Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 453 
Spárgás pite: a legjobb, ami a spárgával történhet
  2018-05-24 18:50:18, csütörtök
 
 
A spárgaszezon kezdete a biztos jele annak, hogy végre visszafordíthatatlanul közeledünk a nyár felé, és hamarosan megtelik a piac friss, és közelben termett zöldségekkel és gyümölcsökkel.

A spárga tehát maga az ígéretes kezdet - egyébként fizikai valójában is, hiszen egy zsenge hajtásról beszélünk. Ennek megfelelően az íze is friss és üde, a csíráéhoz hasonlatos, ami nem véletlen.



A pite mindig jó választás, ha egy egyszerű, de kiadós ételre vágyunk. Piknikre, vendégvárónak, vagy egy gyors uzsonnának ideális. Ráadásul most leveles tésztát használunk, így még egyszerűbbé válik az elkészítése.

Zöld spárga = jóbarát
Spárgából ugyebár kétfélét lehet kapni: zöldet és fehéret. Szerintem a fehér finomabb, üdébb, "csírásabb". Csak van egy rossz tulajdonsága: meg kell hámozni. Bizony, az egy centi átmérőjű sípokról még le kell szedni egyenként és körbe-körbe a héját. A zöld spárga viszont maga a megtestesült, szűzi tisztaság: pucolás nélkül is készen áll a feladatra.
Elkészítési idő:
Előkészítés: 10 perc
Sütés / főzés: 20 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 4
Hozzávalók:
leveles tészta 1 csomag
vékony spárga 60 gramm
reszelt sajt 120 gramm
olívaolaj 1-2 evőkanál
tojás a kenéshez 1 darab
só, bors 1 csipet
Leírás:
Terítsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire és szurkáljuk meg egy villával. Szórjuk meg a reszelt sajttal úgy, hogy a széleinél hagyjunk egy-egy centit üresen.

Helyezzük a sajtra a megtisztított spárgákat és locsoljuk meg olívaolajjal. Fűszerezzük ízlés szerint.
A felvert tojással kenjük meg a tészta széleit, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Minden ételnek megvan a maga üzenete
  2018-05-24 18:43:52, csütörtök
 
  A tojásos nokedlié az, hogy az élet szép

Egyszerűen jó ránézni, olyan, mint egy csokor nárcisz. Megidézi a tavaszt. Végre süt a nap, végre újjászületett a természet és minden üde, százféle zöld. Az élet könnyű, mint a jó nokedli, a levegő harapós, mint a friss saláta, az élet pedig édes, mint a cukros-ecetes lé.

Tavasszal elfelejtjük a magyar konyhát. Egyszerűen átkattan valami a fejekben és könnyűeket meg gyorsakat akarunk főzni, csak úgy összekeverni valamit, ami két mozdulattal már kész is. Egészséges és bícsbádi biztos.



Így aztán a magyar konyhát, ami miatt egyébként bármikor, bármilyen fórumon tűzbe megyünk, pláne, ha arról van szó, világhírű-e, tavasszal sutba dobjuk, és vadul lapozgatjuk a tizenöt perces szakácskönyveket, meg könnyű tésztás kajákat keresünk, de minimum valami olaszt, esetleg salátát. Mintha itthon nem lenne elég fertályórás kaja.

Van. Csakhogy a gulyás mellett pironkodunk mi másért is, és ahogy egymással sem bánunk túl kesztyűs kézzel, az ételeinket is szégyelljük, de legalábbis nem veszünk róluk tudomást. Pedig miénk a legtavaszibb kaja. A tojásos nokedli fejes salátával.

Itt az ideje, hogy elfoglalja méltó helyét és a fejébe nyomjuk a koronát.

Egyszerűen jó ránézni, olyan, mint egy csokor nárcisz. Megidézi a tavaszt. Végre süt a nap, végre újjászületett a természet és minden üde, százféle zöld. Az élet könnyű, mint a jó nokedli, a levegő harapós, mint a friss saláta, az élet pedig édes, mint a cukros-ecetes lé. Minden ételnek megvan a maga filozófiája, üzenete. A tojásos nokedlié az, hogy az élet szép.

