Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 112 
Ünnepek és titkos szalvéták
  2014-04-15 16:05:48, kedd
 
  Ünnepek és titkos szalvéták
Imádom az ünnepeket, szerintem az őseim között biztos akadt pár, aki hatalmas kastélyokban kulcsárnőként dolgozott és százfős lakomákat vezényelt le.
A rokonok azért jóval kevesebben vannak, de épp az előbb takarítottam el a romokat, és fogalmam sincs, hogy dobtam össze ma reggel olyanokat, hogy fokhagymás hús, máj, sült csirkemell, halkrém, tepsis krumpli, rizs, oregánós-bazsalikomos kukoricasaláta, ja meg húsleves (amit mellesleg utálok), míg 10 körül megjöttek a családtagok.
Amúgy a Calderonban Ella főzési szokásai erősen hasonlítanak az enyémekre. Fogj bármit, szórd meg bármivel, készítsd el akárhogyan és adj nevet neki. Ez teljesen jól működik a hétköznapokon is, de ünnepeken különösen. :)
Tök jó kedvem van tőle. :)Várom már a holnap hajnalt, amikor újra leülök írni. November-decemberben csak játszottam, túl sok volt a munka, és nem értem rá, csak egy írástechnikai gyakorlatot vittem végig, de amúgy nem volt időm komolyan írni.
Most viszont annyira erős már bennem a mese, az a furcsa "üzemmód" amikor átkapcsol az agyam, és befelé figyelek, hogy sikerült a vasárnapi dedikálásomról 20 percet késni, mivel ellentétes irányba szálltam, és arra a buszra, amiről mellettem beszélgettek, nem a jóra. Kissé meglepődtem a semmi közepén egy végállomáson föleszmélve, de cserébe megírtam fejben Scar spin-off regényének első nyolcvan oldalát. Későbbre terveztem ezt a könyvet, de úgy tűnik, makacsul most akar előbújni. Igazán megvárhatta volna, míg biztonságos körülmények között mosogatok, vagy mondjuk porszívózok.

A családtagok amúgy tök profik, és rögvest meg is oldják a technikai problémáimat, így előkerült egy régebbi kép is a mobilomról. Amikor a Calderon-2-őt írtam, nagyon untam a sima császárságot. A transzcendens feudalizmus és a tibeti tömegsír ebéd közben ugrott be, és azonnal lefirkantottam egy szalvétára. Soha nem jegyzetelek, így ez igazi kuriózum nekem is. :)

A képen középen Gyaco láma van a silókból kovácsolt karddal, majd a szerzetesekből álló körök közepén a nemesi kardok, végül a csigavonal az emberspirál férfiakból, nőkből, gyerekekből.
Link

(onsairegenyek.blogspot.hu/2013/12/unnepek-es-titkos-szalvetak.html)Link
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Részlet Marian Keyes: Rachel vakációja című regényéből:
  2014-03-31 16:46:30, hétfő
 
  Beleteszem a limitált kiadású Led Zeppelin Houses of the Holy-lemezét a mikrohullámú sütőbe, ahol Dalí-stílusú használhatatlan tárggyá olvad, fogadkoztam. Összetépem a szalvétát, amit a Pink Floydból Dave Gilmour egyszer aláírt neki. Beledobom a motoros csizmáját a Hudsonba. Úgy, hogy ő is benne van.

182. oldal
Marian Keyes: Rachel vakációja
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Apollónia révbe ér 5.rész
  2014-03-06 14:09:47, csütörtök
 
