Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/307 oldal   Bejegyzések száma: 3067 
33. évközi hét kedd 11.20
  2018-11-20 10:27:33, kedd
 
  ...... ........


EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és üdvözítse, ami elveszett.
Abban az időben Jézus Jerikó városán haladt át. Élt ott egy Zakeus nevű gazdag ember, aki a vámosok feje volt. Szerette volna látni és megismerni Jézust, de a tömeg miatt nem láthatta, mert alacsony termetű volt. Így hát előrefutott, felmászott egy vadfügefára, hogy láthassa, mert Jézusnak arra kellett elhaladnia.
Amikor Jézus odaért, felnézett és megszólította: ,,Zakeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom."
Erre ő sietve lejött, és örömmel fogadta Jézust. Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték: ,,Bűnös embernél száll meg."
Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: ,,Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megkárosítottam, négy annyit adok helyette."
Jézus kijelentette: ,,Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és üdvözítse, ami elveszett.
Ezek az evangélium igéi. Lk 19,1-10

SZENTLECKE a Jelenések könyvéből
Ha az Úr szavát halljuk, nyissuk ki lelkünk ajtaját; és a kegyelem fehér ruhájában várjuk az Úr érkezését!
Én, János, látomásom közben hallottam, amint az Úr ezt mondta nekem:
,,A szárdeszi egyház elöljárójának írd meg! Így szól, akié Isten hét ajándékú lelke és a hét csillag: »Ismerem tetteidet. Tudom, hogy élőnek neveznek, de halott vagy. Ébredj fel, és önts erőt a többiekbe is, akik közel vannak a (lelki) halálhoz! Tetteidet nem találom tökéletesnek Istenem előtt. Jusson eszedbe tehát, hogyan kaptad és hallottad a tanítást! Tarts ki mellette, és térj meg! Ha nem várakozol rám, mint a tolvaj jövök (hozzád), és nem fogod tudni, melyik órában érkezem. De vannak néhányan Szárdeszben, akik nem szennyezték be ruhájukat. Ők velem fognak járni fehér ruhában, mert megérdemlik.
A győztest fehér ruhába öltöztetik. Nevét nem törlöm ki az élet könyvéből, hanem megvallom Atyám és angyalai előtt. Akinek füle van, hallja meg, mit mond a (Szent)lélek az egyházaknak!«
A laodiceai egyház elöljárójának írd meg! Így szól Krisztus, a hűséges és igaz tanú, Isten teremtésének ősforrása: »Ismerem tetteidet. Nem vagy se hideg, se meleg. Bárcsak hideg volnál vagy meleg! De mivel langyos vagy, és se hideg, se meleg, kivetlek a számból. Azt mondod: Gazdag vagyok, dúsgazdag, semmire sincs szükségem! Hát nem tudod, hogy nyomorult vagy és szánalomra méltó, szegény, vak és mezítelen? Tanácsolom néked, végy tőlem tűzben tisztult színaranyat, hogy meggazdagodjál; fehér ruhát, hogy felöltözködjél, és ne lássék szégyenletes mezítelenséged; és kenőcsöt, hogy megkend a szemedet, és láss. Akiket szeretek, azokat korholom és megfenyítem. Buzdulj fel, és tarts bűnbánatot! Nézd, az ajtóban állok, és kopogtatok. Aki meghallja szavamat, és kinyitja az ajtót, ahhoz bemegyek, és vele étkezem, ő meg velem.
A győztest magam mellé ültetem a trónra; amint én is győztem, és Atyámmal együtt ülök a trónon. Akinek füle van, hallja meg, mit mond a (Szent)lélek az egyházaknak!«"
Ez az Isten igéje. Jel 3,1-6.14-22

Imádság
Uram, Jézus, a te küldötted vagyok, ezért mindenkor a te örömhíredet akarom továbbadni és rólad akarok tanúságot tenni. A te szereteted és irgalmad jele szeretnék lenni a világban, naponta gyakorolva az irgalmas szeretet cselekedeteit. Mindent a te nevedben akarok tenni, hogy te győzz a rossz és a gonosz felett. Vezess engem Szentlelked által, aki indít és megerősít engem és az egész Egyházat a küldetésben!

