Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 70 
Csontriltkulás ellen - lúgosítás
  2021-04-13 20:44:03, kedd
 
  Mi az oka annak, hogy Ázsiában, pl. Japánban a csontritkulás rendkívül ritka, holott a japán emberek alig fogyasztanak kalcium dús tejtermékeket?
Mi az oka annak, hogy Amerikában és Nyugat-Európában, ahol az emberek a világon a legtöbb tejterméket fogyasztják, kiemelkedősen magas arányban fordul elő az oszteoporózis, azaz a csontritkulás?

Miért nincs egyértelmű kapcsolat a kalcium bevitel és a csontritkulás között?
Érdekes módon a csontok valódi erősségét a lúgos, illetve lúgosító ételek fogyasztása biztosítja: a zöldségek, gyümölcsök, és a viszonylag alacsony fehérje bevitel. A tipikus amerikai étkezés fehérje dús és kalcium gazdag, még sincs pozitív hatással a csontritkulásra.

A lúgosító táplálkozás és a hozzá kapcsolódó elmélet már 1968-ban megjelent a híres Lancetben.

,,Csontváz tudomány"

A csontokra, csontvázra nem úgy kell gondolnunk, mint egy állandó, soha nem változó, tartó szerkezetre, hanem mint egy folyamatosan változó, élő szövetre.

A csontok a szervezet kalcium raktározói, így komoly szerepet játszanak a vér pH-jának fenntartásában, ami csak egy nagyon keskeny sávban ideális.

Amikor a vér túl savassá válik, a lúgos kalcium vegyületek (pl. kalcium karbonát) átszűrődnek a csontokból és csökkentik a savas kémhatást (tehát lúgosítanak).

Ma már komoly, összehangolt kutatások bizonyítják, hogy a zöldségeknek és gyümölcsöknek rendkívül fontos szerepük van a csontok egészségének fenntartásában.

A zöldségek és gyümölcsök a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók révén lúgos végtermékekké bomlanak, míg a fehérjék és gabonák savakat termelnek. Minél több olyan fehérjét fogyasztunk el, amit a szervezetünk már nem képes feldolgozni, annál jobban savasodik a vérünk, és annál több lúgosító vegyületre lesz szüksége vérünknek, hogy közömbösítse a savakat. Ez pedig kalcium kivonással jár, így csontjaink egyre gyengülnek.

Az elmúlt években számos kutatás zajlott a lúgosító táplálkozás és a csontritkulás kapcsolatának vonatkozásában és ezek a kutatások azt mutatták, hogy a zöldség és gyümölcsfogyasztás biztonságos és kiváló módja a csontritkulás megelőzésének.

A legújabb kutatások napi 9 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolják.
z a mennyiség ráadásul csökkenti a vérnyomást, és olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a cukorbetegség vagy az Alzheimer kór. Emellett jelentősen csökkenti az infarktus és agyvérzés kialakulásának esélyét.

Úgy tűnik, hogy a tej, sajt, és egyéb tejtermékek egyáltalán nem nyújtanak védelmet a csontritkulással szemben, rendszeres fogyasztásuk nem egészséges.

Ez magyarázza azt a tényt, hogy a csontritkulás előfordulása azokban az országokban a legmagasabb, ahol az emberek a legtöbb tejterméket fogyasztják.

Természetesen az emberi szervezetnek szüksége van fehérjére, külső fehérje bevitelre, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű és mennyiségű fehérjét viszünk szervezetünkbe.

A korábbi tévhittel pedig, - mely szerint a tej és tejtermékek erősítik csontjainkat -, egyszer és mindenkorra le kell számolnunk. A csontok egészségének alapja a lúgosító étkezés, a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség és gyümölcsfogyasztás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere
  2020-12-28 20:20:49, hétfő
 
 



A mák ősidők óta termesztett kultúrnövény, rendkívül értékes gyógynövény. A csontozat első számú természetes segítője.

Mákot sajnos általában ritkán fogyasztunk. Van, aki csak karácsonykor találkozik vele a bejgliben. Azonban jó, ha tudod, hogy a mák és a hidegen sajtolt mákolaj jelentős mennyiségű B6-vitamint, E-vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, valamint kiemelkedően magas vastartalommal bír.

A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere. Hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk mákot tartalmazó ételt. A csontritkulás megelőzésére és gyógyítására egyaránt kiváló.

Milyen gyógyító hatásai vannak a mákolajnak?
A mákolaj aminosavakban, Omega-3 zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban is roppant gazdag, ennek köszönhetően elősegíti a magas vérnyomás csökkentését, valamint kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása.

A mákolaj további fontos hatásai
normalizálja a vér koleszterinszintjét,
jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásánál,
tisztítja a bélrendszert,
a bőr a mák olajától táplált és puha lesz,
növeli a szellemi teljesítőképességet,
idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású,
a csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.

Ha már kialakult csontritkulásod van, a gyógyulás természetes módszere a mákolaj. Fogyassz naponta 1-2 kiskanál mákolajat. A mákolajat egyszerűen fogyaszthatod magában is naponta reggel étkezés előtt vagy reggelire pirított kenyérre csepegtetve.

Darált mákot keverj össze mézzel és kevés vízzel, naponta egyél belőle 1-2 teáskanállal. Hűtőszekrényben több napig eltartható, nem kell naponta elkészíteni. Ha hosszú távon fogyasztod, az eredmény nem marad el.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Otthoni gyógymódok csontritkulásra (oszteoporózisra)
  2020-05-21 23:03:10, csütörtök
 
  A csontritkulás a kor előrehaladtával egyre súlyosbodik, a csontszövet újratermelődése lelassul, és a csontszövet sűrűsége lecsökken vagy azért, mert túl sok csontszövet rész pusztul el, vagy azért mert kevés új keletkezik, vagy a kettő együtt.

A csontritkulás a férfiakat és a nőket egyaránt érinti, azonban a menopauza után lévő nők körében a leggyakoribb a szervezet ösztrogénszint csökkenésének következtében. Emellett az ázsiai és a kaukázusi ember a leghajlamosabb erre a betegségre.

Az (Amerikai) Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint több mint 40 millió ember szenved csontritkulásban vagy az alacsony csonttömeggel kapcsolatos betegségekben. Nincs okunk feltételezni, hogy nálunk jobb lenne ez az arány.