  Apollónia révbe ér 5.rész
Wild Flower - 2009.10.24

A tanya folytatása
András kurta pillantást vetett a lányra, majd megállította a kocsit az út szélén.
-Mit szólsz ehhez a helyhez?
Apollónia végigjáratta a tekintetét a füves parton és a folyó végtelen vizén.
-Csodálatos!
Kiszállt a kocsiból, mélyen beszívta a virágok, a fű és a víz illatát.
-Ritkán jövök ide, pedig itt lakok a közelben.
A férfi elővett a kocsiból egy kis hűtőtáskát és egy összehajtott takarót, lementek a partra, leterítette és leültek. Apollónia a tekintetét a hűtőtáskára szegezte.
-Eltökélt szándékod, hogy végignézed, ahogy éhen pusztulok?
Amikor András kinyitotta a hűtőtáskát, a lány észrevette, hogy a szalvéta és az evőeszköz a kaszinóból származik. A lány kérdő tekintetére válaszolva annyit mondott:
-Megvesztegettem a személyzetet -majd átnyújtott a lánynak egy ropogós, pirosra sült csirkecombot.
-Az életemet mentetted meg -harapott a csirkébe a lány.

A napfény átszűrődött a föléjük nyúló fűzfa levelei közül, a lány lehunyt szemhéján táncoltak a napsugarak. A bőséges étel után álmosság tört rá, és furcsa módon biztonságban érezte magát András mellett.
-Nehogy elaludj! -hajolt közelebb a férfi, és a lány arca után nyúlt.
András Apollónia ajkát kereste, hogy könnyű, évődő csókot leheljen rá. De amikor a lány puha, forró ajkához ért megváltozott a szándéka, hevesen magához rántotta, mit sem törődne annak tiltakozásával. Egy sirály panaszosan vijjogva szállt az ég felé, de a fülükig nem jutott el a hangja. Sohasem tapasztalt vágy hasított beléjük.
-Nem -a lány hangja csak halk, rekedt suttogás volt. -Nem -ismételte meg határozottabban, és kiszakította magát a férfi öleléséből.
-Mi a baj? -kérdezte a férfi értetlenül.
-Tényleg nem ismerlek még! Nekem így nem megy.
-Rendben -Adta meg magát a férfi. -Mit akarsz tudni rólam?
-András, te vagy a beépített ember?
-Te aztán, nem kerülgeted a forró kását!
-Szóval?
-Igen, -engedett neki a férfi -de ezt senki sem tudhatja!
-Izabella is tudja, nem csak Áron?
-Igen, de más senki. Bízom benned, hogy tudsz hallgatni.
-Persze, tudom, hogy veszélyes dolgot vállaltál. Miért teszed ezt?
-Áron gyerekkori barátom. Veszélyben van a családja. Kell ennél több?
-Nem -válaszolta a lány, elámulva, hogy hány oldala lehet a férfinak, amit nem ismer még.
-De többről nem beszélhetek.
-Megértelek, de tudnom kellett ezt, mielőtt belebonyolódom valamibe.
-Valamibe? -vonta fel bozontos fekete szemöldökét a férfi.
-Egy kapcsolatba...
-Ej, akkor most már bonyolódhatunk Szépségem! -mosolygott rá a férfi és a következő pillanatban szája ismét a lány ajkát kereste.

Este András egyedül feküdt az ágyában és azon morfondírozott, hogy miért van benne ez a szűnni nem akaró hiányérzet. Mindent elért az életben, amit csak akart. Feleség és gyerek viszont nem szerepelt a terveiben. Mégis hiányzott neki az asszonyi melegség, azért érezte olyan üresnek a szobáját. Ha Apollónia itt lenne, betöltené nevetéssel, szenvedélyes lényével. Nem kongana az ürességtől. A férfi életében először olyan otthonról álmodott, ahol nyírni kell a füvet, gyerekek szaladgálnak és egy bájos feleség várja haza minden nap a munkából. És a feleség minduntalan Apollónia volt. Teljesen össze volt zavarodva.
Ekkor megszólalt a mobilja. Áron neve villogott a kijelzőn.
-András -szólt bele.
-Mi újság te Rómeó? -kérdezte Áron.
-Semmi különös.
-Szeretném, ha elmesélnéd, hogy mi a szándékod a sógornőmmel.
-Azt már nem! -vágta rá András.
-Mi az, hogy nem? -hördült fel a férfi -Elvégre én vagyok a sógora.
-Igen, de nem az apja.
-Az igaz, de ha azt hiszed, hogy bolondot csinálhatsz belőle...
-Nyugodj meg, Áron! Ő más mint a többi!
-Na, hát ettől féltem leginkább!
-Ne aggódj, Apollónia tud vigyázni magára. Ne avatkozz bele!
-Rendben, -mondta Áron fogcsikorgatva -de megnyúzlak, ha bántod!
-Nem fogom, ígérem! Jó éjszakát Áron, csókoltatom Izabellát és a gyerekeket! -mondta András és letette a telefont.