Vajon akik a földi gazdagságtól várnak mindent, mikor jutnak el annak felismerésére, hogy nem ettől függ boldogságuk? Zakeust kíváncsiság és benső vágy ösztönzi arra, hogy nem törődve az emberek gúnyolódásával, felmásszon egy fára, hogy megpillanthassa Jézust. Tanulhatunk ebből a mozzanatból: Zakeus felismeri, hogy mi lehet az akadálya annak, hogy vágya teljesüljön és képes még szokatlan cselekedetre is, csak hogy ez az akadály megszűnjön. Észrevesszük-e, felismerjük-e azokat az akadályokat, veszélyeket, amelyek eltávolítanak minket az Úrtól? Mit teszünk annak érdekében, hogy ezeket az akadályokat eltávolítsuk az Úrral való találkozás útjából?
Zakeus Jézusra volt kíváncsi, Jézus pedig arra, aki felnőtt ember létére gyerekes módon fára mászott, nem törődve a körülötte lévők gúnyolódásával és megvetésével. Zakeus látni akarta Jézust, Jézus pedig meglátta benne azt az embert, aki kész megváltoztatni egész életét. Isten irgalma rátekintett erre a mások által megvetett és bűnösnek tartott emberre és új irányba állította életét. Ha megbánom bűneimet, Isten engem is elindít az üdvösség útján.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Isten az orvost is gyógyítja
  2018-11-20 09:11:10, kedd
 
  Nem úgy győzöm le a félelmet, hogy azt mondom, én klassz srác vagyok, nem félek, vagy jó orvos vagyok, meg tudom csinálni... Úgy győzöm le, hogy ki merem mondani, én félek.
Csókay András - Ideg sebész - a keresztény orvosok szatmárnémeti találkozóján
2018. november 19. hétfő 19:58
Harmadik alkalommal rendezett találkozót a keresztény orvosoknak november 17-én az egyházmegyei kórház-pasztorációs iroda a szatmárnémeti püspöki palotában.
A jelenlévőket Schönberger Jenő megyéspüspök köszöntötte, kérve az orvosokat, hogy mindig egészében tekintsék a pácienst, az embert. Az Úr Jézus azt mondta annak idején az apostoloknak, hogy menjenek, kereszteljenek meg minden népet, és gyógyítsanak. Ám a gyógyítás az Úr Jézus felfogásában kicsit más, mint a mi esetünkben, ő mindig mint egészet kezelte az embert. Mikor eléje viszik a bénát, azt mondja neki: ,,Bízz, bocsánatot nyertek a bűneid." ,,Mi könnyebb? A lelki vagy a testi gyógyítás? Neki mindkettő egyformán könnyű volt, de azt hiszem, hogy ezzel példát is adott arra, hogy a mindenkori orvosi társadalom úgy tekintsen az emberre mint teljes egészre. Nem egy eset ő, hanem egy ember, akinek fájdalmai, gondjai vannak, de azonkívül lelke is van" - fogalmazott a főpásztor.
- Csókay András kiemelte: a lelki bajok az igazi bajok, amelyek gyógyításában mindenkinek részt kell vennie: ,,Mindenkinek gyógyítóvá kell válnia! A legmagasabb szintű feladat a lélek gyógyítása: legyen a szomszédod, az ellenséged, segítened kell a gyógyulásában, részt kell vállalnod belőle. A gonosz elhiteti velünk, hogy Isten távol van. Ez egy nagy gond, mert az igazság az, hogy Isten mélyen bennünk is jelen van." Kiemelte: a lélek hangja Krisztus halk hangja - függetlenül attól, hogy tudunk-e róla vagy sem. Nemcsak az eszünkkel tudhatjuk, de a szívünkkel is megtapasztaljuk, hogy van Isten. ,,Adj esélyt arra, hogy legyen kontemplációból, szemlélődésből születő, belső mély tapasztalásod. Miért fontos ez nekünk, orvosoknak is? Ahonnan a belső, mély istentapasztalat jön, onnan jön az intuíció, az ötlet, a kreatív gondolat is. Ezért is rossz szembeállítani a hitet és a tudományt" - fogalmazott az előadó.
Csókay András életének személyes történeteiből is megosztott néhányat hallgatóságával. Ezekkel arra is rámutatott, hogy a szenvedés Krisztus valóságosabb megismerésének az eszköze lehet: ,,Minden tapasztaláshoz szenvedésen át vezet az út. Gondoljunk a remetékre, akik mindent hátrahagytak, és elmentek csak Isten hangját keresni. A másik út a megtérés útja: oda kell csúszni-mászni ahhoz az ajtóhoz, ahol Jézus kopogtat. A tékozló fiúnak nem az a nagy érdeme, hogy rájön, hogy neki rossz, hanem hogy kitart a visszafelé vezető úton, ahol a kísértések megjelennek. A mély bűnbánat az, amely meghozza a hétköznapi misztikus tapasztalatot. A mély bűnbánat ad neked lehetőséget, hogy lejuss az egón túli valós életedbe, mert onnan jönnek az igazságok.
Csókay András megvallotta, minden napját mély imával kezdi, és ezt ajánlotta a jelen levő orvosoknak is: ,,Szánd rá a napi fél órát az imádságra! A mély szemlélődésben az a cél, hogy távol kerüljenek tőled a gondolatok, hogy meghalld a benned levő Krisztus hangját. Meghallod a szeretet hangját, és jó döntéseket tudsz majd hozni. Sokszor találkozunk szenvedéssel, halállal, de úgy születik drámává a tragédia, ha van istentapasztalatod. Attól lesz valaki jó orvos, ha empátia van benne. Az empatikus orvos felveszi az előtte álló ember szenvedését, és a hívőnek itt annyi előnye van, hogy tudja, kinek a lábához rakja le a sokszor felvett szenvedést. A keresztény orvos tudja, hogy van bűnbocsánat. Isten akkor is szeret, ha akkor azt a helyzetet nem tudtuk megoldani. Le tudunk tenni mindent Krisztus lábához. A félelmet hogyan zárjuk ki, a stresszt hogyan oldjuk? Ebben is a kontemplatív hozzáállás segíthet. Nem úgy győzöm le a félelmet, hogy azt mondom, én klassz srác vagyok, nem félek, vagy jó orvos vagyok, meg tudom csinálni... Úgy győzöm le, hogy ki merem mondani, én félek. De ezzel, hogy kimondtam, távolságot vettem tőle. Ha a mély imádságot gyakorlod naponta, ha Jézusra tekintesz, azt veszed észre, hogy oldódnak a súlyos kísértéseid, és felismered, hogy Isten így is szeret téged. Azt veszed észre, hogy bár van benned félelem, de az nem uralkodik rajtad. Hagyod, hogy átjárjon a gyógyító Isten, és lejutsz abba a mélységbe, ahol az intuíció, a kreativitás, a vigasztalás van."

