Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/45 oldal   Bejegyzések száma: 442 
Epres finomság
  2017-11-16 19:38:41, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Gyógyító ételek: Ázsia ízei
  2017-11-12 16:03:43, vasárnap
 
  A természet csodáit nemcsak a lelket gyönyörködtető tájakon, képződményeken, na meg az állatvilágban érdemes keresni, hanem azokban a nagyszerű növényekben is, amelyek nemcsak megízesítik az ételeinket, hanem gyógyírként szolgálnak a testünknek.
Európában ugyan még nem annyira népszerű a bambuszrügy, Ázsiában egyszerűen elképzelhetetlen az élet nélküle. Magas fehérjetartalma és nagy víztartalma miatt imádják, na meg azért, mert igen kevés benne a szénhidrát. De nemcsak arra tökéletes, hogy alacsony kalóriatartalma miatt beépítsük a diétánkba, hanem mivel értékes tápanyagokban gazdag, az egészségünket is szolgálja a fogyasztása. A-, B- és C-vitamin is van benne, de a kalcium-, kálium- és foszfortartalma is említésre méltó, a közel húszféle aminosavról nem is beszélve. A magas vérnyomással küzdőknek érdemes kipróbálniuk jótékony hatása miatt.
Nemcsak szép és ízletes, hanem egészséges is. Mi az? Szerencsére erre több helyes választ is adhatnánk, de most a csillagánizsra gondolunk. Arra a tradicionális ázsiai fűszerre, amely elsősorban Kínában népszerű. Az egyedi küllemű, izgalmas termések több jellegzetes ízű magvacskát rejtenek. A gyümölcslevesek és borok szakértői számára nem újdonság a nagyszerű fűszer, sokan viszont nem ismerik, vagy nem ismerik el. Pedig a sokoldalú fűszer több bajra is gyógyszer lehet: a reumatikus fájdalmakat is enyhíti, görcsoldóként is bevethető, de a gyomorra is jótékony hatással van.



Mivel itthon is népszerű, talán nem is szembetűnő, hogy a gyömbér bizony az ázsiai konyha alapfűszere. Mondhatnánk, hogy elsősorban az íze miatt ennyire közkedvelt, de ez nem lenne igaz, gyógyhatása ugyanis kétségbevonhatatlan: gyomor- és bélbántalmakra kiváló, arról nem is beszélve, hogy az immunrendszert is rendbe teszi. Nátha idején szinte kötelező, de afrodiziákumként is számon tartják. Nyersen igen erős, ezért sem szabad túladagolni az ételekben, italokban.

A borsvirág ugyancsak közkedvelt Ázsiában. Az íze ennek is egyedi, kissé savanykás, ez azért is lehet, mert ugyan az elnevezése arra utal, de valójában nem borsféle. Elsősorban húsokhoz használják a keleti főzőtudományban jártasak. A gyógyhatását nézve ez a fűszer sem elhanyagolható, mivel amellett, hogy vértisztító, az emésztésre is nagyon jó hatással van. A paraziták ellen is jól használható.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Egészséges karácsonyi lakoma
  2017-11-12 15:34:03, vasárnap
 
  Egészséges menüt állított össze nekünk az év végi ünnepekre Füge Kata-,.A fogások, amelyek a Marie Claire decemberi számában megjelent, 20 oldalas Mentes Mellékletben szerepelnek, nem tartalmaznak laktózt, glutént vagy állati eredetű termékeket. Ilyen a gesztenyekrémleves, a kamillás édesburgonya vagy a vegán csokitorta gránátalmával. A mellékletben még sok más érdekességről írunk, megismerhetjük a legjobb magyar mindenmentes bloggereket, az újhullámos köreteket, és foglalkozunk a fenntartható divattal is. De most nézzük az előételünket!
Céklakaviár



Elkészítése:

Melegítsük a sütőt 200 fokra. Tisztítsuk meg a céklákat, a tetejüket fél centi vastagon vágjuk le. Egészben, hámozás nélkül csomagoljuk őket alufóliába, majd nagyjából 1 óra alatt süssük puhára. Amikor egy kést már könnyen bele tudunk szúrni, akkor vegyük ki és hagyjuk hűlni. Néhány perc múlva hámozzuk meg, majd aprítógépben pépesítsük kaviárszerű állagúra. Aprítsuk fel a fokhagymát, és teflonserpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk 1-2 percig. Öntsük hozzá a balzsamecetet, és további 1-2 perc alatt forraljuk el. Végül keverjük össze a fokhagymát és a céklát, és tálaljuk vékony, lenmagos kenyérszeletekre kanalazva.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Gluténmentes kakaós-citromos kuglóf
  2017-11-03 22:46:55, péntek
 
  Tegnap a családom valami édeset szeretett volna nassolni, hirtelen egy kuglófot hoztam össze, minden hozzávaló volt otthon, így nem kellett kimozdulni a lakásból. Egyszerű, tapasztalatot nem igénylő, gyorsan elkészíthető kevert tésztás sütemény. Mindenki odáig volt érte!



