb helyen is teleltethetjük (0 °C körül). A termésekkel megrakott fák a 7-10 °C-os hőmérsékleten beérlelik terméseiket és jól telelnek. A télen meleg helyen tartott növények rosszul fejlődnek és alig virágoznak. Az olajfa a hazai csapadék mellett jól fejlődik. A szabadban földbe süllyesztett, edényes növényeket csak keveset öntözzük. A jól fejlett példányok a -5, -10 °C-os fagyokat is átvészelhetik károsodás nélkül, de terméseik már -3 °C-nál károsodnak.

A fákat nem szükséges metszeni. Az első években a gyorsabb elágazások és szabályos korona kialakítása céljából gyengébben lehet metszeni. A levelek általában - a citromfélékhez hasonlóan - csak 2-3 évig élnek, utána lehullanak. A dugványok először 4-5, a magcsemeték csak 10-13 éves korukban virágoznak. Hazánkban február-március között jelennek meg virágai. Ebben az időszakban a jó terméskötéshez 20 °C körüli hőmérsékletet igényelnek. A virágok porát a szél viszi a bibékre, de a begyűjtött virágporral, mesterséges beporzással jobb terméskötést érhetünk el. Ez különösen akkor fontos, ha védett, szélmentes helyen tartjuk növényeinket. A termések ősszel és a tél folyamán érnek. A le nem szedett bogyók hosszú ideig károsodás nélkül a fán maradnak. Az értékes olajtartalom kialakulásához sok napfény és meleg szükséges. Az olajfák hosszú életűek. Hazájukban gyakoriak a sok száz éves példányok. 50 éves korukig bőven és rendszeresen teremnek, utána fokozatosan csökken a gyümölcsök mennyisége.

A fa legelterjedtebb kártevője a pajzstetű. Káliszappanos lemosással és permetezéssel védekezhetünk ellene. Nagy növényeknél a forgalomban levő permetezőszereket használjuk.

Az étkezésre és konzerválásra szánt terméseket kézzel szedik. A zöld termések keserű anyagokat tartalmaznak, ezek áztatással eltávolíthatók. Ha bogyóit szétdörzsöljük, csúszik ujjunk a sok olajtól.

Régebben a még nem érett bogyókat 8-14 napig vízben áztatták, a víz gyakori cserélésével, majd besózva agyagedényekbe rakták. Ebben a formájában rizzsel együtt fogyasztották, de savanyítva és aszalva is kedvelik. A só mellett ecettel, olajjal és fűszerekkel ízesítik. Egyes vidékeken nyersen gyomorerősítőnek is eszik. Éretten és zölden nagy mennyiségben konzerválják.

Az olívaolaj a legfinomabb étkezési olaj, a 40-50% olajat tartalmazó terméshúsból sajtolással nyerik. Az első sajtolás termékét étkezésre, a másodikét és harmadikét ipari célokra használják. Tartós fájából dísztárgyakat és szobrokat készítenek.

(terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/olajfa.html)



Olívaolaj ABC
Szerző: Sulyok Józsefné Létrehozva: 2010. április 02.

.Az egészséges életmód elérése érdekében egyre nagyobb teret kap az olíva olaj. Milyen minőségi kategóriák léteznek? Hogyan állítják elő és mely országok az olívanagyhatalmak?
Cikkünk segít eligazodni a kereskedelmi forgalomban lévő termékek útvesztőjében.


A világon évente 2 millió tonna olívaolajat termelnek, többek között Észak -, Közép és Dél-Amerikában. Ugyanakkor az olívaolaj-termelés elsősorban a földközi-tengeri országokra koncentrálódik:

Törökország és Szíria, Olaszország, Franciaország, Portugália, Görögország és Spanyolország.

A legnagyobb termő ország Olaszország és Spanyolország. Olaszország klímájának köszönhetően, úgy északon, mint délen megterem az olívaolaj. A fő termőterületek Közép és Dél-Olaszországban vannak.

Fogyasztás szempontjából élen járnak az olaszok. Az olívaolaj kereskedelmi központja Tosca és Nápoly. Feltételezések szerint az olívaolaj 50 %-át Tunéziából és Spanyolországból származó olcsó importtal szaporítják. Az olívaültetvények fontos ökológiai feladatot is ellátnak. Egész vidékeket védenek meg, a rettegett eróziótól. További előnye, hogy az olajfa igen igénytelen, tápanyagszegény, nehezen hasznosítható talajon is megterem. A peremvidékeken az emberek egyetlen bevételi forrása.
Az olívaolaj feldolgozása

Az olívaolajnak 15-20 % zsírtartalma van, melynek nagyobb része a gyümölcshúsban van, a többi a magban. Ha olajat akarnak nyerni belőle, akkor a teljes érés előtt le kell szedni. Minél érettebb e gyümölcs, annál több olajat nyerünk belőle. A minőségét azonban rontja, mert az érett gyümölcsben nagyobb a nemkívánatos szabad zsírsavak aránya. A túlérett, a napra kitett vagy meleg vízbe rakott olajbogyó több olajat ad. A szüret ideje a termőterület fekvésétől függően október és február között van. Az extra szűz olajhoz ma is kézzel szedik a bogyókat. Van, hogy géppel lerázzák, és a gyümölcsöt a fák alá kifeszített hálóban gyűjtik. A magától lehullott gyümölcsből gyengébb minőségű olaj lesz.


A leszedett termést egyenesen az olajmalomba viszik. Minél hosszabb az út a malomig, annál több lesz benne szabad zsírsavak aránya. A nagy zsírsavtartalom nemcsak az olaj minőségét rontja, hanem ízét is befolyásolja. Minél hamarabb ki kell sajtolni, de 3 napon belül mindenképpen.

Az olívát először szemezik, vagyis válogatják. A hibás gyümölcsöket és a leveleket ki kell szedni. Ha egy kevés levelet hagyunk a sajtolandó anyagban, enyhén kesernyés íze és szép zöld színe lesz az olajnak. Mosás után a gyümölcsöt péppé őrlik, amit cefrének is neveznek, majd a cefrét sajtolószőnyegre kiterítik, és nagy nyomással sajtolják.