A tojásos nokedli egyszerű és gyors étel, megfelel a fertályórás kihívásnak, e tekintetben trendinek is nevezhetjük. De nem az, mert az ételekkel szemben mostanában több elvárást támasztunk, mint harmincas szinglik a nagy ővel szemben. Hát nem egy vitaminbomba, tény. De a carbonara spagetti sem az, a szegénykaják nem arról szólnak, hogy a 21. század elvárásainak megfelelően táplálják a testet és a lelket, hanem arról, hogy ne legyünk éhesek. A tojásos nokedli ezt tudja.


Mivel mi magyarok imádunk hajba kapni, a tojásos nokedlisek is több pártra szakadtak, vannak azok, akik a tojást lekapatják rajta, és azok, akik arra esküdnek, a tojásnak lágy-remegősnek, kocsonyásnak kell lennie, mert akkor jó. Jelen sorok írója a hiszti forrását nem a tojás, hanem a nokedli külsejében és állagában találta meg, így én az apró, kerek és lágy nokedliben hiszek, és hatalmas ellenállást tanúsítok az öklömnyi, fojtós galuskákkal szemben.A tojásos nokedli tésztája akkor jó, ha nem keverjük agyon.
Ez nem palacsintatészta, nem az a lényeg, hogy egy homogén, fényes, sima tésztát kapjunk. Lehet kicsit darabos, sőt, akkor jó, ha kicsit darabosabb, kócosabb, a lényeg, hogy a lisztet elkeverjük a tojással, a sóval és a langyos vízzel. Ne legyen selymes és ne legyen folyós. Izé, legyenek benne göcsörtök, na. Ja és hogy mennyi tojást mennyi liszthez. Én fél kiló liszthez simán hozzáadok négy tojást, de van, aki kettőt tesz és abból is galuska lesz, ezt tudjuk be a hedonizmus egyéni megnyilvánulásának.



Ha ez megvan, szaggathatjuk a lobogó, forró sós vízbe. A nokedli abban a pillanatban kész, amikor feljön a víz tetejére, ha tovább főzögetjük eszelős örömmel, egy lisztes ízű, összeragadt csimbókot kapunk, amin a rávert tojás sem segít.

A kész nokedlit öntsük a szűrőbe. Álljunk ellen a kísértésnek, és ne kezdjük el folyó víz alatt mosogatni a kész galuskát, felesleges, ám valami miatt a tészta hideg vizes zuhanyoztatása jobban beleivódott a kollektív tudatba, mint az, ha olajat öntünk a spagetti főzővizébe, akkor nem ragad össze.

A lecsurgatott nokedlit tegyük át egy lábosba és forrósítsuk fel zsiradékkal. Ez a parasztgyomrúak - beleértve engem is - esetében disznózsír, mások öntsenek olajat, esetleg olvasszanak fel vajat. Ha a nokedli felforrósodott, öntsük rá a felvert tojást, minimum négyet.
Ennél konkrétabb kell? Legyen! Recept:
50 dkg liszt
4 tojás
2 ek zsír/vaj/olaj
1 kávéskanál só
2-3 deci víz, de ezt bele ne öntsd egyszerre!

Tedd tálba a lisztet. Üsd hozzá a tojást. Tedd bele a zsírt. Sózd meg. Aztán tegyél bele két deci vizet. Keverd el. És most addig add hozzá apránként a többi vizet (ha kell), amíg jó nem lesz. A jó pedig olyan, hogy már nem szilárd, de még nem nagyon folyós. Ha végighúzod az edény alján a fakanaladat vagy az ujjaidat, akkor lassan záródik össze mögötte a tészta.

Lobogó forró sós vízbe szaggasd bele.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Leteszteltük a konyhatrükköt
  2018-05-24 18:34:00, csütörtök
 
  és tíz másodperc alatt lett egy rakás furcsán félbe vágott paradicsomunk

Végtelen jófejségünkben újabb YouTube-on keringő konyhahack videót próbáltunk ki, hogy nektek már ne kelljen. Megnéztük, hogy tényleg ketté lehet-e vágni egy rakat koktélparadicsomot egyetlen késsuhintással, ha két tányér közé zárjuk őket.

Andi odaállt, és megcsinálta! A módszer működik, de azért, maradjunk abban, csak bizonyos keretek között.
Az első probléma a megfelelő tányér megtalálása volt, ugyanis két normál méretű lapostányér között annyi helyük maradt a koktélparadicsomoknak, hogy gyakorlatilag gombfocizni tudtak odabent.

