Regisztráció  Belépés
ametiszt54.blog.xfree.hu
" Amíg az embernek dolga van a földön, él. " (Márai Sándor) Pné Szabó Mária
2012.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?
  2017-07-24 06:48:47, hétfő
 
 



Miért olyan egészséges a kovászos uborka?

Hogyan készítsünk tökéletes, egészséges kovászos uborkát?
Mennyi só kell az erjedéshez, és milyen betegségeknél van terápiás hatása?

Az erjesztés vagy más néven fermentáció nem más, mint a szerves anyagok enzimek
hatására történő átalakítása. Maga az emésztés folyamata is felfogható fermentációként.
A rothadás is egyfajta fermentáció, de végterméke nem ehető, a folyamatokért ugyanis káros mikroorganizmusok a felelősek. Amennyiben felborul bélrendszerünk flórájának egyensúlya, kellemetlen tünetek jelentkeznek, bennünk is rothadás játszódik le ilyenkor - írja a laboratorium.hu.

Az ételkészítés esetén az enzimeket általában mikroorganizmusok (élesztőgombák,
bacilusok, penészgombák...) termelik. Vannak olyan esetek is, amikor magasabb
rendű élőlények, mint például a cibetmacska, a fecske vagy a méhek által készített terméket fogyasztjuk. Oxigéntől elzárva (anaerob), vagy oxigén jelenlétében (aerob), savas vagy lúgos
közeg segíti (vagy éppen gátolja) a folyamatot.


A kovászos uborka erjedéséhez só kell és meleg

Az erjesztés folyamata nélkül nem ihatnánk kávét, kakaót, de az olajbogyó és a szója
fogyasztása sem lenne elképzelhető, nézzük, a tejsavas erjedés mit tesz hozzá az
életünkhöz és az asztalunkra. A tejsavas erjedés csodái: joghurt, sajtok, kefír,
savanyított káposzta, kovászos uborka és kenyér.
Hogy néz ki a tejsavas erjedés?

Anaerob úton szénhidrátokból (elsősorban glükózból és laktózból) tejsav képződik,
kémiailag levezetve: C6H12O6 › 2CH3CH(OH)COOH

Ehhez az kell, hogy a folyamat oxigéntől elzárva (igaz, vannak az oxigént elviselő fajok is)
történjen, optimális hőmérsékleten, azaz 25-30°C sajtok, erjesztett zöldségek (uborka) esetén,
míg 37-42°C joghurtok, kefírek esetén.
Általában előírás, hogy az uborkát tűző napra kell tenni. Ez azonban nem feltétlenül igaz: az erjedéshez nem kell tűző napfény, csak 25-30 fok közötti, lehetőleg körülbelül egyenletes meleg.

Ha túl sok meleg éri, az erjedési folyamat leállhat, vagy az uborkák túlérhetnek, és pépessé puhulhatnak. Ha viszont megfázik, leállhat az érés.

Tudta, hogy az uborka is egy szuperélelmiszer? Méghozzá az egyik legolcsóbb - kattintson!

A káros mikroorganizmusokkal szemben elviselik a sós közeget, ezért kell jelentős mennyiségű sót alkalmazni az erjesztett zöldségek, illetve a sajt készítésnél.
Mennyi só kell a kovászos uborkához?

Kovászos uborka készítésnél az ajánlott sótartalom 5-10% között van. Tehát 1 liter vízhez 50-100 g sót kell adagolni. (egy evőkanál só kb 15-20g, 3-5 evőkanál só elegendő).

A káposzta erjedése folyamán keletkezik széndioxid is, ami (ha az edényt nem nyitogatjuk) előnyösen hat egyrészt az oxigént nem kedvelő tejsav baktériumoknak, másrészt az oxigén hiánya lassítja a C-vitamin elbomlását, ezzel megőrizve a zöldség vitamintartalmát.
Kik a közreműködő mikroséfek?

A tejsav baktériumok, vagyis a Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Streptococcus, Pediococcus, Oenococcus és Carnobacterium törzsek.
A tejsavas fermentációt a kenyér indítja be, egy szelet fehér kenyér vagy zsömle kiválóan alkalmas erre a célra, többek között magas cukortartalma miatt is. A sós lében elszaporodott baktériumok így jutnak be az uborka szövetei közé.
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?

Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.

Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást.

A fermentált ételeket különösen az alábbi betegségekben érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani:

bélbetegségek (székrekedés)
allergia
Candida-fertőzés
gombás fertőzések
meggyengült immunrendszer.

Savanyú közegben a káros mikroorganizmusok nem képesek szaporodni, növekedni, így a fermentációs folyamat kiváló, természetes tartósítást eredményez.

Emellett a laktózérzékenyeknek jó hír, hogy az erjesztett és kellő ideig érlelt tejtermékekben a laktóz tartalom lecsökken, eltűnik. Így az érlelt joghurtok, kefírek, sajtok számukra is biztonságosan fogyaszthatóak.

Mikroséfjeink évezredek óta rendelkezésünkre segítenek nekünk. A káros folyamatokért, a rothadásért, méregtermelésért felelős ,,rokonaikra" pedig fordítsunk kellő figyelmet, és tartsuk be az élelmiszer-biztonságra, az élelmiszerek előállítására és tárolására vonatkozó szabályokat.