A sajtoláskor a kifolyt olajat centrifugában választják szét a maradék folyadéktól. Aztán a friss olajat állni hagyják, hogy az olajseprő leülepedjen. Majd az olajat leöntik és a seprőt eltávolítják. Az olajat azonnal palackozzák. Van, aki azt mondja, hogy a szűretlen olaj az igazi. Az olívaolaj minősége a termelők között mindig vitatéma. A kistermelő azt mondja, hogy az az olaj jobb, amit ők két malomkő között kisajtoltak ki, mint az, amit nagyüzemi berendezésen sajtoltak.

Ha az olajsajtolóból kifolyó olaj hőmérséklete nem magasabb 30 C-foknál, azt hidegsajtolásnak nevezzük. Más olajok, pl. a napraforgóolaj 50 C-fokra melegszik fel.
A sajtolás utáni utókezelések befolyásolják az olaj tulajdonságait (mosás, ülepítés, szűrés, centrifugálás). Minél környezetkímélőbb az olajfák termesztése, annál jobb az olaj minősége.



Egy hagyományos olajmalomban az olajbogyót 15-30 percig őrlik. Mivel a levegőt nem lehet távol tartani, az anyag oxidálódik. Az új eljárásnál a rendkívül kímélő őrlési folyamat, 30 percig tart. Ez a módszer megakadályozza a szabad zsírsavak oxidációját. A hagyományos malomban szintetikus drénszűrőt használnak a sajtoláshoz, amit nehéz tisztítani, és az ronthatja az olaj minőségét. Az új eljárásban az olajat nagy nyomáson, krómacél hengerekben sajtolják. Munka közben az olaj hőmérséklete 25 C-fok.

A frissen sajtolt extra szűz olaívaolaj íze csípős. Hozzáértők szerint ez azt jelenti, hogy az olaj friss és jó minőségű. A friss olajnak intenzívebb az íze, de az állás során szelídebbé válik.



Az olívaolajat 9 minőségi osztályba soroljuk:

Extra szűz olívaolaj,
Szűz olívaolaj,
Normál szűz olívaolaj,
Szűz lampant olívaolaj,
Finomított olívaolaj,
Tiszta olívaolaj,
Szűz olívamaradék-olaj,
Finomított olívamaradék-olaj
Olívamaradék-olaj.

Vásárláskor gondoljunk arra, hogy a konyhánkban viszonylag kevés olívaolajat használunk, ezért jobb, ha a drágább, jobb minőségű fajtát vesszük meg. Mi fogyasztók el sem tudjuk képzelni, hogy milyen nagy a ráfordítás, mielőtt az olaj az polcokra kerül.



Egy liter olajhoz 6-7 kg olajbogyót használnak fel. Egy olajfát évekig kell gondozni, mielőtt először teremne, egy fáról általában 15-20 kg termést lehet szüretelni. A termést kézzel szedik, szortírozzák, tisztítják, aprítják, sajtolják. Majd az olajat tárolni kell, üvegekbe tölteni és mindezek után még hozzájön a szállítási költség. Ne is csodálkozzunk azon, hogy drágán vásárolhatjuk meg az olívaolajat.

(www.szepzold.hu/olivaolaj_abc)
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség-gyümölcsmintás szalvik  
Zsoltáros idézet papírszalvétán:
  2012-06-27 07:19:25, szerda
 
  Tegnap vettem egy kreatív hobbi boltban ezt a papírszalvétát. Két darabot vettem belőle, így még most jelenleg egy cseredarabom is van belőle. Ehhez fűződően szeretnék most egy bejegyzést tenni a blogomba, mit is jelent az idézet magyarul, s milyen magyarázat, vagy igehirdetés van esetleg hozzá fűződően. Ajánlom ezt hívő és világi embernek egyaránt, mint érdekességet is, hogy valami kis plusz információ és tudást is nyújtson ez a szalvéta számunkra, ha tervezője érdemesnek találta ezt a mintát a nyomtatásra, forgalomba kerülésre:



Link

Többféle hasonló fordítása van ennek az idézetnek: Érezni és látni, hogy jó az Úr! illetve Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr!

Módra László által egy igehirdetés ebben a témában, ezen zsoltárrészlet felhasználásával,ennek a zsoltárrészletnek a magyarázatával:



Címe: Az igazi szeretet a megismerésből fakad

Az igazi szeretet a megismerésből fakad, a szeretet tárgyának a megismeréséből. Minél többet tudsz valakiről, annál erősebb lesz az alapja a szeretetednek, annál nagyobb lesz a bizalmad az illető személy iránt. De mi alapján szerezzük az ismeretet a megismerésre?

Az érzékeléseink alapján, szerezzük a legtöbb információt ebben a világban.

De Isten azt mondja az Igéjében, hogy nem az érzékelésünk a legfontosabb forrás, ami alapján meg kell ismernünk Istent és az embereket.

Természetesen a fizikai érzékelésünk is fontos, de nem a legfontosabb forrásunk. Isten Igéje a legfontosabb forrásunk. Ugyanis Jézusnak is Isten beszéde volt a legfontosabb forrása a megismerésére, Isten megismerésére, és az emberek megismerésére egyaránt. Azt gondolnánk, hogy Jézusnak angyalok sokasága jelent meg és talán Isten maga is megjelent, de ez nem lehetett így, mert Jézusnak teljesen hasonlatosnak kellett lennie hozzánk emberekhez (kivéve a bűnt). Tehát Jézusnak ugyanolyan eszközökkel lehetett/kellett megismerni Istent, mint nekünk, embereknek. Mert ha nem így lett volna, akkor nem lehetett volna a tökéletes helyettesítőnk nekünk, embereknek. De dicsőség hála és köszönet Istennek, hogy Jézus teljes és tökéletes helyettesítő volt minden ember számára. Meg kell látnunk a szívünkkel, hogy Jézus számára is az elsődleges forrás Isten megismerésére Isten Igéje volt. Persze az érzékelésünk is fontos, hisz az Ige is mondja ,,Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr.( Zsolt 34:8)"

Ugyanakkor fontos, hogy ne az érzékelésünk vezessen Isten megismerésére, hanem az Ő beszéde, hisz a János 8/32-es Igéjében Jézus azt mondja, hogy az Isten igazságának megismerése, az fog megszabadítani, és nem az, ahogy érezzük magunkat, vagy, ahogy megítéljük a dolgokat. Tehát fontos, hogy meglássuk Isten igéjét, Isten igazságát a dolgok, a helyzetek felett.

Mint mindenben, ebben is Jézus a példa, ahogy Ő tette a dolgokat. Ez az alap.