Másnap reggel Izabella már a konyhában készítette elő a reggelit, amikor a húga kócosan, a lánykori, virágmintás köntösében kiment hozzá.
-Látom nem aludtál az éjjel -jegyezte meg Izabella.
-Te sem tudtál volna, ha annyi minden kavarogna a fejedben!
Izabella mindentudó mosollyal nézett rá.
-Na és mi az az annyi minden?

(Wild Flower rovata (wildflower.virtus.hu))
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Érzelmek iskolája :Szerelem Manhattanben? -részlet
  2014-03-06 12:43:53, csütörtök
 
  OLYAN, MINT DARYL VAN HORNE

Sarah lakásán találkozunk. Sarah filmes, annak idején modellként kezdte, amíg elege nem lett a sok szarakodásból, és fel nem szedett tíz kilót. Rózsaszín, halszálka mintás nadrágkosztüm van rajta.
- Ahogy végiggondolom, kikkel jártam, Peri az egyetlen, aki kilóg a sorból - kezdi el. - Azon gondolkodom, mi tetszett benne.
Mielőtt rátérhetnénk a szaftosabb részekre, kiderül egy zavaró dolog. Bár egyik nő sem hallott Periről hónapok óta, aznap reggel négyüket is felhívta.
- Mindent tud rólunk - állítja egyikük. - Olyan, mint Daryl van Horne az Eastwicki boszorkányokban.
- Inkább, mint Kandúr Randi - helyesbít egy másik. Kinyitunk egy üveg bort.
- Perivel az a helyzet - mondja Sarah -, hogy azért olyan aranyos, mert amikor először találkozik vele az ember, olyan jól fogalmaz, és olyan vicces. Azonkívül mindig ráér, mert nem dolgozik. Hát nem klassz dolog, ha az embernek azt mondja egy pasi, hogy ebédeljünk együtt, aztán amikor visszamész dolgozni, felhív, hogy igyunk meg egy koktélt munka után? Mikor jártatok utoljára olyan krapekkal, aki naponta háromszor akart találkozni veletek?
- A koktél nem a legjobb kifejezés - mond ellent Magda. - Az embernek Katharine Hepburn és Cary Grant jut eszébe róla.
Jackie, a magazinszerkesztő, közbeszól.
- Amikor megismertem, azonnal járni kezdtünk. Heti öt estét töltöttünk együtt. Egyszerűen nem száll le az emberről. - Okos, mert imád telefonálni - mondja Sarah. - És tudjátok, mit jelent ez egy nőnek. Egyből azt gondolod, ez biztos belém van esve, naponta tízszer telefonál. És nem gondolsz arra, hogy mennyire idétlen a hapsi.
- Aztán meglátod a nadrágtartóját, és azt mondod: jesszus - teszi hozzá Maeve, a félig ír költőnő.
- Aztán rájössz, hogy nem is olyan vicces - mondja Sarah. - Csak jó nagy készlete van viccekből, de ha már mindegyiket ezerszer hallottad, kezd idegesíteni. Olyan, mint egy cirkuszi karika. Oda-vissza ugrál a saját karikáján át.
- Nekem azt mondta, én vagyok az egyetlen lány, aki érti a vicceit - mondja Maeve -, pedig nem is találtam viccesnek. - És ott van a lakása. Huszonöt ajtó. Minek?
- Miért nem dobja ki a bútort, és vásárol be még pár ajtót a Door Store-ban?
- Egyszer megmutatta a szalvétagyűrű gyűjteményét. Volt köztük egy karbilincs formájú. Ezzel akarja a lányokat levenni a lábukról, a szalvétagyűrűivel?
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Könyv a Szalvétafiú kalandjairól:
  2014-02-03 07:43:28, hétfő
 