Ekkor kerültek elő a kávéscsészealjak, amik elég laposak voltak ahhoz, hogy amikor beletette Andi a paradicsomokat, rés maradt a peremük között. Ez a rés vezette a késünket, ügyesen és határozottan.

És akkor ezután már csak vágni kellett, az eredmény pedig egy marék furcsán kettévágott paradicsom lett.

Végeredményben, ha nem vagyunk szimmetria fixáltak, és nincsenek elvárásaink azzal kapcsolatban, hogy a vágás a kocsánybemélyedés (utánanéztem, így hívják) közepén haladjon végig, akkor egészen jó a módszer, hiszen a paradicsomok kétségtelenül félbe vannak vágva. Ellenkező esetben próbálkozzunk inkább egyenként, akkor biztosan eltaláljuk a megfelelő szöget.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Brunate: kilátás és ebéd felsőfokon
  2018-05-24 18:24:06, csütörtök
 
  Brunate egy apró, alig 1800 fős település, ami közvetlen Como fölé magasodik és a hegytetőn található szűk utcáival. A városka elég szerencsés helyzetben van: gyakorlatilag minden szegletéből olyan kilátás nyílik a Comói-tóra vagy a környező erdőkre és falvakra, hogy az már szinte nem is fair. De nem csak ezért érdemes megnézni!


Ha Comóban jártok, az egyik látványosság, amit meg kell néznetek, az az 1800-as évek óta működő sikló, és az, ami a tetején van: Brunate. A sikló pár köztes megálló érintésével jut fel a településre, mindössze nagyjából 5 euróért retúr, és már maga az út egy élmény - főleg, ha rendesen ki tudtok nézni az ablakon. Fölfelé ugyanis szépen, fokozatosan bontakozik ki a Comói-tó látványa a magasból, ami természetesen a hegytetőn válik teljessé. Itt kezdődik Brunate, egy valóban kicsi, ám annál barátságosabb hely, ahová nem csak várost nézni, de túrázni jönni is megéri.



Brunate ugyanis kiindulópontja több túraútvonalnak is a tó feletti erdőkön át, melyeken keresztül más városokba is eljuthatunk. De már az is egy szép kirándulás, ha csak a Faro Voltioanóba megyünk fel, ami nem más, mint egy Voltáról elnevezett világítótorony. Az olasz fizikus egy darabig a város lakója volt, így a tiszteletére és emlékére emelték a tornyot, ő sosem járt benne. A Voltianót nagyjából fél óra alatt elérhetjük a sikló megállójától (persze nem számolva a sok-sok megállót, amit a nézelődés érdekében teszünk), azon pedig ne lepődjetek meg, hogy olykor erős emelkedőkön visz felfelé az út. Már a torony aljától is elképesztő a kilátás, de mindenképpen érdemes a két eurós belépőt befizetve felmenni a tetejére is, hiszen az az igazán elképesztő. Megfelelő időben messzire ellátni, és nagyon jó időzni is itt egy kicsit, feltöltődni a végtelen nyugalommal és a friss levegővel.



Már ez a kis túra is nagyon jó élmény volt comói utazásunk utolsó napján, de Brunate tartogatott még egy meglepetést: a Locanda Del Dolce Basilico éttermet. A világítótoronyból lefelé akadt meg a szemünk fakó, régiesen kopott épületén és őszinte kínálatán. A teraszán elénk táruló látvánnyal pedig teljesen megvett minket kilóra. Pár asztal, hatalmas fák, a tó és a hegyek - más nem is kell








 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Jó reggelt kakaóval
  2018-05-02 19:35:41, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Ezen ne múljon
  2017-12-28 15:28:11, csütörtök
 
  lencsés recept, amivel bebiztosítjuk a jövő évi gazdagságot.
Az nem kérdés, hogy lencse lesz január elsején. Ezen nem múlhat a 2018-as gazdagságunk, szó sem lehet róla. De a szokásos lencsefőzelék már kicsit unalmas, ezért most valami egészen mást hoztunkA lencsében rengeteg lehetőség van, és még több, ha a vörös lencsét is bevesszük a felhasználható alapanyagok sorába. Elvégre az is lencse!