Nézzük csak meg, hogy Jézus hogyan kezelte az ellen támadókat? Jézussal többször megtörtént, hogy ahogy megélte Isten igéjét, a gyakorlatban alkalmazta, a vallásos zsidók meg akarták Őt kövezni. Máskor meg le akarták taszítani a szikla széléről. De mit tett Jézus? A Szent Szellem erejével eltelve Isten beszédével a szívében egy rövid idő múlva visszament közéjük, és ott folytatta, ahol abbahagyta, hirdette, cselekedte Isten igéjét.

Erre az Apostolok cselekedetei is példát mutat, mikor az apostolokat börtönbe vetették, Isten angyala pedig kiszabadította őket, és másnap újból felállva bátorsággal hirdették a templomban az Igét. Nem közvetlen azoknak, akik ellenük voltak, hanem azoknak, akik örömmel fogadták az igét. És az Ige Jézus szavaiban levő hit és bizalom által elvégezte a szabadítást azoknak az életében, akik befogadták az igazságot szeretet által, és ez azt okozta, hogy akik elutasították Jézust hallván és látván a jeleket, amelyek történtek Isten igéjének a megnyilvánulása által, azoknak is egy része megtért, aki addig elutasították Jézust. Mert az Igét jelek és csodák követik, ugye?

Ezt tanítja a Biblia!

Olvashatjuk azt is, hogy Jézus azt mondja, aki hisz énbennem, azok is cselekszik azokat, amiket én cselekszem, sőt nagyobbakat is cselekednek. De ne feledjük, Jézus is szeretet által fogta munkára a hitét, amely Isten igéjébe gyökerezett.

Tehát úgy is mondhatnánk hogy a szeretet az isteni fajta szeretet amely a hitünk ereje az Isten igéjébe gyökerező cselekedet

(Ef 3:18)

Az az igazság, hogy a mai napon Jézus nekünk adta ezt a küldetést, hogy úgy ahogy Ő tette mi, mint az Ő tanítványai, mi is szeretet által munkára fogjuk Isten igéjét, amely az Ő beszédén, Igéjén nyugszik, és az Ö Igéjében gyökerezik. Hogy mondja Jézus? ,,A fiú semmit sem tehet önmagától, hanem amint látja cselekedni az Atyát. (Ján 5:19)" A hit nem működik másként, csak úgy, ha a szívünkkel látni tudjuk a dolgokat úgy, hogy abban ott található az élet, a békesség, a bőség, a kedvesség, tehát Isten maga. Jézus azt mondja, hogy én látom cselekedni az Atyát.

És látta a beteget, és megérintette, és azt mondta, hogy akarom, gyógyulj meg.

És látta a csüggedt szellemű embert, és azt mondta, Istennek gondja van rád, hogy az életed megváltozzon.

Amikor ránézett a betegre Jézus, mit látott? A fizikai szemeivel egy beteg (vak, leprás, sánta stb.) embert. De mit látott a szívével? A szívével látta Istent, aki meggyógyítja a betegeket, mert az ige azt mondja, én vagyok az Úr, a te gyógyítód.

Szívével látta a szűkölködőt, hogy az ige azt mondja, hogy én vagyok a gondviselő Isten, aki gondot viselek rólad. És sorolhatnánk tovább.

Jézus ismerte Istent, de elsősorban az igén keresztül.

Ahogy Jézus a Szent Szellem által elkezdte tenni a dolgokat és az ige megelevenedett, úgy az érzései is megtapasztalták Istent. De fontos, hogy Jézus emberként járt itt a földön, ember volt, aki Istentől született, és a Szent Szellem kenetében járt, és hozta valóságba a csodákat szeretet által, ami Isten igéjébe gyökerezett, és bemutatta, hogy Isten szereti az embereket. Ma mindannyian ujjá születtünk Jézus Krisztusban való váltság által, és Isten fiainak neveztetünk. Emberek vagyunk, de újonnan születtünk Istentől, és a Szent Szellem kenetében képesek vagyunk másként látni a dolgokat, mint ahogy a fizikai valóságban vannak. Képesek vagyunk meglátni a betegségben Istent, aki az Úr a gyógyító. Képesek vagyunk meglátni a szükségben, a hiányban azt, aki azt mondja, én vagyok az Úr, aki több vagyok számodra, mint elegendő. Aki azt mondja, a gyűlöletben, a haragban, a sértődésben én vagyok az, aki megbocsájtja minden bűnödben, meggyógyítja minden betegségedet.

De mi mindezt hogyan látjuk?

Úgy, mint egy ember, aki érzékeli ezt a világot, és az érzékelései alapján jár, vagy úgy, mint Istennek fiai, akik újonnan születtünk, és a mi szívünknek szemei látják az Atyát, látják Jézust, a cselekvő Istent. És Jézushoz hasonlóan látjuk mindazokat, amiket az Atya cselekszik, és mi is hasonlatosan cselekszünk. Hogy a gonoszságban megbocsátunk mindenkinek. Szeretet által, amely Isten Igéjében gyökerezik, mint ahogy a Krisztus is megbocsátott nekünk szeretet által, amely Isten Igéjében gyökerezett.

Jézushoz hasonlóan látjuk a beteget és látjuk az Atyát is cselekedni aki meggyógyítja a betegeket

Jézus a mi urunk a gyógyító, aki meg gyógyít

Jézus a mi urunk meg bocsátó, aki megbocsát

Jézus a mi urunk, aki betölti, a szükségeket ellát a szükséges javakkal

Jézus a mi urunk, aki békességet ad a szívünknek

Ahogy Jézus látta cselekedni az atyát és az alapján cselekedet a csoda nem marat el.

Éppen, ugyan így, ahogy mi a mai napon látjuk a mi urunkat cselekedni, Jézust és hasonlatosan mi is elkezdünk, cselekedni az ö nevében lévő hit és bizalom által ismerve öt Jézust, hogy mi az ö akarata, és az alapján cselekszünk, a csoda nem mered el.

Keresd mindennap Istent és az Ő akaratát, hogy az Ő csodái átjárják az életedet map, mint nap

Ámen

Módra László

(szegedi-gyulekezet.shp.hu/hpc/web.php?a=szegedi-gyulekezet&o=az_igazi_szeret et_i9Z9)

Dalban ez az idézet:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség-gyümölcsmintás szalvik  
Beaujolais -os szalvétámhoz:
  2011-10-03 14:31:08, hétfő
 
 

Link

Ez a szalvéta normál és koktél méretben is megtalálható a csereszalvétáim között, bárkivel szívesen cserélek belőlük.