  Andrea Hotchkiss könyve ez,melynek eredeti címe: The Adventures of Napkin Boy and the Beads of Condensation. Ez egy gyerekeknek szóló könyv, mely a kisgyerekek nyelvén mesél el több olyan dolgot, mellyel ismereteik bővülhetnek, mindezt még a kisgyerekek nyelvezetében.A könyvből nem csak a hős szalvétafiút ismerhetjük meg hanem Istent is.

The Adventures of Napkin Boy and the Bea Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-02-03 07:33:03
feltöltő: venci76
nézettség: 973
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: book, trailer, publish, book, tate,
kategória: reklám
leírás: The Adventures of Napkin Boy and the Beads of Condensation by Andrea Hotchkiss Book trailer for Andrea Hotchkiss, a Tate Publishing author.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Móra Ferenc: "Nem kell gyászt ölteni" c. írása (1920)
  2013-11-20 18:44:57, szerda
 
  "Nem kell gyászolni, mert az aláírt halálos ítélet még nem halál, ahhoz még mindig sokan vagyunk hogy egy lábig kiírtsanak bennünket. Szívtelenségük volna hozzá, de nincs elég hóhérjuk, s ami van, annak otthon kell készenlétben lenni.S tollal, tintával nemzetet még soha nem öltek. Mit kötelezvény, mit békeszerződés! A lobogó vulkánt papírszalvétával le nem boríthatjátok. Parancsoljátok meg a szélnek, hogy ne fújjon, a villámostornak, hogy ne csattanjon, a csillagoknak, hogy ne szikrázzon, a folyónak, hogy visszafelé folyjon, a hajnalnak, hogy föl ne hasadjon, a pipacsnak, hogy pirosat ne nyisson. Szót fogad-e? Van-e őrült, aki ily parancsot kiadjon, s elhiggye, hogy az majd teljesedik? Hogy az adott szó szent, hogy az aláírt kontraktus kötelez? Nincs isten és nincs ember, aki adott szónak venne egy ígéretet, melyet őrültek kényszerítenek ki a megkötözött embertől, torkára tett késsel.(...)"

(http://nemzetiosszetartozas.kormany.hu/trianon-emlekezete-2012)
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Nincs Cím
  2013-10-08 11:20:16, kedd
 
  RÁKOSI VIKTOR MUNKÁI
VII

SIPULUSZ HUMOROS ELBESZÉLÉSEI

MÁSODIK SOROZAT


BUDAPEST MDCCCCIII
RÉVAI TESTVÉREK IRODALMI INTÉZET R.-T.

IV.

Mit csináljon az ember, ha csunya? Igyekezzék bebizonyitani, hogy van annyi belbecse, mint a legszebb embernek.

Emlitettem, hogy Tornyaynak második felesége és első házasságából maradt két leánya milyen ellenszenvvel fogadtak.

Ezt az ellenszenvet azután sem titkolták.

Egyszer ebéd alkalmával, kenyérdarabokat villára szurva, elkezdtem a tányéromon maradt szaftot mártogatni.

- Vegyen még hust, ha éhes, - szólt az asszony.

- Köszönöm, nagyságos asszony, jobban szeretek mártogatni.

- Hát akkor majd ebéd után a szobájába küldöm a pecsenyés tálat, mert nem szeretem, ha az asztalomnál ilyen parasztos szokások harapóznak el.

A frissen mártott kenyérfalat kifordult a számból, annyira elszégyelltem magamat. Természetesen nem feleltem semmit. Asszonyokkal szemben mindig hideg nyugalommal kell viselkednünk. Ezzel imponálunk nekik legjobban.

