Belépés
ametiszt54.blog.xfree.hu
" Amíg az embernek dolga van a földön, él. " (Márai Sándor) P. Mária
2012.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Dunnottar vára
  2012-08-05 06:47:22, vasárnap
 
 Dunnottar vára egy romos, középkori erődítmény, mely egy meredek, sziklás földnyelven helyezkedik el, Skócia északkeleti partvonalán, körülbelül 3 kilométerre Stonehaven településtől.
A ma is látható épületmaradványok nagyjából a 15. és a 16. századból származnak, de úgy tartják, hogy egy fontos erődítés már állt e helyen az úgynevezett sötét kor (korai középkor) idején is. Dunnottar jelentős stratégiai szerepet játszott a skót történelemben a középkortól egészen a felvilágosodás koráig. Elhelyezkedése miatt egyrészt figyelni tudta az Észak-Skócia
felé tartó hajókat, másrészt pedig - mivel egy keskeny tengerparti fennsíkon állt -
ellenőrzés alatt tarthatta a szárazföldi forgalmat is, különösen az ősi Causey Mounth-on,
az egyetlen olyan középkori úton közlekedőket, mely a déli partoktól a porthleteni lápon át Aberdeenbe vezetett. A hely ma magántulajdonban van, azonban nyitva áll a látogatók
előtt és évente turisták százezrei keresik fel.A romok hozzávetőlegesen 12 000 négyzetméternyi területet foglalnak el, melyet látszólag függőleges sziklák határolnak és 50 méterrel emelkedik az Északi-tenger szintje fölé. Az ,,L"-alakú vár egy keskeny földsávon és a masszív főbejárathoz vezető meredek ösvényen keresztül közelíthető meg. A sziklák és a fennsík által meghatározott, és észak-déli irányban mérföldekre elnyúló geológiai alakulat tengeri madarak tízezreinek ad otthont, a skót partoknak ezt a szakaszát Észak-Európa jelentős madár-menedékhelyévé téve, úgy az állatok mennyiségét, mint a fajok számát tekintve.Dunnottar vára tizenegy különálló épületet számlál, melyek a 13. és a 17. század között épültek. A szárazföldi bekötő útról látható meghatározó építmény a 14. századi öreg torony, vagy lakótorony, melyben máig fennmaradó sérüléseket okoztak Cromwell ostromágyúi. A fontos építmények közé tartozik még a 17. századi kápolna, valamint egy nagyméretű, négyszögletes épület a keleti oldalon, továbbá a dongaboltozatos ,,Whigs Vault", mely a 17. században börtönnek adott otthont.

Maga a vár elméletileg két úton érhető el. Az egyik egy jól védett főkapun vezet keresztül, melyet egy sziklahasadékba telepítettek és így az esetleges támadókat a védők bármely irányból könnyűszerrel leöldöshették. A másik lehetőség egy sziklás öbölből nyíló tengeri barlang Dunnottar szikláinak északi oldalán. Innen egy meredek ösvény visz fel a sziklacsúcsra, egy jól megerősített hátsó kapuhoz.

 
 
0 komment , kategória:  Különleges hídak-épületek  
A Triumph Palota
  2012-08-01 09:04:47, szerda
 
 Az építtető Donsztroj maga is elismerte, hogy ,,sztálini" felhőkarcolót kívánt építeni.
Így is történt, valóban a Triumph Palota- mivel ez lett az épület neve, 264 méterre magasodó csúcsával lett Európa egyik legmagasabb építménye. Az építkezés megkezdése előtt már az a
hír járta, hogy a 43 emeletes épület ,,a jómódúak palotája", egy ,,új kor szimbóluma" lehet.
Ezen a mintegy 125 ezer négyzetméternyi hasznosítható alapterületen a lakások mellett kétmedencés, csúszdás ,,aquapark", szauna, török fürdő, bowlingpálya és egy kétszintes
étterem is megtalálható lesz.

