Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/119 oldal   Bejegyzések száma: 1184 
Klasszikus csörögefánk
  2018-02-17 23:23:29, szombat
 
  Klasszikus csörögefánk

Hozzávalók

25 dkg búzaliszt
2 g porcukor
1 csipet só
5 dkg vaj
3 db tojássárgája
1,5 dl tejföl (20%-os)
olaj (a sütéshez)
porcukor (a tálaláshoz)


Elkészítés

A porcukorral és sóval elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, végül a tejfölt, és lisztezett felületen jól kidolgozzuk a tésztát.Ezután becsomagoljuk és 10-15 percre a hűtőbe tesszük.
Pihentetés után a megtisztított, lisztezett munkafelületen, sodrófával kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Egy éles késsel a tésztát rombuszokra, vágjuk, majd ejtsünk a közepükön egy hosszanti bemetszést.
A rombuszokat egyenként a kezünkbe vesszük, és az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen. Így alakul ki a jellegzetes csöröge-forma.
Ha mindegyiket megformáztuk, felforrósított olajban kis adagokban, egyszer forgatva aranyszínűre sütjük a fánkokat.
A kisült csörögéket, még melegen, megszórjuk porcukorral. Tálaláskor lekvárt kínálhatunk hozzá.





Megjegyzés

Recept és food styling: Filep Kata
Fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Mákos-túrós pite
  2018-02-16 23:37:11, péntek
 
  Mákos-túrós pite

Hozzávalók

25 dkg búzaliszt (BL-51) + a nyújtáshoz
1 késhegynyi sütőpor
10 dkg puha vaj + a formához
6,5 dkg cukor
1 db tojás
A mákos töltelékhez:
5 dkg nyers marcipánmassza
1,5 dl tej
8 dkg cukor
1 ek méz
20 dkg darált mák
1 ek vaj
1 db tojás
1 csipet őrölt fahéj
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
12,5 dkg cukor
1/2 db biocitrom reszelt héja
2 ek citromlé
2 db tojás + 1 db tojássárgája a tetejére
4 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

A tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd összedolgozzuk a vajjal, a cukorral, valamint a tojással, és a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.
A tésztát lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es piteformát úgy, hogy körben peremet képezünk.
A mákos töltelékhez az apróra kockázott marcipánt a tejbe szórjuk. A cukorral és a mézzel együtt felforraljuk, belekeverjük a darált mákot, és egyet forralunk rajta. Rövid hűtés után beledolgozzuk a vajat, a tojást és a fahéjat, majd a tésztára simítjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A túrós töltelékhez a túrót kikeverjük a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével, az egész tojásokkal és a liszttel, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a mákos tölteléken, és a pitét az előmelegített sütő középső részében sütjük kb. 40 percig. Ezután megkenjük az elkevert tojássárgájával, és aranybarnára sütjük további 10-20 perc alatt. Tűpróba után a formában pihentetjük kb. 20 percig, végül késsel elválasztjuk a forma oldalától, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
10 perces csokikrém
  2018-02-14 23:27:47, szerda
 
  10 perces csokikrém

Hozzávalók

10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
5 dl habtejszín
8 dkg mandula vagy dió

Elkészítés

A fémtálba tördelt csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, majd kissé hűlni hagyjuk. Közben egy másik tálban a tejszínből robotgéppel kemény habot verünk. Belecsorgatjuk az olvasztott csokoládét, és kézi habverővel lazán összeforgatjuk.
A csokikrémet adagonként poharakba, kelyhekbe vagy tálkákba kanalazzuk, majd a hűtőben pihentetjük legalább 2 órán át.
A mandulát vagy a diót durvára aprítjuk, és szárazon felhevített serpenyőben megpirítjuk. A behűtött csokikrémet a pirított olajos magvakkal megszórva tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Bálint napi édesség
  2018-02-14 22:10:18, szerda
 
  Gyömbéres szívek:

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg sütőmargarin
csipet só
fél kiskanál gyömbérpor vagy 1 kanál reszelt gyömbér
fél csomag vaníliás cukor
15 dkg mandula
1 db tojás
10 dkg porcukor
30 dkg finomliszt
A mázhoz:
csipet piros ételfesték
2 evőkanál víz
10 dkg porcukor

Elkészítés:
A hámozott mandulát egy serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd megdaráljuk. A szoba hőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral. Hozzákeverjük a tojást, a mandulát, a lisztet, a sót, a gyömbért és vaníliás cukrot. Tésztává gyúrjuk, és fóliába csavarva két óráig a hűtőben pihentetjük. A hideg tésztát fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, és szív alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, és előremelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.