Fontos kockázatot növelő tényező még a nem megfelelő étkezés, a mozgáshiány, a dohányzás, bizonyos orvosságok, az alacsony testtömeg, a vékony csontozat és az örökletes faktorok. A pajzsmirigy a mellékpajzsmirigy, illetve az adrenalin mirigyek túlműködése is köthető a csontritkuláshoz. Sőt a nem megfelelő kalciumbevitel és egyéb táplálkozási hiányok, mint a D-, K- vitamin, a magnézium, a mangán, a cink, a réz és a bór hiány is nagy szerepet játszanak ennek kialakulásában.

Az Amerikai Nemzeti Csontritkulási Alapítvány ,,néma betegségnek" híja, ugyanis a korai szakaszban szinte semmilyen tünete nincs. Fő következmény a csonttörés kockázatának jelentős növekedése. A csontok törékennyé válnak, így már egy kisebb esés is komoly töréshez vezethet, például a medence, a csukló és a gerinc területén. A későbbi szakaszokban egyéb tünetek is felléphetnek, mint a hátfájás, a magasságvesztés, a görnyedt testtartás és a korlátozott mozgásképesség.

Amennyiben csontritkulással diagnosztizálták, vagy nagy ennek a kockázata, szigorú étrendet és egészséges életmódot érdemes követnie, hogy ezáltal elhárítsa, vagy legalább lelassítsa a folyamatot. Emellett pár otthoni gyógymódot is kipróbálhat, amely segít csontjai egészségének és erejének megőrzésében.

1. Aszalt szilva
Az aszalt szilva napi fogyasztása jót tesz a csontoknak és kevésbé törékennyé teszi őket, amint azt egy 2011-ben a Florida Állami Egyetem kutatói által a Brit Táplálkozási Folyóiratban közölt tanulmány kimutatta. Az aszalt szilva polifenolokban és antioxidánsban gazdag, amelyek jót tesznek a csontoknak. Emellett található benne bór és a réz két, a csontképzés szempontjából rendkívül fontos ásványi anyag.

Bármilyen korosztály számára ajánlott napi egy-két aszalt szilva fogyasztása. Ezt az adagot fokozatosan felemelheti napi 6-10-re, hogy ezáltal is megelőzze a csontritkulást.

2. Alma
Az almában található különleges antioxidáns kombináció (polifenolok és flavonoidok) az almát rendkívül fontossá teszik a csontritkulás kezelésében. Francia kutatók kimutatták, hogy a phloridzin nevű flavonoid megelőzi a csontritkulás kialakulását a posztmenopauza korban lévő nőknél, a gyulladásjelölők serkentésével és a csontsűrűség növelésével.

Az alma emellett bórban is gazdag, ez az ásványi anyag segíti a szervezetet a kalcium megőrzésében. A kalcium a csontok és izmok építő anyaga. Ahhoz, hogy az alma csonttal kapcsolatos jótékony hatásait észlelje, héjastul fogyassza azt. Válasszon organikus (bio) almát ha lehet, kerülje a rovarirtóval és mesterséges viasszal kezelt almákat.

3. Kókuszolaj
Egy új kutatás azt sugallja, hogy az étrend szűz kókuszolajjal való kiegészítése visszafordíthatja az ösztrogénhiány hatásait, ezek közt a csont sűrűségének csökkenését is. A kókuszolaj antioxidáns tartalma segít megőrizni a csontszerkezetet és megelőzi a hormonális okokra visszavezethető csontvesztést. Ezen felül a kókuszolaj serkenti a kalcium és a magnézium felszívódását is, ez két kulcsfontosságú ásványi anyag a csontok fejlődésében és megtartásában.

- Fogyasszon naponta három evőkanálnyi kókuszolajat a megelőzés, és napi öt kanállal a csontritkulás visszafordításának érdekében.
- Külsőleg is alkalmazható a kókuszolaj az egész testre, masszírozza ezt be gyengéden pár percen keresztül majd vegyen forró fürdőt. Ha ezt rendszeresen megismétli, pozitív változásokat észlelhet.
- Főzéshez is használjon szűz kókuszolajat.

4. Mandulatej
A mandulaolaj rengeteg kalciumot tartalmaz. Flavonoidokban is gazdag, amely csökkenti a szervezetben található szabad gyökök számát. Ezen felül magnéziumban, mangánban és káliumban is gazdag, ezek elengedhetetlenek az erős csontozat kialakításában és megtartásában.

- Áztasson be egy csésze mandulát éjszakára. Másnap hámozza meg majd helyezze robotgépbe 2-2,5 csésze vízzel. A géppel keverje őket krémessé, majd adjon hozzá fahéjat és mézet. A kapott keveréket szűrje le egy csomagolóvászon segítségével. Fogyassza ezt a mandulatejet naponta. A mandulatejet kész formában is megvásárolhatja.
- Áztasson be 10 mandulát éjszakára, majd hámozza meg és robotgépben keverje el egy csésze meleg tejjel (lehetőleg kecsketejjel). Adjon hozzá egy csipetnyi sáfrányt, kardamomot és őrölt gyömbért, majd naponta kétszer fogyassza reggeli és elalvás előtt.

5. Szezámmag
Az ayurvédikus orvoslásban a szezámmag a csontritkulás hatásos ellenszere. A szezámmag kalciumban, magnéziumban, mangánban, rézben, cinkben, foszforban és D- és K-vitaminban gazdag.

- Reggelente ropogtasson el egy maroknyi pirított szezámmagot.
- Keverjen el egy kávéskanálnyi őrölt pirított szezámmagot egy csésze meleg tejben. Ezt naponta kétszer fogyassza.
- Sütés-főzés során is használjon pirított szezámmagot.

6. Halolaj
A halolaj és ennek kiegészítő formája omega-3 zsírsavakban és D-vitaminban gazdag. Egy, a NASA által finanszírozott kutatás, amely a Csont Ásványi Anyag Kutatás című folyóiratban jelent meg, kimutatta, hogy a halolajban található omega-3 zsírsavak meggátolják egyes kockázati tényezők aktivizálódását, amelyek csont- és izomvesztéshez vezetnének.