A föld alatti parkolóban mely több szintesre lett tervezve másfél ezer gépkocsi fér el.
A tervekben szerepel, hogy a Triumph Palota-nak saját tévéstúdiója is lesz, a lakókat ezen keresztül tájékoztatják a házban történtekről. A moszkvai felhőkarcoló így a magasságával is
és az árban is ,,Európa-bajnok", a teljes költség mintegy negyedmilliárd dollárba került.
Ezért az itteni lakásokat igencsak magas áron kínálják, a legolcsóbb 1900 dollár/négyzetméter, azonban a legfelső szinteken kialakított nyolc luxusapartman négyzetméterárai meghaladják a
4 ezer dollárt is.

Triumph PalotaMoszkvában a Triumph Palota-projekt a nép és a városvédők szempontjából nem aratott nagy sikert. Több ellentmondás is keringett a városban az építéssel kapcsolatban.

Moszkvában a legutóbbi évekig nem felhőkarcolók, inkább 25-30 emeletes magas házak
kerültek megépítésre. Mivel egyébként sem volt kifejezetten egységes a városkép, ez még
inkább rontott azon. A Donsztrojnál elutasítják a vádakat, mivel szerintük az amerikai felhőkarcolóktól eltérően a Triumph egy szép, kecses építmény.

 
 
0 komment , kategória:  Különleges hídak-épületek  
A Megváltó Krisztus-székesegyház
  2012-08-01 07:27:02, szerda
 
  A Megváltó Krisztus-székesegyház a világ legmagasabb ortodox temploma Moszkvában található, a Moszkva folyó mellett, pár utcányira a Kremltől.

Miután Napóleon katonái elhagyták Moszkvát 1812. december 25-én, I. Sándor orosz cár nyilvános fogadalmat tett, hogy katedrálist épít a Megváltó Krisztusnak szentelve. Ezzel fejezve ki ,,hálánkat az isteni gondviselésnek, mely megmentette Oroszországot attól a balsorstól, mely beárnyékolta őt".
Az első befejezett építészeti tervet 1817-ben hagyta jóvá I. Sándor. Ez egy késő gót, neoklasszikus vázlat volt, tele szabadkőműves jelképekkel. Az építészeti munkákat Moszkva legmagasabb pontján, a Vorobjovói dombokon kezdték el, de az építkezési terület megbízhatatlannak bizonyult.Időközben I. Sándor örökébe fivére, I. Miklós lépett. Az új cár mélységes ortodox hazafi volt, és nem kedvelte a nyugati eredetű neoklasszicista stílust és a szabadkőműves szimbólumokat. Megbízta kedvenc építészét, Konsztantyin Thont, hogy készítsen egy új tervet, modellként a konstantinápolyi Hagia Szophia székesegyházat felhasználva. Thon neobizánci tervét 1832-ben hagyta jóvá I. Miklós cár. 1837-ben az új építési területet is személyesen a cár választotta ki. Az építkezés megkezdéséhez egy kolostort és egy templomot át kellett telepíteni, így az alapkő letételére egészen 1839-ig nem került sor.

A katedrálist éveken keresztül építették, és 1860-ig nem is emelkedett ki az állványzat mögül. Az épület belsejének díszítésén Oroszország legjobb festői, (Ivan Kramszkoj, Vaszilij Szurikov, Vaszilij Verescsagin) még 20 éven át dolgoztak. A katedrálist 1883-ban, III. Sándor orosz cár koronázásának napján szentelték fel. A felszentelést megelőző évben itt mutatták be Csajkovszkij 1812 nyitányát.
A templom belső szentélye kétszintes karzattal volt körülvéve. Ennek falai pompás márvánnyal, gránittal és drágakövekkel voltak kirakva. A galéria földszintjén állítottak emléket az orosz seregek Napóleon felett aratott győzelmének. A falon több mint ezer négyzetméter felületet elfoglaló carrarai fehér márvány emléktáblát helyeztek el. Ezen felsorolták az 1812-es Honvédő háború parancsnokait, ezredeit és csatáit (a kitüntetésekkel és veszteségekkel együtt). A galéria második emeletét a templom kórusa foglalta el.

forrás: wikipedia
 
 
1 komment , kategória:  Különleges hídak-épületek  
A világ leghosszabb hídja
  2012-03-11 17:13:46, vasárnap
 
 Kínában elkészült a világ leghosszabb hídja, ami a Hangzhou-öböl felett ível át
a Sárga-tengeren. Az építkezés négy évet vett igénybe.


