Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
Csontritkulásról
  2018-08-03 19:06:48, péntek
 
  A csontritkulás nagyon veszélyes lehet, hiszen ilyenkor a csontok nagyon törékennyé válnak. Ez a betegség legfőképpen a menopauzába lépő 50 évesnél idősebb nőkre jellemző. A betegség észrevétlenül, hosszú évekig, évtizedekig alakul ki. Egy csonttörés hívhatja fel a jelenlétére a figyelmet.

A csontritkulásnak több oka is lehetséges. Az öregedés, a mozgásszegény életmód, a hormonális egyensúlytalanság, egyes gyógyszerek hosszú távú fogyasztása, a szteroidok használata, az alacsony D-vitamin-szint, az érzelmi stressz és a táplálkozási hiányosságok. A jó hír az, hogy vannak olyan táplálékok, amelyek segítenek megnövelni a csontsűrűséget és így elkerülhetjük a rettegett betegséget.

A kefir, a joghurt, a sajt és a tejtermékek tartalmaznak kalciumot, magnéziumot, foszfort, D-és K-vitamint, amelyek mindegyike létfontosságú az erős csontok építéséhez.

A csontritkulás krónikus gyulladással járhat együtt. Az olajos halak tartalmaznak omega-3 zsírsavat, amelyek csökkentik és meg is szüntetik a gyulladást.

A tengeri zöldségek zöld, vörös és barna színekben fordulnak elő. Ízviláguk nagyon változatos. Ezek a zöldségek olyan ásványi anyagokat, legfőképpen kalciumot tartalmaznak, amelyek a csontképzéshez szükségesek.

A csontoknak szükségük van K-vitaminra és kalciumra, hogy erősek maradjanak. A zöld leveles zöldségek tele vannak ezekkel az értékes tápanyagokkal.

A csontritkulás a savas környezet miatt is kialakulhat. Ezért fontos, hogy lúgos környezetet teremtsünk a szervezetünkben. Ezt sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával érhetjük el.

Milyen ételek okozhatnak csontritkulást? Az alkohol fokozza a gyulladást, amely kalciumot von el a csontokból. A cukor szintén megnöveli a gyulladás szintjét a szervezetben. A vörös hús és a feldolgozott hústermékek csontvesztést okozhatnak, mint ahogyan a túlzott koffeinbevitel is.

Milyen kiegészítőkre lehet szükségünk? A magnézium szükséges a megfelelő kalcium-anyagcseréhez. A kalcium erősíti a csontokat, a D3-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A csontképződéshez K2-vitaminra is szükségünk van.

Az oszteoporózist megelőzhetjük a rendszeres testmozgással és a friss levegőn való tartózkodással is. Hetente legalább háromszor húsz percet töltsünk a szabadban, ugyanis napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben. A rendszeres edzések pedig növelik a csontsűrűséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontritkulás - aszalt szilva
  2018-04-13 09:06:45, péntek
 
 



Aszalt szilva: megoldás az csontritkulás megelőzésére és a csontok egészségének javítására:

Az oszteoporózis elkerülése, vagy legalábbis a csontok egészségének javítása sokkal egyszerűbb is lehetne, állítják ezt a legújabb kutatások. Kutatók tényként írták le, hogy az aszalt szilva például kedvező hatással van a csontsűrűségre. Nők esetében a menopauza idején növekszik meg a csontritkulás kialakulásának a kockázata. Férfiak is szenvedhetnek benne, de a nőket fokozottabban sújtja ez a betegség.

Az aszalt szilva csonterősítő hatásával kapcsolatban vizsgálat is folyt. Posztmenopauzás nőket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai mindennap tíz szem aszalt szilvát kaptak, míg a másik csoport tagjainak nem kellett aszalt szilvát fogyasztaniuk. Viszont mindkét csoport tagjai kaptak kalcium- és D-vitamin-kiegészítést is. A vizsgálat fél éven keresztül zajlott. Javulást azoknál a tagoknál tapasztaltak elsősorban, akik mindennap aszalt szilvát is fogyasztottak. A vizsgálatot még más aszalt gyümölccsel is megismételték, de csupán az aszalt szilva fogyasztása esetén tapasztaltak jelentős és pozitív változásokat a csontok egészségében.

