Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 892 
Sörös, köményes csülök pirított puliszkával
  2014-04-25 13:05:53, péntek
 
 

(2 fő részére)

Hozzávalók:

450 g  csontozott csülökhús (vagy lábszár)
1 mk  egész kömény
250 ml  világos (gluténmentes) sör
1/2 fej  fokhagyma
1 fej  vöröshagyma
80 ml  tejszín
1 db  kisebb zsenge cukkini
80 g  (GMO-mentes) kukoricadara
230 ml  víz
30 g  vörös cheddar sajt
olívaolaj


Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra légkeveréses fokozaton. A csülköt megmossuk, leszárítjuk, majd sózzuk, és egész köménnyel megfűszerezzük. Beletesszük egy sütőzacskóba, és annyi sört öntünk rá, ami ellepi. Egy félbevágott fej fokhagymát mellédobunk. A zacskót lezárjuk, beleállítjuk egy sütőtálba, 1-2 helyen kis lyukat szúrunk bele. 90 percet sütjük.

A puliszkához a vizet felforraljuk egy kis lábosban. Sót adunk hozzá, majd beleszórjuk a darát, és folyamatos keverés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Azonnal belekeverjük a reszelt sajtot, és egy folpackkal bélelt tálba öntjük. A tetejét is befedjük folpackkal, hogy ne bőrösödjön, majd a hűtőben kidermesztjük. A cukkinit csíkokra vágjuk, tálalás előtt olívaolajon átpirítjuk.

Amikor készen van a hús, akkor egy serpenyőben finomra aprított hagymát dinsztelünk kevés olívaolajon. Amikor elkezd karamellizálódni, rászedjük a húst, és mindkét oldalát kérgesítjük kicsit. Majd felöntjük a zacskóban maradt sörös lével és a tejszínnel. 1 percet forraljuk, majd lezárjuk a tüzet.

A puliszkát feldaraboljuk, és pici olívaolajon átpirítjuk.
Frissen, forrón tálaljuk



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: főétel, leves stb.  
Kalácsban sült sonka
  2014-04-11 11:27:13, péntek
 
 

Hozzávalók:

2 dkg élesztő
3 dkg cukor
1,5 dl tej
40 dkg liszt
2 db tojás sárgája
5 dkg vaj + a formához
30 dkg füstölt, főtt sonka
csipetnyi só

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben kis cukorral futtatjuk fel. A lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, azt is ráöntjük, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát állítunk össze.

A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Egy kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, 3 cipót készítünk, majd mindegyiket kinyújtjuk a sütőforma méretére.

A sonkát apró kis kockákra szeleteljük. Az alsó lapot belehelyezzük a formába, erre kerül a sonka fele, majd egy újabb lap, a sonka másik fele, és betakarjuk az egészet egy lappal. Kissé lenyomkodjuk a széleit a kuglófformának megfelelően.

Meleg helyen a tésztát még kicsit kelesztjük, és előmelegített (160 C-fok) sütőben kb. 30-35 percig sütjük.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: főétel, leves stb.  
Medvehagymás göngyölt hús
  2014-03-25 11:08:18, kedd
 
 

Hozzávalók:

4 szelet sertéscomb
15 dkg sonka
25 dkg gomba
1 csokor medvehagyma
1 fej vöröshagyma
burgonya
vaj

bors
grill fűszerkeverék
sertésháló

Elkészítés:

A gombát megpucoljuk. A sonkát, a gombát és a vöröshagymát felkockázzuk, a medvehagymát felcsíkozzuk. Vajon megfuttatjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát, mikor levet ereszt, hozzáadjuk a sonkát, majd a végén a medvehagymát, sózzuk, borsozzuk.

Kiklopfoljuk a húst, az egyik oldalát sózzuk-borsozzuk, a másik oldalára teszünk a töltelékből, feltekerjük, majd belegöngyöljük egy darab sertéshálóba.

A burgonyát megpucoljuk és feldaraboljuk, kivajazott jénai aljára helyezzük, megszórjuk grill fűszerkeverékkel. A tetejére vajat darabolunk, majd ráhelyezzük a göngyölt húsokat. Az edényt lefedjük.

1,5 óra alatt közepes hőfokon készre sütjük, közben egyszer megforgatjuk a göngyölt húst, hogy mindkét fele szépen megpiruljon.




