Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/45 oldal   Bejegyzések száma: 447 
Így készül a házi marcipános szaloncukor
  2017-12-07 18:50:59, csütörtök
 
  Kövesd nagyanyáink példáját, készítsd saját kezűleg a szaloncukrot!
Évtizedekkel ezelőtt a szaloncukorkészítés az egyik legkedveltebb adventi hagyománynak számított. Elevenítsd fel a régi szokásokat, hisz a népszerű karácsonyi édesség nem állít nagy kihívás elé. A marcipános szaloncukor különösen népszerű. A marcipánt szörppel színezheted, különféle aromákkal ízesítheted.


Hozzávalók:

20 dkg étcsoki20 dkg hántolt mandula16 dkg porcukor0.5 db narancsvíz

Elkészítés
Daráld le a mandulát, majd keverd hozzá a porcukrot. Lassan adagolva adj hozzá annyi vizet, hogy összeálljon a massza. Ízesítsd még egy kis narancslével és reszelt narancshéjjal. A masszát takard le fóliával, és tedd egy órára a hűtőbe. Ezt követően formázz belőle szaloncukrokat, majd sorakoztasd egy sütőpapírra.

Gőz fölött olvaszd meg az étcsokit, majd egy kicsit hűtsd vissza. Egy villa segítségével egyesével mártsd a marcipánokat az étcsokiba, és tedd vissza mindegyiket a zsírpapírra, amíg a csoki meg nem szilárdul. Akár egy éjszakán át is pihentetheted. Csomagold be mutatós papírba.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Omlós mandulás kiflik
  2017-12-07 18:45:56, csütörtök
 
  Régi, klasszikus recept: a mandulás kifli kihagyhatatlan kedvenc az adventi időszakban.
A mandulás kifliből soha nem lehet eleget sütni, a nagy vendégjárás időszakában jó, ha mindig van otthon. Nagy előnye, hogy előre elkészítheted, hisz kifejezetten jót tesz neki, ha pihenteted. Vaníliás porcukorral megszórva, esetleg csokiba mártogatva tovább fokozhatod az élvezetet. Ehhez a sütihez nincs szükség tojásra.


Hozzávalók:

35 dkg liszt28 dkg vaj14 dkg mandula10 dkg cukor1 evőkanál tejföl1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:Egy nagy tálban dolgozd össze jó alaposan a vajat, a vaníliás cukrot és a cukrot, majd mehet bele a liszt és a darált mandula. Akkor jó, ha a massza nem ragad a kezedhez. Hogy még lágyabb legyen a tészta, állagtól függően tegyél hozzá egy-két evőkanál tejfölt.


A masszából sodorj körülbelül öt centis rudakat, majd kissé hajlítsd meg őket. A kifliket rendezd vajjal kikent tepsibe, és 180 fokon süsd világosra 10-12 perc alatt. Forgasd vaníliás porcukorba. Csokiimádók a kifli végeit olvasztott csokiba is belemárthatják.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Ezt a forralt bort a gyerek is ihatja!
  2017-12-01 19:01:08, péntek
 
 

Az advent forralt bor nélkül olyan, mint a születésnap torta nélkül, mint a nyári vakáció vízpart nélkül, mint a szerelem csók nélkül. Jó, jó, de mégsem az igazi.
Akár otthon iszod, egy meleg takaróba burkolózva, akár a korcsolyapálya mellett barátokkal, egy bögre gőzölgő forralt bor átmelegíti tested-lelked, ünnepi fűszerei pedig magukban rejtik az eljövendő karácsony ígéretét.