Quiche zöldségekkel és vörös lencsével
Tészta:
20 dkg liszt
csipet só
10 dkg vaj
4-5 evőkanál víz
...... ...........Töltelék:
pár csipet só
30 dkg vörös lencse
3 fej gomba
8 dkg parmezán
2 dl tejszín
csipet őrölt bors
3 evőkanál olaj
10 dkg bacon
1 db vöröshagyma
2 db tojás
1 db édeskömény

A tészta:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, és a vízzel összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 30 percet hűtjük.
A töltelék:
A vörös lencsét annyi vízben, amennyi ellepi, fogkeményre főzzük, leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, a gombát felkockázzuk, az édesköményt felcsíkozzuk. Egy serpenyőt felmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, megfonnyasztjuk benne. Ezt követően hozzáadjuk egyszerre a gombát és az édesköményt, és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, végül hozzákeverjük a vörös lencsét. Belereszeljük a parmezánt. A tejszínhez adjuk a felvert tojásokat, majd belekeverjük a zöldségeket. A tésztát kinyújtjuk és a formába simítjuk. A kilógó részeit levágjuk. Megböködjük, majd beleöntjük a masszát, és 40-45 percig 200 fokon sütjük. A szalonnát közben megpirítjuk és tálaláskor a quiche-re szórjuk
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Így készül a házi marcipános szaloncukor
  2017-12-07 18:50:59, csütörtök
 
  Kövesd nagyanyáink példáját, készítsd saját kezűleg a szaloncukrot!
Évtizedekkel ezelőtt a szaloncukorkészítés az egyik legkedveltebb adventi hagyománynak számított. Elevenítsd fel a régi szokásokat, hisz a népszerű karácsonyi édesség nem állít nagy kihívás elé. A marcipános szaloncukor különösen népszerű. A marcipánt szörppel színezheted, különféle aromákkal ízesítheted.


Hozzávalók:

20 dkg étcsoki20 dkg hántolt mandula16 dkg porcukor0.5 db narancsvíz

Elkészítés
Daráld le a mandulát, majd keverd hozzá a porcukrot. Lassan adagolva adj hozzá annyi vizet, hogy összeálljon a massza. Ízesítsd még egy kis narancslével és reszelt narancshéjjal. A masszát takard le fóliával, és tedd egy órára a hűtőbe. Ezt követően formázz belőle szaloncukrokat, majd sorakoztasd egy sütőpapírra.

Gőz fölött olvaszd meg az étcsokit, majd egy kicsit hűtsd vissza. Egy villa segítségével egyesével mártsd a marcipánokat az étcsokiba, és tedd vissza mindegyiket a zsírpapírra, amíg a csoki meg nem szilárdul. Akár egy éjszakán át is pihentetheted. Csomagold be mutatós papírba.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Omlós mandulás kiflik
  2017-12-07 18:45:56, csütörtök
 
  Régi, klasszikus recept: a mandulás kifli kihagyhatatlan kedvenc az adventi időszakban.
A mandulás kifliből soha nem lehet eleget sütni, a nagy vendégjárás időszakában jó, ha mindig van otthon. Nagy előnye, hogy előre elkészítheted, hisz kifejezetten jót tesz neki, ha pihenteted. Vaníliás porcukorral megszórva, esetleg csokiba mártogatva tovább fokozhatod az élvezetet. Ehhez a sütihez nincs szükség tojásra.


Hozzávalók:

35 dkg liszt28 dkg vaj14 dkg mandula10 dkg cukor1 evőkanál tejföl1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:Egy nagy tálban dolgozd össze jó alaposan a vajat, a vaníliás cukrot és a cukrot, majd mehet bele a liszt és a darált mandula. Akkor jó, ha a massza nem ragad a kezedhez. Hogy még lágyabb legyen a tészta, állagtól függően tegyél hozzá egy-két evőkanál tejfölt.


A masszából sodorj körülbelül öt centis rudakat, majd kissé hajlítsd meg őket. A kifliket rendezd vajjal kikent tepsibe, és 180 fokon süsd világosra 10-12 perc alatt. Forgasd vaníliás porcukorba. Csokiimádók a kifli végeit olvasztott csokiba is belemárthatják.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Ezt a forralt bort a gyerek is ihatja!
  2017-12-01 19:01:08, péntek
 
 

Az advent forralt bor nélkül olyan, mint a születésnap torta nélkül, mint a nyári vakáció vízpart nélkül, mint a szerelem csók nélkül. Jó, jó, de mégsem az igazi.
Akár otthon iszod, egy meleg takaróba burkolózva, akár a korcsolyapálya mellett barátokkal, egy bögre gőzölgő forralt bor átmelegíti tested-lelked, ünnepi fűszerei pedig magukban rejtik az eljövendő karácsony ígéretét.