Az idősebb nőknél kialakulhat egy olyan állapot, amikor a csontsejtek növekedése leáll és a regeneráció nem következik be. Az aszalt szilva rendszeres fogyasztása azonban egy lehetőséget biztosít azok számára, akik ezen problémával kénytelenek szembenézni. De nemcsak az idősebb hölgyek, hanem bárki javíthatja a csontjai egészségét ezzel a természetes megoldással.

A nők csontjainak sűrűsége átlagosan 3-5 százalékkal csökken évente. Ez a csökkenés a menopauza időszakára érvényes. A férfiaknál a csontok egészségének csökkenése és a csontsűrűség romlása 65 éves kor után kezdődik.

A szakértők szerint soha nem szabad megvárni, míg a csontritkulás állapotáig eljutunk, hiszen ilyenkor már nem sok mindent tehetünk, sőt fokozottan ki vagyunk téve a csonttörés veszélyeinek is. Érdemes étrendünkbe cukormentes aszalt szilvát is beiktatni, hiszen ezzel jelentősen javíthatunk csontjaink állapotán.

A csontritkulás elleni küzdelemben és a csontok egészségének megóvásában nagy segítségünkre lehet tehát az aszalt szilva, viszont egyéb előnyei is vannak ennek a gyümölcsnek. A szilva tele van antioxidánsokkal, amely nemcsak a sejtek egészségét, hanem az immunrendszert is megtámogatja. Az aszalt szilva segít szabályozni a koleszterinszintet, megakadályozza az elhízást, emellett kihat a szív- és érrendszerre is.

Az aszalt szilva jó hatással van az elektrolit egyensúlyra, az idegrendszer működésére, de részt vesz a vér egészségének védelmében és a véralvadás szabályozásában. Emellett az emésztési zavarban szenvedőknek is javasolt a fogyasztása, hiszen nagyon hatásos székrekedés ellen.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontritkulásról
  2018-01-27 10:46:11, szombat
 
 



A csontritkulás megelőzhetővé válik, ha életmódot váltunk, vagyis odafigyelünk az étkezésünkre, rendszeresen mozgunk, mértékkel fogyasztunk alkoholt és abbahagyjuk a dohányzást. Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. Milyen ételeket kerüljünk? A kólát, a szénsavas üdítőitalokat mindenképpen hanyagoljuk, de jobban tesszük, ha a koffeintartalmú italokat is mellőzük. Ne fogyasszunk nátriumtartalmú feldolgozott ételeket, kerüljük a gyorséttermi táplálékokat és a konzerveket, levesporokat.

A kalcium a csontok és a fogak építőkövei, de az idegrendszerünk és izmaink egészséges működéséhez is szükségünk van erre az ásványi anyagra. Fogyasszunk ezért sok sötétzöld leveles zöldségeket, halakat, szardíniát, lazacot, illetve kalciummal dúsított ételeket és italokat.

Csontjainknak magnéziumra is szüksége van. Együnk minél több hüvelyest, diófélét, halat, magvakat és teljes kiőrlésű gabonaféléket.

A kalcium felszívódásában nagy szerepet játszik a D-vitamin, amely vitamint tejjel, lazaccal, makrélával, tonhallal, tojássárgájával és rizsitallal vihetünk be a szervezetünkbe.

A B-vitamin segít alacsonyan tartani a vér homociszteinszintjét. Amennyiben magas koncentrációban van jelen a szervezetünkben, akkor szintén kockázatnak tesszük ki magunkat, már ami a csontritkulást illeti. Fogyasszon folsavban gazdag ételeket - brokkoli, lencse, spenót, bab -, B6- vitamint - hal, szárnyasok, dió, lencse, magvak, banán -, B12-vitamint - tojás, tej, sajt, tejtermékek, rákfélék, szárnyasok - és K-vitaminban gazdag ételeket, mint például sötétzöld leveles zöldségeket.

Csontjainknak fehérjére - halak, húsok, szárnyasok, tojás - és omega3-zsírsavra - hal, halolaj, lenmag, lenmagolaj - is szüksége van, hogy egészséges maradjon.

A testmozgást is jobb elkezdeni, hiszen ez növeli a csontsűrűséget és csökkenti a betegség kialakulásának a kockázatát. A séta, a kocogás, az ugrókötelezés és a lépcsőzés a hát alsó szakaszát, a lábakat és a csípőt erősítik meg. Az erő- és az állóképességi edzések a két kar és láb, a mell, a vállak és a hát csontjait és izmait acélozzák meg. Az egyensúlyérzéket és a koordinációs készséget a tai chi és a tánc fejleszti elsősorban, ami azért fontos, hogy csökkentsük az elesések kockázatát. Az is lényeges, hogy a testtartásunkon is javítsunk.