 
 
0 komment , kategória:  * Recik: főétel, leves stb.  
Tortellini leves
  2014-03-21 12:44:46, péntek
 
 

Tortellini leves

HOZZÁVALÓK:

2-3 nagyobb db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db zellergyökér
1 csokor petrezselyemlevél
400 g húsos tortellini
1 közepes fej vöröshagyma (elhagyható)
tejföl (elhagyható)
pár ek olívaolaj
ízles szerint levesnek való fűszerek

Elkészítés:

A zöldséggyökereket megtisztítjuk, és tetszés szerint felvágjuk (hagymát apró kockára).
Mindezeket fedő alatt az olajban együtt pároljuk, néha óvatosan kavargatjuk, és színük elváltozásakor felöntjuk annyi vízzel, amiben készre főzhetjük kevés sóval.
Keveset főzzük (a dinsztelés alatt a zöldségek már puhulni kezdtek, vigyázzunk ne főzzük szét), s újra felöntjük vízzel, s hagyjuk, hogy ismét felfőljön.
Hozzáadjuk a húsos tortellinit, és készre főzzük, ízlés szerint fűszerezzük, legvégén pedig belekeverjük az apróra vágott petrezselyemlevelet.
Ha tejfölösen készítjük, saját ízlesünk szerint habarásosan, akár már a tányérban keverjük bele.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: főétel, leves stb.  
Dupla hagymás – dupla sajtos quiche
  2014-03-21 12:42:11, péntek
 
 

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
nagyjából fél deci víz
nagy csipet só

ELKÉSZÍTÉS:

A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd tortaformába nyomkodom, hogy legyen egy kis pereme, amibe majd beleöntöm a tölteléket. Beteszem a sütőbe és kb. 5 percig sütöm 180 fokon, amíg a tészta kifehéredik.

Töltelék:

Hozzávalók:
2 vékony szelet füstölt szalonna
3-4 újhagyma
1 nagy fej lilahagyma
2 tojás+a fehérje, ami a tésztából kimarad
1 kis doboz camembert
5-6 dkg reszelt trappista
2 dl tejszín
1 dl tej

bors

ELKÉSZÍTÉS:

A kifehéredett tésztát kiveszem a sütőből és rászórom a felkockázott szalonnát, a felkarikázott újhagymát, a felkarikázott lilahagymát és a vékony csíkokra vágott penészes sajtot. A tejszínt összekeverem a tejjel és a tojásokkal, sózom, borsozom és a quiche-re öntöm. Megszórom reszelt trappista sajttal és mehet a sütőbe legalább 30 percre. Akkor jó, ha a tejszínes tojás átsül és már nem remeg.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: főétel, leves stb.  
Halas pite zellerpürével
  2014-02-28 11:26:25, péntek
 
 

Hozzávalók:

2 nagy fej hagyma felaprítva
2 szál póréhagyma
olívaolaj
20 dkg csiperkegomba felszeletelve
40 dkg tőkehalfilé
15 dkg aprórák
3,5 dl tej
1 babérlevél
1 evőkanál vaj
2 evőkanál friss, aprított petrezselyem
1 evőkanál friss, aprított kapor
1/2 dl száraz fehérbor
2 zellergumó
5 dl tej
1 dkg vaj

bors

Elkészítés:

Először készítsük el a zellerpürét. Ehhez hámozzuk meg a zellergumókat, kockázzuk fel, és főzzük puhára sós vízben. Szűrjük le, és kevés tejjel, vajjal, sóval és borssal turmixoljuk selymes pürévé.

Egy serpenyőben kevés olívaolajon futtassuk meg a vöröshagymát és a póréhagymát. Ha már kissé összeesett, vele együtt megpirítjuk a gombát is.

A halat és a rákot egy nagyobb serpenyőbe tesszük és felöntjük kevés tejjel, és hozzáadjuk a babérlevelet. Kb. 4 percig főzzük. Ezután a babérlevelet kiszedjük. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, a párolt hagymás gombát, ízlés szerint fehérbort.

Egy sütőtálba öntjük a keveréket, a tetejére simítjuk egyenletesen a zellerpürét. Mivel korábban minden hozzávalót megfőztünk, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sül ételünk.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: főétel, leves stb.  
Fokhagymás-gyömbéres saláta céklával, répával, zellerrel
  2014-02-21 14:01:39, péntek
 
 

HOZZÁVALÓK:

5-6 db apró - kicsit nagyobb mint egy tojás - cékla
1 sárgarépa
1 fokhagyma
1 halványító zellerszár
csipet teáskanál őrölt gyömbér
5 dkg sajt (mondjuk trappista)
1 evőkanál extra szűz olíva olaj
1/2 evőkanál balzsamecet


ELKÉSZÍTÉS:

A céklákat alufóliába csomagolom és sütőben puhára sütöm. Nem darabonként csomagolom, hanem egy nagy zsákot csinálok és abba teszem a megmosott céklákat. Még forrón megpucolom és hagyom kihűlni. Én egy kisebb tepsi céklát szoktam ilyenkor főzni, egy része megy a salátába, a többi elkopik 2-3 nap alatt. (Szeretjük a céklát.)

