Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 87 
Stonehenge
  2018-11-17 08:48:54, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők építményei  
Hires falak - Tizenegy híres fal
  2016-12-27 18:35:43, kedd
 
  Ősidők óta épültek Falak a települések védelmére
(Az alább felsoroltak némelyike egy egész birodalmat védett a betolakodóktól)

Stoni fal, Horvátország
Link
A Peljesac-félszigeten fekvő stoni fal a 14. században épült, miután a Ragusai Köztársaság 1334-ben megvásárolta a félszigetet. A védelmi célokból épített fal a korabeli Európa legnagyobb szabású erőd-város projektje volt, melynek építése a feljegyzések szerint 18 hónapig tartott. Először a félsziget egyik végétől a másikig terjedő védvonalat húzták fel, majd a félsziget déli részén lévő Ston és északi részén lévő Mali Ston városát építették fel. Pelješacot az összesen öt és fél kilométer hosszú nagy fal választja el a szárazföldtől. A falat negyven toronnyal és öt erőddel erősítették meg. Az eredeti falból öt kilométernyi szakasz maradt fenn, a többi a 17. és 20. századi földrengésekben pusztult el.

Trója fala, Törökország
Link
Homérosz Illiászából ismerhetjük Trója legendás városát, mely a mai Törökország északnyugati részén fekszik. A területet Heinrich Schliemann kezdte feltárni az 1870-es években. Az ásatások során kiderült, hogy 9 város épült egymásra az idők során. Trója VI. rétegének, a ,,homéroszi" Trójának városát 10 m magas fal védte, melynek kőből épült alja befelé dőlt, ezen állt a függőleges agyagfal. A védmûvet két nagy bástya egészítette ki. Trója híres falai mai napig láthatók, számos turista keresi fel a romokat minden évben.

Hadrianus fala, Nagy-Britannia
Link
A majdnem 2000 éves fal volt az első erődítmény Nagy-Britanniában. Hadrianus falát a római korban Britannia provincia határára építették, hogy megvédjék a Britanniai kolóniáikat a skót portyázó törzsektől. Építését a római Hadrianus császár rendelte el 122-ben. A Corbridge-től Carlisle-ig húzódó 117 km hosszú mintegy 4,5 méter magas, 3 méter széles falat 9000 katona építette fel nyolc év alatt. A falat kb. 1500 méterenként erődökkel egészítették ki. Két erőd között meghatározott távolságban két-két bástyát helyeztek el. A Római Birodalom bukása után a helyiek a fal köveit elhordták házaik építéséhez. Bár ma már csak egyes szakaszai láthatók, Anglia egyik legnépszerûbb turistalátványossága ma is. A Hadrianus fala részét képezi az UNESCO által nyilvántartott ,, A Római Birodalom Határai" elnevezésû világörökségi csoporthelyszínnek.

Nagy Zimbabwe, Zimbabwe
Link

A Nagy Zimbabwe egy komplex épületegyüttes, amelyet a 11-15. században a sona nép épített. A Zimbabwe szó jelentése ,,kőházak". A falakat habarcs nélkül, szabályos sorokban elhelyezett, téglatest formára faragott gránittömbökből rakták ki. Az építményeket nem fedték be, nincsenek íves szerkezetek, kupolák. A maradványok három épületegyüttesre oszthatók, amelyek az ,,Akropolisz", ,,Nagy karám" és a ,,Romok völgye" fantázianeveket kapták. A Nagy Zimbabwe hatalmas falrendszere az afrikai civilizáció legnagyobb kőből épült mûve, mely 1986 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része.
Link

Sacsayhuaman, Peru
Link

Az Inka Birodalom fővárosával, Cuzcóval egyetemben a Sacsayhuaman falkomplexum 1983 óta a Világörökség részét képezi. A hatalmas formára vágott kövekből álló fal, kötőanyag nélkül, egymáshoz szorosan illeszkedik. A fal egyes részei teraszosan egy, a város fölé magasodó dombon helyezkednek el nehezen áthatolható labirintusként, így valószínûsíthető, hogy egykoron erőd funkcióját töltötte be az építmény. A szakértők szerint a falrendszernek rituális szerepe is volt - nevének jelentése: a Nap háza -, és egy Nap-templomot is magában foglalt. A spanyolok kőforrásként használták a falrendszert, hogy azok építőanyagként a gazdag spanyol telepesek házait gazdagítsa.
Link

Az a tény azonban, hogy Sacsayhuaman nagyobb része még napjainkban is áll annak köszönhető, hogy hatalmas köveit (átlagosan 50 tonnát nyomnak, de nem egy közülük meghaladja a 120 tonnát) a spanyolok sem voltak képesek megmozdítani. Kifaragásukhoz és megmozdításukhoz szinte földöntúli erőt kellett kifejteni.