A mázhoz a porcukrot és az ételfestéket a vízzel addig keverjük, amíg homogén lesz. A kihűlt aprósüteményeket kidíszítjük (legegyszerűbb papír nyomózsákkal), és hagyjuk, hogy a máz megkeményedjen. Ízlés szerit megszórhatjuk porcukorral. Zárt dobozban tároljuk.





Megjegyzés:
Fotó: RAMA

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Szilvás pite diósan
  2018-02-13 23:51:06, kedd
 
  Szilvás pite diósan

Hozzávalók

35 dkg szilva
1 db kezeletlen narancs
1 db vaníliarúd
15 dkg dió
2 tk sütőpor (enyhén púpozva)
25 dkg liszt
20 dkg vaj (+ a formához)
17,5 dkg cukor

4 db tojás

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Vajjal kikenünk egy 26 cm-es kapcsos tortaformát vagy egy kb. 8 cm magas piteformát. A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük és kimagozzuk.
A forró vízzel lemosott narancs héját lereszeljük, majd a levét kifacsarjuk, és kimérünk 5 cl-t. A hosszában felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk. A dió felét durvára aprítjuk, a többit finomra daráljuk. A sütőporral elvegyített lisztet keverőtálba szitáljuk és összeforgatjuk a darált dióval.
A vajat habosra keverjük a cukorral, 2 csipet sóval, a vaníliavelővel és a narancshéjjal. Egymás után hozzáadjuk a tojásokat, és közben adagonként, váltogatva beledolgozzuk a kimért narancslét és a lisztes keveréket.
A tésztát a formába simítjuk, majd megszórjuk az aprított dióval és kirakjuk a gömbölyű felükkel lefelé fordított fél szilvákkal. Végül az előmelegített sütő alsó sínjén sütjük kb. 60 percig. (Ha túlságosan barnulna, akkor a sütőt visszakapcsoljuk 150 fokra.) A pitét kissé hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Lime-os sajttorta
  2018-02-12 23:16:59, hétfő
 
  Lime-os sajttorta

Hozzávalók

12,5 dkg zabkeksz
5 dkg vaj
1 db tojás (L)
50 dkg natúr krémsajt
10 dkg finom szemcséjű kristálycukor
1/2 db biolime reszelt héja és leve
lime (a díszítéshez)


Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 155 fokra. A zabkekszet lezárt nejlonzacskóban sodrófával morzsalékosra hengereljük. A vajat felolvasztjuk, tálkában összekeverjük a morzsával, eloszlatjuk egy sütőpapírral kibélelt, 14x22 cm-es, hosszúkás forma alján, és evőkanállal lenyomkodjuk. Az előmelegített sütő középső részében sütjük 15-20 percig, majd kivesszük.
A sütőt visszakapcsoljuk 150 fokra. A krémhez a szoba-hőmérsékletű tojást villával elkeverjük. A szoba-hőmérsékletű krémsajtot és a cukrot robotgép habverőjével simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a 1/2 db lime héját, majd levét, végül az elkevert tojást.
A túrókrémet a morzsatésztára simítjuk, és az előmelegített sütőben sütjük 35-40 percig. Ezután a sütőt kikapcsoljuk, és a tortát fakanállal résnyire kitámasztott ajtó mellett hűlni hagyjuk kb. 1 óra alatt. Végül a hűtőbe tesszük 3-4 órára vagy egy éjszakára. A felszeletelt tortát a tejszínhabbal és a lime-cikkekkel díszítjük.





FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

Ha nincs hosszúkás formád, süsd meg a tortát kapcsos tortaformában. A díszítéshez tetszés szerint citromfűlevélkéket is használhatsz.

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Almás lepény
  2018-02-09 23:16:17, péntek
 
  Almás lepény

Hozzávalók

A tésztához:
0,6 dkg sütőpor
40 dkg liszt
20 dkg vaj
4 ek porcukor
2 db tojássárgája
1 csipet só
kb. 15 dkg tejföl
A töltelékhez:
1,5 kg párolt alma
cukor (ízlés szerint)
őrölt fahéj
5 dkg dió
A tetejére:
1 db tojásfehérje
1 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

A sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztából két cipót formázunk, és fél órát pihentetjük.
Az almát lereszeljük, ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat. Ezután megpároljuk, és kihűtjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 23×34 cm-es tepsit. Az egyik cipót tepsi méretre nyújtjuk, és belehelyezzük. Megszórjuk darált dióval, rátesszük a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Villával itt-ott megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson belőle sütés közben.
A tetejét megkenjük tojásfehérjével, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt megszórjuk vaníliás porcukorral, és felszeleteljük.





