Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
Kincsesbánya – két igazi ritkaság került elő
  2018-02-08 15:32:08, csütörtök
 
  elhagyott garázsból .
Egyre többször hallani olyan esetekről, amikor egy évtizedek óta érintetlen garázsban elképesztő ritkaságokat - természetesen autókról beszélünk - talál néhány szerencsés örökös vagy bárki más. Legutóbb két igazi veterán bukkant fel egy 1991 óta magára hagyott épületben: egy 1966-os Ferrari 275 GTB és egy 1967-es Shelby 427 Cobra - mondanunk sem kell, szívesen lennénk azok helyében, akik most fedezték fel, hogy két ilyen csodát birtokolnak.


Nem meglepő módon kalapács alatt végzi majd a két legendás négykerekű, ami az értéküket tekintve nem csoda, hiszen a kettő együtt az egymilliárd forintot is meghaladhatja. A Ferrari 275 GTB-ből mindössze 970 darab készült 1964 és 1968 között, ám a megtalált példány még az átlagosnál is különlegesebb, ugyanis az ezüst külső és kék belső mellett egy úgynevezett hosszúorrú konstrukció, amelyből összesen 80 darab látott napvilágot.

Az amerikai legendás sportautók rangsorában igen előkelő helyet elfoglaló Shelby 427 Cobra is megér egy misét: mindössze 260 darabot szereltek össze belőle, és a megtalált példányban alig több mint 20 ezer kilométert tekert bele korábbi gazdája. A piros-fekete összeállítás egyébként jól áll az autónak. Mondanunk sem kell, mindkét modell kiváló állapotnak örvend, csupán a 27 évnyi mozdulatlanság viselte meg őket kissé, de motorjukat nem volt nehéz működőképes állapotba hozni. A port azért egyelőre nem törölték le róluk, hiszen így igazán autentikusak a magára hagyatott garázsban megtalált modellek. 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Sok szélvédőn hagyott üzenettel találkoztunk már
  2018-02-06 14:53:07, kedd
 
  de ez mindent visz.
Pesti cetli nevű Facebook-oldal, ahová az emberek naponta több tucat parkolóban, lakótelepen, kapubejáróban vagy éppen autók szélvédőjén hagyott üzenetet küldenek be.


Ennél szebben nem kezdhetnénk a hetet, az üzenet teljesen jogos.
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Meggyőző üzenet egy magyar szélvédőn a köztereseknek
  2018-02-06 14:49:28, kedd
 
  Olvasónk küldte a szélvédő mögé helyezett üzenet fotóját, ami valószínűleg egy építkezés mellett készült. Az üzenet világos, bár kicsit morbid, hiszen egy B-30-as falazótégla nem játék, az bizony nyomot hagy.

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Erre vigyázz az autódon télen, különben jön a büntetés
  2018-02-03 17:46:38, szombat
 
  A téli időszakban indulás előtt érdemes ellenőrizni, nincs-e behavazva autónk rendszámtáblája. Sőt, útközben is bekoszolódhat, behavazódhat a felirat, ezért ha hosszabb útra indulunk, néha álljunk meg, és nézzük meg, olvasható-e minden.


Ha ezt elmulasztjuk, a rendszám pedig nem olvasható, a közúti közlekedési szabályok megsértése címén többnyire 10 vagy 15 ezer forint szabható ki helyszíni bírságként az autósra. Simán lehet, hogy a rendőr jóhiszemű, és elengedi a büntetést, de ne kockáztassunk. A KRESZ szerint ,,a rendszámtáblákat járművön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos"
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Régi közlekedési tárgyak
  2018-01-09 16:03:15, kedd
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Van az a rendszámötlet, amiért képes lennél kiadni 435 000 f
  2018-01-09 15:07:26, kedd
 
  Nem kizárt, hogy a Trabant rendszáma számítógéppel manipulált, de a többi rendeben van. Vannak, akik egy poén vagy egójuk kiteljesítése kedvéért képesek százezreket fizetni egy egyéni vagy egyedi rendszámért.


>[kephttps://vezess2.p3k.hu/app/uploads/2016/06/licenseplate-13.jpg]"75 millió forintról indult, ami már szintén felfoghatatlan összeg egy szimpla rendszámért

Lassan az őrület határát súrolja, ami az Egyesült Arab Emírségekben folyik. Vajon mennyi pénze lehet annak az embernek, aki képes egy nyomorult rendszámért 4,9 millió dollárt fizetni? Egy rendszámért, ami többet ér, mint a Pagani Huayra, amire felkerült.

Az egyedi rendszámok árveréséről a sardzsai üzletember, Arif Ahmad al-Zaruni távozhatott a legbüszkébben, ugyanis az 1-es felirattal ellátott rendszámot sikerült bezsákolnia. A licitháború 272 000 dollárról indult (75 millió forint), amit végül 4,9 milliónál állított meg a kalapács, ez átszámítva 1,3 milliárd forint.
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Ilyesmire képes a rettegett fekete jég
  2018-01-06 14:47:51, szombat
 
  Könnyen összejönnek a nem kívánt piruettek, ha óvatlanul ráhajtunk egy ilyen területre.
Nem sok alattomosabb dolog létezik téli útviszonyok esetén a fekete jégnél, amelyre mindig érdemes odafigyelni, mert gyakorlatilag csak a szerencsében lehet bízni egy ilyen területre ráhajtva.
Link
Ahol havas vagy hókásás útfelület van, ott az autósok többsége eleve csökkenti a sebességét, számítva a váratlan helyzetekre, nem így az úgynevezett "fekete jég" esetén, amelyet nagyon nehéz észrevenni. A vékony jégréteg - tükörjég -, amelyen átlátszik az út aszfaltjának színe, vékony páncélként vonja be az utat, így aztán nem is igazán lehet észrevenni, ahogyan a videón is száraznak tűnik az aszfalt. (Talán a kisodródott autók mellett az adhatna eleve okot az elővigyázatosságra, hogy az úttest melletti területen lévő növényzet is láthatóan fagyos, jeges.)