Babiloni fal, Irak
Link

Babilon több százezer lakosának biztonságát óvó hatalmas falrendszerről Hérodotosz így írt: ,, A falak tetején egymással szemben emeletes épületeket húztak fel, közöttük pedig egy négyes fogatnak is elegendő utat hagytak. A falakon körben száz torony áll, amelyek, akárcsak az ajtók és küszöbök, bronzból készültek."A régészeti leletek tanúbizonysága szerint a külső falak mintegy 8 kilométer hosszúak voltak. A város nagyobb része az Eufrátesz bal partján feküdt, de a túlsó oldalra is átterjedt, a közlekedést híd könnyítette meg. A két királyi palota (az északi és déli palota) közvetlenül a folyóparton, a belső fal két oldalán helyezkedett el.
Link

Mellettük állt a világhírû Istár-kapu, amelynek ma már csak 15 méter mély, téglákból álló alapozása és égetett cserepei maradtak meg. Ezeket összeállítva a kapu rekonstruált magassága 14,3 méter lehetett. A rajta látható állatábrázolások (Adad bikái és Marduk sárkányai) máztalan, bitumenbe ágyazott téglákból álltak a talajszint közelében, feljebb pedig dombormûves, mázas téglákból. Az ősi Mezopotámiai városállam Istári kapuja az eredeti ókori világ csodái között is szerepelt, rekonstruált mását a berlini Pergamon Museumban tekinthetjük meg.

Siratófal/nyugati fal, Jeruzsálem
Link
Siratófal más néven Nyugati Fal a második templom idejéből (Kr. e. 516 - Kr. u. 70) való támfal Jeruzsálemben. A Siratófal név onnan ered, hogy a zsidók e falnál imádkozva gyászolják a templom lerombolását, míg a Nyugati Fal név pedig arra utal, hogy egykor a Heródes által újjáépített második templom udvarát határolta. Szent hellyé azért vált, mert közel esik a Templom-hegyi Szentélyek Szentélyéhez, a zsidó vallás legszentebb helyéhez.

Aurelianus fala, Róma
Link
Rómát, mint a legtöbb várost az ókorban, fal vette körül. Ezek a falak a város terjeszkedésével a történelem során máshova kerültek illetve újak épültek. Az egyik ilyen városfal, melyet Aurelianus császár építette a 3. században, a betörő barbárok ellen és az akkori Rómát vette körbe. A Róma hét dombját körülvevő falak hihetetlen nagyok voltak, a 8 méter magas 3 méter széles falon 30 méterenként egy őr állt. Ez a fal nagyjából még ma is épen van, és látogatható is.

Ávila fala,Spanyolország
Link
Az 1130 m-es magasságban fekvő spanyolországi Avilát három oldalról hegyek határolják. Története a római időkig nyúlik vissza, a mórok elfoglalták majd VI. Alfonz 1038-ban végleg visszafoglalta. A román stílusú 88 gránitbástyával megerősített 9 kaput magába foglaló monumentális városfalat 1090 körül kezdték építeni. Az óvárost körülvevő fal, a mai napig jól karbantartott, eredeti állapotában van. Spanyolországban ez az egyetlen olyan város, melynek teljes egészében megmaradt a városfala.

Konstantinápoly, Törökország
Link
Konstantinápoly falai, melyek a mai Isztambul terültén állnak, egykoron teljesen körbevették a várost, még a tenger felőli oldalon is. Nagy Konstantin vezetésével 413-ban kezdődött meg a nagyszabású városfal-építkezés, amivel biztosítani akarta a külső városrészek védelmét. Akkoriban a birodalom nehéz harcokat vívott a hunokkal. A városfal nem sikerült túl jól, hiszen a 447-es földrengés a 96 tornyából 57-et ledöntött. A helyreállítás nem tartott sokáig: két hónap alatt végeztek a restaurálással. A helyreállított védőrendszer 20 km hosszú volt, a külső falak 8 méter , míg a belsők 12 méter magasak voltak. A város elfoglalásához a törököknek ezt kellett áttörniük.

Kínai Nagy Fal, Kína
Link
A Kínai Nagy Fal építése i.e. 210 körül kezdődött, a legutolsó szakaszokat az 1600as években építették, ezeknek a maradványai azok, amelyek ma a turisták számára is bejárhatók. A kínai uralkodók által építtetett fal feladata volt, hogy megvédje a Kínai Birodalom északi határait a nomád törzsek betörésétől. Becslések szerint leghosszabb kiterjedésekor elérte a 10.000 kilométert. Ma ennek nagyjából a fele látható, és csak igen kicsi szakasza látogatható. 1987 óta a világörökség része.
 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők építményei  
Mindig tanul az ember
  2014-11-27 21:37:47, csütörtök
 
 


Link

Alzheimer-kór - nem hinnéd, mivel lehet a memóriaromlást visszafordítani!