- A legegyszerűbb megoldás a napi egyszeri 1000mg-os halolaj kiegészítő étkezés közbeni bevétele.
- Folyami halakat is fogyaszthat, mint a lazac, hogy ezzel is több esszenciális zsírsavat vigyen be.

Megjegyzés: A vérhígítóval kezelt betegek mindenképp konzultáljanak orvosukkal mielőtt elkezdenék a kúrát.

7. Ananász
Az ananász mangánban gazdag. A mangánhiány kapcsolatba hozható a csont deformációjával és a csontvesztéssel, amely csontritkuláshoz vezet.

- Fogyasszon naponta egy csésze friss ananászt szeletelve étkezés előtt. Ez a napi mangánszükséglet 75%-át fedezi.
- Fogyasszon naponta egy csésze ananászlevet.

8. Koriander
A koriander levél és a koriander mag is gazdag kalciumban, káliumban, mangánban és vasban. Ezek az idősebb nők körében előforduló gerinci csontvesztést is megelőzhetik.

- Keverjen el két kávéskanál koriander magot egy csésze forró vízben. Fedje le és hagyja ázni 10 percre majd szűrje le és ízesítse mézzel. Napi kétszer fogyassza ezt.
- Használjon több koriander levelet és magvat főzés során.

9. Élvezze a napsütést
Az egészséges és erős csontozat megtartásához D-vitaminra van szükség. Ez elengedhetetlen a kalcium felszívódásához és így a csontritkulás megelőzéséhez is. A D-vitamin legjobb természetes forrása a napsugárzás.
Napozzon főként a reggeli órákban, legalább napi 10-15 percet, ez segíti a szervezet D-vitamin termelését. Azonban kerülje a túlzott napozást és ne felejtse el a napvédő krémek használatát se.

10. Rendszeres testmozgás
A rendszeres testmozgás a legfontosabb módszer a csontritkulás megelőzésében. Csökkenti a csontvesztést, növeli a csontszövet sűrűségét és egészségesebbé teszi azt. Néhány hasznos gyakorlat:

- Saját testsúllyal végzett gyakorlatok, mint a séta, az alacsony intenzitású aerobic vagy a tenisz.
- Ellenállással végzett gyakorlatok, mint a szabadsúlyos és a gumiszalagos gyakorlatok.
- Hajlékonysági és egyensúly gyakorlatok.

Naponta legalább 30 percen keresztül végezze ezeket a gyakorlatokat, vagy legalább hetente háromszor. Amennyiben nincs edzéshez szokva, dolgozzon személyi edzővel, aki kialakítja majd edzésprogramját.

Egyéb tanácsok:
- Fogyasszon kalciumban gazadag ételeket minden nap. A magnézium, a K- és a D-vitamin, a mangán és az esszenciális zsírsavak is fontosak.
- Csökkentse az alkoholfogyasztást.
- Ne dohányozzon, mivel ez felgyorsítja a csontszövetvesztést.
- Előzze meg az esésekből adódó sérüléseket.
- Kövesse figyelemmel gyógyszereit, mivel egyes kortikoszteroidok, vizelethajtók és pajzsmirigy hormon gyógyszerek növelhetik a csontvesztés mértékét.
- Csökkentse a stresszt, amely növeli a kortizon szintet, amely egyes ásványok csontból való kiválását eredményezi.
- Fogyasszon kevesebb colat és koffeint, mivel ez növeli a kalciumvesztést.
- Amennyiben étrendje nem tartalmaz elegendő kalciumot és D-vitamint, az orvossal való konzultáció után fogyassza ezeket kiegészítő formájában.
- Kerülje az előrecsomagolt ételeket, a fehérjeporokat és az erjesztett szója ételeket. Csökkentse a húsbevitelt is, mivel a hús is csökkenti a csontok kalciumtartalmát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A csontritkulásról szakszerűen
  2020-05-19 20:28:31, kedd
 
  A csontritkulásnak nevezett állapotban a bontó és építő szakaszok közötti összhang felbomlik és ennek következtében a csontokat alkotó szerves és szervetlen alkotórészek azonos arányban csökkennek.

Ezzel csökken a csontok ásványianyag-tartalma és rugalmassága is. Mikroszkópos vizsgálatokkal kimutatták, hogy a csontokat felépítő csontgerendák vastagsága lecsökken és a gerendák közötti távolság megnő. Súlyos következményként csonttörések jönnek létre.
Csontritkulás esetén a csontszövet szerkezete kórosan megváltozik. Egészséges felnött szervezetben a csontépítö és -lebontó folyamatok állandó egyensúlyban vannak, melyek következtében a csontok tömege és szerkezete változatlan marad. A csontszövet saját sejtjeit csontépítö és csontlebontásban részt vevö óriássejtek alkotják, míg a sejtek közötti állomány szerves és szervetlen részre tagolódik.

Csontritkulás esetén az egységnyi térfogatú csonttömeg csökken, miközben a szerves és szervetlen állomány aránya megmarad. Noha előre jelezhető, hogy kik fognak csontritkulásban megbetegedni, hiszen a hajlamosító tényezők ismertek (pl. sovány testalkat, kevés tejtermék fogyasztása, dohányzás, kevés testmozgás stb.), mégis többnyire csak akkor figyelünk fel a már kialakult bajra, amikor komoly, vissza nem fordítható elváltozások, csonttörések is kialakultak. Leggyakrabban a csigolyák magassága csökken, súlyos esetben a csigolyák összeroppanása a testmagasság csökkenéséhez, jellegzetes tartás kialakulásához vezet.

Ebben a betegségben is a korai felismerés és a megfelelő kezelés ad lehetőséget a súlyosabb esetek megelőzésére. Ismeretes, hogy a csontritkulás következtében kialakult csonttörések (csigolyatörés, combnyaktörés stb.), valamint a törések nyomán kialakult egyéb elváltozások súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek.

Etiológia: Az emberi szervezet 206 különálló csontból áll. A csontok 70%-ban szervetlen ásványi anyagokat és kisebb részben szerves anyagokat tartalmaznak.
Ezen anyagok speciális szerkezete adja a csontok szilárdságát és rugalmasságát.
A csontszövetben csontépítő és csontfaló sejtek helyezkednek el, ezek biztosítják a csontszövet állandó átépülését. Az egészséges csontszövetben a két sejtcsoport munkája egyensúlyban van, tehát ugyanannyi épül fel, mint amennyi lebomlik.
Ezek az egymással ellentétes, ugyanakkor összehangoltan történő folyamatok közül mindig a csontfaló sejtek bontanak először, majd ezt követi a csont újraépítés.