Beaujolais Franciaország történelmi borvidéke. Az ország keleti felében, Lyontól északra elterülő tartomány két régió - Rhone-Alpes és Burgundia - egy egy megyéjének - Rhone és Saone-et-Loire - dombos vidékét foglalja magában. Közigazgatásilag a világ egyik legváltozatosabb borvidékének, Burgundiának legdélibb része, de nemzetközileg önállóan is elismert, nagymúltú bortermelő vidék. Egyedi borkészítési technológiája a szénsavas maceráció, amellyel a népszerű Beaujolais nouveau készül. A beaujolais-i borok az Appellation d'Origine Controlée (AOC), azaz ellenőrzött eredetmegjelöléssel ellátott borok közé tartoznak; a legmagasabb minőségi fokozatot képviselik. Fő alapanyaguk egy vékony héjú, alacsony tannintartalmú egyszerű kékszőlő, a gamay; bora jellemzően könnyű, friss, gyümölcsös vörösbor. A vidék teljes bortermelésének mindössze 1%-át kitevő fehérborok jellemzően chardonnay és aligoté borszőlőfajtákból készülnek. Jó évjárat esetén Beaujolais tartomány több bort készít, mint Burgundia másik három borvidéke - Chablis, Côte-d'Or és Mâconnais - együttvéve.

Története:

A terület első szőlőültetvényeit a rómaiak telepítették a Saône folyóvölgy mentén haladó kereskedelmi útvonal mellett. A legnemesebb római kori dűlők a Mont Brouilly lábaira felkúszó Brulliacus és Morgon ültetvények voltak. A 7. századtól egészen a középkorig Bencés szerzetesek művelték a szőlőskerteket és ők foglalkoztak borkészítéssel is. A 10. századtól a régió a Beaujeu-i földesúr birtokában volt, aki a 15. században átengedte Burgundia hercegének. Beaujolais alacsony alkoholtartalmú, rövid eltarthatóságú borai hosszú ideig csupán a Saône és a Rhône folyóparti településekbe és Lyon városába jutottak el. A piac növekedését a francia vasúthálózat kiépülése eredményezte; ez nyitotta meg Párizs kapuit a beaujolais-i borok előtt, a 19. században.

A borvidék legismertebb bora - a Beaujolais nouveau - sikertörténete az 1941-es helyi borvidéki rendelet kiadásával vette kezdetét, amely meghatározta az újborok fogalomba hozatalának legkorábbi dátumát - ez minden évben november 15-e. ,,Vannak, akik a XX. század egyik legnagyobb bormarketingfogásának tartják, vannak, akik a természet és az ember közös munkájának egyik remekét látják benne. Tény azonban, hogy a Beaujolais nouveau egyszerűségével küzdötte fel magát a világhírű, nagy francia italok sorába." A helyi borászok ünneppé tették az első újbor megjelenését, és azt a borászt választották az év legsikeresebb termelőjének, aki november 15-én elsőnek ért szállítmányával Lyon városába. A ,,Beaujolais noveau-őrület" meghódította Párizst és Svájc közeli városait - és e könnyű bor sikere arra késztette a vidék borászait, hogy más, sokkal komplexebb, hosszabb élettartamú, tölgyfa hordóban finoman érlelt borok gyártásával is foglalkozzanak.
A gamay szőlő:
II. Bátor Fülöp burgundi herceg, aki kiirtatta a gamay tőkéket Burgundia területéről.

A gamay szőlőfajta a pinot noir egyik változata, amelyet 1360-ban, a Beaune városától délre fekvő Gamay faluban nemesítettek. A gamay bőtermő, korán hajt, korán virágzik a pinot noirnál két héttel korábban érik, művelése sokkal egyszerűbb. ,,A Gamay-ből pérselt borokat fiatalon fogyasztják. Erősen gyümölcsös és íze málnára emlékeztet." II. Bátor Fülöp, Burgundia hercege azonban lesújtó véleménnyel volt az új szőlőfajtáról: "nagyon rossz és tönkreteszi a növényzetet". Mivel féltette az ,,elegáns" pinot noir fajtát a felhígulástól, 1395 júliusában birtokain elrendelte a gamay-tőkék teljes kiirtását és helyükre pinot noirt telepíttetett. 60 évvel később III. Jó Fülöp herceg megerősítette a gamay elleni rendeletet. "Burgundia hercegei arról híresek, hogy a keresztény világ legjobb borait készítették. Megőrizzük hírnevünket.". Így a gamay állomány teljesen kiszorult Burgundiából, és csak annak déli határain, Beaujolais lankáin maradt meg.
Éghajlat és földrajz :

Beaujolais Burgundia legnagyobb borvidéke; 55 kilométer hosszú és 11-14 km széles dűlői, 20,234 hektár területet foglalnak el. A tartomány történelmi központja Beaujeu, gazdasági központja Villefranche-sur-Saône (Velafranche). A beaujolais-i szőlőtermő területek a Saône-völgy keleti-délkeleti fekvésű lejtőin egészen Lyonig húzódnak. A folyó medencéjétől nyugatra emelkedik a Francia-középhegység (Massif Central), amelynek meredek lépcsői mérséklik Beaujolais éghajlatát.

Beaujolais éghajlata félkontinentális, mérsékelt övi, amelynek klímájába a Földközi-tenger közelsége némi mediterrán jelleget hoz. A régió egésze melegebb, mint Burgundia további borvidékei, így az itt termő szőlőfürtök egyenletesebben érnek. A legnagyobb általános veszélyt a tavaszi fagyok jelentik.