Más alkalommal - uj fehér selyemnyakkendőt tevén föl - jónak láttam a szalvétát a nyakamba kötni, hogy a drága jószágot le ne csöpögtessem.

- Mely vidékre való? - kérdé az asszony.

- Biharmegyébe.

- Régóta van Pesten?

- Két év óta.

- No, akkor nem csodálom.

- Mit, kérem alássan?

- Hogy a szalvétát a nyakába köti és nem a hátára.

Oly sebesen kaptam le a szalvétát, hogy egy pohár vörös bort feldöntöttem vele. A leányok majd megpukkadtak nevettükben. Tornyay ur biztató pillantásokat vetett felém. Összeszorítottam a fogamat és mozdulatlanul néztem, a vörös bor hogyan csöpög a pepita nadrágomra...

Egyszer vendégek voltak s nekem nem lévén fekete kabátom, azt mondtam... Mit mondhat az ember, ha nincs fekete kabátja?... Azt mondtam Tornyaynak, hogy a fejem fáj és nem ebédelek. Tanitványomat, a kis Oszkárt azonban elküldtem a konyhába, azzal az üzenettel, hogy küldjenek a szobámba egy kis harapnivalót.

Ezt azonban megtudta Tornyay s fölkeresett a szobámban:

- Hát maga éhes?

- Az vagyok.

- Miért nem jön velünk ebédelni?

- Mert nincs fekete kabátom.

- Ha csak ez kell!

Ezzel Tornyay elment s pár perc mulva a szobaleány egy ujdonatuj fekete kabátot hozott be az ur ruhatárából. Ez már más. Igaz, hogy a kabát egy kicsit bő volt s az ujját bátran fölgyürhettem volna egy arasznyira, de biztam abban, hogy az ebédlő sötét és nem veszik észre a családfő kabátját.

Én boldogtalan! Nem számoltam azzal a körülménynyel, hogy a vendégek kedvéért meggyujtják majd a villámos csillárt.

Egy fényben ragyogott az ebédlő s az üvegneműek vakitóan sziporkáztak az asztalon. (Bocsánat, nem folytatom, a leirás nem az én mesterségem.)

Belépésemkor a szép háziasszony azonnal kiváncsian rám szegezte tekintetét s pokoli mosoly vonult végig az arcán. Ugyanigy fogadtak a leányok is. Alig tudtam a székemig botorkálni zavaromban.

A mint az első kanál levessel a szám felé közelitettem, megszólalt a szép asszony:

- Nevelő ur, megengedem, hogy a szalvétát a nyakába kösse.

- Kérem, nagyságos asszonyom... nem értem...

- Mit nem ért?

- Mit méltóztatik gondolni a szalvétával?

- Azt, hogy kösse a nyakába.

- Miért, ha szabad tudnom?

- Hogy abban a szép kabátban kár ne essék.

Fájdalmas, mint egy haldokló őzike, olyan fájdalmas tekintetet vetettem Tornyayra, a ki bűnösnek érezhette magát, mert zavartan lesütötte a szemeit.

- Majd vigyázni fogok, - hebegém.

Pár másodpercig csend volt. A pecsenyéig nem történt semmi. Ekkor az történt, hogy a szobaleány a kabátomat... a kabátját... eh... a kabátunkat leöntötte zsirral.

Tornyay ur dühösen fölugrott.

- Ostoba! Hát nem tudsz jobban vigyázni?

Odarohant hozzám és figyelmesen megnézte a leöntés helyét.

- De édesem, - hallatszott megint az asszony impertinens hangja, - miért jösz ugy tüzbe a nevelő ur kabátja miatt? Remélem, nem vetted bele a szerződésébe, hogy a folttisztitás költségeit te fogod viselni?

Tornyay ur visszasompolygott a helyére, én meg elátkoztam az ostoba percet, melyben a kabátot elfogadtam.

Nem volt még vége a torturának. A kisasszonyok nyilai még hátra voltak.

Hirtelen Emma e szókkal fordult hozzám:

- Különben ma a nevelő ur olyan ismerősnek tetszik előttem.