Nagy hidegek esetén az autók kipufogócsövén távozó kondenzvíz is lecsapódhat vékony réteggé fagyva az út felületén, ilyen történt például Minnesotában néhány évvel ezelőtt.

De gyakran előforduló jelenség hidakon, felüljárókon is, ahol a légáramlás az úttest felett és alatt is történik, megeshet, hogy a pályatest feletti levegő hőmérsékleténél gyorsabban esik a pálya hőmérséklete, így ráfagy a nedvesség.
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Így szigetelik Szibériában az autókat
  2017-12-24 18:26:15, vasárnap
 
  2017. december 24-e van. Budapesten plusz kilenc fok van, a szibériai Jakutszkban mínusz negyvenhárom. Érthető, hogy az autók téli felkészítése is mást jelent. Az autókat alapvetően nem olyan alacsony hőmérsékletre találták ki, amilyet a világ nagyobb részén el sem tudnak képzelni. De ha már így alakult, a helyiek tudják, mit kell tenniük, hogy nem csak az autójuk ne fagyjon meg, de az az utasok se.
Az egyik megoldás a dupla szélvédő, amely úgy keletkezik, hogy a rendes szélvédőre ragasztanak egy másikat.
Korábban ugyanez volt a megoldás az oldalablakoknál is, de ma már vékony, átlátszó műanyag lapokat használnak: méretre vágják, aztán kétoldalas ragasztóval rögzítik az üvegre.


Ha az alsó peremet ügyesen, a vízlehúzó csík alá rögzítik, akkor - ha épp nincs mínusz ötven fok - le is lehet engedni az ablakot.A motor túlzott kihűlése ellen egyszerű megoldás a kartonpapír.

A profik lebontják a kocsi elejét, hogy alaposabban szigetelhessék.Aki nagyon lelkes, kiszerelheti a kocsi belsejét, és megsokszorozhatja a gyári hő- és hangszigetelés vastagságát.
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
A rózsa szép
  2017-12-12 16:27:32, kedd
 
 


A rózsa szép, kecses és illatos, de ha valami nem a kedve szerint történik, azonnal kimereszti tüskéit. A rózsa olyan, mint egy elkényeztetett gyerek, első pillantásra nagyon aranyos, de ha hozzáérsz vagy egy pillanatig mással vagy elfoglalva, s így nem ő marad az érdeklődés középpontjában, azonnal beléd vájja körmeit
Anne Frank
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
A világ legmenőbb dízelmotorjai
  2017-12-07 19:11:43, csütörtök
 
  A dízelmotorok nagyok, erősek, takarékosak és szinte örök életűek. Ezért használják őket előszeretettel szörnyű nagy gépekben.
Bár az utóbbi években a világ mintha csúnyábban nézne a dízelmotorokra, mint eddig, azért mégis vannak olyan területek, ahol más nem jöhet számításba, csak a jó öreg dízel. Leginkább ott nem alternatíva a benzin-vagy villanymotor, ahol elképesztő méretekben kell gondolkodni. De a gigászi kivitel még nem elég, ennek általában hatalmas teljesítménnyel is kell párosulniaJelenleg a világ legerősebb és legtakarékosabb dízelmotorja a finn Wärtsilä által megálmodott, kimondhatatlan és megjegyezhetetlen Wärtsilä-Sulzer RTA96-C fantázianevű, társasház méretű, kétütemű, turbófeltöltős dízelmotor. Amely akkorára nőtt, hogy csak a legnagyobb konténerszállító teherhajókba fér bele. A finnek különböző kivitelben, változó számú hengerrel gyártják, a legnagyobb változata 14 hengeres, míg a kompakt, nyilván a downsizing jegyében született példányban csupán 6 dugattyú dolgozik, percenkénti 22 és 120 közötti fordulatszámon.Nem egy pörgős motor, de nem is kell üveghangon visíttatni, hengerenként így is 7780 lóerős csúcsteljesítményre képes. Ezt hattal, illetve tizennéggyel felszorozva 46,680-108,920 lóerős összteljesítményt kapunk, a hengerenként 1,8 köbméter löket térfogatú motortól. Legnagyobb forgatónyomatékát fel sem lehet fogni, de azért tegyünk egy kísérletet: 102-es percenkénti fordulaton 7,6 millió (!) Nm.

Bár ez a motor a világ leghatékonyabb túlméretes dízelmotorja is, azért a fogyasztása így is megdöbbentő, munkaütemenként és hengerenként 0,16 kg üzemanyagot fogyaszt, a napi étvágya pedig 250 tonna üzemanyag. Azt gondolhatnánk, ekkora dízelmotorra csak pár darabos tételben van szüksége a világnak, pedig a Wärtsilä gigantikus motorjából 2006-os bemutatása óta már 300-nál is több darabot építettek.LinkDe nemcsak hajókban találni ilyen monstrumokat, hanem stabil, szárazföldi munkakörben is alkalmaznak több emeletes dízelmotorokat. Mint ezt a koppenhágai szépséget, ami ugyan már nyugdíjas, de amíg aktív volt, szükség esetén a helyi erőműben segített be a termelésbe. A motor soros, nyolchengeres, 84 centis furatú, másfél méter lökethosszúságú hengerekkel.

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 365 db bejegyzés
e év: 1047 db bejegyzés
Összes: 30421 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 510
  • e Hét: 510
  • e Hónap: 62959
  • e Év: 176411
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.