Hozzávalók:
4 db tojás
15 dkg gluténmentes sütemény lisztkeverék (Mester család)
1,5 dl kókuszolaj
13 dkg nyírfacukor (por állagú)
1 tk szódabikarbóna
1/2 vaníliás rúd kakapart magja
2 db citrom reszelt héja, 1 citrom leve
1 púpozott tk GM kakaópor
1 ek víz
csipetnyi só
margarin/ vaj forma kikenéséhez



A tojásokat megmosom, szétválasztom. A sárgáját a nyírfacukorral kézi mixer segítségével felverem, hozzáadom a puha vajat és a vanília rudat. A fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verem. A száraz alapanyagokat vegyítem, kanalanként hozzákeverem a sárgájához. Ha a masszánk homogén állagúvá vált, óvatosan beleforgatom a tojásfehérjét, vigyázva, hogy ne törjön meg a hab. A tésztát szétválasztom, az egyik feléhez hozzáadom a citromhéjat és levet. A másik feléhez a kakaóport elkeverem 1-2 ek langyos vízzel, majd óvatosan beledolgozom a masszába. A kuglóf formát kivajazom, lisztezem, alulra a citromos tésztát a tetejére a kakaósat öntöm. Előmelegített sütőbe teszem, 180 fokon kb. 30-35 percig sütöm. Elvégzem a tűpróbát, ha a tészta átsült, kiszedem a formából, rácsra teszem, hagyom kihűlni.
Könnyű omlós, kellemes ízű tésztát kapok eredményül. Lekvárral vagy forró kakaóval, kávéval fogyasztom.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Karamellizált almatorta csökkentett kalóriatartalommal
  2017-11-01 17:02:24, szerda
 
  A karamellizáltról persze rögtön mindenkinek a cukor jut eszébe, pedig higgyétek el, ugyanolyan finom eredményeket tudunk elérni a természetes eredetű édesítő eritrittel is, a vércukorszintünk viszont sokkal hálásabb lesz nekünk.
Hozzávalók
22 cm-es tortaforma
12 dkg zabpehelyliszt
1 tojás
5 dkg natúr joghurt
5 dkg kókuszolaj
10 dkg eritrit
10 dkg alma
fahéj



Elkészítés
A tésztához összekeverjük a zabpehelylisztet a tojással, a szobahőmérsékletű kókuszolajjal, 4 dkg eritrittel, végül pedig a natúr joghurttal, hogy könnyen gyúrható legyen. Legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezalatt kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk az almát, majd összekeverjük a maradék eritrittel és megszórjuk fahéjjal ízlés szerint. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
A tésztát kivesszük a hűtőből és néhány percig gyúrjuk, hogy a kezünk melegétől újra gyúrható állagú legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés natúr joghurtot. Ezután liszttel megszórt nyújtódeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
Egy piteformát alaposan kiolajozunk kókuszolajjal, majd szépen körbepakoljuk a fahéjas almaszeletekkel, végül kitöltjük az üres lyukakat is a megmaradt almával. A tésztát óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd az almás rétegre terítjük. A felesleges darabokat levágjuk, a széleket pedig benyomkodjuk a formába, teljesen belepve az almaszeleteket.
Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Negyed óráig hűlni hagyjuk, majd egy tálcára fordítjuk a tortát és szeleteljük.
JÓÉTVÁGYAT
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
A teázás orosz módja
  2017-10-15 12:11:40, vasárnap
 
 



A teázáshoz a teafüvet (grúz, vagy indiai fekete teát) egy kisméretű ezüst, vagy porcelán kannába helyezik, majd felöntik lobogó vízzel. Ez a teasűrítmény oroszul a zavarka .

Teázáskor először ebből, a szamovár tetején elhelyezett kis kannából öntenek egy-két ujjnyi teasűrítményt a fém pohártartóban elhelyezkedő üvegpohárba és ezt eresztik fel forróvízzel a szamovárból.

A tea sokak szerint magában is ízletes, de cukorral is édesítik. Kis tányérkából speciálisan készített lekvárt, mézet, süteményt vagy különböző pralinékat fogyasztanak hozzá.

A tea citrommal való fogyasztása is orosz szokás. Karikára vágott citromot tesznek a teába, nem belefacsarják. A citrommal való ízesítés Magyarországon is elterjedt.

Sokszor rumot és vodkát is öntenek a teába.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
2 csokis süti recept amit nagymamától örököltünk
  2017-10-03 19:00:24, kedd
 
  Vannak ízek, amik kisgyermekkorunktól elkísérnek. Ilyenek azok a csodálatos illatú sütik, amiket a nagymamánk tett az asztalra vasárnaponként, és amit azután édesanyánk is elkészített nekünk a családi recept szerint. Időnként már mi magunk megpróbálkozunk velük, és nemcsak azért, hogy újra érezzük az ismerős ízeket, hanem azért is, hogy meglepjük vele a gyermekeinket.


