Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 98 
A jövő otthonai: a kupolaház és a lebegő lakás
  2018-04-27 19:43:30, péntek
 
  Vajon milyen házakban élünk majd a nem is olyan távoli jövőben? ,,Természetesen olyanban, mint most" - szólhat a válasz, ám ennél bonyolultabb a kérdés, ugyanis az éghajlatváltozás miatt a jövőben a jelenleginél is nagyobb természeti kihívásoknak kell majd megfelelni az otthonoknak. Minisorozatunkban olyan elképzeléseket mutatunk be, melyek megfelelhetnek a kihívásoknak.Az Egyesült Államokban és a Karib-térségben augusztusban és szeptemberben négy hétig pusztított a Harvey, Irma és Maria hurrikán. A szélsőséges esőzések és az erős szél több ezer házat és üzletet rombolt le Texasban, Floridában és Puerto Ricóban.
Nem világos, hogy teljességében az éghajlatváltozás okozza-e ezeket a viharokat, de a légkörkutatók szerint a bolygó melegedése valószínűleg agresszívabbá tette őket.
Az építészek és a fejlesztők a világ minden táján olyan jövőre számítanak, amiben a viharokkal és más éghajlattal kapcsolatos katasztrófákkal gyakrabban kell számolni. Sokan kalkulálnak az éghajlatváltozással is. Az elképzelés az, hogy az épületeket úgy tervezzék meg, hogy elviseljék a tengerszint emelkedését, a hőmérséklet emelkedését és az egyéb éghajlati katasztrófákat is.
Az építészeknek az éghajlatváltozás már nem a távoli jövő, hanem a jelen. Az emelkedő vizek és erős viharok rengeteg embert ösztönöznek arra, hogy új típusú, ellenálló épületeket tervezzenek.

A kupolaház
A kupola-ház nem újdonság, az 1910-es évektől kezdve jelen van az építészetben. Az I. világháború után Walther Bauersfeld mérnök és Rudolf Straubel fizikus Jénában megépítette a világ első planetáriumát, amely a kupolába a napot, a holdat és a bolygókat vetítette.


ét évtizeddel később Buckminster Fuller amerikai építész népszerűsítette a kupola építészetét az Egyesült Államokban. Bár soha nem értékesítették, Fuller előre gyártott kupola házat tervezett olyan anyagokkal, amelyeket könnyű szállítani és összeszerelni a helyszínen. Úgy gondolta, hogy az előgyártott kupola ház enyhítheti az ország háború utáni lakhatási válságát, hiszen gyorsan felépíthető.
A természeti katasztrófákkal szembeni ellenállóképessége ellenére a kupola nem lett nagy divat az amerikai ingatlanpiacon, főleg azért, mert szokatlan formája volt, mondta a Monolithic Dome Intézet értékesítési igazgatója.
,,Harminc évvel ezelőtt a közepes jövedelmű amerikaiak nem akartak egy kupolában élni. Inkább olyat lakást kerestek ami megszokott és 'szép', amilyenben a szomszédok is laknak, nem pedig valami furcsát. De az évek elteltével egyre többen kezdenek máshogy tekinteni erre a formára és pozitív tulajdonságaira. Főleg azok, akik egyszer már elveszítették otthonukat és soha többet nem szeretnék ezt átélni újra
Házak a vízen
Az árvizek és a vihar okozta hullámzás ellen folytatott harc helyett egyes építészek úgy vélik, hogy a városoknak össze kell hangolni életmódjukat a vízzel. Más szóval, több szerkezetet kell építeni a vízre.
A lebegő építészet támogatói azt mondják, hogy a tengerszint emelkedése olyan valóság, amelyet a városoknak el kell fogadniuk és fel kell rá készülniük. Hollandia több mint fele a tengerszint alatt fekszik.


A jövőben még több árvízre számíthatunk. Nem a technológiáról van szó, hanem a városok újragondolásáról. A legtöbb város, mint Miami, Tokió és New York, fenyegetésként látja a vizet. Mi lehetőséget látunk benne" - mondta Koen Olthuis, a Waterstudio vezérigazgatója.
Egy évtizeddel ezelőtt a Waterstudio olyan lebegő házakat tervezett, amelyek ugyanúgy festenek, mint a hagyományos házak.
2011-ben a Marlies Rohmer Architecture épített egy úszó kerületet Amszterdamban, ahol 75 vízen lebegő ház található. Több építész a közelmúltban úszó üvegházakat, mozikat és iskolákat álmodott és épített meg
 
 
0 komment , kategória:  házak lakások otthonok   
Extravagáns szállodák .....
  2018-03-28 19:07:16, szerda
 
  Hotel Kapszula JapánbanA szingapúri Marina BayLappföldön, Igloo faluChilében a montana magica szállóBelga belek belsejébenSvédországban, jumboKanadában úszikBelgiumban 
 
0 komment , kategória:  házak lakások otthonok   
Ez a nő és a férje egy barlangban laknak.
  2018-03-19 19:34:52, hétfő
 
 

Lehet luxuspalotánk, de mit sem ér, ha nem érezzük magunk jól benne. Sajnos legtöbben úgy tervezik otthonukat, hogy nagyobb legyen, mint a szomszédé, és lehetőleg harsányabb színű is.

