Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 141 
Öt év múlva jönnek a pitypang gumik
  2018-08-14 19:51:22, kedd
 
  A Continental technológiai vállalat és Dirk Pröfer professzor közösen vehette át a Münsteri Egyetem elismerését a pitypangból készülő abroncsokkal kapcsolatos kutatásért. A Taraxagum-projekt célja, hogy olyan szériaérett gumiabroncsokat hozzanak létre, melyekben a kaucsukfából származó alapanyagot orosz pitypang nedvével helyettesítik. A díjjal az intézmény elismerte azt a több évet felölelő munkát, melynek során a biotechnológiai kutatásból sikerült eljutni a gumiabroncsokig.


A münsteri biotechnológiai módszer segítségével a tudósok optimalizálni tudják az iparilag hasznosítható pitypang termesztési idejét. Az elismeréssel járó 10 ezer eurós összeget a díjazottak a Münsteri Egyetem botanikus kertjének adományozták, mert onnan származik az első ipari felhasználásra szánt pitypang" - hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője. A Continental terveinek megfelelően még idén megnyílhat Taraxagum kutatólaboratóriuma a Németország északi részén fekvő Anklamban. A pitypang nedvéből kinyert kaucsuk előállításával jelentősen csökkenhet a szállítási költség, ezáltal jóval kisebb lehet a gumiabroncsok előállításának szén-dioxid kibocsátása. ,,A Continental tervei szerint a pitypangból készülő gumiabroncsok öt év múlva készen állnak a sorozatgyártásra" - hangsúlyozta a Continental Hungaria marketingvezetője.

Orosz pitypang

A kutatók azért döntöttek az orosz pitypang mellett, mert nedve nagy molekula tömegű gumit, vagyis hosszú láncú gumi molekulákat tartalmaz, melyek fontos alapanyagai számos gumiterméknek. A pitypang nedvének felhasználására tett korábbi kísérletek eddig sikertelenek voltak, de most egészen más a helyzet. ,,A gumiabroncsokat gyártó Continental a haszonjárművek és a személyautók számára már több, pitypangból készülő abroncs prototípusát készítette el. Az eddigi tesztek és vizsgálatok arra világítottak rá, hogy ezek minden tekintetben biztonságosak és megbízhatóak" - tájékoztatott Musztrai Ferenc. Hozzátette: a Continental 35 millió eurót költ a gumipitypang laboratóriumára, amelyet a német gazdasági minisztérium is támogat.

A Dirk Prüfer professzor által vezetett kutatócsoport kezdetben csak alapkutatással foglalkozott, akkor még fel sem merült a növény konkrét felhasználása. ,,Nekünk nem az a feladatunk, hogy gumiabroncsokat tervezzünk, mi csak feltártuk a gumi bioszintézis folyamatát ennél a növénynél" - emelte ki Dirk Prüfer professzor. Az orosz gumipitypang (Taraxacum kok-saghyz) több gumimolekulát tartalmaz, mint más pitypang fajták és bár igénytelen növényről van szó, eddig még nem volt olyan stabil hozama, amely ipari szempontból előnyös lenne. A fajtanemesítéssel viszont jelentős előrelépés érhető el
Gyorsabb előrelépés DNS-elemzéssel

A münsteri kutatók előtt álló egyik legfontosabb feladat a DNS-markerek fejlesztése, a magasabb gumitartalom elérése érdekében. A DNS-elemzéssel a szakemberek meg tudják állapítani, hogy egy adott palánta rendelkezik-e a kívánt tulajdonsággal, így segítve a kutatókat abban a döntésben, hogy melyik fajtával érdemes foglalkozni. ,,Az a nemesítési folyamat, ami korábban sokszor a megérzésen alapult, és néha évezredekig tartott, mára alaposan felgyorsult, és már néhány növényi generáció után is ígéretes eredményeket hozhat" - hangsúlyozta a Continental Hungaria marketingvezetője.
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Ki­csit po­fát­lan: Ezt mű­velte Ha­mil­ton
  2018-07-30 19:22:42, hétfő
 
  teg­nap este Bu­da­pest bel­vá­ro­sá­ban.
Ezt a szá­gul­dást talán job­ban él­vezte, mint a Hun­ga­ror­in­gen ara­tott győ­zel­mét.
Az esélyesebbnek tartott Ferrarikat megelőzve, Lewis Hamilton hatodszor győzött vasárnap délután a Magyar Nagydíjon.