Vass Lászlóné ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Könnyed piskótatekercs
  2018-02-08 23:50:51, csütörtök
 
  Könnyed piskótatekercs

Hozzávalók

A piskótához:
4 db tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
4 ek víz
A töltelékhez:
lekvár

Elkészítés

A piskótához a tojás sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Amikor ez megvan, hozzáadjuk a lisztet és a vizet.
A fehérjéből egy külön edénybe kemény habot verünk, ezt beleforgatjuk a sárga masszába. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 160 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Bevizezünk egy konyharuhát (jól kinyomkodjuk belőle a vizet, nem kell hogy teljesen át legyen ázva), majd erre terítjük ki a megsült piskóta lapot. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és feltekerjük a nedves konyharuhába. Így hagyjuk kihűlni.
Amint teljesen kihűl, kitekerjük a konyharuhából és megkenjük kedvünk szerint barack, eper, szilva vagy bármilyen lekvárral ami éppen van otthon.





Maszlag Vivien maszlagvivi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Édes tejfölben sült bögrés palacsinta
  2018-02-07 23:48:42, szerda
 
  Édes tejfölben sült bögrés palacsinta

Hozzávalók

A palacsintához:
2 db tojás
2 ek cukor
1 bögre liszt
1 bögre tej
csipet só
A töltelékhez:
1/2 kg túró
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
3 ek cukor
1 db tojás
3 ek tejföl
Az öntethez:
3 dl tej
2 dl tejszín
1 ek vaníliás pudingpor
1 ek cukor
5 dkg vaj


Elkészítés

A palacsintához szétválasztjuk a tojásokat, a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet a lisztet és csomómentesre keverjük.
A fehérjét a sóval habbá verjük, és beleforgatjuk a tojásos masszába, majd olajjal kikent, felforrósított palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat és megtöltjük vele a palacsintákat, majd felvágjuk kb 6 cm-es darabokra.
Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és állítva elhelyezzük benne a palacsintatekercseket.
Az öntethez összemelegítjük a hozzávalókat, és amikor az már sűrűsödni kezd, öntsük a tekercsekre, és mindegyikre rakjunk egy kiskanál vajat.
Végül t180 °C - ra előmelegített sütőbe toljuk, 30-35 perc alatt ropogósra sütjük.





Megjegyzés

1 bögre = 2 dl
Baloghné Judit

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Diós-kávés sütemény
  2018-02-06 23:48:45, kedd
 
  Diós-kávés sütemény

Hozzávalók

A tésztához:
6 db tojás
15 dkg kristálycukor
3 ek liszt
15 dkg dió (darált)
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
A krémhez:
3 dl tej
3 ek liszt
1 ek őrölt kávé
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
18 dkg porcukor
5 ek dió (darált)
Tetejére:
5 dkg margarin (olvasztott)
15 dkg étcsokoládé

Elkészítés

Tojásokat szétválasztjuk a fehérjétől a sárgáját. A fehérjét a 15 dkg cukornak kb. a felével kemény habbá felverjük. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig kikeverjük. A lisztbe belekeverjük a diót, a sütőport és a sót. A kemény habhoz először a cukros tojássárgáját keverjük bele óvatosan (levegősen), majd a lisztes keveréket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tészta masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük (tűpróba). Ha megsült a tészta és kihűlt, utána lehúzzuk róla a sütőpapírt és vissza helyezzük a tepsibe.
A tejet beleöntjük egy lábosba és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, a kávét és a vaníliás cukrot. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük (puding sűrűségűre), majd félre tesszük hűlni (időnként megkevergetjük).
A margarint a porcukorral jól összekeverjük, majd a kihűlt krémet hozzáadjuk és gépi habverővel jól összekeverjük, majd végül belekeverjük a diót.
A tésztára a krémet egyenletesen rákenjük. Mikróban megolvasztjuk a margarint és a vízgőz felett megolvasztott csokoládéhoz keverjük, majd ráöntjük a krém tetejére és szépen elsimítjuk.
Hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed a csokoládé a tetején, majd hosszúkás szeletekre felvágjuk és tálaljuk.





Tündi konyha

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/119 oldal   Bejegyzések száma: 1184 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 219 db bejegyzés
e év: 579 db bejegyzés
Összes: 30624 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3775
  • e Hét: 8337
  • e Hónap: 96377
  • e Év: 263949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.