Először sikerült visszafordítani az Alzheimer-kórral összefüggésben lévő memóriaromlás folyamatát amerikai kutatóknak. A nagyon összetett program része volt az étrendváltozás, az agy stimulációja, a testmozgás, az alvás mennyisége, de még az elektromos fogkefe használata is.
A kisméretű kutatás során a szakemberek személyre szabott programot alkalmaztak Alzheimer-kórban, amnesztikus típusú enyhe kognitív zavarban vagy szubjektív kognitív zavarban szenvedő betegeknél.
Tízből kilencnél a terápia kezdete után 3-6 hónappal jelentkeztek kedvező eredmények. Egy betegnél, aki előrehaladott Alzheimer-kóros volt, nem mutatkozott javulás.Az a hat résztvevő, aki a tanulmányhoz való csatlakozásuk idején nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudta ellátni munkáját, mind vissza tudott térni az állásába, vagy javult a munkája. Az eredmények tartósnak bizonyultak, van olyan páciens, akit két és fél éve követnek nyomon - írták a kutatók az Aging című tudományos szaklapban. A program része volt az átfogó étrendváltozás, az agy stimulációja, a testmozgás, az alvás optimalizálása, bizonyos gyógyszerek és vitaminok alkalmazása, valamint számos további lépés, amelyek befolyásolják az agy kémiáját. A terápiát annak alapján szabták személyre, hogy mennyire működött jól az adott páciens agya. A kutatás vezető Dale Bredesen példaként egy olyan beteg kezelését ismertette, aki megerőltető munkát végez, betegsége miatt azonban már elfelejtette a hazavezető utat, és más gondok is voltak a memóriájával.
A cikket minden kedves érdeklődő az alábbi linken olvashatja tovább: Link
 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők építményei  
Vizilovak fürdőzése
  2014-09-22 19:36:37, hétfő
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők építményei  
Emberek Teotihuacan mellett
  2012-05-06 19:02:58, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők építményei  
Teotihuacan bejáratánál
  2012-05-06 18:58:37, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők építményei  
Ásatások Teotihuacanban
  2012-05-06 18:57:18, vasárnap
 
 Mexikói archeológusok a 19. században kezdték meg az ásatásokat. Az évtizedek folyamán helyreállították a Nap-piramist, a Holtak útját, megerősítettek több omladozó építményt. Az 1971-es ásatások idején a Nap-piramisnál egy 100-méter hosszú alagutat, és egy hozzá kapcsolódó barlangot fedeztek fel. A régészek megállapították, hogy míg a barlang természetes geológiai képződmény, az alagutat a teotihuániak ásták. A Nap-piramisának belsejében eddig még nem végeztek alapos ásatást. Az utóbbi időkben a Hold-piramisánál folytattak kutatást az teotihuacani lakosság kulturális tevékenységeivel kapcsolatban. 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők építményei  
Mexikóban
  2012-05-06 18:54:38, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők építményei  
Teotihuacan földjén
  2012-05-06 18:43:18, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők építményei  
Vallás Teotihuacanban
  2012-05-06 18:40:23, vasárnap
 
 Teotihuacan vallása hasonló volt a többi közép-amerikai valláshoz. Ugyanazokat az isteneket imádták: a Tollas Kígyót (az aztékok Quetzalcoatl-ját), és az Esőistent (az aztékok Tlaloc-ját.) Teotihuacan fontos vallásos központ lévén, a papok kasztja itt is nagy politikai hatalommal bírt, mint minden korabeli, közép-amerikai társadalomban. Az ember- és állatáldozatot is kultiválták, ahogy azt az ásatások kimutatták. Az áldozatok többnyire az ellenség soraiból mint foglyok kerültek ki a háborúskodás folyamán. Hitük szerint a foglyok rituális feláldozása elősegítette városuk előmenetelét és általános jólétét. A feláldozás módjai közé tartozott a lefejezés, a szív kimetszése, a fejbeverés, és az elevenen való eltemetés. Szentnek vélt állataikat, és azokat melyeknek katonai erőt tulajdonítottak, ketrecekbe helyezve szintén élve temették el. Ezek rendszerint jaguárok vagy pumák, farkasok, sasok, sólymok, baglyok és mérgeskígyók voltak. 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők építményei  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 87 
2021.10 2021. November 2021.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 95
  • e Hét: 1051
  • e Hónap: 13969
  • e Év: 192540
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.