Forrás: laboratorium.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
Így teszi tönkre a testünket a cukorbetegség
  2017-01-21 17:39:27, szombat
 
  Így teszi tönkre a testünket a cukorbetegség
Hogyan hat a diabétesz a szemünkre, az idegrendszerünkre?

A cukorbetegség járványszerűen terjed, és sajnos nagyon sokan nincsenek tisztában azzal,
hogy őket is érinti a betegség. Emiatt gyakran csak akkor kerülnek orvoshoz, vagy kezdik
meg a terápiát, amikor már késő. A nem kezelt cukorbetegség ugyanis lassan teljesen
tönkreteszi a szervezetünket.

A cukorbetegség tulajdonképpen (nagyon leegyszerűsítve) azt jelenti, hogy bár a szervezetünk elegendő mennyiségű, a cukor feldolgozásához szükséges inzulint termel, azt a sejtjeink nem képesek megfelelően hasznosítani, idővel pedig a hasnyálmirigy sem tud a megnövekedett inzulinigénynek eleget tenni. Ennek hatására a felhasználatlan cukor a vérkeringésben marad, és fokozatosan tönkreteszi a szervezetünket. Lássuk, milyen veszélyei vannak, ha nem veszünk tudomást a cukorbetegségről.

A cukorbetegség 5 meglepő tünete

Nem minden cukorbetegen észlelhetők a tipikus tünetek: a kiolthatatlan szomj, a folyamatos
vécézés, a végtagok zsibbadása. Figyeljünk a következőkre is: lehet, hogy valami gond
lehet a vércukrunkkal, ha ezeket észleljük.
A diabétesz többszörösére növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham vagy
az érelzáródás rizikóját, ráadásul sokkal korábbi életkorban jelennek meg ezek a problémák,
mint más, nem cukorbeteg egyéneknél. A vérben lévő cukor ugyanis irritálhatja, gyulladásba
hozhatja és károsíthatja az érfalakat, felgyorsíthatja az úgynevezett plakkok képződését az
érfalakon, az erek így leszűkülnek és rugalmatlanná válnak. Ez a vérnyomás növekedésével
jár együtt, de azért is felelős, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér nem jut el
a sejtekhez (így a szívhez sem), ez pedig akár halálos következményekkel is járhat.

A cukorbetegség súlyos betegségeket okozhat

A cukorbetegség súlyos betegségeket okozhat

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség miatt kialakuló veseelégtelenséget jelenti.
A vesék olyan "szűrőberendezések", melyek segítenek megtisztítani a vért a méreg-
anyagoktól, és eltávolítani azokat a szervezetből a vizelettel. A cukorbetegség miatt ez
a szűrőfunkció sérülhet, vagy idővel teljesen meg is szűnhet, így a vese már nem képes
ellátni a feladatát.

A cukorbetegség egyik legismertebb szövődménye a neuropátiaként ismert jelenség,
vagyis a magasvércukorszintmiatt kialakuló idegrendszeri károsodás. A magas vércukorszint megzavarja, tönkreteszi az idegsejtek azon képességét, hogy egymás között kommunikáljanak,
és a különböző szervek, illetve az agy között üzeneteket közvetítsenek. Szintén hozzájárul az
idegek károsodásához, hogy a vérerek nem képesek elegendő tápanyagot és oxigént szállítani
nekik. Mivel az idegek behálózzák az egész testünket, a neuropátia sokféle tünettel járhat együtt, például égő, viszkető, zsibbadó érzéssel, végtagfájdalommal, izomgyengeséggel, gyomor-
problémákkal, merevedési zavarokkal, szívritmuszavarral vagy szédüléssel.

Az immunrendszer gyengülésével is számolni kell a cukorbetegség esetén, így nemcsak
a fertőzésekre leszünk fogékonyabbak, de a betegségekből nehezebben is épülünk fel.
Különösen nagy veszélyben vannak a cukorbetegek fogai, a fogínygyulladás, az ínyvérzés, a fogszuvasodás megnövekedett rizikójával néznek szembe, és sajnos annak is nagyobb a
valószínűsége, hogy ezek miatt a problémák miatt elveszítik a fogaikat. A cukorbetegeknél
emellett gyakoribbak lehetnek az afták, a száj gombás fertőzése, illetve az égő száj szindróma.

A szemek a legérzékenyebb szerveink közé tartoznak, és a cukorbetegség rendkívül súlyos károsodásokat okozhat, akár vaksághoz is vezethet. A diabéteszes retinopátia során például
a szemben lévő apró erek károsodnak, ez a retina szöveteinek elhalását is okozhatja.
A cukorbetegeknél jóval nagyobb a szürke és zöld hályog kialakulásának esélye is.




 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
Cowgirl...
  2012-03-04 20:34:24, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 153 db bejegyzés
e év: 459 db bejegyzés
Összes: 14591 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1808
  • e Hét: 10536
  • e Hónap: 39842
  • e Év: 90238
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.