A csontritkulás lehet önálló állapot, de kialakulhat más betegség következtében is.
Egyaránt érinti mindkét nemet és bármelyik életkorban jelentkezhet.
A más betegséggel kapcsolatosan kialakuló csontritkulást másodlagosnak, míg az önállóan jelentkezőt elsődlegesnek hívjuk.

Elsődleges csontritkulás:
Az elsődleges csontritkulást tovább oszthatjuk: egyrészt a nőknél, a változó korba jutáskor néhány év alatt létrejövő csontvesztésre - a postmenopauzális csontritkulásra - és az idős korban jelentkezö időskori csontritkulásra.

Nemcsak az életkor, hanem a csontban mikroszkóppal látható elváltozások alapján is különbséget lehet tenni az elsődleges csontritkulást alkotó két csoport között. Férfiakon a (praesenilis = időskor előtti) csontritkulás lényegesen ritkábban fordul elő, mint nőkön. Ennek oka az eleve nagyobb csonttömeg, a rövidebb várható élettartam, valamint az, hogy a férfiakban nincs hirtelen csökkenő nemi hormontermelés.

Csontritkulás a női változó korban
45-60 éves korban, tehát a "változókor"-ban jelentősen emelkedik. A szivacsos csontállomány csökken és emiatt a csigolyatörések a jellemzőek, főként a háti és az ágyéki csigolyák területén: a csigolyák magassága csökken, felső, határoló csontlemezük beroppan. A törés kialakulásának helye a meggyengült csont minőségével függ össze.

Időskori csontritkulás:
Ebben a típusban a csontépítő sejtek mennyisége és tevékenysége csökken. Szintén jellemző a törések megjelenése, mivel itt a szivacsos és a kérgi (hosszú csöves csontokban található) csontállomány is azonos mértékben csökken: csigolya- és combnyaktörések keletkeznek, gyakoribbá válnak a csuklótörések is.

Kinél gondolhatunk a csontritkulás kialakulására ?
A postmenopauzális (azaz "változó kor" utáni) csontritkulás oka az egyik jellegzetes női hormonnak (az ösztrogénnek) a változó korban kialakuló hiánya. Mégis, szerencsére nem minden menopauzába került nőben alakul ki ez az állapot. Vannak olyan hajlamosító, úgynevezett rizikótényezők, amelyek elősegítik a csontritkulás kialakulását.

Ilyen például a:
családon belüli halmozott előfordulás - tehát nagymamának, édesanyának is volt már csontritkulása
dohányzás
mértéktelen kávéfogyasztás
jelentős mennyiségü, tartós alkoholfogyasztás
elégtelen kálcium és D-vitamin tartalmú táplálkozás
mozgásszegény életmód
sovány, "könnyű" csontozatú testfelépítés
korán bekövetkezett természetes, vagy művi (méh- és petefészekmütét) változó kor
más idült betegség (például krónikus sokízületi gyulladás)
egyes gyógyszerek (például szteroidkészítmények) tartós szedése



Másodlagos csontritkulás:
Egyes mozgásszervi, "reumás" betegségek, főleg a sokízületi gyulladások, belgyógyászati betegségek, például máj- és vesebetegségek, a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese) betegségei, asztma, gyulladásos bélbetegségek, egyéb olyan zavarok, amikor a kálcium felszívódása nem megfelelő, okozhatnak szintén csontritkulást. Tartósan mozdulatlanságra kárhoztatott, ágyhoz kötött betegeken is kialakul, ezt a folyamatot látjuk akkor is, ha egy-egy végtag törés után tartósan gipszben van.



Anamnézis: Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak?

A kezdeti tünet - terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom - annyira hétköznapi panasznak tűnik, hogy gyakran oda sem figyelnek rá. Sok esetben nem is kezdődő elváltozásnak, hanem a fáradtságnak tulajdonítják. Mivel állandó panaszokat csak a későbbi időszakban okoz, így szinte észrevétlen alakul ki a már maradandó elváltozás.

A későbbi időszakban a vezető tünet szintén a fájdalom. Jellegzetes egyrészt a hirtelen kis erő behatására létrejövő éles fájdalom, amely lehet az éppen létrejövő csigolyatörés vagy beroppanás, vagy csak egészen kicsi, szemmel nem is látható csontgerendatörés következménye. Az állandó, terheléskor erősödő hát- és derékfájdalom az izmok, szalagok feszüléséböl jön létre. Gyakori panasz, hogy a betegek nem tudják a hátukat tartani.

Az orvos a vizsgálatkor a háti domborulat fokozódását, a testmagasság jelentős csökkenését észleli - pl. meghosszabbodik a betegek ruhája, kabátja. A háti görbület fokozódása következtében az ágyéki görbület elsimul, a hátizomzat és a szalagok megfeszülnek, a hasizmok pedig megnyúlnak, elengednek. A has elődomborodik, a bordák alsó részei közelednek a csípőlapátokhoz, súlyos esetben el is érhetik azokat, ezzel is növelve a panaszokat. Jellegzetes lesz tehát a beteg testtartása, mivel a test egyensúlyát csak úgy tudják megtartani, hogy könyökeiket hátrahúzzák, vagy hátratett kézzel állnak. Sokan a nap végére egyre jobban előregörnyednek, mivel ilyenkor az izmok már annyira elfáradnak, hogy nem képesek a gerincet egyenesen tartani. Ennek köszönhetően megváltozik a gerinc terhelése. Előrehaladott esetben a járás is bizonytalanná válik. Következményként kis erőbehatásra csonttörések jönnek létre, leggyakoribbak a csigolyák, a combnyak és a csukló törése.

Diagnosztikus eljárások: Hogyan lehet megállapítani a csontritkulást?

A betegséget a kezdeti panaszok, a beteg vizsgálata, a hajlamosító tényezők kikérdezése és különböző vizsgálatok alapján kezdeti időszakban általában a reumatológus állapítja meg.
Rosszabb esetben egy elszenvedett csonttörés kapcsán derül ki a betegség.