Csontjaink megerősítésében néhány gyógynövény is segítséget jelenthet. Ezek a gyógynövények a következők: mezei zsurló, poloskavész és vöröshere.
Forrás : Link
 
 
1 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Harc a csontritkulás ellen
  2017-12-02 20:50:37, szombat
 
  A csontritkulás megelőzhetővé válik, ha életmódot váltunk, vagyis odafigyelünk az étkezésünkre, rendszeresen mozgunk, mértékkel fogyasztunk alkoholt és abbahagyjuk a dohányzást. Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. Milyen ételeket kerüljünk? A kólát, a szénsavas üdítőitalokat mindenképpen hanyagoljuk, de jobban tesszük, ha a koffeintartalmú italokat is mellőzük. Ne fogyasszunk nátriumtartalmú feldolgozott ételeket, kerüljük a gyorséttermi táplálékokat és a konzerveket, levesporokat.

A kalcium a csontok és a fogak építőkövei, de az idegrendszerünk és izmaink egészséges működéséhez is szükségünk van erre az ásványi anyagra. Fogyasszunk ezért sok sötétzöld leveles zöldségeket, halakat, szardíniát, lazacot, illetve kalciummal dúsított ételeket és italokat.

Csontjainknak magnéziumra is szüksége van. Együnk minél több hüvelyest, diófélét, halat, magvakat és teljes kiőrlésű gabonaféléket.

A kalcium felszívódásában nagy szerepet játszik a D-vitamin, amely vitamint tejjel, lazaccal, makrélával, tonhallal, tojássárgájával és rizsitallal vihetünk be a szervezetünkbe.

A B-vitamin segít alacsonyan tartani a vér homociszteinszintjét. Amennyiben magas koncentrációban van jelen a szervezetünkben, akkor szintén kockázatnak tesszük ki magunkat, már ami a csontritkulást illeti. Fogyasszon folsavban gazdag ételeket - brokkoli, lencse, spenót, bab -, B6- vitamint - hal, szárnyasok, dió, lencse, magvak, banán -, B12-vitamint - tojás, tej, sajt, tejtermékek, rákfélék, szárnyasok - és K-vitaminban gazdag ételeket, mint például sötétzöld leveles zöldségeket.

Csontjainknak fehérjére - halak, húsok, szárnyasok, tojás - és omega3-zsírsavra - hal, halolaj, lenmag, lenmagolaj - is szüksége van, hogy egészséges maradjon.

A testmozgást is jobb elkezdeni, hiszen ez növeli a csontsűrűséget és csökkenti a betegség kialakulásának a kockázatát. A séta, a kocogás, az ugrókötelezés és a lépcsőzés a hát alsó szakaszát, a lábakat és a csípőt erősítik meg. Az erő- és az állóképességi edzések a két kar és láb, a mell, a vállak és a hát csontjait és izmait acélozzák meg. Az egyensúlyérzéket és a koordinációs készséget a tai chi és a tánc fejleszti elsősorban, ami azért fontos, hogy csökkentsük az elesések kockázatát. Az is lényeges, hogy a testtartásunkon is javítsunk.

Csontjaink megerősítésében néhány gyógynövény is segítséget jelenthet. Ezek a gyógynövények a következők: mezei zsurló, poloskavész és vöröshere.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontépítő ételek
  2017-11-28 12:49:02, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A csontritkulás réme a férfiakat is fenyegetheti
  2017-02-10 18:53:44, péntek
 
  Nőknél jóval korábbi életkorban kerül diagnosztizálásra ez a betegség, mint a férfiaknál. Ennek több oka is lehet. Most kettőt emelek ki. Az egyik ok talán az lehet, hogy a hölgyek gyakrabban járnak orvoshoz és a vizsgálatok során általában fény derül a csontritkulás tényére. A másik oka az lehet, hogy a menopauza időszakában a nőknél végeznek is ilyen irányú vizsgálatot, hiszen a klimax idején a szervezetükben lecsökken egyes hormonok szintje, amely jelentősen megnöveli a csontritkulás kialakulásának a kockázatát.