Talaja változatos; az óidei kristályos kőzeteket üledékes mészkő és harmadkori vulkáni rétegek borítják. A talaj általános összetétele alapján Beaujolais két részre tagolódik. Az északi dimbes-dombos terület jellemző anyagai az agyagpala, a gránit és némi mészkő; ezen belül a magasabb hegyoldalak talaja gránitban gazdagabb, az alacsonyabb dűlők termőföldje kövesebb, agyagosabb. A déli rész - Bas Beaujolais - lankáinak jellemzője a homokkő, agyag és mészkő összetételű üledékes hordaléktalaj. A két területen a gamay egészen más jellegű termést hoz: az északi lejtőkön termett szőlő több napfényt kap ezért gyorsabban érik, egészen korán szüretelhető, ebből készülnek a strukturáltabb, komplexebb borok; a déli rész picit lassabban érő terméséből a könnyebb és gyümölcsösebb borok.
A vidék borai:
Burgundia borvidékeinek térképén,az alsó napságra terület jelöli Beaujolais-t. A bal oldali nagyításon jól láthatóak a borvidék egyes kiemelt területei

A beaujolais-i régió több mint 96 falvában tizenkét különböző megjelölésű bort palackoznak.Az itt működő pincészetek zöme 1936-os alapítású, kiegészítő présházak 1938 illetve 1946-ban, valamint a Régnié borgazdaság 1988-ban nyíltak. A vidék borainak körülbelül a fele a Beaujolais AOC eredet-, és minőségi tanúsítvány nélkül kerül forgalomba. E borok zömmel a Belleville központú Bas Beaujolais területen készülnek. Ezen termékek esetében előírás a minimum 10%-os alkoholtartalom és egyszerűen Beaujolais; vagy ha a bor alkoholtartalma a késői szüretelés miatt meghaladja a 10,5%-ot, Beaujolais Supérieur néven ismertek.

Beaujolais AOC eredetmegjelölés a borvidék 60 falvára terjed ki; így az itt termett szőlőből készített összes beaujolais-i bor, a francia minőségi besorolás szerint, a legmagasabb kategóriába tartozik. Az előírt minimum alkoholtartalom 9%, a Beaujolais AOC Supérieur esetén 10%. A vidék borainak jelentős része ezzel a minőségi megjelöléssel kerül forgalomba, Beaujolais Nouveau néven. Az évente piacra kerülő maximum AOC mennyiség 55 hektoliter/hektár (3,1 tonna/acre),ami évi 75 millió palack bort jelent.

Beaujolais-Villages AOC 39 községet jelöl Haut Beaujolais-ban, azaz Beaujolais északi területein és a régió éves termelésének egynegyedét adja. Előfordul, hogy itt is készül Beaujolais-Villages Nouveau, ám a tájegység borai jellemzően március után kerülnek forgalomba. A terület szőlőültetvényei a hegyoldalak magasabb részein fekszenek, termőföldjük gránitban gazdag agyagpala, amely potenciálisan magasabb minőségű borok készítésének lehetőségét biztosítja. Ha a bor alapanyaga kizárólag egy faluból, egy dűlőről származik, akkor a termék nevében a Beaujolais-Villages mellett megjelenhet a falu neve is. Mióta néhány falu a bor révén nemzetközi ismertséget szerzett, a termelők egyre gyakrabban élnek ezzel lehetőséggel. E szőlőskertek évi maximális terméshozama 50 hektoliter/hektár. A borok élettartama viszonylag rövid, fogyasztásuk a szüretelés utáni két éven belül ajánlott. Néhány termelő, aki vörösborát Beaujolais-Villages név alatt forgalmazza az általa készített fehérbort más, nemzetközileg ismertebb elnevezéssel árusítja; például Mâcon-Villages vagy Saint-Véran.

Cru Beaujolais elnevezés alatt, a borvidék dombjainak lábainál fekvő 10 falut, az azok környezetében húzódó szőlőültetvényeket, és ezek gyümölcséből készült termékeket értjük. Ezek a borok nem hasonlíthatóak Burgundia és Elzász cru kifejezéssel jelölt italaihoz, mert Beaujolaisban az alacsonyabban fekvő kertek egészét jelöli és nem önálló dűlőket. Cru megjelölést az egyes borvidékek szőlőtermesztés szempontjából legjobb kertjei vagy területei kaphatják meg, így az innen származó borok képviselik az adott vidék csúcstermékeit. A beaujolais-i Cru borok közül hét, valódi faluhoz kapcsolható; a Brouilly és a Côte de Brouilly, a Mont Brouilly környékén fekvő legősibb szőlőskertek borait jelöli; a Moulin-á-Vent fantázianév - egy helyi szélmalom neve. E borok címkéin, csak ritkán olvashatjuk a Beaejolais szót, azért mert a gazdák így kívánják megkülönböztetni magukat a tömegtermelésben gyártott Nouveau-tól, amelyet a Cru-falvakban egyáltalán nem készítenek. A Cru borok testesebbek, sötétebb színűek és fogyaszthatósági időtartamuk hosszabb. A Grand Cru évi maximális terméshozama 48 hektoliter/hektár. Északról dél felé haladva a Beaujolais Cru-k a következők: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-á-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly és Côte de Brouilly.

Beaujolais Blanc & Beaujolais Rosé - a borvidék legészakibb csücskének néhány kertjében nevelt chardonnay és aligoté szőlőfajtákból fehérborok készülnek, Beaujolais Blanc vagy Beaujolais-Villages Blanc néven. Ezek a borok a régió teljes termelésének mindössze 1%-át alkotják. Ennek fő oka, hogy a fehérborszőlő ültetvények egy része átnyúlik a szomszédos Mâconnais borvidékre és a kertek gazdái a piacon minőségi fehérborairól ismertebb vidék címkéivel ellátva, Mâcon Blanc név alatt értékesítik boraikat. Másik oka, hogy a régió jellegének és ültetvényeinek védelmében kiadott rendelet alapján Beaujolais községeiben a szőlőskertek teljes területének maximum 10%-án teremhet fehér szőlőfajta. A Beaujolais Rosé alapanyaga a gamay szőlő, de csak ritkán készül; Beaujolais AOC eredet-besorolással kerül forgalomba.

Beaujolais Cru :
Moulin-á-Vent, a ,,névadó" szélmalom
A tölgyfahordóban érlelt vörösborok mély, rubintos színe.

A borvidék csúcstermékei minőségi sorrendben: Az első három termék a Cru Beaujolais borcsalád könnyed, zamatos tagjai, fogyasztásuk szüreteléstől számított három éven belül ajánlott.

Brouilly - A legnagyobb mennyiségben termelt beaujolais-i Cru bor, a Mont Brouilly környékének - a legrégebbi hagyományokra tekintő szőlőskertek - terméséből készül. A vidék egyik tájegysége Côte de Brouilly. A bor gyümölcsösen ízgazdag, jellegzetes aromái az áfonya, a cseresznye, az eper és a ribizli.Côte de Brouilly-t is beleértve ez az egyetlen olyan Cru Beaujolais terület, ahol a gamay mellett más szőlőfajták is teremnek; chardonnay, aligoté és melon de Bourgogne fajtákat találunk itt. A Brouilly Cru terület része a neves Pisse Vieille szőlőskert is (nyers fordításban Vénasszonyvíz), amely nevét egy helyi vicces történet után kapta: a kert gazdasszonya rosszul hallotta a katolikus lelkész utánakiáltott intelmét: "Allez! Et ne péchex plus." (Menj! És ne vétkezz többé.) helyett azt értette "Allez! Et ne piché plus." (Menj! És ne pisilj többé.) Ezután az asszony férje adta a nevet a dűlőnek, örök figyelmeztetésül.

