Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 892 
Sütőtökös süti
  2014-04-25 13:15:04, péntek
 
 

Hozzávalók:

60 dkg sült sütőtökpüré/kb 1 kg-os sütőtököt kell sütni hozzá/,
25 dkg margarin,
34 dkg liszt,
34 dkg porcukor,
1 csomag vaníliáscukor,
2 tojás,
1 dl tej,
1 csomag sütőpor,
csipetnyi só,
1 csapott kiskanál őrölt szegfűszeg,
1 csapott kiskanál őrölt fahéj.

Elkészítés:

A tököt puhára sütjük, 200 fokon,kihűtjük,majd a héját leszedjük,magját kiszedjük,ha egészben sütöttük,és összeturmixoljuk a belsejét.Margarint a porcukorral,vaníliáscukorral,csipetnyi sóval habosra keverjük,hozzáadjuk a tojásokat,belekeverjük a sütőtökpürét,lisztet,sütőport,szegfűszeget,fahéjat,és a tejet.Sütőpapírral bélelt tepsiben,előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: sós, édes sütik stb.  
Fantás szelet
  2014-04-11 11:35:57, péntek
 
 

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS:

Tészta :

4 ek lisztet
1 cs. sütőporral
és 2 ek. kakaóporral összekeverünk.
6 tojássárgáját
6 ek. porcukorral kikeverünk
és hozzáadunk 1 dl olajat.
6 tojásfehérjét felverjük.

A tojássárgás cukorhoz először a felvert fehérjét keverjük hozzá laza mozdulatokkal majd végül a sütőporos lisztet.

Túrókrém :
25 dkg rámát
25 dkg porcukorral habosra keverünk,
hozzáadunk 25 dkg túrót
és citrom lereszelt héját.

Fantás krém :

7 dl bármilyen szénsavas narancsos üdítőital,
2 cs. vaníliás pudingpor,
2 ek. cukor

Ugyanúgy pudingot főzünk csak nem tejjel, hanem a narancsos üdítővel.

Összeállítás : A piskótára rákenjük a túrókrémet, arra pedig a fantás pudingot ( ezt melegen kell ! )

Rakhatsz a túróra narancs, mandarin gerezdeket is.
Én a túrókrémbe egy kicsit több túrót teszek és annyival kevesebb margarint. Nekem a 25-25-ös túró-margarin arány túl vajas.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: sós, édes sütik stb.  
Mákos csúsztatott palacsinta
  2014-03-25 11:11:11, kedd
 
 

Hozzávalók:

2 tojás
4,5 dl tej
20 dkg finomliszt
csipet só
1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

cukor
darált mák
4 tojásfehérje
baracklekvár

Elkészítés:

A tojást a vaníliás cukorral habosra keverem, majd a többi hozzávalóval egy kicsit vastagabb tésztát készítek. 14-16 palacsintát sütök. A palacsintáknak csak az egyik felét sütöm meg, majd azt tálra csúztatom, és rétegezem házi baracklekvárral, amibe mákot szórok és cukros tojáshabbal. Amikor kész vagyok, egy utolsó palacsintával zárom a sort, és a tortát 190 fokon fél órát sütöm.





 
 
0 komment , kategória:  * Recik: sós, édes sütik stb.  
Almás linzer: ahogyan nagyanyáink készítették
  2014-03-21 12:52:08, péntek
 
 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 egész nagy tojás
1 sütőpor
25 dkg porcukor
kb fél dl fehérbor vagy házi tej
2kg alma
1 tk fahéj+ 3 ek kristálycukor
2-3 ek gríz

ELKÉSZÍTÉS:

Először az almát meghámozom és lereszelem, majd rászórok egy tk fahéjat és 3 ek cukrot. Ezt hagyom állni egy órát, hogy a cukor és a fahéj jól átjárja és az alma a levét kieressze. Mamám és anyósom mindig azt mondta az alma akkor jó, ha egy kicsit fonnyadt, mert kevesebb levet ereszt húsosabb lesz a töltelék tőle.
Egy óra múlva kinyomkodom belőle az almalét, és remélhetőleg a gyerekünk hagy annyi almát, hogy a sütibe is jusson :), majd egy szűrőbe teszem és még hagyom lecsorogni a maradék almalét.
A hozzávalókból a liszthez darálom a 25 dkg cukrot majd a sütőport is rászórom és az egészet jó alaposan elkeverem. Kimérek 15 dkg lágy disznózsírt (nem boltit természetesen) hozzáadom a házi tojást, majd tésztává gyúrom. Amikor darabosra összeállt, akkor felmarkolok mindkét kezemmel jó bőven a tésztából és a kezeimet lazán egymáshoz közelítve dörzsölöm a zsíros tésztát, így homogénebb lesz. Ha a tészta nem akar összeállni, akkor került elő anyósomnál a finom házi fehér bor, nekem nem volt itthon így kevés tejet tettem bele. Vigyázni kell a bor vagy tej adagolással, mert könnyen túllágyulhat tőle a tészta, ha ez történik sincs semmi baj, mert akkor kis liszttel vissza lehet pótolni. Mivel nagyon zsíros tésztáról van szó és nehéz lenne nyújtani, hűvös helyre, kamrába vagy hűtőbe kell tenni a tésztát fél-egy órára, majd ketté venni és lehet nyújtani.
A tepsi aljára az egyik felét kell tenni erre jön egy csapott evőkanál gríz, hogy felszívja az alma (vagy meggy) levét és ne ázzon el a tészta tőle, erre lehet az almát pakolni és az alma tetejét is kicsit meg kell szórni grízzel, ezután pedig jöhet a másik tészta.
A linzer tetejét miután megkentem tojással meg kell szurkálni vagy derelye szaggatóval megszántani, hogy a gőz kijöjjön belőle sütés közben. Azért előbb tojásozom és utána lyukasztom a tésztát, mert ha fordítva csinálnám a tojás visszaforrasztaná a lyukakat a tésztán.
180 C°-on alsó-felső sütésen sütöm 30 percet.