Mennyi alkohol van a forralt borban?
A forralt bor melengető illata nemcsak a felnőttek, de a gyerekek számára is csábító lehet. Talán a ti családotokban is volt már rá példa, hogy a gyerekek szerették volna megkóstolni. Bár a gőzölgő ital alkoholtartalmának egy része elillan a főzés során - ráadásul sok helyen vízzel is hígítják -, azért a legtöbb családban esetleg a kamaszok kóstolhatják. A hagyományosan elkészített forralt bor alkoholtartalma 7-10% között van, ám, ha épp csak melegíted, ennél több is lehet.
Alkoholmentes receptek forralt borra
Ha nem szeretnéd kihagyni a gyerekeket a forralt borozásból, esetleg van olyan a társaságban, aki vezet vagy várandós, készítsd el az ünnepi ital alkoholmentes változatát is. Az alábbi recepteknek természetesen nem bor, hanem szőlőlé, illetve tea az alapjuk, de a fűszerezés miatt nagyon hasonlít az ízviláguk az eredetihez.
Hamis, fehér forralt bor - teából
Az ital alapját itt tea adja: két-három - viszonylag semleges ízű - filtert forrázz le egy liter vízzel. Mehet bele frissen reszelt citromhéj, két teáskanál szegfűszeg, egy közepes rúd fahéj, szerecsendió, esetleg egy kevés reszelt gyömbér is - ezzel azonban légy óvatos, hiszen a kisebb gyerekek számára túlságosan csípős lehet. Ha már nem annyira forró az ital, kevés mézzel ízesítsd.Vörös, forralt boros illúzió - szőlőléből
A vörös forralt bor koppintása kék szőlő levéből készül. Egy liter szőlőléhez adj egy csésze vizet, majd tedd fel a tűzhelyre. Míg melegszik, adj hozzá két teáskanál őrölt fahéjat, pár szem szegfűszeget, szegfűborsot, mehet bele csillagánizs is, végül pár karika frissen vágott narancs. Mivel a szőlőlé már eleve édes, előfordulhat, hogy itt nem is lesz szükség külön édesítésre. Ha mégis, egy kevés mézet adj hozzá, amikor már nem annyira forró - a méz értékes enzimjei ugyanis 40 °C felett elbomlanak.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Isteni narancslikőr ami pont kész lesz karácsonyra
  2017-12-01 18:53:38, péntek
 
  A narancslikőr remek gasztroajándék. Most fogj hozzá, hogy elkészüljön az ünnepre.


Az ünnepi koccintások nagy kedvence az illatos narancslikőr, amit otthon is könnyen elkészíthetsz, igaz, időben hozzá kell fogni. Most még van idő arra, hogy elkészítsd a tökéletes gasztroajándékot, ami az idősebb hölgyek kedvence lehet.
Ha felhasználás előtt a narancsokat egy-két napra hideg vízbe áztatod, biztosan nem érzed majd a likőrben a kesernyés utóízt.

Hozzávalók:
1 kg bio narancs
8 dl vodka
4 dl víz
30 dkg cukor
A narancslikőr elkészítéséhez használj bio narancsot, aminek a héját nem kezelték semmivel. A narancsot mosd meg jó alaposan, majd töröld szárazra. Óvatosan hámozd meg őket úgy, hogy csak a felső narancsszín réteg jöjjön le, a fehérből ne kerüljön rá. Tedd egy üvegbe, öntsd le a vodkával, majd zárd le. Takard le, és érleld két hétig, időnként rázogasd meg.
Ezt követően a vízből és a cukorból főzz szirupot, és öntsd hozzá a narancsos vodkát. Keverhetsz hozzá kevés vaníliát, szegfűszeget és fahéjat, majd érleld még egy hétig. Az elkészült narancslikőrt szűrd szép üvegekbe, jól zárd le, és tartsd száraz, hűvös helyen. Készíts hozzá saját kezűleg címkét.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Íme a fran­cia nők leg­na­gyobb téli cso­da­fegy­vere
  2017-11-28 09:54:48, kedd
 
  El­fog­lalt vagy, de es­tére sze­ret­nél egy remek le­ves­sel elő­állni? A fran­cia hagy­ma­le­ves­nél egy­sze­rűen nincs jobb öt­le­tünk Amikor hosszú téli hétvégéken együtt van a család otthon, jólesik este a meleg francia hagymaleves. Talán ez az egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető leves. Az elkészítési ideje igen hosszú, viszont nagyon egyszerű, a tűzhely végzi a dolgát órákon keresztül, te pedig közben együtt töltheted az időt a gyerekekkel. Estére kész is az ízletes, forró leves



Hozzávalók:1,5 kg vöröshagyma vékony karikákra szeletelve
3 evőkanál olvasztott vaj (sótlan)
2 teáskanál barna cukor
só, bors ízlés szerint
6 (friss) kakukkfű
1 babérlevél
2 teáskanál cherryecet
6 csésze marhahúsleves-kockából készített lé/ vagy 6 csésze marhahúsleves leve
francia kenyér szeletelve
1 csésze reszelt Gruyére sajt
1 csésze reszelt Asiago sajt
(a sajtokat helyettesítheted ementálival és mozarellával)

Így készítsd el:
Reggel helyezd a vöröshagymakarikákat egy nagy lábosba, és lassú tűzön kezdd el melegíteni.


Keverj hozzá olvasztott vajat,barna cukrot, 1 teáskanál sót, tedd a tetejére a kakukkfüvet és a babérlevelet. Takard le fedővel, és magas hőfokon 8-10 órán át főzd meg, amíg a vöröshagyma pirított és karamellizált állapotba nem kerül.
A marhahúsleves-alapot, a cherryecetet keverd a már majdnem kész hagymához, sózd, borsozd ízlés szerint. Ismét fedd le a tetejét és főzd tovább 2-3 órán keresztül. Távolítsd el a végén a kakukkfüvet és a babérlevelet.