Az olajat összekeverem a zúzott fokhagymával, az őrölt gyömbérrel, a balzsamecettel és a csipet sóval. Belereszelem a répát és a trappista sajtot (apró lyukú reszelőn). A zellerszárat vékonyan felszeletelem, belekeverem. A céklákat 8 darabba vágom, így pont falatnyiak és a salátához keverem.

Pirított kenyérrel remek reggeli, de sült húsok mellé is nagyszerű.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: főétel, leves stb.  
Thai pulykás tortillatekercs
  2014-02-14 11:41:54, péntek
 
 

Hozzávalók:

250 g Philadelphia light sajtos szendvicskrém
3 evőkanál édes-csípős chiliszósz
4 db nagy lágy tortilla-lap
2 db salátaszív (csíkokra vágva)
1 db mangó (csíkokra vágva)
20 dkg pulykamell felvágott (nagyon vékonyra szeletelve)

Elkészítés:

1. Keverjük krémesre a Philadelphiát a chiliszósszal, és ízesítsük sóval, borssal.

2. Kenjük meg a tortillákat a krém 1/4 részével.

3. Helyezzük rá a saláta- és a mangócsíkokat, továbbá a pulykamell felvágott szeleteket, és tekerjük össze szorosan a tortillákat. A tekercseket középen félbevágva tálaljuk.


 
 
0 komment , kategória:  * Recik: főétel, leves stb.  
Töltött tök kapormártással
  2014-02-12 10:31:35, szerda
 
 

Hozzávalók

1 db közepes méretű tök
1 fej vöröshagyma
40 dkg darálthús
5 dkg rizs 1 tojás
1 tejföl
a fűszerezéshez: só,
bors,
majoránna,
fokhagyma

A kapormártáshoz:

egy nagy csokor kapor,
kis tej,
1ek liszt,
csipetnyi só és cukor

Elkészítés:

A tököt két felé vágjuk, a belét kikaparjuk, alaposan besózzuk, egy-két órára állni hagyjuk. Én rajta hagyom a héját, mert akkor sütés során jobban megőrzi "csónak" formáját. Egy nagy fej hagymát megpucolunk, kockákra vágunk, és kevés olajon üvegesre dinszteljük. Ezután adjuk hozzá a darált húst, amivel addig dinszteljük tovább, míg a hús "kifehéredik" Ízlés szerint fűszerezzük sóval, majoránnával, borssal és fokhagymával, és a kapor felével (apróra vágva). 20 perc alatt készre főzzük. Nekem előző napról maradt egy kevés rizsem, így azzal nem kellett bajlódni, ha nincs kéznél, akkor kb. 10 dkg rizst megfőzünk, és ha elkészült, a húshoz keverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a két fél tököt belehelyezzük, majd megtöltjük a darálthúsos töltelékkel. Meglocsoljuk a tojással elkevert tejföllel. . Előmelegített, forró sütőben (220 fokon) szép rózsaszínűre sütjük kb 35 perc alatt. Amíg sül a tök, elkészítjük hozzá a kapormártást (elengedhetetlen!!!): kevés olajon, kis vízzel felöntve megpároljuk a felaprított kaprot, majd felöntjük kb 1,5 dl tejjel/tejszínnel. Pár percig összerottyantjuk, majd egy nagykanál liszttel megszórjuk. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetjük, míg besűrűsödik (ne hagyjuk becsomósodni. Kevés sóval, borssal és egy csipetnyi cukorral fűszerezzük.




 
 
0 komment , kategória:  * Recik: főétel, leves stb.  
Zeller-bomba
  2014-02-10 11:16:39, hétfő
 
 

Hozzávalók:

1 halványító zeller
1 nagy fej zeller húslevesben megfőzve + néhány levélke díszítésnek
4 dl tejszín
1 dl tejföl
1 csomag zseléfix
1 csomag petrezselyem apróra vágva.
só, bors, szerecsendió

Elkészítése:

A halványító zellert kevés sós vízben puhára főzöm.. A zseléfixet a zeller főzővízével feloldom, a főtt zellert szitán átpaszírozom, majd a tejszínt és a tejfölt összekeverem, a felét hozzáöntöm az átpaszírozott zöldséghúshoz és megfűszerezem. Kis citromlével, hangyányi édesítővel meglocsolom, hozzákeverem a petrezselymet és kis formákba öntve megy a hűtőbe.

A húslevesben megfőtt zellert a maradék tejföl-tejszín keverékével összeturmixolom, ugyanazokkal a főszerekkel, szintén kis citromlével és édesítővel ízesítem.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: főétel, leves stb.  
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 892 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 170 db bejegyzés
Összes: 103790 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2259
  • e Hét: 2259
  • e Hónap: 203298
  • e Év: 1030640
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.