A férfiaknál a legtöbb esetben csak már előrehaladott állapotban derül fény a betegségre, és ők sok ideig kezelést sem kapnak, hiszen nem kerül napvilágra az oszteoporózis ténye. Pedig a férfiaknak is jelentős hányada, körülbelül 20 százalékuk szenved ebben a betegségben. Egy tanulmány arról számolt be, hogy amennyiben az erősebbik nem nem veti alá magát olyan vizsgálatnak, amellyel ezt a betegséget diagnosztizálni lehet, akkor ez az arány 2050-re akár meg is duplázódhat. Azonban ezek az adatok csak fikciók maradnak, amennyiben a férfiak is életmódváltásba kezdenek és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a kockázatokat.

Sajnos azonban nem csak rajtunk múlik, hogy megbetegszünk vagy sem, ugyanis a csontritkulás genetikailag is örökölhető, és ha a családban több személynél is előfordul ez a betegség, akkor nagyobb rá az esély, hogy nálunk is kialakul. Egyes kutatások szerint Ázsiában szenvednek a legtöbben ebben a betegségben annak ellenére, hogy itt kevés elhízott személy él, márpedig a túlsúly szintén rizikófaktornak számít. A hormonok is befolyásolhatják a betegség kialakulását. A nők a változókorban vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, hiszen ilyenkor a női nemi hormonok szintje jelentősen lecsökken.

Férfiaknál a hormonszintcsökkenés lassabb tempóban zajlik ugyan, viszont egyes betegségek - például a prosztatadaganat -, illetve kezelések csökkentik a tesztoszteronszintet, így ez ismét csak hajlamosít a csontritkulás kialakulására. A betegséget az is elősegíti, ha a pajzsmirigyünkkel, a mellékpajzsmirigyünkkel vagy éppen a mellékveséinkkel vannak gondok. Akik anorexiában szenvednek, vagy a szervezetük nem képes kalciumot felvenni -amely aztán nem tud hasznosulni -, szintén nagy veszélynek vannak kitéve. Egyes krónikus betegségek miatt is kialakulhat csontritkulás, illetve a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás is jelentősen megnöveli a kockázatot. És végül, de nem utolsósorban, a mindennapi stressz is okozója lehet a betegség megjelenésének.

Az oszteoporózist "csendes gyilkosnak" is szokták nevezni, hiszen a kezdeti fázisban semmilyen tünettel nem jár együtt. A legtöbb esetben akkor kerül a betegség diagnosztizálásra, amikor valaki csonttörés miatt kerül kórházba és a vizsgálatok kimutatják a szörnyű kórt is, de ekkor már általában a betegség előrehaladott állapotban van. Az idősebb emberek gyakran szenvednek combnyaktörést, amely szintén egy figyelmeztető jel lehet. Viszont náluk még nagyobb a kockázat, hiszen esetükben szövődményekkel is számolni kell.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Mindennap egy kanálnyi mákolaj az egészséges csontokért
  2016-10-24 15:37:05, hétfő
 
 

Mákgubó és mákszemek makrofotón.

A mákolajat hidegsajtolással nyerik ki a mákszemekből, így a készítése minden vegyi eljárástól mentesül, és még tartósítószerek sem kellenek hozzá. Ma már szakorvosok is javasolják a mákolajat, mivel rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, illetve a már kialakult betegségfolyamat jelentős mértékben csökkenthető. Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek. Az egyik vizsgálat során két, nőkből álló 20-20 fős csoportot hoztak létre. Ezek a nők előrehaladott csontritkulásban szenvedtek. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik csoport tagjai naponta mákolajat is fogyasztottak. A kezelés több mint egy éven keresztül tartott. Azoknak a nőknek voltak normális értékei csontozatuk vizsgálata során, akik a kísérleti hónapokban mindennap megkapták a mákolajadagjukat.

A hidegen sajtolt mákolaj nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, amelynek a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. A kalciummal együtt egészséges csontozatot és fogazatot hoz létre és erősíti is azokat. Mindemellett feladata a sejteket körülvevő hártya felépítése, szabályozza a fehérjék létrehozását és működését, a foszfortartalmú vegyületek pedig tartalmazzák azt az energiát, ami a sejtek működéséhez elengedhetetlen.