A mire Margit, a másik, belevágott:

- Nekem is vannak pillanataim, a mikor majdnem rokonomnak vagyok hajlandó őt tekinteni.

- Mi lehet az oka?...

- A kabát, a kabát, a kabát... (Ezt Oszkár gyerek harsogta, a szemtelen.)

Majd megfulladtam, a mi nem gátolt meg, hogy három körtét meg ne egyem.

Szobámba érve, a divánra roskadtam. Nem sokára fölkeresett Tornyay.

- Bátorság, Párvay ur, bátorság, - mondá, - sokat kellett önnek ma kiállania, de azt hiszem, ez volt az asszonyok utolsó rohama. Remélem, nem engedi magát kitúrni?

Megígértem neki, hogy nem engedem. Sokáig ültem egy helyben, gondolatokba és a divánba süllyedve. Mikor beállt a sötétség, nem gyújtottam gyertyát, hanem elkezdtem fütyülni. Ez szokott az egyetlen vigaszom és szórakozásom lenni. Az igaz, hogy nagyon szépen, megindítóan, fülbemászóan tudok fütyülni.


(Forrásoldal, ahol a mű további részletei olvashatóak,a linkre kattintva tekinthető meg:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
...Amikor a szalvéta viszi el a pálmát.:-))
  2013-10-06 15:34:56, vasárnap
 
  ...Amikor a szalvéta viszi el a pálmát.:-))A méhesben, vagy a tornácon üldögélve, egy régen várt barát mosolyában, az augusztus közepi napsütéstől megittasodva és az ebéd súlyával a gyomorban az ember kevés mélyebb, vagyis igazabb dolgot tehet, mint hogy egy nagyot kortyol poharából. Mintha a világnak egyszerre lenne a része, de attól mégis egy bizonyos távolságban pihentetné a kezeit. Kint és bent, fent és lent, egyszerre és elválasztva. A boroskancsó félig tele van, a korty is ilyenkor ízlik a legjobban. Már és még. Aranyszínű nevetéssel szól a világ, és mindenki érzi, hogy a dolgok sorsa felől aggódni nem szabad. Csak lenni, üldögélni, talán meg sem szólalva belemerülni a másik hallgatásába. És közben a pohár mindig tele van. A házigazdának egyetlen fontos feladata van ebben a helyzetben. A pince kulcsának mindig kéznél kell lennie. Messze még az este, és hol van még a vacsora, ami új kezdetbe álmodja az estét.

A távolban, ahol a hegyek lába belelóg a vízbe, tüzes sziporkával andalog a mélység. Még messzebb csendes borongásra vetül az emberek tekintete. Néhol a szabad ég alatt ujjongó társaság ricsaja töri ketté a sötétséget, máshol ez a sötét találja meg a helyét a hangtalanul pipázó és Somlaiba merülő aggastyán szemében. Néhol tüzes Badacsonyi hangok hasítják szét a hallgatás hálóját, máskor Szent György hegyének szelíd sóhaja mártja tintáját az egyszeri örömünnepre váró lélekbe. Balra, ahol már nem is látszik a messzeség, csak sejthető, hogy Sopron felől nyugati széllel érkezik a szomjas emberek üdvözlése. Nagy kupából nagy kortyokkal álmodik a holnapról a mondat. Míg a hátam mögött kicsiny mámort teker körém Villány hívogató tekintete. De én itt vagyok. Mindenből egy kicsivel, és mindenhonnan egyre jobban megérkezve. Csak a nevek változnak és csak a szemek sugara téved el néha, amikor nincs iránytű, mi a helyes utat megmutatja.