Forrás és fotó: Romkat.ro - Csókay András
...... .....Forrás: Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Pecsétet teszünk magunkra a Lélekben
  2018-11-20 08:26:04, kedd
 
  Nem csupán készülni, hanem elkészülni - itt olvasható Link  
 
0 komment , kategória:  vallás  
Az időtálló házasság titka
  2018-11-20 08:20:58, kedd
 
  ........... .........Az időtálló házasság titka itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szentségeltétel és Loretoi litánia
  2018-11-19 09:45:49, hétfő
 
  Videó Link
Havas Boldogasszony templom, Fatimai engesztelőnap, engesztelő imádság és Loretoi litánia.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
A hit zsinórmértéke
  2018-11-18 14:23:39, vasárnap
 
  A 16-18. században rakják le a liturgiatudomány alapjait, és a katolikus szóhasználatba ekkor kerül vissza a görög eredetű liturgia szó az Egyház által végzett istentiszteleti cselekmények megjelölésére - kiemelve így azok közösségi jellegét is.
...... .........


Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják a következő linken Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Tizenkilencedik alkalommal keresték Szent Erzsébet utódát
  2018-11-18 13:45:18, vasárnap
 
  Tizenkilencedik alkalommal keresték Szent Erzsébet utódát
2018. november 17. szombat 22:55
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított Szent Erzsébet rózsája díjat Horváth Kálmánné, a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntese vehette át november 17-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Átadták a konferencia Eucharisztiához kötődő rajz- és fotópályázatának díjait is.
A Szent Erzsébet rózsája díjat Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át, az MKPK Az Eucharisztia az Egyház életének forrása című pályázatának díjait pedig Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András megyéspüspök, MKPK-elnök. A jótékonysági ünnepségen többek között részt vett Michael August Blume nuncius; Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke; Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök; Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
2018. november 18. vasárnap evangelium
  2018-11-18 13:42:15, vasárnap
 
  ...... .......


Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: ,,Azokban a napokban, amikor a gyötrelmek véget érnek, a nap elsötétedik, a hold nem ad világosságot, a csillagok lehullanak az égről, és a mindenséget összetartó erők megrendülnek. Akkor majd meglátjátok az Emberfiát, amint eljön a felhőkön, nagy hatalommal és dicsőséggel. Szétküldi angyalait, és összegyűjti választottait a világ négy tájáról, a föld szélétől az ég határáig.
Vegyetek példát a fügefáról: Amikor már zöldellni kezd és levelet hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor látjátok, hogy ezek mind bekövetkeznek, tudjátok meg, hogy közel van már, az ajtó előtt.
Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim soha el nem múlnak. Ám azt a napot vagy órát senki sem tudja, sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem egyedül az Atya."
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Boldogságos Szűz Mária, Isten Anyja:
  2018-11-18 12:43:32, vasárnap
 
  Boldogságos Szűz Mária, Isten Anyja:
segíts, hogy mindig gyermeki szívem legyen: tiszta és finom, mint a forrás!
Segíts, hogy egyszerű szívem legyen, melyet sohase borít el a keserűség!
Segíts, hogy erős szívem legyen: tudjak áldozatot hozni, és gyengéd szívem legyen, mely együtt tud érezni másokkal!
Adj hálás szívet, mely örülni tud annak, amit kapott, és adj nemes szívet, mely senkivel szemben sem hordoz keserűséget!
Segíts, hogy szelíd és alázatos szívű legyek: tudjak szeretni önzetlenül, és boldog legyek, ha adhatok!
Adj kitartó, bátor szívet: hogy soha ne ismerjek lanyhulást. Amen
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Új Ember gondozásában --Nővérünk a halál c. könyv
  2018-11-17 11:19:38, szombat
 
  ...... ........... .............


Nővérünk, a halál-Az élet és a halál méltósága
VINCENZO PAGLIA
- A halál valóban kikerült a társadalom életéből. Nem nyilvános már, mint egykor volt. Ezzel együtt nélkülöz mindennemű ritualitást is: el kell tűnnie a szemünk elől, a közösségi életünkből. Napjainkban azok az emberek, akik kapcsolatban állnak a haldoklókkal, nem képesek szeretetük és gyöngédségük megnyilvánulásaival vigasztalni őket. Csak nehezen fogják meg annak a kezét, aki éppen halni készül, s a haldokló ebből megérti, hogy sem hitből fakadó odaadás, sem védelem nincs már számára... Amikor megérzi, hogy nincs jelentősége azok szemében, akik körülötte állnak, valóban magára marad. A társadalom- és olykor a rokonok-visszavonulása a haldoklók mellől a halál bekövetkezte után is folytatódik. A teendők lebonyolítását rábízzák egy temetkezési vállalkozásra, a "specialistákra": mindent ők végeznek, a test előkészítésétől kezdve a temetésig. A családtagok kezeiből először a kórházi alkalmazottak, majd megbízott személyek kezei közé kerül az ember. Michelangelo Pietája ma már divatjamúlt. Annak a képmásnak egykor egyetemes szimbolikus értéke volt. Ez nincs többé így,. Manapság senki sem vesz a karjaiba egy halottat. Ma egyedül halunk meg, magányban hunynak ki a személyes álmok. A mi kis világunk. Elűzték a "pietá"-t (kegyesség, irgalom). Az ember pedig magára marad, éppen akkor, amikor a leginkább szüksége lenne a segítségre, a halál pillanatában. És a halál után is.

- Eutanáziába segíteni, vagy szeretettel ,,betakarni"?
2018. november 16. péntek 22:00
A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában egy éve jelent meg életvédelemről szóló kiadványunk: Vincenzo Paglia ,,Nővérünk, a halál" című kötete. A könyvhöz kapcsolódva Beran Ferenc erkölcsteológus írt cikket.
Vincenzo Paglia Nővérünk, a halál című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7-8. Nyitva tartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9-17 óráig; szerdán 10-18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.A könyv ára 3.052 Ft.
Bővebben Link


- Krisztus a ,,betongyűrűben" - Bemutatták Vincenzo Paglia ,,Nővérünk, a halál" című kötetét
A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában megjelent kötetet Tegzes Katalin segítő nővér, Papp Miklós morálteológus és Szőke Péter, a Szent Egyed közösség magyarországi vezetője ismertette november 6-án Budapesten, a D18 kávézó és könyvesbolt közösségi termében.
A résztvevőket Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője köszöntötte. Felidézve egy nemrég elhunyt ismerőse emlékét elmondta, a 91 éves bácsi ugyanattól félt, mint talán mindannyian, hogy majd egyedül kell meghalnia. Vincenzo Paglia érsek szerint a keresztény ember nem szereti a halált, hanem szeretettel veszi körül azért, hogy elviselhetővé tegye.
...... ......


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/307 oldal   Bejegyzések száma: 3067 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 17 db bejegyzés
e hónap: 283 db bejegyzés
e év: 4361 db bejegyzés
Összes: 36005 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 782
  • e Hét: 5082
  • e Hónap: 88228
  • e Év: 1629823
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.