A mákolaj gazdag E-vitaminban, magnéziumban és vasban is. Ez utóbbi a vérszegénység kialakulását akadályozza meg. Csökkenti az öregedési folyamatokat. Fogyasztását javasolják szív- és érrendszerei megbetegedésekben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkezőknek. Normalizálja a vér koleszterinszintjét is. A mákolaj kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően csökkenti a trombózis és embólia létrejöttének esélyét. Erősíti az idegeket, nyugtató hatással bír, de a hozzászokás veszélye nem áll fenn. Az immunrendszert is megtámogatja, így sok betegség elkerülhetővé válik. Gyorsítja a sebgyógyulást, növeli a szellemi teljesítőképességet. Természetes altatónak is tartják, így aki nehezen alszik el vagy egyéb alvásproblémával küzd, nyugodtan fogyasszon belőle este, lefekvés előtt.

A mákolajat hidegsajtolással nyerik ki a mákszemekből, így a készítése minden vegyi eljárástól mentesül, és még tartósítószerek sem kellenek hozzá. Ma már szakorvosok is javasolják a mákolajat, mivel rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, illetve a már kialakult betegségfolyamat jelentős mértékben csökkenthető. Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek. Az egyik vizsgálat során két, nőkből álló 20-20 fős csoportot hoztak létre. Ezek a nők előrehaladott csontritkulásban szenvedtek. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik csoport tagjai naponta mákolajat is fogyasztottak. A kezelés több mint egy éven keresztül tartott. Azoknak a nőknek voltak normális értékei csontozatuk vizsgálata során, akik a kísérleti hónapokban mindennap megkapták a mákolajadagjukat.

A hidegen sajtolt mákolaj nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, amelynek a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. A kalciummal együtt egészséges csontozatot és fogazatot hoz létre és erősíti is azokat. Mindemellett feladata a sejteket körülvevő hártya felépítése, szabályozza a fehérjék létrehozását és működését, a foszfortartalmú vegyületek pedig tartalmazzák azt az energiát, ami a sejtek működéséhez elengedhetetlen.

A mákolaj gazdag E-vitaminban, magnéziumban és vasban is. Ez utóbbi a vérszegénység kialakulását akadályozza meg. Csökkenti az öregedési folyamatokat. Fogyasztását javasolják szív- és érrendszerei megbetegedésekben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkezőknek. Normalizálja a vér koleszterinszintjét is. A mákolaj kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően csökkenti a trombózis és embólia létrejöttének esélyét. Erősíti az idegeket, nyugtató hatással bír, de a hozzászokás veszélye nem áll fenn. Az immunrendszert is megtámogatja, így sok betegség elkerülhetővé válik. Gyorsítja a sebgyógyulást, növeli a szellemi teljesítőképességet. Természetes altatónak is tartják, így aki nehezen alszik el vagy egyéb alvásproblémával küzd, nyugodtan fogyasszon belőle este, lefekvés előtt.

Felnőtteknek célszerű naponta egy evőkanálnyit reggel éhgyomorra elfogyasztani ebből az értékes olajból, és ezzel máris sok hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal támogatja meg a szervezetét. Ha már csontritkulás miatt kezelik, akkor az adagot meg kell emelni egy evőkanállal, de kezelőorvosát mindenképpen tájékoztassa erről. Aki nem szereti önmagában az olaj ízét, az keverjen hozzá egy pici mézet, és így könnyebben fogja lenyelni. A rendszeresség nagyon lényeges a mákolaj fogyasztásánál is, hiszen csak úgy fognak érvényesülni a jótékony hatásai, ha mindennap kortyolgat belőle. Jó, ha tudja, hogy csak a 100 százalékban természetes hidegen sajtolt mákolajat érdemes megvásárolni.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Oszteoporozis a rettegett kór
  2016-07-15 13:55:55, péntek
 
 



Oszteoporózisról akkor beszélünk, amikor a csont mésztartalma és tömege lecsökken, amely gyakran a csontok fokozott törésével jár együtt. A csonttömeg gyermek- és fiatalkorban épül, a kor előrehaladtával azonban csontjaink egyre inkább veszítenek a tömegükből és sűrűségükből. Évente ez az arány akár 5 százalék is lehet. Ha a csontvesztés ennél nagyobb mértékű, akkor alakulhat ki csontritkulás. Az oszteoporózis ugyanúgy sújthatja a férfiakat és a nőket is, de kötődhet egyes betegségekhez is ez a kóros folyamat. A nők talán nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen a menopauza felgyorsítja a csontvesztés folyamatát, de más hormonális eredetű problémák és az ösztrogénhiány is felelőssé tehető ennek a betegségnek a kialakulásáért. Napjainkban a menopauza is egyre korábban jelentkezik a nőknél. Sajnos a negyvenéves kor előtt jelentkező klimax is okozója lehet ennek a betegségnek, de a rendszertelen havi ciklus is felelőssé tehető az oszteoporózis kialakulásáért.