 
 
0 komment , kategória:  * Recik: sós, édes sütik stb.  
Hamiskás mézes
  2014-03-21 12:49:53, péntek
 
 

Hozzávalók

1 készen vett mézeslap (4db-os)
5dl 2,8%-os tej
4 ek búzadara
2 ek vaníliás puding (kb 2/3 zacskó)
5 ek kristálycukor
sárgabarack lekvár
1 rumaroma+1 dl tej
16 db babapiskóta
20 dkg tortabevonó+6 ek étolaj
20 dkg margarin


ELKÉSZÍTÉS:

Ez a süti villámgyorsan elkészül, nem kell sütni csak szépen összerakni mindent.

Először elkészítem a krémet, mert ennek még hűlnie is kell. Egy edénybe beleteszem a 2 ek pudingot, 4 ek búzadarát és az 5 ek cukrot, erre 1 dl tejet öntök és jó alaposan csomómentesre keverem, majd hozzá adom a maradék 4 dl tejet is és sűrűre főzöm. Amikor a grízes puding sűrű lett beledarabolom a 20 dkg margarint a még forró krémbe elkeverem és hagyom hideg helyen hűlni, mondjuk a konyhaablakban kívül.
Addig amíg hűl, elkezdem a lapokat készíteni. Megkenem őket baracklekvárral, a babapiskótákat pedig beáztatom az 1 dl tejben elkevert rumaromával, ránézésre elég gusztustalan ugyan a rumaromás tej, viszont nagyon finom lesz tőle a piskóta.
Amikor kihűlt a krém egy habverővel addig verjük, amíg laza és habos állagú nem lesz, ha ez kész máris összeállítom a sütit.
Alulra egymás mellé teszek két mézeslapot, amit lekvárral kenek, erre ráteszem a krém felét, majd a beáztatott babapiskótát, megint krém jön végül a barack lekvárral megkent másik két mézeslap. Az egészet befóliázom vagy zacskóval beburkolom és egy napra a hűtőbe teszem, hogy szépen megpuhuljon.
Másnapra az egész olyan puha lesz, mintha nem is lenne benne tészta. Felolvasztok 20 dkg étcsokit gőz felett 6 ek olajjal ezt elsimítom a süteményen, amikor már szilárdul azonnal elkezdem szeletelni, mert ha megvárjuk míg teljesen megkeményedik akkor törni fog a csoki.




 
 
0 komment , kategória:  * Recik: sós, édes sütik stb.  
Diós-fahéjas darázsfészek
  2014-02-28 11:21:23, péntek
 
 

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
3 tojás sárgája
5 g instant élesztőpor vagy 2 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
fél citrom reszelt héja
csipet só
5 dkg olvasztott langyos vaj
2,5 dl langyos tej

A tészta kenéséhez:

10 dkg vaj + kevés a kenéshez
10 dkg (barna) cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg durvára őrölt dió

A locsoláshoz:

2 dl langyos tej
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tésztához valókból a szokásos módon kelt tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Ameddig kel a tészta, habosra keverjük a vajat a cukorral és a fahéjjal, a diót durvára őröljük.

A megkelt tésztát vékony, kb. félujjnyi vastag téglalap formára kinyújtjuk, megkenjük a vajkrémmel, és egyenletesen megszórjuk a dióval. Hosszanti oldaláról kezdve feltekerjük, és kb. 3 cm vastag darabokra szeleteljük.

Sütőpapírral bélelt kerek kb. 28 cm-es átmérőjű sütőformába egymás mellé sorakoztatjuk, a csigaközöket kevés olvasztott vajjal megkenjük, és meleg helyen kb. 20 percig újrakelesztjük.

Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük, a tésztát betoljuk. 15 perc sülés után meglocsoljuk a vaníliás tejjel, és kb. további 15 perc alatt pirosra sütjük.