Kínában rengeteg település és folyó található. Több ezer év óta a hidak a kínaiak életének nélkülözhetetlen részei. 2008. május elsején sikeresen befejezték és át is adták a világ leghosszabb tengeri hídját, a Hangzhou-öblöt átszelő tengeri hidat. A híd a Zhejiang tartománybeli Jiaxing várostól a széles Hangzhou-öböl túlpartján fekvő Ningbo városig tart, hossza 36 kilométer. Az átadás után a Ningbo és Sanghaj közötti autóút hossza több mint 120 kilométerrel rövidült. Nagyon nehéz volt a nagy híd megtervezése, és kivitelezése.

A Hangzhou-öböl az északkeleti Zhejiang tartományban fekszik, melynek szélessége
körülbelül 95 kilométeres, mely a világ három legerősebb árapály öbölének egyike.
Itt nagyon összetettek az éghajlati, vízi és geológiai feltételek, emellett meg kellett oldani a
tájfunnal, az erős árapállyal és a tengerfenéken található metángázzal kapcsolatos problémákat.

 
 
0 komment , kategória:  Különleges hídak-épületek  
Bridge Alcantara
  2012-03-11 17:12:07, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Különleges hídak-épületek  
Borobudur
  2012-03-11 16:46:54, vasárnap
 
 Jáva középső részének egyik legfontosabb városától, Jogjakartától 42 km-re északnyugatra fekszik Borobudur, a buddhista tanítás kőből épült fellegvára. Eredeti neve valószínűleg a szanszkrit Vihara Buddha Ur, ami szabad fordításban annyit tesz: "a hegyen álló buddhista templom". A nagyszabású sztúpa alakú templom gyönyörű környékre épült, vulkanikus hegyek veszik körül.