Régnié - a közelmúltban elismert Cru, amely 1988-ban kapta meg a Beaujolais-Villages helyett a kitüntető Cru Beaujolais címet. A kategória egyik legszebb, legtestesebb bora, ribizlis-málnás ízjegyekkel.A Régniét adó szőlőskert volt a Beaujlais borvidék legelső, a rómaiak által ültetett dűlője.

Chiroubles - ez a bor a Beaujolais Cru területek legmagasabban fekvő kertjeiből származik, lágyan illatos, enyhe viola aromával.

A következő három bor közepesen testes Beaujolais Cru, amelyeket Mary Ewing-Mulligan amerikai bornagymester ajánlása szerint egy évig javasolt a palackban továbbérlelni, majd a szüretet követő négy éven belül elfogyasztani.

Côte de Brouilly - Brouilly Cru területén belül, Mont Brouilly kialudt vulkánja tetején termő gyümölcsök bora, amelyek mélyebb tónusúak, de a Brouilly bornál kevésbé testesek.

Fleurie - Ezt a Cru Beaujolais-t exportálják legnagyobb mennyiségben. Bársonyos, gyümölcsös és virágos aromájú borok.Ideális szüreti körülmények között vin de garde-ot, óbort is készítenek belőle, amelyet legalább négy évig kell érlelni fogyasztás előtt, és akár 16 évig is élvezhető.

Saint-Amour - Egy helyi történet alapján a vidék egy római katona után kapta nevét, aki miután megmenekült a haláltól, keresztény hitre tért és missziót alapított itt. Saint-Amour bora illatos, barackos aromájú. Óborát palackozás után négy évig ajánlatos tovább érlelni, így maximális életkora 12 év is lehet.

A következő - utolsó - négy termék a Beaujolais Cru család legjobb tulajdonságokkal bíró, legtestesebb tagjai; annál kellemesebbek minél hosszabb ideig hagyjuk őket érni; fogyasztásuk a szüretet követő 4-10 években ajánlott.

Chénas - A legkisebb területet magába foglaló Beaujolais Cru szőlőskertek bora, jellegzetesen vadrózsa illatú.[6] Jó évjárat esetén vin de garde is készül belőle, amelyet fogyasztás előtt minimum 5 évig kell pihentetni, így maximális élettartama 15 év. Terület a hegyoldalt borító tölgyesről (chéne) kapta a nevét.

Juliénas - Ez a cru egy római kori, Julius Caesar után elnevezett falu környezetében fekvő szőlőültetvények gyümölcsének terméke. Nagymúltú kertjeit a Gallia területén állomásozó rómaiak idején telepítették. Ez a bor tekinthető a vidék leg-ízgazdagabb, legfűszeresebb, legtüzesebb borának; aromája pünkösdirózsára emlékeztet.

Morgon - A legvilágiasabb cru bor; öt éves érlelés után Burgundira emlékezetető karakterű, selymes állagú; a legmélyebb, legsötétebb színű, gazdag vörösbor, sárgabarack és őszibarack aromával.

Moulin-á-Vent - E terület adja a teljes Beaujolais borrégió leghosszabb ideig eltartható borait. A Moulin-á-Vent tölgyfahordóban (fûts de chêne) érik, emiatt más a struktúrája és magasabb a tannin tartalma, mint vidék többi borának; savakkal teljes, testes, erős. Óbora, amit minimum hat évig érleltek 20 éven át élvezhető marad. A térség talaja mangánban gazdag, ami túl magas koncentrációban végzetes lehet a szőlőre, mert klorózist előidézve lelassítja a növény anyagcseréjét, és kipusztítja a tőkéket.

Beaujolais Nouveau :

A Beaujolais nouveau korai története a 19. század végére vezethető vissza, amikor a Saône-völgy pincészeteiből az újbor első palackjai Lyon bisztróiba megérkeztek. Érkezésük után nagy táblák hirdették, "Le Beaujolais Est Arrivé!" - "A Beaujolais megérkezett!" Így vette kezdetét a sikeres szüret örömére rendezett ünnepség. A borászok között kialakult ,,gyorsasági verseny" szabályozása érdekében jelent meg 1941-ben az a helyi borvidéki rendelet, amely november 15-ét jelölte meg az újbor forgalomba hozatalának legkorábbi időpontjaként. Az 1960-as évekig ,,a szállítás, meg a világ felgyorsulásáig a Beaujolais kóstolgatása mindösszesen a lyoniak kiváltsága volt, aztán 1970-ben Georges Dobeuff, helyi borkereskedő Párizsba is küldött egy palackkal, "Az új Beaujolais megérkezett" felirattal." A régi szlogen Párizsban is bevált, és az újbor fogyasztás szokása világszerte egyre népszerűbb lett. (A Beaujolais nouveau elnevezés, a felújított reklámszöveg és a teljes marketing kidolgozása George Duboeuf nevéhez fűződik.) 1985-től az Institut National des Appellations d'Origine (a Nemzeti Eredetmegnevezési Intézet, INAO) új rendelete november 15. helyett, minden november harmadik csütörtökére tette át a Beaujolais nouveau forgalomba kerülésének legkorábbi dátumát; így a nemzetközi piacokon értékesített bor első palackjai éjfél után hagyhatják el a raktárakat, a belföldi szállítmányok pedig a pincészeteket. 2007-ben már 120 országban volt ,,a társasági élet egyik eseménye a híressé vált újbor forgalmazásának kezdete, ahol a forgatókönyv szerint az egész világon egyszerre hangzik fel: »Le Beaujolais Nouveau est arrivé!«"