Laboratóriumi vizsgálatok
Egyrészt a szervezet kálcium-foszfor anyagcseréjére adnak felvilágosítást, másrészt az egyéb betegségekhez társuló csontritkulás felderítésében van szerepük.

Röntgenvizsgálatok
A röntgenfelvételeken láthatóak a csontok és bizonyos mértékig megítélhető mésztartalmuk normális, vagy csökkent mennyisége. Azonban a csontveszteségnek el kell érnie a 30 - 40%-ot ahhoz, hogy a röntgenen látható legyen a különbség, ezért érthetően ez a módszer a kezdeti, még jóval kisebb mértékű csontritkulás felderítésére nem alkalmas.

Hogyan vizsgáljuk a csont ásványianyag-tartalmát, a csontsűrűséget ?
A hagyományos röntgenfelvételek alapján tehát nem állapítható meg pontosan a csontsűrűség.

Pontos mérésre szolgálnak a csontsűrűségmérőkészülékek, amelyek segítségével nagy pontossággal meghatározhatjuk a test különböző részein a csontok ásványianyag-tartalmát.
Leggyakoribb mérési helyek a csukló, a gerinc és a combnyak. A mért érték összehasonlításra kerül
az azonos nemű, egészséges, teljes csonttömeggel rendelkező 30 éves népcsoport csontsűrűségével.
A készülékek röntgensugárzással működnek, elsősorban a rizikótényezőkkel (lásd előbb) rendelkező emberek csontsűrűségének mérésére használják.

A csontritkulás megállapításához azonban nem elég ez a műszeres vizsgálat, ezen túlmenően gondos klinikai és laboratóriumi vizsgálatokra is szükség van.


Milyen sűrűn kell ezeket a vizsgálatokat megismételni ?
A röntgensugárzással működő, modern készülékek sugárterhelése kicsi, körülbelül az ágyéki gerincről készített hagyományos röntgenfelvételkor kapott sugárterhelés 3% - a. Ebből következik, hogy a vizsgálat az egészségre ártalmasság tekintetében korlátozás nélkül megismételhető - kivételt a terhesek képeznek, akiken a vizsgálat elvégzésére nem kerülhet sor. A mérések pontatlansága és a csontleépülés évi várható változása miatt egy éven belüli megismétlésének nincs értelme. A vizsgálatok szükségességét orvosának kell eldöntenie, a rizikótényezők alapos feltérképezése alapján.

Terápia: A kialakult csontritkulás kezelése:

A kezelés egyszerre több támadásponton történik és függ a csontritkulásban szenvedő betegek korától, aktuális állapotától.
Csonttöréssel szövődött esetekben műtét, gipszelés, fektetés, fájdalomcsillapítás lehet az elsődleges, panaszt alig okozó esetekben az aktív mozgásterápián van a hangsúly.
Mindannyiunkra vonatkoznak a megelőzés étrendi és mozgásterápiás ajánlásai.

Étrend:
A www.reumatologia.hu oldalon a Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány weboldalán, a betegtájékoztató menüponton belül a Csontritkulás témakörnél étrendi táblázatot talál.

Fizioterápia:
A fájdalomcsillapító, az izmok vérkeringését javító elektromos kezelések fontos kiegészítői a gyógyszereknek. Ahogyan a fentiekből is kitűnik, legfontosabb azonban a naponta, rendszeresen végzett speciális gyógytorna, mely kiegészíthető víz alatti tornával és úszással is. Ez az izomzat karbantartására, a csontok ásványianyag-tartalmának növelésére és a csonttörések utáni rehabilitációra is kiválóan alkalmas.

Gyógyszeres kezelés:
A gyógyszeres kezelés megtervezése alapos szakértelmet kívánó feladat. Ezt bízza mindenkor kezelőorvosára, ne hallgasson az ismerősökre. A csontritkulás elleni gyógyszeres kezelést két alapvető csoportra oszthatjuk. Az egyik a felborult csontújraképződés egyensúlyát állítja helyre, míg a másik fő feladata a fájdalom csillapítása. A hosszú ideig ható szerek egyik csoportja a csontfaló sejtek működését csökkenti, másik a csontfelépítést serkenti. Igen fontos, hogy az aktív D-vitamin készítmények kivételével a normál táplálkozás mellett is a többi szerhez kiegészítőként kálcium szedése ajánlott.

Mostanában megelőzésként és kezélésként is alkalmaznak hormonokat, főleg a nők változó kori csontritkulásában, ezt a reumatológus és a nőgyógyász közösen állítja be és ellenőrzi.
Fájdalomcsillapítóként számos gyógyszer alkalmazható. Igen jó hatásúak a különböző külső bedörzsölők, melyeknek nemcsak gyógyszer-, hanem hőhatásukat (meleg, hideg érzet) is jól ki lehet használni a feszülő lágyrészek (izmok) bedörzsölésekor.

Mozgásterápia:
Csontsűrűségméréssel igazolták, hogy a rendszeresen végzett izomerősítő torna fokozza a csontok ásványianyag-tartalmát. További hatása: a gerinc alaki változásainak megakadályozása, illetve a már kialakult elváltozások esetén azok javítása. A rendszeresen erősített hát- és hasizomzat mintegy természetes fűzőként veszi körül a gerincet, javítja tartását, csökkenti a feszülésből származó fájdalmat és védi a csigolyákat a különböző külső erőkkel szemben, csökkentve a törések kialakulásának veszélyét. Az egészséges izomzat kifejlesztésére és fenntartására rendszeres torna végzése szükséges. A tornát végezhetjük csoportosan - esetleg gyógytornász vezetésével, vagy különböző gyógytornakazetták irányításával (ma már audio- és videokazetták egyaránt kaphatók).
Az úszás, ezen belül a hátúszás előnyös.

Segédeszközök:
Főleg az idősebb emberek mozgásának biztonságosabbá tétele céljából ajánlatos a bot, esetleg a járókeret használata. Szintén az idősebb emberek számára ajánljuk a különböző hosszúságú gerincfűzők alkalmazását. A fűzők nagyobb megterhelés esetén stabilizálják, megtartják a gerincet, javítják a testtartást, átmenetileg pótolják a hiányzó, vagy legyengült izomzatot. Rendelkezésre áll fürdőkádba tehető ülőke, fürdéshez kapaszkodók, kádba és kád elé tehető gumiszőnyegek, jó szolgálatot tesznek a szőnyeg csúszásgátlók a szobában is.