Tálalhatjuk önmagában vagy vaníliás öntettel.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: sós, édes sütik stb.  
Meggyes-csokis pite
  2014-02-21 14:06:32, péntek
 
 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
12 dkg hideg sütőmargarin
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor vagy aroma
1 tojás
1 evőkanál tej

A töltelékhez:

1 l meggybefőtt (magozott)
5 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás pudingpor

A mázhoz:

10 dkg étcsoki
10 dkg tejcsoki
1 evőkanál sütőmargarin
1 evőkanál tej
1 evőkanál olaj, hogy szép fényes legyen

Elkészítés:

A tésztához egy tálban a száraz hozzávalókat elkeverem, a margarint belecsipegetem, majd morzsás tésztát készítek. A tejet és a tojást alaposan elkeverem, hozzáadom, és tésztát gyúrok belőle. Fél órát pihentetem a hűtőben.

Tepsire rakom a tésztát, alaposan megszurkálom. 200 fokon 10 percig elősütöm.

A töltelékhez a meggy levét a cukorral és a pudingporral sűrű zselévé főzöm. Csak utána rakom bele a meggyszemeket. Ráöntöm a tésztára, és további 20-25 percig sütöm.

A mázhoz gőz fölött összeolvasztom a hozzávalókat, majd a kész, már langyosra hűlt sütire öntöm.

Langyosan vagy teljesen kihűtve tálalom.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: sós, édes sütik stb.  
Bögrés süti dióval
  2014-02-14 11:43:20, péntek
 
 

Hozzávalók:

2 dl tej
2 tojás
2 kanál olvasztott zsír
1 csomag sütőpor vagy szódabikarbóna
2 dl-cukor
2 dl liszt
2 dl dió

Elkészítés:

A 2 tojást habosra keverem 1 bögre cukorral, majd a 2 kanál olvasztott zsírt és a sütőport vagy szódabikarbóna kerül bele. Hozzáadom tejet, a diót és a lisztet. Összekeverem óvatosan, majd kizsírozott és lisztezett tepsibe rakom. Kb. háromnegyed óráig sütöm közepes hőfokon. Akkor jó, mikor már a hurkapálcára nem ragad semmi. Szerintem nagyon finom, és legfőképp egyszerű elkészíteni.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: sós, édes sütik stb.  
Almarózsa
  2014-02-12 10:24:20, szerda
 
 

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (bolti vajas)
3 közepes db alma
4 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tk fahéj (őrölt)
2 ek citromlé
3 ek cukor
1 l víz

Elkészítés:

1. Az almákat megmossuk, a magházukat eltávolítjuk, majd vékony cikkekre szeljük.

2. A 4 csésze vizet 3 ek cukorral és a citromlével felforraljuk, majd két perce beletesszük az almaszeleteket. Ennyi elég ahhoz, hogy kicsit megpuhuljanak, és könnyen formázhatóvá váljanak.

3. Majd alaposan lecsepegtetjük, és papírtörlőre terítve hagyjuk őket megszáradni.

4. Közben a vajas tésztát vékonyra nyújtjuk, majd keresztben ujjnyi csíkokra osztjuk derelyevágóval. Megszórjuk a 4 ek cukor, a vaníliás cukor és a fahéj keverékével, s egy kicsit még sodrófával is átmegyünk rajta, így a cukor jobban megtapad a tésztán.

5. Az almaszeleteket jobbról balra haladva fektessük rá a csíkokra úgy, hogy kissé fedjék egymást.

6. Balról, óvatosan és - amennyire lehet- szorosan tekerjük fel egyesével a csíkokat. A végét enyhén nedves kézzel csípjük az oldalához, így sülés közben sem bomlik szét.

7. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a rózsákat, és előmelegített sütőben, 220 fokon, 35 percig süssük.

8. Ha kihűlt, porcukorral hintsük meg, így még szebb lesz.



 
 
0 komment , kategória:  * Recik: sós, édes sütik stb.  
Madártejes zsemlepuding hideg téli napokra
  2014-02-10 11:14:33, hétfő
 
 

Hozzávalók:

6 szikkadt zsemle
6 dl tej
10 dkg + 2 evőkanál cukor
1/2 vaníliarúd kikapart magja
3 tojás
vaj

ELKÉSZÍTÉS:

A 3 tojás habosra keverem a 10 dkg kristálycukorral, belekeverem a vaníliarúd kikapart magjait - a vanília héját pedig üvegbe teszem és feltöltöm cukorral, pár hét múlva remek vaníliás cukor -, majd felöntöm a tejjel, még egyszer átkeverem és beletépkedem a szikkadt zsemléket.

Vastagon kivajazok egy tűzálló tálat, beleteszem és lenyomkodom a zsemlepudingot, megszórom a tetejét 2 kanál kristálycukorral, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt - szépen piruljon meg - megsütöm.




 
 
0 komment , kategória:  * Recik: sós, édes sütik stb.  
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 892 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 103870 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2797
  • e Hét: 9876
  • e Hónap: 74373
  • e Év: 2326005
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.