Csokis-diós kocka
Hozzávalók a tésztához (6 adag)
18 dkg porcukor
8 tojás
2 kk. cukrozatlan kakaópor
18 dkg dió (darált)
1 ek. zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor
Hozzávalók a mázhoz

15 dkg vaj
1 ek. tej
15 dkg cukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor



Első lépésként leválasztjuk a tojások sárgáját, kikeverjük porcukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Ezután egy tálban összekeverjük a darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk. kakaót és a sütőport, és alaposan összegyúrjuk a tojás sárgájával, majd végül ebbe a tésztába beleforgatjuk a fehérje habját is.

Előveszünk egy tepsit, sütőpapírt teszünk bele, majd ráhelyezzük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 40 percen át sütjük. Ha kész, kivesszük, és kifordítjuk a tepsiből.

Ezt követően elkészítjük a mázat: lassú tűzön egy kis lábosban felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Miután felforrt és a cukor is elolvadt, 3 evőkanál kakaót keverünk hozzá egy kis szűrőből szitálva a tejbe. Ezt a mázat rögtön ráöntjük a sütemény tetejére, majd miután kihűlt, felkockázzuk
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Megostromolja Európát is a gigantikus szendvicsszörny
  2017-10-03 18:48:07, kedd
 
  Már csak pár napot kell várni, és megérkezik Nagy-Britanniába is a KFC szendvicssztárja, a Double Down, amit az Egyesült Államoktól Új-Zélandig előszeretettel fogyasztanak az étteremlánc kedvelői A kreációt leginkább úgy jellemezhetnénk, hogy a ragadozók álma. Itt ugyanis nem egy zsemlébe szorult kabátos húsról van szó, mint egy hagyományos szendvicsnél, hanem két megtermett panírozott húsdarab alkotja a szendó testét, melyek közé némi bacont, sajtot, barbecue-szószt és majonézt csempésznek készítői.


Wikipedia-oldala szerint mintegy 610 kalóriát tartalmaz a ,,kicsike", ami egy átlagos testalkatú felnőtt nő napi kalóriaszükségletének csaknem a fele. Aki kedvet kapott hozzá, az október 9-től megkóstolhatja - Londonban.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
BIZARR szülinapi torták
  2017-08-05 22:36:11, szombat
 
  A sütemények lehetnek olyan dolgok, amelyek a cukros gyönyörködéseket látják az elmédben, de ha egyszer látni fogja, hogy ezek az emberek olyan sütemények nevében tettek, amelyekre csak nevetni tudsz. Egy dolog biztos ... a sütemények igazi próbája nem az íz, hanem a design. Valószínűleg nem kellett tudnia, de olvasás után nem fog elfelejteni!
































Te melyikből enné ?
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Tilos megmosni a nyers húst
  2017-07-26 14:34:38, szerda
 
  A sütés-főzés első lépéseként legtöbben a csap alá tartják az elkészítésre váró, nyers húst, hogy lemossák róla a szennyeződéseket és baktériumokat. Emiatt azonban még komoly betegségeket is kockáztathatunk.A legtöbb, interneten is fellelhető recept első lépésként az elkészítésre váró hús alapos megmosását javasolja. Ilyen módon a hús felszínéről eltávolíthatjuk a rajta lévő szennyeződéseket és baktériumokat, hogy azon higiénikusan kerüljenek a sütőbe, fazékba. A szakértők véleménye szerint azonban itt követjük el az első hibát: a húst ugyanis nem kell, sőt, nem is szabad megmosni elkészítés előtt, csak rosszat teszünk vele saját magunknakTovább élnek a mosogatóban a baktériumok
Az amerikai mezőgazdasági hivatal (United States Department of Agriculture) és táplálkozástudományi akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics) egyaránt nem javasolja a nyers hús megmosását elkészítés előtt, legyen szó akár szárnyasról, disznóról vagy vadhúsról. Így ugyanis csupán a baktériumok egy részétől szabadulhatunk meg, több belőlük sokkal jobban ragaszkodik a húshoz (és/vagy nem is annak a felszínén lakik), hogy szimpla mosással el lehessen távolítani. Ezektől azonban nem kell tartanunk, hiszen sütés-főzés közben mindenképpen elpusztulnak, amint a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik.



Annál több gondot okozhatnak ugyanakkor a mosogatóban és a konyhapulton maradt baktériumok, melyeknek ideális életkörülményeket biztosít a nedves közeg. Ezek a mosogatóból a tányérokra, onnan pedig más olyan élelmiszerre is átkerülhetnek, amelyeket sütés-főzés nélkül fogyasztunk, emiatt a szervezetünkbe jutva betegségeket idézhetnek elő.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
     1/45 oldal   Bejegyzések száma: 442 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 313 db bejegyzés
e év: 5339 db bejegyzés
Összes: 28703 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2536
  • e Hét: 11299
  • e Hónap: 77930
  • e Év: 1080894
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.