A Forma-1 brit vb-címvédője igazán élvezte a versenyzést a Hungaroringen - de talán még ennél is jobban tetszett neki, ahogyan motoros rendőrök az Andrássy úton kiürítették neki a szembejövő sávot, hogy a dugót kikerülve zavartalanul eljusson autójával a hoteljéhez.


A Mercedes sztárja az anyósülésen élvezte az utat, miközben videózott.

Ezt sosem unom meg
- fűzte hozzá a kajánul a képsorokhoz, egy vigyorgó hangulatjel társaságában.

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Tel­jes döb­be­net a Hun­ga­ror­in­gen
  2018-07-27 18:32:57, péntek
 
  Meg­bu­kott a biz­ton­sági rend­szer
Át­vág­ták a pá­lyát kör­be­vevő dupla sod­rony­ke­rí­tést, a ke­let­ke­zett lyu­kon ke­resz­tül egé­szen az utolsó nagy ka­nya­rig ju­tot­takNem kétséges, hogy vérprofik ütöttek éket az egyébként komoly biztonsági rendszeren. Tökéletes munkát végeztek.


Az elkövetők bizonyára előre kitervelték, hol fogják átvágni a pályát körbevevő kettős drótkerítést, a keletkezett emberméretű lyuk ugyanis az egyik legjobb stratégiai pontnál van, egészen közel a SILVER tribünhöz, nem messzire a 20-as toronytól.
Az elkövetők vélhetően metszőollóval vágták el a pályát körbevevő kettős dróthálót.


A külső hálóra épp csak akkora lyukat vágtak, amekkorán egy ember kúszva átfér - vélhetően azért csak ekkorát, hogy minél kevésbé lehessen észrevenni a bűncselekményt.
A belső védőhálóra már embernagyságú lyukat vágtak.Az elkövetők nagy cselesen egy vízelvezető árokhoz közel eső részt választottak, vélhetően szintén a feltűnés elkerülése érdekében.

Nagy kérdés, ki lehetett az elkövető, mert jegy nélküli néző innen nem tudna bejutni azokra a pályaszakaszokra, ahonnan élvezni lehet a versenyt - a jegyeket több ponton szigorúan ellenőrzik.
Sokkal valószínűbb, hogy a terepet és a helyi viszonyokat jól ismerő paparazzók lehettek az elkövetők. A lyuk ugyanis nagyon közel esik ahhoz a pályarészhez, ahol véget ér a hosszú, egyenes szakasz és bezúdulnak a nagy kanyarba a versenyautók.
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Végre felszállt az Airbus új, tényleg óriási repülőgépe
  2018-07-22 20:58:20, vasárnap
 
  Fontos napokon vannak túl a repülés kedvelői és a repülőgépgyártó is. A Farnborough International Airshow légiexpón több komoly üzlet is köttetett, miközben az Airbus szűzrepülésre vitte azt a gépét, amellyel más repülők hatalmas részeit szállítja majd gyáregységei között.

, közel 1500 repülő értékesítéséről kötöttek megállapodást az elmúlt napokban a Farnborough International Airshow szakkiállításon. A pálmát a Boeing vitte, de azért az Airbust sem kell félteni: 431 gép eladását jelentették be.