Ma, a teljes régió bortermelésének egyharmada Beaujolais nouveau-ként kerül forgalomba; Nouveau a régió teljes Beaujolais AOC és Beaujolais-Villages AOC besorolású területein készíthető. A szőlőt augusztus végén, szeptember elején szüretelik, rövid erjesztés után préselik, utókezelik, és a szüret után hat héttel már palackozzák. Ez a gyorsaság a Beaujolais nouveau jellegzetessége; minden évben ez az első forgalomba kerülő francia bor. Az eljárás fontos eleme az úgynevezett széndioxidos maceráció, aminek a lényege, hogy a szőlőt óvatosan kezelik (ne repedjen meg a héj, mert akkor beindul az erjedés és az esetleges oxidáció), majd a tartályban széndioxiddal kiszorítják róla a levegőt. Így az erjedés magában a bogyóban indul meg és a friss, primőr ízek gyakorlatilag "kirobbannak" a gyümölcsből. Az eddigi eladási csúcsév 1992. volt. ,,Mit várjunk a Beaujolais nouveau-tól? ... A válasz évről évre megismétlődik: egyszerűséget, vidámságot, friss, ropogós savakat, illatos virágok kavalkádját és sok gyümölcsösséget. Amit pedig mindenképpen tanácsos megfogadni: az év végére (de legkésőbb a következő Húsvétig) lehetőleg fogyasszunk el minden újbort az adott évjáratból!"
Szőlészet és szőlőfajták:

A Beaujolais borrégió az egyik legzsúfoltabb bortermelő terület, a világ borrégiói között kiemelkedő helyet foglal el a 9000-13 000 tőke hektáronkénti arányaival. A szőlőtőkék nagy részét a római hagyományokon alapuló bakműveléssel nevelik, amelynél a tőke az évenkénti metszés következtében kehely alakúvá formálódik, és a hajtások kör alakban állnak. Ezt a módszert csak az utóbbi időben kezdi felváltani a modernebb egy, vagy két szálvessző vízszintes nevelésén alapuló Guyot-művelés. A szüret szokásos ideje szeptember eleje; amelyet a gépi szedés helyett inkább kézzel végeznek. Ennek alapvető oka a beaujolais-i borkészítés sajátossága - a szénsavas maceráció - amelynél a szőlőfürtök és a bogyók épsége különösen fontos.

A Beaujolais-ban leginkább ültetett gamay szőlőfajta - amit hogy megkülönböztessenek a vörös levű gamay festőszőlőtől (teinturier) és elkülönítsék a kaliforniai Napa Gamay és a Gamay Beaujolais fajtáktól - a Gamay Noir á Jus Blanc hivatalos elnevezést kapta. Ez a fajta adja az ültetvények közel 98%-át,[5] a fennmaradó területeken leginkább chardonnay terem. A 2004 előtt ültetett aligote fajta termése még felhasználható a helyi borkészítés során, azonban ezt a szőlőfajtát fokozatosan, 2024-ig kivonják a régióból. Az AOC szabályozás szerint a fehérborszőlő-fajták 15%-ban alkalmazhatóak minden vörös Beaujolais borban a Beaujolais AOC-tól a Cru Beaujolais-ig, de a gyakorlatban ezek a borok 100%-ban gamay-ból készülnek. A pinot noir - amit csak kis területen termesztenek - felhasználása szintén engedélyezett, azonban ezt is kivonják a régióból 2015-ig, mivel a helyi termelők folyamatosan a tiszta gamay ültetvények kialakítására törekszenek. A gamay fajta olyan ismertetőjegyeket ad a Beaujolais-borokhoz, mint az erős kékes piros szín, az alacsony savtartalom, a közepes tannin tartalom és a könnyű, illetve közepes testesség. A bor aromáját leginkább a vörös bogyók adják.

A '60-as évek óta egyre több hangsúlyt fektettek az oltónövényekre és a klón-választékra; 6 elismert gamay klónfajtát nemesítettek a régióban. Az utóbbi években a Vialla oltónövény vált népszerűvé, mert a gránitban gazdag talajon is kiválóan terem. Az SO4 és a 3309 oltónövények szintén jelentős termést igazolnak. A gamay szőlő klón-választékát a kisebb, vastagabb bőrű bogyót adó fajták felé kívánják bővíteni.
Borkészítés és jelleg:
A hordóban érlelés növeli a borok élettartamát

Beaujolais borok készítésének egyedi technológiája a széndioxidos-maceráció. A szőlőfürtöket egészben 40-300 hektoliteres (1,056-től 7,920 gallonos) cement, vagy rozsdamentes acélkádakba teszik. A fürtök súlyától a gyümölcs alsó harmada összezúzódik, must képződik, ami természetes erjedésnek indul. Az erjedés során szén-dioxid fejlődik, és a hatalmas kádban lévő további, még ép szőlőfürtök szénsavköpeny alá kerülnek. Ebben az oxigéntől elzárt környezetben a szőlőszemekben lévő enzimek hatására bogyón belül megindul az erjedés. Az erjesztési idő a Beaujolais nouveau esetében mindössze négy nap. Ezután kíméletes, szakaszos préselés következik, ebben a fázisban az erjesztőkádakban befejződik az alkoholos erjedés és önmagától végbemegy az almasavbomlás. Gyors derítés, majd hideg kezelés zárja a folymatot; kezdődhet a palackozás. Az eredmény könnyed, friss, gyümölcsös, alacsony tannintartlmú, de nagyon rövid élettartamú reduktív bor.

A további Beaujolais AOC termékeknél a szőlőszemeken belüli erjedési szakasz tovább tart - 4-21 nap -, a derítés, fejtés, érlelés technikái minőségtől függően változnak. Így a gyümölcsös jelleg mellett ezek a borok testesebbek, több tannin, sav, fenol és ízanyag épül a borba. Ezen termékeknél a préselés utáni frissbor almasav tartalma általában magas; ezért tejsavas utóerjesztéssel segítik az almasavbomlást, így lágyítva a készülő bor savait. A gamay szőlő bőtermő, hálás szőlőfajta, de nem nagy cukorgyűjtő, még jó évjárat idején sem terem kiemelkedő minőséget. Ezért ha a gyümölcs cukorfoka nem megfelelő, esetenként feljavítással segítik az alkoholos bomlás beindulását.A borok derítése, érlelése és a stabilizáló eljárások pincészetenként változnak. Ám sok borszakértő negatív kritikaként említi, hogy a nagykereskedelmi mennyiségben piacra kerülő borok gyártói, az optimálisnál agresszívabb, a buké rovására ható derítési eljárásokat alkalmaznak, hogy megvédjék a borokat a palackozás utáni - esetleges - kémiai reakcióktól.