Mennyi alkohol van a forralt borban?
A forralt bor melengető illata nemcsak a felnőttek, de a gyerekek számára is csábító lehet. Talán a ti családotokban is volt már rá példa, hogy a gyerekek szerették volna megkóstolni. Bár a gőzölgő ital alkoholtartalmának egy része elillan a főzés során - ráadásul sok helyen vízzel is hígítják -, azért a legtöbb családban esetleg a kamaszok kóstolhatják. A hagyományosan elkészített forralt bor alkoholtartalma 7-10% között van, ám, ha épp csak melegíted, ennél több is lehet.
Alkoholmentes receptek forralt borra
Ha nem szeretnéd kihagyni a gyerekeket a forralt borozásból, esetleg van olyan a társaságban, aki vezet vagy várandós, készítsd el az ünnepi ital alkoholmentes változatát is. Az alábbi recepteknek természetesen nem bor, hanem szőlőlé, illetve tea az alapjuk, de a fűszerezés miatt nagyon hasonlít az ízviláguk az eredetihez.
Hamis, fehér forralt bor - teából
Az ital alapját itt tea adja: két-három - viszonylag semleges ízű - filtert forrázz le egy liter vízzel. Mehet bele frissen reszelt citromhéj, két teáskanál szegfűszeg, egy közepes rúd fahéj, szerecsendió, esetleg egy kevés reszelt gyömbér is - ezzel azonban légy óvatos, hiszen a kisebb gyerekek számára túlságosan csípős lehet. Ha már nem annyira forró az ital, kevés mézzel ízesítsd.Vörös, forralt boros illúzió - szőlőléből
A vörös forralt bor koppintása kék szőlő levéből készül. Egy liter szőlőléhez adj egy csésze vizet, majd tedd fel a tűzhelyre. Míg melegszik, adj hozzá két teáskanál őrölt fahéjat, pár szem szegfűszeget, szegfűborsot, mehet bele csillagánizs is, végül pár karika frissen vágott narancs. Mivel a szőlőlé már eleve édes, előfordulhat, hogy itt nem is lesz szükség külön édesítésre. Ha mégis, egy kevés mézet adj hozzá, amikor már nem annyira forró - a méz értékes enzimjei ugyanis 40 °C felett elbomlanak.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Isteni narancslikőr ami pont kész lesz karácsonyra
  2017-12-01 18:53:38, péntek
 
  A narancslikőr remek gasztroajándék. Most fogj hozzá, hogy elkészüljön az ünnepre.


Az ünnepi koccintások nagy kedvence az illatos narancslikőr, amit otthon is könnyen elkészíthetsz, igaz, időben hozzá kell fogni. Most még van idő arra, hogy elkészítsd a tökéletes gasztroajándékot, ami az idősebb hölgyek kedvence lehet.
Ha felhasználás előtt a narancsokat egy-két napra hideg vízbe áztatod, biztosan nem érzed majd a likőrben a kesernyés utóízt.

Hozzávalók:
1 kg bio narancs
8 dl vodka
4 dl víz
30 dkg cukor
A narancslikőr elkészítéséhez használj bio narancsot, aminek a héját nem kezelték semmivel. A narancsot mosd meg jó alaposan, majd töröld szárazra. Óvatosan hámozd meg őket úgy, hogy csak a felső narancsszín réteg jöjjön le, a fehérből ne kerüljön rá. Tedd egy üvegbe, öntsd le a vodkával, majd zárd le. Takard le, és érleld két hétig, időnként rázogasd meg.
Ezt követően a vízből és a cukorból főzz szirupot, és öntsd hozzá a narancsos vodkát. Keverhetsz hozzá kevés vaníliát, szegfűszeget és fahéjat, majd érleld még egy hétig. Az elkészült narancslikőrt szűrd szép üvegekbe, jól zárd le, és tartsd száraz, hűvös helyen. Készíts hozzá saját kezűleg címkét.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 453 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2529 db bejegyzés
Összes: 31903 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2141
  • e Hét: 4000
  • e Hónap: 49443
  • e Év: 608788
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.