Hozzávalók: 50 dkg mélyhűtött vajas tészta
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
liszt a munkalap szórásához
1 tojás
Elkészítés: A tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, kb. 2 óra kell hozzá.
A vajat kikeverjük a porcukorral, majd beledolgozzuk a kókuszreszeléket.
A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és megkenjük a kókuszos vajjal. Két oldalról feltekerjük, közepénél, a találkozási ponton megkenjük a felvert tojással. Lisztezett késsel félcentis szeletekre vágjuk. Kb. 22 db lesz.
A sütőt 210 fokra előmelegítjük. A tepsit kicsit bezsírozzuk, hogy ne ragadjon le, a szeleteket tepsire tesszük, és a sütőben 15 percig sütjük. Kivesszük, a tésztát pár percig pihentetjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 1 nagy doboz hámozott, felezett őszibarack konzerv enyhén cukros lében
250g túró
125g mascarpone
1 púpos kanál cukor
1/4 rúd vanília
1 kanál baracklé (a konzervből)
1 activia édes fehér
50ml magas alkoholtartalmú rum a flambírozáshoz
a díszítéshez porcukor, csoki szirup, cukorgyöngy
Elkészítés: A túrót, a mascarponét, a cukrot, a vaníliát, a baracklevet, a joghurtot robotgéppel kikeverjük. A barackokat kevés lével serpenyőben átforrósítjuk, előbb a púpos felével felfelé tesszük a serpenyőbe, majd megfordítjuk. A rummal meglocsoljuk és hosszú szálú gyufával fokozott elővigyázatosság mellett meggyújtjuk. Ha az alkohol elpárolgott, a barackokat tányérra szedjük, hagyjuk kihűlni. A visszamaradt baracklével még egyszer átkeverjük a túrókrémet.
Tálaláskor leporcukrozunk egy sötétebb lapostányért, majd a csokisziruppal rácsot rajzolunk a porcukorra, erre szedünk adagonként két fél túrókrémmel töltött barackot, tetejét cukorgyönggyel díszítjük.
Tanácsok: A krém önmagában is finom, más gyümölcsbe is tölthető, illetőleg áttört gyümölccsel is ízesíthető.
Hozzávalók: Hamis marcipán:
25 dkg háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, kb. fél üvegcse zöld színű mandula aroma, kb. 1 dl tej
Tészta:
5 tojás, 5ek. cukor, 5ek. liszt, 5ek víz, 1 sütőpor, 2ek kakaó
Tetejére csokimáz
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk. HA kihűlt a hamis marcipánt rásimítjuk. A tetejére csokimázt rakunk.
Tanácsok: Evvel a sütivel simán át lehet vágni a tisztelt vendégsereget. Ha nem mondod meg, hogy soha sem látott marcipánt, akkor senki sem fogja észrevenni ;)
Elkészítési idő: 60 perc
Krém: 4cs. tiramisu ízű pudingpor
12dl tej
40dkg margarin
30dkg porcukor
Elkészítés: Az 1.tészta hozzávalóiból két lapot sütünk gáztepsi hátán.
A 2.tésztához a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral,hozzáadjuk a 10ek.vizet, a diót,a sütőporos lisztet,végül a tojások felvert habját.
Nagy gáztepsiben, sütőpapíron ,lassan sütjük.
A krémhez a pudingot megfőzzük a tejben.A rámát kikeverjük a porcukorral,majd a kihűlt pudinggal összekeverjük.
Összeállítás:barna lap
krém
diós piskóta
krém
barna lap
Tetejére csokimázat teszünk.
Hozzávalók: 1,5 dl tej
15 dkg margarin
6 ek cukor
1 vaníliás cukor
3 ek kakaópor
25 dkg darált keksz
1 ek rumaroma
2 ek mazsola
3 ek porcukor a hempergetéshez
Elkészítés: A tej felébe és a rumaromába beáztatom a mazsolát. Hagyom állni pár órát. A másik fele tejet mikróban felforrósítom, hozzákeverem a vajat, cukrot, v.cukrot, a beáztatott tejes mazsolát, kakaóport. Végül a kekszet is jól eldolgozom benne. Akkor jó, ha elválik az edény falától és sűrű masszává áll össze.
Kicsi golyókat formázok, majd meghempergetem porcukorban. Lehet 10 perc után újra hempergetni, akkor fehér marad és kissé kemény bevonatot kap. Tálcára téve kínálom.
Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg liszt , 5 dkg étkezési keményítő , 1 cs. sütőpor , 3 dkg kakaópor , 3 tojás , 15 dkg margarin , 15 dkg cukor , 1 dl tej
A málnakrémhez : 5 dl habtejszín , 2,5 dkg cukor , 2 cs. vaníliás cukor , 40 dkg málna , 1 dkg pisztácia.