Összefoglalva: A Basic Beaujolais és Beaujolais nouveau klasszikus bisztró-bor,amelyet hagyományosan 1 pintes palackokban kínálnak. E borokat még a szüretelés évében érdemes meginni, mert a gyors erjedés és a gyors utókezelés egyáltalán nem védi a terméket a tárolásból adódó borbetegségektől; egyes évjáratok már márciusra jellegüket veszíthetik de a legjobb minőség is maximum egy évig fogyasztható. A kizárólag gamay szőlőből készült nem primőr borok esetében: a Beaujolais Villages fogyaszthatósági élettartama általában 2-3 év; a vidék borainak csúcsát képviselő Cru Beujolais-k egyszerűbb termékeit a szüretet követő 3 éven belül érdemes elfogyasztani, ám a kategória további borai jellemzően minimum 3 éves érlelés után kerülnek palackba, és minőségüket 10 évig megőrzik. Jó évjárat esetén a Grand Cru család legjobb borainak - a Chénas, Juliénas, Morgon és a Moulin-á-Vent - minősége minden kóstolási szempontból vetekszik a Burgundi borokéval.
Boripar :

A Beaujolais-iparágat alig több mint 30 bornagykereskedő (négociants) bonyolítja, akik a borok közel 90%-át a régión kívül értékesítik. A kereskedők nagy része burgundiai, mint Louis Jadot és Bouchard Père et Fils. A legismertebb gyártó és négociants Georges Duboeuf, a Beaujolais nouveau sikertörténetének atyja. A borvidék dűlői, mintegy 4000 szőlősgazda tulajdonában vannak, akik szövetkezetekbe tömörülten 20 faluban készítik és palackozzák boraikat.

Szervírozás - harmonizáló ételek :
A vékony Beaujolais-bor a könnyű étkek, saláták kísérője.

Karen MacNeil amerikai borszakértő úgy jellmezte a Beaujolais-t, mint ,,az egyetlen bor ami éppen csak hogy vörös". A Beaujolais egyszerűsége, frissessége révén elbírja, hogy fehérbor módjára kínáljuk - azaz valamivel hidegebben, mint ahogyan ezt a vörösboroknál megszoktuk: ez a Beaujolais Nouveau esetében 11°C (52°F), a további Beaujolais AOC és Beaujolais-Villages boroknál 13 °C, és a Cru Beaujolais 15-16 °C-osan (60-62 °F ) a legfinomabb - néhány palack esetében a dekantálás is javasolt.

Beaujolais könnyedsége révén a könnyű ételek kísérője: Beaujolais nouveau jellemzően aperitif, ún. barátkozó-bor; a Beaujolais-Villages saláták és szabadtéri étkezések, piknikek itala, ám "ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor a lyoni kolbászverdék örökbecsű termékeit karikázzuk mellé"[8]; a Cru család vékonyabb tagjai a szárnyasok mellé illenek leginkább, a testesebb cru borokat vörös húsok és nehezebb sültek mellé ajánlják. Paul Bocuse lyoni mesterszakács receptje szerint könnyű desszertet is készíthetünk vele: egy pohárnyi szeletelt őszibarack tetejére néhány szem áfonyát szórunk és a gyümölcskelyhet felöntjük hűs Beaujolais-borral.

(hu.wikipedia.org/wiki/Beaujolais)


 
 
0 komment , kategória:  Zöldség-gyümölcsmintás szalvik  
Igaz, de furcsa tény:
  2011-07-22 19:15:25, péntek
 
  A 18. században a burgonyát desszertként fogyasztották. Egy szalvétában tálalták, melegen és sózva.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség-gyümölcsmintás szalvik  
Prunus avium mintás szalvimhoz
  2011-02-07 20:40:22, hétfő
 
 

Link

Prunus avium= vadcseresznye

A vadcseresznye, népies nevén madárcseresznye vagy egyszerűen cseresznyefa (Prunus avium) egész Európában elterjedt, de az északi területeken, ritkábban fordul elő. Díszfaként, telt virágú fajtáit termesztik is.

Jellemzői :

A vadcseresznye 15-30 m magasra is megnövő lecsüngő ágú gyümölcsfa. Törzsének átmérője a másfél métert is elérheti. A fiatal példányok csúcsdominanciája erős, az így kialakuló kúpszerű lombozat később legömbölyödik. Gyorsan növő, viszonylag rövid életű (~80 év) faj. Fényes, vöröses barna kérge, vékony, vízszintes csíkokban hámlik. Levelei szórt állásúak, elliptikusak, fűrészes szélűek. Lombhullató, a levelek ősszel narancssárgára, rózsaszínre vagy vörösre színeződnek lehullás előtt. A levélnyélen a levélváll közelében két vöröslő mirigyszemölcs található. Kétivarú virágai a lombfakadás előtt nyílnak 2-5 tagú csomókban, fehérek, hosszú kocsányon lógnak, ötszirmúak. A virágokat méhek porozzák be. A vad fajta érett gyümölcseit csak ritkán gyűjthetjük, mert a madarak még sárgán (féléretten) lecsipegetik. Gyümölcse apróbb, előbb sárga, majd élénkpiros színre érik be. A termésen kívül a növény minden része enyhén mérgező, cianogén glikozidokat tartalmaz.

Felhasználása:

Felhasználhatjuk: cukrozva nyersen is fogyasztható, de süteményekbe, tortákba is. Mandulával keverve a sherry brandy alapanyaga, de gyümölcsbort is készíthetünk belőle.

A termesztett cseresznyefajták nagyobb gyümölcsöt adnak, édesebbek, jobban színezettek és savtartalmuk is kevesebb, mégis érdemes gyűjteni, mert más jelleget, ízt ad az ételnek.

Fajták:

var. juliana - szívcseresznye
var. duracina - ropogós cseresznye


Ökológiai jellemzők:

mérsékelten melegigényes
fényigényes
mezofil (közepes vízigényű)
neutrofil (a semleges kémhatású talajokat kedveli)


Élőhely, előfordulás:

Magyarországon szinte bármilyen domborzati viszonyok közt megtalálható, bár az alföldeket kevésbé kedveli
Gyertyános-tölgyesek társulásában gyakran megtalálható


Fája :

Fája szép pirosas színű, közepesen kemény, értékes.

(http://hu.wikipedia.org/wiki/Vadcseresznye)



Link



Link
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség-gyümölcsmintás szalvik  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 242
  • e Hét: 2594
  • e Hónap: 15620
  • e Év: 454759
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.