A csontritkulás létrejöttéért az egészségtelen életmód is hibáztatható, vagyis a túlzásba vitt kávéfogyasztás és dohányzás, az üdítőitalok vagy a túl sok foszfáttartalmú ételfogyasztás miatt is csökkenhet a csonttömeg. Ahhoz, hogy csontjaink egészségesek maradjanak, többek között kalciumra is szükségünk van, viszont a felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin jelenléte. Ez a vitamin gondoskodik arról, hogy a vérünkben megfelelő mennyiségben legyen jelen a foszfor és a kalcium, vagyis a csontok építőelemei. Több kutatás arról számolt be, hogy ahhoz, hogy csontjaink egészségesek maradjanak, A-, C- és K-vitaminra is szükségünk van.

Brit kutatások szerint a szulforafán nevű vegyület hatékonyan képes felvenni a harcot a csontritkulás ellen, így érdemes olyan zöldségeket fogyasztani, amelyek tartalmazzák ezt a vegyületet. Ezek a következők: brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, kínai kel.

Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak? Elsősorban a gyakori csonttörések lehetnek a betegség figyelmeztető jelei. Idősebb korban általában a combnyaktörés meglehetősen gyakori és a vizsgálatok során állapítják meg az oszteoporózist is. A csontritkulás nem egy fájdalmatlan betegség, a páciensek gyakran számolnak be csontfájdalmakról. A csontritkulás kialakulhat a gerincben, amely el is görbülhet, de a tünetek közé sorolandó a testmagasság jelentős lecsökkenése, vagy a mellkas süllyedése.

A diagnózis felállítását követően a szakorvos gyógyszeres terápiát is felírhat, de a gyógymódok között szerepelhet a fizioterápia is, amely csökkenti a további csonttömegvesztést, minimalizálja a fájdalmat és a testtartást is javítja. A kezelés részeként fontos a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel. Elsősorban a kalcium, a magnézium és a mangán bevitele javasolt. A csontszövet sűrűségére és a csonttömegre nagyon jó hatással vannak az omega-3-at és a halolajat tartalmazó étrend- kiegészítők is.

Az omega-3 zsírsavak ugyanis növelhetik a csontok erejét és elősegíthetik az új csontsejtek képződését. A rendszeres testmozgás nem csupán késlelteti, de meg is akadályozhatja a betegség kialakulását. Ha valakinél már kialakult a csontritkulás, akkor próbálja ki a tai chit, mivel ez is növelheti valamennyire a csontsűrűséget, segít fenntartani a csonttömeget, de a csontok teherbíró képessége is növekszik valamelyest. A tai chi ezen kívül javítja a mozgáskoordinációs képességet és fejleszti az egyensúlyt, ami nagyon fontos, hiszen minden egyes apró baleset megnöveli az esélyét az újabb csonttörésnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Élelmiszerek, melyek károsíthatják csontjainkat
  2016-02-03 22:48:22, szerda
 
  A Caring.com összeállításában, hat olyan élelmiszerről rántotta le a leplet, amelyek komoly károkat okozhatnak csontjainknak. A megfelelő táplálkozás fő ismérve az, hogy az elfogyasztott étellel megfelelő tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, amelyek, többek között, a csontjaink egészségét is megőrzik, illetve táplálják.
Azonban az élelmiszerekben található anyagok nem csak táplálni, de bizony pusztítani, gyengíteni is tudnak.

Íme az a hat, csontjaink számára leginkább kockázatos étel és ital, amelyekre jobb komolyabban odafigyelni.


A só elvonja a kalciumot a csontokból, amelyek így gyengébbé, törékenyebbé válnak. Minden 2300 milligrammnyi nátrium elfogyasztásával 40 milligramm kálciumot vesztünk, a dietetikusok mérései szerint. A legjobb dolog, amit tenni lehet a só káros hatásai ellen, a sóbevitel csökkentése, érdemes emellett a feldolgozott élelmiszerekre is odafigyelni, mivel azok általában eleve tartalmaznak sót is - az amerikai adatok szerint a sóbevitelünk 75 százaléka, éppen ezekből a rejtett sóforrásokból származik.