Melegítsd elő a sütőt.
A felszeletelt bagetteket helyezd a sütőbe, és mindkét oldalukat 2-2 percig pirítsd meg aranybarnára.

Helyezd a levest a tűzálló cserépedényekbe, tedd a leves tetejére a francia kenyeret, szórd rá a sajtot és így helyezd még be a sütőbe 2 percre, amíg a sajtok meg nem olvadnak a tetején.




Jó étvágyat.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Epres finomság
  2017-11-16 19:38:41, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Gyógyító ételek: Ázsia ízei
  2017-11-12 16:03:43, vasárnap
 
  A természet csodáit nemcsak a lelket gyönyörködtető tájakon, képződményeken, na meg az állatvilágban érdemes keresni, hanem azokban a nagyszerű növényekben is, amelyek nemcsak megízesítik az ételeinket, hanem gyógyírként szolgálnak a testünknek.
Európában ugyan még nem annyira népszerű a bambuszrügy, Ázsiában egyszerűen elképzelhetetlen az élet nélküle. Magas fehérjetartalma és nagy víztartalma miatt imádják, na meg azért, mert igen kevés benne a szénhidrát. De nemcsak arra tökéletes, hogy alacsony kalóriatartalma miatt beépítsük a diétánkba, hanem mivel értékes tápanyagokban gazdag, az egészségünket is szolgálja a fogyasztása. A-, B- és C-vitamin is van benne, de a kalcium-, kálium- és foszfortartalma is említésre méltó, a közel húszféle aminosavról nem is beszélve. A magas vérnyomással küzdőknek érdemes kipróbálniuk jótékony hatása miatt.
Nemcsak szép és ízletes, hanem egészséges is. Mi az? Szerencsére erre több helyes választ is adhatnánk, de most a csillagánizsra gondolunk. Arra a tradicionális ázsiai fűszerre, amely elsősorban Kínában népszerű. Az egyedi küllemű, izgalmas termések több jellegzetes ízű magvacskát rejtenek. A gyümölcslevesek és borok szakértői számára nem újdonság a nagyszerű fűszer, sokan viszont nem ismerik, vagy nem ismerik el. Pedig a sokoldalú fűszer több bajra is gyógyszer lehet: a reumatikus fájdalmakat is enyhíti, görcsoldóként is bevethető, de a gyomorra is jótékony hatással van.



Mivel itthon is népszerű, talán nem is szembetűnő, hogy a gyömbér bizony az ázsiai konyha alapfűszere. Mondhatnánk, hogy elsősorban az íze miatt ennyire közkedvelt, de ez nem lenne igaz, gyógyhatása ugyanis kétségbevonhatatlan: gyomor- és bélbántalmakra kiváló, arról nem is beszélve, hogy az immunrendszert is rendbe teszi. Nátha idején szinte kötelező, de afrodiziákumként is számon tartják. Nyersen igen erős, ezért sem szabad túladagolni az ételekben, italokban.

A borsvirág ugyancsak közkedvelt Ázsiában. Az íze ennek is egyedi, kissé savanykás, ez azért is lehet, mert ugyan az elnevezése arra utal, de valójában nem borsféle. Elsősorban húsokhoz használják a keleti főzőtudományban jártasak. A gyógyhatását nézve ez a fűszer sem elhanyagolható, mivel amellett, hogy vértisztító, az emésztésre is nagyon jó hatással van. A paraziták ellen is jól használható.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Egészséges karácsonyi lakoma
  2017-11-12 15:34:03, vasárnap
 
  Egészséges menüt állított össze nekünk az év végi ünnepekre Füge Kata-,.A fogások, amelyek a Marie Claire decemberi számában megjelent, 20 oldalas Mentes Mellékletben szerepelnek, nem tartalmaznak laktózt, glutént vagy állati eredetű termékeket. Ilyen a gesztenyekrémleves, a kamillás édesburgonya vagy a vegán csokitorta gránátalmával. A mellékletben még sok más érdekességről írunk, megismerhetjük a legjobb magyar mindenmentes bloggereket, az újhullámos köreteket, és foglalkozunk a fenntartható divattal is. De most nézzük az előételünket!
Céklakaviár



Elkészítése:

Melegítsük a sütőt 200 fokra. Tisztítsuk meg a céklákat, a tetejüket fél centi vastagon vágjuk le. Egészben, hámozás nélkül csomagoljuk őket alufóliába, majd nagyjából 1 óra alatt süssük puhára. Amikor egy kést már könnyen bele tudunk szúrni, akkor vegyük ki és hagyjuk hűlni. Néhány perc múlva hámozzuk meg, majd aprítógépben pépesítsük kaviárszerű állagúra. Aprítsuk fel a fokhagymát, és teflonserpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk 1-2 percig. Öntsük hozzá a balzsamecetet, és további 1-2 perc alatt forraljuk el. Végül keverjük össze a fokhagymát és a céklát, és tálaljuk vékony, lenmagos kenyérszeletekre kanalazva.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Gluténmentes kakaós-citromos kuglóf
  2017-11-03 22:46:55, péntek
 
  Tegnap a családom valami édeset szeretett volna nassolni, hirtelen egy kuglófot hoztam össze, minden hozzávaló volt otthon, így nem kellett kimozdulni a lakásból. Egyszerű, tapasztalatot nem igénylő, gyorsan elkészíthető kevert tésztás sütemény. Mindenki odáig volt érte!



Hozzávalók:
4 db tojás
15 dkg gluténmentes sütemény lisztkeverék (Mester család)
1,5 dl kókuszolaj
13 dkg nyírfacukor (por állagú)
1 tk szódabikarbóna
1/2 vaníliás rúd kakapart magja
2 db citrom reszelt héja, 1 citrom leve
1 púpozott tk GM kakaópor
1 ek víz
csipetnyi só
margarin/ vaj forma kikenéséhez



A tojásokat megmosom, szétválasztom. A sárgáját a nyírfacukorral kézi mixer segítségével felverem, hozzáadom a puha vajat és a vanília rudat. A fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verem. A száraz alapanyagokat vegyítem, kanalanként hozzákeverem a sárgájához. Ha a masszánk homogén állagúvá vált, óvatosan beleforgatom a tojásfehérjét, vigyázva, hogy ne törjön meg a hab. A tésztát szétválasztom, az egyik feléhez hozzáadom a citromhéjat és levet. A másik feléhez a kakaóport elkeverem 1-2 ek langyos vízzel, majd óvatosan beledolgozom a masszába. A kuglóf formát kivajazom, lisztezem, alulra a citromos tésztát a tetejére a kakaósat öntöm. Előmelegített sütőbe teszem, 180 fokon kb. 30-35 percig sütöm. Elvégzem a tűpróbát, ha a tészta átsült, kiszedem a formából, rácsra teszem, hagyom kihűlni.
Könnyű omlós, kellemes ízű tésztát kapok eredményül. Lekvárral vagy forró kakaóval, kávéval fogyasztom.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
Karamellizált almatorta csökkentett kalóriatartalommal
  2017-11-01 17:02:24, szerda
 
  A karamellizáltról persze rögtön mindenkinek a cukor jut eszébe, pedig higgyétek el, ugyanolyan finom eredményeket tudunk elérni a természetes eredetű édesítő eritrittel is, a vércukorszintünk viszont sokkal hálásabb lesz nekünk.
Hozzávalók
22 cm-es tortaforma
12 dkg zabpehelyliszt
1 tojás
5 dkg natúr joghurt
5 dkg kókuszolaj
10 dkg eritrit
10 dkg alma
fahéj



Elkészítés
A tésztához összekeverjük a zabpehelylisztet a tojással, a szobahőmérsékletű kókuszolajjal, 4 dkg eritrittel, végül pedig a natúr joghurttal, hogy könnyen gyúrható legyen. Legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezalatt kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk az almát, majd összekeverjük a maradék eritrittel és megszórjuk fahéjjal ízlés szerint. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
A tésztát kivesszük a hűtőből és néhány percig gyúrjuk, hogy a kezünk melegétől újra gyúrható állagú legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés natúr joghurtot. Ezután liszttel megszórt nyújtódeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
Egy piteformát alaposan kiolajozunk kókuszolajjal, majd szépen körbepakoljuk a fahéjas almaszeletekkel, végül kitöltjük az üres lyukakat is a megmaradt almával. A tésztát óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd az almás rétegre terítjük. A felesleges darabokat levágjuk, a széleket pedig benyomkodjuk a formába, teljesen belepve az almaszeleteket.
Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Negyed óráig hűlni hagyjuk, majd egy tálcára fordítjuk a tortát és szeleteljük.
JÓÉTVÁGYAT
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia   
     1/45 oldal   Bejegyzések száma: 447 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 5690 db bejegyzés
Összes: 29054 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1450
  • e Hét: 4882
  • e Hónap: 33531
  • e Év: 1151866
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.