A bútorok pedig olyanok legyenek, mint a legjobb barátnőnknél, hiszen ez az elvárás. Be kell illeszkedni, kell haladni a divattal, egy előre kijelölt úton. Ez a házaspár hátat fordított a normáknak, és különleges otthont épített.

Ha egy kicsit a szívünkre hallgatunk, csodálatos otthonunk lehet. Nem kell beilleszkedni az úszómedencés, angol gyepes, orchideás sablonba, a házunk olyan legyen, amely a mi személyiségünket tükrözi, és nem a szomszédét.

Ha belülről megnézzük a házat, a mi szívünket is egyből rabul ejti a csodálatos lakás. Otthonos, kényelmes, tágas, és annak ellenére, hogy gyakorlatilag a föld alatt van, nagyon világos és színes.

Amikor megvásároltuk ezt a területet még nem létezett rajta lakás, hiszen nem lehetett rá építeni, nagyon meredek és dombos volt. Egyszer egy különös robbanást hallottunk a szomszédból, és kiderült, hogy az ott lakó férfi éppen egy lakáson “dolgozik". Ez adta az ötletet, hogy a szikla belsejébe alakítsuk ki az otthonunk

A lakás olyan nagyra sikerült, hogy a 4,5 méteres belső falat lehetetlen volt belakni. Így alakítottak ki a felső részben egy pihenő zugot is, ahonnan az egész élettér belátható. A létrával megközelíthető szobácska olyan, mint egy fészek: biztonságos, csendes, és védett.

A ház nagy előnye az is, hogy akármilyen zord időjárás legyen is kint, odabent mindig kellemes a hőmérséklet. A vizet egy, a ház mögött elhelyezkedő forrásból kapják, amely a hátsó falon van bevezetve. Naponta 75 liter friss forrás vízhez jutnak, melyet a konyhában és a főzéshez használnak fel.
 
 
0 komment , kategória:  házak lakások otthonok   
Így lesz a konténerből lakás két hét alatt
  2018-03-10 18:21:21, szombat
 
  Bengaluru India technológiai fővárosa, évente több ezer diplomást és fiatal szakembert vonz, azonban a városban komoly gond a lakhatás. A 2016 februárjában alapított SquarePlums erre nyújthat megoldást.Bengaluru városában a lakásárak több mint 130 százalékot emelkedtek az elmúlt nyolc évben - az indiai Központi Bank adatai szerint -, köszönhetően a város népszerűségének. Ezt enyhítendő, 2015 februárjában Hemant Attray és Rajesh Kotta megalapították cégüket, ami elérhető árú otthonokat kínál.Akármikor elkészült egy ingatlan, egyfajta őrült rohanás követte"
- mondta Attray. A hagyományos otthonok felhúzása akár három évig is eltarthat, de a rendkívüli ütemben fejlődő városban ezt az időt nehéz kivárni.


A SquarePlums által konténerekből kialakított otthonok mérete nagyjából 19 négyzetméter, amit a cég maga tervez meg. Nemcsak könnyű elkészíteni, hanem össze is lehet kapcsolni őket, így akár egy ötven lakásos komplexumot létrehozva, amibe két hónap után már be is költözhetnek a bérkők.Ezeknek a lakásoknak a bérleti díja 18 ezer rúpia (70 ezer forint) havonta.

A cégnek az otthonok megtervezésénél figyelembe kellett vennie az ország extrém nyári hőmérsékletét is, amit többszörös szigeteléssel oldottak meg. Ráadásul a lakások úgy lettek kialakítva, hogy szinte mindent fel lehet hajtani, és akár egy irodává is percek alatt át tud változni.


A becslések szerint a konténerek használata a hagyományos és megszokott építőipari alapanyagok helyett akár húsz százalékkal is csökkentik a költségeket, valamint

a gyors elkészülési idővel az építtető hamarabb is tudja értékesíteni a lakásokat.
 
 
0 komment , kategória:  házak lakások otthonok   
Ez a nagyon sejtelmes ház olyan, mintha láthatatlan lenne
  2018-03-06 17:13:38, kedd
 
  Egy előre legyártott darabról van szó - mindössze 83 négyzetméteres, könnyű szerkezetű, így egyszerűen szállítható. A tükörház pont egy erdő közepére került, és kompakt mérete miatt alig zavar bele a ,,természet rendjébe", továbbá minimális hatást gyakorol az ökoszisztémára, mert a déli falon található PV-elemeknek köszönhetően napenergiával biztosítja a fűtését és a hűtését. A különös külső ellenére bent csodás látvány fogad minket, otthonos, mégis szabad, és plusz pont, hogy úgy bűvölhetjük a csillagos eget a meleg szobában ülve, mintha csak a hólepte tájon hevernénk odakint.