Fontos tanácsok:
A csontritkulásban szenvedő beteg

1. ne emeljen, cipeljen, kerülje a hajolást
2. sajátítsa el a gerinckímélő életmódot
3. óvakodjon az eleséstől; járását - ha szükséges - segédeszközzel tegye biztonságossá, rendezze át lakását úgy, hogy minden könnyen elérhető legyen
4. tornásszon rendszeresen
5. ússzon rendszeresen
6. sokat tartózkodjon a szabad levegőn, sétáljon gyakran, táncoljon, biciklizzen
7. figyeljen oda táplálkozására
8. nagyobb megterhelés esetén hordjon füzőt
9. kerülje a megerőltető, tartós terhelést, találja meg a munka és a pihenés közötti helyes arányt
10. tartson állandó kapcsolatot kezelőorvosával és gyógytornászával.

Segíthet az előrehajolás megakadályozásában a megfelelő magasságú vasalódeszka, konyhai munkaasztal kialakítása. A székre tett jó háttámasz is pihentet, fájdalmat csökkent.

Prevenció: Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

A megelőzés alapja a lehető nagyobb csonttömeg elérése.
Ezt viszont már gyermekkorban kell elkezdeni.
Ha már saját magunk nem is tudunk mindig sokat tenni, de gyermekeink és unokáink egészséges nevelésével elérhető, hogy a később esetleg csontritkulásban szenvedők köre számottevően csökkenjen. Ebben főleg a rizikótényezők elkerülésének és az egészséges életmódnak van jelentős szerepe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A kollagén mint csontsűrűség-növelő
  2020-05-19 20:20:36, kedd
 
  A kollagén a kötőszövetek és a szervek egyik fő építőköve. Olyan, mint egy ragasztó, amely a szöveteket együtt tartja. De nemcsak ebben van kiemelkedő szerepe, hanem számos, speciális egészségügyi előnyt is élvezhetünk általa.

Az emberi szervezet képes a kollagéntermelésre, de a kor előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk, így ügyelnünk kell a pótlására.

A kollagén egészségesebb megjelenésű bőrrel ajándékoz meg bennünket, hiszen csökkenti a foltok és a ráncok megjelenését, csökkenti a bőr szárazságát, javítja a bőr rugalmasságát és jelentősen lelassítja a sejtek öregedését.

Kollagén rendszeres szedésével csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Manapság sokan szenvednek valamilyen szív- vagy érrendszeri megbetegedésben, pedig a kollagén megakadályozza az artériák merevségét. A merev artériák magas vérnyomással és plakk-képződéssel járnak együtt. A kollagén növelheti az egészséges HDL-koleszterin mennyiségét a vérben. A HDL magasabb szintje a szív- és érrendszeri problémák csökkent kockázatával függ össze.

Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a kollagénkiegészítés növelte az izomtömeget azoknál az embereknél, akik szarkopéniában, vagyis izomsorvadásos betegségben szenvedtek. De azoknak is megfelelő a kollagén, akik csak izomnövekedésre vagy feszesebb bőrre vágynak. A kollagén stimulálja a kreatinin nevű fehérjét, ami az izomnövekedéséhez szükséges.

A csontsűrűségünk a kor előrehaladtával jelentősen lecsökken. Különösen igaz ez azokra a nőkre, akik a menopauzán átesnek. Amennyiben csökkenteni szeretné a csontritkulás és a csonttörések kialakulásának a kockázatát, akkor fontos, hogy az étrendjébe beillessze a kollagént. A vizsgálatok egyértelműen kimutatják, hogy a rendszeres kollagénfogyasztás jelentősen megnöveli a csontok ásványianyag-sűrűségét, így a csontok ezáltal jóval erősebbek és ellenállóbbak lesznek.

Megállapításra került, hogy a korral jelentősen lecsökken a kollagénszintézis. Ez a bőr gyors öregedését idézi elő. Az olyan tényezők, mint az UV-sugárzás, a környezeti toxinok és a sejtek öregedése felgyorsítja ezt a folyamatot.

A kollagént kipróbálhatja peptid vagy hidrolizált formában. Belekeverheti vízbe, de levesekhez és egyéb ételekhez is hozzákeverheti. Kollagént találhat olyan ételekben is, mint a tojás, a hús, a hal vagy a csontlé.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Tápanyagok az egészséges csontért
  2020-05-19 18:38:43, kedd
 
  A csont egy élő szövet és strukturális szerepet tölt be a szervezetben. A csont ásványi anyagokkal, különösen kalciummal és foszforral erősített fehérjemátrixból áll. A csonttömeg mindössze a húszas évek elejéig növekszik, ekkor érjük el a csonttömeg csúcsát. Ezután egy stagnáló időszak következik, majd negyvenéves kortól a csontvesztés meghaladja a csontképzést, és a csonttömeg fokozatosan ugyan, de csökkenni kezd. A csontszövet túlzott mennyiségű vesztése csontritkuláshoz vezet, amellyel fokozódik a csont törékenysége és a nő a csonttörés kockázata.

Az egészséges csontozat fenntartásában egyes vitaminok és ásványi anyagok játszanak kiemelkedő szerepet. Különösen a kalcium nagyon fontos, hiszen ez az ásványi anyag szerepet játszik a D- és K-vitamin fenntartásában és hasznosulásában. Az aktív életmód szintén nagyon fontos az egészséges csontozat megőrzésében.

Nőknél az ösztrogén is biztosítani tudja a csontok védelmét, így a szabálytalan ciklus vagy a menstruáció elmúlása károsan hathat a csontozatra. Menopauza után már nem termelődik ösztrogén, így a csont sűrűsége is fokozatosan csökkenni kezd. Éppen ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban odafigyeljünk azokra a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, amelyek elősegítik a csont erősségének fenntartását.

A fizikai aktivitás is nagyon hasznos a csontok megőrzésének szempontjából. A kalcium 99 százaléka van jelen a csontokban. A kalciumbevitel aktív életmóddal párosítva segíthet abban, hogy a csontok erősek maradjanak. A zöld leveles zöldség, mint például a brokkoli különösen sok kalciumot tartalmaz. Fontos forrás még halak közül a szardínia. Egyes táplálékok tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek a kalciumhoz kötődnek és csökkentik a kalcium felszívódását. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben lévő fitátok és a spenótban vagy a rebarbarában lévő oxalát.