Jáva az indonéz szigetvilág egyik legizgalmasabb szigete. A vulkanikus eredetű sziget
Indonézia pillére, a szigetcsoport legnépesebb tagja, valójában két fővárossal, Jakartával és Yogyakartával. Párás, zöld, szövevényes hegyi dzsungelek, vulkánok alkotta hegyek, látványos teraszos művelésű rizsföldek és gyümölcsültetvények várják az utazót. Ebben a forró és szövevényes földi paradicsomban találjuk a buddhizmus egyik meghatározó építményét a Borobudurt.Borobudur, a jó és a rossz egyensúlya A világ legnagyobb buddhista épületét a Szailendra dinasztia megbízásából kezdték el építeni i. sz. 800 körül. Stílusa az indiai Gupta-kor és a rákövetkező periódus művészetének hatását tükrözi. Az épület megalkotása mintegy 75 évig tarthatott. Építői az indiai mitológiából ismert Meru hegyének megépítésére törekedtek, így sikerült megalkotniuk az egész déli félteke legnagyobb építményét. Minden jel arra utal, hogy Borobudurt 1000 tájékán elhagyták; az épületegyüttest teljesen beborította a növényzet. A napóleoni háborúk idején Jáva szigetét az angolok foglalták el. 1907-ben a hollandok kezdték felújítani az építményt. 1970 és 1980 között az UNESCO támogatásával további restauráció folyt.A templom teraszos piramis alakban épült a fennsíkra. Alapja egy 120x120 méteres négyzet, magassága 34 méter és a becslések szerint mintegy 57.000 köbméter (mintegy 2 millió darab) vulkanikus kőből áll.
Borobudur, a jó és a rossz egyensúlya Borobudur a sztúpák (eredetileg Buddha ereklyéinek őrzésére szolgáló építmények), a templomdomb és a mandala szimbolikus formáit egyesíti. Felülnézetből egy háromdimenziós mandala képét adja, mely a világmindenség ábrázolása. Az öt mélyen elhelyezkedő négyszögletű terasz a földi létet jelképezi. A fölöttük elhelyezkedő három kör alakú terasz a szellemi világ szimbóluma. A komplexum tetején, a legfelső terasz közepén egy 15 m átmérőjű sztúpa helyezkedik el, amely a buddhizmus legfőbb céljának, a Nirvánának, azaz a felszabadított szellem elérésének és az égnek a jelképe. Egykoron az egész templom arany és fehér színű volt, a napsütésben szikrázva verte vissza a sugarakat.Borobudur, a jó és a rossz egyensúlya. Ha elindulunk körbe-körbe felfedezni a műemlék rejtett kincseit (mindezt feltétlenül az óra járásával megegyező irányba tegyük, hiszen a másik irány a démonoké) megláthatjuk, hogy a buddhisták hogyan képzelik a kozmoszt, kezdve a mindennapi élettől egészen a nirvánáig. Minden terasz a tökéletesség felé vezető személyes út egy-egy szakaszának felel meg. A zarándok kilencszer járja körül az építményt (a buddhizmus misztikus kilences számának megfelelően), mielőtt a csúcsára ér. Mind a négy oldalon lépcsősor vezet a legfölső teraszra. A teraszfalakon körbefutó domborműsorozatok a nirvánához elvezető megvilágosodási folyamat különféle szintjeit ábrázolják. Egyik-másik hihetetlenül aprólékos, mintha egy mesterien kidolgozott faliszőnyeg volna. A jó és a gonosz örök harca, a vágyak és remények, szenvedélyek szintje, a reinkarnació tanai, hajók, elefántok, szent állatok, egyszer emberek, harcosok, királyok és Buddhák. Jó sok Buddha. Összesen 504 Buddha csücsül a szentély különböző pontjain.
Borobudur, a jó és a rossz egyensúlya Az alsó teraszon az e világi jó és rossz cselekedetek következményét, a másodikon a történelmi Buddha életének eseményeit és a Dzsátakák (történetek Buddha előző életeiből) néhány jelenetét láthatjuk. A legfelső teraszon található domborművek a mahájána buddhista iratok filozófiai tanításait illusztrálják. A kör alakú felső teraszok tágasabbak, kiképzésük egyszerűbb. A három kör alakú teraszon összesen 72 harang formájú sztúpa sorakozik, némelyikben egy-egy meditáló Buddha ül. Az egyes szobrok különböző kéztartása a buddhista tanítás különféle tanításait ábrázolja. a szobrokat a kőfaragás áttört mintáin át pillanthatjuk meg. A legenda szerint, ha valaki meg tudja érinteni egyik Buddha kezet, annak teljesül egy kívánsága. Ám a helyiek óva intenek a felelőtlen kézsimogatástól, ugyanis az egyik hibásan lett összefaragva, nemhogy szerencsét nem hoz, de nagy veszteségeket ígér. S hogy melyik az, azt senki nem tudja. A jó és a rossz egyensúlya ez is.
Forrás: kihagy6atlan

 
 
0 komment , kategória:  Különleges hídak-épületek  
Sziklába vésett elnökök...
  2012-03-09 20:30:11, péntek
 
 Amerika Dél-Dakota államában található az Egyesült Államok egyik leghíresebb
műemlékének otthont adó Rushmore-hegy, mely arról nevezetes, hogy oldalába
négy nagy tiszteletnek örvendő amerikai elnök arcát vésték - George Washingtonét,
Thomas Jeffersonét, Abraham Lincolnét és Theodore Rooseveltét.

A monumentális arcmások létrehozása John Gutzon Borglum, a dán származású
szobrász vezetésével 1927 és 1941 között zajlott.


A 14 év alatt főleg dinamittal munkálták meg a sziklát, az irányított robbantások által
ugyanisjóval könnyebbé vált az elnökök főbb arcvonásainak megformálása, valamint a nehéz megközelítés is akadályozta volna a légfúró használatát. Összesen 450 ezer tonna követ robbantottak
le a hegyről, mire elkészült a négy, egyenként 18 méter magas arc.

Az emlékhely ötlete eredetileg egy dakotai történésztől, Doane Robinsontól származott,
Borglum az ő gondolatai alapján tervezte és valósította meg a ma Amerika egyik legjelentősebb
nemzeti emlékévé vált szoborcsoportot.
 
 
0 komment , kategória:  Különleges hídak-épületek  
Híd a folyó felett...
  2012-03-05 16:22:07, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Különleges hídak-épületek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1002 db bejegyzés
Összes: 15134 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 435
  • e Hét: 2282
  • e Hónap: 24224
  • e Év: 455648
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.