Fényvisszaverő üveg borítja, így remekül beolvad a környezetébe.
 
 
0 komment , kategória:  házak lakások otthonok   
Az idegenek megérkeztek közénk
  2018-03-06 17:08:32, kedd
 
  és a sivatagban építették fel bizarr rezidenciájukat
A faragott kültéri elemeket öntött betonlapok alkotják, ennek a geometriai játéknak pedig az az eredménye, hogy az épület kiköpött olyan, mintha a Földünkre érkező első (bejelentett) földönkívüli fajnak húzatták volna fel a bizalmatlankodó adófizetők pénzéből.


A belső tér is a ház külsejének stílusjegyeit hordozza magán, az enteriőrön elmélázva továbbra is az a benyomásunk, mintha egy idegen civilizáció rezidenciájában fészkelnénk, valahol egy párhuzamos galaxisban

Talán egyedül a plazmatévé lóg ki a képből, na meg ha jobban szétnézünk, láthatjuk, hogy itt-ott egy beépített mikró vagy sütő is befigyel. Egyébként a sziklás, sivatagi táj pompás keretet ad ennek az egész történetnek, mi tagadás, szívesebben megnéznénk közelről, igazán hangulatos lehetne mondjuk itt csapatni néhány űrlénnyel, buli után pedig elszállni - így vagy úgy - egy másik világba.

 
 
0 komment , kategória:  házak lakások otthonok   
Üveg fenekű medence bátor fürdőzőknek
  2018-02-24 17:40:01, szombat
 
 

Ha valaki nemcsak úszni szeret, de gyönyörködni is a kilátásban a medence üvegből készült alján keresztül, akkor azt immár Hawaii székhelyén is megteheti a nemrég felépült Anaha toronyházban.
A chicagói Solomon Cordwell Buenz és a helyi Benjamin Woo Archtitects által közösen tervezett futurisztikus épület hetedik emeletéről lóg ki a medence a fal síkjától legalább három úszónyi hosszal.

A földtől 23 méter magasan fekvő, üveg aljú fürdőhely így nem ajánlatos azoknak, akiknek tériszonyuk van, vagy akik szédülnek ettől a magasságtól. A “lebegő" üvegmedencék mindazonáltal egyre népszerűbbek, az utóbbi időben Houstonban és az olaszországi Alpokban is létesült belőlük, Londonban és az indiai Suratban pedig tervezik az építésüket.A 122 méter magas, 38 emeletes Anaha épület azonban más miatt is különleges. Egyeduralkodó a kék és zöld színű burkolat, a Csendes-óceán színeit utánozva. A hajlított falak és a róluk visszaverődő fények a hullámokra, a természet változásaira emlékeztetnek.A lakóépület dicsekedhet Hawaii legnagyobb zöld falával: a 24 méter széles és 4,6 méter magas felület 8 ezer trópusi növénynek ad otthont az előcsarnokban. 
 
0 komment , kategória:  házak lakások otthonok   
Lakásbelső
  2018-02-16 18:53:12, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  házak lakások otthonok   
Úris­ten, egy Tra­bant-ka­napé
  2018-01-18 19:33:09, csütörtök
 
  Talán nem­csak a fa­na­ti­kus Tra­bant imá­dó­kat nyű­gözi le ez az egy­szerű ülő­al­kal­ma­tos­ság.
Benne van egy letűnt kor romantikája, minden, amit a retró-érzésről gondolunk: a sok bosszankodás, a pöfögés... az egész Trabi-fíling.


Mekkora ötlet beállítani a nappaliba egy ilyen holmit! Beleülhetsz, megtapogathatod, kényelmesen elfekhetsz benne, amikor csak jól esik.Először bontókba rohangált alkalmas roncsért, de aztán rájött, hogy egyszerűbb darabokból összelegózni a kanapét. De jó néhány hét eltelt, mire megértette, hogy csak a kombi alkalmas a célra, méghozzá a hátfal formája és magassága miatt

Újabb néhány hét alatt fölhajtott két hátsó lámpát és hozzájuk alukeretes prizmát is - szintén kurrens darabok.


A régi fajta, íves, lökhárító beszerzése nem volt egyszerű, de aki elég sokáig keres, az előbb-utóbb talál is. Ez a tétel 2000 forintot jelentett.


Az egész kasztninak fémvázat hegesztett, erre ültette rá az elemeket megfelelő sorrendben. Minden egyes darabot hegesztéssel fixált.A végeredmény magáért beszél. A Trabant-kanapé egyszerűen csúcs! Nemcsak megkapóan aranyos, de nagyon kényelmes is.


 
 
0 komment , kategória:  házak lakások otthonok   
Székesehérvár
  2017-12-11 19:36:53, hétfő
 
 


Bory vár
 
 
0 komment , kategória:  házak lakások otthonok   
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 98 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 2538 db bejegyzés
Összes: 31912 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1065
  • e Hét: 12885
  • e Hónap: 58328
  • e Év: 617673
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.