A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A legtöbb D-vitamint a napfényből szintetizáljuk. A D-vitamin gazdag forrása a makréla, a szardínia, a pisztráng, a tojás, a máj és a tejtermékek. D-vitamin hatására javul az izomerősség, ami jó hír, hiszen ez pozitívan befolyásolja a mobilitást és az egyensúlyt.

Kutatások igazolják, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek szervezete csak kevés K-vitamint tartalmaz. Ennek a vitaminnak a fő forrásai a zöld leveles zöldségek, a hús és a tejtermékek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Káros szokások, amelyek csontritkuláshoz vezetnek
  2020-05-19 18:35:47, kedd
 
  A csontritkulás egy nagyon komoly betegség. Idősebb korban pedig rendkívül veszélyes, hiszen többek között ez oka a gyakori csípőtörésnek. Mint mindig, ebben az esetben is a megelőzésre kell törekedni.

Mégis mi okozhat csontritkulást? Az egyik ilyen ok az inaktív életmód. A testmozgás nagyon hasznos, hiszen a csont egy élő szövet, amely pozitívan reagál a terhelésre. Minél többet használja, annál jobban fog pozitív irányba változni, vagyis meg fog erősödni. Olyan mozgásformát kell választani, amely erősíti ugyan a csontokat, de az ízületeket nem terheli meg. Ilyen sport lehet az úszás.

A húsalapú diéta nagyon rossz választás, hiszen ez rossz hatással van a csontok minőségére. A magas fehérjetartalmú diéta arra ösztönzi a veséket, hogy több kalciumot vonjanak ki a csontokból, márpedig a csontoknak szüksége van erre az ásványi anyagra. A túl sok sófogyasztás szintén hozzájárul a csontvesztéshez. Emellett a sok só a vérnyomást is megemeli. Kutatások igazolják, hogy a posztmenopauzába kerülő nők ha sok sót fogyasztanak, nagyobb eséllyel szenvednek csigolyatörést, mint azok a nők, akik csak mértékkel fogyasztanak sót.

A kalcium hasznosulásához D-vitaminra van szükség. Viszont ha valaki még csak nem is megy ki a szabadba, hogy napfény érje, akkor nem is várhatja el, hogy D-vitamin termelődjön a szervezetében.

A kávé felélénkít ugyan, de a csontvesztést is elősegíti. Napi egy-két csésze kávé még nem okoz gondot, de ennél több nem javasolt, mivel a posztmenopauzába kerülő hölgyeknél már az ösztrogén sem nyújt védő szerepet. Az ösztrogén csökkenésével a csontritkulás kockázata is jelentősen megnő.

Az elhízás nagyon veszélyes a csontokra nézve, nem beszélve az ízületekről, amelyeket nagyon megterheli a súlytöbblet. Azonban több kutatás azt támasztotta alá, hogy a sovány testalkat is elősegítheti a csontritkulás kialakulását.

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás nem egészséges és még kalciumot is von el a csontoktól. Azonban napi egy pohár - 1 deciliter - bor fogyasztása még megengedett. Ha valaki ennél több bort fogyaszt, akkor megnőhet a szervezetben a kortizolszint, ami szintén csökkenti a csontsűrűséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontritkulás, a rettegett kór
  2020-05-19 18:32:47, kedd
 
  A csontritkulás egy nagyon súlyos betegség, amelyet komolyan kell venni. Elsősorban a nők betegsége, mivel a menopauzába lépve megszűnik az ösztrogén nevű hormon védő szerepe, és ezzel sok betegség veszélyeztetheti a hölgyeket, így a csontritkulás is. Alattomos betegségről van szó, mivel a kezdeti stádiumban nem, vagy csak alig okoz tüneteket. Általában a gyakran ismétlődő csonttörések hívják fel rá a figyelmet.

A csontritkulás egyik kiváltója a mozgásszegény életmód. Hozzáértők szerint ha nem használjuk a csontjainkat, elveszítjük azokat. A rendszeres mozgás megnöveli a csontsűrűséget és jelentősen lecsökkenti a csonttörések kockázatát. Már napi 30 perces gyaloglás is csökkenteni tudja a kockázatokat.

Egy kutatásba menopauzába lépő hölgyeket vontak be. Megállapításra került, hogy a változó kór utáni nagymértékű sófogyasztás jelentősen megnövelte a csonttörések kialakulásának a kockázatát. Ilyenkor a vese képtelen kiüríteni a sok sót a szervezetből, ez viszont megakadályozza, hogy a kalcium beépüljön a csontokba, márpedig ez az ásványi anyag nagyon fontos szerepet tölt be a csontsűrűség és a csonttömeg növelésében, illetve azok megtartásában.

A D-vitamint napfényvitaminnak is szokták nevezni, mivel napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Ha valaki kerüli a napfényt, akkor nem termelődik elegendő D-vitamin a szervezetében, márpedig ez a vitamin szükséges ahhoz, hogy a csontépítő kalcium hasznosulni tudjon.

Sokszor halljuk azt, hogy az elhízás mennyi betegség rizikófaktora lehet. Ez így is van, viszont, ha túl soványak vagyunk, akkor is megnőhet a csontritkulás kialakulásának a kockázata. Ha a BMI-index kevesebb mint 18,5, akkor jelentősen megnőhet ennek a betegségnek a rizikója.

A mértékkel fogyasztott bor még jó is lehet a csontok egészségének. Ha valaki egy-két pohárnál több bort fogyaszt, akkor éppen az ellenkező hatást érheti el. Hiszen a bor és más alkoholos ital is csökkenti a csontsűrűséget. A hölgyek is veszélyben vannak, ha túl sok alkoholos italt fogyasztanak, mivel az alkohol csökkenti az ösztrogénszintet, ami megemeli a csontritkulás kockázatát.

Kutatások igazolják, hogy idősebb személyek esetében a légszennyezettség is megnöveli a csontritkulás és a csonttörések rizikóját.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Tévhitek a csontritkulás körül
  2020-05-15 22:35:53, péntek
 
  Ha valaki csontritkulásban szenved, akkor a csontjai gyakran gyengévé és törékennyé válnak. Ez a betegség világszerte több milliónyi embert fenyeget, különösen az ötven éven felüli személyeket. Viszont még a mai napig nagyon sok mítosz és tévhit öleli körül ezt a betegséget, és sokak előtt még mindig nem világos, hogy pontosan milyen veszélyeket hordoz magában az oszteoporózis.

