Regisztráció  Belépés
ujjozsef.blog.xfree.hu
Nincs mottó Új József
1974.08.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 157 
Ma palóc leves volt az ebéd:
  2010-06-06 19:03:22, vasárnap
 
  Hozzávalók: 1/2 kg sertés hús
20 dkg zöldbab(fagyott)
4-5 szem krumpli
1 pohár tejföl
só,bors,delikát,babérlevél,fokhagyma,
kömény,paprika
Elkészítés: A húsból pörköltet főzünk.
A kockára vágott krumplit,babot külön főzzük egy pár darab babérlevéllel,kicsit több vízzel,mint ami ellepi.
Ha mindkettő kész akkor a pörköltet beleöntjük a leves alapba.
Tejfölből habarást készítünk és ráöntjük.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Toszkán paradicsomleves
  2010-04-29 06:29:21, csütörtök
 
  Hozzávalók: - 5-6 paradicsom vagy 2 dobozos darabolt paradicsomkonzerv (a sűrített paradicsomot bele ne rakd!!!)
- 2 szelet fehér/félbarna kenyér
- másfél liter húsleves vagy 1 kockából másfél liter leves
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál (nem több) olívaolaj
- két marék friss!!! bazsalikom
Elkészítés: Az olívaolajon megpirítom az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd ráteszem a paradicsomot. Ha egész paradicsom, akkor félbe vágom, picit főzöm, majd a héját fakanaállal leszedem.
Amíg a paradicsom fő, a húslevesbe beáztatom a két szelet kenyeret.
Ha a paradicsom pépesedik, hozzáadom a kenyeret és a levest, majd a bazsalikom felét.
Kicsit összefőzöm, majd picit kihűtöm a levest.
A végén hozzáadom a maradék bazsalikomot és botmixerrel összeturmixolom.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Céklaleves túrógaluskával
  2010-04-21 19:46:15, szerda
 
  Hozzávalók 4 személyre:

Céklaleves túrógaluskával
- 1 db cékla
- 2 db vöröshagyma
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál finom liszt
- ízlés szerint só

Túrógaluska
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg búzadara
- 1 db tojás
- 25 dkg tehéntúró

Céklaleves túrógaluskával
A finomra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Beletesszük a megtisztított, kockákra vágott céklát, jól összekeverjük, és néhány percig az egészet együtt pároljuk. Ezután megszórjuk a liszttel, felengedjük
kb. 1,5 l vízzel, megsózzuk, és kb. 30 percig lassú tűzön főzzük. Amikor a cékla már majdnem tökéletesen
puha, a levest botmixerrel pürésítjük, szükség esetén utánasózzuk.
A céklalevest a hófehér túrógaluska-felhőkkel tálaljuk.

Túrógaluska
A levesbetéthez a túrót összekeverjük a tojással, a búzadarával meg egy csipet sóval, 10 percig állni hagyjuk.
A masszából enyhén sós, forró vízbe kanállal hosszúkás galuskákat szaggatunk, majd a gombócokat gyöngyöző
forralással kifőzzük.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Calico leves
  2010-04-21 19:41:17, szerda
 
  Hozzávalók 4 személyre:

- ízlés szerint citromlé
- ízlés szerint kakukkfű
- ízlés szerint majoránna
- 1 evőkanál lecsó
- ízlés szerint finom liszt
- ízlés szerint mustár
- ízlés szerint étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg csiperkegomba
- 40 dkg vegyes zöldség
- 60 dkg marhacomb
A felkockázott marhacombból pörköltet készítünk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáöntjük a lecsót, a metéltre vágott zöldségeket, a gombát, és egy liter vízzel felengedjük. Ha kész, mustáros-lisztes habarással felengedjük, a fűszerekkel és a citromlével ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Borleves mazsolás piskótával
  2010-04-21 19:38:28, szerda
 
  Hozzávalók 4 személyre:

Borleves mazsolás piskótával
- fahéj
- 2 evőkanál finom liszt
- 3 dl tejszín
- só
- 4-5 db szegfűszeg
- 1 citrom
- kristálycukor
- 60 dkg fehér szőlő
- 1 liter fehérbor

Piskóta
- 1/2 csomag sütőpor
- 5 evőkanál finom liszt
- 3 evőkanál porcukor
- 3 tojás
- 20 dkg mazsola
TIPP
Alkoholmentes alternatívaként szőlőléből is elkészíthetjük ezt a finom levest. Ez esetben figyeljünk a cukor adagolására, hiszen a szőlőlé önmagában is eléggé édes. A fűszereket fűszerzacskóba vagy teatojásba zárva tegyük a fazékba, így könnyebb lesz eltávolítani.


