Regisztráció  Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Bakonyi gombamártás
  2011-08-26 15:43:31, péntek
 
  hozzávalók

25 dkg gomba, 6 dkg vaj,

5 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1/2 dl tejszín 1/2 mokkáskanál köménymag,

kis vöröshagyma, só, bors, pirospaprika

A vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a gerezdekre vágott gombát, ezzel tovább pirítjuk, megsózzuk, beletesszük a köményt, a pici fokhagymát, felöntjük kevés levessel, s a liszttel összehabart tejföllel jól kiforraljuk. Végül hozzáöntjük a tejszínt.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Egresmártás
  2011-08-26 15:43:04, péntek
 
  Hozzávalók:

50 dkg egres

15 dkg cukor



2 dl tejföl

5 dkg liszt

6 dkg vaj

kevés citromhéj



A megtisztított egrest a cukorral meg a citromhéjjal csendesen forró vízben puhára főzzük. A tejfölben elkeverünk egy púpozott kanál lisztet és behabarjuk vele a mártást. Ha kell még ízesíthetjük cukorral, sóval. Főtt sült húsokhoz adjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Natúr szósz
  2011-08-26 15:42:40, péntek
 
  Hússütésnél megmaradt zsírt egy serpenyőbe öntjük, paradicsompürét teszünk bele, és rozsdabarnára pirítjuk. Fűszerezzük ízlés szerint babérlevéllel, sóban tört fokhagymával, borssal, kávéskanál citromlével, reszelt citromhéjjal, felöntjük pici húslével, és forraljuk 5-6 percig. Ezután leszűrjük, kisütjük belőle a vizet, majd megszórjuk liszttel, egy percig keverjük, végül vízzel - ha van a sültnek leve, akkor azzal - felöntjük. Csomómentesre keverjük, és kiforraljuk.  
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Almamártás
  2011-08-26 15:42:14, péntek
 
  Hozzávalók:

1 kg alma

fél citrom leve

4 dl víz

3 ek méz

1 mokkáskanál fahéj

pár szem szegfűszeg

1 kis pohár tejföl

2 ek liszt


A meghámozott, kimagozott almákat fel kell kockázni, aztán annyi vizet ráönteni, ami ellepi. Fél citrom levével és az egyéb fűszerekkel ízesíteni max 10 perc alatt kész. A tejfölt a liszttel kikeverjük, az almához öntjük. Még egyszer felforraljuk.

Sült húsok mellé, de akár magában is jó!
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
A négy alapmártás
  2011-08-26 15:41:17, péntek
 
  Bechamel mártás

Névváltozatai: tejmártás, béchamel vagy bechamel, besamel mártás
Liszt, vaj és tej alkotja. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt.
Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, lasagnéba használjuk.

Mártásvariációk besamel alapmártásból:
Gratin mártás: legírozva (tojássárgájával), sajt hozzáadásával
Mornay mártás: gratin mártás, vaj és szerecsendió
Sajtmártás: sajttal
Rákmártás: rákvajjal

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió
só, bors
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatosan habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.



Fehér-mártás

Névváltozatai: fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté)
Vajas fehér rántás alaplével felöntve. Az alaplé az étel jellegének megfelelően lehet szárnyas, hal vagy borjú, a lényeg, hogy a csontokat nem kell pirítani, mint a barna mártásnál.
Csirke és halételek kiegészítője.

Mártásvariációk fehérmártásból:
Velencei mártás: halapléből tojással, borral, spenóttal
Auróra szósz: paradicsommal
Supreme (ejtsd:szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl alaplé (csirke, hal, sertés)

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd megvárjuk, míg felhabzik. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a meleg alaplevet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.


Hollandi mártás

Névváltozatai: felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz
Tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül vízgőz fölött.

Mártásvariációk hollandi alapmártásból:
Beárni mártás: tákonnyal, tárkonyecettel, vagy ha bárányhoz adjuk: mentával
Firenzei mártás: parajpürével
Máltai mártás: narancslével és blansírozott narancshéjjal

Hozzávalók:
12 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
fehérbors
Elkészítés: A tojássárgáját vízfürdő felett sózzuk. Vannak, akik egy kanál hideg vizet vagy tejszínt adnak hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, nehogy rántottát kapjunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Borsozzuk, tehetünk hozzá kevés frissen facsart citromlét és jó minőségű fehérbort is. Meleg fürdőn tartjuk tálalásig.



Barna mártás


Névváltozatai: spanyol mártás, barna szósz
Lepirított csontokból, alapléből, zöldségekkel készül, elkészítése igen időigényes, kis adagokban lefagyasztva sokáig eláll.
Vörös húsokhoz, libamájhoz kitűnő.

Mártásvariációk barna alapmártásból:
Madeira mártás: Madeira borral
Egri mártás: Egri bikavérrel, vajjal - libamájhoz
Barna gombamártás: gombával

Hozzávalók:
70 dkg marha, borjú, sertés, birka csont
2 evőkanál paradicsompüré
30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen
2 fej vöröshagyma
1 liter száraz vörösbor
5 egész szem feketebors
3 db babérlevél
1 szál kakukkfű
2 dkg zsír


Elkészítés: A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedeljük. A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és átforgatjuk. Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel.



 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Gratin mártás
  2011-08-26 15:38:19, péntek
 
  Hozzávalók:

3 dkg margarin

1 evőkanál liszt

2 tojássárgája

1 dl tej



szerecsendió

Világos rántást készítünk, felöntjük forró tejjel, és simára keverjük. Sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, lehűtjük. Hozzákeverjük a nyers tojássárgákat. Általában zöldségfélék bevonásánál használjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Gyümölcsmártások
  2011-08-26 15:37:45, péntek
 
  Gyümölcsmártások (meggy, alma, egres, ribizli)

Hozzávalók:

1 kg gyümölcs megtisztítva, vagy befőtt

cukor

fahéj

szegfűszeg

2 dl tejföl

2 evőkanál liszt (vagy helyette étkezési keményítő)



A nyers gyümölcsöt felaprítjuk, vagy kimagozzuk, és annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a fűszereket és az édesítőt. Amikor félpuha, behabarjuk, egyet forralunk rajta. Főtt húsokhoz hidegen és melegen is kitűnő.

Befőttből készült mártásnál figyelembe kell venni a befőttlé mennyiségét, valamint a befőtt édességét a cukrozásnál. A habarással csak egyet kell forrnia az ételnek.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Kapormártás
  2011-08-26 15:37:04, péntek
 
  Hozzávalók:

4 dkg zsír,
5 dkg liszt,
2 evőkanál finomra vágott kapor,
1,5 dl tejföl,
3 dl csontlé,
1 dkg só,
2 dkg vöröshagyma,
1 dkg cukor.



Világos rózsaszínű rántást készítünk, a hagymát és a kapor kétharmadát a rántásba téve állandó keveréssel átpároljuk, felöntjük a csontlével, és simára keverjük.
Állandó keverés közben felforraljuk a mártást.
Megsózzuk, 10 percig főzzük. Gyakran megkevergetjük, hogy szép sima maradjon.
Megsavanyítjuk, belekeverjük a meghagyott finomra vágott kaprot, és tejfölözés után újból felforraljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 91
  • e Hét: 1503
  • e Hónap: 4763
  • e Év: 162838
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.