Üdítőital
Az üdítőitalok kétszeres kockázatot rejtenek magukban a csontjainkat tekintve. A szénsavas italokban a foszforsav miatt tapasztalható a jellegzetes pezsgés, ám ez a vegyület sajnos megemeli a vizelettel a szervezetből kiürülő kalcium mennyiségét. Mindeközben pedig a szervezetet eltelítő üdítőkből hiányzik az a tápanyag, ami a tejben vagy a gyümölcslevekben megtalálható. A megoldás az, ha tartózkodunk az ilyen italoktól és inkább a tejtermékekre vagy vitamindús gyümölcsleveket választunk. A legegyszerűbb persze, ha egyszerűen vizet iszunk és az étrendünk valóban tápanyagokban gazdag.

Koffein
A sóhoz képest a koffein lényegesen kevésbé veszélyes, de attól még némi kalciumot szintén kivon a szervezetünkből. Minden 100 milligrammnyi koffeinre 6 milligramm elvesztett kalcium jut. Ez akkor jelent problémát, ha nem pótoljuk az elvesztett kalciumot, például azért, mert túlzott mértékben fogyasztunk koffeines italokat, illetve azok mellett nem iszunk tejtermékeket és egyéb, a csontoknak hasznos italféléket. Érdemes ezért reggel 1-2 csészényi kávénál többet nem fogyasztani, majd inkább más típusú italokat inni - és természetesen a kávét tejjel ivók, már eleve többet tesznek a koffein kalciumelvonó hatásának ellensúlyozásáért.

A-vitamin
A többek között a tojásban, zsíros tejtermékekben, májban és vitaminnal dúsított élelmiszerekben megtalálható A-vitamin, ugyan a látásunk és az immunrendszerünk számára rendkívül fontos elem. Azonban kiderült, hogy az A-vitamin túladagolható - egyes kutatók a jelenleg felnőtteknek ajánlott 5000 nemzetközi egységet (NE) is túlzónak tartják. A legérzékenyebbek a jelenlegi adatok szerint a változó kor után lévő nők, esetükben a csonttörések száma kétszeresére növekedett, amennyiben napi 5000 NE-nél nagyobb mennyiségben juttattak a szervezetükbe A-vitamint. Az A-vitamin túlfogyasztás megelőzése érdekében, érdemes csökkentett zsírtartalmú étrendet követni, és tojásfogyasztáskor inkább csak a fehérjét használni, mint a tojássárgáját (ez utóbbi tartalmazza ugyanis a tojásban lévő A-vitamint). Érdemes a multivitamin készítményeket is ellenőrizni, nem tartalmaznak-e több A-vitamint a kelleténél.

Alkohol
Az alkohol megakadályozza az elfogyasztott kálcium feldolgozását a szervezetben, azaz a csontok így nem jutnak hozzá a szükséges tápanyaghoz. A komoly alkoholfogyasztás ennek tetejébe, még megzavarja a csont építőelemeinek, az oszteoblasztóma sejteknek a működését is. Az alkoholfogyasztást mindenképpen ésszerű mértékre kell csökkenteni, ami legfeljebb napi egy-egy pohárnyi szeszes italt jelentsen.

Hidrogénezett olajok
A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a hidrogénezett növényi olajok, elveszítik a bennük eredetileg megtalálható K-vitamint. A K-vitamin az erős csontok alapvető építőeleme, és a zöld levelű zöldségek után a legjobb forrásuk az olyan növényi olajok, mint az olívaolaj vagy a repce olaj. Ha elég zöldséget fogyasztunk, akkor nincs sok aggódnivalónk, de sütés-főzés alkalmával érdemes figyelnünk, hogy ne hidrogénezett olajat használjunk.

Forrás : Webbeteg Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontépítő ételek
  2015-11-29 23:19:07, vasárnap
 
 



A kínai kel egy másik növény, a képen PAK CHOI látható ami valóban jó (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 1415 db bejegyzés
Összes: 35798 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1006
  • e Hét: 3293
  • e Hónap: 19029
  • e Év: 1422392
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.