Borleves mazsolás piskótával
Egy liter vizet felteszünk forrni a szegfűszeggel, a fahéjjal, a citromhéjjal meg egy csipet sóval. Ízlés szerint cukorral édesítjük. Addig forraljuk, amíg a fűszerek kiadják az ízüket, aztán kiszedjük őket a fazékból, az illatos léhez pedig hozzáöntjük a bort, és azzal újra felforraljuk. A lisztet kikeverjük a tejszínnel, és besűrítjük vele a levest. Beletesszük a leszemezett szőlőt, majd pár perc alatt az egészet összeforraljuk. A borlevest tálalásig hideg helyre tesszük.


Piskóta
A piskótához a sütőt 160 fokra előmelegítjük, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét félkeményre felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és azzal kemény habbá verjük. Utána apránként beleengedjük a tojások sárgáját, minden adag után keményre verve a habot. Végül fakanállal óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet meg a mazsolát. A tésztát sütőpapírral kibélelt kisebb formába
öntjük, és 15-20 perc alatt megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Barátfülés húsleves
  2010-04-21 19:34:35, szerda
 
  Hozzávalók 4 személyre:

- 4 db tojás
- 50 dkg finom liszt
- 10 dkg zsír
- ízlés szerint pirospaprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint feketebors
- ízlés szerint só
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 20 dkg gomba
- 20 dkg burgonya
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg zeller
- 20 dkg káposzta
- 20 dkg fehérrépa
- 20 dkg sárgarépa
- 50 dkg füstölt sonka
- 50 dkg marhanyak
- 50 dkg sertéslapocka
- 2 adag csirkeaprólék
- 1 dl víz
Ennek az ételnek a főzése igazából a disznópörkölt elkészítésével kezdődött. A hagyományos módon apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítottam, beletettem a kockákra vágott lapockát, bőven megszórtam pirospaprikával. Hozzáadtam a felszeletelt paprikát meg a paradicsomot, végül megsóztam. Egy bő órát rotyogott a lábasban, majd amikor a hús puha lett, az egészet
ledaráltam, s a szaftjával elkevertem. Darált pörkölt - fura állagú, de az íze egy az egyben pörkölt. (Ha nem lesz már fogam, biztosan így kérem majd gondozóimtól ezt az igazi magyar ételt!)
Mikor ezzel megvoltam, bográcsot ragadtam, s a szokásos módon húslevest főztem: belepakoltam a megtisztított aprólékot, a marhanyakat, a füstölt sonkát meg a zöldségeket - a gyökérféléket, a zellerszárat egészben, felöntöttem vízzel, sóztam, fűszereztem, és már mehetett is a tűz fölé. (Itt jegyzem meg, hogy a marhahúst, a sonkát és a zöldség egy részét a második fogás alkatrészeiként használtam fel.)
Míg a lé lassan rotyogott, összekevertem a tészta hozzávalóit. Jól kigyúrtam, majd félórányi pihentetés után egy milliméteresre nyújtottam. Tenyérnyi darabokra vágtam, s ezekre kanalaztam diónyi adagokat a darált pörköltből. A tészta széleit tojásfehérjével megkentem, s jól lenyomkodva kicsi táskákat formáztam. Azután a levesbe szórtam, s húszpercnyi főzés után tálaltam. Fenséges, mikor a tányérban a barátfülét elvágva a töltelék szétoszlik a lében!
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Bableves savanyú tojással
  2010-04-21 19:29:38, szerda
 
  Hozzávalók 4 személyre:

- 3-4 evőkanál ecet
- 4 tojás
- 2-3 babérlevél
- 1 evőkanál finom liszt
- 2 dl tejföl
- 2 vöröshagyma
- 1 kg orjacsont
- 30 dkg szárazbab
- só
- 1 lilahagyma
A babot átválogatjuk, megmossuk, és egy éjszakára
beáztatjuk. Másnap a csonttal és a megtisztított vöröshagymákkal együtt hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk, megsózzuk, majd egy bő órát lassú tűzön főzzük. Ekkor kivesszük a hagymákat meg a puhára főtt húsos csontot, a tejfölben simára kevert liszttel
besűrítjük a levest, és további 15 percig hagyjuk lassan
fődögélni.
Közben egy másik lábasban vizet forralunk ecettel, babérlevéllel és sóval ízesítve. Óvatosan beleeresztjük a felütött tojásokat, és 3-4 percig főzzük, éppen csak addig,
hogy a fehérje megszilárduljon, de a sárgája még lágy
maradjon. Tálaláskor a savanyú vagy buggyantott tojásokat szűrőkanállal óvatosan a forró levesre szedjük. Megsózzuk, és kis kockákra vágott lila hagymával díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Angol sajtleves
  2010-04-21 19:24:04, szerda
 
  Hozzávalók 4 személyre:

- őrölt bors
- só
- ételízesítő
- 10 dkg reszelt sajt
- 5 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál finom liszt
- 5 dkg margarin
- 2 vöröshagyma
- 2 fehérrépa
- 2 sárgarépa
A zöldségeket és a vöröshagymát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, azután a margarinon megpároljuk. Felengedjük 7 dl vízzel, ételízesítővel, sóval és őrölt borssal fűszerezzük. Kis lángon, lefedve puhára főzzük. Ezután turmixgéppel pépesítjük, majd beleöntjük
a tejet, és hagyjuk felforrni. A tejszínben simára kevert liszttel besűrítjük, jól összeforraljuk. A reszelt sajtot levesestálba szórjuk, és állandó kevergetés közben rámerjük a tűzforró levest.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Borsós raguleves csurgatott té
  2010-04-20 07:26:05, kedd
 
  Borsós raguleves csurgatott tésztával

Hozzávalók
40 dkg zöldborsó (20 dkg tisztított), 10 dkg sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 30 dkg sertéscomb, 3 evőkanál olaj, 1 dkg liszt, 1 mokkáskanál fűszerpaprika, 1 evőkanál vágott petrezselyem. A levesbetéthez: 1 tojás, 4 dkg liszt


Elkészítése

A borsót kifejtjük, megmossuk. A répát meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük. A pórét megmossuk, karikákra vágjuk. A húst megmossuk, leszárítjuk, és apró kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, és fehéredésig pirítjuk rajta a húst. Akkor sózzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve, lassan pároljuk. Amikor már majdnem puha a hús, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd a fűszerpaprikát is belekeverjük, és kb. 1 l vizet öntünk hozzá. Felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a répát, majd 10 perc múlva a borsót és a pórét is. Sózzuk, borsozzuk, és a petrezselymet is beleszórjuk. Puhára főzzük. A tésztához a tojást kikeverjük a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy csurgatható legyen. Amikor már a hús és a zöldségek is puhák, a tésztát belecsurgatjuk a levesbe. Kíméletesen összeforraljuk (kb. 2 perc) és tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Paprikás burgonyakrémleves
  2010-04-19 20:20:25, hétfő
 
  3 nagy, piros húsú paprika,
50 dkg burgonya,
1 evőkanál aprított kakukkfű,
1 dl fehérbor,
2 dl tejszín,
2 fej hagyma,
3 dkg vaj vagy margarin,
1 teáskanál kömény,
8 dl zöldségleves (kockából),
1 gerezd összezúzott fokhagyma,
1 csokor snidling, só, bors

Két paprikát megtisztítunk, a burgonyát és a hagymát meghámozzuk, mindegyiket kockákra vágjuk, és a felforrósított vajban megpároljuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel, fokhagymával és köménnyel ízesítjük. Hozzáadjuk a bort, a húslevest és a tejszínt, majd lassú tűzön, fedő alatt, harminc percig főzzük. Közben a megmaradt paprikát megtisztítjuk és apróra szeljük. A snidlinget apróra vágjuk. A megfőtt levest összeturmixoljuk, a paprikakockákkal és a snidlinggel díszítve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 157 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 396
  • e Hét: 396
  • e Hónap: 9105
  • e Év: 108460
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.