A készülő repülők nagyobb, részben már összeszerelt alkatrészeit már régóta jellegzetesen kinéző, Beluga nevű teherszállítóival utaztatja az Airbus. A francia vállalat tavaly jelentette be az óriásgép új modelljét, a BelugaXL néhány hete, június végén gurult ki a hangárból

Most pedig megvolt a monstrum szűzrepülése is: hazai pályán, a Toulouse-Blagnaci repülőtéren, mérnökökkel a fedélzetén tette meg első, 4 óra 11 percen át tartó útját a BelugaXL,
LinkA Rolls Royce Trent 700 hajtóművekkel felszerelt új gép hossza 63,1 méter, a két szárny két végpontja között 60,3 méter a távolság, ráadásul magasabb is lett a repülő, 18,9 méteres. Miközben a gép 86,5 tonnáról 125 tonnásra hízott, a rakománnyal és üzemanyaggal együtt értett maximális felszálló tömege 155 tonnáról 227 tonnásra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy több mint 30 tonnával többet lehet pakolni bele.

A gép festését a dolgozókkal szavaztatta meg a vállalat, öt másik jelölttel szemben győzedelmeskedett a "Smiling BelugaXL" névre hallgatósterv. A mosolygó delfin a voksok több mint 40 százalékát szerezt meg.

A repülőgépgyártó úgy tervezi, az első BelugaXL valamikor 2019-ben áll szolgálatba
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Kellemes környék
  2018-07-21 20:32:49, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Csóró mentősök
  2018-06-29 19:57:32, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Ezt nehéz lesz meg magyarázni
  2018-06-16 23:03:35, szombat
 
 


Vajon mit fognak írni a biztosítási űrlapra?
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
A régmúltú verseny gép
  2018-06-13 18:09:05, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
A garázs mélyén fotóztuk
  2018-05-04 21:33:23, péntek
 
  Ilyen járgánnyal nem minden nap lehet találkozni, de aki most Balatonfüredre látogat, könnyen összefuthat vele.
A visszafogott túraautóiról ismert Wikov 1931-ben a Prágai Autószalonon leplezte le a Kapka, vagyis Csepp becenévre hallgató modellt, ami nem más, mint egy a 35-ös alaptípus alapjaira épülő, kis légellenállású személyautó. Akkori beszámolók szerint a kiállításon maga Ferdinand Porsche is alaposan szemügyre vette az előremutató designt kapott újdonságot.
A 75 ezer koronába kerülő Wikov 35 Kapkából mindössze 5 példány készült, a most hazánkba érkezett példányt pedig eredeti rajzok alapján Lubomír Pešák, a cseh Veteran Arena múzeum tulajdonosa készítette el néhány évvel ezelőtt.

A 2 ajtós és 4 személyes autó motorja elöl található, a hajtás pedig a hátsó kerekeken van. Az 1743 köbcentiméteres motor 35 lóerős teljesítményt, illetve 114 Nm-es nyomatékot produkál. Az 1,2 tonnás Wikov 35 Kapka háromsebességes váltóval rendelkezik, végsebessége pedig 105 km/h. Összehasonlításképp, a hagyományos felépítésű Wikov 35 kereken 100 km/h végsebességgel bírt, ennyit jelent tehát az áramvonalas karosszéria, mely egyébként valamivel nehezebb a normál kasztninál.


 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Változott a KRESZ! Ezt a jelet kell figyelni az utakon
  2018-04-23 21:39:54, hétfő
 
  A pirosnál várakozás néhány helyen változik a fővárosban.
Október óta ezekkel a felfestésekkel is lehet találkozni a fővárosban. Egyes kereszteződésekben a biciklisek előrébb állhatnak a várakozás során, mint az autósok, így, amikor zöldre vált a lámpa, biztonságosabban tudnak elindulni. A Magyar Kerékpárosklub Budapest Belváros fotóján jól látszik az új, figyelmeztető piktogram.


A várakozási módot egyelőre még szokni kell, sok autós nem veszi figyelembe a felfestést, de ez érthető, hiszen eddig nem találkozott senki ilyesmivel a fővárosban. Jó időben pedig különösen oda kell figyelni, hiszen sokkal több lesz a biciklis
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 141 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 13 db bejegyzés
e hónap: 166 db bejegyzés
e év: 3061 db bejegyzés
Összes: 32435 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2235
  • e Hét: 6050
  • e Hónap: 31798
  • e Év: 737401
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.