Elkészítés: 1.) Szitáljuk át a lisztet a keményítővel, sütőporral és a kakaóporral. Válasszuk szét a tojásokat , verjük fel keményre a tojásfehérjét. A margarint 12,5 dkg cukorral keverjük habosra , majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük jól el. A tejet és a lisztet adagonként felváltva keverjük a margarinos masszához, majd forgassuk bele a felvert tojásfehérjét.
2.)Töltsük a tésztát kizsírozott formába, simítsuk el és süssük ki.
3.)Verjük fel a tejszínt kézi mixerrel, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot is. Tegyünk félre néhány szem málnát a díszítéshez, a többit keverjük óvatosan a tejszínhez. Kenjük a málnás tejszínkrémet a kihűlt tortalapra és tegyük egy órára hűtőszekrénybe.
4.)Daraboljuk fel a pisztáciát és a málnával együtt díszítsük ki a tortát.
Hozzávalók: 5 db alma
3 tojás
30 dkg liszt
2 ek. cukor
1 tk. vaníliacukor
csipetnyi só
tej
fahéjas porcukor.
Elkészítés: A lisztből, tojásból, cukorból, tejből, vaníliából pici só hozzáadásával sűrű palacsintatésztát készítünk. Az almákat kicsumázzuk és felkarikázzuk. Megforgatjuk lisztben, a masszába mártjuk és nem túl forró olajban kisütjük. Figyeljünk, hogy az olaj éppen megfelelő hőmérsékletű legyen, mert ha túl forró, akkor hamar megég, ha túl hideg, elázik az olajtól a tészta.
A megsült almákat papírtörlőre tesszük, hogy lecsöpögjön róla az olaj, majd tányérra rakjuk és megszórjuk fahéjas porcukorral.
Hozzávalók: A vaníliakrém: 1 cs. vanília ízű pudingpor; 1/2 liter tej, 4 ek. cukor. A desszert összeállításához: 6 tojásos piskóta (vagy készen kapható piskótatekercs), 15 dkg barackíz, 25 dkg friss málna.
A tetejére: 2 dl habtejszín, 1 ek. barnacukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. kristálycukor, 10 dkg mogyoró, 1 kk. olaj.
Elkészítés: A pudingot elkészítjük a leírás szerint, jó sűrűre. A piskótát a barackízzel megkenjük, feltekerjük, vékony szeletekre vágjuk. A kelyhek alját a piskótaszeletekkel kibéleljük, a megmosott málnát elosztjuk rajta, majd a vaníliakrémet ráöntjük, és a hűtőben jól lehűtjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, barnacukorral és vaníliás cukorral ízesítjük. A cukrot világosra karamellizáljuk, a mogyorót beleszórjuk, majd egy enyhén beolajozott tepsire öntjük. Ha megszilárdult, durvára törjük, majd jól lehűtjük. A kelyheket a hűtőből kivesszük, az édes habot a tetejükre simítjuk, végül az édes mogyoróval megszórjuk.
Hozzávalók: 1 kg alma
8 dkg vaj
20 dkg búzadara
2 dl tejföl
5 dkg cukor
1 kk fahéj
zsemlemorzsa
porcukor
Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A vajjal, a búzadarával, a tejföllel a cukorral, a fahéjjal és aannyi zsemlemorzsával, hogy gyúrható legyen összekeverjük, gombócokat formálunk belőle. Langyos helyre tesszük, fél órán át állni hagyjuk, hogy a dara jól megduzzadjon. Fövő vízben kifőzzük őket. Ha feljön a víz tetejére, még öt percig főzzük. Vajban pirított zsemlemorzsára szedjük, fahéjas porcukorral megszórva forrón tálaljuk.
Töltelékhez:
5-6 db túró rudi
10 dkg cukor
50 dkg natúr krémsajt
1 evőkanál étkezési keményítő
2 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
2 evőkanál tejföl
Elkészítés: Tegyük az összetört kekszet egy konyhai gyorsvágó gépbe, majd kapcsoljuk be és zúzzuk össze. Hagyjuk a gépben, öntsük hozzá az olvasztott vajat, a szirupot, majd kapcsoljuk be egy pillanatra ismét, hogy jól összedolgozza.
Szórjuk a vajas kekszet egy 20 centi átmérőjű kerek lecsatolható oldalú tortaforma aljára (érdemes a forma aljába belevágni egy ív sütőpapírt), majd kezünkkel egyengessük el simára.
Kanalazzuk a krémsajtot egy tálba, üssük rá a tojásokat, tegyük hozzá a vaníliás cukrot, a keményítőt. Szórjuk rá a cukrot, és tegyük bele a tejfölt. Kézi habverővel jó alaposan dolgozzuk össze, majd kanalazzuk a felét a kekszmorzsával kibélelt formára. Simítsuk el a tetejét, majd tegyük rá a félbetört túró rudikat. Fedjük be a maradék sajtos krémmel, egyengessük el a felületét simára, majd forró sütőben 150 fokon körülbelül 40-45 percig süssük.
Ha elkészült hagyjuk kihűlni, utána vágjuk cikkekre, friss mentaággal dekoráljuk.
Elkészítési idő: 60 perc