Néha a domb is megmászhatatlannak tűnik, máskor a hegyek is apró zökkenővé válnak a cselekvés folyamában. A domboldal átmenetében az embernek semmire nincs szüksége. Csak egy ki nem ürülő boroskancsóra, egy barátra, nyári szélre, napfényre, csendre, melyet néha nevetés tesz még mélyebbé, és két pohárra.
(Kierkegaard,Kom.)
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Ally Condie: Matched - Egymáshoz rendelve
  2013-08-23 20:45:30, péntek
 
  A könyv rövid tartalma:

A Globális Felmelegedés után a rendszer összeomlott, és a helyén létrejött a Társadalom, ahol nincs éhezés, nincs betegség, nincs bűnözés, és a hivatalnokok döntenek róla, hogy kit szeretsz, hol dolgozol és mikor halsz meg.
Cassia harmonikusan él ebben a steril világban és meg van győződve róla, hogy ha betartja a szabályokat, hosszú élete, tökéletes munkahelye és társa lesz. Amikor a Párosító Bankett után legjobb barátja jelenik meg számítógépe képernyőjén, Cassia biztosan tudja, hogy ő az igazi... A képernyő azonban hirtelen elsötétül, és egy másik fiú arca villan fel rajta. Cassia nehéz döntés előtt áll. Merre induljon? Xandert kövesse a jól ismert, kitaposott úton, vagy esetleg Ky után eredjen az ismeretlenbe vezető, sötét ösvényen? Tökéletesség és szenvedély között kell választania.
(Forrásoldal:moly.hu/konyvek/ally-condie-matched)

Van benne egy szál, ami majdnem az egész könyvön átível: ahogy megismerjük Ky történetét. Szalvétákon, titokban rajzolva és írva adja át a különböző "fejezeteket" Cassiának, és ez az ötlet nekem nagyon tetszett/tetszik.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Nyakkendőjelenet a Bistro Mornarban
  2013-08-21 20:55:30, szerda
 
  Százharmincnyolcadik nap: Nyakkendőjelenet a Bistro Mornarban

Tudósítások a tengerpartról 2.

Készítette: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit

Egy svéd mondta valamikor, hogy a marhahús tulajdonképpen továbbfejlesztett széna, és nem tudom, hogy ki, hányadán áll a tatár bifsztekkel vagy az angolos sztékkel, de szerintem a fickónak igaza van. A halhús talán a továbbfejlesztett tenger. A parton nem variálják túl, valódi fast food, elkészítéséhez tíz percet és némi sót használnak fel. A Virtual Touriston ajánlott Mornar bisztró terasza a kikötőre néz Rijekában, reggel nyolctól éjfélig áll nyitva, hozzászokott a külföldiekhez. Mi az ajtónál foglalunk helyet, balra hollandok, horvátok ülnek, jobbról németek és dánok, a horvátok beszélgetnek mindenkivel. A fehérbort karcsú poharakba töltik, az egyszerűen grillezett, színes fogásokat porcelántányérokon hozza egy kedves nő, nagyon jó ütemben. Mi feltűnősködünk a nyakkendős szalvétáinkkal, fotózunk, ez senkit nem zavar: - ááá, igen, - bólogatnak - a bloggerek dilisek. Nyomatékosítani szeretném, hogy, még ha maga Hercule Poirot kötné is nyakába az asztalkendőt, az helytelen. De egy nyakkendős szalvéta az más, az vicces.

A szalvéta hozzávalói:
4 db nagyméretű, fehér papírszalvéta,
kék és rózsaszín selyempapír,
ragasztóspray,
olló,
barna csomagolópapír,
nyakkendőminta,
fóliasimító.

A selyempapírból kivágom a nyakkendőformákat. Egy nagyobb darab barna csomagolópapírt lefektetek a földre. Széthajtom a papírszalvétát, és az asztalra terítem. A selyempapír-nyakkendőt a csomagolópapírra fektetem, majd befújom ragasztóspray-vel. Két percig hagyom száradni, majd ráillesztem a szalvétára, és átsimítom a széleit.

(Forrásoldal:www.napfenyposzt.hu/rebarbara/385-szazharmincnyolcadiknapnyakkendoje lenetabistromornarban.html)
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 112 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 254
  • e Hét: 1267
  • e Hónap: 5483
  • e Év: 761463
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.