Sokan úgy vélik, hogy az oszteoporózis törvényszerűen minden idős embernél bekövetkezik, pedig ez egyáltalán nincs így. Létezik három olyan dolog, melyek nagyon sokat segíthetnek abban, hogy megelőzzük ezt a rettegett kórt. Ez nem más, mint a D-vitamin, a kalcium és a rendszeres testmozgás.

A következő tévhit, hogy csak a nők vannak kiszolgáltatva ennek a betegségnek, pedig ez sem teljesen igaz. Abban van némi igazság, hogy sokkal több nő szenved ebben a betegségben, mint férfi. Főleg a menopauza utáni időszak veszélyes a betegség szempontjából, de a megelőzés azért is fontos, hogy ez az arány ne legyen olyan szembetűnő, mint amilyen most is. 50 év fölött a férfiak is fokozott kockázatnak vannak kitéve, de mivel ők kevésbé vesznek részt ilyen irányú vizsgálatokon, így a betegséget is gyakran már csak előrehaladottabb állapotban fedezik fel náluk, így a gyógyulási esélyeik is sokkal rosszabbak.

Sok fiatal csak legyint, ha meghallja azt a szót, hogy csontritkulás, hiszen úgy vannak vele, hogy ez az öregek betegsége. Ez valóban így van, viszont fiatal korban kell azért lépéseket tenni, hogy idősebb korban ne fenyegesse őket ennek a betegségnek a réme. Vagyis fontos, hogy már gyermekkorban is egészségesen táplálkozzanak és sokat mozogjanak, hiszen ebben az életkorban még a prevencióra, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt.

Sokan úgy gondolják, hogy a csontritkulás egyetlen veszélye, hogy a csontok törékenyebbé válnak, pedig ez sem teljesen így van. Azok, akik csontritkulásban szenvednek, gyakran szenvednek csípőtörést, combnyaktörést. Ezeknek a betegeknek pedig körülbelül huszonöt százaléka halálozik el a balesetet követő hat vagy tizenkét hónapban. Miért? Az idősebb embereknek már rendkívül gyenge a szervezete, hogy egy csípő- (vagy bármilyen) operációt mindenféle szövődmény nélkül átvészeljenek. Ezek a személyek gyakran kapnak szívinfarktust, tüdőgyulladást és a fertőzések is gyakoriak.

Sokan gondolják azt, hogy a csontritkulással járó csonttörés csak az elesés során következik be. Ez nem teljesen van így. A csontok a nagyobb terheléstől is eltörhetnek, de még akkor is eltörhet egy-egy csont, ha az illető beüti az adott végtagját valahová és ehhez még elesni sem szükséges. Ezt nevezik spontán törésnek.

Sokan úgy vélik, hogy majd akkor mennek orvoshoz, ha a tünetek felbukkannak. Ezt a betegséget ,,csendes gyilkosnak" is nevezik, merthogy nem nagyon vannak tünetei. Pontosabban egy-egy csonttörés szokta rá a figyelmet felhívni. Éppen ezért fontos az egészséges életmód és egy bizonyos életkor fölött (50 év) a csontsűrűségvizsgálat. Hiszen ha idejében kiderül a betegség, akkor a kezelés is azonnal elkezdődhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Tápanyagok az egészséges csontért
  2020-05-13 23:27:47, szerda
 
  A csont egy élő szövet és strukturális szerepet tölt be a szervezetben. A csont ásványi anyagokkal, különösen kalciummal és foszforral erősített fehérjemátrixból áll. A csonttömeg mindössze a húszas évek elejéig növekszik, ekkor érjük el a csonttömeg csúcsát. Ezután egy stagnáló időszak következik, majd negyvenéves kortól a csontvesztés meghaladja a csontképzést, és a csonttömeg fokozatosan ugyan, de csökkenni kezd. A csontszövet túlzott mennyiségű vesztése csontritkuláshoz vezet, amellyel fokozódik a csont törékenysége és a nő a csonttörés kockázata.

Az egészséges csontozat fenntartásában egyes vitaminok és ásványi anyagok játszanak kiemelkedő szerepet. Különösen a kalcium nagyon fontos, hiszen ez az ásványi anyag szerepet játszik a D- és K-vitamin fenntartásában és hasznosulásában. Az aktív életmód szintén nagyon fontos az egészséges csontozat megőrzésében.

Nőknél az ösztrogén is biztosítani tudja a csontok védelmét, így a szabálytalan ciklus vagy a menstruáció elmúlása károsan hathat a csontozatra. Menopauza után már nem termelődik ösztrogén, így a csont sűrűsége is fokozatosan csökkenni kezd. Éppen ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban odafigyeljünk azokra a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, amelyek elősegítik a csont erősségének fenntartását.

A fizikai aktivitás is nagyon hasznos a csontok megőrzésének szempontjából. A kalcium 99 százaléka van jelen a csontokban. A kalciumbevitel aktív életmóddal párosítva segíthet abban, hogy a csontok erősek maradjanak. A zöld leveles zöldség, mint például a brokkoli különösen sok kalciumot tartalmaz. Fontos forrás még halak közül a szardínia. Egyes táplálékok tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek a kalciumhoz kötődnek és csökkentik a kalcium felszívódását. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben lévő fitátok és a spenótban vagy a rebarbarában lévő oxalát.

A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A legtöbb D-vitamint a napfényből szintetizáljuk. A D-vitamin gazdag forrása a makréla, a szardínia, a pisztráng, a tojás, a máj és a tejtermékek. D-vitamin hatására javul az izomerősség, ami jó hír, hiszen ez pozitívan befolyásolja a mobilitást és az egyensúlyt.

Kutatások igazolják, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek szervezete csak kevés K-vitamint tartalmaz. Ennek a vitaminnak a fő forrásai a zöld leveles zöldségek, a hús és a tejtermékek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 70 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 116 db bejegyzés
e év: 1277 db bejegyzés
Összes: 42235 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1810
  • e Hét: 9153
  • e Hónap: 26200
  • e Év: 260724
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.